Opäť súdia podnikateľa Kovandu za neodvedenie dane a poistného

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 18:35 • 2 min
Opäť súdia podnikateľa Kovandu za neodvedenie dane a poistného

BANSKÁ BYSTRICA - Pred senátom Okresného súdu v Banskej Bystrici sa dnes začalo hlavné pojednávanie s podnikateľom Ivanom Kovandom zo Slovenskej Ľupče.

slovakia

left justify in out

Prokurátor ho stíha pre zločin neodvedenia dane a poistného. Kladie mu za vinu machinácie pri fiktívnych obchodoch so snahou získať neoprávnené vrátenie dane z pridanej hodnoty, čím štát poškodil o viac ako 1,7 milióna eur.


Kovanda je v súčasnosti vo výkone trestu na základe rozsudku Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý ho v decembri minulého roku poslal za mreže na tri roky nepodmienečne za podvod s nadmerným odpočtom DPH. Ako splnomocnený zástupca istej banskobystrickej spoločnosti predložil daňové priznanie, v ktorom neoprávnene uplatnil nadmerný odpočet dane z pridanej hodnoty v sume viac ako jeden milión eur. Zistilo sa, že požadoval vrátenie DPH zo zdaniteľných, ale fiktívnych obchodov. Škoda sa nestala, pretože Daňový úrad požadovanú sumu nevyplatil. 

 

Tentoraz Kovandu stíhajú za to, že ako konateľ, ale aj na základe splnomocnenia troch banskobystrických firiem, vyhotovil doklady o ich vzájomnej obchodnej činnosti, ktorá však bola predstieraná. Na základe fiktívnej obchodnej činnosti podal v roku 2010 daňové priznanie a následne si uplatnil nárok na vrátenie dane z pridanej hodnoty. Tým poškodil Slovenskú republiku o viac ako 1,7 milióna eur. Predmetom fakturovaných služieb bol fiktívny prevod práv k predmetom duševného vlastníctva, týkajúcich sa patentu na úpravu mastenca. 


U obvineného podnikateľa sa páchanie daňovej trestnej činnosti nevyskytlo po prvý raz. Súdy ho uznali za vinného z trestných činov neodvedenia dane v roku 2005 aj v roku 2012. Zároveň mu bol uložený trest zákazu akejkoľvek podnikateľskej činnosti. 
Podnikateľ Kovanda vinu popiera a pred senátom vyhlásil, že obžaloba je založená na úvahách prokurátora. Podľa Kovandu ju súd ani nemal prijať a podľa jeho obhajkyne konanie podnikateľa bolo v súlade so zákonom. 
Hlavné pojednávanie s Ivanom Kovandom pokračuje v auguste ďalším dokazovaním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies