OPEC počíta tento rok s vyšším prebytkom ponuky ropy na globálnom trhu

NETKY.SK • 11 August 2015, 15:45 • 2 min
OPEC počíta tento rok s vyšším prebytkom ponuky ropy na globálnom trhu

LONDÝN - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) predpokladá, že prebytok na globálnom trhu bude tento rok vyšší, než sa doteraz očakávalo.

slovakia

left justify in out

Krajiny mimo kartelu budú produkovať viac, čo signalizuje, že v porovnaní s doterajšími prognózami bude dlhšie trvať, než sa prejaví kolaps cien na obmedzení ťažby konkurenčných producentov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kartel uviedol, že nepočíta so zvýšením dopytu po rope z krajín OPEC, a to aj napriek zrýchleniu globálnej spotreby čierneho zlata. V USA a ďalších štátoch mimo OPEC sa totiž ťaží viac ropy, než sa predpokladalo.

 

OPEC sa od vlaňajška aj napriek prudkému zníženiu cien bráni obmedzeniu ťažby. Chce totiž ochrániť, poprípade zvýšiť svoj podiel na globálnom trhu. Kartel čaká na zníženie nákladnejšej produkcie v USA a iných krajinách, ktorú podporila jeho predchádzajúca politika, keď sa OPEC snažil udržať ceny na úrovni okolo 100 USD (90,46 eura) za barel (159 litrov).

 

Začiatkom tohto roka kartel znížil svoju predpoveď pre rok 2015 týkajúcu sa dodávok z krajín mimo OPEC. Počítal totiž s tým, že lacnejšia ropa pribrzdí ťažbu. Kartel vo svojej dnes vydanej mesačnej správe však už druhý mesiac po sebe zvýšil túto predpoveď, a to približne o 90.000 barelov denne. Podľa kartelu sa totiž pevninská produkcia v USA z nekonvenčných zdrojov, napríklad bridlíc, v 2. polroku 2015 zníži len mierne. Ťažba v mori sa má dokonca zvýšiť z dôvodu spustenia nových projektov.

 

Správa tiež ukázala, že členské krajiny OPEC pokračujú vo zvyšovaní produkcie. Podľa sekundárnych zdrojov, ktoré cituje správa, štáty kartelu v júli denne vyťažili 31,51 milióna barelov ropy, čo je o 1,5 milióna barelov nad oficiálnymi ťažobnými kvótami nastavenými na 30 miliónov barelov denne. Keďže OPEC počíta s tým, že dopyt po rope kartelu dosiahne tento rok v priemere 29,23 milióna barelov denne, prebytok dodávok kartelu dosiahne 2,28 milióna barelov denne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona