Výsledky komunálnych volieb: Najviac starostov je nezávislých, druhý je Smer-SD

NETKY.SK • 17 November 2014, 17:45 • 2 min
Výsledky komunálnych volieb: Najviac starostov je nezávislých, druhý je Smer-SD

BRATISLAVA - Najúspešnejšie si v komunálnych voľbách počínali nezávislí starostovia a primátori, ktorých zvolili v 1 100 obciach a mestách, čo predstavuje 37,95 percenta všetkých obcí a miest na Slovensku.

slovakia

left justify in out

17:48 - Nový starosta M. Kuruc chce v bratislavskej Vrakuni zvýšiť bezpečnosť

 Zvýšiť bezpečnosť v bratislavskej Vrakuni, aby sa ľudia už nebáli chodiť po uliciach - aj to chce nový starosta mestskej časti Martin Kuruc (nezávislý). V komunálnych voľbách mu dalo svoj hlas 1431 ľudí a vyhral tak s náskokom vyše 600 hlasov. Vo funkcii vystrieda starostku Ľudmilu Lackovú, ktorá už na hlavu mestskej časti nekandidovala. "Chcem poďakovať všetkým voličom, ktorý mi dali hlas aj napriek hanlivej a podpásovej kampani, ktorá vo Vrakuni bola. Budem sa snažiť ich dôveru nesklamať, aby vedeli, že si zvolili správne," reagoval Kuruc na výsledky volieb. 
      

Za víťazom skončil ako druhý advokát Martin Micheľ (Sieť, SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, NOVA, SaS, SMK-MKP), ktorý získal 826 hlasov, tretí je manažér Juraj Štubniak (nezávislý) s 792 hlasmi. Ďalšími neúspešnými kandidátmi sú riaditeľ lekárskej komory Ferdinand Klimsch (Nezávislé fórum), ktorého volilo 475 ľudí, Marekovi Pospíchalovi (Smer-SD, SNS, Strana zelených Slovenska) dalo hlas 470 ľudí a posledný skončil Jozef Valach (nezávislý) so 450 hlasmi. "Vrakuňa je v rámci celého Slovenska vnímaná veľmi negatívne pre svoju kriminalitu, drogové záležitosti a podobne. Takže jedna z hlavných vecí, ktoré budem riešiť, je dať do poriadku bezpečnosť. Kvalita života vo Vrakuni je zlá a práve toto najviac rezonovalo aj medzi občanmi, keď som sa s nimi v rámci kampane stretával," povedal pre TASR Kuruc. 
      

Vo svojom volebnom programe Kuruc uvádza, že chce vytvoriť nový projekt prevencie kriminality. Plánuje napríklad urobiť zoznam aktivít, ktoré budú zamerané na aktuálne témy v oblasti prevencie, ochrany a bezpečnosti. "Naučíme sa tak vyvarovať chybám, ktorými bežne dávame príležitosť páchateľom trestnej činnosti," informuje Kuruc. Nový starosta chce tiež skvalitniť súčasný kamerový systém mesta a zvýšiť schopnosti a zručnosti policajných zložiek, ktoré v mestskej časti pôsobia. Kuruc vraví tiež o riešení parkovania vo Vrakuni a zlepšení hospodárenia mestskej časti. "Ak všetky tieto tri veci pôjdu, tak potom môžeme uvažovať aj o rozšírení materských škôlok či zlepšení životného prostredia," dodal.

 

img

 

17:41 - Dubnicu nad Váhom ovládnu nezávislí poslanci

Najväčšie mesto Ilavského okresu Dubnicu nad Váhom ovládnu nezávislí poslanci. V sobotných (15. 11.) komunálnych voľbách získali v tamojšom poslaneckom zbore z 19 miest až 12 kresiel. Päť poslancov bude zastupovať koalíciu KDH, SDKÚ-DS, Smer-SD a dvoch poslancov bude mať NOVA. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. V Novej Dubnici bude v tamojšom 15-člennom mestskom zastupiteľstve 12 poslancov koalície KSS, SNS, Smer-SD a SDS, dvaja budú nezávislí a jedného poslanca bude mať široká koalícia KDH, Most-Híd, NOVA, OKS, OĽaNO, Sieť a SDKÚ-DS. Najpestrejšie zastupiteľstvo budú mať v okresnom meste Ilava, kde zasadnú traja nezávislí poslanci, štyria poslanci za TIP, traja budú nezávislí, rovnako troch poslancov bude mať koalícia SDKÚ-DS, KDH, NOVA. Dve kreslá obsadia poslanci Smeru-SD a jedno poslanec SDS.

 

17:33 - V bratislavských Rusovciach D. Antoš obhájil post s náskokom 280 hlasov

Jedným zo starostov, ktorý v hlavnom meste obhájil svoj post, je aj Dušan Antoš (nezávislý), hlava bratislavských Rusoviec. Od voličov získal 820 hlasov, čo je o 280 viac, ako mal jeho najsilnejší protikandidát. Pre TASR povedal, že víťazstvo trochu aj očakával.
     

 "Optimizmus, že budem znovuzvolený, som dostal od ľudí, čiže podľa ich reakcií som to trochu očakával. Ale, samozrejme, nepodceňoval som to," dodal starosta, ktorý bol pred štyrmi rokmi obvinený v kauze pozemkovej mafie. Aj v roku 2010 ho však ľudia zvolili.
     

Najsilnejšou Antošovou vyzývateľkou bola vysokoškolská pedagogička Lucia Tuleková Henčelová (Sieť, KDH, SaS), ktorá získala 540 hlasov od voličov. So 172 hlasmi je tretí lodník Viktor Glaser – Opitz (OĽaNO, NOVA, Zmena zdola-Demokratická únia Slovenska, OKS) a posledný skončil manažér Gabriel Karácsony (Priama demokracia). Toho volilo len 45 ľudí. Karácsony pritom kandidoval aj na bratislavského primátora, kandidatúry sa však pár dní pred voľbami vzdal v prospech Petra Čiernika.
      

Starosta Antoš chce pokračovať v práci, ktorú som robil aj doteraz. "Máme čo robiť, napríklad dokončiť kanalizáciu na Maďarskej ulici, a potom na Gerulatskej, následne opraviť cestu. No ďalší plán na štyri roky si stanovíme v zastupiteľstve," dodal.

 

 

16:46 -  Švagerko veril vo víťazstvo, rozdiel hlasov ho však prekvapil

Jozef Švagerko porazil súčasného primátora Popradu Antona Danka v sobotňajších (15.11.) komunálnych voľbách asi o 2000 hlasov. Takýto rozdiel mnohých prekvapil, novozvoleného primátora nevynímajúc. „Som prekvapený, že bola nízka účasť. Mojím cieľom bolo ju zvýšiť, čo sa nepodarilo, no napriek tomu som vyhral o 2000 hlasov, čo je, si myslím, pri takej nízkej voličskej účasti dosť veľký rozdiel. Ani ja som s tým rozdielom nerátal,“ uviedol pre TASR Švagerko.
      

Pred voľbami cítil, že môže uspieť, a veril vo svoje víťazstvo. Spomínaný rozdiel v hlasoch je pre neho záväzkom. K výhre nad dosluhujúcim primátorom, ktorý bol vo svojej funkcii tri volebné obdobia po sebe, mu podľa neho pomohlo viacero aspektov. „Bola to jednak billboardová kampaň, kroky na sociálnych sieťach, všetko má svoj význam. Chcel som, aby to bol súboj jeden na jedného. To sa nepodarilo, pretože v môj prospech sa vzdal kandidatúry len Pavol Gašper. Myslím si, že tým prispel k môjmu víťazstvu,“ konštatoval Švagerko. Zatiaľ je však podľa neho predčasné hovoriť o tom, že Gašper, ktorý sa dostal do mestského zastupiteľstva (MsZ) ako poslanec, by mohol byť po nástupe do funkcie jeho viceprimátorom.  
      

Teraz má nový primátor približne 20 dní na to, aby si vytvoril okolo seba tím správnych ľudí. „Prvý krok, ktorý urobím, je, že sa chcem stretnúť s vedúcimi pracovníkmi mestského úradu (MsÚ), chcem poznať ich vízie a začnem pracovať na rozpočte mesta. Nie je môj cieľ ľudí prepúšťať, ja by som bol rád, keby tí ľudia ostali pracovať na MsÚ, aj keď možno nie na tých istých pozíciách,“ zdôraznil Švagerko. Preveriť si chce okrem iného aj vyhlásenú a následne zrušenú verejnú obchodnú súťaž na predaj Duklianskych kasární, ktorá pred voľbamispôsobila nemalý rozruch. 

 

 

16:27 - Ferenčáková chce v Čunove riešiť najmä občiansku vybavenosť

Staronová starostka bratislavskej mestskej časti Čunovo Gabriela Ferenčáková (MOST-HÍD, Sieť, SDKÚ-DS, SZ, SaS, OKS, KDH) chce vo svojom ďalšom funkčnom období venovať pozornosť predovšetkým občianskej vybavenosti. Riešenie problému so školou, škôlkou či zdravotným strediskom tak považuje za prioritu. Pre TASR svoje víťazstvo v komunálnych voľbách ohodnotila ako veľkú vďačnosť a záväzok voči občanom.
     

„Som vďačná za to, že ma zvolili aj napriek tomu, že bola voči mne vedená špinavá a nepravdivá kampaň,“ povedala Ferenčáková, ktorej vo voľbách dalo hlas 388 voličov. Svoj volebný program chce napĺňať už v utorok (18.11.), a to začatím výberového konania na dodávateľa projektovej dokumentácie pre školu a škôlku. „Máme už veľa vecí naštartovaných a budeme robiť všetko pre to, aby sa z našich plánov čo najviac pre Čunovo zrealizovalo,“ dodala.
      

O kreslo starostu v Čunove bojovali v sobotu (15.11.) v komunálnych voľbách ešte traja kandidáti. Alžbeta Broszová (NF) získala 240 hlasov. Nezávislú kandidátku Emu Orlickú volilo 116 voličov a Karol Rakovský (Smer-SD, SNS, Strana moderného Slovenska, SDS, SZS, LEPŠIA ŠTVRŤ) dostal jeden hlas.
      

Do nového miestneho zastupiteľstva sa dostali Mária Broszová, Renáta Čaplová, Monika Kovašichová, Lenka Maschkanová, Pavol Novotný, Ján Bodics a Martin Puhovich. Volebná účasť v Čunove bola najvyššia spomedzi ostatných bratislavských mestských častí a dosiahla 71,65 percenta.

 

 

16:18 - Dlhoročný primátor Bardejova Boris Hanuščak znova obhájil svoj post

Staronovým primátorom Bardejova je kandidát strany SMER-SD Boris Hanuščak. Zvíťazil už po piatykrát. Tentoraz získal z 10.894 platných odovzdaných hlasovacích lístkov vo voľbách na primátora 6168 hlasov. Jeho najväčší konkurent, nezávislý riaditeľ školy Martin Šmilňák si získal 4310 voličov. Volebná účasť v meste bola na úrovni 42 %. V 25-člennom mestskom parlamente bude sedieť osem poslancov za stranu SMER-SD, sedem nezávislých poslancov, štyria za KDH, traja za SDKÚ-DS, dvaja za hnutie NOVA a jeden za Sieť.

 

16:02 - Turčianske Teplice volili nezávislých poslancov, majú 10 z 13 kresiel

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v kúpeľnom meste Turčianske Teplice ovládnu v novom funkčnom období nezávislí poslanci. Z 13 miest získali v sobotňajších (15.11.) komunálnychvoľbách až desať kresiel. Ďalšie dve miesta obsadia poslanci za SNS a jedno sa ušlo kandidátovi hnutia NOVA. Rozhodlo o tom 3167 voličov, ktorí odovzdali platné hlasovacie lístky pre voľby do MsZ.
     

O budúcnosti Turčianskych Teplíc tak bude rozhodovať nielen nový nezávislý primátor Igor Hus, ktorý po ôsmich rokoch zosadil doterajšieho primátora Michala Sygúta, ale aj väčšina nezávislých poslancov. Sú nimi: Ján Petrovič, Dušan Vojtek, Milan Čižmárik, Miroslav Tribulík, Marta Máliková, Roman Pavlík, Rastislav Froľo, Zdena Kevická, Milota Martinková a Milan Kováč. Za SNS do "malého" parlamentu zasadnú Slávka Súdorová a Alexander Kluska, za NOVA Ján Škorvánek. Do MsZ sa nedostal ani jeden kandidát za Smer-SD, SDKÚ-DS či KDH. Oficiálne informácie zverejnila mestská volebná komisia na webovej stránke mesta.
     

Ako dnes pre TASR uviedol budúci primátor Turčianskych Teplíc Igor Hus, prvoradé pre neho bude "zastabilizovať situáciu na úrade, detailnejšie sa oboznámiť s jeho chodom a vniknúť do situácie, ktorá tam vládne". Ako dodal, jedným z prvých krokov je tiež zistiť, v akej finančnej kondícii sa mesto v súčasnosti nachádza.

 

 

15:53 - Vo Svidníku vyhral staronový primátor J. Holodňák o 140 hlasov

Vo Svidníku sa na primátorskom poste zmeny neudiali. Sobotné (15.11.) voľbyvyhral staronový primátor Ján Holodňák (nezávislý). Ten však podľa oficiálnych výsledkov zverejnených na stránke Štatistického úradu (ŠÚ) SR získal 1289 hlasov, kým jeho najväčší konkurent audítor Michal Lažo (nezávislý) 1149. Tretí v poradí skončil Pavel Olejár (SMER-SD) s 1131 hlasmi. Rozdiel medzi víťazom a tretím miestom bol tak len 158 hlasov. Volebná účasť v meste bola 48,32 percenta. Voliči tentoraz nevolili 17, ale len 15 poslancov. Zastupiteľstvo totiž znížilo počet poslancov v novom období ešte v lete tohto roka. Z pôvodného zoskupenia, ktoré o veciach v meste rozhodovalo doteraz, ostalo v poslaneckých laviciach šesť členov. V novom mestskom parlamente budú pôsobiť piati nezávislí poslanci, po štyroch za SDKÚ-DS a za SMER-SD, po jednom za SNS a Právo a spravodlivosť. Do parlamentu sa dostali aj dvaja konkurenti staronového primátora J. Holodňáka vo voľbách – Pavel Olejár a Ján Vook.

 

15:20 -  V bratislavskej Rači dominovala vo voľbách pravica

Doterajší starosta bratislavskej Rače Peter Pilinský, kandidujúci s podporou koalície SIEŤ, KDH, MOST-HÍD, NOVA, SZ, obhájil svoj post s dostatočnou prevahou. V sobotňajších (15.11.) voľbách totiž získal takmer o 2000 hlasov viac ako kandidát na druhom mieste. Údaje uverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Pilinský dostal od voličov 4271 hlasov, Michal Drotován, kandidujúci s podporou SDKÚ-DS a OKS, získal 2306 hlasov. Na treťom mieste skončila nezávislá kandidátka Lucia Veselská so ziskom 1014 hlasov. Štvrtého v poradí, takisto nestraníckeho kandidáta, Milana Náhlika podporilo 170 voličov. V 15-člennom poslaneckom zbore budú mať prevahu kandidáti pravicových koalícií, šiestich podporuje koalícia KDH, MOST-HÍD, NOVA, SIEŤ, SZ, troch SDKÚ-DS, OKS. V račianskom zastupiteľstve budú tiež traja nezávislí kandidáti. Dôveru dostali aj jeden kandidát Nezávislého fóra (NF), ako aj kandidát koalície Smer-SD, SZS i kandidát strany Lepšia štvrť. Volebná účasť v Rači dosiahla 43,33 percenta.

 

15:10 - V Gelnici na poste primátora D. Tomaško strieda A. Nemčíkovú

Primátorom Gelnice sa stal nezávislý kandidát Dušan Tomaško s počtom hlasov 734. Doterajšia primátorka Anna Nemčíková (SMER-SD, SIEŤ, SDKÚ-DS, KDH, NOVA, SNS) skončila až tretia (489 hlasov), keď sa pred ňou umiestnil aj nezávislý kandidát Igor Cziel. Za toho sa vyslovilo 692 voličov. Z 5162 zapísaných voličov sa na voľbách zúčastnilo 2713, čo predstavuje volebnú účasť 52,55 percenta. Občania si do mestského zastupiteľstva zvolili 13 poslancov, sedem z

 

15:02 - Ožvaldová vníma víťazstvo v Podunajských Biskupiciach ako odmenu

Staronová starostka bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice Alžbeta Ožvaldová (Sieť, SDKÚ-DS, SaS, MOST-HÍD, SMK-MKP, KDH, NOVA, Smer-SD) ohodnotila pre TASR svoj úspech v komunálnych voľbách slovami: "To, že som dostala oveľa viac hlasov, je zrejme odmena za prácu v uplynulom období."
     

 Vo voľbách ju volilo 3883 voličov. Jej jediný protikandidát Martin Halás (SDĽ) získal 1702 hlasov. Ožvaldová chce v ďalšom funkčnom období v Podunajských Biskupiciach napríklad rozšíriť kapacitu škôlok, vybudovať parkovacie miesta či dobudovať kanalizácie so spätnou úpravou vozoviek. „Chcem tiež revitalizovať ďalšie verejné priestranstvá, aktívne spolupracovať pri zlepšení dopravnej situácie v mestskej časti, konečne začať budovania R7 a vytvoriť stacionár pre seniorov,“ uviedla starostka.
      

Do nového zastupiteľstva Podunajských Biskupíc sa dostali Izabella Jégh, Ján Duranský, Olívia Falanga Wurster, Katarína Matuszná, Mikuláš Krippel, Attila Foglszinger, Peter Tóth, Milan Černý, Lukáš Lampart, Jana Šimunová, Vladimír Holásek, Pavol Kubiš, Jaroslav Švehla, Rozália Múčková a Anna Brániková. Volebná účasť v mestskej časti dosiahla 30,01 percenta

 

14:56 - V bratislavskom Lamači bude zastupiteľstvo vyvážené

Najviac ľudí v bratislavskom Lamači naďalej chce, aby bol starostom doterajší štatutár obce Peter Šramko. Vo voľbách, v ktorých kandidoval s podporou pravicovej koalície (KDH, SaS, SDKÚ-DS, NOVA, OĽaNO, OKS, SIEŤ), dostal Šramko podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR 1337 hlasov (44,21 percenta platných hlasov), čo znamenalo, že zvíťazil s náskokom 161 hlasov.
     

O toľko menej, teda 1176 hlasov (38,89 percenta), získal v poradí druhý kandidát na starostu Radoslav Olekšák. Ten kandidoval s podporou Smeru-SD, SNS, SZS a SMS. Na treťom mieste skončila nezávislá kandidátka Gabriela Bizoňová. Vo voľbách získala 511 hlasov (16,9 percenta). Olekšák i Bizoňová kandidovali i za miestnych poslancov, obaja úspešne. Olekšák získal zo všetkých 25 kandidátov na poslancov v Lamači najviac hlasov (1202).
     

Lamačské zastupiteľstvo bude mať po novom sedem poslancov. V júli poslanci rozhodli, že sa doterajší počet deväť poslancov zúži o dva mandáty. Do novozvoleného zboru sa na základe volieb dostali traja kandidáti koalície Smer-SD, SNS, SZS a SMS, dvaja kandidáti pravicovej koalície KDH, SaS, SDKÚ-DS, NOVA, OĽaNO, OKS, SIEŤ a dvaja nezávislí kandidáti. V lamačskom zastupiteľstve bude najbližšie štyri roky pôsobiť aj banková ombudsmanka Eva Černá (nezávislá). Na komunálnych voľbách v Lamači sa zúčastnila viac ako polovica (50,22 percenta) z celkového počtu (6260) oprávnených voličov.

 

14:47 - V Záhorskej Bystrici nepriniesli voľby veľké zmeny v zastupiteľstve

Jediný kandidát na starostu v bratislavskej Záhorskej Bystrici Jozef Krúpa (SDKÚ-DS, KDH, Sieť, NOVA, SaS, Most-Híd) dostal v sobotňajších (15.11.) komunálnych voľbách 1321 hlasov od 1578 voličov, ktorí sa zúčastnili na voľbách. Z informácií Štatistického úradu (ŠÚ) SR vyplýva aj to, že výraznou obmenou neprejde v Záhorskej Bystrici ani doterajšie deväťčlenné miestne zastupiteľstvo. Z doterajšej deviatky poslancov svoj post vďaka voličom obhájili šiesti. Mierne sa zvyšuje počet žien. Na rozdiel od predchádzajúceho volebného obdobia, keď mala Záhorská Bystrica iba jednu poslankyňu, v rokoch 2014 až 2018 budú v zastupiteľstve pôsobiť dve ženy. V oboch prípadoch ide o novozvolené poslankyne. Medzi poslancami sú piati kandidáti koalície SDKÚ-DS, KDH, SIEŤ, NOVA, SaS, MOST – HÍD a štyria nezávislí kandidáti. Najviac hlasov medzi kandidátmi na poslancov získal Roman Weinštuk (877 hlasov), nezávislý kandidát, doterajší zástupca starostu Jozefa Krúpu. Zvolený bol aj za mestského poslanca. Volebná účasť dosiahla v Záhorskej Bystrici 45,34 percenta.

 

13:57 - V Rožňave opäť zvolili za primátora P. Burdigu

Primátorskú stoličku v Rožňave obhájil Pavol Burdiga (Most-Híd) s počtom hlasov 2200. Uvádza sa to na oficiálnej stránke mesta Rožňava. Burdiga tak uspel v konkurencii šiestich kandidátov. Ako druhý skončil Ivan Kuhn (OKS) s 913 hlasmi a na treťom mieste sa umiestnil Peter Šima so ziskom 478 hlasov. O výsledkoch v komunálnych voľbách rozhodlo 30,6 % Rožňavčanov, keď sa na voľbách zúčastnilo 4667 voličov z 15.251 zapísaných. V 13-člennom mestskom zastupiteľstve najväčší podiel budú mať nezávislí poslanci, a to päť, po dvoch zástupcoch budú mať Most-Híd a OKS a po jednom SMK, KSS a TIP.

 

12:30 - V Kamennej Porube uspeli kandidáti za rómsku stranu

Komunálne voľby v obci Kamenná Poruba (okres Vranov nad Topľou) vyhral prvýkrát kandidát na starostu za rómsku stranu. Úspešní boli aj rómski kandidáti na post poslancov, keď sa im podarilo obsadiť väčšinu kresiel obecného zastupiteľstva.

      

Podľa údajov zverejnených na internetovej stránke Štatistického úradu (ŠÚ) SR do 9-členného obecného zastupiteľstva v Kamennej Porube sa prebojovalo celkovo päť kandidátov za Stranu rómskej koalície (SRK). Zvyšní štyria zvolení zástupcovia obce kandidovali za strany Smer-SD, EDS, KDH a jeden ako nezávislý. Zaujímavosťou sobotňajších (15.11.) volieb v Kamennej Porube bolo, že sa v nich o post starostu obce uchádzalo až osem kandidátov. Išlo o najväčší počet spomedzi všetkých samospráv na území vranovského volebného obvodu. Na porovnanie, v okresnom meste Vranov sa o primátorskú stoličku uchádzali šiesti kandidáti.
      

boja o stoličku starostu Kamennej Poruby vzišiel víťazne 58-ročný kandidát SRK Jozef Gaďo, ktorý získal 215 platných hlasov. Dosluhujúci starosta Dušan Baranský (Smer-SD) skončil so 173 hlasmi na druhom mieste a kandidát Miroslav Janoško (nezávislý) sa s počtom 150 hlasov umiestnil na tretej priečke. Ďalší piati kandidáti na post starostu získali od 3 do 48 hlasov. V spomínanej obci zaznamenali 76-percentnú voličskú účasť.

 

12:14 - Lehotu pod Vtáčnikom opäť povedie Ján Cipov

Starostom Lehoty pod Vtáčnikom v okrese Prievidza bude aj nasledujúce štyri roky Ján Cipov (Smer-SD). Dnes už 80-ročný rodák z francúzskeho mestečka Villeneuve sur Anvers povedie obec šieste volebné obdobie. Vyplýva to z výsledkov volieb, ktoré zverejnila miestna volebná komisia na webovej stránke obce. Cipova podporilo 15. novembra vo voľbách 983 z 1824 obyvateľov, ktorí odovzdali platný hlasovací lístok. V poradí druhý skončil Rastislav Bakus (nezávislý) so 703 hlasmi. V 11-člennom obecnom zastupiteľstve bude mať Smer-SD päť poslancov, rovnaký počet miest obsadia nezávislí. Jedného zástupcu bude mať Agrárna strana vidieka. Volebná účasť v Lehote pod Vtáčnikom dosiahla podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR 57,48 %.

 

 

20:01 - Banskobystričania si zvolili za nového primátora Jána Noska

V tohtoročných komunálnych voľbách bolo krajské mesto Banská Bystrica rekordérom v počte kandidátov na primátora. O tento post sa uchádzalo až 15 ľudí. Až na jedného z nich sa nedostali ani len do mestského zastupiteľstva (MsZ).
      

Banskobystričania si za nového primátora jednoznačne zvolili riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice Jána Noska, ktorý získal 46,08 percenta, čo nebolo prekvapením, keďže ho favorizovali i miestne prieskumy. Kandidoval ako nezávislý s politickou podporou Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. Súčasný primátor Peter Gogola, ktorý išiel do volieb takisto ako nezávislý, získal o vyše polovicu hlasov menej - 20,10 percenta. Ani jeden z nich nekandidoval do MsZ. Na treťom mieste skončil ďalší nezávislý kandidát a mestský poslanec Pavol Bielik so ziskom 10,67 percenta. Ten sa aspoň dostal do mestského parlamentu. Poslancom mesta je už 26 rokov.
      

Ostatní kandidáti na primátora u Banskobystričanov prepadli. Nezvolili ich ani len do "malého" parlamentu, kam väčšina z nich kandidovala. Riaditeľ a podnikateľ v oblasti autodopravy Ľubomír Hadvičák (TIP) dosiahol v primátorských voľbách štyri percentá, podnikateľ v oblasti výstavby a správy nehnuteľností Miroslav Ivan (SaS) len necelé štyri percentá, stavebný inžinier a bývalý komunálny politik Peter Lačný (KDH, NOVA) získal iba niečo málo cez tri percentá, vysokoškolský pedagóg a právnik Marian Korytiak (Sieť) 2,63 percenta, generálny riaditeľ Kúpele Brusno Štefan Hrčka (NEKA) 2,31 percenta, manažérka Janka Slaná (NEKA) dve percentá, advokát Peter Múkera (DOST) 1,42 percenta a režisér, scénarista a manažér Igor Šimeg (NEKA) 1,37 percenta. Ani len jedno percento nedosiahli mediátor a bývalý náčelník mestskej polície Ľubomír Piterka (NEKA), podnikateľ Pavel Čupka (HZDS), znalec-lesníctvo Jozef Sásik (SĽS) a dôchodkyňa Jarmila Virostková (NEKA).Účasť voličov v meste Banská Bystrica dosiahla 32,55 percenta, čo je menej ako v posledných komunálnychvoľbách. V obvode, respektíve v okrese Banská Bystrica 40,91 percenta.

 

img

 

19:42 - Nová starostka Karlovej Vsi chce zabrániť neželanej výstavbe

Nová starostka Karlovej Vsi, nezávislá kandidátka Dana Čahojová sa chce po nastúpení do úradu začať okamžite zaoberať kauzami výstavby v Karloveskej zátoke a na Starých gruntoch. Víťazstvo vo voľbách vníma ako prejav veľkej dôvery, ktorý zároveň prináša rovnako veľký záväzok zmeniť celkovú filozofiu riadenia mestskej časti.
      

Čahojová v tejto súvislosti poukázala na to, že obyvatelia Karlovej Vsi sa rozhodli poskytnúť mandát až devätnástim nezávislým kandidátom na poslancov v 25 člennom zastupiteľstve. "Myslím, že nám uverili, že to myslíme vážne, že našou prioritou je robiť a rozhodovať v prospech mestskej časti," povedal Čahojová. Za najdôležitejšie prvé úlohy považuje preveriť plány na výstavbu v Karloveskej zátoke a na Starých gruntoch. "Bude potrebné urobiť audit, v akom štádiu sú tieto konania, aby sme zabránili nezvratným škodám, ktoré by mohli vzniknúť," povedala pre TASR. Maximálnu energiu chce venovať aj prípravám územných plánov zón, ktoré majú zabrániť neregulovanej výstavbe.

 

19:28 - Bajan: Kampaň bola štvavá, od protikandidátov prichádzali podpásovky

Predvolebná kampaň bola mimoriadne štvavá a zo strany niektorých protikandidátov prichádzali podpásovky, ktoré boli v príkrom rozpore s férovým volebným súbojom. Aj preto vnímam svoj výsledok ako nesúhlas Petržalčanov s takýmto štýlom práce. Takto pre TASR reagoval na výsledky volieb staronový starosta bratislavskej Petržalky Vladimír Bajan (nezávislý). Vyhral s náskokom 810 hlasov.
      

Bajan získal v Petržalke 6382 hlasov voličov, pričom mestského a miestneho poslanca Jána Hrčku volilo 5572 voličov a 5291 hlasov dostal advokát z Transparency International Pavel Nechala (obaja nezávislí). "Môj volebný výsledok prijímam s vďakou a pokorou. Opätovné zvolenie obyvateľmi Petržalky vnímam ako piatu skúšku správnosti. Prvé víťazstvo môže byť výsledkom ohurujúcich predvolebných sľubov. Každé ďalšie je však prejavom spokojnosti s výsledkami práce," uviedol Bajan.
      

Staronový starosta vyhlásil, že aj naďalej bude miestny úrad otvorený nápadom, názorom a návrhom verejnosti. "Úspech samosprávy je v jej schopnosti viesť s obyvateľmi permanentný konštruktívny dialóg. A aj naďalej budeme pri rozhodnutiach sledovať princíp dobrej správy vecí verejných pre dobrý život Petržalčanov," podotkol Bajan, ktorý voličom zároveň ďakuje za prejavenú dôveru.
      

Ako štvrtá skončila v mestskej časti doktorka Iveta Plšeková, ktorá bola nominantkou strany Most-Híd a v Petržalke ju podporovala široká pravicová koalícia, zložená zo strán Sieť, Most-Híd, KDH, SaS, Mladá Petržalka a Strana zelených. Plšekovú volilo 3628 voličov. Piaty je mestský a miestny poslanec, hudobník Marián Greksa (nezávislý), ktorý vo voľbách získal 2735 hlasov. O niečo menej, 2712 hlasov dostal Daniel Šavel, ktorý je dnes konateľom Bytového podniku Petržalka. 
      

Ďalšími neúspešnými kandidátmi na starostu sú Jozef Augustín (Agrárna strana Slovenska) s 466 hlasmi, Mária Javoreková (Právo a spravodlivosť) s 460 hlasmi a Kristián Roman Zimmermann (nezávislý) s 435 hlasmi.
      

Do nového petržalského miestneho zastupiteľstva sa dostali Ján Hrčka, Elena Pätoprstá, Vladimír Dolinay, Jozef Vydra, Michal Vičan, Michal Radosa, Lýdia Ovečková, Tomáš Mikus, Peter Cmorej, Ľuboš Homola, Ján Bučan, Ľubica Škorvaneková, Peter Hochschorner, Martin Jóna, Oliver Kríž, Ľuboš Kačírek, Vladislav Chaloupka, Miroslav Lažo, Juraj Kríž, Alica Hájková, Michal Fiala, Pavel Šesták, Jana Hrehorová, Ján Karman, Miroslava Makovníková Mosná, Gabriel Gaži, Ľudmila Farkašovská, Alexandra Petrisková, Oľga Adamčiaková, Milan Vetrák, Ivan Uhlár, Daniela Palúchová, Lucia Štrauchová, Ivana Antošová a Vladimír Gallo. Volebná účasť v Petržalke dosiahla 28,35 percenta.

 

 

 

 

18:41 - Mrva získal v bratislavských Vajnoroch vyše 70 percent hlasov voličov

Do tretieho volebného obdobia vstupuje staronový starosta bratislavskej mestskej časti Vajnory Ján Mrva (nezávislý). Vo voľbách získal 1553 hlasov voličov a hlas mu teda odovzdalo vyše 70 percent tých, ktorí k urnám prišli. Vyplýva to z definitívnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.
     

"Budeme spolu s miestnym zastupiteľstvom pokračovať na rozbehnutej trati. Dlho boli Vajnory na akejsi odstavnej koľaji, dnes je to už o niečom inom," povedal Mrva pre TASR. Pripomenul, že v nasledujúcom volebnom období chce napríklad zvýšiť kapacity základných a materských škôl a teší sa na budovanie nultého diaľničného okruhu D4, ktorý odbremení mestskú časť od tranzitnej dopravy. "Nechcem zabudnúť ani na rozvoj miestnej kultúry, ktorá dáva našej obci osobitý kolorit a taktiež chcem prispieť k rozvoju výkonnostného a rekreačného športu v obci," dodal.
     

Vo Vajnoroch o stoličku starostu súperili štyria kandidáti. Druhý skončil Ľudovít Horváth (NEKA) so 410 hlasmi, tretí Peter Jaslovský (Nezávislé fórum) so 76 hlasmi a posledný Marian Pružina (MS, KDS) s iba 68 hlasmi.
      

Do miestneho zastupiteľstva sa dostali Martin Demo, Marek Grebeči, Soňa Molnárová, Juraj Ondruška, Martin Oťapka, Katarína Pokrivčáková, Róbert Vajda, Michal Vlček a Marián Zeman. Volebná účasť dosiahla vo Vajnoroch 48,85 percenta.

 

 

18:37 -  Michal Sýkora získal dôveru občanov už po deviatykrát za sebou

Starosta obce Štrba v okrese Poprad Michal Sýkora je rekordmanom na Slovensku v počte zvolených období za sebou. V sobotňajších (15. 11.) komunálnych voľbách mu občania dali dôveru už deviatykrát po sebe. „Teraz to bola naozaj vysoká podpora, takže môžem len poďakovať. Do volieb sa ide s pokorou, ja som šiel do nich na poslednú chvíľu, pretože už som pôvodne ani nechcel pokračovať vo výkone tejto funkcie. Človek by mal zvážiť, kedy treba skončiť. Nakoniec som sa rozhodol, najmä pod vplyvom blížiacej sa univerziády, že budem kandidovať, aby sme napravili to, čo sa v minulosti pokazilo iným podujatím a tú univerziádu sme zorganizovali ako sa patrí,“ uviedol pre TASR Sýkora.
      

Má pred sebou veľa výziev, okrem spomínanej organizácie zimnej univerziády v roku 2015 by chcel dokončiť športový areál na Štrbskom Plese a vrátiť mu zašlú slávu. „Mostík je už ako nový, máme nové bežecké trate, takže v tomto chcem pokračovať, ale veľa práce nás čaká v obci i v Tatranskej Štrbe. Máme veľký chotár, takže treba to zvládnuť,“ konštatoval Sýkora s tým, že práce pribúda, no má stále dosť energie i motivácie na spravovanie obce.
      

„Bojím sa len, aby som zvládol jednak činnosť v obci, ale aj vo Vyššom územnom celku, ale mojím dieťaťom je aj Združenie miest a obcí Slovenska a všetko okolo toho,“ dodal Sýkora. Oslavovať opätovné zvolenie bude predovšetkým s rodinou, neskôr aj s priateľmi a podporovateľmi. „Bez ľudí sa to nedá urobiť, človek sám nič nezmôže, musí mať priateľov, priaznivcov a čo najmenej neprajníkov. Myslím si, že takú podporu, ako mám teraz, som už dávno nemal,“ uzavrel Sýkora.

 

 

 

18:29 - Jambor chce v Devínskej Novej Vsi stavať kúpalisko i športovú halu

Postaviť v bratislavskej Devínskej Novej Vsi kúpalisko či multifunkčnú športovú halu – aj také plány má do svojho ďalšieho funkčného obdobia staronový starosta mestskej časti Milan Jambor (Sieť, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd). V komunálnych voľbách vyhral s 2958 hlasmi od voličov a získal tak dvojnásobok toho, čo jeho najsilnejší protikandidát. Vyplýva to z definitívnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

 

img
     

 "Veľmi si hlasy od voličov vážim, vynasnažím sa nesklamať do mňa vloženú dôveru a pracovať pre blaho Devínskej Novej Vsi," odkázal voličom Jambor. Pripomenul, že priority do ďalšieho volebného obdobia sú jasné. "Chceme pokračovať v opravách škôl, škôlok, ciest i chodníkov, chceme tiež postaviť kúpalisko, multifunkčnú športovú halu i námestie s podzemným parkovaním. Takže máme pred sebou smelé ciele a štyri roky na to, aby sme ich zrealizovali," povedal pre TASR. V Devínskej bojovali o kreslo starostu traja. Druhý skončil aktivista občianskeho združenia Devínska Inak a miestny poslanec Rastislav Tešovič (nezávislý), získal 1681 hlasov. S 439 hlasmi je tretia štátna radkyňa Marcela Ľuptáková (nezávislá).

      

Do nového miestneho zastupiteľstva Devínskej Novej Vsi sa dostali Jana Ďuriačová, Dana Vanková, Peter Krug, Beata Janatová, Veronika Veslárová, Michal Gašparík, Lenka Hlaváčová, Denis Ruţovič, Miroslav Encinger, Jozef Tittel, Róbert Bardač i neúspešný kandidát na starostu Rastislav Tešovič. Volebná účasť dosiahla v mestskej časti 35,48 percenta.

 

 

18:20 - Najviac starostov je nezávislých, druhý je Smer-SD

Najúspešnejšie si v komunálnych voľbách počínali nezávislí starostovia a primátori, ktorých zvolili v 1 100 obciach a mestách, čo predstavuje 37,95 percenta všetkých obcí a miest na Slovensku. Smer-SD má 845 starostov (29,14 percenta). Tretie KDH obsadilo posty primátorov v 122 obciach a mestách (4,2 percenta), SMK v 105 obciach (3,62 percenta), Most- Híd v 87 obciach (3 percentá) a Sieť v 52 obciach (1,79 percenta). Najviac je aj nezávislých poslancov, a to 5 972, čo predstavuje 28,91 percenta všetkých zvolených komunálnych poslancov. Druhý Smer-SD má 5 107 poslancov (24,72 percenta), tretie KDH 2 179 poslancov (10,55 percenta), SMK 1 140 poslancov (5,51 percenta), SNS 839 poslancov (4,06 percenta) a Most-Híd 824 (3,98 percenta). Údaje sú z 99,65 percenta spracovaných zápisných miestnych volebných komisií, čo predstavuje 2 913 z 2 923 obcí na Slovensku.

 

 

18:19 -  Nový primátor Popradu chce riešiť urbanizmus a cestovný ruch

Novozvolený primátor Popradu Jozef Švagerko sa v prvom rade chce sústrediť na prvých sto dní vládnutia. Ako ďalej uviedol pre agentúru SITA kandidát strán KDH, OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, SDKÚ-DS, SaS, SNS, nechce len opravovať chodníky a cesty, ale má snahu o spoluprácu s okolitými mestami na podporu cestovného ruchu a urbanistický rozvoj Popradu. Viac sa dozviete TU!

 

img

 

16:48 - Na čele obcí budú stáť aj nominanti rómskych strán

Aj Rómske strany budú mať svojich starostov. Ako uvádza Štatistický úrad SR pri prehľade výsledkov sobotňajších komunálnych volieb, najviac, šesť starostov, ktorí boli nominantmi rómskych politických strán, bude pôsobiť v obciach Košického kraja.
      

Vo voľbách sa najviac darilo nominantom Strany rómskej koalície (SRK), ktorej kandidáti budú pôsobiť na čele Bystrian a Luníka IX v Košickom kraji, a tiež budú viesť Kamennú Porubu a Jarovnice v Prešovskom kraji. Kandidát na starostu SRK zvíťazil aj v obci Hodejov v Rimavskosobotskom okrese Banskobystrického kraja. V obci Barca, ktorá je takisto v okrese Rimavská Sobota, vyhral kandidát koalície SRK a SMK.
      

Po dva starostovské mandáty v prípade svojich nominantov získali aj Strana rómskej únie na Slovensku (SRÚS) a Rómska iniciatíva Slovenska (RIS). Nominanti SRÚS sa stali starostami v obciach Markušovce a Vrbnica v Košickom kraji. Rovnako v obciach Košického kraja sa podarilo zvíťaziť aj kandidátom RIS, konkrétne v obciach Žehra a Richnava.

 

15:37 - Nástup nezávislých znížil v Trnave vekový priemer zastupiteľstva

Zásluhou 8739 hlasov trnavských voličov sa zrodilo jedno z prekvapení komunálnych volieb na Slovensku. Primátorom Trnavy sa ako vždy doteraz nestal nominant KDH, ale nezávislý, iba 32-ročný občiansky aktivista a právnik Peter Bročka.  Viac sa dozviete TU!

 

img

 

14:51 - František Tám obhájil svoj post primátora Bojníc

Už tretie volebné obdobie bude na čele samosprávy kúpeľného mesta Bojnice stáť František Tám (Smer-SD). Vyplýva to z výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. 
      

"Výsledok volieb je potvrdením mojej práce, nielen za ostatné štyri roky. Keby obyvatelia nechceli, nezvolia ma," uviedol pre TASR Tám.
      

Staronovému primátorovi vyjadrilo podporu z 2475 platných hlasov celkom 1365 Bojničanov. Druhý skončil Jozef Barborka, ktorý získal 846 hlasov.
      

Väčšinu v 11-člennom bojnickom zastupiteľstve budú mať nezávislí kandidáti (7), zvyšné štyri stoličky obsadia poslanci za stranu Smer-SD. Volebná účasť v Bojniciach dosiahla podľa ŠÚ SR 59,43 %.

 

14:51 - Vo Fiľakove vystrieda Jaromíra Kaličiaka v kresle primátora Attila Agócs

Hradné múzeum vo Fiľakove bude potrebovať nového riaditeľa. Attila Agócs sa totiž ako nezávislý kandidát  stal po sobotňajších voľbách do orgánov samosprávy novým primátorom mesta. Vo funkcii vystrieda Jaromíra Kaličiaka. Ako povedal pre TASR Agócs, ďakuje všetkým Fiľakovčanom, ktorí nevolili izoláciu etnických skupín, ale vzájomnú spoluprácu. 
      

Volebný program Attilu Agócsa je zameraný na všetky etnické skupiny v meste, kde sú zastúpení predovšetkým Maďari, Rómovia a Slováci. "Tie pomery sú už dosť vysoké, nie nejaké malé percentá. My to staviame na tom, že nad strategickými vecami musíme rozmýšľať spoločne. Ďakujem tým, ktorí pochopili, že cesty, zdravotnícke zariadenia, alebo školy sa nestavajú len jednému etniku, jednej národnosti. Samozrejme chápem to ako obrovskú výzvu do budúcnosti. Toto víťazstvo nie je môj cieľ, ale presne naopak, som na štartovacej čiare," povedal Agócs.
      

Mestské zastupiteľstvo prešlo vo voľbách len malými zmenami. "Gratulujem všetkým poslancom, ktorí dostali dôveru zo všetkých politických subjektov. Želám im, aby sme dokázali spolupracovať, aby sme nemuseli riešiť zbytočné osobné spory, aby sme vedeli riešiť budúcnosť Fiľakova čo najkonštruktívnejšie. Väčšinou sú to ľudia, ktorí poznajú chod samosprávy a problémy mesta, takže ja si viem predstaviť vzájomnú spoluprácu. Do budúcna si želám najmä to, aby tam nenastalo zbytočné politikárčenie," dodal novozvolený primátor Fiľakova. 
      

Attila Agócs pôsobil posledných sedem rokov ako riaditeľ Hradného múzea vo Fiľakove a spravoval aj tamojšie mestské múzeum. "Myslím si, že za toto obdobie sa nám podarilo situáciu stabilizovať. Dali sme do poriadku dokumentačné veci, budovy a vybudovali sme aj stále expozície. Je tam tím ľudí, ktorí vedia, ako prípadné problémy riešiť. Teraz budeme hľadať vhodného človeka, ktorý to bude všetko viesť. Ale nakoniec je to mestská inštitúcia, takže to aj tak zostane aj pod mojím dohľadom," dodal Agócs.

 

14:36 - Banskoštiavnická primátorka obhájila svoj post v súboji troch kandidátov

Tak ako pred štyrmi rokmi aj v sobotňajších voľbách obyvatelia Banskej Štiavnice rozhodli, že ich mesto nasledujúce obdobie povedie Nadežda Babiaková (Smer-SD). Svoje miesto súčasnej primátorky si obhájila v súboji troch kandidátov. 
      

"Som vďačná ľuďom. Považujem to za vyjadrenie dôvery aj ocenenie práce," reagovala Babiaková s tým, že hneď v nasledujúcom období čaká nové vedenie mesta ustanovujúce slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva a príprava rozpočtu mesta na rok 2015. 
      

Trinásťčlenné zastupiteľstvo budú tvoriť dvaja nezávislí poslanci - Pavel Bačík a Dušan Lukačko. Siedmi nominanti koalície KDH, MOST-HÍD, NOVA, OKS, SDKÚ-DS - Juraj Čabák, Karol Palášthy, Renáta Antalová, Mikuláš Pál, Ján Kružlic, Helena Koťová a Dušan Beránek. Ďalej Ľubomír Barák (SNS) a traja nominanti Smer-SD Ivan Beňo, Marian Zimmermann a Ján Čamaj.
      

"Myslím, že komunálna politika je iná ako veľká politika. Treba hľadať spoločné riešenia, aby sa veci zlepšovali v prospech ľudí," dodala Babiaková s tým, že si dá dokopy všetky volebné programy zvolených poslancov, aby našli spoločný prienik a aby sa veci, ktoré sú v prospech Banskej Štiavnice a jej obyvateľov aj realizovali. 
      

Volebná účasť bola v Banskej Štiavnici 45,08 percenta.

 

img

 

14:17 -  Staronovým primátorom Handlovej bude Rudolf Podoba

Banícke mesto Handlová aj nasledujúce štyri roky povedie Rudolf Podoba (Smer-SD). Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. 
     

"Výsledok volieb potvrdil, že tie veci, ktoré sú v Handlovej nastolené, sú správne. Som skutočne prekvapený, že naši spoluobčania nám dali jasný signál v tom, že prácu, ktorú sme tu odviedli, si vážia a chcú, aby sme v nej pokračovali," reagoval pre TASR Podoba.  
      

Ako ďalej uviedol, Handlovú na začiatku jeho ďalšieho volebného obdobia čakajú projekty, ktoré dotiahol do fázy realizácie. "Je to nielen rekonštrukcia námestia, ale aj mestskej knižnice, protipovodňový projekt so Slovenským vodohospodárskym podnikom, výstavba železničnej zástavky a nákupného centra na Morovnianskom sídlisku," vymenoval. Samospráva pod jeho vedením plánuje tiež ďalšie rekonštrukcie škôlok, zateplenie základnej školy Školská či dokončenie termálneho kúpaliska. 
      

Novozvolený primátor, ktorý tak bude v Handlovej pôsobiť už svoje tretie volebné obdobie, porazil ostatných kandidátov s výrazným náskokom. Zo 4702 platných hlasov ich získal celkom 2387. V poradí druhý kandidát - Ján Spevár ich mal 991. 
      

Väčšinu v mestskom zastupiteľstve bude mať strana Smer-SD, ktorej poslanci obsadia celkom deväť stoličiek, päť poslancov bude mať SDKÚ-DS, po dvoch SNS, Strana zelených a koalícia OKS, NOVA, SaS, Most-Híd, Nový parlament.     
      

Volebná účasť v Handlovej podľa Štatistického úradu SR dosiahla 32,27 %. 

 

14:05 -  Nový primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal získal 50 630 hlasov

 Hlavné mesto Bratislava má nového primátora, v sobotných voľbách sa ním stal nezávislý kandidát Ivo Nesrovnal. Vo voľbách získal 50 630 hlasov. Primátorské kreslo tak po jednom volebnom období opustí doterajší primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smer-SD), ktorý s počtom hlasov 40 481 skončil na druhom mieste. Nezávislý kandidát a herec Milan Kňažko, ktorý kandidoval s podporou KDH, NOVA, SIEŤ, SDKÚ-DS, Most-Híd a Strana zelených získal 35 562 hlasov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad SR. Viac sa dozviete TU!

 

13:49 - V Piešťanoch primátorstvo neobhájil Cicutto, strieda ho Tamajka

Jednotkou na piešťanskej radnici bude v nasledujúcich štyroch rokoch nezávislý kandidát, 38-ročný Miloš Tamajka. Sekundovať mu bude 21-členné zastupiteľstvo, v ktorom majú 19-člennú prevahu kandidáti bez straníckej príslušnosti, z nich jedenásti sú z iniciatívy Spoločne pre Piešťany, jedného kandidáta má KDH a jedného SDKÚ-DS.
      

Svoj primátorský post neobhájil dlhoročný primátor Remo Cicutto (nezávislý), so ziskom 2274 skončil na treťom mieste, pred ním sa umiestnil s 2631 hlasmi Tomáš Hudcovič. O post primátora v Piešťanoch bojovalo spolu šesť kandidátov. Víťaz Tamajka mal 2817 hlasov. Je aktuálnym riaditeľom Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch a pracoval aj v dosluhujúcom mestskom zastupiteľstve, kam bol zvolený za Smer-SD,  z ktorého ale v lete vystúpil, lebo primátor mesta má byť podľa neho apolitický. 
 

img

 

12:46 - Kontroverzná Ostrihoňová sa vracia do kresla primátorky Zlatých Moraviec

Serafína Ostrihoňová sa po štvorročnej prestávke vracia do kresla primátorky Zlatých Moraviec. Nezávislej kandidátke odovzdalo svoj hlas v komunálnych voľbách 1766 oprávnených voličov. V 17-člennom mestskom zastupiteľstve zasadne 13 nezávislých poslancov, traja nominanti KDH a jeden nominant Smeru-SD. Do poslaneckého kresla sa vráti šesť poslancov, ktorí sú členmi mestského poslaneckého zboru aj v končiacom sa volebnom období. Traja novozvolení poslanci majú skúsenosti s vedením mesta Ostrihoňovou v rokoch 2006 až 2010.  Viac sa dozviete TU!

 

11:45 - Smer-SD posinil svoje postavenie, pravica utrpela debakel

Strana Smer-SD si v sobotňajších (15.11.) komunálnych posilnila svoje postavenie, kým pravica utrpela debakel. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico.
      

"Pred komunálnymi voľbami sme si v Smere-SD postavili cieľ posilniť postavenie strany v komunálnych štruktúrach. Môžem s veľkou spokojnosťou konštatovať, že tento cieľ sme naplnili," zdôraznil. Viac sa dozvietuTU! 

 

img

 

10:18 - V Skalici viceprimátor Ľudoví Barát postúpil na primátorské kreslo

V Skalici nastúpi na post primátora doterajší viceprimátor, 58-ročný nezávislý kandidát Ľudovít Barát. Vo funkcii vystrieda Stanislava Chovanca (Smer-SD), ktorý na funkciu nekandidoval, stal sa však poslancom mestského zastupiteľstva. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb.
      

V 19-člennom parlamente je šesť nových poslancov, ostatní obhájili svoje pozície. Najviac je nezávislých, ktorých zvolili Skaličania spolu deväť pravicovú koalíciu SDKÚ-DS, KDH, Nova, SaS a OKS, ktorých je sedem. Smer-SD má troch poslancov a KSS jedného. Keďže barát kandidoval aj na poslaneckú funkciu, po uvoľnení pripadne tento post nominantovi Smeru-SD.
     

Na post primátora  V Skalici kandidovali štyria uchádzači, Barát potreboval na víťazstvo 2079 hlasov voličov. 

 

08:26 - Post primátora Považskej Bystrice obhájil s veľkým náskokom Karol Janas

Primátorom Považskej Bystrice zostáva aj v nasledujúcom volebnom období Karol Janas (Smer-SD, KDH, SDKÚ). Z 11.088 platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľbu primátora mesta mu hlas odovzdalo 6306 Považskobystričanov. Informovala tamojšia mestská volebná komisia. 
      

Druhý skončil protikorupčný aktivista a bývalý poradca expremiérky Ivety Radičovej Juraj Smatana (Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska, NOVA, SaS, OĽaNO) so ziskom 3346 hlasov. Tretiu priečku obsadil Lukáš Pavlík (Vzdor – strana práce) s 519 hlasmi. 
      

Na štvrtom mieste sa umiestnil kandidát Slovenskej národnej strany a strany Právo a spravodlivosť Jozef Hošták (498 hlasov) a posledným z pätice kandidátov bol nezávislý kandidát Jaroslav Ševčík, ktorý získal 419 hlasov.
      

V zoznamoch voličov v 35 okrskoch bolo v Považskej Bystrici zapísaných 34.463 voličov. 

 

07:56 - Oravec v kresle primátora Štúrova končí po takmer štvrťstoročí

Novým primátorom Štúrova sa stal 50-ročný manažér Eugen Szabó, ktorý kandidoval ako nezávislý kandidát. Svoj hlas mu odovzdalo 2087 voličov. Szabó nahradí v kresle primátora Jána Oravca, ktorý viedol mesto šesť volebných období a od roku 1990 až doteraz bol jediným primátorom Štúrova. Volebná účasť v meste dosiahla 43,5 percenta.
      

Novozvolený primátor sa podľa vlastných slov rozhodol kandidovať najmä preto, že  po veľkých kvalitatívnych skokoch vo forme otvorenia mostu Márie Valérie alebo pešej zóny cítil, že Štúrovo stagnuje. Mesto podľa jeho slov potrebuje viac koncepčnej práce, viac aktivity v oblasti riešenia pálčivých problémov, ako je napríklad nedostatok pracovných príležitostí. Svojich voličov oslovil volebným programom „Treba viac“, ktorý zhrnul do siedmich bodov. Bude sa zameriavať najmä na sociálne istoty, zvýšenie vzdelanosti, životné prostredie, športovú činnosť, cestovný ruch a turizmus, rozvoj zamestnanosti a podnikania a skvalitnenie práce mestských orgánov.

 

04:38 - Primátorom v Trebišove bude Marek Čižmár

Primátorom Trebišova sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Marek Čižmár, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Trebišove zúčastnilo 46,90 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

04:09 - Primátorom Bratislavy bude Ivo Nesrovnal

Primátorom Bratislavy sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Ivo Nesrovnal, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Bratislave zúčastnilo 33,79 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

img

 

04:05 - Starostom mestskej časti Košice-Západ sa stal Ján Jakubov

Starostom mestskej časti Košice-Západ sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Ján Jakubov, ktorý kandidoval za Smer-SD. Na voľbách sa v mestskej časti Košice-Západ zúčastnilo 32,06 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

04:04 - Starostom MČ Košice - Sídlisko KVP bude Alfonz Halenár

Starostom mestskej časti Košice - Sídlisko KVP sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Alfonz Halenár, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v mestskej časti Košice - Sídlisko KVP zúčastnilo 31,63 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

04:03 -  Starostom košického Sídliska Ťahanovce bude Cyril Betuš

Starostom mestskej časti Košice - Sídlisko Ťahanovce sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Cyril Betuš, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v mestskej časti Sídlisko Ťahanovce zúčastnilo 27,49 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

04:00 - Starostom mestskej časti Košice-Sever bude Marián Gaj

Starostom mestskej časti Košice-Sever sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Marián Gaj, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v mestskej časti Košice-Sever zúčastnilo 34,85 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

03:58 - Starostom mestskej časti Košice-Juh bude Jaroslav Hlinka

Starostom mestskej časti Košice-Juh sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Jaroslav Hlinka, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v mestskej časti Košice-Juh zúčastnilo 34,22 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

03:48 -  Primátorom Spišskej Novej Vsi bude tretíkrát Ján Volný

Primátorom Spišskej Novej Vsi sa v sobotňajších komunálnych voľbách po tretíkrát stal Ján Volný, ktorý kandidoval za Smer-SD. Na voľbách sa v Spišskej Novej Vsi zúčastnilo 38,32 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

03:44 - Starostom košického Starého Mesta bude Ľubomír Grega

Starostom košickej mestskej časti Staré Mesto sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Ľubomír Grega, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v košickom Starom Meste zúčastnilo 37,51 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

03:44 - Starostom MČ Bratislava - Dúbravka sa stal Martin Zaťovič

Starostom mestskej časti Bratislava - Dúbravka sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Martin Zaťovič, ktorý kandidoval za Sieť, SDKÚ-DS, KDH, Most - Híd, NOVA, OKS, SaS, SZ, EDS. Na voľbách sa v mestskej časti Bratislava - Dúbravka zúčastnilo 33,95 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

03:40 - Starostom MČ Bratislava - Staré Mesto sa stal Radoslav Števčík

Starostom mestskej časti Bratislava - Staré Mesto sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Radoslav Števčík, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v mestskej časti Bratislava - Staré Mesto zúčastnilo 36,28 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

03:35 -  Starostkou MČ Bratislava - Karlova Ves sa stala Dana Čahojová

Starostkou mestskej časti Bratislava - Karlova Ves sa v sobotňajších komunálnych voľbách stala Dana Čahojová, ktorá kandidovala ako nezávislá. Na voľbách sa v mestskej časti Bratislava - Karlova Ves zúčastnilo 38,76 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

03:30 - V Košiciach opäť zvíťazil Richard Raši

 Primátorom Košíc sa v sobotňajších komunálnych voľbách opäť stal Richard Raši, ktorý kandidoval za stranu Smer-SD. Na voľbách sa v Košiciach zúčastnilo 34,45 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

img

 

03:29 - Primátorom Martina bude naďalej Andrej Hrnčiar 

Primátorom Martina bude aj tretie funkčné obdobie za sebou Andrej Hrnčiar (Sieť). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.
      

Podľa informácií hovorkyne mesta Martin Zuzany Kalmanovej získal staronový martinský primátor 5696 hlasov, čo je 31,53 percenta z 18.065 oprávnených voličov. „Ďakujem všetkým voličom, ktorí mi prejavili dôveru a dali mi hlas, aby som v tejto službe mohol pokračovať už po tretíkrát. Chcem sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí prišli voliť, teda aj tým, čo nevolili mňa a prejavili občiansku zodpovednosť voči svojmu mestu. Je to pre mňa výzva a vôbec to neberiem na ľahkú váhu,“ povedal Hrnčiar.
      

Vo funkcii primátora by chcel pokračovať rovnako, ako doteraz. „Ponúkam možnosť spolupráce pre všetkých, ktorí chcú byť prospešní mestu a verím, že sa nám podarí spolu Martin posunúť ďalej,“ podotkol Hrnčiar.
      

Úspešné voľby označil za najťažšie, pretože odišiel z Národnej rady SR a stal sa prvým podpredsedom Siete. „Čiže, keby som nevyhral, tak by to nebol len môj neúspech, ale aj neúspech strany. A určite by som za to musel niesť aj osobnú zodpovednosť. Takže, tá ťažoba na mne bola naozaj veľká. Ale som rád, že sa mi to podarilo zvládnuť,“ uzatvoril martinský primátor.

 

03:18 - Primátorkou Prievidze sa opätovne stala Katarína Macháčková

Primátorkou Prievidze sa v sobotňajších komunálnych voľbách opätovne stala Katarína Macháčková, ktorá kandidovala za Sieť. Na voľbách sa v Prievidzi zúčastnilo 34,33 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

03:17 - Primátor Nitry Jozef Dvonč je spokojný so stavom mesta

Staronový primátor Nitry Jozef Dvonč s podporou Smeru-SD, KDH a SNS nechystá v meste výrazné zmeny. „Nemám ambície niečo výrazne meniť, je vidieť, že mesto napreduje,“ povedal po ohlásení víťazstva Dvonč. Práve jeho tretie víťazstvo je vraj najpresvedčivejším dôkazom, že mesto správne funguje. „Vyhral som vo všetkých okrskoch, aj to o niečom svedčí,“ zdôraznil.

 

Jozef Dvonč zo Smeru dostal od voličov 10 990 hlasov. Na druhom mieste skončila Dominika Tekeliová zo Siete s 2 433 hlasmi a za ňou nezávislý Dušan Damašek s 2 044 hlasmi. Väčšinu v mestskom zastupiteľstve budú tvoriť poslanci koalície Smeru-SD, KDH a SNS so ziskom 19 mandátov z 31. Tri kreslá dostanú kandidáti Siete, jedno strana NOVA, zvyšok obsadia nezávislí. 

 

Víťazstvo Dvonča veľmi neprekvapilo a voľby považuje za povinnú jazdu. Prieskum, ktorý si dal v auguste urobiť, prognózoval podobný výsledok. Odmietol prezradiť, koho považoval za najväčšieho rivala. 


O päť percent nižšia účasť ako v predchádzajúcich voľbách však staronového primátora nepotešila, 26,49-percentná účasť bola podľa neho ovplyvnená termínom volieb. 

 

V personálnych otázkach má Dvonč zatiaľ jasno iba v osobe prednostu mestského úradu - bude to Igor Kršiak, s ktorým sú vraj osvedčený tandem. O ostatných postoch sa chystá rokovať s predstaviteľmi koaličných strán, aby mala každá z nich primerané zastúpenie. „Čaká nás veľa práce,“ povedal o nadchádzajúcich dňoch. „Vo štvrtok nás čaká zastupiteľstvo, kde sa bude prerokovávať rozpočet, treba tiež pripraviť ustanovujúcu schôdzu nového poslaneckého zboru.“ Tú plánujú v polovici decembra. Dovtedy bude rozhodovať staré zastupiteľstvo.

 

img

 

03:11 - V Komárne bude starostom László Stubendek

Primátorom Komárna sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal László Stubendek, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Komárne zúčastnilo 34,60 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

02:54 - Starostom najväčšej bratislavskej časti Petržalka ostáva  Bajan

 Vladimír Bajan (nezávislý) ostáva aj ďalšie štyri roky starostom bratislavskej Petržalky. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR.
      

Ružinov povedie naďalej Dušan Pekár (KDH, OĽaNO, NOVA, Zmena zdola, DÚ, SMK, OKS), starostom Rače sa stal Peter Pilinský (Sieť, KDH, Most-Híd, NOVA, SZ). Mestskú časť Čunovo povedie Gabriela Ferenčáková (Most-Híd, Sieť, SDKÚ-DS, SZ, SaS, OKS, KDH) a Jarovce Pavel Škodler (nezávislý).
      

Štatistici už skôr zverejnili, že staronovým starostom Nového mesta bude Rudolf Kusý (nezávislý). Podunajské Biskupice obhájila Alžbeta Ožvaldová (Sieť, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, SMK, KDH, NOVA, Smer-SD), starostom Vajnor sa stal Ján Mrva (nezávislý), Dúbravky Martin Zaťovič (Sieť, SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, NOVA, OKS, SaS, SZ, EDS), Devína Ľubica Kolková (Sieť, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS, KDH) a Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa (SDKÚ-DS, KDH, Sieť, NOVA, SaS, Most-Híd).

 

02:45 -  Starostom MČ Bratislava - Rača sa stal opäť Peter Pilinský

Starostom mestskej časti Bratislava - Rača sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal opäť Peter Pilinský, ktorý kandidoval za Sieť, KDH, Most-Híd, NOVA a SZ. Na voľbách sa v mestskej časti Bratislava - Rača zúčastnilo 43,33 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

02:29 -  Starostom Bratislavy - Nového Mesta sa opäť stal Rudolf Kusý

Starostom mestskej časti Bratislava - Nové Mesto sa v sobotňajších komunálnych voľbách opätovne stal Rudolf Kusý, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto zúčastnilo 36,27 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

02:26 -  Starostom Ružinova sa opätovne stal Dušan Pekár

Starostom Ružinova sa v sobotňajších komunálnych voľbách opätovne stal Dušan Pekár, ktorý kandidoval za KDH, OĽaNO, NOVA, Zmena zdola, DÚ, SMK-MKP, OKS. Na voľbách sa v Ružinove zúčastnilo 31,12 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

02:26 - Rybníček vyhral v Trenčíne s náskokom takmer 10.700 hlasov

Trenčiansky primátor Richard Rybníček (nezávislý) sa stal s obrovským náskokom víťazom primátorských volieb. Zo 17.307 platných hlasov mu vyslovilo dôveru 12.383 Trenčanov. Vyplýva to z informácií mestskej volebnej komisie v Trenčíne.
      

Druhý v poradí skončil rovnako nezávislý kandidát Tomáš Vaňo, ktorý získal 1692 hlasov, tretia v poradí bola právnička Danica Birošová (nezávislá) ziskom 1525 hlasov. Štvrtú priečku obsadil bývalý primátor Jozef Žiška (1512 hlasov) a posledný skončil kandidát Ľudovej strany Naše Slovensko Martin Žáčik so 195 hlasmi.
      

V trenčianskom mestskom zastupiteľstve budú mať veľkú prevahu nezávislí kandidáti, ktorí v 25-člennom mestskom parlamente obsadia 20 kresiel, štyroch poslancov bude mať stredopravá koalícia KDH, SDKÚ-DS, OKS, Most–Híd, OĽaNO, NOVA, SaS a jeden poslanec bude zastupovať stranu Smer-SD.

 

img

 

01:37 - Primátorom Popradu sa stal Jozef Švagerko

Primátorom Popradu sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Jozef Švagerko, ktorý kandidoval za KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS a SNS. Na voľbách sa v Poprade zúčastnilo 35,55 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

01:21 -  Primátorom Žiliny sa opätovne stal Igor Choma

Primátor Žiliny Igor Choma (Smer-SD) zvíťazil v komunálnych voľbách so ziskom 9842 hlasov. Na druhom mieste skončil kandidát koalície Sieť, SDKÚ-DS, NOVA, Sloboda a Solidarita, Most–Híd, Občianska konzervatívna strana Martin Barčík so ziskom 6791 hlasov a na treťom mieste bývalý dlhoročný primátor Žiliny Ján Slota (nezávislý) so ziskom 6378 hlasov. Staronový primátor informoval novinárov za základe informácií Obvodnej volebnej komisie v Žiline.
      

„V tejto chvíli chcem naozaj len poďakovať všetkým, ktorí mi dali hlas a prejavili dôveru. Neostáva mi nič iné, len naozaj naskočiť do rozbehnutého vlaku, ktorý už ide a pokračovať v práci. Dôsledne napĺňať to, čo som sľúbil. A pracovať na tom, aby som nesklamal nijakým spôsobom dôveru, ktorá mi bola prejavená,“ povedal Choma.
      

Zloženie mestského zastupiteľstva v Žiline zatiaľ podľa neho nie je známe, čo však momentálne nie je pre staronového primátora podstatné. „Ak niekto sledoval moju prácu za štyri roky aj v mestskom zastupiteľstve, nikdy to nebolo o straníckom princípe. Bolo to o veciach, ktoré súvisia s tým, že či je to, alebo nie je to pre mesto dobré a či na to máme, alebo nemáme peniaze. A v tejto filozofii budem isto pokračovať ďalej,“ skonštatoval Choma.
      

O post primátora Žiliny sa uchádzali deviati kandidáti - 41-ročný mediálny manažér Martin Barčík (Sieť, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, Most–Híd, OKS), 46-ročný manažér Peter Belinský (KDH), 51-ročný podnikateľ Štefan Comorek (nezávislý), 50-ročný primátor Žiliny Igor Choma (Smer-SD), 54-ročná ekonómka a politologička Eva Lajčiaková (Priama demokracia), 37-ročný príslušník Policajného zboru Peter Ondák (nezávislý), 31-ročná konateľka Zdenka Radolcová (nezávislá), 49-ročný manažér Igor Ryban (nezávislý) a 61-ročný bývalý primátor Žiliny Ján Slota (nezávislý). O 31 mandátov v mestskom zastupiteľstve sa uchádzalo 65 nezávislých a 131 straníckych kandidátov.
      

 

img

 

01:20 - V Liptovskom Mikuláši bude primátorom Ján Blcháč

Primátorom Liptovského Mikuláša sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Ján Blcháč, ktorý kandidoval za Smer-SD, SNS, SDS a SZ. Na voľbách sa v Liptovskom Mikuláši zúčastnilo 41,39 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

01:17 - Primátorom Rimavskej Soboty sa opätovne stal Jozef Šimko

Primátorom Rimavskej Soboty sa v sobotňajších komunálnych voľbách opätovne stal Jozef Šimko, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Rimavskej Sobote zúčastnilo 37,69 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

01:15 -  Primátorom Sniny bude Štefan Milovčík

Primátorom Sniny sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Štefan Milovčík, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Snine zúčastnilo 42,88 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

01:11 - Primátorkou Zvolena sa stala Lenka Balkovičová

Primátorkou Zvolena sa v sobotňajších komunálnych voľbách stala Lenka Balkovičová, ktorá kandidovala ako nezávislá. Na voľbách sa vo Zvolene zúčastnilo 35,99 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:59 - Primátorkou Humenného sa opätovne stala Jana Vaľová

Primátorkou Humenného sa v sobotňajších komunálnych voľbách opätovne stala Jana Vaľová, ktorá kandidovala za Smer-SD, SZ, SNS, NÁŠ KRAJ, Strana moderného Slovenska, Robíme to pre deti - SF, HZD, KSS a SDS. Na voľbách sa v Humennom zúčastnilo 42,34 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:53 - Primátorom Nových Zámkov sa stal Otokar Klein

Primátorom Nových Zámkov sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Otokar Klein, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Nových Zámkoch zúčastnilo 40,16 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:50 -  V Brezne sa stal primátorom Tomáš Abel

Primátorom Brezna sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Tomáš Abel, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Brezne zúčastnilo 45,31 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:46 - Vo Veľkom Krtíši sa primátorom stal Dalibor Surkoš

 Primátorom Veľkého Krtíša sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Dalibor Surkoš, ktorý kandidoval za Smer-SD a KDH. Na voľbách sa vo Veľkom Krtíši zúčastnilo 32,73 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:45 - Primátorom Banskej Bystrice sa stal Ján Nosko

Primátorom Banskej Bystrice sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Ján Nosko, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Banskej Bystrici zúčastnilo 32,55 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

img

 

00:36 - V Bánovciach nad Bebravou bude primátorom Marián Chovanec

Primátorom Bánoviec nad Bebravou sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Marián Chovanec, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Bánovciach nad Bebravou zúčastnilo 42,01 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:32 -  Primátorom Malaciek sa stal Juraj Říha

Primátorom Malaciek sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Juraj Říha, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Malackách zúčastnilo 34,09 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:32 -  Primátorom sa v Dolnom Kubíne stal Roman Matejov

Primátorom Dolného Kubína sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Roman Matejov, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Dolnom Kubíne zúčastnilo 37,80 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:23- V Čadci bude primátorom Milan Gura

 Primátorom Čadce sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Milan Gura, ktorý kandidoval za Smer-SD, KDH, SNS, Sieť, NOVA, SaS, SDKÚ-DS a KDS. Na voľbách sa v Čadci zúčastnilo 41,04 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:22 - Primátorom Michaloviec sa stal Viliam Zahorčák

Primátorom Michaloviec sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Viliam Zahorčák, ktorý kandidoval za Smer-SD a KDH. Na voľbách sa v Michalovciach zúčastnilo 32,33 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:22 - V Šali sa stal primátorom Jozef Belický

Primátorom Šale sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Jozef Belický, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Šali zúčastnilo 35,92 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:17 -  Primátorom Bardejova sa stal Boris Hanuščak

Primátorom Bardejova sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Boris Hanuščak, ktorý kandidoval za Smer-SD. Na voľbách sa v Bardejove zúčastnilo 42,00 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:12 - V Prešove sa primátorkou stala Andrea Turčanová

Primátorkou Prešova sa v sobotňajších komunálnych voľbách stala Andrea Turčanová, ktorá kandidovala za KDH, SDKÚ-DS, Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti, Most-Híd, NOVA a OKS. Na voľbách sa v Prešove zúčastnilo 36,98 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

img

 

00:09 -  V Rožňave sa stal primátorom Pavol Burdiga

Primátorom Rožňavy sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Pavol Burdiga, ktorý kandidoval za Most-Híd. Na voľbách sa v Rožňave zúčastnilo 30,60 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:07 - Primátorom Levíc sa stal Štefan Mišák

Primátorom Levíc sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Štefan Mišák, ktorý kandidoval za Smer-SD, SNS a SZ. Na voľbách sa v Leviciach zúčastnilo 30,83 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:04 -  V Senici sa stal primátorom nezávislý Branislav Grimm

 Primátorom Senice sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Branislav Grimm, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Senici zúčastnilo 33,90 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:04 - Primátorom Skalice sa stal Ľudovít Barát

Primátorom Skalice sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Ľudovít Barát, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Skalici zúčastnilo 37,79 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 

00:03 -  Primátorom Hlohovca bude Miroslav Kollár

Primátorom Hlohovca sa v sobotňajších komunálnych voľbách stal Miroslav Kollár, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Hlohovci zúčastnilo 40,96 percenta voličov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona