OPEC má pozitívny prístup, v budúcom roku očakáva vyšší dopyt po rope

NETKY.SK • 14 September 2015, 17:25 • 2 min
OPEC má pozitívny prístup, v budúcom roku očakáva vyšší dopyt po rope

LONDÝN - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) očakáva, že dopyt po jej rope v budúcom roku stúpne. OPEC sa drží predpokladu, že stratégia, ktorá počíta s prepadom cien ropy, okliešti ponuku tejto komodity z USA a od ďalších konkurenčných producentov.

slovakia

left justify in out

OPEC očakáva, že v roku 2016 dopyt po jeho rope dosiahne priemernú výšku 30,31 mil. barelov ropy denne. V porovnaní s predchádzajúcou minulomesačnou prognózou je to nárast o 190 tis. barelov ropy denne. Celkovo by však dopyt po rope mal rásť pomalšie. Dôvodom je slabší výhľad v Latinskej Amerike a v Číne.


Cena ropy sa pohybuje pod hranicou 50 USD za barel a nie je tak ani polovičná oproti hodnotám z júna 2014. OPEC však odmietol znížiť produkciu ropy. Týmto spôsobom chce dosiahnuť vyčistenie trhu tým, že výrobu ukončia producenti z USA a ďalších krajín, ktorí vyrábajú s vyššími nákladmi.


OPEC revidoval smerom nadol prognózu rastu produkcie ropy z krajín, ktoré nie sú členmi OPEC-u. V budúcom roku by produkcia z týchto krajín mala stúpnuť o 160 tis. barelov ropy denne. Tento odhad je o 110 tis. barelov denne nižší ako predchádzajúca prognóza. V roku 2015 by produkcia z týchto krajín mala stúpnuť o 880 tis. barelov denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona