Opel ostro odmietol tvrdenia, že manipuloval s výškou výfukových plynov

NETKY.SK • 5 Jún 2016, 12:25 • 2 min
Opel ostro odmietol tvrdenia, že manipuloval s výškou výfukových plynov

RUSSELSHEIM/HAMBURG - Opel, nemecká dcéra amerického automobilového koncernu General Motors, ostro odmietol v piatok (3.6.) najnovšie obvinenie, ktoré uverejnil spravodajský týždenník Der Spiegel, že v autách Opela s dieselovými motormi dochádzalo k manipulácii so softvérom, aby vozidlá dosiahli nižšiu hladinu škodlivín vo výfukových plynoch.

slovakia

left justify in out

DPA uviedla, že správa týždenníka sa zakladá na analýzach hakera Felixa Domkeho, ktorý argumentuje údajmi z jázd modelu Zafira. Naznačujú, že Opel použil podobnú taktiku ako Volkswagen. Pri kontrolách dochádzalo k vypnutiu zariadenia na meranie škodlivín v plynoch.

 

Podľa Domkeho nálezu Opel použil kombináciu otáčok motora a množstva vstrekovanej motorovej nafty. Tým si chcel zabezpečiť, že jeho dieselové motory prejdú testami.

 

Automobilka sa v reakcii na najnovšie informácie odvolala na analýzy, ktoré sa urobili v Nemecku, Francúzsku a v Anglicku. Potvrdili, že sa nepoužil nijaký softvér, ktorý by sa využil počas testov. Vedenie automobilky v Rüsselsheime to teraz zdôraznilo znovu.

 

Vyšetrovacia komisia spolkového ministerstva dopravy našla zariadenie na manipuláciu s úrovňou výfukových plynov len v autách Volkswagenu, ale nie pri podrobnom skúmaní modelov konkurencie.

 

Ku konkrétnym výhradám nechcel zaujať stanovisko nikto, uviedol hovorca automobilky. Dodal, že spočívajú na zlej interpretácii údajov. Upozornil na rozhovory s ministerstvom, ktoré dostalo v stredu (1.6.) celú dokumentáciu k problematike výfukových plynov. Opel pokračuje s úradmi v konštruktívnom dialógu a odpovie na všetky otvorené otázky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies