OPEC zrejme ani v júni nezníži produkciu ropy

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 14:42 • 2 min
OPEC zrejme ani v júni nezníži produkciu ropy

DAUHÁ - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zrejme nezmení svoju ťažobnú politiku ani na svojom júnovom zasadnutí. Dnes to vyhlásila kuvajtská guvernérka kartelu Nawal Al-Fuzaia. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Mnohí ministri ropného priemyslu členských krajín OPEC, vrátane saudskoarabského ministra Aliho al-Naimiho, obraňujú novembrové rozhodnutie kartelu neznížiť produkciu ropy a namiesto toho brániť podiely na trhu, čo viedlo k utlmeniu boomu drahšej ťažby v USA. Vtedajšie rozhodnutie OPEC ešte prehĺbilo pád cien čierneho zlata, ktorý sa začal vlani v júni z dôvodu nadmernej ponuky na trhu.

 

OPEC uviedol, že nadmerná ponuka vo výške 1,5 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne postupne zmizne, keď sa zvýši globálny dopyt a obmedzí sa rast ťažby v USA. V prípade, že budú producenti v USA odolnejší, než očakával OPEC, nadmerná ponuka na trhu môže pretrvať. Problém by mohla prehĺbiť dohoda medzi Západom a Iránom ohľadom jadrového programu Teheránu, čo by umožnilo Iránu zvýšiť export čierneho zlata.

 

Konečným termínom pre rámcovú dohodu medzi Iránom a šiestimi veľmocami je marec, pričom konečná dohoda by mala byť hotová do júna, teda v rovnakom mesiaci, na ktorý je plánované najbližšie zasadnutie OPEC.

 

Kuvajtská guvernérka dnes na energetickej konferencii v Katare uviedla, že kartel podľa jej názoru na zasadnutí, ktoré sa bude konať 5. júna vo Viedni, nezmení svoju ťažobnú politiku. Podľa nej sa do najbližšieho zasadnutia OPEC fundamenty na ropnom trhu zásadne nezmenia. Neočakáva však, že by cena klesla pod 40 USD (36,83 eura) za barel. Aktuálne sa referenčná európska ropa Brent obchoduje na úrovni okolo 58 USD za barel.

 

Nawal Al-Fuzaia upozornila, že je ťažké predpovedať vývoj cien ropy, pretože ich neurčuje len nálada na trhu, ale aj geopolitické faktory alebo obmedzenie dodávok z Iraku a Iránu. Rast produkcie Iraku je podľa nej po výraznej fluktuácii v uplynulých mesiacoch neistý a väčší nárast produkcie z Iránu bude zrejme trvať dlhšie, než sa čakalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies