OPCW tvrdí, že v Sýrii došlo k útoku chlórom

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 09:09 • 2 min
OPCW tvrdí, že v Sýrii došlo k útoku chlórom

AMSTERDAM - Inšpektori chemických zbraní dnes informovali, že majú informácie naznačujúce použitie plynu podobnému chlóru počas sýrskej občianskej vojny. Napísala to agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Informácie, ktoré sú k dispozícii vyšetrovacej misii prepožičiavajú dôveryhodnosť názoru, že toxické chemikálie - najpravdepodobnejšie išlo o látky dráždiace pľúca, ako je chlór - boli použité v Sýrii," napísala vo svojom vyhlásení Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá dohliada na zničenie sýrskeho chemického arzenálu.

 

"Napriek vážnemu incidentu, ktorý zabránil misii vykonať dôležitú návštevu v teréne, bol tím schopný pripraviť predbežnú správu," stojí vo vyhlásení OPCW.

 

Inšpektori zo spojenej misie OPCW a OSN cestovali do centrálnej provincie Hamá, aby vyšetrili údajné nezákonné chlórové útoky vládnych síl. Na ich konvoj ale zaútočili. Žiadny člen tímu sa nezranil. Sýrske vládne sily obvinili z útoku na konvoj povstalcov.

 

Prezident Bašár Asad súhlasil vlani s odovzdaním celého sýrskeho arzenálu chemických zbraní po tom, ako stovky ľudí prišli o život pri útoku v blízkosti hlavného mesta Damask.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies