OPEC si chce udržať trhový podiel a neznižovať ťažbu

NETKY.SK • 19 Marec 2015, 14:18 • 2 min
OPEC si chce udržať trhový podiel a neznižovať ťažbu

KUVAJT - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nemá inú možnosť ako udržiavať si trhový podiel a neredukovať ťažbu. Povedal to vo štvrtok kuvajtský minister ropného priemyslu Ali al-Omair, ktorý tak opätovne potvrdil názor, že kartel na najbližšom zasadaní v júni svoju politiku nezmení.

slovakia

left justify in out

"Samozrejme, že sme znepokojení, pretože cena ropy ovplyvní náš rozpočet," povedal minister novinárom. Dodal však, že OPEC nemá inú možnosť ako udržiavať ťažobné kvóty na terajšej úrovni.

 

Rozhodnutie OPEC-u v novembri minulého roka neznižovať ťažobné kvóty zatlačilo ceny ropy pod úroveň 50 USD za barel. Tým sa ešte zintenzívnilo výrazné zlacňovanie ropy, ktoré sa začalo vlani v júni. Kuvajtský minister ropného priemyslu však očakáva, že do konca tohto roka sa ceny zvýšia. "Existujú náznaky, že v závere roka 2015 sa tempo ekonomického rastu zlepší a to spôsobí zlepšenie cien," konštatoval.

 

OPEC je presvedčený, že prebytok v rámci ponuky ropy, ktorý je v objeme až 1,5 mil. barelov denne, sa vytratí, keď sa zvýši dopyt a spomalí sa rast ťažby v USA. Niektorí predstavitelia kartelu však o tom pochybujú. Hovoria, že ceny by mohli oslabiť až na 40 USD za barel a zostať na tejto úrovni až tri roky, aby to malo reálny vplyv na ťažbu v Severnej Amerike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies