OPEC sa na znížení produkcie nezhodol, ceny ropy opäť klesli

NETKY.SK • 7 December 2015, 08:23 • 2 min
OPEC sa na znížení produkcie nezhodol, ceny ropy opäť klesli

LONDÝN - Ceny ropy dnes opäť klesli v reakcii na fakt, že v piatok (4.12.) sa štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nedokázali dohodnúť na znížení produkcie a súčasný vysoký objem ťažby zostal v platnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

OPEC sa nedohodol na úprave produkcie po nezhodách hlavného producenta Saudskej Arábie a Iránu, ktoré spôsobili, že ropný kartel prvýkrát za desaťročia produkčné kvóty vo svojom komuniké ani nespomenul. Väčšina ministrov opustila zasadnutie OPEC bez komentára. Iránsky minister ropného priemyslu Bidžan Zanganeh ešte pred zasadnutím uviedol, že Teherán je ochotný diskutovať o akejkoľvek akcii až po dosiahnutí plnej úrovne produkcie, keď sa zrušia západné sankcie.

Irán už niekoľkokrát vyhlásil, že po zrušení sankcií zvýši produkciu o 1 milión barelov denne (1 barel = 159 litrov). To znamená, že nadbytok na trhu sa ešte zvýši. Aktuálne sa totiž globálne spotrebuje až o 2 milióny barelov denne menej, než sa ťaží.

 

Ťažobné kvóty sú oficiálne na úrovni 30 miliónov barelov denne, v skutočnosti však kartel produkuje denne približne 31,5 milióna barelov. V dôsledku tohto stavu sa ceny ropy pohybujú na úrovni o zhruba 60 % nižšej než v júni minulého roka. Tým, že OPEC neuviedol žiadny nový limit, dal podľa analytikov najavo nečlenským krajinám kartelu ako Rusko, že pre podiel na trhu je ochotný aj naďalej akceptovať nízke ceny.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári klesla dnes do 5.14 h SEČ o 45 centov na 39,52 USD (36,25 eura) za barel. Cena ropy Brent s januárovým kontraktom sa znížila o 35 centov na 42,66 USD za barel. V obidvoch prípadoch sa tak cena ropy dostala do blízkosti tohtoročných miním.

 

(1 EUR = 1,0902 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies