Opätovne sa rozhodne o odvolaniach v prípade falšovania peňazí

NETKY.SK • 3 Jún 2017, 12:22 • 2 min
Opätovne sa rozhodne o odvolaniach v prípade falšovania peňazí

BRATISLAVA – Najvyšší súd SR na utorok vytýčil verejné zasadnutie, na ktorom rozhodne o odvolaniach dvoch Talianov neprávoplatne odsúdených za zločin falšovania peňazí v štádiu pokusu.

slovakia

left justify in out

Prípadom sa pritom Najvyšší súd bude zaoberať už druhýkrát, keďže raz už rozsudok Špecializovaného trestného súdu v tejto kauze zrušil a vrátil mu prípad na opätovné prejednanie a rozhodnutie.

Špecializovaný trestný súd v marci opätovne uznal 52-ročného Sergia G. a 69-ročného Salvatora G. za vinných zo zločinu falšovania peňazí v štádiu pokusu. Spod obžaloby za obmedzenie osobnej slobody senát, naopak, Talianov oslobodil. Rovnaký verdikt vyriekol Špecializovaný trestný súd aj v septembri minulého roku.

 

Najvyšší súd SR však vo februári na neverejnom zasadnutí zrušil rozsudok prvostupňového súdu a vec nariadil v potrebnom rozsahu znovu prejednať a rozhodnúť. Špecializovaný trestný súd preto rozšíril listinné dokazovanie, ako aj výsluchy svedkov. Súd zároveň v marci dvojici uložil aj rovnaký trest ako v minulom roku, konkrétne nepodmienečné tresty odňatia slobody vo výmere tridsať mesiacov a vyhostenie z republiky. Obžalovaní sa proti rozhodnutiu aj druhýkrát odvolali

Podľa obžaloby Taliani v spolupráci s ďalšími osobami chceli na Slovensku a v Čechách vyrobiť falzifikáty 20- a 500-eurových bankoviek v hodnote viac ako 80 miliónov eur. Hlavným organizátorom trestnej činnosti zameranej na výrobu falzifikátov bol taliansky občan Lorenzo M. Cez neho a ďalšieho muža Henryho S. sa obžalovaní dostali k niektorým aktivitám smerujúcim k výrobe falzifikátov a mali sa podieľať na transporte vyrobených peňazí. Avšak v istej tlačiarni v Českej republike sa vyrobili iba tri vzorky 20-eurovej bankovky, iba jedna bola potlačená obojstranne.

 

Obžalovaní Sergio G. a Salvatore G. nepopierali svoj podiel na celej akcii. Podľa súdu pred zadržaním Talianov 31. októbra 2014 na benzínovom čerpadle pri Sekuliach bola akcia v réžii slovenskej polície. Obžalovaných usvedčoval Lorenzo M. a Henry S., voči ktorým po priznaní prokuratúra podmienečne trestné stíhanie zastavila. Obžalovaný Sergio G. prezentoval názor, že Lorenzo si beztrestnosť vykúpil sumou 280-tisíc eur.

Obaja obžalovaní majú bohatú kriminálnu minulosť, ale popreli svoju príslušnosť k niektorej zo skupín talianskej mafie. Pretože sa nepreukázalo, že Taliani uniesli jedného z tlačiarov a snažili sa tak pritlačiť na jeho kolegov, aby zabezpečili výrobu bankoviek, senát Špecializovaného trestného súdu ich spod obžaloby za obmedzenie osobnej slobody oslobodil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies