OPEC nezníži ťažbu ani v prípade, že cena ropy klesne na 20 USD za barel

NETKY.SK • 23 December 2014, 18:30 • 2 min
OPEC nezníži ťažbu ani v prípade, že cena ropy klesne na 20 USD za barel

LONDÝN - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nezníži produkciu ani v prípade, že cena komodity klesne na 20 USD (16,38 eura) za barel. Povedal to saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali al-Naimí. Informoval o tom server BBC.

slovakia

left justify in out

Jeho slová signalizujú zmenu v postoji ropného kartelu, ktorý pôvodne pomáhal stabilizovať ceny ropy tým, že po ich výraznom poklese obmedzil ťažbu. Už v novembri však dal kartel najavo, že situácia sa mení a napriek prudkému poklesu cien ropy ponechal na svojom zasadnutí vo Viedni ťažobné kvóty nezmenené. Súčasné ťažobné kvóty predstavujú 30 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov).
     

Najnovšie pre Middle East Economic Survey Ali al-Naimí uviedol, že "vonkoncom nie je v záujme producentov OPEC znížiť produkciu, a to bez ohľadu na cenu ropy". Ako dodal, "je nepodstatné, či to bude 60, 50, 40 USD, alebo (cena ropy) klesne na 20 USD (za barel)".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies