Výsledky volieb: Najväčším prekvapením je slabý výsledok Roberta Fica

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 06:40 • 2 min
Výsledky volieb: Najväčším prekvapením je slabý výsledok Roberta Fica

BRATISLAVA - Volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb dosiahla 43,4 percenta.

slovakia

left justify in out

17:54 - Maďarič: Pred druhým kolom volieb vidím ešte v účasti rezervy

Podpredseda Smeru-SD a šéf volebnej kampane Marek Maďarič vidí pred druhým kolom prezidentských volieb ešte rezervy vo volebnej účasti. Povedal to v dnešnej diskusnej relácii STV O 5 minút 12.
     

V prvom kole, ktoré sa uskutočnilo v sobotu 15. marca, počítal s vyššou účasťou ako 43 percent, keďže o Prezidentský palác bojovalo viacero relevantných kandidátov. Podľa neho zaujímavé percento voličov a sympatizantov Smeru-SD podcenilo prvé kolo a k urnám neprišlo, keďže si myslelo, že premiér Robert Fico sa do druhého kola bez problémov prepracuje.
      

Ako poznamenal, vznikla teraz zaujímavá alternatíva. Jednou je Fico ako človek s veľkými skúsenosťami z riadenia štátu, s bohatými kontaktmi v zahraničí a druhou človek, ktorý prichádza z biznisu, multimilionár a v tejto oblasti amatér. "O Kiskovi toho veľa nevieme, vysiela veľmi rôznorodé signály," dodal.
      

Maďarič si myslí, že jeho stranícky šéf má sťaženú pozíciu, keďže kandiduje z postu premiéra a aj prvé kolo ukázalo, že všetci ostatní boli proti nemu. Počas nasledujúcich dvoch týždňov avizoval zaujímavý súboj o voličov, ktorí v sobotu voliť neprišli. "Všetko je otvorené. Ľudia si vo voľbách musia vybrať, ktorou cestou pôjdu," poznamenal.
      

Naopak, predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo je presvedčený o tom, že takmer tri štvrtiny voličov ukázali dôležitý signál, a to, že nechcú odovzdať moc jednej strane. "Ukázalo sa to manifestačne. Výsledok Andreja Kisku je prekvapením, ale aj pozitívnym výsledkom," podčiarkol.
      

Fica označil za človeka, ktorý sa na prezidentskú funkciu nehodí, lebo za jeho vlády krajina chátra. "Skúsenosti nemá z praktického života takmer žiadne. Nikdy nevytvoril žiadne pracovné miesto a neručil svojou hlavou za to, že ľudia budú mať výplatu. Túto skúsenosť nemal, lebo bol vždy pripravený len na funkciu," upozornil Frešo.
      

Ako pokračoval, na najvyšší ústavný post sa Fico nehodí aj preto, lebo je to človek konfrontácie. "Nenašiel som v jeho politickej kariére nikoho, s kým by sa dlhodobo dohodol, okrem pána Mečiara a Slotu, a výsledkom boli ukradnuté emisie," uzavrel.

img


16:01 - Za prekročenie limitu na kampaň hrozí pokuta

Za prekročenie finančného limitu na predvolebnú kampaň v prezidentských voľbách hrozí pokuta. Výška pokuty je desaťnásobok sumy, o ktorú by kandidát prekročil limit. Pokutu zo zákona udeľuje ministerstvo financií, voči ktorému majú kandidáti aj oznamovaciu povinnosť.

 

Kandidát na funkciu prezidenta môže na svoju propagáciu počas kampane pred voľbou vynaložiť podľa zákona najviac 132 775 eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Do tejto sumy sa rátajú aj čiastky, ktoré kandidát ešte len má uhradiť a tiež sumy, ktoré za neho uhrádzajú tretie osoby. Kandidát môže získavať dary a iné bezodplatné plnenia na podporu svojej kandidatúry iba od fyzických osôb, ktoré majú trvalý pobyt na Slovensku a od právnických osôb, ktoré majú svoje sídlo v tejto krajine, respektíve od politických strán a hnutí, ktoré sú registrované v Slovenskej republike. Kandidát nemôže prijať dar od štátu či územnej samosprávy. 

 

O všetkých daroch, ktoré dostal kandidát na svoju propagáciu, musí viesť evidenciu. Ministerstvu financií musí písomne oznámiť sumu peňazí, ktorú získal na svoju propagáciu a tiež konečnú sumu, ktorú vynaložil na svoju propagáciu. K tomuto oznámeniu kandidát pripojí meno, priezvisko, trvalý pobyt a hodnotu daru každého darcu, ak je ním fyzická osoba a hodnota jej daru prevýšila 331 eur. Ak je darcom právnická osoba a hodnota jej daru prevýšila 3 319 eur, kandidát v oznámení rezortu financií uvedie jej názov, sídlo a hodnotu daru. Oznamovaciu povinnosť voči ministerstvu financií majú aj vydavatelia, vysielatelia, reklamné agentúry aj iné fyzické alebo právnické osoby, ktoré v prospech kandidáta zhotovili reklamný program, plagát, leták alebo iný propagačný materiál či predmet. Rezortu financií musia písomne oznámiť výšku prostriedkov jednotlivých kandidátov na propagáciu, ktorú im tieto subjekty zverejnili, odvysielali alebo zhotovili. 

 

Oznámenie musí predložiť kandidát, respektíve fyzická a právnická osoba najneskôr do 30 dní od konania voľby prezidenta. Ak ministerstvo financií z oznámenia zistí, že kandidát prekročil najvyššiu prípustnú sumu výdavkov, do dvoch mesiacov od prijatia oznámenia mu uloží spomínanú pokutu. Za nesplnenie oznamovacej povinnosti hrozí od ministerstva pokuta do výšky 66 387 eur. 

Pre 12 kandidátov na prezidenta sa voľby skončili. Robert Fico a Andrej Kiska postupujú do druhého kola, ktoré bude v sobotu 29. marca. 

 

 

15:15 - Slovensko si podľa Matoviča zaslúži nadstranícku hlavu štátu

Slovensko si podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča konečne zaslúži nezávislého nadstraníckeho prezidenta. V druhom kole volieb, ktoré sa uskutoční 29. marca, preto tak ako v prvom zahlasuje za Andreja Kisku.
      

"A to napriek akejkoľvek špinavej kampani, ktorú proti nemu spustí Robert Fico," uviedol Matovič vo svojom stanovisku, pričom na rovnaký postoj vyzval všetkých sympatizantov OĽaNO.
      

Myslí si, že postup Kisku do druhého kola je rukolapným dôkazom toho, že ľudia už majú politikov plné zuby.
img

    

12:59 - Hnutie NOVA podporí v druhom kole Andreja Kisku

Hnutie NOVA vyjadruje v druhom kole prezidentských volieb, ktoré bude 29. marca, plnú podporu občianskemu kandidátovi Andrejovi Kiskovi. Zároveň vyzýva svojich voličov a sympatizantov, aby šli v druhom kole voliť a odovzdali mu svoj hlas, agentúru SITA informovalo Tlačové oddelenie NOVA. Podľa hnutia dala väčšina voličov v prvom kole jasne najavo, že si neželá Roberta Fica za prezidenta. "Vďaka tomuto výsledku má dnes Slovensko reálnu nádej na čiastočné vyváženie absolútnej moci jednej strany, ktorá ovládla všetky inštitúcie v štáte," píše sa v stanovisku. Hnutie NOVA tiež apeluje na ostatných kandidátov a na opozičné strany, aby sa v záujme slušnej a doteraz mlčiacej väčšiny pridali jasne a viditeľne k tejto podpore.

img

 

 

12:02 - Bugár: Pred voľbami sme odporučili  Hrušovskému, aby stiahol kandidatúru

Dva týždne pred prvým kolom prezidentských volieb odporučila strana Most-Híd prezidentskému kandidátovi Pavlovi Hrušovskému, aby stiahol svoju kandidatúru, lebo jeho podpora klesala. Uviedol to dnes na margo výsledku prvého kola prezidentských volieb šéf opozičnej strany Most-Híd Béla Bugár. "Táto výzva nebola poslúchnutá. Preto sme mlčali, lebo nemalo význam, aby sme mu tie šance takto kazili," dodal Bugár.
      

Podľa jeho slov strany Ľudovej platformy nedokázali zmobilizovať svoje možnosti. "V tom momente, keď bolo viac pravicových kandidátov po ohlásení kandidatúry pána Hrušovského, jeho popularita a podpora začala klesať," dodal. Problémom bolo podľa jeho slov aj to, že SKDÚ-DS sa nedokázala zjednotiť a vyjadriť jednoznačnú politickú podporu spoločnému kandidátovi. Hrušovskému podľa predsedu Mostu-Híd uškodila aj dohoda s vládnou stranou Smer-SD na zmenách ústavy. "Ten pokles preferencií pána Hrušovského sa zrýchlil," dodal Bugár.
      

Ako ďalej uviedol, niektoré hlasy voličov Mostu-Híd išli pre kandidáta SMK Gyulu Bárdosa. "V prvom kole väčšina sympatizantov strany Most-Híd volila srdcom a očakávame, že v druhom kole budú voliť rozumom," zdôraznil Bugár. Strana podporí do druhého kola Andreja Kisku. "Napriek tomu, že pána Kisku nepoznáme, ale poznáme pána Fica, odporúčame našim voličom voliť v druhom kole pána Kisku. Veríme, že budúci prezident nebude bojovať proti niekomu, ale bude strážiť demokraciu, bude chrániť menšiny a slabších a bude dôstojným reprezentantom našej krajiny," uviedol Bugár.
      

Fungovanie v rámci Ľudovej platformy sa podľa Bugára zúži iba na ad hoc spoluprácu. Ako dodal, hlavný bude záujem strany, až potom záujem iných partnerov.
      

Bugár taktiež očakával, že volebná účasť bude vyššia. "Z toho, samozrejme, vyplýva aj to, že mali by sme, všetci tí, ktorí podporujú demokratické princípy aj demokratizáciu Slovenska, mali by sme zmobilizovať občanov SR. Lebo si myslím, že nie je dobré, ak povedzme vo VÚC voľbách 20 percent, v prezidentských voľbách 40 percent ľudí je ochotných sa zúčastniť a povedať svoj názor, kam by mala smerovať SR," dodal.


11:54 - Most-Híd odporúča voliť Kisku

Opozičný Most-Híd odporúča voliť v druhom kole prezidentských volieb Andreja Kisku. „Voliči Mosta-Híd vedia, koho nevoliť. Sú proti koncentrácii moci. Napriek tomu, že pána Kisku nepoznáme, poznáme pána Fica. Preto odporúčame voliť pána Kisku. Veríme, že budúci prezident nebude bojovať proti niekomu, ale bude strážiť demokraciu, ochraňovať menšiny a slabších a bude dôstojným reprezentantom našej krajiny,“ povedal dnes novinárom líder Mosta-Híd Béla Bugár. Bugár zároveň pred druhým kolom považuje za dôležité mobilizovať občanov, aby k urnám prišlo čo najviac voličov.

 

Za porážkou spoločného kandidáta pravicových strán KDH, Mosta-Híd a SDKÚ-DS Pavla Hrušovského vidí Bugár viacero faktorov. Do volieb sa prihlásilo viacero kandidátov, ktorí brali Hrušovskému hlasy, napríklad Milan Kňažko či Gyula Bárdos. Podľa Bugára to bolo vidieť aj na preferenčných prieskumoch, v ktorých mal Hrušovský najskôr 17 percent, po tom, ako do kampane vstúpili ďalší kandidáti, jeho percentá klesali. Voličov pre Hrušovského podporu nedokázalo zmobilizovať samotné KDH, ale ani SDKÚ-DS a Most-Híd. Za posledný klinec do rakvy Hrušovského pádu považuje Bugár dohodu KDH so Smerom-SD na ústavných zmenách. Asi dva týždne pred voľbami Most-Híd preto Hrušovskému odporučil, že by bolo lepšie, keby sa kandidatúry vzal. „Táto výzva nebola vypočutá, tak to nemalo zmysel, aby sme mu to kazili,“ komentoval Bugár skutočnosť, že verejnosť o tomto stretnutí neinformovali. 

 

Ľudovú platformu chápe Bugár v súčasnosti ako zoskupenie, kde môžu strany spolupracovať iba ad hoc. „Most-Híd sa bude snažiť vytvoriť občiansku víziu Slovenska,“ konštatoval Bugár s tým, že občianska vízia by mala byť o tom, čo potrebujú občania. Prioritou záujmov pre Most-Híd teda podľa Bugára bude občan, strana samotná a až potom prípadné záujmy Ľudovej platformy.

img 

 


11:39 - V prípade trojnásobného voliča začali trestné stíhanie

 

Národná kriminálna agentúra prevzala prípad voliča, ktorý sa pochválil na internete, že v sobotu volil trikrát. „Bolo začaté trestné stíhanie vo veci pre podozrenie z dvoch trestných činov,“ uviedol na tlačovej besede Ústrednej volebnej komisie policajný viceprezident Ľubomír Ábel. Ide o podozrenie z marenia priebehu volieb a referenda a ďalej poškodzovanie cudzích práv.


Ústredná volebná komisia pre voľbu prezidenta zaregistrovala na internete iniciatívu jedného slovenského občana, ktorý sa snaží dokázať ďalším voličom, že pokiaľ chcú, môžu voliť aj trikrát. Použiť podľa neho môžu dvakrát cestovný pas a raz občiansky preukaz. ÚVK to odsúdila s tým, že „zneužil postavenie občanov Slovenskej republiky, ktorí na území Slovenskej republiky nemajú trvalý pobyt, ale žijú v zahraničí a Slovenská republika im umožnila voliť vo voľbe prezidenta bez toho, aby museli administratívnym spôsobom preukazovať, že trvalý pobyt na území Slovenskej republiky nemajú,“ povedala v sobotu zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová. Podľa stanoviska ÚVK občanom SR bez trvalého pobytu na Slovensku stačilo na účasť v hlasovaní o novej hlave štátu ich vyhlásenie, že nemajú trvalý pobyt v SR a na základe cestovného dokladu boli dopísaní do zoznamu voličov. Hlasovanie sa im zaznačilo v pase. “To znamená, že tento občan SR mohol voliť síce trikrát, ale z toho dvakrát podviedol okrskovú volebnú komisiu, pretože jej musel uviesť, že na území SR nemá trvalý pobyt,“ zdôraznila Chmelová s tým, že takýmto občanom, ktorým sa preukáže tento trestný čin, hrozí väzenie od jedného až do päť rokov. 


Podľa Ábela išlo po bezpečnostnej stránke o jedny z najpokojnejších volieb. „Nebol zaznamenaný skutok, ktorý by hromadne narušil volebný poriadok,“ uviedol. Pred volebným dňom dostali policajti 13 podnetov, v šiestich prípadoch vedú trestné stíhanie. Ide väčšinou o prípady poškodzovania cudzej veci v súvislosti s bilbordmi, prípadne ohovárania. V dvoch prípadoch vedú priestupkové konanie. Ostatné podnety odstúpili ÚVK, keďže nešlo ani o trestný čin, ani priestupok. Počas volebnej soboty zaznamenali policajti desať podnetov. V štyroch začali trestné stíhanie. Evidujú aj dva priestupky. Polícia sa venuje tiež podozreniu, že v istej okrskovej komisii mohli byť zneužívané osobné údaje. 

 

 

11:02 - Najviac ľudí volilo prezidenta v obci Sútor, najmenej na Luníku IX

Najviac ľudí volilo prezidenta SR v obci Sútor v rimavskosobotskom volebnom obvode, kde účasť dosiahla 94,72 percenta. Takmer 92 percent ľudí hlasovalo aj v obci Šarbov v obvode Svidník. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov prvého kola prezidentských volieb, ktoré sa konalo v sobotu 15. marca. Celková účasť za Slovensko bola 43,4 percenta.
      

Najmenej ľudí sa do volieb zapojilo na košickom Luníku IX, kde hlasovalo len 1,57 percenta ľudí. V rebríčku najnižšej účasti nasleduje obec Lomnička v okrese Stará Ľubovňa, kde svoj hlas odovzdalo 6,56 percenta voličov. Účasť pod 10 percent bola aj v obci Barca z rimavskosobotského volebného obvodu, volilo tam 9,84 percenta ľudí.
      

Z pohľadu volebných obvodov mali najvyššiu účasť podľa šéfky Štatistického úradu SR Ľudmily Benkovičovej Senec (53,75 percenta) a Bratislava (53,25 percenta). Najmenej ľudí volilo v obvodoch Trebišov (32,27 percenta) a Rimavská Sobota (33,31 percenta).
      

Víťazom sobotňajšieho prvého kola prezidentských volieb sa stal premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorého volilo 28 percent ľudí. V druhom kole, ktoré sa uskutoční 29. marca, sa stretne s Andrejom Kiskom. Tomu hlas odovzdalo 24 percent voličov. Volebná účasť bola 43,4 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré dnes oznámila Ústredná volebná komisia.

img


10:54 -  Hlasovala takmer tretina väzňov

V slovenských väzniciach svoje hlasovacie právo v prvom kole volieb prezidenta využila takmer tretina obvinených a odsúdených. Volebná účasť tam dosiahla 29,39 percenta. Agentúru SITA o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž. Najvyššiu volebnú účasť mali v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou, kde volilo 66,96 percenta oprávnených voličov z radov väzňov. Naopak, najmenej z obvinených a odsúdených, iba 8,54 percenta, odovzdalo svoj hlas prezidentskému kandidátovi v Ústave na výkon trestu a výkon väzby v Ilave.

 

V slovenských väzniciach bolo v sobotu, teda počas volebného dňa, 1 454 väzobne stíhaných obvinených ľudí a 8 600 odsúdených. Z obvinených malo právo voliť 1 359 ľudí za mrežami - svoj hlas z nich odovzdalo 222 osôb. Spomedzi odsúdených malo právom voliť 7 277 väzňov – k urnám prišlo 2 316 z nich. 

 

Bez volebného práva v prezidentských voľbách bolo vo väzeniach 95 obvinených, z ktorých bolo 61 cudzincov a 34 neplnoletých. Medzi odsúdenými, ktorí si aktuálne odpykávajú trest za mrežami, bolo 169 ľudí bez volebného práva – 120 cudzincov a 49 neplnoletých. Prekážku voliť malo 1 154 odsúdených, pričom to boli najmä takí, ktorí sú odsúdení za obzvlášť závažný trestný čin. Takáto prekážka bránila v hlasovaní 1 143 odsúdeným, ďalších 11 je zbavených spôsobilosti na právne úkony. 

 

V zákone o spôsobe voľby prezidenta sa uvádza, že právo voliť prezidenta Slovenskej republiky majú občania Slovenskej republiky, ktorí v deň voľby dovŕšili 18 rokov veku a zdržiavajú sa v deň voľby na území Slovenskej republiky. Prekážka pre najťažších zločincov tam teda priamo nie je, ale v pasáži o oprávnených voličoch je odvolávka na 101. článok ústavy, v ktorom sa uvádza, že právo voliť prezidenta majú občania, ktorí majú právo voliť do Národnej rady Slovenskej republiky. V zákone o voľbách do parlamentu je už presne stanovené, že prekážkami vo výkone práva voliť sú: zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí, výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony. 

 


10:47 - Fico skončil v bratislavskom obvode štvrtý, vyhral Kňažko

V Bratislavskom kraji vyhral v obvode Bratislava prezidentský kandidát Milan Kňažko, Robert Fico bol v Bratislave na štvrtom mieste. Kňažko tu získal 54 719 platných hlasov, Fico 33 605. Na druhom mieste skončil Andrej Kiska, na treťom Radoslav Procházka. V ostatných obvodoch bratislavského kraja, a to Malacky, Pezinok a Senec prvenstvo získal Andrej Kiska. Fico skončil v Malackách na druhom mieste, v Pezinku na treťom a v Senci až na štvrtom mieste. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov prezidentských volieb, ktoré sú zverejnené na stránke Štatistického úradu SR. Prezidentský kandidát Gyula Bárdos vyhral najmä na juhu Slovenska. V Trnavskom kraji v obvode Dunajská Streda získal 19 146 platných hlasov, v Nitrianskom kraji v okresoch Komárno a Nové Zámky získal takisto najviac hlasov. Robert Fico vyhral vo všetkých obvodoch Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. Radoslav Procházka vyhral v Žilinskom kraji v okresoch Dolný Kubín a Námestovo, Fico v oboch prípadoch skončil za ním. Taktiež vyhral so ziskom 20 380 hlasov v Prešovskom kraji v obvode Prešov, Fico sa opäť umiestnil za ním s 19 977 hlasmi. Prezidentský kandidát Pavol Hrušovský nevyhral ani v jednom obvode v rámci Slovenska.


10:32 - Kisku poteší pred druhým kolom každá podpora

 

Prezidentského kandidáta Andreja Kisku poteší každá podpora. Pred druhým kolom volieb už mu vyjadrili podporu KDH, SDKÚ-DS a SaS. „Kandidujem ako nezávislý a nestranícky. Vždy sa budem riadiť podľa vlastného vedomia a svedomia. Každá podpora všetkých ľudí, ktorí sú presvedčení, že našu krajinu by nemala ovládať len jedna strana, poteší,“ povedal dnes pre agentúru SITA. Tieto voľby sú podľa neho o tom, či túto krajinu bude ovládať jedna strana a či Slovensko chce mať nezávislého a nestraníckeho prezidenta.

 

Kiska pripomenul, že aj všetci relevantní kandidáti na postup do druhého kola prezidentských volieb dali sľub, že pokiaľ nepostúpia, vyjadria podporu tomu, kto postúpi a bude kandidovať proti Robertovi Ficovi. „Budem očakávať, ako sa teraz vyjadria,“ konštatoval. 

 

Kiska a Fico sa stretli ráno v diskusii RTVS. „Bola to normálna debata a vymieňanie názorov medzi človekom, ktorý je dlhodobo v politike a človekom, ktorý v politike nikdy nebol,“ povedal Kiska. Podľa neho Fico je tradičný politik, preto od neho pred druhým kolom volieb očakáva použitie tradičných zbraní tradičných politikov. 

img

 


10:25  KDH a Hrušovský sú pripravení podporiť Kisku

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a neúspešný uchádzač o post hlavy štátu Pavol Hrušovský sú pripravení podporiť v druhom kole prezidentských volieb Andreja Kisku. Očakávajú však, že Kiska bude podporovať a osvojí si viaceré ich programové ciele, napríklad ukotvenie definície manželstva do ústavy, zlepšenie stavu slovenskej justície na ústavnej úrovni či zrušenie Mečiarových amnestií. "Robert Fico sľúbil občanom istoty. Po dvoch rokoch výkonu funkcie premiéra je vidieť, že na Slovensku narastá neistota. Mal by naplniť dobre mienené sľuby a preto aj druhý polčas pokračovať ako premiér," odkázal víťazovi prvého kola Robertovi Ficovi predseda KDH Ján Figeľ na dnešnej tlačovej besede.

 

Pavol Hrušovský vníma svoj neúspech vo voľbách ako prehru a sklamanie. "Mnohí kandidáti sľubovali nesplniteľné veci, pekné obrázky a ešte neviem aké nereálne veci. Ja som ponúkol svoju osobu, svoj osobný politický príbeh, dôveroval som ľuďom, že tento osobný politický príbeh je tak dôležitý a tak presvedčivý, že ľudia podporia mňa," vyznal sa Hrušovský. Život v politike však podľa neho ide ďalej a čas na definitívny odchod z nej ešte podľa neho nenastal. Výsledky volieb chce analyzovať, nájde si čas aj na osobnú reflexiu. "Budem sa nad tým zamýšľať, prečo a kde či už ja ako osoba alebo volebný tím sme urobili chybu," dodal. 

 

Pavol Hrušovský bol podľa Figeľa dobrým kandidátom, ktorý bol za 20 rokov najlepším predsedom Národnej rady SR. "Ako ústavná dvojka bol dobre pripravený na ústavnú jednotku, ale nedokázali sme o tom presvedčiť dostatok voličov," zhodnotil Figeľ. Šéf KDH sa poďakoval za spoluprácu stranám SDKÚ-DS, Mostu-Híd aj Strane zelených, teda stranám, ktoré kandidatúru Hrušovského podporovali. Ľudová platforma sa však podľa jeho slov v prezidentských voľbách nestala alternatívou voči vládnucemu Smeru. "To ale neznamená, že nemá na čom participovať alebo pracovať na parlamentnej pôde," doplnil. Podporu strán Ľudovej platformy svojej kandidatúre nechcel Hrušovský komentovať. Figeľa sklamalo, že podpora Hrušovskému prišla z ich strany neskoro. Figeľ na tlačovej besede zároveň bránil dohodu KDH so Smerom o zakotvení definície manželstva v ústave a zmenách v oblasti justície. "Dohoda, ktorá bola dosiahnutá na ústavných zmenách, je pre Slovensko aktuálna a akútna. To nie je o straníckych záujmoch, to je o tom, čo potrebuje Slovensko," konštatoval. 

 

Kandidát Ľudovej platformy Hrušovský dostal podľa oficiálnych výsledkov v prvom kole prezidentských volieb 63 298 hlasov (3,33 percenta). Víťazom prvého kola sa stal súčasný premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico, ktorý získal 531 919 hlasov voličov (28 percent). Andrejovi Kiskovi odovzdali voliči 455 996 hlasov, teda získal 24 percent a postúpil do druhého kola volieb spolu s Ficom. O hlave štátu rozhodnú voliči v sobotu 29. marca. 


 

img


10:18 -  Najväčším prekvapením je slabý výsledok Roberta Fica 

Najväčším prekvapením prvého kola prezidentských volieb je slabý výsledok Roberta Fica. Zhodujú sa na tom politológovia Ján Baránek a Grigorij Mesežnikov. "Znížený výsledok oproti očakávaniam môže byť do druhého kola pre Roberta Fica dosť nepríjemný," uviedol pre TASR Baránek s tým, že pravdepodobne časť Ficových voličov odovzdala svoj hlas Radoslavovi Procházkovi.
      

Podľa Mesežnikova dobrý výsledok dosiahol Andrej Kiska, ktorý zaostal za Ficom približne o štyri percentá. "Je to veľmi dobrý výsledok pre človeka, ktorý nikdy predtým v politike nebol a dokázal v podstate zviesť vyrovnaný súboj s kandidátom, ktorý má za sebou silnejšiu stranu z hľadiska podpory aj z hľadiska mocenského postavenia," uviedol. Za veľmi dobrý považuje aj výsledok Procházku. "Teraz sa to dá spätne vysvetliť, že jeho úspešné pôsobenie v debatách a vôbec jeho aktivity v tom záverečnom štádiu mu pomohli. Čiže ten výsledok nad 21 percent je naozaj veľmi dobrý a veľmi sľubný do budúcnosti vzhľadom na to, že má politické ambície," dodal Mesežnikov s tým, že jeho politická sila teraz prekračuje potenciál, ktorý majú niektoré etablované strany. "Teraz sa spätne ukazuje, že KDH nevyužilo príležitosť, ktorá sa ponúkala vtedy, keď chcel svoje politické ambície realizovať cez KDH. Ukázalo sa, že toto nebola schodná cesta a dnes v podstate bude silným konkurentom pre KDH v prípade, ak sa rozhodne pre samostatnú politickú kariéru," priblížil Mesežnikov.

 

Podľa politológov budúcnosť Ľudovej platformy je spečatená. "Ja si myslím, že Ľudová platforma skončila. Ten výsledok Pavla Hrušovského je zlý," povedal Baránek. Podľa Mesežnikova je výsledok Pavla Hrušovského fiaskom, pretože získať niečo cez tri percentá pre spoločného kandidáta troch strán so sumárnou podporou okolo 25 percent je zlé. Pod Hrušovského výsledok sa podľa Baránka podpísalo viacero faktorov. "Jeden z nich, ktorý bol vlastne nezavinený, bola kandidatúra Gyulu Bárdosa. Kým neoznámil kandidatúru, maďarskí voliči mali na prvom mieste Hrušovského, takže on mu reálne zobral tých päť percent. A potom tá nejednotnosť v rámci Ľudovej platformy, rôzne výzvy, ktoré išli aj z SDKÚ, aj to, že podpísali kandidatúru aj iným kandidátom. Bolo tam toho viacej," dodal.
      

Obaja politológovia očakávali taktiež vyššiu volebnú účasť, a to nad 50 percent. "Je to istá forma nezáujmu o politiku, možno znechutenie z politiky," myslí si Baránek. Upozornil, že ani v predchádzajúcich prezidentských voľbách nebola účasť veľká. Predpokladá však, že v druhom kole príde k urnám viac voličov. "Myslím si, že volebná účasť bola ovplyvnená v tomto prípade negatívne tým, že Smer nedokázal svojich voličov zmobilizovať. Predpokladám, že značná časť voličov Smeru zostala doma," ozrejmil Mesežnikov. Očakáva, že v druhom kole bude silná mobilizačná kampaň. "Robert Fico má potenciál, aby tých ľudí presvedčil," dodal Mesežnikov.

 

img


10:08 - Kiska vyhral v 12 obvodoch

Prezidentský kandidát Andrej Kiska vyhral v sobotných voľbách v rámci Slovenska vo viacerých obvodoch. Víťazstvo si pripísal v 12, a to Senica, Malacky, Pezinok, Senec, Galanta, Šaľa, Levice, Kežmarok, Poprad, Rožňava, Košice a Košice - okolie. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov prezidentských volieb, ktoré sú zverejnené na stránke Štatistického úradu SR. Radoslav Procházka vyhral v obvodoch Námestovo, Dolný Kubín a Prešov, Gyulu Bárdosa volili občania najmä na juhu Slovenska - vyhral v obvodoch Dunajská Streda, Nové Zámky a Komárno. Bratislavský obvod ovládol Milan Kňažko. Prezidentský kandidát Robert Fico, ktorý spolu s Andrejom Kiskom postúpil do druhého kola volieb, získal prvenstvo v ostatných 30 obvodoch.


9:11 - Prezidentom bude Fico alebo Kiska

V prvom kole prezidentských volieb zvíťazil súčasný premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico. Nový prezident však vzíde z druhého kola volieb, v ktorom sa Fico stretne s občianskym kandidátom Andrejom Kiskom. Fico získal 531 919 hlasov, Andreja Kisku volilo 455 996 občanov. Platných odovzdaných hlasov bolo 1 899 332, oznámila na tlačovej besede Ústredná volebná komisia.

Podľa oficiálnych výsledkov hlasovania, ktoré vyhlásila Ústredná volebná komisia, skončil na tretej priečke Radoslav Procházka, ktorý získal 403 548 hlasov. Nasleduje Milan Kňažko so ziskom 244 401 hlasov, za Gyulu Bárdosa hlasovalo 97 035 voličov. 

img

 

01:58 V Bratislave vyhral Kňažko, rodák Procházka skončil tretí

 

 Vo volebnom obvode Bratislava vyhral podľa neoficiálnych výsledkov prezidentských volieb herec Milan Kňažko, premiér Robert Fico skončil štvrtý. Z bratislavských rodákov sa najlepšie umiestnil právnik Radoslav Procházka na treťom mieste. Ďalší kandidáti na prezidenta, ktorí sa narodili v Bratislave - Gyula Bárdos skončil siedmy, Ján Čarnogurský ôsmy a Viliam Fischer desiaty.

Milana Kňažka volilo 54 719 Bratislavčanov, Andreja Kisku 52 983, Radoslava Procházku 50 794, Roberta Fica 33 605, Helenu Mezenskú 3 363, Pavla Hrušovského 3 206, Gyulu Bárdosa 1 853, Jána Čarnogurského 1 849, Jána Jurištu 926, Viliama Fischera 825, Jozefa Behýla 787, Milana Melníka 759, Jozefa Šimka 99 a Stanislava Martinčka volilo 89 Bratislavčanov. 

 

01:55  Kiska vyhral v obvode Poprad nad Ficom o vyše 8 000 hlasov

 

V obvode Poprad vyhral prezidentský kandidát Andrej Kiska nad Robertom Ficom v prvom kole prezidentských volieb o 8 076 hlasov. Kisku, ktorý pochádza z Popradu, v okresoch Poprad a Levoča volilo spolu 19 236 voličov, Robert Fico tu dostal 11 160 hlasov. Agentúre SITA to potvrdil zapisovateľ obvodnej volebnej komisie v Poprade Ladislav Maličký. Vo voličských zoznamoch mali v obvode Poprad zapísaných 107 318 oprávnených voličov, k urnám prišlo 48 994 voličov, platných hlasov bolo 48 653.

 

Na ďalších miestach skončili Radoslav Procházka s počtom 9 424 hlasov, Milan Kňažko so 4 085 hlasmi, Pavol Hrušovský mal podporu 1 999 voličov, šiesta skončila Helena Mezenská s počtom 1 431 hlasov.


 



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies