Opäť nemohol pokračovať súd s Róbertom Okoličánym a spol.

NETKY.SK • 6 Máj 2013, 10:53 • 2 min
Opäť nemohol pokračovať súd s Róbertom Okoličánym a spol.

BRATISLAVA/PEZINOK - Nekonečný príbeh okolo kauzy údajnej zločineckej skupiny Róberta O. pokračoval aj dnes na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku Ten musel prípad ako mnohokrát v minulosti opäť odročiť.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková, dnes to spôsobila neprítomnosť obžalovaného Romana D.. Ten síce ráno pred plánovaným začiatkom pojednávania poslal súdu doklad o práceneschopnosti, ale nedal súhlas na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Spomedzi 16 obžalovaných prišiel osobne na súd len jediný - Jozef L. Viacerí obžalovaní dali súhlas, aby súd pojednával v ich neprítomnosti.

Touto kauzou sa súdy zaoberajú už takmer šesť rokov. Špeciálny súd, ktorý medzitým už premenovali na Špecializovaný trestný súd, začal pojednávanie so skupinou Róberta O. 8. augusta 2007. Spis má viac ako 7 000 strán. Prípady viacerých obžalovaných, ktorí na súd nechodili, senát prvostupňového súdu postupne vyčlenil na štyri samostatné konania, čo sa neskôr ukázalo ako problém. Prokurátor žaloval skupinu Róberta O. dovedna z 19 skutkov, medzi ktorými je založenie a zosnovanie zločineckej skupiny, vraždy, pokusy o vraždu, ublíženia na zdraví, ďalšie násilné trestné činy, nepovolené ozbrojovanie a vydieranie (úžera). Verejne známa je predovšetkým posledná vražda z 23. apríla 2005 v Košiciach, keď zastrelili na križovatke priamo v aute Jozefa Eštóka. 

Bývalý špeciálny súd vyniesol 17. februára 2009 rozsudok nad časťou skupiny - Róbertovi O. a Jaroslavovi P. vymeral doživotie, ďalší piati členovia dostali tresty v rozmedzí od štyroch do osem a pol roka. Členov údajnej zločineckej skupiny vtedy odsúdil za desať trestných činov, ktorých sa podľa žalobcu dopustili v rokoch 2000 až 2005. Obžalovaní sa voči súdnemu verdiktu odvolali. Rok po prvostupňovom verdikte, 26. februára 2010 senát Najvyššieho súdu SR na neverejnom zasadnutí pôvodný rozsudok zrušil. Prípad vrátili Špecializovanému trestnému súdu v Pezinku na nové prejednanie a rozhodnutie. Zároveň mu nariadil, aby kauzu opäť spojil, čo aj vzápätí urobil. Na lavici obžalovaných by tak malo opäť sedieť všetkých 16 obžalovaných. 

Viacerí obžalovaní v tejto kauze zažili počas riešenia prípadu branie aj prepúšťanie z väzby. Róbert Ó., Róbert N. a Jozef L. boli pôvodne stíhaní väzobne. Na slobodu sa dostali v roku 2008 pre procesnú chybu pri rozhodovaní o predĺžení ich väzby, podľa ktorej boli vo väzbe istý čas bez rozhodnutia súdu. Postupne sa však do väzby vrátili. V prípade Róberta O. sa tak stalo v polovici októbra 2008 pre konflikt na diskotéke po takmer piatich mesiacoch pobytu na slobode. Do väzby znova putovali v apríli aj dvaja údajní členovia skupiny Róbert N. a Jozef L. na základe nového policajného obvinenia, podľa ktorého dvojica pripravovala vraždu 34-ročného Štefana M. Tento muž je bratrancom Jozefa Eštóka, údajného konkurenta gangu Róberta O., ktorého vraždu pripisuje prokuratúra práve tejto skupine. Koncom októbra ich však z väzby prepustili, lebo prokuratúra stíhanie zastavila. Z väzby sa dostal v apríli 2010 aj Róbert O., pretože bol potvrdený oslobodzujúci rozsudok v kauze za bitku na diskotéke v októbri 2008. Z väzby sa dostal v júni 2009 aj Jaroslav P., pretože na najvyššom súde premeškali lehotu, v ktorej bol potrebné rozhodnúť o prípadnom predĺžení jeho väzby. Neskôr bolo rušno okolo Róberta N., ktorý 7. februára 2010 putoval do väzby za nedovolené ozbrojovanie po tom, ako policajti našli arzenál zbraní v jeho košickej pivnici. Spoza mreží ho pustili 10. júla 2012, keď mu uplynula maximálna lehota väzby. 

Druhé kolo pojednávaní pred prvostupňovým súdom sprevádzali časté odročenia. Spočiatku niektorí obžalovaní nemali zvolených obhajcov, viacerí neprišli na súd a nedali ani súhlas na pojednávanie v neprítomnosti. Róbert O. neskôr na súd nechodil so zdôvodnením, že na cestu z východného Slovenska do Pezinka nemá peniaze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies