Komunálne voľby: Banskobystrický kandidát na poslanca rozposiela voličom esemesky

NETKY.SK • 15 November 2014, 19:00 • 2 min
Komunálne voľby: Banskobystrický kandidát na poslanca rozposiela voličom esemesky

BRATISLAVA - Na Slovensku sa dnes o 7.00 h otvorili volebné miestnosti. Nových starostov, primátorov a komunálnych poslancov budú občania voliť do 20.00 h.

slovakia

left justify in out

18:47 - Prvé priebežné výsledky by mohli byť známe o 21.30 h

Prvé priebežné neoficiálne výsledky komunálnych volieb by sa na webstránkach www.statistics.sk a www.volbysr.sk. mohli objaviť hodinu a pol po uzatvorení volebných miestností. Podľa predsedníčky Štatistického úradu SR Ľudmily Benkovičovej to však bude závisieť aj od práce jednotlivých volebných komisií a kvality odovzdaných zápisníc. Viac sa dozviete TU!

 

18:23 - Vo Svinej zatvorili volebnú miestnosť na 45 minút

 V obci Svinia v Prešovskom okrese prerušili krátko pred 17:00 voľby. Volebná komisia zistila, že vo volebnej miestnosti majú rómski voliči lístočky s číslami, koho majú krúžkovať. Je podozrenie, že im tieto lístočky rozdal niekto dnes, čím by bolo porušené volebné moratórium. Do Svinej prišli členovia okresnej volebnej komisie a polícia a na 45 minút prerušili voľby. O tento čas sa voľby v Svinej predĺžia. Agentúre SITA to potvrdila predsedníčka miestnej volebnej komisie Helena Kollárová.

Viac sa dozviete TU!

 

img

 

17:38 - Volebné moratórium sa skončí o 20.00 h, výnimkou bude Lunik IX.

Volebné moratórium v rámci komunálnych volieb sa skončí zatvorením volebných miestností o 20.00 h. Výnimkou bude košické sídlisko Lunik IX., kde bude volebná miestnosť otvorená o 38 minút dlhšie.

Viac sa dozviete TU!

 

16:59 - Banskobystrický kandidát na poslanca rozposiela voličom esemesky

Ani tri hodiny pred zatvorením 80 volebných miestností v Banskej Bystrici sa kandidáti na poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) nevzdávajú a mobilizujú voličov do poslednej chvíle, napríklad cez sms. Viac sa dozviete TU!

 

13:42 - Odvolil už aj jeden z kandidátov na primátora mesta pod Urpínom Ján Nosko

Na Základnej umeleckej škole Jána Cikkera v Banskej Bystrici dnes dopoludnia odvolil už aj riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko, ktorý kandiduje na post banskobystrického primátora ako nezávislý s politickou podporou strán Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. Do volebnej miestnosti prišiel s manželkou a zdravotne postihnutou dcérou. Viac sa dozviete TU!

 

13:23 - Podľa Stanka pomohli Trnavčanom v rozhodovaní aj debaty kandidátov

Tri spoločné debaty kandidátov na post primátora Trnavy, dve televízne a jedna verejná, pomohli voličom zorientovať sa a vybrať si svojho favorita. Povedal to kandidát na post primátora Trnavy Bystrík Stanko (Smer-SD) dnes po tom, ako bol odovzdať svoj voličský hlas vo volebnej miestnosti na ZŠ na Bottovej ulici v Trnave. Viac sa dozviete TU!

 

12:46 - Nesrovnal odvolil v triede, ktorú navštevoval ako prvák

Po jedenástej hodine prišiel spolu s rodinou odvoliť do Základnej školy na Jelačičovej ulici v bratislavskom Ružinove kandidát na primátora hlavného mesta Ivo Nesrovnal. Viac sa dozviete TU!

 

img

 

12:30 - Ftáčnik: Výsledok bude tesný, traja sme sa dostali na podobnú pozíciu

Výsledok, ktorý povie, kto sa stane na ďalšie štyri roky bratislavským primátorom, bude relatívne tesný a zrejme bude treba počkať na spočítanie všetkých hlasov. Viac sa dozviete TU!

 

img

 

12:27 - Hagyari už odvolil, očakáva 40-percentnú účasť na voľbách v Prešove

Primátor Prešova Pavel Hagyari a kandidát na kreslo primátora aj v ďalšom volebnom období volil dnes ráno na Základnej škole na Kúpeľnej ulici v Prešove. Do volebnej miestnosti prišiel sám. Ako povedal, verí aspoň v 40-percetnú účasť na voľbách v meste. Viac sa dozviete TU!

 

12:27 - Polícia rieši podnet o predčasnom otvorení volebnej miestnosti

Na políciu v Nitre sa obrátil občan, ktorý nahlásil, že v Novom Tekove v Levickom okrese otvorili volebnú miestnosť ešte pred siedmou hodinou. Viac sa dozviete TU!

 

12:21 - Choma označil predvolebnú kampaň za nekorektnú a neférovú

S manželkou a dcérou prišiel dnes v mestskej časti Bytčica odovzdať hlas primátor Žiliny Igor Choma (Smer-SD), ktorý sa v komunálnych voľbách opätovne uchádza o primátorský post.

      

„Dnešný deň prežijem tak, že pomôžem doma manželke, niečo urobím v domácnosti. A poobede už budem sledovať situáciu, ako sa to vyvíja. Isto sa večer chystám do našej okresnej centrály, kde budeme čakať na výsledky,“ povedal Choma.

 

Predvolebnú kampaň označil za veľmi nekorektnú a neférovú. „Tak neetickú a hnusnú kampaň som jednoducho ešte nezažil. Dokonca počas moratória. Mám z toho veľmi zlý dojem. Na druhej strane verím, že to nie je o poslednom mesiaci alebo poslednom týždni pred voľbami. Že je to o štyroch rokoch práce. V každom prípade s pokorou prijmem akýkoľvek výsledok, a potom uvidíme, čo bude ďalej,“ dodal Choma.

 

11:31 - Na rómskom Luniku IX je o voľby veľký záujem, volia aj negramotní

Komunálne voľby na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX, ktorý je mestskou časťou Košíc, dnes vzbudzujú veľký záujem voličov. Pred volebnou miestnosťou v miestnej materskej škole sa tvoria už od rána zástupy čakajúcich občanov.
      

"Voliči prichádzajú vo väčšom počte od rána, dokonca sme to začali regulovať a púšťať dnu po štyroch, lebo je plná miestnosť," uviedla predpoludním pre TASR predsedníčka miestnej volebnej komisie Alena Straková. Podľa jej slov komisia zatiaľ nemusela riešiť žiadne podnety či problémy, nezaznamenala ani podozrenia z kupovania hlasov. Vyskytlo sa však viacero prípadov, keď boli voliči negramotní. "Našli sa už aj traja takí, čo mali 20 rokov, a nevedia čítať, písať. Je to smutné, ale je to tak. V takých prípadoch dovolíme, aby išli odvoliť s otcom či mamou, skrátka, s rodinným príslušníkom," povedala Straková. 
      

V dvoch okrskoch na Luniku IX je zapísaných asi 2400 oprávnených voličov. Iné voľby ako komunálne na tomto sídlisku zvykne charakterizovať rekordne nízka účasť. Na otázku, prečo prišli voliť, odpovedalo viacero voličov pred volebnou miestnosťou: "Aby nám bolo dobre." 
      

Miestni kandidáti na starostu a poslancov v minulých dňoch oslovovali voličov aj osobne. "Varil sa tu guláš, párky, rozdávali sa sladkosti deťom," pochválil volebnú kampaň miestny 40-ročný obyvateľ. Terajšie voľby poznačila nedávna samovražda úradujúceho starostu  Lunika IX Dionýza Slepčíka, ktorý kandidoval na znovuzvolenie a mal na sídlisku značnú podporu. "To bol kamarát, tu vyrástol, taký starosta tu už v živote nebude, celý Lunik by ho volil," povedal jeden z voličov. 

 

11:26 - Prezident Andrej Kiska odvolil v Poprade v spoločnosti manželky a syna

Hlas v komunálnych voľbách dnes odovzdal vo svojom rodnom Poprade aj prezident SR Andrej Kiska. Odvoliť prišiel v spoločnosti manželky a syna. Viac sa dočítate TU!

 

img

 

11:04 - Kňažko odvolil, pred čakaním na výsledky bude oddychovať s rodinou

Pár minút po desiatej hodine uskutočnil vo volebnej miestnosti v Základnej škole na Hlbokej ulici v bratislavskom Starom Meste svoj volebný akt Milan Kňažko, ktorý kandiduje na bratislavského primátora. Viac sa dozviete TU!

 

img

 

10:27 - Peter Bročka prišiel voliť na trnavskú radnicu na bicykli

Dve hodiny po otvorení volebných miestností prišiel odovzdať svoj hlas nezávislý kandidát na primátora Trnavy Peter Bročka. Na radnicu, kde volil, došiel na bicykli, ktorý k nemu ako symbol alternatívy neodmysliteľne patrí a neodložil ho ani počas predvolebnej kampane.
      

Aj na jeho volebný okrsok zrána prišlo toľko Trnavčanov, že bolo potrebné zopár minút počkať, kým sa uvoľní miesto za plentou. Pocit voliť, keď sa sám uchádza o post v samospráve, bol pre Bročku nevšedný, ale príjemný. "Je potrebné, aby Trnavčania prišli voliť bez ohľadu na to, komu dajú svoj hlas," povedal po vhodení volebných lístkov do urny. Nezávislí kandidáti v Trnave sa podľa jeho slov sústredili v kampani aj na zvýšenie voličskej účasti, lebo "predchádzajúcich 29 percent znamená, že niečo nie je v poriadku". "Snažili sme sa ľuďom vysvetľovať, ako to je dôležité, že o najbližších štyroch rokoch vedia rozhodnúť v priebehu niekoľkých minút, ktoré voľbe venujú," povedal Bročka. 

 

10:20 - V Košiciach odvolil R. Bauer, dúfa vo vyššiu účasť ako pred štyrmi rokmi

Kandidát na košického primátora Rudolf Bauer, ktorý má podporu 11 stredopravých strán (KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK, KDS, OKS, DS, OĽaNO, Sieť a Most-Híd), dúfa, že volebná účasť v Košiciach bude vyššia ako pred štyrmi rokmi. Povedal to novinárom po odvolení vo volebnom okrsku č. 31 v Základnej škole Kežmarská v Košiciach. Do volebnej miestnosti prišiel v sprievode manželky.
      

"Nádejam sa, že volebná účasť bude vyššia ako pred štyrmi rokmi, čiže mohla by byť vyššia ako 33 percent," povedal Bauer, ktorý končí na poste starostu mestskej časti Košice - Západ. Na starostu už nekandiduje. Občania by v komunálnych voľbách mali podľa neho ísť voliť, je to v ich záujme. "Rozhoduje sa o veciach, ktoré sa ich týkajú najviac, či sú to medziblokové priestory, služby, ktoré mesto poskytuje, prostredie, v ktorom žijú. Keď chcú, aby sa im žilo dobre, tak je v ich záujme, aby išli voliť," povedal.
      

Počas volieb chce Bauer odpočívať a venovať sa rodine, až keď sa uzavrú volebné miestnosti, príde medzi volebný štáb. Väčšiu nervozitu podľa svojich slov nepociťuje, uplynulú noc spal dobre. "Očakávam pokojne, ako sa ľudia rozhodnú a prijmem obidve alternatívy," konštatoval.

 

10:13 - Polícia už dostala podnet na údajné kupovanie hlasov

Polícia aj počas dnešného dňa dostala podnet, ktorý upozorňuje na údajné kupovanie hlasov. Informoval o tom viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel s tým, že podrobnosti k prípadu nemôže zverejniť. "Protikorupčná jednotka v danom regióne je vonku a dokumentuje takýto prípad," uviedol dnes pre médiá.
      

Podľa Ábela polícia dostala viacero podnetov v súvislosti s volebnou korupciou aj pred samotnou kampaňou. "V podstate sa to už v niektorých regiónoch stáva opakovaným javom," dodal Ábel. Pripomenul, že v jednom prípade padol aj rozsudok súdu, pričom i v súčasnosti prebieha viacero trestných konaní. Aktuálnu bezpečnostnú situáciu v súvislosti s voľbami hodnotí ako stabilizovanú. "Obdržali sme doteraz vyše 200 podnetov rôzneho charakteru. Medzi nimi sú či už trestné oznámenia, prípadne oznámenia pre podozrenie z možného priestupku, alebo iné podnety, ktoré nesúvisia s priestupkami alebo trestnými činmi," dodal Ábel.
      

Počas dnešného dňa bude v teréne aj viac policajtov, ktorí budú dohliadať napríklad na ochranu volebných komisií či štatistického úradu. "V dnešný deň je posilnený výkon služby o 5000 policajtov, čiže dohromady máme na Slovensku v priamom výkone služby s tým bežným výkonom vyše 7200 policajtov," informoval Ábel.

 

09:55 - Volebná komisia nepotvrdila porušenia moratória na Pereši

Podnet pre podozrenie porušenia volebného moratória kandidátkou na starostku košickej mestskej časti Pereš preveruje košická mestská volebná komisia, miestna volebná komisia, zaoberá sa ním aj polícia.

Kandidátka umiestnila na plote záhrady rodinného domu, len pár metrov budovy, kde je volebná miestnosť, svoj predvolebný billboard. Chodia okolo neho voliči do volebnej miestnosti. Boli sme sa tam pozrieť a na mieste už bola aj hliadka polície. Policajti si billboard odfotili a urobili zápis. Príslušník policajného zboru informovala predsedu miestnej volebnej komisie Jaroslava Lengyela, že zápis postúpia nadriadenému orgánu. Uviedol, že oni nemôžu billboard odstrániť. 

 

„Volebná komisia sa tým zaberala a kandidátku som informoval. Tvrdila, že ona to konzultovala s právnikom a podľa nej nejde o porušenie volebného moratória,“ povedal Lengyel. Doložil, že situáciu si overoval aj u košickej mestskej volebnej komisie. „Boli sme to preveriť priamo na mieste. Zákon však nerieši otázku, čo je bezprostredná blízkosť. My sme to vyhodnotili, že to nie je porušenie zákona a porušenia moratória,“ povedal predseda mestskej volebnej komisie Matúš Lemeš. 

 

Volebný zákon hovorí, že 48 hodín pred začatím volieb a počas volieb je zakázané v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v hromadných informačných prostriedkoch, v budovách, kde sídlia okrskové volebné komisie a v ich bezprostrednom okolí, vysielať alebo zverejňovať informácie o politických stranách a nezávislých kandidátoch v ich prospech alebo v ich neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Presnejšie však nedefinuje, čo je to bezprostredné okolie. Aj právnici zastávajú názor, že právna úprava vzťahujúca sa na porušenie moratória nie je jednoznačná.

 

09:34 - Raši volil v sprievode manželky a dcéry

Už tradične bol medzi prvými voličmi vo volebnom okrsku 3 v mestskej časti Košice – Barca súčasný košický primátor a kandidát na túto funkciu Richard Raši (Smer-SD). Do volebnej miestnosti prišiel v sprievode manželky Márie a dcéry Romany. 
      

"Dúfam, že volebná účasť bude vyššia ako naposledy. Bol by som rád, keby sa blížila aspoň k 40 percentám," povedal Raši po vykonaní volebného aktu. Dodal, že dnešný deň strávi s rodinou tak, ako každý iný bežný víkend. "Jeden deň absolvujeme vždy prechádzku v centre mesta a ďalší deň tradične túru z Jahodnej do Košíc. Dnes sa pôjdeme pozrieť do centra, ako mesto prežilo piatkový večer," dodal.
      

Raši priznal, že dnešné voľby prežíva inak ako predchádzajúce. "Nevedel som zaspať," prezradil s tým, že stále v ňom doznieva volebná kampaň. "Ale verím, že o polnoci privítam novinárov s úsmevom," doplnil. Spôsob kampane komentovať odmietol a prízvukoval, že o všetkom rozhodnú Košičania.

 

09:24 - Chatári z Tatier sa chystajú voliť, počasie im praje

Chatári z Vysokých Tatier sa v dnešných komunálnych voľbách voliť chystajú. Zhodli sa na tom, že počasie im praje. Presun do nižšie položených oblastí, kde majú mnohí trvalý pobyt, problémom nebude. Na viacerých chatách sa budú zamestnanci striedať. O vyslanie členov volebných komisií s urnami na chaty nežiadali, bolo by to komplikované.

 

Nezvyčajne teplé novembrové počasie chatárom dovolí zísť z končiarov a voliť v mieste ich trvalého pobytu. Peter Petras z Rainerovej chaty je presvedčený, že tí, ktorí záujem o občianske záležitosti majú, sa dole vyberú. Dnešný deň pre neho bude ako každý iný. Pôjde pre zásoby do skladu a pred odchodom na chatu ešte odvolí. Zostup dole pre chatárov problémom nie je, záleží od ich času a vôle. Myslí si to aj Marcela Štefániková z Chaty pod Soliskom. Situáciu počas dňa zvládnu, zamestnanci sa budú striedať. Za výhodu považuje to, že voľby sa konajú mimo sezóny, turistov je teraz ešte menej. 

 

Okrskové komisie svojich ľudí s urnami na chaty nevyšlú. Chatári o to nežiadajú, takéto riešenie, často kvôli dvom ľuďom, sa im zdá zbytočné a komplikované. Viaceré turistické trasy sú už uzavreté, niektoré zase pre bežných ľudí technicky ťažko zvládnuteľné. Tvrdí to aj manželka nového chatára na Téryho chate, ktorým je od 1. novembra vysokohorský nosič Peter Michalka. Zamestnanci tejto najvyššie položenej celoročne otvorenej chaty, ktorí budú chcieť, voliť pôjdu. Jej bývalý chatár Miroslav Jílek sa do volebnej miestnosti dostane po dlhom čase. Doteraz k hlasovacím urnám púšťal vždy personál, on zatiaľ strážil chatu.

 

08:16 - Prvým voličom v bratislavských Vajnoroch bol divadelník Igor Roy

Vajnory patria medzi malé bratislavské časti, majú niečo vyše 5000 obyvateľov. Občania môžu voliť v štyroch okrskových volebných miestnostiach v štátnej a cirkevnej základnej škole. Všetky boli pripravené a načas otvorené.

 

Prvým voličom bol riaditeľ Vajnorského ochotníckeho divadla Igor  Roy. „Vo Vajnoroch som spokojný, ani neviem, čo také by sa malo zmeniť po voľbách. Tak, ako sa to tu buduje a čo sa za posledných osem rokov spravilo, tak je to celkom fajn. Trošičku mi prekáža mestská hromadná doprava, azda sa to zlepší po zavedení integrovanej dopravy a prepojenia MHD na železnicu,“ uviedol pre TASR.

 

08:07 - Prvých voličov na Slovensku priviedli k urne pracovné povinnosti

Medzi prvými voličmi na Slovensku v dnešných komunálnych voľbách boli muži. K urne v Kultúrnom dome v Lazanoch v okrese Prievidza, kde sa začali voľby o hodinu skôr ako v iných obciach a mestách, prišli už krátko po 6.00 h pre následné pracovné povinnosti.
      

Prvým voličom na Slovensku bol Jaroslav Fuska, krátko po ňom prišiel vodoinštalatér Jozef Hanko, podľa ktorého mu skorá hodina na volebný akt vyhovuje pre prácu, nie je však pravidlom. "Pokiaľ skoro ráno nemusím, tak odvolím v priebehu dňa," povedal. Pre nástup do práce sa ako tretí k urne dostavil Jozef Mečiar, ktorý je povolaním hasič. 
      

"Ťažko je zrovnávať tieto jednotlivé volebné obdobia. Boli také náznaky, že by chceli prísť, tak aj preto sa posunula hodina," reagoval v súvislosti s účasťou voličov v skoršej hodine predseda miestnej volebnej komisie Stanislav Cachovan. 
      

Ako ďalej ozrejmil, dôvodmi pre skoré volenie sú pre voličov cestovanie, využitie víkendu na vlastné záujmy či pracovné povinnosti. "Či má zmysel otvoriť volebnú miestnosť o hodinu skôr, ukáže dnešok a podľa toho sa môže obec zariadiť. My to ako komisia až tak neovplyvňujeme," poznamenal.
      

"Voliči chodia veľa v dopoludňajších hodinách a tie odpoludňajšie, neskoršie hodiny využijú potom tí, ktorí majú nejaké práce. Tak do takej siedmej hodiny večer sa to u nás zvykne ukončiť," priblížil Cachovan. V hornonitrianskej obci je celkove 1365 oprávnených voličov, medzi nimi i niekoľko občanov cudzej štátnej príslušnosti. O odvolenie do prenosnej urny podľa komisie požiadalo doteraz sedem Lazancov. 

 

img

 

07:05 - Volebné miestnosti sa otvorili, volíme si nových starostov a primátorov

Na Slovensku sa dnes o 7.00 h otvorili volebné miestnosti. Nových starostov, primátorov a komunálnych poslancov budú občania voliť do 20.00 h.

 

Po zatvorení volebných miestností začnú komisie sčítavať hlasy a Štatistický úrad (ŠÚ) SR začne zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky. Objavovať sa budú na dvoch webstránkach www.statistics.sk a www.volbysr.sk.
      

Starostov, primátorov a komunálnych poslancov si volí 2923 obcí, vrátane mestských častí Bratislavy a Košíc. Vytvorených je 5989 volebných okrskov. Na voľby dohliadajú volebné komisie rôznych stupňov, najvyššie stojí Ústredná volebná komisia. Pre voličov je zriadená infolinka. Otázky súvisiace s voľbami môžu volať od 7.00 h do 20.00 h na telefónne čísla 02/4859 2312 a 02/4859 2313.
      

Právo voliť majú vyše štyri milióny voličov. Prvovoličov je podľa odhadov viac ako 28.000. Tých, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale v komunálnych môžu až tento rok, je 256.000. Voliť možno len v mieste trvalého bydliska.
      

Hlasovať môžu nielen Slováci, ale aj cudzinci. Slováci sa musia preukázať platným občianskym preukazom, cudzinci dokladom o pobyte pre cudzinca. Voliť môžu aj ľudia, ktorým zdravie bráni ísť do volebnej miestnosti. Keď požiadajú členov okrskovej volebnej komisie o prenosnú hlasovaciu schránku, prinesú im ju domov.
      

Predtým, než voliči odovzdajú hlas preferovaným kandidátom na poslancov, mali by si pozorne prečítať hlasovací lístok. Je na ňom totiž uvedený maximálny počet poslancov, koľkých môžu vo svojom obvode voliť. V prípade starostu či primátora vyberajú len jedného kandidáta.
      

Občania hlasujú tak, že kandidátov krúžkujú. Hlasovací lístok bude platný, aj keby bol poškodený, pokiaľ z neho bude jasné, ako volič hlasoval. V prípade, že starosta či primátor nebudú zvolení, do dvoch týždňov budú nové voľby.
 

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona