Opakovaný proces s exprezidentom Mursím hneď v úvode prerušili

NETKY.SK • 27 Február 2017, 08:29 • 2 min
Opakovaný proces s exprezidentom Mursím hneď v úvode prerušili

KÁHIRA - Opakovaný proces so zosadeným egyptským prezidentom Muhammadom Mursím, ktorý je obvinený z organizovania hromadného úteku väzňov počas revolúcie v roku 2011, sudca na dnešnom úvodnom pojednávaní prerušil do 29. marca.

slovakia

left justify in out

Samotný Mursí podľa štátneho denníka al-Ahrám znova odmietol, že by ho mali súdiť, a vyhlásil, že "je stále prezidentom" Egypta.

Okrem islamistického lídra, ktorého v roku 2013 zosadila armáda po masových protestoch, v danej kauze vystupuje ďalších 26 obžalovaných vrátane členov v súčasnosti už zakázaného hnutia Moslimské bratstvo. Podľa obžaloby dopomohli k úteku približne 20.000 väzňov, medzi ktorými boli členovia Moslimského bratstva, palestínskej organizácie Hamas a libanonského Hizballáhu. Čelia tiež obvineniam z úkladnej vraždy a pokusu o vraždu.

 

V júli 2015 uložil súd Mursímu a iným vysokopostaveným členom Moslimského bratstva trest smrti, ďalší 20 obžalovaní vtedy vyviazli s doživotím. Vlani v novembri však odvolací súd tieto rozsudky zrušil a nariadil zopakovanie procesu.

 

Mursí a ostatní vodcovia Moslimského bratstva boli medzi tisíckami väzňov oslobodenými z väzenia za rozporuplných okolností v roku 2011, keď sa začalo povstanie proti režimu vtedajšieho prezidenta Husního Mubaraka.

 

Odvolací súd vlani zrušil aj ďalší verdikt, podľa ktorého si mal Mursí odpykávať doživotný trest za špionáž v prospech zahraničných organizácií a cudzích štátov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies