Oobjem investícií v1. polroku výrazne poklesol

NETKY.SK • 16 September 2016, 13:47 • 2 min
Oobjem investícií v1. polroku výrazne poklesol

BRATISLAVA - Za prvých šesť mesiacov roka 2016 vyhlásili investori spolu 3 280 verejných obstarávaní v celkovej hodnote 2,16 miliardy eur. Ide o najnižší polročný objem investícií za posledné štyri roky. Vyplýva to z najnovšej analýzy, ktorú spracovala spoločnosť CEEC Research na základe údajov poskytnutých Úradom pre verejné obstarávanie ku koncu júna 2016.

slovakia

left justify in out

"Do verejných výberových konaní sa investuje málo peňazí, je nutné, aby sa dobre naštartovali projekty, ktoré budú financované z ďalšieho programového obdobia,“ uviedol riaditeľ developerskej spoločnosti O.M.C Invest Mário Červenka.


V júni tohto roka vyhlásili verejní obstarávatelia, obstarávatelia a subjekty, ktorým bola poskytnutá dotácia, 161 verejných obstarávaní v celkovej hodnote 176 miliónov eur. Oproti minulému roku porovnateľného obdobia ide o 77,9-percentný pokles a zároveň to predstavuje dvojtretinový pokles objemu. Ako ďalej spoločnosť uviedla, ide o vôbec najnižší mesačný počet zákaziek za posledné štyri roky.


"Najväčšie obstarávanie tohto mesiaca v celkovej hodnote 48,3 miliónov eur vyhlásila Zvolenská teplárenská a. s. na ekologizáciu kombinovanej výroby elektriny a tepla,“ uviedol riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek. Z vyššie uvedených zákaziek investori ukončili 25 % zákaziek, čo z celkového objemu predstavuje 11 % v hodnote 228 miliónov eur. Podľa CEEC Research po odčítaní zadaných a zrušených zákaziek zostávajú v procese obstarávania zákazky v celkovej hodnote 1,68 miliardy eur.


V prvých šiestich mesiacoch tohto roka bolo ukončených spolu 2 417 verejných obstarávaní v celkovej hodnote 1,83 miliardy eur, čo predstavuje mierny pokles počtu zadaných zákaziek o 1,2 percenta. Keďže niektoré verejné obstarávania ešte prebiehajú, treba očakávať, že v ďalších mesiacoch sa dáta aktualizujú a spresnia, skonštatovala CEEC Research. CEEC Research je analytická spoločnosť, ktorá sa špecializuje na stavebníctvo, projektový a developerský sektor, strojárenstvo a oblasť verejných zákaziek v krajinách strednej a východnej Európy. Od roku 2005 poskytuje bezplatné štúdie o aktuálnom stave a očakávanom vývoji v týchto segmentoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona