VIDEO Opäť smola! Sagan prvenstvo na Okolo Flámska po páde neobhájil

NETKY.SK • 2 Apríl 2017, 17:35 • 2 min
VIDEO Opäť smola! Sagan prvenstvo na Okolo Flámska po páde neobhájil

ANTVERPY - Belgický cyklista Philippe Gilbert suverénnym spôsobom triumfoval na 101. ročníku prestížnej klasiky Okolo Flámska. Jazdec tímu Quick-Step Floors vyhral po sólovom úniku, ku ktorému sa odhodlal približne 55 km pred cieľom. Na druhom mieste skončil s polminútovým mankom jeho krajan Greg Van Avermaet, tretí bol Holanďan Niki Terpstra.

slovakia

left justify in out

Peter Sagan ako obhajca vlaňajšieho prvenstva v snahe o dostihnutie Gilberta približne 17 km pred cieľom spolu s ďalšími dvoma jazdcami spadol po nešťastnom kontakte s ochrannou bariérou a hoci po výmene bicykla pokračoval ďalej, prišiel o reálnu šancu zabojovať o triumf.

 

 

Jazdcov na trati prestížnej klasiky čakalo na úzkych belgických cestách osemnásť stúpaní, z toho jedenásť kopcov s pavé - tzv. "mačacími hlavami".

 

 

Už po dvadsiatich kilometroch sa odtrhla skupina ôsmich jazdcov, ktorí si postupne vytvorili pred pelotónom aj desaťminútový náskok. Skupinu tvorili Mark McNally (Wanty-Gobert), Oliviero Troia (UAE Emirates), Julien Duval (AG2R La Mondiale), Stef Van Zummeren (Veranda's Willems Crelan), Michael Goolaerts (Veranda's Willems Crelan), Julien Morice (Direct Energie), André Looij (Roompot) a Edward Planckaert (Sport Vlaanderen – Baloise).

 

 

Deväťdesiat kilometrov pred cieľom sa od pelotónu odpútala elitná skupina, v ktorej bolo aj niekoľko ašpirantov na celkové prvenstvo. Silné obsadenie v podobe trojice Tom Boonen, Philippe Gilbert, Matteo Trentin v nej mala stajňa Quick-Step Floors. V úniku medzi inými figurovali aj Bryan Coquard (Direct Energie), Arnaud Démare (FDJ), Sep Vanmarcke (Cannondale-Drapac), Alexander Kristoff (Kaťuša) či Luke Rowe (Sky). Prenasledovatelia dostihli vedúcu skupinu a udržiavali si približne minútový náskok pred pelotónom.

 

Potom šiel do sólového úniku Philippe Gilbert. Skúseného Belgičana, ktorý cez týždeň vyhral 41. ročník pretekov Tri dni De Panne, sa 35 km pred cieľom vybrala prenasledovať sedemčlenná skupina. V nej boli aj Sagan s Van Avermaetom, na Gilberta v tom momente strácali 70 sekúnd. Pred predposledným stúpaním na Oude Kwaremont (17 km pred cieľom) si Gilbert udržiaval približne minútový náskok. Počas stúpania sa Sagan dostal do nešťastného kontaktu s ochrannou bariérou a spadol. Utrpel krvavú ranu na nose, pre výmenu bicykla stratil drahocenné sekundy a prakticky prišiel o šancu na úspešný výsledok.

 

Gilbert zvládol aj záverečné stúpanie na Paterberg, po ktorom nasledovalo posledných 13 km po rovine. Najúspešnejší týždeň v kariére napokon zakončil suverénnym triumfom a po podujatí Tri dni De Panne oslavoval ďalší úspech.

 

"Je to skvelý pocit. Po pretekoch Tri dni De Panne som sa cítil vo forme a som rád, že som ju potvrdil. Všetko to začalo na stúpaní na Muur. Jazdil som za Tomom (Boonenom), po zdolaní kopci sme boli v skupine traja. Bola to silná skupina, vytvorili sme si náskok. Po stúpaní Kwaremont som sa rozhodol, že nastúpim. Obzrel som sa, zrazu som bol sám a tak to zostalo až do cieľa. Veľmi sa tomu teším," povedal v cieli šťastný víťaz.

 

101. ročník Okolo Flámska - výsledky:

 

1. Philippe Gilbert (Belg./Quick-Step Floors) 6:23:45 h, 2. Greg Van Avermaet (Belg./BMC Racing Team), 3. Niki Terpstra (Hol./Quick-Step Floors), 4. Dylan van Baarle (Hol./Cannondale-Drapac) - všetci +28, 5. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša-Alpecin), 6. Sacha Modolo (Tal./Team Emirates), 7. John Degenkolb (Nem./Trek-Segafredo), 8. Filippo Pozzato (Tal./Wilier Triestina), 9. Sylvain Chavanel (Fr./Direct Energie), 10. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida) - všetci +52,... 27. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +3:30, 112. Juraj SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +11:31

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona