Open Doors: Počet zabitých kresťanov vo svete sa za minulý rok zdvojnásobil

NETKY.SK • 8 Január 2014, 17:23 • 2 min
Open Doors: Počet zabitých kresťanov vo svete sa za minulý rok zdvojnásobil

LONDÝN - Počet kresťanov, ktorí vlani prišli o život pre svoje vierovyznanie, sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom celosvetovo zdvojnásobil. Najviac obetí pritom zaznamenali v Sýrii, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na prieskum ľudskoprávnej organizácie Open Doors so sídlom v USA.

slovakia

left justify in out

Organizácia, ktorá podporuje prenasledovaných kresťanov po celom svete, podľa vlastného vyhlásenia v roku 2013 zdokumentovala 2123 "martýrskych" úmrtí stúpencov tejto viery, z čoho až 1213 prípadov bolo zaznamenaných v občianskou vojnou sužovanej Sýrii. Niektoré kresťanské skupiny však hovoria až o 8000 obetiach.

Open Doors zaradila na prvé miesto zoznamu 50 najnebezpečnejších krajín pre kresťanov Severnú Kóreu, ktorá si túto nelichotivú pozíciu udržiava permanentne 12 rokov, teda odkedy organizácia zostavuje tento zoznam. Ďalšími najvyššie umiestnenými krajinami sú pre minulý rok Somálsko, Sýria, Irak a Afganistan. Organizácia zároveň oznámila, že trend vzrastajúceho násilia voči kresťanom je aj v Afrike, kde sú hlavným zdrojom perzekúcií radikálni moslimovia. Na predmetný zoznam sa dostalo 36 štátov čierneho kontinentu. Kresťania čelia reštrikciám a nepriateľstvu celkovo v 111 krajinách sveta, uvádza organizácia Open Doors.

V štatistike zabitých kresťanov sa po Sýrii umiestnili Nigéria (612), Pakistan (88) a Egypt (83). Deväť z desiatich krajín označených za nebezpečné pre kresťanov má moslimskú väčšinu a mnohé z nich sužujú konflikty s radikálnymi islamistami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona