Opätovné zavedenie dvoch staronových predmetov do škôl vyvoláva skepsu

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 12:29 • 2 min
Opätovné zavedenie dvoch staronových predmetov do škôl vyvoláva skepsu

BRATISLAVA - Nový pedagogický program, ktorý nadobudne platnosť v septembri, zavedie do výučby na základných školách dva staronové predmety - prvouku a techniku. Podľa odborníčky na školstvo strany Most-Híd Márie Prékop tieto dva predmety nebudú môcť pedagógovia realizovať najmä pre nedostatok potrebných prostriedkov a neadekvátnej kvalifikácie.

slovakia

left justify in out

"S radosťou vítam znovuzrodenie predmetu technika, ale podľa môjho názoru sa vyskytnú viaceré problémy pri jeho realizácii. Hlavným problémom je podľa mňa neadekvátna kvalifikácia pedagógov vyučujúcich tento predmet," tvrdí Prékop. Z pedagógov, ktorí v minulosti vyučovali techniku alebo ju teraz vyučujú, je podľa nej kvalifikovaných približne 46 percent. Taktiež tvrdí, že na štátnej úrovni je len 49 škôl vybavených k vyučovaniu potrebným vybavením.

 

"Popri tom, že deti budú mať možnosť naučiť sa užitočné teórie a osvojiť si ručné práce, sme v súvislosti s novými predmetmi aj skeptickí," skonštatovala Prékop. Riešenie problému vidí v dostatočnom zabezpečení potrebného vybavenia pre školy zo strany ministerstva. "Bez potrebného vybavenia nebudú mať tieto predmety veľký význam," podotkla odborníčka na školstvo strany Most-Híd.  

 

Inovovaný štátny vzdelávací program bol podľa rezortu školstva vytvorený na podnet pedagogickej praxe a s cieľom úspešného uplatnenia žiakov pri ich budúcej profesijnej orientácii. "Základné školy žiadali ministerstvo o zavedenie predmetu prvouka, rozšírenie obsahu vzdelávania o témy s praktickými cvičeniami a zvýšenie hodín predmetu technika," povedala pre TASR hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Preto boli upravené aj jednotlivé vzdelávacie štandardy vyučovacích predmetov. Ministerstvo tvrdí, že predmety prvouka a technika môžu vzdelávať pedagogickí zamestnanci, ktorí spĺňajú vyhlášku z roku 2009 o kvalifikačných predpokladoch pre jednotlivé kategórie pedagogických a odborných zamestnancov.

 

V predmete technika bola podľa rezortu vykazovaná nekvalifikovanosť aj preto, že počas štátneho vzdelávacieho programu z roku 2008 bol tento predmet vyučovaný s časovou dotáciou dve hodiny za stupeň. "Školy to riešili tým, že ho dali učiť ako doplnok k úväzku učiteľovi, ktorý to potreboval," priblížila hovorkyňa. V inovovanom štátnom vzdelávacom programe je časová dotácia päť hodín za stupeň a jednu hodinu za ročník. "Je tak vytvorená možnosť pre učiteľa s touto aprobáciou nájsť uplatnenie na škole," tvrdí Dupaľová Ksenzsighová. O organizácii vyučovania predmetu technika má rozhodnúť riaditeľ školy s prihliadnutím na personálno-odborné a materiálno-technické podmienky školy.

 

Ministerstvo zároveň oponuje, že učebňa, telocvičňa či multimediálna učebňa a ich vybavenie sú povinné pre novovzniknuté základné školy. Ostatné školy majú povinné učebné priestory doplniť v priebehu trojročného prechodného obdobia. "Správu škôl a školských zariadení vykonáva obec, ktorá je ich zriaďovateľom, a v tejto súvislosti na uskutočňovanie výchovno-vzdelávacieho procesu zabezpečuje priestory a materiálno-technické zabezpečenie, ako aj didaktickú techniku," vysvetlila hovorkyňa. Ako dodala, časť vybavenia dielní a ich obnova bude financovaná aj z pripravovaných národných projektov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies