OPEC v máji znížil ťažbu ropy o 100 tis. barelov denne

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 21:26 • 2 min
OPEC v máji znížil ťažbu ropy o 100 tis. barelov denne

LONDÝN - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) predpovedá, že svetový trh s ropou bude v druhej polovici tohto roka viac vyvážený, keďže výpadky produkcie v Nigérii a Kanade pomáhajú urýchliť zmenšenie prebytočnej ponuky.

slovakia

left justify in out

OPEC zároveň vo svojej pravidelnej mesačnej správe, ktorú zverejnil v pondelok, uviedol, že jeho produkcia v máji sa znížila o 100 tis. barelov denne na úroveň 32,36 mil. barelov denne.

 

"Prebytočná ponuka na trhu sa v nadchádzajúcich mesiacoch pravdepodobne zmierni," uviedol kartel. "Prerušenia ťažby v Nigérii a Kanade zreteľne zmiernili ponuku na trhu s ropou a priblížili ponuku a dopyt k rovnováhe skôr, ako mnohí očakávali, čo podporilo ceny," konštatovala organizácia. OPEC však zaujal opatrný tón a uviedol, že "stále však existuje masívna prebytočná globálna ponuka." Kartel rovnako ako minulý mesiac prognózuje, že ponuka zo strany producentov, ktorí nie sú jeho členmi, v tomto roku klesne o 740 tis. barelov.

 

Zároveň OPEC potvrdil svoju doterajšiu prognózu, že globálny dopyt po rope v tomto roku posilní o 1,2 mil. barelov denne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies