Opatrenia Európskej únie pre slovenské poľnohospodárstvo

NETKY.SK • 19 December 2018, 14:05 • 2 min
Opatrenia Európskej únie pre slovenské poľnohospodárstvo

BRATISLAVA - Vláda by mala užšie spolupracovať s poľnohospodármi v snahe riešiť ich problémy. Na Slovensku by tiež mohol vzniknúť nezávislý arbiter, ktorý by sa venoval sporom poľnohospodárov o pôdu. Tu sú niektoré z opatrení, ktoré chcú Slovensku adresovať europoslanci z Výboru Európskeho parlamentu (EP) pre kontrolu rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Europoslanci sú na Slovensku od 17. decembra, aby preskúmali využívanie poľnohospodárskych dotácií z rozpočtu EÚ. Delegácia navštívila najprv východné Slovensko, aby sa jej členovia dozvedeli viac o údajnom zneužívaní agrodotácií. Následne sa europoslanci presunuli do Bratislavy, kde sa stretli s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou (SNS), či zástupcami mimovládnych organizácií. Delegácia nadväzuje na misiu europoslancov z marca tohto roka, ktorá sa uskutočnila po vražde novinára Kuciaka.

Čo sa týka problémov s čerpaním agrodotácií, podľa europoslancov došlo za pol roka na Slovensku k istému zlepšeniu.

 

"Tie problémy tu sú, a je potrebné ich riešiť. Nie je potrebné ich zľahčovať, treba sa k nim postaviť čelom a nájsť ich riešenie," zdôraznil europoslanec Tomáš Zdechovský na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

img

 

Po návrate do Bruselu chcú europoslanci zosumarizovať všetko, čo si vypočuli a pripravia správu, ktorú prerokujú vo výbore. Správa bude podľa nich verejne prístupným dokumentom, ktorý si bude môcť každý prečítať a oboznámiť sa so zisteniami delegácie.

 

Čo sa týka konkrétnych opatrení, podľa europoslanca Dereka Vaughana by napríklad mali slovenskí poľnohospodári užšie medzi sebou spolupracovať, "aby mali jednotný hlas, a takto prezentovali svoje podnety a sťažnosti." 

 

img

 

Zároveň by však podľa neho mala aj vláda užšie spolupracovať s poľnohospodármi v snahe riešiť ich spory. Keby sa spolu častejšie stretávali a hovorili, problémy by sa podľa europoslanca riešili rýchlejšie. Podľa zástupcov Európskeho parlamentu by malo byť na Slovensku jednoznačnejšie, kto si môže nárokovať agrodotácie. Zdá sa totiž, že každý si vykladá platné predpisy iným spôsobom.

Ďalším opatrením je podľa europoslancov vytvorenie nezávislého arbitra, ktorý by sa venoval týmto sporom s pôdou a dotáciami na ňu. Poľnohospodári sa síce môžu obrátiť v takýchto prípadoch na súd, ale tie trvajú aj niekoľko rokov, a to môže byť pre poľnohospodárov likvidačné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona