OPEC v januári takmer kompletne implementoval dohodnuté obmedzenie ťažby

NETKY.SK • 10 Február 2017, 15:08 • 2 min
OPEC v januári takmer kompletne implementoval dohodnuté obmedzenie ťažby

PARÍŽ - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) podľa odhadu Medzinárodnej organizácie pre energetiku (IEA) v januári prakticky kompletne implementovala dohodnuté zníženie produkcie.

slovakia

left justify in out

V prvom mesiaci dohodnutého obmedzenia ťažby, ktoré by malo platiť pol roka, kartel naplnil o 90 % z dohodnutého zníženia ťažby, uviedla dnes IEA, čo spôsobilo nárast cien čierneho zlata.

Pre niektorých expertov prekvapivo rýchlou implementáciou dohodnutých škrtov je Saudská Arábia, ktorá obmedzila svoju produkciu viac, než prisľúbila.

 

Pozitívnou správou pre kartel je tiež okrem poklesu ťažby aj stabilný dopyt po rope OPEC, uviedli experti IEA. Kartelu sa tak podarilo znížiť nadmernú ponuku na trhu.

 

Agentúra Bloomberg pred týždňom zverejnila správu, podľa ktorej producenti síce na začiatku roka výrazne znížili ťažbu ropy, ale obmedzenie produkcie ešte stále nedosiahlo dohodnutú úroveň.

OPEC sa s ďalšími producentskými krajinami, ako je napríklad Rusko, na konci vlaňajška dohodli na znížení dennej produkcie takmer o 1,8 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Samotný kartel mal obmedziť ťažbu o 1,2 milióna barelov na 32,5 milióna barelov denne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies