Zrútené malajzijské osobné lietadlo: Holandsko je pod vplyvom šoku, smútok a žiaľ ovládli krajinu tulipánov!

NETKY.SK • 18 Júl 2014, 19:42 • 2 min
Zrútené malajzijské osobné lietadlo: Holandsko je pod vplyvom šoku, smútok a žiaľ ovládli krajinu tulipánov!

DONECK - Malajzijské dopravné lietadlo typu Boeing-777 smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru s 295 osobami na palube sa zrútilo na východe Ukrajiny, v katastri Grabova v Doneckej oblasti neďaleko ukrajinsko-ruskej hranice.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:49 - Tím pozorovateľov OBSE nebol spokojný s podmienkami na prácu v Hrabove

Tím pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes v plnej miere neuspel so snahou dostať sa na miesto dopadu havarovaného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines v katastri obce Hrabove neďaleko mesta Torez v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Úplný prístup nebol pozorovateľom umožnený, nemohli sa údajne pohybovať bez obmedzení, informovala dnes večer vo Viedni medzinárodná organizácia, ktorá vyslala do lokality asi 30 pozorovateľov. Sedemnásti z nich strávili na mieste 75 minút a momentálne sa vracajú do Donecka, uviedol pre tlačovú agentúru Reuters telefonicky Thomas Greminger v zastúpení predsedníckej krajiny OBSE - Švajčiarska. Pozorovatelia skúsia naplniť svoju misiu opäť v sobotu.

 

19:27 - Na palube malajzijského lietadla boli aj traja Vietnamci

Medzi obeťami zrúteného malajzijského dopravného lietadla na Ukrajine sú aj traja občania Vietnamu. Oznámil to dnes vietnamský veľvyslanec pri OSN Le Hoai Trung. Agentúra AP priniesla zoznam obetí s upozornením, že niektoré mohli mať dvojaké občianstvo, preto počty nesedia. Zverejnila nasledovný zoznam: Na palube bolo 298 pasažierov a členov posádky: z toho 192 Holanďanov, 44 Malajzijčanov vrátane 15 členov posádky a dvoch dojčiat, 28 Austrálčanov, 12 Indonézanov vrátane dojčaťa, desať Britov, štyria Nemci, štyria Belgičania, traja Vietnamci, traja Filipínci, Američan, Kanaďan, Novozélanďan a Hongkončan.

 

19:25 - Holandsko je pod vplyvom šoku, smútok a žiaľ ovládli krajinu tulipánov

Holandský panovnícky pár, kráľ Viliam Alexander a kráľovná Máxima, sa dnes v Haagu zapísali do kondolenčnej knihy holandskej vlády. Holandský kráľ vyjadril hlbokú sústrasť pozostalým obetí havárie lietadla na východe Ukrajiny, medzi ktorými bolo podľa aktualizovaných informácií až 192 jeho krajanov. "Tisíce ľudí v našej krajine a inde smútia nad stratou príbuzných, priateľov, kolegov, spolužiakov a známych. V našich myšlienkach sme s nimi. So všetkými postihnutými spolucítime," napísal do kondolenčnej knihy holandský panovník.

 

 

Holandský kráľ Viliam Alexander a kráľovná Máxima

img

 

 

Holandský minister spravodlivosti  Ivo Opstelten píše do kondolenčnej knihy

img

 

Holandský predstaviteľ pri svetovej organizácii požiadal na dnešnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o pomoc pri prevoze telesných pozostatkov obetí z Ukrajiny do vlasti. Krajina tulipánov sa ponorila už vo štvrtok, po prvých správach o zrútení stroja spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny do smútku. Šok, ktorý zasiahol Holandsko, je aj naďalej mimoriadne silný. V celej krajine sú vlajky spustené na pol žrde. To isté platí aj o všetkých ambasádach krajiny v zahraničí, pred ktorými sa kde viac, kde menej zhromažďujú kvetiny, sviečky a iné prejavy ľútosti nad tragickou smrťou nevinných ľudí. 

V znamení smútku, žiaľu a množstva nezodpovedaných otázok boli dnešné vydania holandskej periodickej tlače, čosi podobné možno povedať aj o tamojších elektronických médiách a príspevkoch na sociálnych sieťach.

 

Holandská vlajka spustená na pol žrde

 

img

 

V odletovej hale č. 3 letiska Schiphol v Amsterdame tiež pribúdajú kvetiny, ale aj listy adresované navždy strateným blízkym. Pred samotnou halou stoja satelitné prenosové vozy médií z celej planéty. Práve z amsterdamského letiska vo štvrtok o 12.15 h odštartoval na posledný let Boeing-777, ktorý bol zrejme na východe Ukrajiny zostrelený. Stovky pozostalých a blízkych obetí sú medzičasom umiestnení v jednom z neďalekých hotelov, kde k ním nemajú prístup médiá a kde sa pokúšajú pochopiť nepochopiteľné. Pomáhajú im početní lekári a psychológovia, k dispozícii majú neustále aktualizované informácie. Obyvatelia mestečka Naarden neďaleko Amsterdamu smútia za mladou mamičkou a jej troma potomkami, pas jej 13-ročnej dcérky sa objavil na záberoch z miesta katastrofy. Do obce Neerkant na juhu Holandska sa nevráti 14-ročná Sherryl, ktorá každú sobotu pomáhala v supermarkete s predajom ovocia a zeleniny, aby si čo najviac našetrila.

 

img

 

18:37 - Obama: Malajzijské lietadlo zostrelila raketa z územia ovládaného vzbúrencami

Malajzijské dopravné lietadlo zostrelila nad Ukrajinou raketa zem-vzduch, a to z územia ovládaného vzbúrencami, vyhlásil dnes americký prezident Barack Obama. Šéf Bieleho domu podľa agentúry AP informoval, že na palube bol jeden americký občan. Vyzval na okamžité prímerie na Ukrajine a dôkladné vyšetrenie zostrelenia lietadla. Obama konštatoval, že proruskí separatisti sú ťažko vyzbrojení a vycvičení vďaka podpore Moskvy. Ruský prezident Vladimir Putin má dostatočnú moc na to, aby znížil napätie na Ukrajine, ale doteraz tak neurobil, citovala Obamu agentúra Reuters. Agentúra AP pripomenula, že k štvrtkovej tragédii došlo deň po tom, ako Obama oznámil zavedenie širších ekonomických sankcií proti Rusku za jeho kroky na Ukrajine.

 

img

 

18:19 - Fidel Castro: Zodpovednosť za zostrelenie lietadla nesie ukrajinská vláda

Ukrajinskej vláde prisudzuje zodpovednosť za zostrelenie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines niekdajší kubánsky líder Fidel Castro (87). Vláda v Kyjeve sa podľa jeho názoru dopustila "mimoriadnej provokácie", lietadlo sa nachádzalo v inkriminovanom čase vo vzdušnom priestore kontrolovanom ukrajinskou armádou, napísal Castro v úvodníku dnešného vydania denníka štátostrany Gramma. "Kuba nemôže prestať s vyjadrovaním odmietnutia pre takú protiruskú, protiukrajinskú, proimperialistickú vládu," cituje Castra tlačová agentúra DPA. Kubánskym lídrom je v súčasnosti mladší brat Fidela Castra Raúl Castro (83). S oboma sa počas nedávnej návštevy Kuby stretol prezident Ruskej federácie Vladimir Putin.

 

18:05 -Poľskí predstavitelia odsúdili štvrtkovú tragédiu na Ukrajine

Vedúci ústavní činitelia Poľskej republiky dnes dôrazne odsúdili pravdepodobné zostrelenie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines a vyslovili sa jednak za medzinárodné vyšetrenie okolností, ktoré viedli k tejto tragédii, jednak za zmenu súčasného stavu v regióne. Poľský prezident Bronislaw Komorowski zaslal list najvyššiemu ukrajinskému predstaviteľovi Petrovi Porošenkovi, v ktorom okrem smútku nad ďalšími stratami na životoch zdôraznil podporu Varšavy mierovému plánu Kyjeva a podčiarkol, že Poľsko v plnej miere uznáva právo Ukrajiny na použitie sily v snahe o obranu územnej celistvosti krajiny a stabilizáciu situácie. Predseda poľskej vlády Donald Tusk považuje za najpravdepodobnejšiu verziu, v zmysle ktorej sa lietadlo s takmer 300 ľuďmi na palube stalo obeťou teroristického činu, a to aj v prípade, že by dodatočne vyšlo najavo, že ho zostrelili omylom. Podľa slov premiéra niet ospravedlnenia pre zostrelenie civilného dopravného lietadla. V tejto súvislosti treba odsúdiť nielen páchateľov, ale aj tých, ktorí ich podporujú, dodal.

 

17:20 -  USA nevylučujú, že pri údajnom zostrelení malajzijského lietadla asistovali Rusi

Spojené štáty nevylučujú, že pri odpálení rakety zem-vzduch, ktorá pravdepodobne zostrelila malajzijské dopravné lietadlo nad Ukrajinou, asistovali Rusi, uviedla dnes americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová. Spojené štáty sa podľa nej domnievajú, že raketa SA-11 bola odpálená z oblasti pod kontrolou proruských separatistov, ktorí sa predtým chválili, že majú takéto strely. Podľa nej ich dodávajú vzbúrencom Rusi. "Ak boli Ruskom podporovaní separatisti naozaj za útokom na civilné dopravné lietadlo, spolu so svojimi podporovateľmi budú mať dobrý dôvod utajiť svoj zločin," uviedla Powerová na mimoriadnom zasadaní Bezpečnostnej rady OSN. "Preto je nesmierne dôležité, aby sa vyšetrovanie začalo okamžite," citovala veľvyslankyňu agentúra AP. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin varoval BR OSN pred pokusmi tlačiť na vyšetrovanie, uviedla agentúra Reuters. "Je potrebné nestranne a otvorene vyšetriť, čo sa stalo. Vyšetrovanie by sa nemalo robiť pod nátlakom a snažiť sa predpovedať jeho výsledok všeobecnými vyhláseniami a narážkami, ktoré sú neopodstatnené v takejto zložitej situácii," povedal Čurkin.

 

img

17:43 - Holandský cyklistika-profesionál sa dvakrát vyhol hroziacej leteckej katastrofe

olandský profesionálny cyklista Maarten de Jonge (29) sa po druhý raz v priebehu piatich mesiacov vo štvrtok druhýkrát narodil. Športovec, ktorý sa vo farbách jedného z profesionálnych tímov zúčastňuje aj na pretekoch v Ázii, sedel totiž 8. marca na letisku v Kuala Lumpure, keď odtiaľ odlietal stroj do Pekingu, ktorý je odvtedy nezvestný. Pôvodne ním mal vtedy letieť, ale na poslednú chvíľu letenku zamenil, uviedol dnes pre holandské médiá samotný de Jonge. Vo štvrtok mal byť medzi pasažiermi letu spoločnosti Malaysia Airlines, ktorý sa zrútil na východe Ukrajiny, ale keďže sa mu letenka zdala pridrahá, tak napokon zvolil na poslednú chvíľu iného prepravcu. To mu zachránilo život. Napriek týmto skúsenostiam sa cyklista mieni v nedeľu vydať na let do Kuala Lumpru, a to bez strachu. "Mal som teraz dvakrát šťastie, po tretí raz to tiež dopadne dobre," uviedol pre noviny Algemeen Dagblad.

 

17:28 - Porošenko: Čierne skrinky by teroristi nemali odovzdať tretej krajine

Ukrajinský prezident Petro Porošenko informoval dnes nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a britského premiéra Davida Camerona o vyšetrovaní pádu malajzijského dopravného lietadla. "Prezident zdôraznil, že čierne skrinky z lietadla by mali dostať medzinárodní experti a teroristi by ich nemali odovzdať tretej krajine," uvádza sa vo vyhlásení Porošenkovej kancelárie, z ktorého citovala agentúra Reuters. Ukrajinský prezident zároveň ponúkol nemeckým a britským odborníkom, aby sa zapojili do vyšetrovania, píše sa vo vyhlásení. Proruskí separatisti vo štvrtok vyhlásili, že našli čierne skrinky a že ich chcú odovzdať na expertízu do Moskvy. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že jeho krajina nemá v úmysle skrinky získať. Poradca gubernátora Doneckej oblasti informoval, že ukrajinské bezpečnostné zložky dnes našli medzi troskami lietadla dve čierne skrinky. "V tejto chvíli nemám informácie o tom, kde sa tie skrinky nachádzajú," uviedol poradca.

 

17:23 - Fotografia od cestujúceho krátko pred haváriou lietadla uverejnená s poznámkou "Ak lietadlo zmizne vyzerá takto".

 

img

 

 

16:41 - Gubernátor: Pri páde malajzijského lietadla nezahynuli miestni

Správy o smrti miestnych obyvateľov v dôsledku pádu malajzijského dopravného lietadla nie sú pravdivé, oznámil dnes gubernátor Doneckej oblasti Serhij Taruta. "Našťastie, žiadny obyvateľ Doneckej oblasti nezomrel, keďže úlomky lietadla dopadli na miesta, kde nie sú žiadne domy. Informácie o údajnej smrti miestnych obyvateľov v dôsledku pádu boeingu nie sú pravdivé," citovala Tarutu agentúra Interfax-Ukrajina. O tom, že tragédia si vyžiadala aj životy miestnych obyvateľov, informovali proruskí separatisti, uzavrela agentúra.

 

16:29 - Komisár Kallas ubezpečil Európanov, že je bezpečné lietať

Eurokomisár pre dopravu Siim Kallas dnes uviedol, že v súvislosti s tragickou haváriou malajzijského lietadla nad Doneckou oblasťou a s prebiehajúcim vyšetrovaním tohto incidentu aktivoval takzvanú krízovú bunku EÚ pre letectvo. Komisár upozornil, že je nevyhnutné zabezpečiť bezprostredné a nezávislé vyšetrovanie príčin havárie.V praxi to podľa neho znamená, že vyšetrovatelia potrebujú neobmedzený prístup na miesto nehody a musia získať aj "čierne skrinky", čiže zariadenia, ktoré registrujú letové údaje a zaznamenávajú všetky zvuky v riadiacej kabíne. Aktivácia krízovej bunky pre letecké operácie má podľa Kallasa zaručiť správnu koordináciu operátorov leteckej prevádzky vo vzdušnom priestore EÚ. "Chcel by som uistiť cestujúcich v leteckej doprave, že je bezpečné lietať," vyhlásil Kallas v komuniké pre médiá. Zároveň dodal, že ak sa preukáže, že tragický koniec letu MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru bol spôsobený úmyselne a došlo k zabitiu nevinných civilistov, osoby a orgány zodpovedné za tento čin musia byť postavené pred súd.

 

16:20 - EÚ neuvažuje o sankciách za zostrelené lietadlo, čaká na výsledky vyšetrovania

Pre EÚ je ešte príliš skoro uvažovať o ďalšom rozšírení sankcií proti Rusku v súvislosti so štvrtkovou tragickou haváriou lietadla malajzijských aerolínií nad ukrajinským územím. "Pred načrtnutím akýchkoľvek záverov potrebujeme, samozrejme, vedieť čo najviac faktov. Mať výsledky vyšetrovania, ktoré bolo práve začaté," uviedla v tejto súvislosti hovorkyňa Európskej komisie Pia Ahrenkildová-Hansenová. "Musíme počkať a veľmi pozorne sledovať, čo nám o tejto tragédii prezradí vyšetrovanie. Až potom uvidíme, či členské štáty budú mať vôľu zájsť ešte ďalej," uviedol pre DPA nemenovaný diplomat s odkazom na možnosť nových sankcií.

 

16:15  - Lajčák zaslal v súvislosti s tragédiou na Ukrajine sústrastné telegramy

Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák dnes (18. júla 2014) zaslal v súvislosti s leteckou tragédiou vo východnej Ukrajine sústrastné telegramy svojim kolegom – ministrovi zahraničných vecí Holandska F. Timmermansovi, ministrovi zahraničných vecí Malajzie D. Sri Anifah Amanovi, ministrovi zahraničných vecí Indonézie M. Natalegawovi, ministrovi zahraničných vecí Veľkej Británie Philipovi Hammondovi, ministerke zahraničných vecí Austrálie J. Bishopovej, ministrovi zahraničných vecí Filipín A. del Rosariovi, nemeckému ministrovi zahraničných vecí F.-W. Steinmeierovi, belgickému podpredsedovi vlády a ministrovi zahraničných vecí D. Reyndersovi a ministrovi zahraničných vecí Kanady Johnovi Bairdovi. Občania týchto deviatich krajín sa nachádzali na palube lietadla spoločnosti Malaysian Airlines, ktoré havarovalo vo štvrtok 17. júla na východe Ukrajiny. "S úprimným zármutkom a zároveň rozhorčením som prijal správu o katastrofe, ktorá musí byť okamžite a komplexne vyšetrená medzinárodným spoločenstvom. Tragédie tohto typu sú vždy nesmierne bolestné, ale dotýkajú sa nás prirodzene o to viac, keď sú nimi zasiahnutí partneri z našej európskej rodiny," uvádza sa v telegramoch. Minister M. Lajčák zároveň vyjadril presvedčenie, že tragédia musí byť okamžite vyšetrená za účasti medzinárodného spoločenstva a ak sa potvrdí jej úmyselné zavinenie, páchatelia musia byť riadne potrestaní.

 

16:13 - Je známa štátna príslušnosť všetkých okrem dvoch obetí zrútenia lietadla

Na palube bolo 283 cestujúcich a 15 členov posádky, nikto z nich neprežil. Podľa najnovších údajov išlo o 189 Holanďanov, 44 Malajzijčanov (vrátane 15 členov posádky a dvoch detí), 28 Austrálčanov, 12 Indonézanov (vrátane dieťaťa), deväť Britov, štyroch Nemcov, štyroch Belgičanov, troch Filipíncov, jedného Kanaďana, jedného Novozélanďana a jedného Hongkončana. Identitu zvyšných dvoch zatiaľ nepotvrdili. Predstaviteľ leteckej spoločnosti tiež uviedol, že zrútené lietadlo pred nešťastím fungovalo normálne a všetky jeho komunikačné systémy boli v poriadku. Boeing 777-200ER vyrobili v roku 1997 a bolo tak v prevádzke 14 rokov.Riaditeľ Malaysia Airlines pre kontinentálnu Európu Huib Gorter novinárom okrem toho povedal, že spoločnosť skúma, či by bolo možné zorganizovať návštevu príbuzných obetí na mieste nehody. Dodal, že spoločnosť zaplatí najbližším príbuzným každej obete 5000 dolárov (3700 eur) na pokrytie ich počiatočných nákladov, pokým čakajú na správy v hoteli v Amsterdame.

 

16:11 - Lietadlá cez SR stále lietajú do vzdušného priestoru Ukrajiny

Lietadlá aj naďalej odlietavajú zo vzdušného priestoru SR smerom na Ukrajinu, resp. prilietavajú odtiaľ späť. Množstvo letovej prevádzky z a na Ukrajinu tvorí priemerne 4 až 5 % celkovej prevádzky v slovenskom vzdušnom priestore. Počet lietadiel v akomkoľvek vzdušnom priestore je podľa LPS premenlivá hodnota, ktorá závisí od rôznych faktorov. Napríklad počasie, sopečná aktivita, výškový vietor, sezónnosť, dostupná kapacita vzdušného priestoru, obmedzenia niektorých priestorov a tratí či poplatok za využitie letových prevádzkových služieb. "K ním, bohužiaľ, patrí aj tento prípad. Letecké spoločnosti v spolupráci s agentúrou Eurocontrol prijímajú opatrenia a na základe ich rozhodnutí sa môže počet lietadiel v našom vzdušnom priestore kedykoľvek zväčšiť aj zmenšiť," dodala Legelová.

 

16:10 - Na miesto pádu malajzijského lietadla dorazila skupina z OBSE

Približne 30 pozorovateľov a odborníkov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dorazilo dnes na miesto pádu malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny. "Pristáli tam s vrtuľníkom, je ich asi 30," citovala agentúra Reuters hovorcu švajčiarskeho predsedníctva OBSE Rolanda Blessa. Dodal, že "kontaktná skupina" diplomatov z OBSE, Ruska a Ukrajiny dnes na videokonferencii hovorila s lídrami separatistov. Proruskí separatisti predtým vyhlásili, že privítajú odborníkov z OBSE aj z Kyjeva.

 

15:52 - Turčynov vyzval svet, aby dodal Ukrajine moderné zbrane

Predseda ukrajinského parlamentu Oleksandr Turčynov vyzval dnes medzinárodné spoločenstvo, aby poskytlo vojenskú pomoc Ukrajine v jej boji proti terorizmu. "Moderné prostriedky detekcie vojenských cieľov a ultrapresné zbrane by mohli zničiť raketové systémy teroristov a ich ruských poradcov v priebehu niekoľkých dní," citovala Turčynova agentúra Interfax-Ukrajina. Takéto zbrane mohli podľa neho pomôcť zabrániť zrúteniu malajzijského dopravného lietadla a zachrániť aj životy mnohých Ukrajincov. "Samozrejme, ďakujeme vám za vašu podporu, za všetky kondolencie a ekonomické sankcie, ale prišiel čas skoncovať s agresiou. Nadišiel čas, aby sa civilizovaný svet pridal k Ukrajine a pomohol zničiť teroristov tým, že nám začne dodávať moderné zbrane a vojenské vybavenie," dodal predseda ukrajinského parlamentu.

 

img

 

15:34 - Separatisti vítajú expertov z OBSE, Putin vyzýva na prímerie

Proruskí separatisti na východe Ukrajiny vyhlásili, že privítajú odborníkov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) aj z Kyjeva, ktorí smerujú na miesto pádu malajzijského lietadla. "Dnes pricestovalo z Kyjeva do Donecka 17 nových pracovníkov a štyria oficiálni experti. Čoskoro by mali doraziť na miesto tragédie. Podporujeme maximálny možný počet odborníkov," citovala agentúra Reuters Sergeja Kavtaradzeho, jedného z lídrov separatistov. Ruský prezident Vladimir Putin medzitým vyzval ukrajinské vládne sily a separatistov, aby uzavreli prímerie a začali rokovať. Poznamenal, že je v kontakte s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. "Priame rokovania medzi znepriatelenými stranami sa musia začať čo najskôr. Všetky strany konfliktu misia okamžite zastaviť boje a začať mierové rokovania," naliehal Putin počas stretnutia s poprednými predstaviteľmi ruskej pravoslávnej cirkvi v kláštore v meste Sergijev Posad neďaleko Moskvy. "S veľkým znepokojením a smútkom sledujeme, čo sa deje na východe Ukrajiny. Je to hrozné, je to tragédia," konštatoval šéf Kremľa. Putin, podľa ktorého môže za tragédiu Porošenko, keďže odmietol predĺžiť prímerie s rebelmi, dúfa, že ukrajinský prezident bude schopný nájsť mierový spôsob vyriešenia konfliktu.

 

15:25 - EÚ chce poskytnúť odbornú pomoc pri vyšetrovaní leteckej tragédie na Ukrajine

Európska únia žiada, aby boli čo najskôr vypátrané príčiny štvrtkovej leteckej tragédie nad Ukrajinou, kde sa zrútilo lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines letiace z Amsterdamu do Kuala Lumpur, s 298 ľuďmi na palube. Uviedla to dnes počas stretnutia s novinármi hovorkyňa Európskej komisie Pia Ahrenkildová-Hansenová. Hovorkyňa nadviazala na spoločné vyhlásenie vydané vo štvrtok večer predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom a predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom, ktorí uviedli, že sú šokovaní týmto incidentom a žiadajú okamžité vyšetrenie tejto tragédie. "Sme šokovaní touto tragickou nehodou, ktorá viedla k strate mnohých životov. Občania mnohých krajín, vrátane Európskej únie, boli zabití... Požadujeme okamžité a dôkladné vyšetrovanie príčin nehody, pretože fakty a zodpovednosti musia byť čo najskôr odhalené," uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení.

 

Zľava: Jose Manuel Barroso a Herman Van Rompuy

 

img

 

15:03 - Bezpečnostná rada sa bude zaoberať situáciou na Ukrajine

Bezpečnostná rada OSN v piatok mimoriadne zasadne k situácii na Ukrajine. V rámci stretnutia by mala prijať stanovisko vyzývajúce na "plné, dôkladné a nezávislé medzinárodné vyšetrenie" príčiny havárie malajzijského lietadla na východe krajiny. Britský návrh, ktorý má k dispozícii agentúra Reuters, zdôrazňuje potrebu, aby "všetky strany zaručili okamžitý prístup vyšetrovateľov k miesta havárie s cieľom určiť príčinu incidentu". Takéto neformálne vyhlásenia 15-člennej rady sa obvykle sprevádza konsenzus. Being 777 spoločnosti Malaysia Airlines letel s 298 ľuďmi na palube z Amsterdamu do Kuala Lumpur. Zrútil sa v Doneckom regióne, kde operujú proruskí separatisti.

 

Minúta Ticha za obete havárie malajzijského lietadla

 

img

 

14:39 - Ukrajina má v rukách obe čierne skrinky malajzijského lietadla

Ukrajinské bezpečnostné zložky našli dnes medzi troskami malajzijského lietadla, ktoré sa vo štvrtok zrútilo na východe Ukrajiny, dve čierne skrinky, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na poradcu gubernátora Doneckej oblasti. "Dve čierne skrinky našli naše bezpečnostné zložky. V tejto chvíli nemám informácie o tom, kde sa tie skrinky nachádzajú," uviedol poradca gubernátora. Ministerstvo pre mimoriadne situácie v Kyjeve sa k tejto informácii odmietlo vyjadriť. Ukrajinská vláda predtým vyslovila obavy, že skrinky by sa mohli dostať do rúk proruským povstalcom, ovládajúcim územie, kam trosky dopadli, a tí by ich odovzdali Rusku. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov však predtým povedal, že jeho krajina nemá v úmysle získať čierne skrinky malajziského lietadla. "Napriek tomu, čo Kyjev opakuje, nemáme v úmysle získať tieto skrinky. Nemáme v úmysle porušiť existujúce (medzinárodné) normy pre takéto situácie," povedal Lavrov v rozhovore pre ruskú televíziu Rossija-24. "Chceme, aby na miesto havárie prišli čo najskôr medzinárodní experti a mohli okamžite dostať čierne skrinky," dodal.  Lavrov tiež v mene svojho rezortu vyjadril podporu iniciatíve ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na vytvorenie medzinárodnej komisie pre vyšetrovanie príčin havárie malajzijského Boeingu 777. Musí sa to však urobiť tak, "aby nikto nezostal na pochybách o úprimnosti a vôli uskutočniť úplné vyšetrovanie".

 

14:09 - Z trosiek malajzijského boeingu už vyniesli vyše 180 tiel

Z trosiek malajzijského lietadla Boeing 777-200, ktoré vo štvrtok havarovalo na východe Ukrajiny, už záchranári vyniesli 181 mŕtvych tiel. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského ministerstva zahraničných vecí. Podľa predstaviteľa ministerstva Andrija Sybihu budú všetky telá pravdepodobne prepravené do neďalekého ukrajinského mesta Charkov, ktoré je pod kontrolou ústrednej vlády v Kyjeve. Proruskí separatisti na východe Ukrajiny podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sľúbili, že vyšetrovateľom nešťastia poskytnú pomoc a medzinárodnému tímu expertov umožnia bezpečný prístup na miesto nešťastia.

 

img
 

14:03 - SaS: Katastrofa malajzijského lietadla je dôvodom na mierové riešenie konflitku

Zostrelenie malajzijského lietadla len potvrdzuje známu pravdu, že najviac trpia vojnovými konfliktami nevinní ľudia. Tvrdia to predstavitelia strany SaS, podľa ktorých nech je za týmto aktom terorizmu ktorákoľvek zo znepriatelených strán ukrajinského konfliktu, je to ďalší dôvod na jeho mierové riešenie bez zbraní, nenávisti a revanšov vedúcich len k ďalším tragédiám. "Cítime hlboký zármutok nad tým, čo sa stalo. Pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Veríme, že páchatelia tohto otrasného činu, nech už išlo o zámer alebo chybu, budú zistení a spravodlivo potrestaní," uviedla v stanovisku hovorkyňa liberálov Katarína Svrčeková.

 

14:00 - Armáda v konflikte so separatistami rakety nepoužíva

Ukrajinské ozbrojené sily nepoužívajú v konflikte s proruskými separatistami riadené strely a malajzijské lietadlo, ktoré vo štvrtok havarovalo na východe Ukrajiny, letelo mimo dostrelu prostriedkov, ktorými ukrajinské sily disponujú. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinských predstaviteľov. "Ani jedna z riadených striel, ktoré máme v našom arzenáli, nebola použitá," uviedol hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko. Podľa hovorcu ukrajinského ministerstva obrany bolo malajzijské lietadlo mimo dostrelu protilietadlových raketových systémov ukrajinskej armády: "Protilietadlové riadené strely počas protiteroristickej operácie (ATO) neboli použité... všetky sú na svojom mieste."

 

Animácia zostrelenia Boeingu 777

 

 

 

13:59 - Povstalci umožnia prístup k miestu havárie lietadla

 Proruskí separatisti na východe Ukrajiny umožnia medzinárodným vyšetrovateľom prístup na miesto havárie zostreleného malajzijského lietadla. Povstalci uviedli, že oblasť uzavrú a povolia odvezenie obetí, informovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Separatisti sa tak vyjadrili v rámci videokonferencie s vysokými predstaviteľmi z OBSE, Ukrajiny a Ruska. V rámci nej prisľúbili "bezpečný prístup" medzinárodným vyšetrovateľom a pozorovateľom OBSE ako aj spoluprácu s ukrajinskými úradmi. OBSE uviedla, že 30 členov jej monitorovacej misie dorazí na miesto nešťastia neskôr počas piatku.

 

13:41 - Predseda vlády SR Robert Fico vyjadril sústrasť premiérom krajín dotknutých haváriou lietadla na Ukrajine

Predseda vlády SR Robert Fico poslal sústrastný telegram Markovi Rutteovi, premiérovi Holandského kráľovstva v súvislosti s leteckou tragédiou vo východnej Ukrajine. "S veľkým zármutkom som prijal správu o katastrofe, ktorá nevyhnutne musí byť čo najskôr a čo najobjektívnejšie vyšetrená aj za účasti medzinárodného spoločenstva tak, aby sa podobné udalosti neopakovali," píše v telegrame Robert Fico. Slovenský premiér prostredníctvom listu vyjadril sústrasť rodinám obetí a prejavil účasť a podporu všetkým, ktorých nečakaná tragédia zasiahla.

 

13:33 -  SBU má dôkaz, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti

Už niekoľko hodín po zostrelení civilného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) získala a zverejnila nepopierateľný dôkaz, že lietadlo bolo zostrelené proruskými separatistami s použitím ruských zbraní. Uviedlo to v piatok ukrajinské veľvyslanectvo v Bratislave vo svojej tlačovej správe. Nahrávky telefonických hovorov separatistov sú zverejnené na portály youtube. Stály zástupca Ukrajiny pri OSN Jurij Sergejev povedal, že Kyjev predloží dôkazy o účasti ruskej armády na katastrofe Boeingu 777 Malaysia Airlines v Doneckej oblasti.

 

 

 

13:10 - Medzi obeťami lleteckého nešťastia je aj hovorca WHO

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes oznámila, že na palube lietadla malajzijských aerolínií, ktoré sa vo štvrtok popoludní zrútilo na východe Ukrajiny, bol aj jej hovorca Glenn Thomas. Informovala o tom agentúra AP. Podľa WHO cestoval 49-ročný Thomas do austrálskeho Melbourne, kde sa mal zúčastniť na 20. medzinárodnej konferencii o AIDS, ktorá sa začne v nedeľu. Iní zamestnanci WHO na palube havarovaného lietadla neboli. Rumunské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s haváriou uviedlo, že na palube letu MH17 bol aj rumunský občan s dvojitým občianstvom. "Na zozname, ktorý nám zaslal prevádzkovateľ lietadla, spoločnosť Malaysia Arlines, bol aj cestujúci s dvojitým občianstvom vrátane rumunského," uviedlo vo svojom vyhlásení rumunské ministerstvo. Podrobnejšie informácie o totožnosti svojho občana veľvyslanectvo neposkytlo s odôvodnením, že si to neželá jeho rodina.

 

img

 

13:04 - V zostrelenom lietadle boli aj dvaja priaznivci Newcastlu

V lietadle malajzijských aerolínií zostrelenom nad východnou Ukrajinou zahynuli aj dvaja priaznivci futbalového Newcastlu United. Medzi 298 pasažiermi letu MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru boli John Alder a Liam Sweeney. Cestovali na Nový Zéland, kde chceli povzbudiť tím na jeho tunajšom turné pred novou sezónou. "Spolu so všetkými hráčmi ma hlboko zasiahla táto hrozná správa," povedal tréner Newcastlu Alan Pardew.

Podľa klubu bol Alder takmer pol storočia verným fanúšikom United, Sweeney dokonca pracoval ako dobrovoľný sprievodca pri autobusových výjazdoch. Na zápasy novozélandského turné v Dunedine a Wellingtone nastúpia Pardewovi zverenci s čiernymi páskami na rukávoch. 

 

img

 

12:49 - Ukrajina poskytne v BR OSN dôkazy o zapojení Ruska do havárie boeingu

Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN venované štvrtkovej havárii malajzijského lietadla na východe Ukrajiny, ktoré iniciovala Veľká Británia, sa začne dnes v New Yorku o 16.00 h SELČ. Oznámila to agentúra UNIAN. Ukrajinu bude na zasadaní zastupovať veľvyslanec pri OSN Jurij Serhijev. Ten na Twitteri napísal, že jeho krajina "poskytne dôkazy o zapojení ruskej armády do havárie Boeingu".

 

12:42 - Prezident SR poslal sústrastné telegramy kráľom Holandska a Malajzie

Prezident Andrej Kiska zaslal v súvislosti so zrútením malajzijského lietadla nad Ukrajinou sústrastné telegramy holandskému kráľovi Willemovi - Alexandrovi a malajzijskému kráľovi Abdulovi Halimovi, sultánovi Kedahu. Hlava štátu v telegramoch vyjadrila hlbokú ľútosť nad tragickým osudom letu spoločnosti Malaysia Airlines MH17 a úprimnú sústrasť pozostalým obetí. "Prezident zároveň vyjadril vieru, že príčiny a okolnosti tejto tragédie budú rýchlo a náležite vyšetrené za účasti nezávislých medzinárodných expertov," povedal agentúre SITA hovorca prezidenta Peter Petrus.

 

12:32 - Merkelová vyzýva na uzavretie prímeria na Ukrajine

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes vyhlásila, že na Ukrajine je nevyhnutné zabezpečiť prímerie, aby bolo možné rýchlo a nezávisle vyšetriť haváriu malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny, ktoré bolo pravdepodobne zostrelené. Informovala agentúra Reuters. "Nezávislé vyšetrovanie sa musí začať čo najskôr. Na to je potrebné prímerie a je dôležité, aby boli tí, ktorí sú za tento čin zodpovední, postavení pred spravodlivosť," uviedla Merkelová na tlačovej konferencii v Berlíne. "Existuje viacero indícií, že lietadlo bolo zostrelené, takže musíme všetko brať veľmi vážne," uviedla ďalej Merkelová. Podľa nemeckej kancelárky najnovšie udalosti jasne dokázali, že pre Ukrajinu treba nájsť politické riešenie. V tejto súvislosti vyzvala Rusko, aby sa takéto riešenie usilovalo nájsť. Na palube Boeingu 777-200 spoločnosti Malaysia Airlines  bolo 283 cestujúcich a 15 členov posádky. Stroj sa z doposiaľ neznámych príčin zrútil približne 40 kilometrov od ukrajinsko-ruských hraníc v katastri obce Hrabove; haváriu nikto neprežil. Najviac pasažierov havarovaného lietadla pochádzalo z Holandska (173); z Malajzie (44 - vrátane 15 členov posádky a dvoch detí); z Austrálie (27); z Indonézie (12 - vrátane jedného dieťaťa); z Británie (9); z Nemecka (4); z Belgicka (4); z Filipín (3); z Kanady (1); a z Nového Zélandu (1).  

 

img

 

12:25 - K zostreleniu lietadla sa priznali separatisti

Proruský separatistický líder Igor Girkin (uvádzaný tiež pod menom Strelkov) priznal zodpovednosť za zostrelenie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad Ukrajinou. Lietadlo spadlo na východne krajiny pri hraniciach s Ruskom. Letelo z Amsterdamu do Kuala Lumpur. "Práve sme zostrelili lietadlo niekde nad Doneckou oblasťou. Leží tam za baňou Progress," uviedol v odkaze na banské mesto s asi 80 000 obyvateľmi. "Varovali sme vás, aby ste nelietali na našom nebi," dodal na svojom účte na VK, ruskej verzii Facebooku. Stelkov a jeho skupina Donecká ľudová armáda si očividne malajzijské civilné lietadlo pomýlili s ukrajinským bojovým lietadlom. Vyhlásenie Strelkov po zistení, že išlo v skutočnosti o komerčný let vezúci 295 nevinných ľudí, vymazal. Na internete sa už medzičasom objavila aj údajná odchytená konverzácia medzi povstalcami o zostrelení lietadla. Uviedol internetový portál news.com.au

Boeing 777 spoločnosti Malaysia Airlines sa zrútil na východe Ukrajiny vo štvrtok. Smrť v ňom našlo 298 ľudí, z toho 154 Holanďanov, 28 Austrálčanov, 23 Američanov, no i Briti či Nemci. Pätnásťčlenná posádka pochádzala z Malajzie. Objaviť sa zatiaľ podarilo približne polovicu tiel tragického letu MH17.

 

12:01 - Vzdušný priestor nad konfliktnou zónou uzavreli

Ukrajina uzavrela vzdušný priestor nad svojimi východnými regiónmi, kde v súčasnosti prebieha operácia proti proruským separatistom. Informovalo o tom ministerstvo pre infraštruktúru. Stalo sa tak deň po tom, čo sa pri hraniciach s Ruskom zrútilo malajzijské lietadlo, pričom zomrelo 298 ľudí. Podľa všetkého bolo zostrelené, pôvodca nešťastia zatiaľ známy nie je. Ministerstvo na svojej webovej stránke uviedlo, že vzdušný priestor je úplne uzatvorený nad východným Doneckým a Luhanským regiónom, kde sa bojuje, a čiastočne prelety zakázali aj nad susedným Charkovským regiónom.

 

Mnohé letecké spoločnosti už vo štvrtok oznámili, že po nešťastí prestanú lietať nad východom Ukrajiny. Ako prvá o tom informovala Lufthansa, ktorú nasledoval ruský Aeroflot a následne aj ďalšie spoločnosti. Aerolínie pritom bežne lietajú aj nad oblasťami zmietanými konfliktami, ako je Irak a Afganistan. Dôvodom je, že tamojší militanti spravidla nedisponujú technikou na prípadné zostrelenie civilných lietadiel pohybujúcich sa v obrovských výškach. Podľa expertov sú v zásade len dve možnosti, ako zostreliť civilné stroje v letovej hladine niekoľkých kilometrov: buď pomocou radarom navádzaných rakiet zem-vzduch, alebo prostredníctvom stíhačiek.

 

11:18 - Na palube zostreleného lietadla bol i holandský vedec Joep Lange

Melbourne 18. júla (TASR) - Medzi obeťami štvrtkovej havárie lietadla malajzijských aerolínií vo východnej Ukrajine sa nachádza aj významný holandský vedec Joep Lange, ktorý sa špecializoval na výskum ochorenia AIDS. Spolu s ďalšími 100 účastníkmi smeroval na konferenciu do austrálskeho Melbourne, oznámila dnes agentúra Reuters.
      

Lange bol dlhoročným predsedom Medzinárodnej spoločnosti AIDS (IAS), ktorá konferenciu organizuje. Viac než 30 rokov strávil výskumom vírusu HIV a ochorenia AIDS, pričom obhajoval dostupnú liečbu tejto choroby v chudobných krajinách sveta. Konferencia s medzinárodnou účasťou, vrátane bývalého amerického prezidenta Billa Clintona, sa mala začať v nedeľu.
      

"Joep bol úplne oddaný liečbe HIV a zdravotnej starostlivosti v Ázii a Afrike," povedal David Cooper, profesor z Kirbyho inštitútu Univerzity Nového Južného Walesu, ktorý s Langom úzko spolupracoval. "Dostali sme správy, že medzi pasažiermi bol aj bývalý predseda IAS Joep Lange. Ak by sa to potvrdilo, hnutie HIV/AIDS by prišlo o veľkú osobnosť," uviedol predseda IAS Chris Beyrer. Lange pôsobil ako profesor v Akademickom lekárskom stredisku Univerzity v Amsterdame a ako vedecký riaditeľ Amsterdamského inštitútu globálneho zdravia a rozvoja (AIGHD).
      

Austrálsky premiér Tony Abbott v súvislosti s tragickou udalosťou ukázal prstom na Rusko a uviedol, že páchatelia tohto činu musia čeliť spravodlivosti. "Je to čierny deň pre našu krajinu, ako aj pre celý svet. Let MH017 malajzijských aerolínií zostrelili nad východnou Ukrajinou pravdepodobne povstalci podporovaní Ruskom," povedal dnes Abbott v austrálskom parlamente.
    

Posledné video zo zrúteného Boeningu

 

 

 

10:15 - Maďarský analytik: Separatisti a Rusko sa môžu dostať do trápnej situácie

Separatisti a Rusko sa po štvrtkovom zostrelení lietadla spoločnosti Malaysia Airlines môžu dostať do trápnej politickej a diplomatickej situácie, vyhlásil pre agentúru MTI maďarský bezpečnostný analytik Péter Tálas. Rusko podľa jeho slov evidentne nedokáže zaručiť bezpečnosť medzinárodnej leteckej dopravy a stroj zrejme zostrelili ruskou zbraňou: medzinárodné spoločenstvo totiž vie, že Rusko podporuje separatistov.

      

"Zdá sa, že separatisti sa domnievali, že zostrelili ukrajinské vojenské lietadlo; trápne tiež je, že zostrelenie oznámil minister obrany tzv. Doneckej ľudovej republiky," povedal Tálas. Ako načrtol, voči Donecku by mohla Európska únia zaviesť i sankcie a začne sa diskutovať aj o tom, kto nesie za tento incident zodpovednosť. 
      

"Rusko sa bude snažiť zbaviť zodpovednosti. Časť ťažkých zbraní však pochádza práve z Ruska - lietadlá vo výške 10.000 metrov nemožno zostreliť raketou odpálenou z pleca," zdôraznil. Do nepríjemnej situácie sa môže dostať aj Rusko, pretože je známe, že Moskva podporuje separatistov. Rusko sa môže dostať pod tlak, aby prestalo podporovať Doneck, pretože vojna je hrozbou už aj pre medzinárodnú leteckú dopravu, uzavrel Péter Tálas.

 

08:42 - Našla sa druhá čierna skrinka malajzijského dopravného lietadla

Záchranári pátrajúci po obetiach havárie lietadla Boeing-777 malajzijských aerolínií, ktoré bolo pravdepodobne zostrelené nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny, našli druhú čiernu skrinku havarovaného stroja. Prvú čiernu skrinku našli proruskí separatisti vo štvrtok, keď sa lietadlo zrútilo. Na palube Boeingu-777 spoločnosti Malaysia airlines  bolo 183 cestujúcich a 15 členov posádky. Stroj sa z doposiaľ neznámych príčin zrútil približne 40 kilometrov od ukrajinsko-ruských hraníc v katastri obce Hrabove; haváriu nikto neprežil. Podľa agentúry ITAR-TASS na mieste nešťastia v súčasnosti pracuje 98 záchranárov, ktorým sa v troskách havarovaného stroja doposiaľ podarilo nájsť 121 mŕtvych tiel. 

 

08:41 - Zrútenie malajzijského lietadla prehĺbilo pokles akciového trhu v USA

Americké akcie zaznamenali na záver štvrtkového obchodovania (17.7.) výrazný pokles, pričom index S&P 500 dosiahol najväčší denný percentuálny pokles od začiatku apríla. Dôvodom boli na jednej strane nové sankcie USA a Európskej únie voči Rusku za jeho aktivity na Ukrajine, no najmä rastúce geopolitické napätie, ktoré ešte zvýšila tragédia malajzijského dopravného lietadla. To sa vo štvrtok popoludní zrútilo na Ukrajine neďaleko ruských hraníc. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.
      

Vedúci index newyorskej burzy Dow Jones klesol na záver štvrtkového obchodovania o 161,39 bodu (0,94 %) na 16.976,81 bodu. Širší index S&P 500 klesol až o 23,45 bodu (1,18 %) na 1958,12 bodu. To bol najvýraznejší denný pokles S&P 500 od 10. apríla. Oslabil aj kompozitný index Nasdaq, ktorý klesol k záveru obchodovania o 62,52 bodu (1,41 %) na 4363,45 bodu.

 

08:20 - Medzi obeťami leteckej tragédie na Ukrajine zrejme neboli Slováci

Medzi obeťami štvrtkovej (17. 7.) leteckej tragédie na Ukrajine by sa podľa doterajších informácií nemali nachádzať žiadni Slováci. "Naďalej budeme v spojení so všetkými relevantnými úradmi, aby sme mohli definitívne a oficiálne potvrdiť túto skutočnosť," informoval dnes tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR. Rezort diplomacie vyjadruje sústrasť pozostalým obetí, ktoré zahynuli počas havárie lietadla Boeing-777 Malajzijských aerolínií na východe Ukrajiny a žiada nezávislé medzinárodné vyšetrenie príčin tejto tragédie a vyvodenie príslušných konzekvencií.

 

Príbuzní zo zostreleného lietadla

 

 

07:56 - Malajzijské lietadlo mohla zostreliť raketa zem-vzduch

Spojené štáty dospeli k záveru, že malajzijské osobné lietadlo s 298 ľuďmi na palube nad východnou Ukrajinou zostrelila raketa zem-vzduch; neoznačili však konkrétneho vinníka. S odvolaním sa na nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa USA to dnes uviedla spravodajská stanica CNN. Radarový systém podľa nej zachytil raketu zem-vzduch na mieste nešťastia krátko predtým, než sa lietadlo zrútilo. Druhý radarový systém zaznamenal tepelnú stopu v čase, keď bolo lietadlo zasiahnuté, dodal predstaviteľ. Spojené štáty podľa CNN v súčasnosti analyzujú dráhu strely s cieľom zistiť, odkiaľ útok prišiel.

 

 

07:50 - OBSE: Povstalci umožnia prístup na miesto havárie malajzijského Boeingu

Proruskí separatisti na Ukrajine prisľúbili vyšetrovateľom a pohotovostným jednotkám bezpečný prístup na miesto havárie malajzijského lietadla, ktoré sa vo štvrtok zrútilo na východe Ukrajiny. Podľa agentúry DPA o tom informovala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Po vyjednávaniach medzi vyslancami Ukrajiny, Ruska a OBSE povstalci z Donecka súhlasili s odblokovaním miesta havárie a umožnením pátrania po telách obetí. Poskytli garancie bezpečnosti pre ukrajinských i medzinárodných vyšetrovateľov havárie, ako aj pre pozorovateľov OBSE, píše DPA. Separatisti zároveň prisľúbili aj spoluprácu s ukrajinskými úradmi na "všetkých praktických otázkach" ohľadne pátrania po telách obetí a vyšetrovania havárie, uviedla organizácia OBSE so sídlom vo Viedni.  

 

 

 

 

06:20 - Obama vyjadril sústrasť holandskému premiérovi kvôli obetiam havárie lietadla

Americký prezident Barack Obama dnes v telefonickom rozhovore s holandským premiérom Markom Ruttem vyjadril sústrasť v súvislosti s obeťami havárie malajzijského lietadla, ktoré sa vo štvrtok zrútilo na východe Ukrajiny. S odvolaním sa na Biely dom o tom dnes informovala agentúra Reuters.
      

Obama a Rutte sa podľa neho zároveň zhodli na podpore okamžitého a neobmedzeného vyšetrovania havárie. Na palube Boeingu-777 bolo dovedna 298 pasažierov, z toho 154 holandských občanov. Stroj sa zrútil blízko ukrajinsko-ruských hraníc z doposiaľ neznámych príčin; haváriu nikto neprežil. Spojené štáty sa domnievajú, že lietadlo bolo zostrelené pravdepodobne raketou odpálenou zo zeme.

 

 


SOUL - Dve významné juhokórejské aerolínie dnes medzitým oznámili, v ukrajinskom vzdušnom riestore pozastavili lety už 3. marca v dôsledku obáv o bezpečnosť, píše Reuters.
      

 

Letecké spoločnosti Korean Air Lines a Asiana Airlines uviedli, že počnúc týmto dátumom zmenili letové trasy tak, aby sa vyhli letom ponad Ukrajinu.
     

Zmenu trasy letov s ciešom vyhnúť sa ukrajinskému vzdušnému priestoru ohlásila aj popredná taiwanská letecká spoločnosť Eva Airways.

CANBERRA - Austrálsky premiér Tony Abbot dnes zároveň vyhlásil, že sa zdá, že sa zostrelením stroja malajzijských aerolínií stoja "Ruskom podporovaní vzbúrenci". "Ak ide o zločin, je to neopísateľný zločin," citovala ho predtým agentúra Reuters. Na palube Boeingu sa nachádzalo 27 Austrálčanov.

 

05:10 - Nad Ukrajinou nelietajú lietadlá

 

 

 

05:03 - Malajzijské aerolínie: Vzdušný priestor Boeingu-777 bol vyhlásený za bezpečný

Trasa letu malajzijského lietadla Boeing-777, ktoré sa vo štvrtok zrútilo na východe Ukrajiny, bola Medzinárodnou organizáciou pre civilné letectvo (ICAO) vyhlásená za bezpečnú. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedli malajzijské aerolínie, ktoré zároveň zvýšili počet osôb na palube stroja na 298. Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu (IATA) tiež podľa nich "uviedla, že vzdušný priestor, cez ktorý stroj prelietal, nebol predmetom reštrikcií".

      

Malajzijské aerolínie ďalej spresnili, že na palube havarovaného stroja bolo dovedna 298 ľudí vrátane troch dojčiat; z toho 283 pasažierov a 15 členov posádky. Prechádzajúce informácie hovorili o 295 pasažieroch na palube, pripomína Reuters. Nikto z osôb na palube haváriu neprežil.

      

04:35 - Aj NATO žiada medzinárodné vyšetrenie havárie civilného lietadla na Ukrajine

Severoatlantická aliancia (NATO) žiada - podobne ako Európska únia (EÚ) medzinárodné vyšetrenie okolností, ktoré dnes viedli k havárii lietadla typu Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines na východe Ukrajiny s takmer 300 obeťami na životoch. "Je dôležité, aby sa okamžite a bez obmedzovania začalo komplexné medzinárodné vyšetrovanie s cieľom skonštatovať fakty...," cituje bruselské vyjadrenie generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena tlačová agentúra DPA.

      

Okolnosti, za ktorých sa lietadlo zrútilo v katastri Hrabova blízko mesta Torez v Doneckej oblasti neďaleko ukrajinsko-ruskej štátnej hranice, zostávajú zatiaľ nejasné.
 

 

 

03:05 - Porošenko: "Teroristický útok" na malajzijské lietadlo je výzvou pre celý svet

"Teroristický útok" na malajzijské osobné lietadlo, ktoré sa vo štvrtok zrútilo na východe Ukrajiny, predstavuje výzvu pre celý svet. Podľa agentúry Reuters to na svojej webovej stránke uviedol ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Dnešná tragédia opäť ukázala, že terorizmus nie je lokálny, ale svetový problém. A vonkajšia agresia proti Ukrajine nie je iba náš problém, ale hrozba európskej i globálnej bezpečnosti," dodal Porošenko.

 

img

 

02:47 - Malajzijský premiér: Lietadlo nevyslalo núdzový signál

O okamžitú spravodlivosť pre zodpovedných v prípade, že sa potvrdí zostrelenie malajzijského osobného lietadla nad Ukrajinou, požiadal vo štvrtok malajzijský premiér Nadžíb Razak. Malajzia podľa neho nie je schopná preveriť, čo spôsobilo zrútenie stroja Boeing-777, ktorý smeroval z Amsterdamu do Kualy Lumpur. Lietadlo podľa neho nevyslalo núdzový signál, píše agentúra Reuters. Razak sa v telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Barackom Obamom zhodol na potrebe úplného prístupu vyšetrovateľov na miesto havárie.

      

"Ukrajinské úrady sa domnievajú, že bolo lietadlo zostrelené," povedal Razak. "V tejto chvíli Malajzia nie je schopná overiť príčinu tejto tragédie. Ale musíme - a aj to urobíme - presne zistiť čo sa stalo s týmto letom. Pozrieme sa pod každý kameň," zdôraznil malajzijský premiér. "Ak sa ukáže, že bolo lietadlo skutočne zostrelené, nástojíme na tom, že páchatelia musia byť okamžite postavení pred spravodlivosť," uviedol Razak. Ako dodal, Malajzia vysiela špeciálny let do Kyjeva na palube so záchranným a pomocným tímom.

      

"Je to tragický deň v už aj tak tragickom roku pre Malajziu," podotkol. Stroj malajzijských aerolínií zmizol bez stopy počas letu z Kualy Lumpur do Pekingu aj 8. marca tohto roka spolu s 239 pasažiermi a členmi posádky na palube počas letu nad Indickým oceánom.

 

 

02:33 - V prokyjevskom prápore bojuje Švéd s neonacistickými názormi

Výskyt ultrapravicových aktivistov, zahraničných a domácich, medzi ukrajinskými dobrovoľníkmi bojujúcimi na východe krajiny vyvoláva znepokojenie, uvádza spravodajská stanica BBC. Reportérka BBC Dina Newmanová sa skontaktovala so švédskym ostreľovačom Mikaelom Skilltom, ktorý má sedemročné skúsenosti zo švédskej armády aj švédskej Národnej gardy. V súčasnosti bojuje v provládnom dobrovoľníckom prápore Azov na východe Ukrajiny. Skillt je obávaným bojovníkom a vzbúrenci údajne na jeho hlavu vypísali odmenu v prepočte približne 5150 eur.

      

V telefonickom rozhovore Skillt Newmanovej povedal, že v prápore Azov je okrem iného veliteľom malej prieskumnej jednotky, ostreľovačom a pôsobí aj ako špeciálny koordinátor pre "čistenie domov" a prienik do civilných oblastí. Čo sa týka politickej roviny, Skillt sa označuje za vlastenca, ale podľa Newmanovej sú jeho názory typicky neonacistické. "Je to všetko o tom, ako sa na do dívate... Bol by som hlúpy, ak by som tvrdil, že nechcem vidieť prežitie belochov. Po druhej svetovej vojne písali dejiny víťazi. Rozhodli sa, že vždy bude zlé hovoriť, že som beloch a som hrdý," uviedol v rozhovore Skillt. Je presvedčený, že rasy by sa nemali miešať. Povedal, že Židia nie sú bieli a nemali by sa miešať s belochmi.

      

Skillt má v pláne odísť bojovať aj do Sýrie za prezidenta Bašára Asada, pretože sa podľa neho postavil na odpor "medzinárodnému sionizmu". Nie všetci v prápore Azov, ktorý má približne 300 bojovníkov, zdieľajú Skilltove názory. Švéd tvrdí, že jeho druhovia o politike príliš nediskutujú, hoci niektorí z nich môžu byť "národní socialisti" a môžu nosiť svastiku. "Je tam dokonca aj jeden liberál, ale neviem, ako sa tam dostal," smial sa do telefónu Skillt.

      

V prápore podľa neho pôsobí len hŕstka zahraničných bojovníkov, peniaze však nedostávajú. "Vnímajú to ako dobrú vec, prísť sem bojovať," vysvetlil Švéd. Avšak očakáva, že čoskoro sa k nim pripojí viac zahraničných bojovníkov.
      

Hlavnými postavami v prápore Azov sú jeho veliteľ Andrij Biletskij so svojim zástupcom Ihorom Mosijčukom, píše sa v článku BBC. Biletskij je taktiež lídrom ukrajinskej organizácie s názvom Sociálno-národné zhromaždenie. V jednej zo svojich publikácií organizácia uvádza, že jej cieľom je "pripraviť Ukrajinu na ďalšiu expanziu a bojovať za oslobodenie celej bielej rasy spod nadvlády internacionalistického špekulatívneho kapitálu", ako aj "prísne trestať sexuálne zvrátenosti a akékoľvek medzirasové styky, ktoré vedú k zániku belocha".

 

02:20 - Holandsko: Letisko v Amsterdame sa zahalilo do smútku

Rodinných príslušníkov a priateľov pasažierov letu spoločnosti Malaysia Airlines, smerujúceho z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, dnes v dvoch autobusoch odviezli po tom, čo sa ich asi stovka zhromaždila na letisku Schiphol v holandskej metropole, na neznáme miesto v sprievode policajnej eskorty. Letisko oznámilo, že bez prítomnosti zástupcov médií budú informovaní o okolnostiach havárie. Samotný vzdušný prístav sa dnes zahalil do smútku, píše agentúra DPA. Ako informovala holandská televízia, hala letiska sa zaplnila bezradnými, zarmútenými a plačúcimi ľuďmi, ktorí sa hlásili pri informačnom okienku.

      

Medzi takmer 300 obeťami sú podľa dostupných informácií aj desiatky Holanďanov.

 

00:38 - Putin: Za haváriu malajzijského lietadla je zodpovedná Ukrajina

Ukrajina je zodpovedná za dnešnú haváriu malajzijského lietadla s 295 ľuďmi na palube, uviedol dnes ruský prezident Vladimir Putin. "Nepochybne je štát, na území ktorého sa toto stalo, zodpovedný za túto hroznú tragédiu," povedal Putin v Kremli na stretnutí s predstaviteľmi ruskej vlády, ktoré odvysielala ruská štátna televízia.

      

Ako dodal, "tragédia by sa nestala, keby bol mier" na východe Ukrajiny a v oblasti by sa neobnovili boje. Putin zároveň podľa agentúry Reuters vyzval ruské úrady, aby podnikli všetko, čo bude možné na pomoc pri vyšetrovaní havárie. "Urobíme všetko, čo budeme môcť, aby sa mohol dosiahnuť objektívny obraz toho, čo sa stalo... Toto je neakceptovateľná záležitosť," zdôraznil Putin.

 

img

 

23:23 - Obama: Všetky dôkazy o havárii lietadla musia zostať na území Ukrajiny

Všetok dôkazový materiál v súvislosti so zrútením malajzijského osobného lietadla s 295 ľuďmi na palube musí zostať na Ukrajine, aby ho mohli preskúmať vyšetrovatelia. V telefonickom rozhovore sa na tom v noci na dnes podľa agentúry Reuters zhodli americký prezident Barack Obama a ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Prezident Porošenko privítal pomoc medzinárodných vyšetrovateľov s cieľom zabezpečiť úplné a transparentné vyšetrovanie na mieste havárie," uviedol vo vyhlásení Biely dom. Prezident Obama podľa neho uistil Porošenka, že americkí experti poskytnú všetku možnú pomoc okamžite.

      

"Prezident zdôraznil, že všetky dôkazy z miesta havárie musia zostať na mieste na území Ukrajiny, kým medzinárodní vyšetrovatelia nepreskúmajú všetky aspekty tragédie," dodal Biely dom.

 

22:17 - Merkelová i Steinmeier zhrození, šokovaní leteckou tragédiou na Ukrajine

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová je šokovaná leteckou haváriou na východe Ukrajiny a požaduje komplexné a nezávislé vyšetrenie okolností, ktoré predchádzali zrúteniu lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Smútok šéfky nemeckej vlády nad takmer troma stovkami obetí a jej spoluúčasť pozostalým tlmočil dnes v Berlíne hovorca spolkového kabinetu Steffen Seibert, vyplýva z agentúrnej správy DPA. Aj predpokladané okolnosti, v zmysle ktorých malo byť lietadlo letiace v značnej výške zostrelené, sú šokujúce. Ak by sa táto správa potvrdila, potom by predstavovala ďalšiu tragickú eskaláciu konfliktu na východe Ukrajiny, odznelo v nemeckej metropole.

      

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier, ktorý dnes pricestoval na trojdňovú oficiálnu návštevu Mexika, reagoval na správy z Ukrajiny zhrozene a vyslovil sa za vyšetrenie celej záležitosti na medzinárodnej úrovni. Podľa vlastných slov sa mu nedostáva slov v reakcii na fakt, že stovky úplne nezainteresovaných ľudí prišli o život takýmto strašným spôsobom.

      

"Očakávame, že sa urobí maximum pre čo najrýchlejšie vyšetrenie incidentu. Separatisti by mali neodkladne garantovať prístup k miestu nehody pre všetkých záchranárov a príslušníkov bezpečnostných zložiek," podčiarkol.
      

Nemecký minister zahraničných vecí zaslal svojmu rezortnému kolegovi z Malajzie kondolenčný list.

 

img

 

23:02 - Na palube malajzijského lietadla bolo až 154 Holanďanov

Zrútenie malajzijského lietadla s 295 ľuďmi na palube blízko ukrajinsko-ruských hraníc očividne "nebola nehoda", uviedol dnes podľa agentúry Reuters americký viceprezident Joe Biden. Podľa spravodajskej stanice BBC bolo na palube lietadla až 154 Holanďanov. Biden v Detroite nazval haváriu stroja Boeing-777, smerujúceho z Amsterdamu do Kualy Lumpur, "závažnou situáciou" a dodal, že je tu mnoho otázok, ktoré musia byť zodpovedané.

      

Šéf malajzijských aerolínií pre oblasť Európy Huib Gorter medzitým podľa spravodajského serveru BBC na tlačovej konferencii na letisku Schiphol v Amsterdame uviedol, že medzi obeťami je až 154 Holanďanov, 27 Austrálčanov, 23 Malajzijčanov, 11 Indonézanov, šesť Britov, štyria Nemci, štyria Belgičania, traja Filipínci a jeden Kanaďan. Všetkých 15 členov posádky pochádzalo z Malajzie.
      

Gorter podľa BBC zdôraznil, že v tejto chvíli je prioritou postarať sa o trpiace rodiny a príbuzných obetí, píše BBC.
     

Holandský minister zahraničných vecí Frans Timmermans podľa agentúry Reuters dnes upozornil, že pohotovostným jednotkám musí byť umožnený bezpečný a ničím nerušený prístup na miesto tragédie. "Toto je veľmi čierny deň pre Holandsko," zdôraznil Timmermans s tým, že je potrebné nezávislé vyšetrovanie príčiny nehody.

 

22:18 - USA ponúkli Ukrajine pomoc pri vyšetrovaní zrútenia malajzijského lietadla

Americký viceprezident Joe Biden hovoril dnes s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. V telefonáte ponúkol podporu USA pri objasňovaní zrútenia malajzijského dopravného lietadla neďaleko ukrajinsko-ruskej hranice, informovala s odvolaním sa na Biely dom agentúra Reuters. Pomoc Spojených štátov vyšetrovateľom príčiny zrútenia lietadla, na ktorého palube bolo 295 ľudí, ponúkol aj americký prezident Barack Obama. V krátkom vystúpení pred novinármi dodal, že americkí predstavitelia zisťujú, či boli na palube aj občania USA, informovala agentúra DPA.

 

 

21:57 - SBU: Podľa zachyteného telefonátu sú za zostrelením lietadla "kozáci"

Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines s takmer 300 ľuďmi na palube zostrelili dnes popoludní nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny "kozáci", stojaci na Černužynskom stanovišti. Vyplýva to z informácií, ktoré odpočúvaním telefonátov proruských separatistov získala a vo večerných hodinách zverejnila Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU). Rovnakú informáciu zverejnil prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí aj ukrajinský politik Oleh Ťahnybok, o čom informoval internetový server www.unn.com.ua. V zachytenom rozhovore, ktorý je podľa SBU dialógom predstaviteľa separatistov Igora Bezlera (pod krycím menom Bes) a jeho ruského kurátora, plukovníka Geranina, prebieha konverzácia o situácii po dopade stroja, o počte obetí, ako aj o ich veciach, vrátane eventuálnych zbraní či cestovných dokumentov.

 

 

 

 

21:51 - Separatisti sú pripravení na "humanitárne prímerie" s Kyjevom

Domobrana Doneckej ľudovej republiky sa chystá uzavrieť dvoj- až trojdňové "humanitárne prímerie" s Kyjevom s cieľom umožniť vyšetrovanie dnešného zrútenia malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny. Oznámil to premiér samozvanej republiky Alexandr Borodaj. "Sme v režime videokonferencie s úradmi v Kyjeve. Umožníme sem prístup medzinárodným organizáciám," citovala Borodaja agentúra RIA Novosti. Ukrajinský predstaviteľ medzitým informoval, že pohotovostným zložkám bránia v práci ozbrojení separatisti. "Pátracie práce sú ťažké, pretože hovoríme o veľkom okruhu... ale aj preto, že ozbrojení teroristi, ktorí sú na mieste, veciam bránia," povedal šéf ukrajinskej štátnej služby pre mimoriadne situácie Serhij Bočkovskyj novinárom. Bližšie podrobnosti neposkytol, uviedla agentúra Reuters.

 

 

 

21:43 - Svetoví lídri sú šokovaní leteckou tragédiou

Svetoví lídri vo štvrtok večer vyjadrili "šok" nad pádom lietadla spoločnosti Malaysia Airlines na území východnej Ukrajiny ovládanej separatistami. Sústrasť rodinám obetí vyjadril britský premiér David Cameron, francúzsky prezident Franocis Hollande, ruský prezident Vladimir Putin aj šéf Bieleho domu Barack Obama. Na palube stroja sa mali nachádzať Francúzi, Holanďania ako aj Američania, oficiálne zdroje však národnosť obetí zatiaľ nepotvrdili. Holandský premiér Mark Rutte medzitým prerušil návštevu Bruselu a namieril si to domov. Pred holandským veľvyslanectvom v Kyjeve sa zhromaždili stovky Ukrajincov, ktorí tam zapaľujú sviečky a kladú vence. Zo zodpovednosti za tragédiu sa navzájom obviňujú predstavitelia ukrajinskej vlády a východoukrajinskí separatisti. Ukrajinská vláda tvrdí, že stroj bol vo výške asi desiatich kilometrov nad zemou zostrelený s pomocou protilietadlového prenosného raketového systému BULK.

 

 

 

 

21:37 - Na palube malajzijského lietadla boli najmenej štyria Francúzi, deviati Briti

Najmenej štyria Francúzi boli na palube malajzijského dopravného lietadla, ktoré sa dnes zrútilo na východe Ukrajiny. Informoval o tom francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. "Je potrebné, aby sa extrémne rýchlo začalo vyšetrovanie tejto vážnej tragédie," citovala ministra agentúra Reuters. Britské noviny The Telegraph medzitým informovali o deviatich Britoch na palube. Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Zorian Škiriak hovoril tiež o 23 amerických občanoch v lietadle. Po správach holandských médií o niekoľkých desiatkach holandských obetí televízia RTL uviedla, že v lietadle cestovalo 71 holandských občanov.

 

 

 

 

21:09 - Ashtonová vyzvala na neodkladné medzinárodné vyšetrenie tragédie na Ukrajine

Európska únia požaduje vyšetrenie havárie civilného dopravného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa dnes zrútilo na východe Ukrajiny, a to na medzinárodnej úrovni. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová dnes večer v Bruseli vyhlásila, že na miesto nešťastia by mal byť voľný prístup. Okolnosti musia byť neodkladne objasnené, zdôraznila. Podľa slov Britky v službách Európskej únie by sa konflikt na Ukrajine mal skončiť.

 

 

 

 

20:43 - Separatisti chcú čierne skrinky z malajzijského lietadla poslať do Moskvy

Čierne skrinky z malajzijského dopravného lietadla, ktoré sa dnes zrútilo na východe Ukrajiny, chcú proruskí separatisti odovzdať na expertízu do Moskvy. Podľa agentúry Interfax tvrdia, že ich už našli. Podpredseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin povedal, že "bezpodmienečne ich s najväčšou pravdepodobnosťou odovzdáme MAK (Medzištátnemu leteckému výboru), do Moskvy". "Pracujú tam vysokokvalifikovaní odborníci, ktorí môžu presne určiť príčinu katastrofy, hoci je i tak zrejmá," citovala Purgina agentúra Interfax-Ukrajina. Purgin ešte predtým informoval, že na miesto pádu stroja typu Boeing-777 dorazili prvé jednotky domobrany Doneckej ľudovej republiky.

 

 

 

 

20:36 - Renomované letecké spoločnosti sa po tragédii vyhnú Ukrajine

Eurocontrol, medzinárodná organizácia koordinujúca činnosť národných subjektov pre riadenie letovej prevádzky so sídlom v Bruseli, dnes odporučila pilotom na celej planéte, aby sa vyhli ukrajinsko-ruskej prihraničnej oblasti, kde dnes došlo k zrúteniu Boeingu-777 spoločnosti Malaysia Airlines. Už skôr prišli správy najskôr z Amsterdamu, odkiaľ dnes vyštartoval havarovaný stroj na posledný let do Kuala Lumpuru, ako aj z Berlína o tom, že lietadlá z holandskej metropoly smerujúce na Ďaleký východ sa vyhnú spomínanej oblasti a že lietadlá nemeckej spoločnosti Lufthansa nebudú až do odvolania využívať vzdušný priestor nad východnou Ukrajinou.
      

Ako večer informovalo v Paríži francúzske ministerstvo dopravy, tamojšie letecké spoločnosti vyzvalo, aby preventívne, až do vyjasnenia príčin dnešnej tragédie, ktorá si vyžiadala viac ako 300 obetí, nevyužívali vzdušný priestor Ukrajiny. Spoločnosť Air France už predtým oznámila, že s okamžitou platnosťou prestala využívať koridor nad východnou Ukrajinou. To isté platí aj o spoločnostiach Aeroflot, Transaero, Turkish Airlines či Českých aerolíniach (ČSA), ktoré urgentne riešia trasu pred pripravované lety do Tbilisi a Rostova na Done. Ak by sa tak nepodarilo v nasledujúcich hodinách, oba lety, ktoré by mali odštartovať z Prahy okolo polnoci, zrušia.Najväčší britský letecký dopravca British Airways informoval, že koridor nad východnou Ukrajinou nevyužíva.

 

20:06 - Porošenko vidí za pádom lietadla terorizmus; na palube bolo aj 23 Američanov

Zrútenie malajzijského dopravného lietadla v Doneckej oblasti bol "teroristický čin", vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Chcem upozorniť, že to nenazývame incidentom ani katastrofou, ale teroristickým činom," citovala prezidenta agentúra UNIAN. Porošenko taktiež oznámil, že pozval na Ukrajinu holandských expertov, aby dôkladne vyšetrili tento "teroristický čin". Na palube lietadla typu Boeing-777, ktoré smerovalo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, bolo podľa spoločnosti Malaysia Airlines 295 ľudí - 280 pasažierov a 15 členov posádky. Obetí je však vyše 300 vrátane 23 amerických občanov, informoval poradca ukrajinského ministerstva vnútra Zorian Škiriak. Podľa holandských médií sa na palube lietadla nachádzali aj desiatky holandských pasažierov. Dve holandské cestovné kancelárie informovali, že si prostredníctvom nich letenky rezervovalo 45-50 Holanďanov, uviedla agentúra DPA. Rusko podľa agentúry Reuters požiadalo Kyjev o povolenie pomôcť pri záchranných operáciách.

 

19:33 - Na miesto pádu malajzijského lietadla dorazili separatisti

Na miesto pádu malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny dorazili prvé jednotky domobrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Informoval o tom podpredseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin. "Jednotky domobrany sú už na mieste. Oznámili, že medzi obeťami sú aj deti," citovala Purgina agentúra Interfax-Ukrajina. Malajzijského premiéra Najiba Razaka správa šokovala, napísala agentúra ITAR-TASS. Bývalý britský veľvyslanec v Rusku Tony Brenton pre spravodajskú stanicu BBC povedal, že nebude veľkým prekvapením, ak by podozrenie najprv padlo na proruských separatistov. "Bolo by to dosť zničujúce pre nich aj pre ich ruských podporovateľov... Rusi im nepochybne dodávajú zbrane, takmer iste protilietadlové zbrane, takže Rusko by bolo do toho veľmi pravdepodobne zapletené, čo by zvýšilo kritiku na adresu Ruska," dodal Brenton.

 

 

19:20 -  Prezident Putin zaslal kondolenčný telegram vláde Malajzie

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v reakcii na haváriu malajzijského lietadla neďaleko ukrajinsko-ruskej štátnej hranice vyjadril spoluúčasť malajzijskej vláde a smútok nad tým, že si katastrofa nad ukrajinským územím vyžiadala tak mnoho obetí na životoch. Vyplýva to z obsahu sústrastného telegramu, ktorý prvý muž Kremľa zaslal do Kuala Lumpuru a o ktorom informovala tlačová agentúra DPA. Najvyšší ruský predstaviteľ požiadal vládu Malajzie, aby tlmočila všetkým pozostalým obetí jeho spoluúčasť, uviedla tlačová agentúra Interfax.

 

19:16 - Lietadlá smerujúce z Amsterdamu na Ďaleký východ sa vyhnú Ukrajine

Lietadlá štartujúce z amsterdamského letiska Schiphol do destinácií na Ďalekom východe menia doterajšiu trasu v reakcii na dnešnú haváriu malajzijského stroja Boeing-777 s 295 osobami na palube na východe Ukrajiny. Nová trasa sa nedotkne ukrajinského územia, informoval vzdušný prístav prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí. Zmenu trás letov do Ázie oznámila aj nemecká letecká spoločnosť Lufthansa. Jej lietadlá sa budú až do odvolania vyhýbať vzdušnému priestoru nad východnou Ukrajinou, uviedol hovorca spoločnosti. Lufthansa dosiaľ presmerovala štyri stroje. Podľa hovorcu nebol vzdušný priestor nad oblasťou nešťastia uzavretý a nie je uzavretý ani po zrútení malajzijského lietadla, informovala agentúra DPA.

 

19:00 -  Obama a Putin telefonovali o nových sankciách i o leteckej tragédii na Ukrajine

Prezidenti USA a Ruskej federácie dnes telefonicky hovorili o nových sankciách uvalených na Moskvu v súvislosti s dianím na Ukrajine. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a Reuters. Barack Obama a Vladimir Putin zrejme hovorili už v čase, keď boli známe prvé informácie o leteckom nešťastí na východe Ukrajiny. Nie je však jasné, či sa telefón uskutočnil až na základe nich. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest informoval, že k telefonátu došlo z iniciatívy ruskej strany. Najvyšší americký predstaviteľ dostal všetky dostupné informácie o leteckej tragédii a požiadal svoj tím, aby ho priebežne informoval o ďalšom vývoji v prípade.  

 

18:50 -  Premiér Jaceňuk nariadil vyšetrovanie "leteckej katastrofy"

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nariadil vyšetrovanie "leteckej katastrofy" na východe krajiny, informovala agentúra Reuters. Podľa nej jeden zo záchranárov videl na mieste najmenej 100 tiel. Trosky lietadla sú údajne roztrúsené do 15 kilometrov od miesta dopadu. 

 

 

 

 

18:43 - Povstalci odmietajú, že zostrelili malajzijské lietadlo

Ukrajinskí separatisti však odmietajú, že stoja za "zostrelením" lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa zrútilo na východe krajiny. Ako vysvetlili, disponujú len muníciou na zostrelenie strojov letiacich v maximálnej výške troch kilometrov.

 

Malajzijský boeing sa však údajne zrútil až z výšky desiatich kilometrov nad zemou. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v reakcii na tragédiu nariadil vytvorenie špeciálnej komisie na prešetrenie celého incidentu. Pripomenul tiež, že ukrajinské sily prišli v uplynulých dňoch zostrelením už o dve lietadlá. "Nevylučujeme, že lietadlo bolo zostrelené. Zdôrazňujeme, že ukrajinská armáda nezostreľuje žiadne ciele vo vzduchu," reagoval Porošenko na obvinenia separatistov, že tragédiu majú na svedomí ukrajinské ozbrojené sily.

 

Zrútenie lietadla medzitým potvrdil aj reportér agentúry Reuters, ktorý je priamo na mieste činu. Ako informoval, na vlastné oči videl "horiace trosky lietadla" a "množstvo mŕtvych tiel".    

 

17:37 - Zrútilo sa malajzijské lietadlo s takmer 300 ľuďmi

Podľa nemenovaných zdrojov internetového vydania denníka Ukrajinska pravda sa spojenie s posádkou lietadla prerušilo o 16.20 h miestneho času. Periodikum píše ako jediné o zostrelení stroja bez uvedenia ďalších podrobností a dodáva, že stroj letel nad ukrajinským územím cez medzinárodný koridor. "Začal klesať a našli ho horiaci na ukrajinskom území," citovala agentúra nemenovaný zdroj z oblasti letectva. Letecká spoločnosť Malaysia Airlines na Twitteri uviedla, že s letom MH17 stratila kontakt nad ukrajinským územím.

 

K údajnému zostreleniu malajzijského dopravného lietadla, ktoré sa dnes popoludní zrútilo na východe Ukrajiny, neďaleko ukrajinsko-ruskej štátnej hranice, mohlo dôjsť v dôsledku zlyhania ľudského faktora na strane separatistov alebo ruských dobrovoľníkov.

     

Tvrdí to podľa tlačovej agentúry UNIAN nemenovaný zdroj z ukrajinského rezortu obrany, podľa ktorého ruská protivzdušná obrana poskytla zrejme silám, ktoré vypálili predmetnú raketu, súradnice ukrajinského armádneho dopravného lietadla typu IL-76, ale v dôsledku chyby došlo k zostreleniu civilného stroja nachádzajúceho sa neďaleko vytipovaného cieľa.
      

Ukrajinský stroj letel v inkriminovanom čase s nákladom určeným pre obkľúčené armádne sily v regióne.

 

Incident sa odohral v oblasti bojov medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami. Predstaviteľ ukrajinského ministerstva vnútra Anton Geraščenko uviedol, že lietadlo bolo zostrelené raketou zem-vzduch typu Buk. Podľa jeho údajov bolo na palube 280 pasažierov a 15 členov posádky. Všetci zomreli.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona