OPEC zvažuje zvýšiť ťažbu ropy, má na to aj pádny argument

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 22:33 • 2 min
OPEC zvažuje zvýšiť ťažbu ropy, má na to aj pádny argument

NEMECKO - Predstavitelia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) spoločne so spojencami zvažujú zvýšenie ťažby. Argumentujú tým, že ceny ropy sa opäť priblížili k úrovni spred pandémie koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Tzv. OPEC Plus zahŕňajúci aj krajiny ako Rusko, ktoré nie sú súčasťou kartelu, ale v ostatných rokoch sa podieľajú na koordinácii produkcie, sa vlani odhodlal k výraznému zníženiu ťažby, aby zabránil úplnému poklesu cien.

 

Je to kvôli Saudskej Arábii?

V decembri 2020 sa však rozhodli navýšiť ťažbu o 500-tisíc barelov denne a podľa analytikov by ju mohli zvýšiť o rovnaké číslo opäť. Otázne však zostáva, ako sa k tomu postaví Saudská Arábia. Líder v tomto odvetí v januári dobrovoľne znížil ťažbu o milión barelov denne. Tento krok zaskočil ropný priemysel a spôsobil navýšenie cien.

 

img

 

Pravidlo OPEC 
Ako poznamenal Björnar Tonhaugen, vedúci analytikov ropných trhov spoločnosti Rystad Energy, v skupine OPEC platí strop znamenajúci, že v priebehu mesiaca sa produkcia nezvýši o viac ako 500-tisíc barelov denne. To však nezahŕňa spomenuté rozhodnutie Saudov, ktorí v budúcnosti pravdepodobne využijú možnosť opäť navýšiť dennú ťažbu o spomenutých milión barelov.

 

img

 

Stav na burze 
Ropa sa vo štvrtok pohybovala na newyorskej burze na úrovni 61,66 USD za barel, neďaleko úrovní okolo 63 USD v posledných dňoch decembra 2019, keď sa začínali vyskytovať prvé prípady koronavírusu. Ropa Brent sa pohybovala na úrovni 64,37 USD, v porovnaní s predpandemickou úrovňou okolo 69 USD v decembri 2019.


(1 EUR = 1,2048 USD)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies