VOĽBY 2016: Volebné miestnosti sú už zatvorené

NETKY.SK • 5 Marec 2016, 18:35 • 2 min
VOĽBY 2016: Volebné miestnosti sú už zatvorené

BRATISLAVA - Slováci dnes volia nových poslancov do Národnej rady SR. Ide v poradí už o deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. Štát vyjdú na 10,7 milióna eur. O priazeň voličov sa uchádza 2882 kandidátov z 23 politických subjektov. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h. Pre voličov je spustená aj infolinka: 02/4859 2312 a 02/4859 2313.

slovakia

left justify in out

O výsledkoch volieb sa dočítate TU!

 

22:02 - Väčšina volebných miestností sa zatvorila, začínajú sa spočítavať hlasy

Väčšina volebných miestností pre parlamentné voľby sa zatvorila. Výnimkou je len volebná miestnosť na obecnom úrade v Chorvátskom Grobe v okrese Senec, ktorú zatvoria až o 22.15 h. Dôvodom je, že miestnosť dnes otvorili až o 7.15 h. Toto predĺženie hlasovania však neovplyvní volebné moratórium, ktoré sa skončilo. Zverejňovať sa môžu aj prieskumy exit poll.

 

Tam, kde sa volebné miestnosti zatvorili, sa začínajú spočítavať hlasy. Prvé priebežné neoficiálne výsledky parlamentných volieb by mohli byť známe približne 40 minút po uzatvorení hlasovacích miestností. Priebežné výsledky sa budú zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky bude Štatistický úrad SR prinášať bezprostredne po ich schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 6. marca.

 

Okrskové volebné komisie a štátna komisia pre voľby museli počas volebného dňa riešiť viacero podnetov. Podnety, ktoré voliči adresovali na okrskové komisie, sa týkali najmä upozornení na otvorené schránky na odkladanie nepoužitých volebných lístkov. "Niektorí sa sťažovali, že pri podpisovaní sa prekrývajú niektoré údaje," dodala zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová.

 

Ďalej sa ľuďom nepáčilo, že boli nedostatočne označené hlasovacie schránky, ktoré neboli odlíšené od schránok na odkladanie nepoužitých hlasovacích lístkov. Niekde podľa Chmelovej chýbali vzory hlasovacích lístkov. Voliči na niektorých miestach upozornili aj na nevhodné správanie členov okrskových volebných komisií.

 

Na štátnu komisiu pre voľby zas prišli desiatky podnetov na porušovanie volebnej kampane. "Niektoré z nich vyzerajú, že sa nimi bude štátna komisia určite zaoberať, pretože sú aj zdokumentovateľné," uviedla Chmelová. Zároveň upozornila, že za každé porušenie volebného moratória hrozí sankcia.

 

Po 22.00 h začala štátna volebná komisia spočítavať hlasy, ktoré poslali slovenskí občania, ktorí nemajú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Celkovo na štátnu komisiu prišlo 1049 obálok. Zároveň bude štátna komisia pre voľby očakávať zápisnice z okresných volebných komisií.

 

Konečné výsledky by mali byť vyhlásené v nedeľu 6. marca na tlačovej konferencii.

 

18:25 Povedali si áno na Hrebienku, potom odvolili

Odvoliť na Mestský úrad do Vysokých Tatrách dnes prišli aj svadobčania. Pár z Košíc si svoje áno povedal v Ľadovom dóme na Hrebienku, bezprostredne po tom, sa spolu so všetkými 25 dospelými svadobnými hosťami vybrali hlasovať do Starého Smokovca. Novomanželia veria, že v prípade sobáša ide o správnu voľbu na celý život. Svoj svadobný termín v Tatrách si nevyberali kvôli parlamentným voľbám, o nich sa dozvedeli dodatočne a rozhodli sa to všetko spojiť. „Vyšlo to celé tak spontánne, povedali sme si, že sa v tento deň rozhodneme či už na celý život alebo na ďalšie volebné obdobie. Myslím si, že pre nás a pre našich svadobných hostí je to také spestrenie,“ uviedla nevesta Lucia Rusnáková. Ako s úsmevom dodal jej manžel Štefan, verí, že nevestino „áno“ nie je voľbou na štyri roky.

 

img

 

18:05  Na priebeh parlamentných volieb dohliadajú aj pozorovatelia z OBSE

Na priebeh dnešných parlamentných volieb dohliada aj šesť členov pozorovateľskej misie Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR). Misia venuje pozornosť implementácii nového slovenského zákona o voľbách a nezávislosti a vyváženosti mediálneho prostredia.

 

Pozorovatelia budú na Slovensku pôsobiť do 8. marca, následne vypracujú a do dvoch mesiacov od volieb zverejnia hodnotiacu správu. Jej súčasťou budú aj odporúčania ODIHR na spoluprácu zameranú na odstránenie prípadných identifikovaných nedostatkov.

 

Volebná hodnotiaca misia OBSE/ODIHR pozorovala v SR prezidentské voľby v roku 2004 a voľby do Národnej rady SR v roku 2010. Pozývanie expertov OBSE/ODIHR na pozorovanie prípravy a priebehu volieb je súčasťou záväzkov účastníckych štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. ODIHR venuje pozornosť všetkým účastníckym štátom OBSE.

 

Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány dodal, že okrem pozorovateľov OBSE na voľby dozerá aj druhá skupina pozorovateľov z mimovládnych organizácii. Ide o skupinu viac ako 20 mladých ľudí z Poľska a Ruska.

 

16:32 V Rooseveltovej nemocnici volilo 29 ľudí, ďalších asi 20 priamo z lôžka

 V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici dnes odvolilo 29 pacientov, lekárov či iný zdravotnícky personál, ktorí prišli do dočasne zriadenej volebnej miestnosti. Ďalších okolo 20 hospitalizovaných ľudí hlasovalo do prenosnej urny priamo na oddeleniach zo svojho lôžka.

 

"Boli sme na neurochirurgii, transplantačnom oddelení, chirurgii i gynekológii. Museli sme ísť za voličmi na izby. Väčšina pacientov reagovala, že sú radi, že aspoň majú návštevu a splnia si aj svoju občiansku povinnosť. Boli milí," konštatovala pre TASR 19-ročná Lucia z okrskovej volebnej komisie. Do nemocnice chcela ísť zámerne, chystá sa na prijímacie pohovory na medicínu a takto má vraj nový zážitok. Ako tiež dodala, aj niektorí nenahlásení pacienti chceli voliť, ale nemali voličské preukazy.

 

"Mne voličský preukaz vybavila manželka. Aj napriek tomu, že som v nemocnici, chcel som voliť a podporiť tak svoju stranu a kandidátov," reagoval pre TASR pán Marián zo Žarnovice.

 

"Voličský preukaz mi na poslednú chvíľu vybavil manžel. Hospitalizovali ma náhle. Chcela som voliť, lebo mi záleží na tom, ako tu budú žiť napríklad aj moje vnúčatá," uviedla pre TASR Banskobystričanka pani Anna.

 

Poslednou voličkou, ktorá dobehla do improvizovanej volebnej miestnosti na 10. poschodí nemocnice krátko pred jej zatvorením, bola lekárka pani Mária. "Bežím na operačku. Je veľmi dobré, že môžeme odvoliť aj tu. Len by bolo lepšie, keby zmenili ten čas na popoludnie. Možno medzi treťou-piatou alebo piatou-siedmou. Teraz sú vizity, konzíliá a veľa roboty," poznamenala.

 

16:17 Do volebných miestností v okolí Jasnej museli dodať hlasovacie lístky

Parlamentné voľby sú v mestách a obciach na Liptove zatiaľ pokojné. Jednotlivé okrskové volebné komisie do tejto chvíle nezaznamenali žiadne podnety či narušenia priebehu volieb. V Liptovskom Mikuláši je vyšší počet voličov s voličskými preukazmi.

 

"Všetko je v poriadku. Na niektorých okrskoch sme akurát zaznamenali zvýšený záujem zo strany voličov - turistov, tak ako sme predpokladali. Vyšší záujem je napríklad v Demänovskej Doline, Demänovej, Bodiciach či Pavčinej Lehote. Tu sme aj dodávali hlasovacie lístky, pretože ich bolo nedostatok," povedal pre TASR zapisovateľ okresnej volebnej komisie v Liptovskom Mikuláši Martin Králik.

 

V okrese Liptovský Mikuláš je 96 volebných okrskov. Obce Bobrovec, Važec a Východná majú po dva volebné okrsky, ostatné obce majú po jednom volebnom okrsku. Mesto Liptovský Hrádok ich má sedem a Liptovský Mikuláš 32. Priamo v Ružomberku môžu ľudia voliť v 24 okrskoch, obce v ružomberskom okrese majú dovedna 34 okrskov.

 

img

 

15:00 Ľudia majú o voľby na turistickej chate Cerová záujem

Záujem zo strany chatárov i miestnych obyvateľov o dnešné voľby do Národnej rady SR zaznamenáva miestna volebná komisia, ktorá sídli na turistickej chate Cerová v Cerovej - časti Radobice v okrese Prievidza.

 

Ako povedala pre TASR podpredsedníčka tamojšej volebnej komisie Darina Galanská, v hornonitrianskej obci je viac chatárov ako miestnych obyvateľov, tiež tam majú málo mladých ľudí a školopovinných detí. "Najkrajšie je tu cez leto, každý sa sem ťahá len cez leto, teraz je to také mŕtve," podotkla.

 

Voliči, ako ozrejmila Galanská, chodia odovzdať svoj hlas priebežne, no viac ich komisia očakáva v týchto popoludňajších hodinách. "Chodia chatári, čo tu bývajú cez víkendy, ale prídu aj domáci určite," spresnila.

 

Sídlo volebného okrsku si podľa svojich slov pochvaľuje aj majiteľ chaty Pavol Kováčik: "Je to výnimočná udalosť, aspoň raz do roka je tu niečo také zaujímavé, že sem prídu ľudia. Ľudia prídu radi a hlavne, keď sú voľby," povedal.

 

Zvýšený záujem zo strany turistov, ktorí by sem po voľbách zavítali chatár z Cerovej však nezaznamenal. "Myslím si, že to sem ľudí nepriláka za to, že sú tu voľby alebo že by to malo nejaký vplyv na chod tohto zariadenia. Aj počasie rozhoduje, skrátka aj financie," poznamenal.

 

V Radobici žije okolo 400 miestnych obyvateľov, v okrsku číslo 2, ktorý sídli na turistickej chate v lese, majú zapísaných celkovo 66 oprávnených voličov.

 

14:48 Polícia preverovala údajné kupovanie hlasov na košickom Luníku IX

Polícia v Košickom kraji od začiatku otvorenia volebných miestností až doposiaľ nezaznamenala žiadne incidenty smerujúce k mareniu či ovplyvňovaniu výsledkov volieb. Informoval o tom dnes popoludní košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó.

 

Policajti pritom dnes preverovali medializované informácie o údajnom kupovaní hlasov na košickom rómskom sídlisku Luník IX. Miestnych občanov, ktorí sa v danej veci vyjadrili, policajti stotožnili a vyzvali na podanie vysvetlenia.

 

"Tieto osoby k zverejneným informáciám uviedli, že asi pred týždňom, maximálne dvoma, boli na sídlisku Luník IX neznáme osoby, ktoré im rozdávali kartičky s kalendármi a vyzývali ich, aby išli voliť," uviedol Szabó.

 

Vzhľadom na danú lokalitu, a teda skupiny občanov, u ktorých boli aj v minulosti zaznamenané pokusy o ovplyvňovanie výsledku volieb, polícia podľa hovorcu takýmto lokalitám venuje zvýšenú pozornosť už niekoľko týždňov pred začiatkom volieb, ako aj v čase ich konania. Cieľom je zabrániť akémukoľvek protiprávnemu konaniu spojenému s voľbami.

 

13:03 V najvyššie položenej volebnej miestnosti volia najmä turisti

V najvyššie položenej volebnej miestnosti na Slovensku, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 1340 metrov, volia predovšetkým turisti z celej republiky. Od rána je vo volebnom okrsku číslo 4 na Štrbskom Plese rušno.

 

Podľa Pavla Otčenáša, predsedu volebného okrsku na Štrbskom Plese, parlamentné voľby sa začali presne o 7. hodine. Ako prvá prišla odvoliť domáca obyvateľka, ktorá je takmer v každých voľbách prvou voličkou. "Ľudia chodia voliť postupne, je ich zatiaľ veľa a nás to teší. Doteraz sa nevyskytol žiaden problém, ktorý by ohrozil priebeh volieb," uviedol pre TASR Otčenáš. Na Štrbskom Plese je zapísaných 66 voličov.

 

Predseda volebného okrsku podotkol, že voliť chodia najmä turisti z celého Slovenska, ktorí prichádzajú s hlasovacími preukazmi. Už dopoludnia ich prišlo niekoľko desiatok. "Pre turistov sme pripravili viacero informačných tabúľ, aby vedeli do volebnej miestnosti trafiť bez problémov," povedal Otčenáš s tým, že takýto nápor voličov nečakali. Podotkol, že sú pripravení.

 

S hlasovacími preukazmi prišli na Štrbské Pleso odvoliť aj turisti zo Senca či Trnavy. "Napriek tomu, že sme na dovolenke, tak sme si chceli splniť našu občiansku povinnosť. Myslím si, že tých pár minút si dokáže nájsť každý človek," povedala Mária.

 

12:08 Procházka: Uchádzam sa o poverenie zostaviť vládu

Líder Siete Radoslav Procházka po vhodení hlasovacieho lístka do volebnej urny vyslovil úvahu, že dnešný silný vietor by mohol priviať Slovensku nové časy. ,,Uchádzam sa o poverenie zostaviť vládu. Budeme sa snažiť, ak dostaneme mandát, urobiť všetko preto, aby ľudia boli s výkonom takejto vlády spokojní,“ povedal Procházka, ktorý dnes volil spoločne s manželkou v Trnave. Dodal, že ktokoľvek bude v novej vláde, bude musieť všetku svoju energiu sústrediť len a len na jej výkon. Sieť podľa Procházku zostane na politickej scéne, aj keby výsledok dnešných volieb nedopadol najlepšie. ,,My sme pripravení na dlhú trať,“ poznamenal Procházka. Jeho volebnému aktu predchádzala drobná komplikácia, pretože voličské preukazy pre seba aj manželku zabudol v aute.

 
Predseda Siete strávi dnešný deň v Trnave, odkiaľ pochádza jeho otec, manželka a kde má rozvetvenú rodinu. Podľa Kataríny Procházkovej môže dnešok priniesť prekvapujúce výsledky. Procházkov syn Tadeáš pri odchode z volebnej miestnosti povedal, že keby mal právo voliť, asi by sa rozhodol pre Sieť. 

 

img

 

11:50 Pellegrini volil v Liptovskom Mikuláši, v okolí Jasnej volia najmä turisti

 

Predseda parlamentu Peter Pellegrini volil dnes v ranných hodinách s voličským preukazom v liptovskomikulášskej mestskej časti Demänová. Voličský preukaz si vybavil prvýkrát v živote.

 

"Momentálne som na svetovom pohári v lyžovaní a keďže som chcel využiť svoje volebné právo, tak som si vybavil voličský preukaz. A ako som videl, nebol som sám. Bolo tu voliť už veľa ľudí s voličským preukazom. Volebná účasť sa teraz v ranných hodinách javí, že môže byť slušná," uviedol pre TASR Pellegrini s tým, že preukaz si vybavil sám, aby vo funkcii nestratil styk s bežnou realitou.

 

V Demänovej, ktorú od lyžiarskeho strediska v Jasnej delí len pár kilometrov, momentálne prevláda počet voličov s voličskými preukazmi nad domácimi. "Takýto nápor sme ešte nezažili. Hneď zrána sme toľko ľudí nečakali. Momentálne turisti nad domácimi prevládajú," povedala predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Demänovej Andrea Čongrádyová.

 

Predseda parlamentu sa v dejisku Svetového pohára žien v alpskom lyžovaní nachádza len do dnešného dňa. "Od dnešnej noci budem na centrále v Bratislave očakávať výsledky. I keď som v Jasnej, lyžovať dnes nebudem, pretože je to momentálne pomerne hektické, veľa obmedzení. Ale lyžujem rád, môj otec ma to naučil krátko po tom, ako som sa naučil chodiť," dodal Pellegrini.

 

img

 

 

11:20 - Sulík: Myslím si, že náš volebný cieľ naplníme

 

Myslím si, že náš volebný cieľ naplníme, vyzerá to dobre. Povedal dnes líder SaS Richard Sulík, ktorý prišiel v sprievode svojich detí predpoludním odvoliť na Základnú školu Jelenia v Bratislave.

 

"Aj krúžky som si musel vybrať, čo nebolo vôbec jednoduché. Ale zvládol som už aj tento posledný úkon v rámci volebnej kampane," uviedol Sulík. "Ešte 'vytrimať' niekoľko hodín a je to tu," dodal.

 

Sulík neočakáva vysokú volebnú časť. Pripája sa k odhadom, ktoré hovorili o 55 až 60 percentách. "To vidím také primerané," podotkol.

 

Líder SaS sa chystá dnes ešte podľa svojich slov spolu s Jurajom Drobom nakúpiť minerálky, horalky a jablká. "Ideme to nosiť niektorým našim okrskárom," dodal.

 

img

 

 

11:05 Danko: Dosiahneme výsledok, aký si zaslúžime a taký aj prijmem

 

S pocitom nedočkavosti z výsledku parlamentných volieb prišiel dnes o 10.00 h odovzdať svoj hlas do volebnej miestnosti na Obecnom úrade v Miloslavove predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko v sprievode svojho syna. "Už nech je po tom a vieme, ako to dopadne," povedal šéf SNS.

 

Dúfa, že snaha celého tímu mala svoj význam. SNS podľa Danka dostane v týchto parlamentných voľbách taký výsledok, aký si zaslúži. "Taký výsledok aj prijmem," skonštatoval. Ako sám však priznáva, už chce vedieť, čo bude ďalej.

 

Danko dúfa, že šťastie jemu i jeho strane vo voľbách prinesie kvietok, ktorý dostal ako symbol výročia genocídy v Arménsku. "Ten som nosil aj celú predvolebnú kampaň," podotkol Danko.

 

Dnešný deň sa ešte plánuje stretnúť s niekoľkými priateľmi a potom chce zavítať do ústredia SNS v Bratislave.

 

img

 

 

10:50 Frešo: Dnes je to o voličoch, moc nemajú žiadni politici ani médiá

 

Predseda opozičnej SDKÚ-DS Pavol Frešo si dnes zaspomínal na svoje školské časy. Voliť bol totiž v Základnej škole na Jelenej ulici v Bratislave, ktorú kedysi navštevoval. Pred novinárov predstúpil krátko po 11.00 h. "Rád som sa sem opäť vrátil," povedal.

 

Dnešok strávi podľa jeho slov štandardne. "Budem sa venovať deťom, plánujem sa tiež doliečovať," vysvetlil.

Frešo nedávno spadol zo schodov a zlomil si niektoré stavce. Odvtedy nosí korzet a špeciálnu obuv, v ktorej vydrží stáť dlhší čas. Ide o červené tenisky, farba je podľa neho náhodná. "Inú obuv v mojej veľkosti nemali," skonštatoval. Onedlho ho verejnosť uvidí s obuvou s nádychom modrej. Registruje, že za tenisky sa mu smejú na internete.

 

Dnešný deň je podľa neho o voličoch. "Moc nemajú žiadni politici ani médiá," povedal. Vyjadril hlboký rešpekt ľuďom, ktorí sa dnes rozhodli odovzdať svoj hlas v rámci parlamentných volieb.

 

img

 

 

10:40 V Turanoch, najmladšom slovenskom meste, sa volí v štyroch okrskoch

 

V najmladšom slovenskom meste Turany v okrese Martin dosahuje volebná účasť podľa primátora Miroslava Blahušiaka dlhodobo okolo 55 až 60 percent, v závislosti od druhu volieb.

 

Doplnil, že dve volebné miestnosti v priestoroch mestského úradu a dve v kultúrnom centre v južnej časti mesta dnes môže využiť 3525 oprávnených voličov zo 4375 obyvateľov. "Poštou volilo 14 obyvateľov a bolo vydaných 56 hlasovacích preukazov. V komunálnych voľbách je to vyššia účasť, v parlamentných to zodpovedá celoštátnemu priemeru," povedal Blahušiak.

 

Volebnú miestnosť v priestoroch mestského úradu využil aj 70-ročný Ján Hlavatý. "Vedel som, koho budem voliť. Pozrel som si to dopredu a bol som už dlhšie rozhodnutý. Prišiel som dopoludnia, lebo popoludní mám povinnosti. Starší ľudia sú u nás určite naučení chodiť na voľby, u mladších to neviem povedať," podotkol Hlavatý.

 

"Ľudia u nás prichádzajú do volebných miestností v takých nepravidelných cykloch. Ráno okolo 8. hodiny, potom čosi poobede, a potom sú dva menšie cykly okolo 17. a pred 20. hodinou," dodal primátor Turian.

 

Turany sa stali mestom od začiatku roku 2016. V minulosti boli mestom od roku 1396, kedy im mestské výsady udelil kráľ Žigmund. Podobne ako mnoho ďalších mestečiek stratili aj Turany tento honor po zániku Rakúsko-Uhorska a vzniku Československej republiky. "Prvé kroky k získaniu statusu mesta urobilo tunajšie zastupiteľstvo v roku 2009. Očakávame, že aj v súvislosti s pripravovanou komunálnou reformou budeme ako mesto hrať významnejšiu úlohu v tomto našom malom regióne, očakávame zmenu urbanizmu a nové impulzy do rozvoja mestečka," uzatvoril Blahušiak.

 

10:24 Prezident Kiska odvolil v Poprade v spoločnosti manželky a syna

Prezident SR Andrej Kiska odovzdal svoj hlas v dnešných parlamentných voľbách v rodnom Poprade. Odvoliť prišiel v spoločnosti manželky a mladšieho syna.

 

"Myslím si, že každému jednému človeku, ktorému záleží na Slovensku, by mal ísť dnes voliť. Ja osobne som napätý a zvedavý, ako to dopadne. Večer budem s napätím sedieť a očakávať prvé výsledky," uviedol krátko po odvolení prezident. Podľa neho ide o jedny z najdôležitejších volieb desaťročia.

 

"Je ťažké obdobie pre Európu, uvidíme ako dokáže naša krajina pridať, či si dokážeme vybrať priority," uviedol vyzval Kiska. Zároveň vyslovil želanie, že by bol rád, keby voľby presiahli 60- percentnú účasť. "Dnes som využil možnosť výberu dvoch krúžkov, nevyužil som všetky štyri," dodal.

 

Dnešný deň prežije prezident v Poprade spolu so svojou rodinou. "Rád varím, takže dnes budem dovárať obed. Polievku som už uvaril včera a doma ma čaká veľká rozmrazená chobotnica a uvažujem, ako ju dobre spraviť. Zrejme vyskúšam jeden chorvátsky recept," povedal Kiska. V popoludňajších hodinách sa celá rodina Kiskovcov chystá do kina na rozprávku.

 

img

 

 

09:49 - Bugár hodil svoj hlas do urny v sprievode rodiny

 

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár tradične so svojou rodinou, s manželkou Gabrielou, svokrou a dcérou, navštívil v ranných hodinách volebnú miestnosť na Pomleskej ceste v Šamoríne.

 

Po odovzdaní hlasovacieho lístka Bugár novinárom povedal, že jeho rodina sa snaží udomácniť viacgeneračné voľby. "Očakávam dobrý výsledok," konštatoval Bugár. Podľa neho záleží aj na tom, aká bude účasť voličov, ktorí využijú svoje občianske právo. "Dnes sa môžu občania vyjadriť k ďalšiemu osudu republiky, teraz sa rozhoduje o tom, ako bude vyzerať Slovensko v nasledujúcich štyroch rokoch," pokračoval predseda strany s tým, že svoj hlas odovzdal s dobrým pocitom. Sám sa zúčastnil na viacerých mítingoch a má pocit, že ľudia sú rozhodnutí ísť voliť.

 

Podľa predsedu okrskovej volebnej komisie č. 2 v Šamoríne Ivana Tótha majú voľby pokojný priebeh a k mimoriadnym udalostiam zatiaľ nedošlo.

 

img

 

 

09:38 - Figeľ: Dúfam, že prevládne zodpovednosť dnešného dňa

 

Voľby do Národnej rady SR sú dôležité pre to, aké bude Slovensko a aké Slovensko odovzdáme svojim deťom. Vyhlásil to dnes líder KDH Ján Figeľ po tom, ako v Bratislave odvolil aj v sprievode svojej manželky a vnučky. On sám dúfa, že prevládne zodpovednosť dnešného dňa.

 

"Je to v rukách občanov, závisí to od toho, kto príde. Tí, čo zostávajú doma, nechávajú to na ostatných," upozornil na margo očakávanej podpory pre KDH.

 

Dnešný deň až do večera chce šéf KDH stráviť s rodinou. "V kampani som veľa zameškal vo vzťahu k rodine, tak aspoň dnes budeme spolu. Večer budem očakávať výsledky a správy pre Slovensko. Verím, že budú dobré," povedal.

 

Na otázku, ako strávil posledné dni pred volebným aktom, odvetil, že KDH zavŕšilo kampaň v Ružomberku. "Potom som ešte úradoval a piatok (4.3.) a dnešok bol už o stíšení, o hľadaní vnútorných odpovedí na to, čo sme urobili a čo je pred nami. Som vďačný za všetko, čo som mohol urobiť spolu s tímom kandidátov. Bolo to náročné obdobie a verím, že prinesie ovocie," uzavrel.

 

img

 

 

09:20 - Na pokojný priebeh parlamentných volieb bude dohliadať 5000 policajtov

 

Na pokojný priebeh parlamentných volieb dohliada spolu 5000 policajtov, ktorí sa striedajú v 12-hodinových zmenách. Ako v piatok (4.3.) informoval prezident Policajného zboru Tibor Gašpar, v rámci jednej zmeny bude pôsobiť 865 hliadok, čo je 1730 policajtov.

 

V teréne sú napríklad príslušníci poriadkovej, dopravnej, železničnej, kriminálnej či cudzineckej polície. Ale aj protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Policajné hliadky venujú zvýšenú pozornosť objektom, v ktorých sa nachádzajú volebné miestnosti okrskových volebných komisií, okresné volebné komisie a Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

 

Slováci dnes volia nových poslancov do Národnej rady SR. Ide v poradí už o deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. O priazeň voličov sa uchádza 2882 kandidátov z 23 politických subjektov. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.

 

 

09:03 V Čičave sa dnes hlasuje vo voľbách i v referende

Obyvatelia obce Čičava, okres Vranov nad Topľou, sa dnes zúčastňujú na dvojakom hlasovaní. Okrem parlamentných volieb môžu vyjadriť svoj názor v miestnom referende.

 

Plebiscit rozhodne o zotrvaní Márie Nehilovej vo funkcii starostky obce. Pod petíciu za jeho vyhlásenie sa podpísalo takmer 300 Čičavčanov. Konanie referenda následne odobrilo obecné zastupiteľstvo.

 

Do referenda i parlamentných volieb sa dnes môže zapojiť viac ako 760 oprávnených voličov. Na pôde obecného úradu ich dnes vítajú dve komisie, a to volebná a referendová. Každá má k dispozícii samostatnú hlasovaciu urnu. Miestni obyvatelia sa z rána zaujímajú o voľby a referendum približne rovnako. TASR to potvrdili zástupcovia jednotlivých komisií.

 

Skôr ako volebný výsledok bude v obci známy výsledok plebiscitu. Volebnú miestnosť tu uzavrú o 22.00 h, avšak referendovú už o 20.00 h. Plebiscit o odvolaní starostky je už druhým v poradí. Prvý, ktorý sa konal v obci vlani v novembri, vyhlásili pre nízku účasť za neplatný.

 

"Voľby do parlamentu vnímam ako možnosť pre ľudí povedať si svoj názor. Mali by prísť voliť, nemalo by byť ľahostajné ľuďom, aká vláda je," konštatoval dnes pred volebnou miestnosťou v Čičave obyvateľ obce Ľubomír Jarka.

 

08:41 Fico: Budem rešpektovať akýkoľvek výsledok

 

Ľudia si v parlamentných voľbách vyberajú nielen svojich zástupcov, ale aj charakter krajiny. "Majú to v rukách, ja budem rešpektovať akýkoľvek výsledok," povedal dnes premiér a predseda Smeru-SR Robert Fico. Predpokladá, že do Národnej rady SR sa môže dostať rekordne veľký počet strán.

 

Fico svoj hlas odovzdal hneď ráno vo volebnej miestnosti v škole na bratislavskej Majerníkovej ulici. "Je to už také dosť tradičné pre mňa a moju rodinu. Chceme potom cez deň si zariadiť nejaké rodinné veci, ešte mám na starosti psa, ale z praktických dôvodov a je tu aj menej ľudí," povedal.

 

Posledné hodiny moratória pred voľbami strávil podľa svojich slov upratovaním v práci. Teraz plánuje rodinný obed a športovať. "Už okolo takej piatej-šiestej si pôjdeme obhrýzať nechty do centrály Smeru," uzavrel.

 

img

 

08:35 V trnavskom regióne je začiatok volebného dňa pokojný

 

Pokojný začiatok volieb hlásia okresy v trnavskom regióne. V mestách a obciach pri Piešťanoch, Hlohovci, Senici, Skalici a Trnave otvorili volebné miestnosti načas a bez problémov.

 

Vo volebnom obvode Trnava a Hlohovec je dovedna 164 volebných okrskov, z toho v krajskom meste je 56 okrskov a okresnom meste Hlohovec 18. V obciach sú volebné miestnosti zriadené prevažne na obecných úradoch alebo v sálach kultúrnych domov a v mestách aj v objektoch všetkých typov škôl, od materských až po univerzitu. Podľa predsedu okresnej volebnej komisie Petra Tomečka osemčlenná komisia bude v priebehu dňa vychádzať do terénu na návštevu okrskov. Tomeček predpokladá, že najväčším problémom dnešného volebného dňa by mohlo byť odovzdávanie nepoužitých volebných hlasovacích lístkov.

 

V okrese Piešťany je otvorených 63 volebných okrskov. Podľa zapisovateľky volebnej komisie Bronislavy Molnárovej zatiaľ nemajú nahlásený žiadny problém. Predseda komisie Tomáš Drobný a členovia takisto plánujú výjazdy do volebného obvodu a telefonické kontakty s jednotlivými okrskami.

 

Na Záhorí v okresoch Senica a Skalica je zriadených pre dnešné parlamentné voľby spolu 97 okrskov. Predsedníčka okresnej volebnej komisie Petronela Michalčíková pre TASR povedala, že sú pripravení riešiť prípadné nahlásené problémy.

 

 

08:32 Na hornej Nitre sa začali voľby načas, ich priebeh je zatiaľ pokojný

Voľby do Národnej rady SR prebiehajú v okresoch Prievidza, Partizánske a Bánovce nad Bebravou viac ako hodinu po ich začiatku pokojne. TASR to potvrdili zapisovatelia miestnych okresných volebných komisií.

 

"Nemáme zatiaľ žiadnu informáciu, že by nejaký okrsok neotvoril miestnosť. Možnosť otvoriť ju skôr nevyužila žiadna obec či mesto, výnimkou neboli ani Lazany v Prievidzskom okrese, kde tak robili pri predchádzajúcich voľbách," informoval TASR Ján Daňo, zapisovateľ Okresnej volebnej komisie v Prievidzi, pod ktorú spadajú okresy Prievidza a Partizánske.

 

Podľa zapisovateľky Okresnej volebnej komisie v Bánovciach nad Bebravou Emílie Kšiňanovej, členovia komisie prekontrolovali všetky okrsky v okrese. "Vo všetkých sa otvorili miestnosti o 7.00 h, všetky miestne komisie sú tiež uznášanieschopné," doplnila.

 

Odovzdať svoj hlas jednému z kandidátov či strane do parlamentu môže v okrese Prievidza a Partizánske dovedna 150.258 oprávnených voličov, z toho v Prievidzskom okrese ich je 111.549 a v okrese Partizánske 38.709. Voliť môžu pritom v celkovo 192 volebných okrskoch, z toho v okrese Prievidza ich je 140 a v okrese Partizánske 52. Obce a mestá vydali dovedna 3854 hlasovacích preukazov.

V okrese Bánovce nad Bebravou je celkovo 29.852 oprávnených voličov, ktorí môžu svoj hlas odovzdať v 62 okrskoch. Obce a mesto Bánovce nad Bebravou vydali dovedna 740 hlasovacích preukazov.

 

 

08:20 V bratislavskom Devíne prví voliči hodili hlas už pár sekúnd po siedmej

 

V malej bratislavskej mestskej časti Devín padol prvý lístok do volebnej urny už krátko po 7.00 h. Prví voliči totiž prišli k volebnej miestnosti ešte pred jej otvorením a na odovzdanie hlasu svojim kandidátom do parlamentu si tak museli počkať. Za prvých desať minút sa už aj čakalo v rade.

 

Prvým voličom v Devíne bol 43-ročný Martin. Ponáhľal sa na let do Indie, odovzdať svoj hlas preto prišiel hneď ráno. Vraví však, že voliť chodí pravidelne, je to podľa neho dôležité. "Je to naša občianska povinnosť mať svoj názor a vybrať si, aby som potom nemohol nadávať, že som nespravil niečo, čo som mal," povedal pre TASR.

 

Podotkol však, že sa rozhodoval dlho. "Nie je veľmi koho voliť. Nakoniec však rozhodol program politickej strany a ešte aj niektoré osobnosti na kandidačnej listine, bohužiaľ, nie vodca," zdôraznil Martin.

 

V Devíne obyvatelia volia v jednom volebnom okrsku, a to v Dome kultúry na Rytierskej ulici. Na volebnú miestnosť tam pre dnešný deň prerobili klubovňu. Predsedníčka okrskovej volebnej komisie Zlatica Benačková vysvetľuje, že voličov na všetky zmeny v dnešných parlamentných voľbách upozornia oznamy na dverách.

 

"Hlavne je na nich uvedené, ktorí kandidáti na post poslancov už nekandidujú, pretože sa vzdali. Máme to vyvesené pri vchodových dverách aj pri každej volebnej schránke, takže sme dobre pripravení," uistila. Dodala, že voličov budú zároveň upozorňovať, aby krúžkovali najviac štyroch kandidátov. "Ak ich bude viac, tieto lístky sú neplatné," zdôraznila.

 

Benačková tvrdí, že v malej mestskej časti je vždy vysoká volebná účasť oproti bratislavskému priemeru. Devínčania sú podľa nej zväčša disciplinovaní a voliť chodia. V komisii preto dúfajú, že tak tomu bude aj dnes. Prvá hodina tomu nasvedčovala. Voliči sa pri urnách neustále striedali.

 

 

08:19 Volebné miestnosti v okresoch R. Sobota a Revúca sa otvorili načas

Všetky volebné miestnosti v obciach okresov Rimavská Sobota a Revúca sa otvorili dnes presne o 7.00 h. Ani v jednom okrsku nepožiadali o skorší termín začatia volieb. TASR o tom informoval hovorca okresnej volebnej komisie Milan Laššák.

 

"Nemáme doteraz hlásené žiadne problémy ani z jedného okrsku. Všetko prebieha normálne a okrskové volebné komisie majú k dispozícii všetko potrebné," uviedol Laššák.

 

V okrese Rimavská je zriadených celkovo 217 volených okrskov. Najviac - 27 je v okresnom meste. Nasleduje Hnúšťa s ôsmimi okrskami a Tisovec s piatimi.

 

V okrese Revúca majú voliči k dispozícii spolu 66 volebných okrskov. Priamo v okresnom meste je ich 11, nasleduje Tornaľa s deviatimi okrskami.

 

 

08:17 Vo Zvolene v okrsku č. 7 volil ako prvý Košičan, ktorý pracuje v meste

Prvým voličom v okrsku č. 7, ktorý sídli v jedálni Základnej školy na Hrnčiarskej ulici vo Zvolene, bol v dnešný deň parlamentných volieb pán Miroslav z Košíc. Keďže v meste pracuje, pre hlasovanie si vybavil voličský preukaz.

 

"Myslím si, že voliť je nielen moje právo, ale aj povinnosť," odpovedal po hlasovaní na otázku TASR, prečo prišiel hlasovať.

 

Do okrsku v samom centre mesta, ktorý má na zozname 534 voličov, sa po siedmej hodine len pomaly schádzali voliči. Prichádzali najmä starší ľudia a takí, ktorí išli cestou do práce alebo na ranné nákupy.

 

img

 

 

08:11 Na Šariši sa začali voľby bez problémov

 

Parlamentné voľby na Šariši sa začali dnes bez problémov. Volebné miestnosti otvorili v jednotlivých volebných okrskoch o 7.00 h, nikde nepožiadali o skorší termín začatia volieb. TASR to potvrdili zapisovatelia volebných komisií za okresy Prešov, Sabinov, Bardejov, Svidník a Stropkov.

 

V krajskom meste v Prešove je vo volebných zoznamoch zapísaných 72.783 oprávnených voličov. Na území mesta je k dispozícii 81 volebných okrskov a rovnaký počet volebných miestností. Mesto na voľby využilo hlavne budovy škôl, kultúrnych zariadení, ale voliť sa bude aj v priestoroch Technických služieb mesta Prešov i v športovom a kúpeľnom areáli. V určenej lehote prešovský mestský úrad vydal 2527 voličských preukazov.

 

Mesto Prešov dostalo 764 žiadostí o voľbu poštou. Ako informovala hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová, v piatok 4. marca v priebehu dňa evidovali 614 vrátených obálok.

 

V niektorých prípadoch pôjdu komisie k voličom s prenosnou volebnou schránkou priamo do domácností, zariadení pre seniorov, kde sú ľudia prihlásení k trvalému pobytu, ale aj do nemocnice, kde budú voliči hlasovať s hlasovacími preukazmi.

 

 

08:00 Začali voliť odsúdení a obvinení v 18 slovenských väzeniach

 

V 18 slovenských väzeniach postupne dnes od 08.00 h pristupujú odsúdení a obvinení väzni k prenosným volebným urnám.

 

Spôsob, podmienky a začiatok hlasovania závisí od individuálnej vzájomnej dohody daného ústavu s príslušnou okrskovou volebnou komisiou. Ako prví začali dnes voliť väzni vo väzenských ústavoch v Bratislave, Ilave, Nitre, Prešove a v Žiline. Členovia volebných komisií prinesú volebné urny popoludní aj do čisto ženskej väznice v Nitre-Chrenovej a posledným ústavom, kde budú väzni voliť, a to konkrétne po 15.00 h, je Dubnica nad Váhom.

Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1474 obvinených, z toho 75 žien, a vo výkone trestu odňatia slobody 8639 odsúdených, z toho 588 žien. Takmer 1700 slovenských väzňov však v dnešných parlamentných voľbách voliť nemôže. Prekážkou ich práva voliť je, že buď boli odsúdení za obzvlášť závažný zločin, alebo sú cudzinci, alebo osoby pozbavené spôsobilosti na právne úkony, či sú neplnoletí.

 

Ku dňu konania predchádzajúcich parlamentných volieb v roku 2012 sa v ústavoch Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) nachádzalo spolu 10.099 obvinených a odsúdených, z ktorých právo voliť malo 1465 obvinených a 7577 odsúdených, spolu teda 9042 osôb. Svoje volebné právo vtedy využilo 158 obvinených a 592 odsúdených, čo súhrnne predstavuje 8,29-percentnú volebnú účasť. Na porovnanie v marcových prezidentských voľbách v roku 2014 bola v slovenských väzniciach až 32,42-percentná účasť.

 

"Právo voliť vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sa budú konať dňa 5. marca tohto roku, má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom SR, v deň konania volieb sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody na území SR, najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov veku a nemá prekážku práva voliť," povedal prednedávnom pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa ZVJS Adrián Baláž.

 

"Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia, výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu, pozbavenie spôsobilosti na právne úkony. Príslušný ústav zabezpečil, aby obvinení a odsúdení boli v dostatočnom časovom predstihu písomne informovaní o konaní volieb a poučení o spôsobe a práve voliť vo voľbách. Poučenie obsahuje aj informáciu, že obvinený alebo odsúdený, ktorý nemá prekážku práva voliť, mohol písomne požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu. Tlačivo žiadosti na tento účel zabezpečil ústav. Takúto žiadosť následne mohol zaslať obvinený alebo odsúdený písomne obci tak, aby žiadosť bola doručená obci najneskôr 15 pracovných dní pred konaním volieb, to znamená do 15. februára 2016. V prípade, že obvinený alebo odsúdený nemá vlastné peňažné prostriedky, odoslanie žiadosti o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu pre obvinených alebo odsúdených zabezpečil na vlastné náklady ústav. Vo všetkých ústavoch budú obvinení a odsúdení voliť do prenosnej volebnej urny. Pri výkone volebného práva obvineným a odsúdeným je ústav povinný zabezpečiť účel väzby a účel výkonu trestu odňatia slobody a bezpečnosť zúčastnených osôb," objasnil Baláž.

 

img

 

 

07:59 V Bratislave začali voliť odsúdení a obvinení väzni

V bratislavskom väzení - Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby - dnes krátko po 08.00 h začali voliť odsúdení a obvinení väzni.

 

V ústave v Bratislave sa vo výkone väzby nachádza 196 obvinených, z toho 11 žien, a vo výkone trestu odňatia slobody 258 odsúdených, z toho osem žien. Do väzenia členovia volebnej komisie priniesli prenosnú volebnú urnu. Okrem bratislavského väzenia sa o 08.00 h začalo voliť aj v ústavoch v Ilave, Nitre, Prešove a Žiline.

 

Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1474 obvinených, z toho 75 žien, a vo výkone trestu odňatia slobody 8639 odsúdených, z toho 588 žien. Takmer 1700 slovenských väzňov však v dnešných parlamentných voľbách voliť nemôže. Prekážkou ich práva voliť je, že buď boli odsúdení za obzvlášť závažný zločin, alebo sú cudzinci, alebo osoby pozbavené spôsobilosti na právne úkony, či sú neplnoletí.

 

 

07:58 Na strednom Považí a kopaniciach otvorili 395 volebných miestností

 

Presne o siedmej hodine sa dnes ráno otvorilo 395 volebných miestností v šiestich okresoch stredného Považia a kopaničiarskeho regiónu. V parlamentných voľbách v nich môže hlasovať viac ako 300.000 oprávnených voličov.

Ako TASR informovala zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Trenčíne Mária Snopková, v okrese Ilava je otvorených 60 volebných miestností, v okrese Trenčín 115. V zoznamoch voličov je podľa nej zapísaných približne 148.000 voličov.

 

Podľa zapisovateľa Okresnej volebnej komisie v Novom Meste nad Váhom Romana Kozáčeka v okrese Myjava môžu v parlamentných voľbách hlasovať voliči v 32 volebných miestnostiach, v okrese Nové Mesto nad Váhom je 67 volebných okrskov. Počet zapísaných voličov je asi 70.000.

 

V pôsobnosti Okresnej volebnej komisie v Považskej Bystrici, zastrešujúcej v parlamentných voľbách okresy Považská Bystrica a Púchov je celkom 121 volebných okrskov. V okrese Púchov 53, v Považskobystrickom okrese 68. V zoznamoch je zapísaných okolo 86.000 voličov. Informovala zapisovateľka komisie Renáta Hromková.

 

07:55 V žiadnej obci sa nevolilo skôr, volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h

 

Na rozdiel od predchádzajúcich volieb, kedy sa v niektorých obciach otvorili volebné miestnosti skôr, v dnešných parlamentných voľbách sa všetky otvorili o 7.00 h. "V tomto čase je otvorených všetkých 5992 volebných miestností, žiadna sa neotvárala skôr, ale všetky o siedmej hodine rannej," uviedla zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová. Voliči v nich môžu odovzdať svoj hlas do 22.00 h.

Štátna komisia pre voľby v súčasnosti otvára obálky s hlasmi voličov, ktorí hlasovali poštou zo zahraničia. "Do včerajšieho dňa zo zahraničia slovenskí občania, ktorí nemajú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, zaslali už svoje hlasovacie obálky z celkového počtu 1200 voličov 1049," priblížila Chmelová. Počas dnešného dňa sa členovia komisie vyberú aj do niektorých volebných miestností skontrolovať priebeh volieb.

 

Slováci dnes volia nových poslancov do Národnej rady SR. Ide v poradí už o deviate parlamentné voľby od Nežnej revolúcie v roku 1989. O priazeň voličov sa uchádza 2882 kandidátov z 23 politických subjektov.

 

 

07:47 V okresoch Zvolen,Detva a Krupina je 146 okrskov, najviac je v úradoch a školách

 

Parlamentné voľby 2016 sa začali o 7. h aj v 146 okrskoch v okresoch Zvolen, Detva a Krupina. Najviac okrskov - vyše 50 je zriadených v objektoch mestských a obecných úradov, ďalších viac ako 40 nájdu voliči v budovách materských, základných a stredných škôl.

 

Ďalším najpočetnejším miestom, kde môžu voliči odovzdávať svoje hlasy, sú dedinské a mestské kultúrne a spoločenské domy. Takých je v týchto troch stredoslovenských okresoch viac ako 30. Volí sa ale napríklad aj v ústavoch sociálnej starostlivosti, kluboch dôchodcov, centrách voľného času.

 

Voľby sa však budú konať napríklad aj v turistickej ubytovni a to v Detve - Kostolnej, v budove čistiarne odpadových vôd v Detve, časti Krné, v drevenici pri zastávke autobusu v Detvianskej Hute - časti Blažkova jama alebo v byte bytového domu v obci Dúbrava - Želobúdza.

 

img

 

 

07:41 V najzápadnejšej obci Slovenska sa voľby začali načas a bez problémov

 

Presne o siedmej hodine sa voľby do Národnej rady SR bezproblémovo začali aj v najzápadnejšom sídle Slovenska, v obci Záhorská Ves. Prvý volič vhodil obálku s hlasovacím lístkom do hlasovacej urny už tri minúty po siedmej.

 

"Prišla som sem rovno z Bratislavy, kde som bola za dcérou," priznala sa pani Viera, ktorá volila ako prvá. Špeciálnu motiváciu zúčastniť sa na dnešných voľbách nemala. "Chodím na každé voľby, záleží mi na tom, ako to na Slovensku bude vyzerať a kto bude tento štát riadiť," uviedla pre TASR.

 

Volebná miestnosť sa postupne zapĺňala ďalšími voličmi. Medzi prvými prišiel aj starosta obce Boris Šimkovič. "Považujem za povinnosť prísť hneď ráno a pozdraviť aj členov volebnej komisie, ktorí majú stále viac a viac agendy. Som presvedčený, že to zvládnu bez problémov," povedal pre TASR.

 

Šimkovič je starostom Záhorskej Vsi už štvrté volebné obdobie, zažil atmosféru štyroch parlamentných volieb. "Atmosféra v obci pred dnešnými voľbami v porovnaní s tými predchádzajúcimi nebola iná," skonštatoval.

Právo voliť v tohtoročných voľbách do NR SR má 1449 obyvateľov Záhorskej Vsi. Voliť možno až do 22.00 h.

 

V parlamentných voľbách kandiduje 23 politických strán, hnutí a koalícií. Voliť môžu všetci občania SR, ktorí majú v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Na Slovensku máme viac ako 4,4 milióna oprávnených voličov. Štát vyjdú voľby na 10,7 milióna eur.

 

 

07:10 V mestách KSK zaznamenali značný záujem o hlasovacie preukazy

 

Záujem o hlasovacie preukazy v okresných mestách Košického kraja bol pre dnešné parlamentné voľby väčší ako pred štyrmi rokmi.

 

"Mestský úrad v Trebišove vydal 475 hlasovacích preukazov pre parlamentné voľby osobám, ktoré si uplatnia právo voliť mimo okrskovej komisie ich trvalého bydliska," informovala TASR Martina Kužmová z mestského úradu. Doklad si mohli občania vybaviť do piatka (4.3.) 15.30 h.

 

Oproti roku 2012 vydali v Trebišove o 80 preukazov viac. V meste je zapísaných 17.357 voličov, z toho 55 voličov poslalo svoj hlas poštou, čo je o 22 viac ako pred štyrmi rokmi.

 

V meste Rožňava vydali na prebiehajúce voľby hlasovacie preukazy 473 žiadateľom. "Vydávali sme ich priebežne. Záujem sa v porovnaní s predošlými voľbami zvýšil približne o 50," informovala TASR Andrea Klenovská z mestského úradu. V Rožňave je zhruba 18.280 obyvateľov.

 

Aj v Gelnici počet záujemcov o preukazy narástol, potvrdil to primátor Dušan Tomaško. Vydali ich 141, v meste je 5136 oprávnených voličov.

 

 

07:00 Volebné miestnosti sa otvorili, Slováci si volia poslancov do NR SR

 

Hlasuje sa za plentou. Hlasovacie lístky dostanú voliči od členov okrskovej volebnej komisie, čo potvrdia podpisom. Voliči si za plentou vyberú jeden hlasovací lístok, prípadne na ňom udelia aj preferenčné krúžky, najviac štyri, a vložia lístok do obálky. Tú potom vhodia do volebnej schránky. Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý mu bude uložená pokuta 33 eur.

 

Do parlamentu kandidujú: TIP - 1, Strana moderného Slovenska - 2, OĽaNO-NOVA – 3, Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník - 4, Šanca - 5, Sme Rodina – Boris Kollár - 6, Strana zelených Slovenska - 7, koalícia Spoločne za Slovensko - 8, Maďarská kresťanskodemokratická aliancia - 9, VZDOR-strana práce - 10, Most-Híd – 11, SNS -12, Odvaha - Veľká národná a proruská koalícia - 13, KSS - 14, SDKÚ-DS - 15, Smer-SD - 16, KDH – 17, SKOK - 18, Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko - 19, #Sieť - 20, SMK - 21, Priama demokracia – 22, SaS – 23.

 

Vo voľbách do Národnej rady SR môže hlasovať 4.428.000 voličov. Pre 68.000 ľudí to budú vôbec prvé voľby, v ktorých budú môcť odovzdať svoj hlas. Ďalší typ prvovoličov sú tí, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale v parlamentných budú môcť prvýkrát až v marci. Tých bude 196.000. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5992 volebných okrskoch vo všetkých 2926 obciach na Slovensku.

 

Po uzatvorení volebných miestností sa začnú spočítavať hlasy. Prvé priebežné neoficiálne výsledky parlamentných volieb by mohli byť známe približne 40 minút po uzatvorení volebných miestností. Štatistici budú priebežné výsledky zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky budú známe po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 6. marca.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies