OPEC zavŕši v utorok 50 rokov svojej existencie

NETKY.SK • 13 September 2010, 07:40 • 2 min
OPEC zavŕši v utorok 50 rokov svojej existencie

OPEC zavŕši v utorok 50 rokov svojej existencie

slovakia

left justify in out

img

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zavŕši v utorok (14. 9.)  50 rokov svojej existencie. Podľa informácii z  tohto medzinárodného kartelu, ktorý má centrálu v rakúskom hlavnom meste, nie sú pripravené nijaké oslavy, bude len tlačová konferencia. Viedeň je sídlom OPEC od roku 1965.
      Aj keď sa OPEC označuje za kartel, jeho členom je len 12 krajín exportujúcich ropu. Na medzinárodný trh dodáva necelú  tretinu strategickej komodity, ale zo známych svetových rezerv disponuje jej 80 %. Od rokovania výboru ministrov  OPEC v novembri 2008 v alžírskom Orane, by malo 11 členov kartelu ťažiť denne maximálne 24,84 milióna barelov (barel = 159 litrov) suroviny. V dennej kvóte nie je zarátaná iracká ťažba, ktorá už prekročila vyše dva milióny barelov denne.
      Niektorí experti tvrdia, že sa skupina, ktorú v roku 1960 založili Irán, Irak, Kuvajt, Saudská Arábia a Venezuela, v blízkej budúcnosti stane menej významnou, lebo dopyt po rope klesne. Bude to výsledok nových systémov pohonu motorových vozidiel a politiky vlád zameranej proti klimatickým zmenám.
      Ďalšími členmi OPEC sú Alžírsko, Angola, Ekvádor, Líbya, Nigéria, Katar a Spojené arabské emiráty.

Zdroj: TASR/DPA, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona