OPEC neznížil ťažbu a ceny ropy klesli, americká WTI uzavrela pod 40 USD/barel

NETKY.SK • 5 December 2015, 11:51 • 2 min
OPEC neznížil ťažbu a ceny ropy klesli, americká WTI uzavrela pod 40 USD/barel

NEW YORK - Ceny ropy pokračovali v piatok (4. 12.) v poklese. Americká WTI uzavrela pod úrovňou 40 USD (36,69 eura) za barel (159 litrov).

slovakia

left justify in out

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa totiž na svojom piatkovom stretnutí nedokázala dohodnúť na obmedzení ťažby. To znamená, že na trhu bude naďalej nadmerné množstvo ropy. Informovali o tom agentúry AP, RTTNews a Bloomberg.

 

Januárový kontrakt na americkú ropu Brent počas piatka oslabil o 1,11 USD alebo 2,7 % a uzavrel na úrovni 39,97 USD, teda v blízkosti najnižšej ceny od augusta. Severomorská ropa Brent s januárovým kontraktom zlacnela o 84 centov alebo 1,92 % na 43 USD za barel.

 

Vo vyhlásení OPEC vydanom po piatkovom zasadnutí sa nespomínajú nové produkčné kvóty. Zdá sa teda, že kartel necháva členské štáty, aby naďalej pumpovali na trh, ktorý je prezásobený, toľko ropy ako doteraz.

 

Generálny tajomník kartelu Abdullah al-Badri uviedol, že OPEC sa nemohol dohodnúť na žiadnom čísle, pretože nedokáže predpovedať, o koľko viac ropy dodá v budúcom roku na trh Irán. Dôvodom je skončenie západných sankcií podľa dohody dosiahnutej pred šiestimi mesiacmi so svetovými mocnosťami o jadrovom programe Iránu. "V súčasnosti sme nemohli určiť žiadne čísla a dohodli sme sa, že rozhodnutie odsunieme do budúceho roka," povedal al-Badri.

 

Predtým stanovil OPEC ťažobné kvóty na 30 miliónov barelov ropy denne. Tento strop je v platnosti od roku 2011. Produkcia kartelu však bola vyššia 18 mesiacov po sebe, vyplýva z údajov agentúry Bloomberg. Aktuálne OPEC produkuje približne 31,5 milióna barelov denne.

 

Piatkové rozhodnutie kartelu znamená, že veľkí producenti OPEC chránia svoje trhové podiely a že zatiaľ nehodlajú nič urobiť pre stabilizáciu trhu. OPEC dúfa, že pokles cien vytlačí z trhu drahších producentov, predovšetkým americké firmy, ktoré ťažia ropu z bridlíc. Aktuálne sa cena americkej ropy pohybuje okolo 40 USD za barel. Na porovnanie: koncom júna 2014 sa ešte nachádzala nad 105 USD za barel.

 

Zdá sa, že stratégia OPEC funguje. Podľa firmy Baker Hughes počet ropných vrtov v USA v uplynulom týždni klesol tretí týždeň po sebe. Ich počet sa znížil o 10 na 545, čo je len o niečo viac než polovica v porovnaní s rovnakým obdobím vlani.

 

Na trhu bude teda nadmerná ponuka aj v novom roku. Irán už niekoľkokrát opakovane vyhlásil, že po zrušení sankcií zvýši produkciu o 1 milión barelov denne. To znamená, že nadbytok na trhu ešte stúpne. Aktuálne sa globálne spotrebuje až o dva milióny barelov denne menej, než sa ťaží.

 

Ceny ropy v piatok nepodporilo ani oslabenie dolára. Jeho kurz klesol napriek pozitívnym správam z ekonomiky USA. Americkí zamestnávatelia vytvorili v novembri 211.000 pracovných miest a miera nezamestnanosti zostala na úrovni 5 %. Pozitívny vývoj na trhu práce podporil očakávania, že americká centrálna banka Fed 16. decembra zvýši úrokové sadzby.

 

(1 EUR = 1,0902 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies