OPEC nebude znižovať produkciu ropy

NETKY.SK • 13 Január 2015, 15:44 • 2 min
OPEC nebude znižovať produkciu ropy

ABÚ ZABÍ - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) nebude znižovať svoju ťažbu, ale očakáva, že to urobia producenti s vyššími nákladmi na ťažbu.

slovakia

left justify in out

Povedal to v utorok minister energetiky Spojených arabských emirátov (SAE) Suhail bin Mohammed al-Mazroui. "Táto stratégia sa nezmení," konštatoval na konferencii o energetike v Abú Zabí. Mazroui dodal, že OPEC nemá v úmysle zmeniť svoje rozhodnutie z novembrového zasadania kartelu, na ktorom sa rozhodlo, že ťažba zostane na rovnakej úrovni.

 

Minister energetiky Spojených arabských emirátov naznačil, že existuje malá možnosť pre konanie mimoriadneho zasadania OPEC-u. Najbližšie riadne zasadanie kartelu bude v júni. "Trh potrebuje viac času. Nie je rozumné teraz sa stretávať," poznamenal. Ceny ropy kulminovali v júni 2014 a odvtedy klesli o 60 %. Smerom nadol ich zatlačila rastúca produkcia, ktorá je predovšetkým výsledkom ťažby bridlicovej ropy v USA. Negatívne na ceny ropy vplýva aj slabší ako očakávaný dopyt zo strany Európy a Ázie. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu sa však rozhodla radšej poskytnúť zákazníkom zľavy ako znižovať ťažbu, keďže si chce zachovať svoj trhový podiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies