OPEC mierne zlepšil prognózu dopytu po rope

NETKY.SK • 14 December 2016, 14:53 • 2 min
OPEC mierne zlepšil prognózu dopytu po rope

VIEDEŇ - Globálny dopyt po rope podľa prognózy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) za tento rok posilní o približne 1,24 mil. barelov denne na úroveň v priemere 94,41 mil. barelov denne.

slovakia

left justify in out

V budúcom roku kartel očakáva globálny rast dopytu po rope o 1,15 mil. barelov denne na 95,56 mil. barelov denne. Kartel to uviedol v pravidelnej mesačnej správe, ktorú zverejnil v stredu na svojej internetovej stránke. Prognózu rastu dopytu po rope v tomto roku OPEC v porovnaní so svojou novembrovou predikciou zlepšil o 11 tis. barelov denne. Predpoveď rastu dopytu v budúcom roku v porovnaní s novembrovým odhadom kartel nezmenil. V novembri podľa sekundárnych zdrojov OPEC zvýšil ťažbu o 0,15 mil. barelov denne na úroveň v priemere 33,87 mil. barelov denne.


OPEC odhaduje, že dopyt po jeho rope bude za tento rok na úrovni 31,9 mil. barelov denne, čo je medziročný rast o 1,9 mil. barelov denne. V budúcom roku očakáva rast dopytu po svojej rope o 0,7 mil. barelov denne na 32,6 mil. barelov denne. OPEC zároveň predpovedá, že ponuka ropy zo strany krajín, ktoré nie sú jeho členmi, za tento rok klesne o 0,78 mil. barelov denne, ale v budúcom roku sa zvýši o 0,3 mil. barelov denne. Dôvodom rastu budúcoročnej ponuky je očakávanie vyššej ceny ropy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies