OPEC po zrušení sankcií proti Iránu ešte zvýši produkciu ropy

NETKY.SK • 17 August 2015, 18:50 • 2 min
OPEC po zrušení sankcií proti Iránu ešte zvýši produkciu ropy

TEHERÁN - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) môže po zrušení sankcií proti Iránu zvýšiť produkciu ropy až na 33 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) denne.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na iránsku štátnu agentúru (Islamic Republic News Agency, IRNA).

 

Na globálnom trhu je pritom už teraz prebytok ropy, čo tlačí jej cenu smerom nadol. Ponuka prevyšuje dopyt zhruba o tri milióny barelov denne. Spomedzi členov OPEC sú za nadmerné dodávky na globálny trh zodpovední najmä Saudská Arábia a Irak, tvrdí IRNA.

 

Ceny ropa za uplynulý rok klesli približne o polovicu po tom, ako Američania zvýšili ťažbu ropy z bridlíc a celková produkcia ropy v USA tak dosiahla najvyššiu úroveň za vyše 40 rokov.

 

Saudská Arábia preto v obave o svoj podiel na svetovom trhu tiež zvýšila produkciu na rekordnú úroveň. OPEC tak od vlaňajška napriek prudkému zníženiu cien komodity odmieta zredukovať ťažbu, aby ochránil, prípadne zvýšil svoj podiel na globálnom trhu. Kartel čaká, že USA a iné krajiny postupne utlmia drahšiu ťažbu z bridlíc.

 

OPEC v júli pumpoval na svetové trhy 32,1 milióna barelov ropy denne. Júl bol už 14. mesiacom po sebe, keď produkcia ropného kartelu prekročila hranicu 30 miliónov barelov/deň.

 

Historicky najvyššiu produkciu dosiahol OPEC v júli 2008, a to 32,8 milióna barelov/deň.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies