OPEC zrejme neobmedzí ťažbné kvóty

NETKY.SK • 26 November 2014, 15:34 • 2 min
OPEC zrejme neobmedzí ťažbné kvóty

VIEDEŇ - Spojené arabské emiráty (SAE) ani Saudská Arábia na štvrtkovom (27. 11.) zasadnutí Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zrejme nepodporia obmedzenie produkcie kartelu. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

Kartel by podľa nich nemal panikáriť, keďže ceny čierneho zlata sa čoskoro stabilizujú. Ak kartel neprijme opatrenia na podporu cien, zvýši tlak na producentov mimo OPEC, aby pomohli stabilizovať ponuku na globálnom trhu.

 

"Nebudeme podliehať panike, takéto niečo sa nestalo prvý raz, nie je to kríza, ktorá by požadovala našu paniku," uviedol pre Reuters minister ropného priemyslu Spojených arabských emirátov Suhail bin Mohammed Al Mazrouei. Dodal, že trh sa nakoniec sám stabilizuje a ceny nemôžu klesať dlho.

 

Aj Saudská Arábia, ktorá je najväčším producentom OPEC, dnes signalizovala, že nepodporí rozsiahlejšie zmeny produkcie na štvrtkovom zasadnutí kartelu vo Viedni. Rusko v utorok (25. 11.) odmietlo spolupracovať s kartelom na obmedzení ťažby.

 

Minister uviedol, že OPEC zváži všetky možnosti. "Nemáme záujem o opatrenia na krátkodobú stabilizáciu trhu, lebo vieme, že nemajú dlhý účinok." Dodal, že problém nízkych cien ropy by nemal riešiť len OPEC, pretože objem ťažby kartelu nie je dôvodom nadmernej ponuky na trhu. Tú spôsobila nekonvenčná produkcia.

 

OPEC podľa ministra neprijme žiadne ciele týkajúce sa cien ropy. "Myslím si, že otázka, aká je primeraná cena, už nie je otázkou pre OPEC ale pre ostatných producentov."

 

Saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali Al-Naimi dnes vyhlásil, že obmedzenie produkcie nie je potrebné. Nikto podľa neho nemusí znižovať ťažbu a trh sa stabilizuje sám od seba. "Prečo by mala produkciu obmedziť Saudská Arábia. Medzičasom sa veľkým producentom stali aj USA," dodal.

 

Na Saudskú Arábiu pripadá asi tretina ťažby OPEC a na kartel pripadá asi tretina globálnej produkcie ropy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona