Opatrenia rezortu vnútra proti rómskej kriminalite zvýšia napätie medzi Rómami a majoritou

NETKY.SK • 18 Január 2018, 13:11 • 2 min
Opatrenia rezortu vnútra proti rómskej kriminalite zvýšia napätie medzi Rómami a majoritou

BRATISLAVA – Plánované opatrenia ministerstva vnútra na riešenie kriminality v rómskych komunitách povedú k zvýšeniu napätia medzi väčšinovým obyvateľstvom a Rómami.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to predseda občianskeho združenia Únia Rómov na Slovensku František Tanko. Je podľa neho zarážajúce, že rezort vnútra pri príprave týchto opatrení nespolupracoval s rómskymi aktivistami, odborníkmi či s Úradom splnomocnenca na riešenie rómskej problematiky. Za chybu Tanko považuje aj to, že slovenské médiá pri informovaní o rómskej problematike spolupracujú viac s Nerómami než s Rómami. „Všetko sa robí o nás bez nás,“ vyhlásil pre agentúru SITA.

Tanko považuje za smutné, že za posledných 26 rokov nikto rómsku problematiku vážne neriešil. Ministra vnútra Roberta Kaliňáka preto vyzval na dialóg, na pracovné stretnutie, na ktorom by mohli prediskutovať najvážnejšie problémy tejto komunity. „O dialóg som sa pokúšal už viackrát, zatiaľ nebol zo strany ministra záujem. Aj my Rómovia vieme dať dobré návrhy na riešenie trestnej činnosti Rómov,“ konštatoval Tanko. Vyjadril obavy, že plánované opatrenia vrátane zvýšenia policajnej prítomnosti v rómskych osadách môžu vyvolať ešte väčšie nepriateľstvo medzi Rómami a majoritou. „Tento problém sa dá vyriešiť len osvetou a prácou,“ vyhlásil.

Tanko privítal, že Európske centrum pre práva Rómov podalo na Ministerstvo vnútra SR žalobu v súvislosti s návrhom legislatívnych opatrení, ktoré by umožňovali zhromažďovanie štatistiky o rómskej kriminalite a zvýšili policajné právomoci v rómskych komunitách. Plánovaná legislatíva je podľa centra diskriminačná a mohla by byť ľahko zneužitá na prenasledovanie tejto už aj tak marginalizovanej komunity. Centrum sa domnieva, že je založená na antirómskych stereotypoch a nepresných záveroch.

Plánované opatrenia na zníženie kriminality v rómskych osadách sú rozdelené do troch základných pilierov - zvýšenie počtu policajtov v integrovaných policajných oddeleniach v kritických oblastiach, zvýšenie ich kompetencií a občianske hliadky, ktoré budú financované zo zdrojov rezortu vnútra. Integrované policajné oddelenia s vyšším počtom policajtov budú zodpovedné za situáciu v príslušnej osade.

 

Pilotne budú v Krompachoch, Revúcej a Chminianskej Novej Vsi, ich súčasťou bude aj súbor technických opatrení, predovšetkým kamerový systém. Ministerstvo pripravuje aj integračné opatrenia, na základe ktorých bude riešiť sociálnu situáciu a výchovu detí prostredníctvom komunitných centier.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona