OPEC a ďalší veľkí producenti smerujú k predĺženiu dohody o znížení ťažby

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 11:56 • 2 min
OPEC a ďalší veľkí producenti smerujú k predĺženiu dohody o znížení ťažby

VIEDEŇ - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší veľkí producenti smerujú ku schváleniu návrhu na predĺženie dohody o znížení ťažby vo štvrtok 25. mája. Ale bolo by potrebné ju aj ráznejšie zredukovať, len tak môžu totiž dosiahnuť pokles nadmerných skladových zásob ropy a podporiť rast cien ropy.

slovakia

left justify in out

Saudský minister energetiky Chálid al-Fálih v nedeľu (21.5.) vyhlásil, že predĺženie dohody o deväť mesiacov (do konca marca 2018) a pripojenie sa jedného či dvoch ďalších menších producentov k dohode by mohlo zredukovať skladové zásoby na tzv. päťročný priemer, čo je cieľom OPEC.

 

Podľa al-Fáliha, každý s kým hovoril, vyjadril podporu predĺženiu dohody. Domnieva sa tiež, že pokračovanie obmedzení na doterajšej úrovni a eventuálne pripojenie sa jedného či dvoch ďalších producentov k dohode by stačilo na stlačenie nadmerných skladových zásob na päťročný priemer do konca 1. kvartálu 2018.

 

OPEC a 11 ďalších veľkých producentov na čele s Ruskom sa vlani dohodli na znížení ťažby ropy v 1. polovici tohto roka spolu o takmer 1,8 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, aby podporili rast jej cien a zníženie zásob v skladoch. Ich dohoda pomohla naštartovať rast cien komodity, ale zároveň pomohla zvýšiť aj ziskovosť pri ťažbe ropy z bridlíc, čo využili americké firmy. Počet nových vrtov v USA stúpa, a to vytvára tlak na veľkých producentov, aby ešte ráznejšie zredukovali ťažbu, ak chcú na trhy vrátiť rovnováhu medzi ponukou a dopytom.

 

Najväčší producenti ropy - Saudská Arábia a Rusko sa minulý týždeň zhodli na tom, že súčasnú dohodu o obmedzení ťažby je potrebné predlžiť do marca 2018. Ropný kartel teraz musí presvedčiť svojich členov aj nečlenov, aby vo štvrtok vo Viedni súhlasili s týmto návrhom.

 

Kazachstan, ktorý nie je členom OPEC, ale pripojil sa k dohode, už naznačil, že bude mať problém dodržať pôvodné limity, keďže jeho ťažba by mala vzhľadom na nové ložiská stúpať.

 

Irak, druhý najväčší aj najrýchlejšie rastúci producent v rámci OPEC uviedol, že podporí predĺženie limitov, ale nespresnil, ako dlho je ochotný brzdiť svoju produkciu.

 

A dokonca aj Irán sa pravdepodobne pridá k plánom na predĺženie dohody, ak sa dosiahne konsenzus, uviedol zdroj blízky Iránu.

Zdroje z OPEC naznačili, že ďalšie zníženie objemu ťažby doterajších "účastníkov" dohody je málo pravdepodobné, ale je možné, že sa k nim pridajú ďalší producenti. Na zasadaní vo Viedni by sa mali zúčastniť aj zástupcovia Turkménska, Egypta a Pobrežia Slonoviny.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona