Opatreniami na zvýšenie konkurencie vzrastie kapacita letísk

NETKY.SK • 31 Máj 2011, 08:30 • 2 min
Opatreniami na zvýšenie konkurencie vzrastie kapacita letísk

Opatreniami na zvýšenie konkurencie vzrastie kapacita letísk

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia sa rozhodla urobiť zásadné zmeny v pristávacích právach konkurenčných leteckých spoločností na našom kontinente. Ak by konkurencia dostala viac povolení, od roku 2025 by mohlo z Európy odcestovať ročne o 28 miliónov cestujúcich viac. Komisia o tom informovala dnes s odvolaním sa na štúdiu, ktorú si dala vypracovať. Súčasne by sa novými pravidlami dalo do roku 2025 ušetriť asi 5 miliárd eur.
      V súčasnosti sa uskutočňuje v Európe denne 26.000 letov. Podľa štúdie sa však nedarí kapacitu letísk využívať optimálne. Okrem toho je málo ozajstnej konkurencie a sloty, voľný letiskový čas, je chabo zosúladený. Letiská preto rýchlo vyčerpávajú svoju obslužnú kapacitu, čo vyvoláva zdržanie a oneskorené odlety.
      Komisár EÚ pre dopravu Siim Kallas informoval, že na jeseň predstaví súbor návrhov pre letiská a na udeľovanie pristávacích povolení, lebo podľa neho "je terajší systém neúčinný".
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies