Clintonová prijala prehru: Trump bude náš nový prezident, mali by sme ho prijať s otvorenou mysľou

NETKY.SK • 9 November 2016, 22:02 • 2 min
Clintonová prijala prehru: Trump bude náš nový prezident, mali by sme ho prijať s otvorenou mysľou

WASHINGTON - Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

img

 

Trumpov prvý príhovor

 

 

21:16 Šéf Snemovne reprezentantov Ryan prisľúbil spoluprácu s Trumpom

Predseda americkej Snemovne reprezentantov Paul Ryan prisľúbil dnes úzku spoluprácu s novozvoleným prezidentom Donaldom Trumpom, s ktorým sa počas kampane dostával do sporov, pri tvorbe ambiciózneho republikánskeho legislatívneho programu od začiatku roka 2017. Ryan na tlačovej konferencii povedal, že s Trumpom si dohadujú schôdzku, na ktorej budú hovoriť o prechode k novému Kongresu a novej vláde, ako aj o programe republikánov v Kongrese po zvyšok terajšieho funkčného obdobia, píše agentúra Reuters. Na základe výsledkov utorkových volieb bude Republikánska strana po prvý raz od roku 2007 súčasne ovládať Biely dom, federálny Senát i Snemovňu reprezentantov. "Práve získal mandát a my teraz máme jednotnú republikánsku vládu," povedal Ryan o Trumpovi. Podľa vlastných slov očakáva, že jeho šesťbodový plán "Lepšia cesta pre Ameriku", ktorý republikáni v snemovni využívali ako volebný program, bude základom pre budúce legislatívne iniciatívy. Ryanov plán vyzýva okrem iného na zrušenie zákona o zdravotnej starostlivosti známeho ako Obamacare, reformu daňových zákonov a obmedzenie federálnej regulácie v priemysle. Ryan len so zdráhaním akceptoval Trumpa ako nominanta republikánov a realitného magnáta odsudzoval za poburujúcu rétoriku z kampane. Jeho vyjadrenie o sudcovi mexického pôvodu napríklad označil za "učebnicovú definíciu rasizmu". Trump v októbri zasa vyhlásil, že Ryan je "veľmi slabý a neefektívny líder". Dnes však Ryan novinárom povedal, že ich vzťahy sú v poriadku a s Trumpom viedol za posledných 18 hodín dva "fantastické rozhovory". Chce sa tiež postarať o to, že keď Trump zloží prísahu, republikáni naplno rozbehnú svoj politický program. Ryan tiež vyhlásil, že víťazstvo Trumpa je "najúžasnejším politickým výkonom", aký kedy zažil, a že Trump porozumel náladám v krajine tak, ako nikto iný. "Postavil politiku na hlavu," dodal šéf Snemovne reprezentantov, ktorý sa chce v januári uchádzať o opätovné zvolenie do funkcie. Trumpa vyzdvihol aj za zaktivizovanie voličov, ktoré pomohlo republikánom udržať si väčšinu v oboch komorách Kongresu.

 

20:49 Donaldovi Trumpovi k víťazstvu zablahoželali aj Bushovci

Bývalý 41. americký prezident George Bush zablahoželal dnes Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v utorkových prezidentských voľbách, napísala agentúra AP. Bush starší svoje spoločné blahoželanie s manželkou Barbarou zverejnil na sociálnej sieti Twitter. Jeho hovorca Jim McGrath povedal, že Bush taktiež Trumpovi zatelefonoval, aby mu poprial veľa šťastia, s tým, že a ich rozhovor bol veľmi srdečný. Koho Bush starší volil, však hovorca odmietol povedať. Budúcemu 45. americkému prezidentovi Trumpovi a jeho manželke Melanii telefonicky zagratuloval aj 43. americký prezident George W. Bush, syn Busha staršieho. Agentúra AP komentovala, že republikáni Bushovci mali s Trumpom počas celej prezidentskej kampane napätý vzťah. Bushov mladší syn Jeb Bush bol totiž medzi vyše desiatkou kandidátov na republikánsku nomináciu, ktorých Trump porazil počas primárok. Svoj Tweet Trumpovi napokon venoval aj Jeb Bush: "Nastávajúce dni a mesiace sa budem za teba modliť," napísal.

 

19:38 Kaliňák: Ľudia si slobodne zvolili Trumpa, treba mu zagratulovať

V USA zvíťazila demokracia, ľudia si slobodne zvolili svojho prezidenta a my sme mu povinní zagratulovať. Pre TASR to dnes v Bruseli povedal slovenský minister vnútra Robert Kaliňák. Viac sa dočítate TU!

 

19:21 Orbán o Trumpovom víťazstve: Svet sa vrátil do reality

Výsledky prezidentských volieb v USA vracajú svet do reality. Počas návštevy Londýna to dnes uviedol predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorého citovala agentúra MTI. Orbán maďarským novinárom v Londýne povedal, že svetu vždy prospelo, keď sa mu "podarilo vymaniť zo zajatia práve vládnucich ideologických smerov a keď sa dokázal vrátiť do reality". "Podľa môjho názoru teraz došlo práve k tomu. Napĺňa to nádejou aj zvyšok západného sveta, že sa môže dostať zo zajatia spôsobu uvažovania a rétoriky ideológií a politickej korektnosti vzdialenej od reality," dodal maďarský premiér.

 

18:32 Áder: Výsledok volieb prezidenta USA odzrkadľuje túžbu Američanov po zmene

Výsledky prezidentských volieb v Spojených štátoch odzrkadľujú túžbu Američanov po zmene a obnove v ťažkom období, v ktorom všetci musíme čeliť výzvam doma i vo svete, uviedol v dnešnom blahoprajnom telegrame adresovanom Donaldovi Trumpovi maďarský prezident János Áder. Podľa agentúry MTI Áder vyjadril presvedčenie, že historické partnerstvo Maďarska so Spojenými štátmi, ktoré je založené na spoločnom hodnotovom poriadku, láske k slobode a oddanosti demokracii, pomôže spoločne čeliť týmto výzvam.

 

Maďarská hlava štátu pripomenula, že Maďari nedávno oslavovali 60. výročie revolúcie z roku 1956, ktorá vypukla kvôli diktatúre a zahraničnému útlaku. "Maďari sú pripravení pokračovať v spolupráci s USA v rámci spojenectva v Severoatlantickej aliancii v záujme zachovania mieru a posilnenia medzinárodnej bezpečnosti," dodal Áder, ktorý zároveň vyjadril nádej, že tradičné priateľstvo a dôvera medzi oboma krajinami budú v nadchádzajúcich rokoch posilnené.

 

18:31 Pan Ki-mun vyzval Trumpa na spoluprácu pri riešení problémov sveta

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun gratuloval dnes novozvolenému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi s tým, že svetová organizácia od jeho vlády očakáva posilňovanie medzinárodnej spolupráce zameranej na riešenie výziev dneška, ako je klimatická zmena. "Po tvrdej a často rozdeľujúcej kampani stojí za to pripomenúť si a zdôrazniť, že jednota v rozmanitosti Spojených štátov je jednou zo silných stránok tejto krajiny. Vyzývam všetkých Američanov, aby tomuto duchu zostali verní," citovala Pan Ki-muna agentúra Jonhap.

 

Šéf OSN podčiarkol, že na vyriešenie celosvetových problémov je potrebné "spoločné celosvetové úsilie", pričom krajiny po celom svete sa spoliehajú na USA, že "využijú svoju pozoruhodnú moc, aby pomohli pozdvihnúť ľudstvo a snažili sa o spoločné dobro". Pan Ki-mun dodal, že vyjadruje uznanie Trumpovej volebnej súperke Hillary Clintonovej za "celoživotnú oddanosť mieru, napredovaniu žien a blahu detí". Vyzdvihol ju tiež ako "silný globálny symbol emancipácie žien", informovala agentúra AP.

 

18:08 Clintonová: Donald Trump bude náš prezident. Mali by sme mu dať šancu viesť

Mrzí ma, že sme tieto voľby nevyhrali. Vyhlásila to dnes kandidátka Demokratickej strany na úrad amerického prezidenta Hillary Clintonová vo svojom prvom prejave po oznámení takmer konečných výsledkov volieb. Národ "je omnoho hlbšie rozdelený, než sme sa domnievali," povedala Clintonová svojim priaznivcom v New Yorku. Zároveň priznala svoju porážku a svojich podporovateľov vyzvala, aby rešpektovali výsledky volieb.

 

"Donald Trump bude náš prezident. Mali by sme ho prijať s otvorenou mysľou a dať mu šancu viesť," uviedla Clintonová podľa agentúry DPA. Clintonovej príchod na pódium sprevádzal dlhý potlesk. Nadšenie a podporné ovácie sprevádzali aj celý jej príhovor. Spolu s Clintonovou prišiel na pódium aj jej manžel bývalý prezident Bill Clinton. Zúčastniť sa tejto prezidentskej kampane bolo podľa nej tou najväčšou poctou v jej živote.

Výsledky volieb označila za "bolestivé", snaha zvíťaziť však nebola len jej osobnou ambíciou, ale snahou "krajiny, ktorú milujeme". Americká demokracia je závislá na "pokojnom odovzdaní moci", zdôraznila Clintonová v prejave, ktorý citovala agentúra AP.

 

 

17:09 České stávkové kancelárie prerobili na víťazstve Donalda Trumpa

České stávkové kancelárie prerobili na víťazstve Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách niekoľko desiatok miliónov korún. Informoval o tom portál iDNES.cz. Stávkari v dvoch dominantných českých kanceláriách Tipsport a Fortuna stavili na výsledok amerických volieb vyše 30 miliónov Kč (1,1 milióna eur). Aj keď o niečo viac ľudí verilo Hillary Clintonovej, na Trumpa boli lepšie kurzy aj vyššie vsadené sumy. Najúspešnejší stávkar vyhral 1,5 milióna Kč. České stávkové kancelárie celkovo stratili desiatky miliónov korún. Bookmakeri verili vo víťazstvo Clintonovej a na jej súpera Trumpa stanovili oveľa vyššie kurzy. To sa ukázalo ako chybná kalkulácia. Stávková kancelária Fortuna podľa hovorcu Petra Šraina vyplatí o 9 miliónov Kč viac, než prijala na stávkach.

 

Ešte horšie je na tom Tipsport. Jeho strata sa pohybuje rádovo v desiatkach miliónov korún. "To, ako dopadli stávky na americké prezidentské voľby, pre nás určite bude dôležitý faktor do budúcnosti," uviedol hovorca Tipsportu Václav Sochor. Väčšina tipujúcich favorizovala Clintonovú, ako sa však približoval termín volieb, pribúdalo stávok na Trumpa. Podľa Sochora priaznivci kandidáta republikánov investovali do svojho favorita aj vyššie sumy a celkový objem peňazí vsadených na Trumpa bol tak vyšší. Rekordmanom zrejme bol stávkar, ktorý u Fortuny stavil postupne na tri tikety 320.000 Kč. Ten teraz zinkasuje výhru 1,445 milióna Kč. "Stávkujúci opäť potvrdili, že na politických udalostiach, a nielen tých českých, dokážu tipovaním veľa zarobiť," dodal Šrain.

 

Najviac sa však investícia zhodnotila niekoľkým jednotlivcom, ktorí peniaze na Trumpa stavili ešte pred prezidentskými primárkami. Tých nebolo veľa, pri kurze 50 ku 1 však svoje peniaze významne rozmnožili. Najvyššia vsadená suma vtedy predstavovala 1000 Kč. České stávkové kancelárie sa zhodujú v tom, že americké voľby predstavovali mimoriadnu udalosť. Výška výhier vyplatená v Tipsporte je vôbec najvyššia u spoločenských stávok v histórii a rovnako je to aj v prípade stávkovej kancelárie Chance.

 

16:50 Slovinsko: Mestečko, kde vyrastala Melania Trumpová, dúfa v posilnenie turizmu

Výsledky amerických prezidentských volieb vítali dnes v slovinskej Sevnici, kde vyrastala budúca prvá dáma USA Melania Trumpová. Mestečko totiž zviditeľnila už kandidatúra jej manžela Donalda Trumpa a jeho predstavitelia dúfajú, že sa to pozitívne odrazí na cestovnom ruchu. "Bolo to spontánne zhromaždenie," uviedol starosta mesta Srečko Ocvirk. "Ľudia sem prišli, ukázali, že sa radujú, a odišli. Tu je normálny pracovný deň," citovala ho na svojom webe verejnoprávna RTV Slovenija.

 

Ľudia podľa televízie prichádzali do malého priemyselného mesta ležiaceho 60 kilometrov východne od Ľubľany a znova z neho odchádzali už od rána. Sevnicu zdobili aj viaceré americké vlajky.

Ocvirk dúfa, že známa niekdajšia obyvateľka mesta si niekedy nájde čas na návštevu Sevnice, kde už podľa médií roky nebola. Starosta dodal, že od samotného presunu Melanie Trumpovej do Bieleho domu veľa neočakáva, no súvisiaca pozornosť môže pomôcť propagácii oblasti ako turistickej destinácie, ponúkajúcej najmä možnosti športovania v prírode.

 

Bývalá modelka, ktorá ako Melanija Knavsová vyrastala v Sevnici, kým nevyrazila do sveta za kariérou, je treťou manželkou newyorského realitného magnáta. Melania Trumpová bude po Louise Adamsovej (1775-1852) len druhou prvou dámou USA, ktorá sa narodila v zahraničí, no vôbec prvou imigrantkou na tomto poste. Adamsová sa totiž narodila v Londýne, avšak ako dcéra amerického konzula.

 

img

Slovinská Sevnica, kde vyrastala budúca prvá dáma USA Melania Trumpová

 

16:36 Expremiér Gyurcsány zablahoželal Trumpovi a vyhlásil, že nie je dôvod na paniku

Nie je dôvod na paniku, Spojené štáty sú aj dnes domovom slobody a demokracie a v záujme celého sveta je, aby to tak aj zostalo. V reakcii na americké prezidentské voľby to na Facebooku uviedol predseda maďarskej opozičnej Demokratickej koalície (DK) a bývalý premiér Ferenc Gyurcsány, ktorý zároveň zablahoželal Donaldovi Trumpovi k víťazstvu. "Maďarsko aj naďalej považuje USA za jedného zo svojich najdôležitejších spojencov," zdôraznil Gyurcsány. Vyjadril pritom presvedčenie, že tak ako napätý vzťah Baracka Obamu s Viktorom Orbánom v zásade neoslaboval maďarskú vládu, ale ani neposilňoval opozíciu, tak tomu zostane aj za vlády Donalda Trumpa.

 

Gyurcsány podotkol, že Orbánovu vládu treba poraziť doma a nie sa spoliehať na pomoc z Washingtonu. Skutočnosť, že Trump zvíťazil vo voľbách aj napriek tomu, že jeho súperka mala masívnu finančnú i mediálnu presilu, označil expremiér za dôležité ponaučenie. "Od zajtra sa znova sústredíme na úlohy, ktoré stoja pred nami, na porazenie Orbánovej vlády," dodal.

 

15:54 Šéfovia diplomacií EÚ sa kvôli voľbám v USA mimoriadne stretnú v Bruseli

Ministri zahraničných vecí členských krajín Európskej únie sa v nedeľu stretnú na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli. Diskusie ministrov budú zamerané na výsledok prezidentských volieb v USA, uviedla tlačová agentúra DPA. K mimoriadnym rokovaniam šéfov diplomacie dôjde deň pred každomesačným pravidelným zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli. Dôvodom pre neplánované nedeľňajšie rokovanie ministrov je prekvapivé víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová ešte pred utorňajšími voľbami v USA uviedla, že "EÚ bude aj naďalej spolupracovať s USA", aj v prípade výhry republikánskeho kandidáta. Po oznámení výsledkov volieb to potvrdila.

 

"Väzby medzi EÚ a USA sú hlbšie než akékoľvek politické zmeny," napísala Mogheriniová na svojom účte na Twitteri. Bola vôbec prvou európskou političkou, ktorá zareagovala na Trumpovo víťazstvo vo voľbách. Snahu o vytýčenie kontúr ďalšej európsko-americkej spolupráce s administratívou Donalda Trumpa dnes prejavili aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk. V spoločnom liste pozvali budúceho prezidenta USA do Európy na summit EÚ-USA, na ktorom by obe strany chceli zadefinovať podobu vzájomných vzťahov na najbližšie štyri roky.

 

15:24 Rúhání: Trumpovo zvolenie Iránu nezabráni v budovaní konštruktívnych vzťahov

Zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta USA nezabráni Iránu v budovaní konštruktívnych vzťahov s inými štátmi. Uviedol to dnes v reakcii na výsledky prezidentských volieb v USA iránsky prezident Hasan Rúhání. Rúhání pripomenul aj záväzky súvisiace s likvidáciou sankcií uvalených na Irán kvôli jeho jadrovému programu. Dodal, že rozvíjajúce sa ekonomické vzťahy s inými štátmi budú smerovať k ďalšiemu rastu a sú nezvratné.

 

Irán dnes prostredníctvom svojho šéfa diplomacie Mohammada Džaváda Zarífa tiež vyjadril nádej, že Spojené štáty budú plniť svoju časť záväzkov vyplývajúcich z multilaterálnej dohody o iránskom jadrovom programe, ktorá bola uzavretá vlani. Počas predvolebnej kampane Trump kritizoval dohodu o iránskom jadrovom programe a avizoval, že v prípade zvolenia za prezidenta sa pokúsi ju znova otvoriť. Irán označil aj za najväčšieho podporovateľa terorizmu na svete.

 

Zaríf však dnes vyhlásil, že "bez ohľadu na to, kto sa stal prezidentom USA, musí chápať realitu sveta a nášho regiónu a realisticky jej čeliť". Irán a šestica mocností podpísali vlani 14. júla historickú dohodu, ktorá urovnala roky trvajúce spory a podozrenia ohľadom iránskeho jadrového programu. Zmluvné strany prijali plán krokov, ktoré mal Irán splniť výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických a finančných sankcií.

 

 

 

14:53 Netanjahu vyjadril nádej, že Trump bude posilňovať partnerstvo s Izraelom

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes zablahoželal Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v prezidentských voľbách v USA a vyjadril presvedčenie, že novozvolený prezident bude aj naďalej posilňovať jedinečné spojenectvo medzi Izraelom a Spojenými štátmi a dostane ho na vyššiu úroveň. Podľa Netanjahua je Trump "skutočným priateľom Izraela." "Budeme spoločne pracovať na podpore bezpečnosti, stability a mieru v tomto regióne," pokračoval izraelský premiér. Poznamenal tiež, že "silné spojenectvo medzi Spojenými štátmi a Izraelom je založené na spoločných hodnotách, spoločných záujmoch a spoločnom osude." Izraelský minister školstva Naftali Bennett, ktorého strana je kľúčovým spojencom vo vládnej koalícii, predtým vyhlásil, že Trumpovo víťazstvo znamená, že "éra palestínskeho štátu sa končí". Palestínčania chcú svoj štát vyhlásiť na územiach, ktoré Izrael okupoval v roku 1967. Netanjahu v minulosti deklaroval, že je ochotný s Palestínčanmi rokovať o zmluve o hraniciach, pričom však ale stiahol ponuky, ktoré na rokovaniach s Palestínčanmi predostreli jeho predchodcovia. Namiesto toho vyvíja tlak na rozširovanie židovských osád na okupovaných územiach. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v reakcii na Trumpovo zvolenie vyjadril nádej, že počas jeho funkčného obdobia bude v oblasti dosiahnutý mier.

 

14:51 Poľský prezident blahoželal Trumpovi a pripomenul spoločné hodnoty

Poľský prezident Andrzej Duda adresoval dnes víťazovi amerických prezidentských volieb Donaldovi Trumpovi list, v ktorom mu zablahoželal k zvoleniu do najvyššej ústavnej funkcie USA. Vzťahy medzi oboma krajinami označil pri tejto príležitosti za skvelý príklad strategického partnerstva opierajúceho sa o spoločné hodnoty, predovšetkým o slobodu tak dôležitú pre Poliakov i Američanov. Duda v liste, o ktorom informovala spravodajská televízia TVN24 poukázal na fakt, že v ostatných desaťročiach sa podarilo rozvinúť iniciatívy s cieľom posilnenia vzájomných vzťahov vrátane politických konzultácií na vysokej úrovni. Okrem toho sa výrazne rozšírila bilaterálna spolupráca v kľúčových oblastiach, medzi ktoré poľský prezident zaradil bezpečnosť, obranyschopnosť, obchod a inovácie. Na jednej zo sociálnych sietí Andrzej Duda vyjadril navyše presvedčenie, že poľsko-americké vzťahy zostanú úzke a pevné, ba že budú ešte silnejšie. Šéf tlačového odboru prezidentskej kancelárie Marek Magierowski vo vysielaní rozhlasovej stanice Polskie Radio 24 už skôr uviedol, že pre Poľsko i pre prezidenta Dudu je prioritou implementácia rozhodnutí nedávneho summitu Severoatlantickej aliancie (NATO), ktorého dejiskom bola Varšava. Konkrétne ide o rozmiestnenie útvarov ozbrojených síl členských krajín aliancie v troch pobaltských republikách i Poľsku či dokončenie protiraketovej základne v Redzikowe.

 

14:50 Výsledky prezidentských volieb vo viacerých štátoch stále nie sú známe

Niekoľko hodín po vyhlásení víťaza utorkových prezidentských volieb v USA stále nie je známe, ako hlasovali obyvatelia troch štátov - New Hampshire, Minnesoty a Michiganu. Republikánovi Trumpovi zrejme pripadne takmer 300 z celkove 538 voliteľov za jednotlivé štáty USA, o ktorých rozdelení rozhodovali voliči, informovala dnes agentúra DPA. Spravodajská stanica CNN, ktorá priebežne zverejňuje odhady výsledkov prezidentských volieb, takisto čaká na údaje z uvedených štátov, aj keď na víťazstve Trumpa už nemôžu nič zmeniť. Republikánsky kandidát dokázal získať viac ako polovicu, teda najmenej 270 voliteľov, aj vďaka úspechu v tzv. nerozhodných štátoch, ako sú Severná Karolína či Florida. Podľa údajov CNN je pomer v počtoch voliteľov momentálne 289 ku 218 v prospech Trumpa. Pokiaľ však ide o podporu samotných voličov, ktorí rozhodovali o rôznych počtoch voliteľov pripadajúcich na jednotlivé štáty, terajší stav je v prospech Trumpovej súperky, demokratky Hillary Clintonovej, a to 47,6 ku 47,5 percenta z viac ako 118 miliónov odovzdaných hlasov. Volitelia prislúchajúci k jednotlivým kandidátom majú oficiálne potvrdiť Trumpovo víťazstvo 19. decembra. Svojej funkcie sa novozvolený 45. prezident USA ujme 20. januára.

 

14:45 Trudeau: Kanada nemá bližšieho spojenca než USA

Kanadský premiér Justin Trudeau sa dnes ráno pripojil k celému radu svetových lídrov, ktorí blahoželajú americkému novozvolenému prezidentovi Donaldovi Trumpovi k víťazstvu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Vzťah USA a Kanady "slúži ako vzor pre svet", uviedol Trudeau. "Kanada nemá bližšieho priateľa, partnera a spojenca než Spojené štáty," vysvetlil Trudeau vo vyhlásení. "Tešíme sa v nasledujúcich rokoch na veľmi úzku spoluprácu s novozvoleným prezidentom Trumpom, jeho administratívou a Kongresom USA, vrátane oblastí ako obchod, investície a medzinárodný mier i bezpečnosť," dodal Kanaďan Trudeau ako premiér susednej krajiny.

 

14:43 Zeman: Mám veľkú radosť z volebného víťazstva Donalda Trumpa

Český prezident Miloš Zeman vyjadril dnes na tlačovej konferencii veľkú radosť z výsledkov prezidentských volieb v Spojených štátov amerických. Zeman pripomenul, že Donaldovi Trumpovi vyjadril pred voľbami verejnú podporu ako jeden z mála európskych politikov. Zároveň ocenil podľa neho jasný spôsob Trumpovho vyjadrovania sa a pozval ho na návštevu Česka. "Vážim si i spôsob vystupovania Donalda Trumpa, ktorý hovorí jasne, niekedy drsno, ale zrozumiteľne," citoval internetový server Novinky.cz Zemana, ktorý odsúdil "politickú korektnosť" ako zbierku nič nehovoriacich frází. Český prezident súčasne vyjadril súhlas s názormi úspešného republikánskeho kandidáta na post prezidenta USA na migráciu i boj s medzinárodným terorizmom. Podľa Zemana, ktorý opäť kriticky hovoril o médiách a spochybnil relevantnosť predvolebných prieskumov, sa česko-americké vzťahy ďalej zlepšia a nebudú zaťažené nedorozumeniami.

 

14:39 Vatikán Trumpovi zablahoželal k víťazstvu a ubezpečil ho o svojich modlitbách

Svätá stolica berie na vedomie vôľu amerického ľudu a praje novému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, aby pracoval pre mier. Oznámil to dnes vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin. "Rešpektujeme vôľu amerického ľudu," uviedol vo vysielaní Vatikánskeho rozhlasu Parolin, ktorý vyzdvihol vysokú účasť voličov na hlasovaní. Vatikán podľa Parolinových slov blahoželá Trumpovi k zvoleniu za prezidenta a vyjadruje želanie, aby práca jeho i jeho vlády bola plodná. "Budeme sa modliť za to, aby jeho práca slúžila blahu a mieru vo svete. Všetci musíme pracovať na tom, aby sa menila situácia vo svete, v ktorom je tak veľa utrpenia," vyhlásil Parolin podľa agentúry ANSA.

 

14:16 Putin: Sme pripravení pokúsiť sa obnoviť dobré vzťahy s USA

uský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Moskva je pripravená pokúsiť sa obnoviť dobré vzťahy so Spojenými štátmi. Uviedol to v reakcii na zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta USA. Viac sa dočítate TU!

 

Putin zablahoželal Trumpovi: Dúfam v spoluprácu a zlepšenie rusko-amerických vzťahov

 

 

14:05 Čína priamo nekomentovala výsledok volieb v USA; verí v naďalej dobré vzťahy

Čína dnes nekomentovala výsledky prezidentských volieb v USA. Vyjadrila však nádej, že s novou americkou administratívou bude pokračovať v budovaní trvalo udržateľných vzťahov, a vyslovila presvedčenie, že obe krajiny budú schopné zvládnuť aj svoje obchodné spory. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Lu Kchang sa na brífingu v Pekingu pred novinármi vyjadril, že Čína sa "teší na to, že spoločné úsilie s novou vládou USA povedie k trvalému, stabilnému a zdravému vývoju bilaterálnych vzťahov, v prospech ľudu oboch krajín a sveta". Na otázku ohľadom hnevu amerických voličov súvisiaceho s ekonomickými stratami zavinenými čínskym exportom Lu vyhlásil, že obe krajiny majú nástroje na riešenie obchodných sporov. "Čína a Spojené štáty ako zrelé a veľké krajiny sú takéto problémy schopné riešiť," ubezpečil.

 

13:57 Obama pozval Trumpa na štvrtok do Bieleho domu

Americký prezident Barack Obama pozval novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa na spoločné stretnutie do Bieleho domu vo štvrtok. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP. Obama sa plánuje vyjadriť k Trumpovmu víťazstvu ešte dnes prostredníctvom vyhlásenia. Biely dom oznámil, že Obama zatelefonoval Trumpovi zo svojej rezidencie v Bielom dome už dnes v skorých ranných hodinách a zablahoželal mu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Obama takisto zatelefonoval demokratickej prezidentskej kandidátke Hillary Clintonovej. Podľa Bieleho domu Obama vyslovil obdiv voči jej "silnej kampani", ktorú viedla po celej krajine. O Obamovom telefonickom blahoželaní Trumpovi k zvoleniu za prezidenta informovala dnes už skôr manažérka Trumpovej kampane Kellyanne Conwayová. Podľa jej slov Obama zatelefonoval Trumpovi skoro ráno, keď sa víťaz práve rozprával so svojimi priaznivcami v New Yorku, a tak mu Trump zavolal naspäť, keď zišiel z pódia. Conwayová opísala telefonát oboch politikov ako "veľmi príjemný rozhovor".

 

 

 

 

🇺🇸❤️I want to live in a #CountryOfKindness #LoveTrumpsHate He divided us so carelessly. Let's take care now of each other.

Fotka uverejnená používateľom #VoteHillary (@ladygaga),

 

13:44 Rakúski politici sú zvedaví, čo z predvolebných zámerov Trump zrealizuje naozaj

S prekvapením a zväčša zdržanlivo reagovali na výsledky amerických prezidentských volieb poprední rakúski politici. Spolkový kancelár Christian Kern zablahoželal Donaldovi Trumpovi k volebnému víťazstvu a v priestoroch parlamentu vo Viedni dnes vyhlásil, že "volebné výsledky neklamú". Podľa jeho názoru sa musia z výsledkov volieb v USA vyvodiť závery aj pre blížiace sa voľby na európskom kontinente, v ktorých Kern ráta s intenzívnym bojom o strednú vrstvu. Šéf rakúskej spolkovej vlády netajil, že prezidentské voľby v Spojených štátoch sa skončili tak, ako to málokto očakával. Mnohí ľudia odmietli v nich tamojší politický systém. Treba vyčkať, akým smerom sa vyvinie tamojšia politika, poznamenal Kern, vyjadriac nádej, že mnohé Trumpove vyjadrenia z predvolebnej kampane sa v danej podobe nebudú v praxi realizovať.

 

Rakúsky vicekancelár Reinhold Mitterlehner považuje v reakcii na výsledky amerických prezidentských volieb za nutné prevziať viac zodpovednosti na európskej úrovni a nebyť tak závislý iba na lokomotíve konjunktúry, ktorou sú Spojené štáty. Európa by podľa jeho názoru mala prísť s vlastnými iniciatívami, a to jednak čo sa týka obchodnej sféry, jednak vo vzťahoch s inými krajinami, či už v Ázii alebo na Strednom východe. Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

 

Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz zažil podľa vlastných slov v prípade prezidentských volieb v USA "déja vu", pripomínajúce výsledky britského referenda o brexite. Podľa jeho vyjadrenia pre agentúru APA očakáva od nového amerického prezidenta viaceré zmeny i istú fázu zneistenia. Treba vyčkať, ktoré z vecí avizovaných v predvolebnej kampani bude chcieť prezident Donald Trump realizovať aj naozaj, povedal šéf rakúskej diplomacie a dodal, že by sa nemalo zabudnúť na fakt, že prezident Spojených štátov nie je žiadnym autokratom.

 

13:11 Hollande: Voľby v USA sú začiatkom obdobia neistoty

Tieto prezidentské voľby v USA sú začiatkom obdobia neistoty, povedal dnes pri gratulácii Donaldovi Trumpovi k volebnému víťazstvu francúzsky prezident Francois Hollande. Informovala o tom agentúra Reuters. Francúzsky prezident k víťazstvu Trumpa sucho vyhlásil: "Gratulujem mu, ako je to medzi dvoma demokratickými zvolenými hlavami štátu obvyklé". Výsledok volieb podľa neho Francúzsku ukázal, že potrebuje byť silnejšie a Európa zas musí byť jednotná. Hollande avizoval, že Francúzsko bude pri rokovaní o medzinárodných otázkach s novým vedením USA ostražité a úprimné. Zdroj blízky francúzskemu prezidentovi uviedol, že Hollande pred svojím vyhlásením k voľbám hovoril s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, píše Reuters

 


12:54 Merkelová: Chcem spoluprácu s USA založenú na spoločných hodnotách

Spoluprácu založenú na hodnotách, ktoré Spojené štáty a Nemecko spájajú, ponúkla dnes vo svojej gratulácii víťazovi amerických prezidentských volieb Donaldovi Trumpovi nemecká kancelárka Angela Merkelová. Informovala o tom agentúra Reuters. "Nemecko a USA spájajú hodnoty – demokracia, sloboda, právny štát a rešpektovanie ľudskej dôstojnosti nezávisle na farbe pleti, náboženskom presvedčení, sexuálnej orientácii a politických názoroch," vyhlásila Merkelová. Na základe týchto hodnôt chce nemecká kancelárka rozvíjať spoluprácu so Spojenými štátmi, ktorú považuje na kľúčový prvok nemeckej zahraničnej politiky.

 

 

12:43 Trend k Trumpovmu víťazstvu spôsobil kolaps webov imigračných úradov v Kanade

Webové stránky kanadských imigračných úradov boli v noci nadnes ťažko dostupné. Súviselo to s veľkým záujmom časti Američanov o vysťahovanie do susednej Kanady po tom, ako sa stalo zrejmým, že kandidát republikánov v prezidentských voľbách v USA Donald Trump sa blíži k získaniu 270 členov v zbore voliteľov, čo je synonymom víťazstva v boji o Biely dom. Na webovej stránke, ktorá vysvetľovala postup a kritériá pre získanie povolenia na pobyt v Kanade alebo kanadského občianstva, sa začali hlásenia o chybe objavovať okolo 23.00 h miestneho času, keď už bolo jasné, že v štáte Florida vyhral Donald Trump. Florida sa totiž považuje za kľúčový štát pre celkový výsledok volieb. Sťažený bol aj prístup na webovú stránku kanadského ministerstva zahraničných vecí. Stránka kanadského premiéra Justina Trudeaua však fungovala normálne.

 

Primátor kanadského Montrealu Denis Coderre v tejto situácii na svojom konte na mikroblogovacej sieti Twitter ubezpečil, že "úrad pre integráciu nových obyvateľov mesta bude po voľbách (v USA) výnimočne otvorený". Mnohí Američania už niekoľko mesiacov pred prezidentskými voľbami dávali najavo, že v prípade Trumpovho víťazstva majú v úmysle emigrovať. Z tohto trendu následne začali ťažiť viaceré kanadské realitné kancelárie i regióny, ktoré zápasia s nízkym počtom obyvateľov a snažia sa prilákať nových. Záujem o vysťahovanie do Kanady prejavila aj speváčka Barbra Streisandová. Ťažký je prístup aj na stránky imigračných úradov na Novom Zélande, na ktorých sa od 1. novembra zaregistrovalo 1600 občanov USA, čo je o polovicu viac ako zvyčajne za celý mesiac. Počet prístupov amerických používateľov internetu na stránky novozélandských imigračných úradov vzrástol za obdobie od 7. októbra do 7. novembra o 80 percent v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku.

 

12:30 Mayová blahoželala Trumpovi a teší sa na spoluprácu s ním

Britská premiérka Theresa Mayová zablahoželala dnes Donaldovi Trumpovi k zvoleniu do úradu amerického prezidenta a vyjadrila nádej, že Británia a Spojené štáty "zostanú silnými a blízkymi partnermi v obchode, bezpečnosti a obrane". Uviedla, že oba štáty majú "trvalý a výnimočný vzťah založený na hodnotách slobody, demokracie a podnikania". Dodala, že sa teší na spoluprácu s Trumpom, "na budovanie týchto vzťahov v záujme zaistenia bezpečnosti a prosperity našich krajín v budúcich rokoch". Informuje o tom stanica BBC. Mayovej vyhlásenie má zmierlivejší tón ako to, s ktorým vystúpila pred svojím vymenovaním do funkcie premiérky. Vtedy totiž Trumpa kritizovala za jeho výzvu zakázať moslimov vstup do USA. Tieto jeho slova vtedy označila za rozdeľujúce, nikomu neprospievajúce a chybné. Podobne odmietavo - ako nezmysel - komentovala aj Trumpovo tvrdenie, že britská polícia sa do niektorých štvrtí Londýna ani neodváži vstúpiť. Dodala svojho času, že Trump nerozumie Británii a tomu, čo sa tam deje.

 

12:28 Ako reagovali českí politici na Trumpa sa dozviete TU!

 

12:22 Juncker a Tusk pozvali Trumpa do Európy na summit EÚ-USA

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk dnes v spoločnom liste zablahoželali Donaldovi Trumpovi, ktorý sa stane v poradí 45. prezidentom Spojených štátov. Obaja najvyšší lídri Európskej únie pripomenuli, že strategické partnerstvo medzi EÚ a Spojenými štátmi má "svoje korene v našich spoločných hodnotách slobody, ľudských práv, demokracie a viery v trhovú ekonomiku". "V priebehu rokov EÚ a USA spolupracovali s cieľom zabezpečiť mier a prosperitu pre našich občanov i pre ľudí na celom svete. Dnes je viac ako inokedy dôležité posilnenie transatlantických vzťahov," uvádza sa v ich spoločnom stanovisku.

 

Juncker a Tusk zdôraznili, že úzka spolupráca medzi EÚ a USA pomôže obom stranám čeliť nebývalým výzvam, ako sú Islamský štát/Dáiš, ohrozenie ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti, klimatické zmeny alebo migrácia. Podľa ich stanoviska je strategické partnerstvo medzi EÚ a USA "našťastie široké a hlboké", lebo siaha od spoločného úsilia o posilnenie energetickej bezpečnosti a riešenie klimatických zmien až po spoločné úsilie čeliť bezpečnostným hrozbám na východe Európy a v jej južnom susedstve a rokovania o transatlantickej obchodnej a investičnej dohode (TTIP). "Mali by sme vynaložiť všetko úsilie, aby sme zabezpečili, že väzby, ktoré nás spájajú, zostanú silné a trvanlivé," napísali Juncker a Tusk. Podľa ich slov Európania veria, že Amerika, ktorej demokratické ideály boli vždy majákom nádeje pre celý svet, bude aj naďalej "investovať" do svojich partnerov, priateľov a spojencov.

 

11:59 Predstaviteľ amerických republikánov vo Francúzsku: Som hrdý na USA

Hrdosť na USA po prezidentských voľbách vyjadril dnes v rozhovore pre spravodajský server francúzskeho denníka Le Parisien predseda Republikánov žijúcich vo Francúzsku Marc Porter. "Som hrdý na svoju krajinu. Vidím, že náš ľud prehovoril a prehovoril veľmi nahlas," vyhlásil Porter.

 

Predstaviteľ Republikánov žijúcich vo Francúzsku (Republicans Abroad France), ktorý víťaza utorkových prezidentských volieb v USA Donalda Trumpa podporoval od začiatku jeho predvolebnej kampane, ďalej konštatoval: "Korupcia Obamovcov a Clintonovcov sa musí skončiť. To je skvelé."

 

"Američania sú nahnevaní - demokrati aj republikáni. Clintonová bola v politike 30 rokov a za ten čas nič neurobila. Pila šampanské, cestovala prvou triedou a oslavovala. Ľud to videl a povedal 'nie'," vysvetlil.

 

Podľa Portera sa vo vzťahoch medzi USA a Francúzskom veľa nezmení. "Francúzsko sa dlhé roky stavalo proti globalizácii. Trump v tom súhlasí s Francúzskom. Chce hranice pre globalizáciu. Pokiaľ ide o NATO a vojenskú expanziu Američanov, súhlasí s Francúzmi. Aj v tom chce položiť hranice. Súhlasí s Francúzskom a generálom (a politikom) Charlom de Gaullom. Nechápem, prečo francúzska tlač urobila z (Trumpa) monštrum. Trump bol predtým demokrat a dokonca dával milióny dolárov Clintonovej! A teraz z neho robia rasistu, sexistu, nacistu a tak ďalej. To všetko je propaganda médií," konštatoval Porter.

 

11:50 Verhofstadt: Víťazstvo Trumpa musí byť budíčkom pre európskych lídrov

Výsledky prezidentských volieb v USA, v ktorých zvíťazil Donald Trump, musia byť budíčkom pre európskych národných lídrov. Uviedol to predseda politickej skupiny liberálov a demokratov v Európskom parlamente (ALDE) Guy Verhofstadt.

 

Bývalý belgický premiér vo svojej správe pre médiá upozornil na skutočnosť, že Trump niekoľkokrát vyhlásil, že "naše priority nie sú jeho".

 

"Európania musia zostať jednotní a musia pracovať spoločne, aby mohli čeliť veľkým výzvam, ako sú asertívnejšie Rusko, vojny v našom susedstve a klimatická zmena. Nemôžeme už byť závislí od USA, musíme sa postarať o náš vlastný osud. Európa by sa mala dať dokopy a nechať svoje vnútorné rozdiely stranou," odkázal Verhofstadt.

 

11:42 Poradca Abbása: Blízkovýchodná politika USA sa zrejme za Trumpa nezmení

Vysokopostavený palestínsky predstaviteľ Sáib Iríkát neočakáva, že postoj Spojených štátov k izraelsko-palestínskemu konfliktu sa za novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa zmení.

 

Iríkát, poradca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, uviedol, že americká Republikánska aj Demokratická strana sú oddané dvojštátnemu riešeniu blízkovýchodného konfliktu.

 

Palestínčania chcú založiť vlastný štát, ktorý bude zahŕňať západný breh Jordánu, pásmo Gazy a východný Jeruzalem - teda územia, ktoré Izrael obsadil v roku 1967. Názorové rozdiely medzi Abbásom a izraelským lídrom Benjaminom Netanjahuom ohľadne dohody o hraniciach sú stále veľké, pripomenula tlačová agentúra AP.

 

Iríkát dnes povedal, že dvojštátne riešenie je "v americkom národnom záujme" a myslí si, že "sa to s prichádzajúcou administratívou nezmení".

 

Avšak Trump už navrhol presťahovanie veľvyslanectva USA do Jeruzalema, dokonca aj napriek tomu, že Spojené štáty neuznali anektovanie východných častí tohto mesta Izraelom.

 

11:40 Trump vo víťaznom prejave uisťoval amerických spojencov

Budúci 45. americký prezident Donald Trump sa snažil dnes vo svojom prvom prejave po vyhlásení za víťaza utorkových volieb uistiť spojencov USA po tom, ako v rámci svojej kampane pohrozil vypovedaním historických zmlúv vrátane zmluvy o NATO. Informovala o tom agentúra AP.

 

"Chcem odkázať svetu, že aj keď budeme vždy dávať záujmy Ameriky na prvé miesto, budeme ku každému pristupovať spravodlivo," povedal čerstvý volebný víťaz počas oslavného mítingu v New Yorku.

 

Američanom zase adresoval prísľub, že "ich nenechá v ťažkostiach" a veľmi sa teší na to, až bude ich prezidentom. Vyjadril tiež nádej, že na svoje rozhodnutie vo voľbách budú môcť byť "veľmi hrdí".

 

Trump po vyhlásení za víťaza povedal, že "je načase zomknúť sa", a prisľúbil, že bude prezidentom "pre všetkých Američanov". Svojej hlavnej volebnej súperke, demokratke Hillary Clintonovej, opätoval blahoželanie, a to za "veľmi, veľmi usilovne vedenú kampaň".

 

Budúci prezident chce "okamžite začať pracovať pre americký ľud" a upozorňuje, že jeho "hnutie" je stále iba na začiatku.

 

 

 

11:25 Turecký minister: Vystriedanie prezidentov v USA nezmení vzájomné "hlboké" vzťahy

Turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag dnes vyhlásil, že výmena prezidentov v Spojených štátoch nebude predstavovať pre "hlboko zakorenené" vzťahy medzi oboma krajinami veľký rozdiel.

 

Bozdag pre tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu povedal: "Naše vzťahy sú v podstate vzťahmi medzi dvoma štátmi a dúfame, že v novom prezidentskom funkčnom období budú turecko-americké vzťahy oveľa lepšie."

 

Minister spravodlivosti poznamenal, že víťazstvo republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa prišlo napriek intenzívnej kampani v prospech jeho demokratickej súperky Hillary Clintonovej.

 

"Bol som svedkom mohutnej kampane zameranej na dosiahnutie víťazstva Hillary Clintonovej. Umelci, športovci, všetky osobnosti pracovali na víťazstve Clintonovej. Ale vo voľbách je dôležité mať blízko k ľuďom. Nikto nemôže vyhrať voľby cez titulky v novinách, prieskumy verejnej mienky či kampane v televíziách," uviedol Bozdag.

 

11:22 Fico: Výsledky volieb v USA potvrdili, že svet je iný, ako píšu médiá

Výsledky amerických prezidentských volieb potvrdili, že svet aj Slovensko sú "úplne iné, ako ich popisujú médiá". V reakcii na víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách to dnes vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD). Viac sa dočítate TU!

 

 

 

11:10 Maďarský analytik: Clintonová prehrala, lebo bola príliš pohodlná

Dôvodom prehry Hillary Clintonovej v terajších amerických prezidentských voľbách bola jej pohodlnosť, pričom nebrala dostatočne vážne vrstvy obyvateľstva s nižším vzdelaním, tzv. "modré goliere", tvrdí maďarský analytik Norbert Merkovity zo Segedínskej univerzity. V maďarskej verejnoprávnej televízii M1 Merkovity povedal, že demokratická kandidátka v tohtoročnej kampani, ale už aj v kampani v roku 2008 bola príliš "pohodlná". Vtedy prehrala prezidentské voľby s Barackom Obamom. "Pritom nebrala dostatočne vážne modré goliere, ktoré boli nespokojné s politikou Washingtonu. Donald Trump ich však dokázal osloviť i zmobilizovať," dodal analytik.

 

11:08 Mladý Američan: Som rád, že máme politicky nekorektného prezidenta

New York patrí tradične demokratom, a tak námestie Times Square v centre mesta v noci nadnes len na chvíľu prevzalo štafetu od masového zhromaždenia pred volebnou centrálou Hillary Clintonovej v kongresovom komplexe Javits Center, odkiaľ sa ľudia pri prvých nepriaznivých výsledkoch svojej favoritky začali vytrácať. Times Square, kde bola atmosféra omnoho pokojnejšia a zdalo sa, že o voľbách viac debatujú turisti než domáci, sa potom v skorých ranných hodinách taktiež začalo vyprázdňovať. A to ešte predtým, než sa Donald Trump dostal na magické číslo 270 voliteľov. Disponujúc vlastnými informáciami, ktoré sa ešte neobjavili na veľkoplošnej obrazovke, malá skupinka Trumpových sympatizantov v istom okamihu spustila oslavné spevy. Tie neskôr prešli do skandovania na adresu porazenej Clintonovej: "Lock her up! Lock her up! (Zatvoriť ju! Zatvoriť ju!)"

 

"Bude to dobré!" rozprávali dvaja dvadsiatnici napoly vážne, napoly z recesie. Dvaja černosi s opačnými názormi na výsledok volieb sa zase pustili do hlučnej hádky. "Som predovšetkým rád, že máme politicky nekorektného prezidenta. Myslím si, že to prinesie veľa dobrého – úprimnosť a hovorenie pravdy. Pre toto podľa mňa Američania volili Donalda Trumpa," povedal 24-ročný newyorský predavač Jamie. "Ja si myslím, že Trump je čestný. Ľudia ho volili tiež pre svoju vlastnú bezpečnosť a záchranu republiky. Myslím si zároveň, že po týchto voľbách si ľudia začnú znovu sami seba vážiť a nebudú sa báť hovoriť veci, ktoré majú na srdci," uviedol. Starší pán z Minnesoty spolu s manželkou považujú Trumpa za lepšiu voľbu. "Clintonová bola súčasťou establišmentu celé veky," poznamenal Minnesotčan a dodal, že súčasný marazmus v krajine by sa s Clintonovou na čele ešte prehĺbil.

 

11:06 Na newyorskej Empire State Building svieti Trumpova fotografia

Na fasáde mrakodrapu Empire State Building v New Yorku sa dnes večer (miestneho času) striedavo objavuje nasvietenie vo farbách americkej vlajky a obrí portrét zvoleného prezidenta Donalda Trumpa. Počas volebnej noci sa na priečelí tejto svetoznámej budovy objavovali informácie o priebehu volieb, grafy s priebežnými výsledkami sčítavania hlasov a fotografie ich oboch hlavných protagonistov: republikána Donalda Trumpa a demokratky Hillary Clintonovej. Iluminácia Empire State Buildingu bola spoločným projektom spravodajskej televízie CNN, siete Instagram a spoločnosti CA Technologies.

 

 

11:05 Borisa Kollára teší Trumpovo víťazstvo: Svet sa mení

Lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára teší víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. "Držal som mu palce. Ľudia chceli zmenu a som rád, že sa to podarilo," povedal pre TASR. Viac sa dočítate TU!

 

 

 

10:54 Pre nemeckú ministerku obrany je výsledok volieb v USA veľkým šokom

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová označila vývoj v prezidentských voľbách v USA za "veľký šok". Americké voľby boli podľa nej hlasovaním "proti vládnucej politickej elite". "Bol to veľký šok, keď som videla, ako sa veci vyvíjajú, ale myslím si, že Donald Trump vie, že to nebolo hlasovanie o ňom, ale skôr proti Washingtonu, proti vládnucej politickej elite," uviedla dnes von der Leyenová vo vysielaní televíznej stanice ARD. Ministerka dodala, že Nemecko sa bude usilovať čo najskôr nadviazať vzťahy s Trumpovou administratívou. Očakáva tiež diskusie o Severoatlantickej aliancii.

 

10:49 Reynders: V Európe budeme pri rozhodnutiach novej americkej vlády ostražití

Šéf belgickej diplomacie a vicepremiér Didier Reynders dnes v reakcii na výsledky amerických prezidentských volieb oznámil, že treba rešpektovať voľbu Američanov, Európska únia by však aj vzhľadom na tento výsledok mala rozvíjať svoju obrannú politiku. Informovala o tom televízna stanica RTBF. Reynders upozornil, že treba "byť ostražití", čo sa týka budúcich rozhodnutí Trumpovej administratívy. Podľa neho by tiež mala EÚ naliehavo rozvíjať svoju obrannú politiku a posilňovať svoje postavenie vo svete. "Máme demokratické systémy. Ten americký je prezidentský systém a výber bol jasný v prospech Donalda Trumpa. Myslím si, že by sme mali túto voľbu vnímať spolu s trendmi, ktoré sú viditeľné taktiež v Európe," upozornil Reynders. Spresnil, že ide predovšetkým o témy, ako je odmietanie imigrácie a otvorenosť voči svetu či protekcionistické tendencie. Belgický minister zahraničných vecí skonštatoval, že ak by sme premietli výsledky volieb v USA na Európu, ukázali by sa výrazné trendy, ktoré stretávame všade. "Dúfam, že to prinúti Európu pochopiť, že sa musí presadiť v oblasti obrany, bezpečnosti a zahraničnej politiky. To, čo sme doteraz neustále kritizovali, treba skôr posilniť," skonštatoval Reynders. Dodal, že EÚ si musí počkať na prvé rozhodnutia novej americkej administratívy, s ktorou bude musieť spolupracovať. "Budeme veľmi ostražití pri každom jej rozhodnutí. Dúfam, že orientácia novej administratívy bude mať ďaleko od toho, čo sme bohužiaľ videli počas kampane," vyjadril nádej šéf belgického rezortu diplomacie.

 

10:46 Stoltenberg zablahoželal Trumpovi; líderstvo USA označil za kľúčové

Vedúca pozícia Washingtonu je pri súčasných bezpečnostných hrozbách kľúčová, odkázal dnes Donaldovi Trumpovi generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Píše o tom agentúra DPA. "Silné NATO je dobré pre USA aj Európu," vyhlásil Stoltenberg pri gratulácii Trumpovi, ktorý zvíťazil v prezidentských voľbách, a dodal, že sa na spoluprácu s novým prezidentom teší. Stoltenberg uviedol, že organizáciu NATO čaká veľa práce najmä v súvislosti s hybridnou vojnou, kybernetickými útokmi a terorizmom. Počas prezidentskej kampane Trump vyhlásil, že bude vyžadovať od európskych členov NATO, aby prispievali viac na spoločné obranné výdavky Aliancie.

 

10:40 Szijjártó: Američania rozhodli - demokracia vyšla z kampane posilnená

Maďarská vláda zablahoželala dnes republikánovi Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách. Podľa agentúry MTI to dnes uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, podľa ktorého je Maďarsko pripravené na spoluprácu. "Američania rozhodli - a z nevídanej volebnej kampane vyšla demokracia posilnená," povedal šéf diplomacie. Podľa jeho slov niet pochýb, že vo svetovej ekonomike i svetovej politike prebieha nová etapa, ktorá stavia celý svet pred nové výzvy. "K zdolaniu týchto výziev sú potrebné nové a smelé prístupy, ako aj nová a inovatívna politika," dodal Szijjártó.

 

10:36 Mogheriniová: Vzťahy medzi EÚ a USA sú hlbšie než politická zmena

Vzťahy medzi USA a Európskou úniou sú hlbšie než akákoľvek politická zmena. Na margo výsledku prezidentských volieb v USA to na sociálnej sieti uviedla šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová. "Budeme naďalej spolupracovať a obnovovať silu Európy," vyhlásila Mogheriniová, píše agentúra DPA. Francúzsky politológ a špecialista na strednú a východnú Európu Jacques Rupnik pred voľbami v USA varoval, že pre Donalda Trumpa je vo vzťahu k Európe charakteristická neskúsenosť a nepredvídateľnosť.

 

10:29 Za Trumpa hlasovali najmä bieli muži; Clintonovú podporili nebelošskí voliči

Rasové rozpory medzi americkými voličmi boli počas hlasovania o tom, kto sa stane 45. prezidentom USA, viac než zrejmé. Uviedli to dnes ráno tlačové agentúry AP a Belga s odvolaním sa na výstupné prieskumy spoločnosti Edison Research. Republikánsky kandidát Donald Trump, ktorý sa stal víťazom volieb, podľa prieskumov získal hlasy prevažne bielych voličov a tri zo štyroch hlasovacích lístkov v prospech demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej boli odovzdané nebelošskými voličmi. Podpora pre Trumpa bola obzvlášť viditeľná v radoch bielych voličov bez vysokoškolského vzdelania. Až dve tretiny tejto kategórie voličov podľa Edison Research podporilo Trumpa. Belošskí voliči s dosiahnutou vyššou úrovňou vzdelania svoje hlasy oveľa rovnomernejšie rozdelili medzi kandidátov oboch táborov. Zaujímavou črtou je aj zistenie, že medzi Trumpovými voličmi bolo viac bielych mužov než bielych žien. Najväčšiu podporu Clintonová získala z radov Afroameričanov, keď deväť z desiatich černošských voličov hlasovalo za demokratickú kandidátku. Clintonová rovnako získala dve tretiny voličských hlasov v radoch hispánskych a ázijských voličov.

 

10:22 Britská politologička: Musíme dúfať, že Trump nesplní sľuby, ktoré mu pomohli vyhrať

Donald Trump je 45. Prezidentom Spojených štátov amerických. Aký to bude mať dopad na zahraničnú politiku? Musíme dúfať, že Trump nesplní všetky sľuby, ktoré mu pomohli vyhrať tieto voľby. Pre TASR to uviedla Erika Harrisová, profesorka politológie na britskej univerzite v Liverpoole. "Vyjadril sa, že bude "brexit prezidentom". To znamená, že bude uplatňovať izoláciu v zahraničnej politike s tým, že "prvou zo všetkých by mala byť Amerika". Čo sa týka Británie, Trump podporoval brexit v tej najpopulistickejšej podobe, čo znamená "tvrdý brexit" a jeho výhra túto pozíciu posilní," upozornila Harrisová. Zároveň dodáva, že Trumpova výhra je zároveň výhrou aj pre ruského prezidenta Vladimíra Putina. "Trump sľúbil, že Amerika nebude vystupovať ako policajt sveta. Oslabená EÚ a izolujúca sa Amerika, nie je ideálnou kombináciou ani pre východnú Európu. Je skôr výhrou pre populistov a dezinformovanie," konštatovala.

 

10:19 Putin zablahoželal Trumpovi: Dúfam v spoluprácu a zlepšenie rusko-amerických vzťahov

Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal dnes Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách. Putin vyjadril nádej, že sa vzťahov medzi oboma veľmocami zlepšia. Informovala o tom agentúra Reuters. Viac sa dočítate TU!

 

 

 

10:15 Kiska: Blahoželám Donaldovi Trumpovi k víťazstvu vo voľbách

Blahoželám Donaldovi Trumpovi k víťazstvu vo voľbách. Takto reagoval slovenský prezident Andrej Kiska na informáciu o tom, že 45. americkým prezidentom bude republikánsky kandidát Donald Trump. "Spojené štáty sú dôležitý partner a spojenec Slovenska aj Európskej únie a považujem za dôležité, že to tak zostane aj v budúcnosti," dodal prezident Kiska.

 

10:14 Trumpovi blahoželali k víťazstvu aj lídri Kongresu

Po neúspešnej kandidátke Hillary Clintonovej zablahoželali dnes republikánovi Donaldovi Trumpovi ako víťazovi utorkových prezidentských volieb v USA aj predseda kongresovej Snemovne reprezentantov Paul Ryan a vodca väčšiny v Senáte Mitch McConnell, informovala agentúra AP. Obaja títo kongresmani predtým kritizovali Trumpa za to, ako viedol svoju kampaň, aj keď sú jeho spolustraníkmi. Ryan vydal dnes ráno vyhlásenie, v ktorom opísal víťazstvo Trumpa ako "zavrhnutie statusu quo zlyhávajúcej liberálno-progresívnej politiky" jeho protivníkov. Zároveň vyjadril záujem spolupracovať s budúcou Trumpovou administratívou na plnení programu Republikánskej strany a vyzval jej členov, aby sa v prvom rade snažili spojiť Američanov, ktorí sú po voľbách rozdelení. Ryanova snaha udržať si terajšie postavenie však bude pravdepodobne čeliť v radoch strany určitému odporu, poznamenáva AP. McConnell označil Trumpovo víťazstvo za príležitosť zmeniť smerovanie USA po ôsmich rokoch na čele s demokratickým prezidentom Barackom Obamom, a takisto za príležitosť "zomknúť národ". Terajší vodca senátnej väčšiny tiež podľa vlastných slov dúfa, že s Demokratickou stranou bude možné úzko spolupracovať na posilnení národnej a ekonomickej bezpečnosti.

 

10:10 Republikánska strana ovládne zrejme aj Kongres

Republikánska strana získala v utorkových voľbách kontrolu nad oboma komorami amerického Kongresu. Viac sa dočítate TU!

 

09:59 Sulík o Trumpovom víťazstve: Vojna v Sýrii by mohla skončiť skôr

Víťazstvom Donalda Trumpa vo voľbách amerického prezidenta by mohla vojna v Sýrii skončiť skôr ako v prípade víťazstva Hillary Clintonovej. Myslí si to predseda SaS Richard Sulík, ktorý predpokladá, že Trump bude hľadať dohodu s Ruskom na ukončení vojny. Viac sa dočitate TU!

 

09:58 Holandský populista Wilders zablahoželal Trumpovi k víťazstvu

Holandský protiislamský populistický zákonodarca Geert Wilders dnes na Twitteri zablahoželal víťazovi amerických prezidentských volieb Donaldovi Trumpovi. Informovala o tom agentúra AP. Wilders, ktorého Strana slobody v prieskumoch verejnej mienky pred marcovými holandskými voľbami stúpa, označil Trumpov výsledok v prezidentských voľbách v USA slovami "Historické víťazstvo! Revolúcia!" Wilders ukončil svoj odkaz na Twitteri poznámkou týkajúcou sa holandských volieb: "Aj my vrátime našu krajinu ľudu Holandska." Wilders je známy ostrou protiislamskou rétorikou a odporom voči členstvu Holandska v Európskej únii.

 

 

 

09:56 Orbán odkázal Trumpovi: Je to úžasná správa, demokracia ešte stále žije

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal dnes republikánovi Donaldovi Trumpovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách. Podľa agentúry MTI Orbán na Facebooku v angličtine napísal: "Aká úžasná správa, demokracia ešte stále žije."

 

 

 

09:48 Schulz: Voľby prezidenta USA sú protestným hlasovaním, ako bol aj brexit

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz v reakcii na výsledok volieb prezidenta USA uviedol, že sa podobá hlasovaniu v referende o odchode Británie z EÚ. Vyhlásil, že po oznámení výsledkov volieb v USA cíti niečo medzi "prekvapením a sklamaním". "Bolo to protestné hlasovanie, podobné brexitu," uviedol dnes Schulz pre rozhlasovú stanicu Europe 1. Dodal, že "sa to začalo nenápadne, ale je to ako vlna, vlna protestov, ktorá viedla k Trumpovi v Bielom dome". Podľa jeho názoru bude pre Európsku úniu ťažšie spolupracovať s USA, keď sa Trump stane prezidentom. "Bude to náročné, bude to ťažšie než s predchádzajúcou (americkou) administratívou, ale je to demokraticky zvolený prezident. Budeme s ním spolupracovať tak ako so všetkými ostatnými prezidentmi," dodal Schulz. "Musíme rešpektovať budúceho prezidenta USA. Verme, že aj on bude rešpektovať základné hodnoty našich suverénnych štátov," zdôraznil.

 

09:36 Francúzsky veľvyslanec v USA stiahol svoj tweet k vývoju vo voľbách v USA

Francúzsky veľvyslanec v USA Gérard Araud odstránil dnes svoj tweet, v ktorom bezprostredne reagoval na vývoj priebežných výsledkov sčítania hlasov odovzdaných vo voľbách amerického prezidenta.

 

"Po brexite a týchto voľbách je už možné všetko. Svet sa nám rúca pred očami," napísal veľvyslanec v tweete, ktorý však z jeho konta asi ho hodine zmizol.

 

Namiesto toho sa na mikroblogovacej stránke francúzskeho diplomata objavilo niekoľko re-tweetov, ktoré nemali nič spoločné s americkými voľbami, ako aj konštatovanie: "Je to koniec jednej epochy, tej neoliberálnej. Zostáva zistiť, čo bude nasledovať".

 

Dôvod, ktorý Arauda viedol k odstráneniu svojho pôvodného komentára, nie je známy.

 

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v reakcii uviedlo, že Araudovi nedali nijaké odporúčania, aby svoj tweet stiahol.

 

"Naša politika na sociálnych sieťach je založená na spontánnosti a schopnosti reagovať - a tweety veľvyslancov sú na ich zodpovednosti a sú ich vlastnou iniciatívou," napísal rezort.

 

 

 

09:31 ​Trump oslavuje víťazstvo - chce byť prezidentom všetkých Američanov

Republikán Donald Trump po vyhlásení za víťaza utorkových amerických prezidentských volieb dnes počas svojho prvého vystúpenia pred svojimi priaznivcami vyhlásil, že "je načase zomknúť sa", a prisľúbil, že bude prezidentom "pre všetkých Američanov".

 

Zároveň potvrdil, že hovoril s porazenou kandidátkou Demokratickej strany Hillary Clintonovou, ktorá mu zatelefonovala, aby mu zablahoželala k víťazstvu, informovala agentúra AP.

 

Trump na tzv. víťaznej párty v New Yorku povedal, že on zase zablahoželal Clintonovej, ako i jej rodine k "veľmi, veľmi usilovne vedenej kampani". Dodal, že Američania jej "dlžia veľkú vďaku" za jej službu.

 

Tieto jeho slová boli v príkrom kontraste voči doterajšej, zvyčajne vášnivej rétorike ohľadne Clintonovej, ktorej súčasťou boli počas predvolebnej kampane aj výzvy na jej uväznenie.

 

Trumpov spolukandidát Mike Pence, guvernér Indiany, ktorý obsadí post viceprezidenta, označil ich spoločné víťazstvo za "historickú noc". "Američania prehovorili a Američania si zvolili svojho nového šampióna," povedal na oslavnom mítingu v New Yorku.

 

 

 

09:13 Volebný víťaz Trump je politickým nováčikom bez zábran

Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal republikánsky kandidát Donald Trump. Porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú. Americký podnikateľ, realitný investor a televízna osobnosť Donald Trump kandidoval na post prezidenta Spojených štátov vo voľbách 2016 za Republikánsku stranu. Je predsedom a generálnym riaditeľom spoločnosti Trump Organization je tiež zakladateľom firmy Trump Entertainment Resorts, podnikajúcej v oblasti kasín a siete hotelov po celom svete. Viac sa o Trumpovi dozviete TU!


08:55 Peskov: Putin sa možno k výsledkom volieb v USA vyjadrí už dnes

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes informoval, že ruský prezident Vladimir Putin by sa k voľbám prezidenta USA mohol vyjadriť dnes v rámci slávnostného odovzdávania poverovacích listín novými veľvyslancami.

 

Podľa agentúry RIA Novosti "nemožno vylúčiť", že sa tak stane dnes počas slávnostného ceremoniálu v Kremli, keď Putin prevezme poverovacie listiny od nových veľvyslancov 19 krajín.

 

Líder poslaneckého klubu strany Spravodlivé Rusko Sergej Mironov sa domnieva, že zvolením Donalda Trumpa za prezidenta USA sa otvorí nová kapitola vzťahov oboch krajín.

 

Vo svojej reakcii na vývoj sčítania hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách v USA Mironov uviedol, že "je to voľba Američanov. Rusko bude pracovať s tým prezidentom, ktorého si zvolia".

 

Poznamenal však, že treba počkať na konečné výsledky sčítania hlasov. Napriek tomu však pokračoval, že "v januári sa Doland Trump ujme funkcie - začne sa nový život. Verím, že to bude nová kapitola vo vzťahoch medzi Ruskom a USA".

 

Poukázal na to, že Rusko a Sovietsky zväz sa vždy ľahšie dokázali dohodnúť s republikánmi než s demokratmi. Dodal tiež, že Trump nepociťuje "osobný antagonizmus" k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

 

"Jedna vec sú výroky kandidátov (na úrad prezidenta), druhou vecou je ale reálny život," upozornil tiež.

 

08:54 Clintonová zatelefonovala Trumpovi a priznala volebnú porážku

Kandidátka Demokratickej strany na post prezidenta USA Hillary Clintonová zatelefonovala dnes svojmu republikánskemu súperovi Donaldovi Trumpovi, pričom priznala porážku v utorkových prezidentských voľbách. Informovala o tom spravodajská stanica CNN.

 

 

 

08:45 USA Today radí Američanom: Vykričte sa a prijmite realitu (povolebnú)

Milióny amerických voličov budú dnes nahnevané, frustrované, rozčúlené a možno aj vystrašené. Denník USA Today preto oslovil psychológov a priniesol plán, ako to zvládnuť.

 

Dvanásťbodový akčný plán na zvládnutie negatívnych povolebných emócií:

1. Vykričte sa

Ak sa vám chce od zlosti kričať, pokojne tak urobte, radí USA Today. Samozrejme, nerobte to na verejnosti, zatvorte sa v kúpeľni, dodáva.

 

"Musíte to dostať zo seba von. Je to také slovné zvracanie. Je to to isté, ako keď vám je zle od žalúdka, potom sa vyvraciate a zrazu je vám lepšie," vysvetľuje psychoterapeutka Fran Shermanová. Keď nie ste "revač", skúste aeróbnu aktivitu, ktorá uvoľní endorfíny.

 

2. Trénujte akceptovanie

Cítite sa lepšie po terapeutickom vykričaní? Výborne. Teraz je vaše myslenie jasnejšie a môžete čeliť faktom.

 

"Nemusí sa vám to páčiť, aby ste to akceptovali ako realitu. Povedzte si: 'Nepáči sa mi tento výsledok, ale takto to je a ja idem ďalej.' Bojovanie proti tomu váš pocit sklamania len predĺži," zdôrazňuje psychologička Vaile Wrightová.

 

3. Konajte

Urobte niečo pre zmenu. "Sklamanie nás môže motivovať k akcii – ideálne pozitívnej," hovorí Wrightová. "Nie ste bezmocní, nie ste obeť. Vezmite svoju vášeň a zmeňte ju na akciu," dodáva psychologička Mary Alvordová.

 

4. Vytvorte si únikový plán

Nie, nie plán na odchod z krajiny, ale plán, ako sa s pôvabom vyhnúť politickej konverzácii vyvolávajúcej hnev. Pripravte si frázy na zmenu témy alebo zmiernenie napätia.

 

5. Berte ohľad na svoje varovné signály

"Ak si začnete myslieť 'tento človek je idiot, neverím, že to hovorí', uvedomte si, že odtiaľto to bude len eskalovať a zastavte to," radí psychologička Nancy Molitorová. Všímajte si aj fyzické varovné signály – spúšťače hádky – sucho v ústach, stuhnutý chrbát alebo škrekľavý hlas.

 

6. Zvládajte svoju expozíciu

Viete, kto sú tí ľudia, ktorí stále o tom hovoria a rozčuľujú vás, či už v práci alebo na Facebooku. Vyhýbajte sa im, alebo sa im vystavujte tak málo, ako je to možné.

 

7. Myslite široko

Snažte sa pochopiť, že ľudia nie sú šialení len pre to, že podporujú druhú stranu. Praktizujte milosť a empatiu, odporúčajú psychológovia.

 

8. Vybudujte si podporný systém

Rozprávajte sa s ľuďmi, ktorých považujete za pozitívnych a ktorí vás podporujú.

 

9. Spomaľte a utíšte sa

Toto je ideálny čas na relaxáciu – meditáciu, počúvanie hudby, ležanie na pláži, jazdu na motorke: čokoľvek, čo vám dodáva vnútorný pokoj.

 

10. Buďte vďační

Aj za maličkosti ako slnečný deň. "Keď zaplníte svoj mozog pozitívnou informáciou, cítite sa lepšie," vysvetľuje psychoterapeutka Fran Shermanová.

 

11. Získajte perspektívu

Snažte sa udržať si väčší obraz. Toto bola len jedna vec, život ide ďalej.

 

12. Buďte príkladom dobrého správania

Toto je dobrá príležitosť na ukázanie deťom, ako zvládať sklamanie. "Keď pomôžeme druhým, cítime sa lepšie. Keď niečo zvládneme, cítime spokojnosť so sebou. A robením týchto vecí si posilňujeme odolnosť," hovorí psychologička Alvordová.

 

08:40 Vedenie francúzskeho Národného frontu gratulovalo Trumpovi k víťazstvu

Šéfka francúzskeho krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová dnes zagratulovala "novému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi a americkému ľudu, slobodnému". Napísala to vo svojom mikroblogu na sieti Twitter.

 

Podpredseda FN Florian Philippot na svojom konte na Twitteri napísal: "Gratulácie pánu Trumpovi! Národ si nenechá oligarchami diktovať, ako sa má rozhodnúť. Druhá porážka po brexite!"

 

08:34 Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal Donald Trump

Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Porazil svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú. Informovala o tom dnes agentúra AP.

 

Trump sa stal víťazom po tom, ako podľa priebežne zverejňovaných výsledkov získal aj hlasy desiatich voliteľov v štáte Wisconsin, čo spolu s ďalšími ziskami znamená, že presiahol hranicu 270 voliteľov. Tí majú zvolenie newyorského magnáta potvrdiť 19. decembra, na čo bude môcť Trump 20. januára vystriedať v Bielom dome dosluhujúceho Baracka Obamu.

 

Republikán Donald Trump bude v poradí 45. prezidentom USA.

 

 

 

08:03 Trump zvíťazil aj na Aljaške, má zatiaľ 247 voliteľov

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump v utorkových voľbách zvíťazil aj v štáte Aljaška, kde získal dokopy hlasy ďalších troch voliteľov. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnili televízia CNN a agentúra AP.

 

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 26 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína, Florida, Georgia, Iowa, Utah a Aljaška), pričom získal dokopy 247 hlasov voliteľov.

 

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová doposiaľ zvíťazila v 17 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia, Havaj, Oregon, Washington a Nevada) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 215 hlasov voliteľov.

Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

07:26 Trump zvíťazil v Utahu: má zatiaľ 244 voliteľov, Clintonová 215

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Utah zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 25 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína, Florida, Georgia, Iowa a Utah), pričom získal 244 hlasov voliteľov.

 

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová doposiaľ zvíťazila v 17 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia, Havaj, Oregon, Washington a Nevada) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 215 hlasov voliteľov.

Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

07:26 Voľby v USA: Víťazkou kampane je Michelle Obamová

Na definitívne výsledky prezidentských volieb si musia Američania ešte niekoľko hodín počkať. Tamojšie médiá sa už ale zhodli na víťazovi a porazenom predvolebnej kampane.

 

Najsvetlejším bodom predvolebnej kampane bola prvá dáma Michelle Obamová, respektíve jej prejavy. Najviac si to pokazil riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey.

 

Obamová sa zapísala do histórie.

"Vážne, existuje niekto viac inšpiratívny než Michelle Obamová?" takto predstavila kandidátka na prezidentku Hillary Clintonovú na jednom zo svojich predvolebných mítingtov prvú dámu Michelle Obamovú.

 

Obamová sa zúčastnila na niekoľkých predvolebných mítingtoch a jej prejavy si vyslúžili obrovskú poklonu amerických médií.

 

"Michelle Obamová sa v kampani objavila nielen ako hnacia sila, ale predniesla jedny z najdôležitejších a najpamätnejších prejavov roka," napísal denník Boston Globe.

 

Začalo sa to už v lete, keď prvá dáma vystúpila za Hillary Clintonovú na zjazde Demokratickej strany, kde bola Clintonová oficiálne vyhlásená za kandidátku strany na prezidenta. Obamovej prejav označili médiá a komentári za najlepší prejav týchto zjazdov v histórii.

 

Potom sa Obamová objavovala v prezidentskej kampani čoraz viac. A to napriek tomu, že do politiky sa nezapája rada a nevie sa dočkať, keď sa odsťahuje z Bieleho domu. Kandidát na prezidenta Donald Trump a dianie okolo neho ju nemohli nechať mimo diania. Keď sa vyjadrila k nahrávke, na ktorej sa Trump oplzlo vyjadruje o ženách, išli sa médiá, internet a verejnosť zblázniť.

 

"Bola to najefektívnejšia politická reč akú som videl od čias Ronalda Reagana v Bielom dome," zhodnotil Obamovej prejav uznávaný dlhoročný novinár, moderátor a komentátor Glenn Beck.

 

Čo bolo na jej prejavoch také dobré? Nevyjadrovala sa ako politik. Rozprávala ako bežný človek, žena, matka, Američanka. Bola prirodzená, úprimná, plná emócií, energie a nádeje.

 

"Zvláda navyššiu úroveň rešpektu, sympatií a obdivu. Je jedným z najefektívnejších hlasov Hillary Clintonovej v predvolebnej kampani," napísala spravodajská webstránka The Daily Beast.

 

Denník New York Times napísal, že úspech Obamovej tkvie v tom, že je sama sebou: "Svoje správanie neprispôsobuje téme prejavu. Nefiltruje svoje emócie cez žiadnu stranícku agendu. Stala sa morálnou autoritou tohto boja o prezidentské kreslo."

 

"Keď sa bude spisovať história pobláznených prezidentských volieb z roku 2016, jedna kapitola bude pravdepodobne patriť Michelle Obamovej a jej prejavu," napísal ďalší renomovaný denník USA Today.

 

Podobne Paul Begala, bývalý poradca prezidenta Billa Clintona a súčasný politický komentátor povedal, že prejav prvej dámy si budú ľudia pamätať dávno po tom, ako sa spočítajú hlasy. "Prejav Michelle Obamovej bude jednou z vecí, o ktorej sa budú ľudia o sto rokov učiť. Bol taký silný," myslí si Begala.

 

Magazín TIME pripomína, že Obamová je aj autorkou výroku "Keď oni klesajú, my stúpame", ktorý sa stal neoficiálnym mottom kampane Hillary Clintonovej. Prvá dáma tým narážala na nízku úroveň kampane Donalda Trumpa.

 

Prvá dáma je medzi Američanmi obľúbená. Priazeň jej v nedávnych prieskumoch vyjadrilo 59 až 64 percent z nich. Je obľúbenejšia než jej manžel, a samozrejme oveľa obľúbenejšia než kandidáti na prezidenta.

 

Comey možno ovplyvnil voľby

Najviac si to počas kampane podľa médií pokazil človek, ktorý s ňou nemal nič spoločné - riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey.

 

Stal sa terčom kritiky za to, ako zvládol vyšetrovanie e-mailov Hillary Clintonovej a hovoriť sa o ňom s najväčšou pravdepodobnosťou bude aj po voľbách.

 

Ešte v lete vyhlásil, že neodporúča vznesenie obvinení voči Hillary Clintonovej v prípade používania súkromnej e-mailovej schránky na pracovné účely. Potom týždeň pred voľbami prišiel s tým, že FBI našla nové skutočnosti, ktoré treba vyšetriť. Zatiaľ nevedel, či sú závažné alebo protizákonné.

 

V zápatí sa naňho spustila kritika za ovplyvňovanie volieb. Kritici hovorili, že ak sa nič nenájde, tak zbytočne Clintonovej v kampani uškodil.

 

Comeyho zástancovia argumentovali, že je dobré, že s oznámením prišiel hneď, ako mal nové informácie. Ak je totiž v nových skutočnostiach niečo závažné a Comey by to oznámil až po voľbách, tak by opäť išlo o ovplyvňovanie voličov.

 

Napokon, dva dni pred voľbami, Comey uviedol, že Clintonová by ani po nových odhaleniach nemala čeliť obvineniam. Ak dnes Clintonová prehrá, Comey a jeho konanie budú určite predmetom analýz a komentárov.

 

06:36 Clintonová zvíťazila v štáte Nevada: má 215 voliteľov, Trump 238

 V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Nevada zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Clintonová tak doposiaľ zvíťazila v 17 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia, Havaj, Oregon, Washington, Nevada) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 215 hlasov voliteľov.

 

Jej republikánsky protikandidát Donald Trump doposiaľ zvíťazil v 24 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína, Florida, Georgia, Iowa), pričom získal 238 hlasov voliteľov.

 

Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

06:13 Trump zvíťazil v Iowe: má zatiaľ 238 voliteľov, Clintonová 209

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Iowa zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 24 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína, Florida, Georgia, Iowa), pričom získal 238 hlasov voliteľov.

 

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová doposiaľ zvíťazila v 16 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia, Havaj, Oregon, Washington) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 209 hlasov voliteľov.

 

Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

05:56 Trump zvíťazil v Georgii: má zatiaľ 232 voliteľov, Clintonová 209

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Georgia zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 23 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína, Florida, Georgia), pričom získal 232 hlasov voliteľov.

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová doposiaľ zvíťazila v 16 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia, Havaj, Oregon, Washington) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 209 hlasov voliteľov.

 

Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

05:50 Clintonová zvíťazila v štáte Washington

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Washington zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Clintonová tak doposiaľ zvíťazila v 16 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia, Havaj, Oregon a Washington) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 209 hlasov voliteľov.

 

Jej republikánsky protikandidát Donald Trump doposiaľ zvíťazil v 22 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína a Florida), pričom získal 216 hlasov voliteľov.

 

Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

05:45 Trump zvíťazil na Floride: má 216 voliteľov, Clintonová 197

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Florida zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 22 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína, Florida), pričom získal 216 hlasov voliteľov.

 

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová doposiaľ zvíťazila v 15 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia, Havaj, Oregon) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 197 hlasov voliteľov.


05:27 Clintonová zvíťazila v Oregone: má 197 voliteľov, Trump 187
V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Oregon zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Clintonová tak doposiaľ zvíťazila v 15 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia, Havaj, Oregon) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 197 hlasov voliteľov.

 

Jej republikánsky protikandidát Donald Trump doposiaľ zvíťazil v 21 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína), pričom získal 187 hlasov voliteľov (CNN najprv informovala, že získal 186 hlasov voliteľov).

 

Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

05:12 Trump zvíťazil v Idaho a Severnej Karolíne: Má 186 voliteľov, Clintonová 190

V utorkových prezidentských voľbách v amerických štátoch Idaho Severná Karolína Zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva sa z výjazdu pollov, ktore dnes zverejnila televízia CNN.

 

Trump Tak doposiaľ Zvíťazil v 21 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri, Ohio, Idaho, Severná Karolína), pričom Získal 186 hlasov voliteľov.

 

Demokratická Prezidentská kandidátka Hillary Clintonová doposiaľ Zvíťazil v 14 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia, Havaj) av hlavnom meste Washington, pričom získala 190 hlasov voliteľov.

 

05:06 Clintonová zvíťazila v štátoch Kalifornia a Havaj

V utorkových prezidentských voľbách v amerických štátoch Kalifornia a Havaj zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Clintonová doposiaľ zvíťazila v 14 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia, Colorado, Kalifornia a Havaj) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 190 hlasov voliteľov.

 

Jej republikánsky protikandidát Donald Trump doposiaľ zvíťazil v 19 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri a Ohio), pričom získal 167 hlasov voliteľov.

 

04:49 Clintonová zvíťazila v štátoch Virgínia a Colorado

V utorkových prezidentských voľbách v amerických štátoch Virgínia Colorado zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Clintonová doposiaľ zvíťazila v 12 štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko, Virgínia a Colorado) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 131 hlasov voliteľov.

 

Jej republikánsky protikandidát Donald Trump doposiaľ zvíťazil v 19 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri a Ohio), pričom získal 167 hlasov voliteľov.

Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

04:35 Trump zvíťazil v štáte Ohio: má 167 voliteľov, Clintonová 109

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Ohio zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 19 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana, Missouri a Ohio), pričom získal 167 hlasov voliteľov.

 

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová doposiaľ zvíťazila v desiatich štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 109 hlasov voliteľov.

 

04:30 Trump zvíťazil v Missouri: má 149 voliteľov, Clintonová 109

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Missouri zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 18 štátoch (Kentucky, Indiana, Západná Virgínia, Mississippi, Tennessee, Oklahoma, Južná Karolína, Alabama, Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska, Kansas, Texas, Arkansas, Louisiana, Montana a Missouri), pričom získal 149 hlasov voliteľov.

 

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová doposiaľ zvíťazila v desiatich štátoch (Vermont, Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland, Delaware, New York, Connecticut, Nové Mexiko) a v hlavnom meste Washington, pričom získala 109 hlasov voliteľov.

 

Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

04:19 Clintonová zvíťazila v štáte Nové Mexiko

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Nové Mexiko zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Clintonová doposiaľ zvíťazila v desiatich štátoch a v hlavnom meste Washington, pričom získala 109 hlasov voliteľov. Jej republikánsky protikandidát Donald Trump zvíťazil v 16 štátoch a získal 136 hlasov voliteľov.

 

04:03 Trump zvíťazil v Montane

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Montana zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 17 štátoch, pričom získal 139 hlasov voliteľov.

Clintonová doposiaľ zvíťazila v deviatich štátoch a v hlavnom meste Washington, pričom získala 104 hlasov voliteľov.

Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

03:46 Clintonová zvíťazila v štáte Connecticut

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Connecticut zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Clintonová doposiaľ zvíťazila v deviatich štátoch a v hlavnom meste Washington, pričom získala 104 hlasov voliteľov. Jej republikánsky protikandidát Donald Trump zvíťazil v 16 štátoch a získal 136 hlasov voliteľov.

 

Na získanie prezidentského úradu je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

03:45 Trump zvíťazil v Louisiane

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Louisiana zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 16 štátoch, pričom získal 136 hlasov voliteľov.

 

Clintonová zatiaľ zvíťazila v ôsmich štátoch a v hlavnom meste Washington, pričom získala 97 hlasov voliteľov.

Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

03:39 Republikáni si pravdepodobne udržia väčšinu v Snemovni reprezentantov

Americká Republikánska strana si pravdepodobne udrží väčšinu v Snemovni reprezentantov - dolnej komore amerického Kongresu. Vyplýva to z odhadov výsledkov utorkových volieb do tohto 435-členného zákonodarného zboru, napísala dnes agentúra DPA.

 

Okrem hlasovania v prezidentských voľbách dnes Američania hlasujú aj o novom zložení Snemovne reprezentantov (435 poslancov), o 34 členoch Senátu, o 12 guvernéroch, ale aj o poslancoch miestnych samospráv, starostoch, sudcoch či šerifoch. Demokrati sa nádejajú, že v týchto voľbách získajú väčšinu v Senáte. Tá zatiaľ patrí republikánom.

 

Zároveň sa konajú aj miestne referendá o vyše 150 otázkach. Pozoruhodné sú spomedzi nich napríklad plebiscity o dani za sladené nápoje, ktoré sa konajú v štyroch mestách, z toho tri sú v štáte Kalifornia (San Francisco, Oakland a Albany), a o tzv. uhlíkovej dani v štáte Washington.

 

03:14 Trump zvíťazil v Texase a Arkansase

V utorkových prezidentských voľbách v amerických štátoch Texas a Arkansas zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 15 štátoch, pričom získal 128 hlasov voliteľov.

 

Clintonová zatiaľ zvíťazila v ôsmich štátoch a v hlavnom meste Washington, pričom získala 97 hlasov voliteľov.

 

03:10 Trump zvíťazil vo Wyomingu, Južnej a Severnej Dakote, Nebraske a Kansase

V utorkových prezidentských voľbách v amerických štátoch Wyoming, Južná Dakota, Severná Dakota, Nebraska a Kansas zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Trump tak doposiaľ zvíťazil v 13 štátoch, pričom získal 84 hlasov voliteľov.

 

Clintonová zatiaľ zvíťazila v ôsmich štátoch a v hlavnom meste Washington, pričom získala 97 hlasov voliteľov.

 

03:09 Clintonová zvíťazila v štáte New York

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte New York zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Clintonová doposiaľ zvíťazila v ôsmich štátoch a v hlavnom meste Washington, pričom získala 97 hlasov voliteľov. Jej republikánsky protikandidát Donald Trump zvíťazil v šiestich štátoch a získal 66 hlasov voliteľov.

 

Na získanie prezidentského úradu je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

02:38 Trump zvíťazil v Južnej Karolíne a Alabame

V utorkových prezidentských voľbách v amerických štátoch Južná Karolína a Alabama zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Trump tak doposiaľ zvíťazil v ôsmich štátoch, pričom získal 66 hlasov voliteľov.

 

Clintonová zatiaľ zvíťazila v siedmich štátoch a v hlavnom meste Washington, pričom získala 68 hlasov voliteľov.

Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

02:25 Trump zvíťazil aj v Mississippi, Tennessee a Oklahome

V utorkových prezidentských voľbách v amerických štátoch Mississippi, Tennessee a Oklahoma zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Trump doposiaľ zvíťazil v šiestich štátoch, pričom získal 48 hlasov voliteľov.

 

Clintonová zatiaľ zvíťazila v siedmich štátoch a v hlavnom meste Washington, pričom získala 68 hlasov voliteľov.

Na získanie prezidentského úradu v USA je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

02:18 Clintonová zatiaľ zvíťazila v siedmich štátoch

V utorkových prezidentských voľbách v amerických štátoch Illinois, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Maryland a Delaware a v hlavnom meste Washington zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Clintonová doposiaľ zvíťazila v siedmich štátoch a Washingtone, pričom získala 68 hlasov voliteľov. Už predtým zvíťazila v štáte Vermont. Jej republikánsky protikandidát Donald Trump zvíťazil v šiestich štátoch a získal 48 hlasov voliteľov.

 

Na získanie prezidentského úradu je potrebných 270 hlasov voliteľov.

 

00:48 Po streľbe uzavreli volebnú miestnosť; hlásia zranených

V meste Azusa v americkom štáte Kalifornia uzavreli volebnú miestnosť po tom, čo v jej blízkosti došlo k streľbe. Podľa televízie CNN utrpeli pri nej zranenia najmenej dvaja ľudia.

 

Podľa svedkov polícia nedovolila nikomu opustiť volebnú miestnosť, ľudia však mohli pokračovať vo volení prezidenta.

 

Podľa fotografií zaslaných CNN bolo vo volebnej miestni mnoho ľudí vrátane skupiny detí.

 

Ľudí, ktorí utrpeli pri streľbe zranenia, previezol policajný vrtuľník do nemocnice.

 

Azusa leží približne 48 kilometrov od Los Angeles.

 

01:45 V Západnej Virgínii zvíťazil Trump

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Západná Virgínia zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Trump získal zhruba 51 percent hlasov. Porazil tak svoju demokratickú protikandidátku Hillary Clintonovú, ktorá získala 43 percent hlasov.

 

01:17 Vo Vermonte zvíťazila Clintonová

V utorkových prezidentských voľbách v americkom štáte Vermont zvíťazila demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Clintonová získala vo Vermonte približne 66 percent hlasov a porazila tak svojho republikánskeho protikandidáta Donalda Trumpa, ktorý získal 28 percent odovzdaných hlasov.

 

01:07 Trump zvíťazil v štátoch Kentucky a Indiana

V utorkových prezidentských voľbách v amerických štátoch Kentucky a Indiana zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Vyplýva to z exit pollov, ktoré dnes zverejnila televízia CNN.

 

Podľa exit pollov získal Trump v Kentucky zhruba 65 percent hlasov, demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová 30 percent. V štáte Indiana získal Trump približne 60 percent hlasov, Clintonová 35 percent.

 

21:37 - Americká politologička: Trump môže mať problém zohnať skúsených poradcov

Ak sa americkým prezidentom stane republikán Donald Trump, bude sa musieť v oblasti zahraničnej politiky spoliehať výlučne na svojich poradcov, keďže sám v nej nemá žiadne skúsenosti. Na brífingu ministerstva zahraničných vecí v New Yorku to dnes povedala politologička z Barnard College špecializujúca sa na Rusko Kimberly Martenová.

 

Zároveň je otázne, kto bude v Trumpovom zbore poradcov pre zahraničnú politiku, keďže experti z hlavného prúdu preňho nechcú pracovať a niektorí jeho súčasní spolupracovníci čelia vyšetrovaniu pre podozrenie z kontaktov s Ruskom, tvrdí Martenová.

 

Clintonová má ako bývalá ministerka zahraničných vecí (2009-2013) oveľa viac skúseností, konštatovala politologička. "Treba však pripomenúť, že za jej éry bol prezidentom Dmitrij Medvedev, ktorý bol oveľa kooperatívnejší než súčasný prezident Vladimir Putin," uviedla.

 

Rusko bolo podľa Martenovej vždy popredu oproti USA v niektorých veciach – najmä vo vedení informačnej, kybernetickej či inej formy hybridnej vojny. "Je to preto, že Rusko sa nikdy príliš nezaujímalo o medzinárodné právo," povedala Martenová a dodala, že tak robilo v Čečensku i na Ukrajine. USA a krajiny NATO okrem medzinárodného práva musia brať do úvahy aj dopady ich krokov na volebnú mienku, kým v Rusku médiá zastávajú do značnej miery líniu Kremľa.

 

Okrem toho v Rusku sa tí, čo nesúhlasia s Kremľom, môžu obávať "spoločenských dôsledkov", uzavrela Martenová.

 

21:22 - Trumpov volebný tím podal sťažnosť na hlasovanie v Las Vegas

Volebný tím republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa napadol dnes údajné nezrovnalosti, ku ktorým malo dôjsť počas prezidentských volieb v metropolitnej oblasti Las Vegas v štáte Nevada. Podľa agentúry AP ide zrejme o prvú žalobu týkajúcu sa prebiehajúcich prezidentských volieb.

 

Sťažnosť predložená príslušnému nevadskému súdu sa týka hlasovania v predstihu, ktoré sa v metropolitnej oblasti Las Vegas konalo ešte minulý piatok.

 

Trumpova kampaň namieta voči tomu, že tamojšie štyri volebné miestnosti zostali otvorené dlhšie než mali. Žiada preto súd o zaistenie príslušnej volebnej dokumentácie a hlasovacích lístkov.

 

Predĺženie času hlasovania bolo oficiálne zdôvodnené tým, že pred volebnými miestnosťami, ktoré sa nachádzali na mexickom trhu a v troch nákupných centrách, čakali ešte vo večerných hodinách rady voličov.

 

Miestnosti mali uzatvoriť o 19.00 h miestneho času, avšak napokon sa v nich volilo o dve až tri hodiny dlhšie. Išlo pritom o oblasti v okrese Clark s vyšším podielom menšinového obyvateľstva.

 

Miestne úrady sa bránia tvrdením, že v predĺžených hodinách mohli hlasovať len voliči, ktorí v čase plánovaného uzavretia miestností už čakali v rade, informovala televízia CNN.

 

Predĺženie hlasovania kritizoval aj šéf Republikánskej strany v Nevade Michael McDonald.

 

Volebný tím demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej však Trumpovu sťažnosť označil za neopodstatnenú.

 

 

 

21:06 - Voľby v USA: Pozor na selfie s volebnými lístkami

Spojené štáty majú za sebou približne polovicu volebného dňa, samozrejme podľa toho, o ktorú časť krajiny ide.

 

V uliciach, obchodoch a v úradoch pribúdajú ľudia s nálepkami "Volil som". Tie dostávajú vo volebných miestnostiach a niektorí ich hrdo nosia prilepené na odeve po celý deň. Iní si ich lepia na nos alebo čelo, fotia sa a zábery posielajú kamarátom a zverejňujú ich na sociálnych sieťach. Facebook vyzval svojich používateľov, aby sa pochválili tým, že volili. Vyhľadávač Google na dnes pripravil špeciálnu grafiku nabádajúcu na účasť na hlasovaní.

 

Volebná účasť je totiž v Spojených štátoch vždy problém. Hlasuje len približne polovica voličov. Kandidáti na prezidenta, politici, médiá aj komentátori vyzývali ľudí, aby išli voliť. V stávke je podľa nich veľa a súboj je tesný. A tak sa teraz Američania hrdo chvália tým, že občiansku povinnosť si splnili. Na jedno si však musia dávať pozor. V niektorých štátoch sa nemôžu chváliť fotografiami s vyplnenými hlasovacími lístkami.

 

V približne 20 štátoch je úplne v poriadku, keď sa volič odfotí s vyplneným volebným lístkom. V ďalších približne dvadsiatich je to zakázané a vo zvyšných sú pravidlá nejasné alebo rôzne.

 

V Kansase zákaz platí len pre členov volebných komisií. V Colorade je povolené zdieľať obsah hlasovacieho lístka, ale je zakázané fotografovať vo volebnej miestnosti.

 

Štáty ako New York a Illinois majú dokonca zavedené aj tresty za porušenie zákazu, ale málokedy ich uplatňujú, píše denník USA Today. V Illinois hrozí podľa agentúry AP za vedomé ukázanie vyplneného hlasovacieho lístka inej osobe väzenie v trvaní jedného až troch rokov.

 

Zákaz porušil v štáte Tennessee aj známy spevák Justin Timberlake, no úrady reagovali, že z toho nič nevyvodia.

Kritici zákazu sa pýtajú, prečo v časoch, keď sa veľká časť predvolebnej kampane odohrávala práve na sociálnych sieťach, nemôže na nich volič zdieľať svoj názor a nadšenie z hlasovania. Pomohlo by to podľa nich najmä s volebnou účasťou mladých, ktorá býva nízka.

 

Zástancovia zákazu si myslia, že takéto fotografie môžu byť zneužité na kupovanie hlasov.

 

20:29 - Trumpov syn zverejnil vyplnený hlasovací lístok, zrejme porušil zákon

Syn republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa zverejnil dnes na internete svoj vyplnený hlasovací lístok, čím zrejme porušil platné volebné zákony štátu New York. Informovala o tom agentúra AP.

 

Eric Trump zverejnil na sociálnej sieti Twitter fotografiu svojho hlasovacieho lístka, na ktorom označil meno svojho otca.

 

Záber komentoval slovami: "Je to neuveriteľná česť hlasovať za môjho otca. Urobí skvelú prácu v prospech USA".

 

Tento príspevok bol neskôr z Trumpovho twitterového účtu vymazaný.

 

Zákon štátu New York z roku 1890 zakazuje voličom, aby ukazovali svoje vyplnené hlasovacie lístky iným osobám. Federálny sudca len minulý týždeň rozhodol, že uvedená obmedzenie sa vzťahuje aj na sociálne siete.

 

Zástupcovia Erica Trumpa ani volebnej komisie mesta New York sa k správe AP bezprostredne nevyjadrili.

 

 

 

20:09 - Počasie i kampaň prilákali v New Yorku množstvo voličov

Príjemné počasie a tiež vyhrotená predvolebná kampaň dnes prilákala v New Yorku do volebných miestností veľké množstvo voličov, podľa pamätníkov najviac za niekoľko ostatných volieb. Pred volebnou miestnosťou na Manhattane stál až 50-metrový rad.

 

Podľa expertov vysoká volebná účasť tradične nahráva demokratom, keďže značnú časť ich voličskej základne tvoria menej vzdelaní občania a tiež etnické menšiny, ktorí zvyčajne nemávajú príliš silnú motiváciu ísť k voľbám. New York je však štátom, kde sotvakto očakáva víťazstvo republikánov. "Neviem o nikom v New Yorku, kto by hlasoval za niekoho iného ako Hillary Clintonovú," povedala pre TASR staršia žena na Piatej Avenue.

 

Naproti tomu potomok hispánskych prisťahovalcov George, približne šesťdesiatnik, prezradil v inej časti Manhattanu, že hlasoval za Donalda Trumpa. Vraj oproti "nečestnej Clintonovej" volil menšie zlo. Hlasoval tiež proti skorumpovanej vláde a proti americkému intervencionizmu vo svete.

 

"Amerika slúžiť ako príklad, ale nemala by byť svetovým policajtom. Bez Ameriky by však svet skolaboval. Je to akési lepidlo, ktoré drží svet pokope," povedal George.

 

Ďalšia volička, približne tridsiatnička, pre TASR uviedla, že aj keď v primárkach volila demokrata Bernieho Sandersa, v prezidentských voľbách volila nestraníka – dalajlámu. "Celá táto kampaň bola negatívna a plná nenávisti," myslí si.

 

"Poznám veľa ľudí, ktorých odpudzuje správanie Donalda Trumpa. Avšak podľa mňa bude zaujímavé, ak bude zvolený. Bude to naozajstný škandál, ktorý by však mohol viesť k zmene. Ak bude zvolená Hillary, všetko ostane po starom," povedala volička v odeve pripomínajúcom ekologickú aktivistku.

 

Trump Tower na Piatej Avenue v New Yorku dnes polícia už od skorého rána uzavrela. "Nie, nedošlo k žiadnym výtržnostiam, je to iba kvôli voľbám," povedal pre TASR policajt stojaci pri kordóne.

 

 

 

20:01 - Merkelová: Víťazstvo Clintonovej by zvýšilo rovnováhu mužov a žien medzi lídrami

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes uviedla, že víťazstvo Hillary Clintonovej v amerických prezidentských voľbách by bolo krokom k rovnováhe mužov a žien medzi svetovými lídrami. Informovala o tom agentúra AP.

Merkelová podľa vlastných slov očakáva výsledky volieb v USA "s napätím". Priamo ku Clintonovej alebo jej súperovi Donaldovi Trumpovi sa vyjadriť odmietla.

 

Na otázku o možnosti toho, že sa šéfkou Bieleho domu stane po prvý raz žena, však odpovedala: "Potom by sme sa dostali trocha bližšie k rovnováhe žien a mužov vo vedúcich pozíciách."

 

Prvá predsedníčka nemeckej spolkovej vlády hovorila na tlačovej konferencii v Berlíne po boku druhej nórskej premiérky Erny Solbergovej.

 

Solbergová uviedla, že víťazstvo Clintonovej by mohlo byť pre mnohé mladé ženy inšpirujúce a ukázalo by im, že politika "nie je niečo, čo patrí mužom". So žartom však dodala, že "neexistuje nejaká celosvetová sieť priateliek, ktorá chce vládnuť svetu".

 

18:48 - Voliči si uctili pamiatku bojovníčky za práva žien Susan B. Anthonyovej

Niektorí americkí voliči išli dnes priamo z volebných miestností na cintorín v meste Rochester v severnej časti štátu New York, kde vzdali poctu známej bojovníčke za hlasovacie právo žien Susan B. Anthonyovej. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Video odvysielané v televízii WHAM-TV zachytávalo plynulý prúd ľudí na cintoríne Mount Hope v Rochesteri, ako ozdobujú Anthonyovej hrob nálepkami s nápisom "I Voted" (Hlasoval/Hlasovala som) a americkými vlajkami. Niektorí návštevníci tam nechávajú žlté ruže, ktoré boli symbolom hnutia za volebné právo žien. Sociálna reformátorka a aktivistka za práva žien Anthonyová žila v rokoch 1820-1906.

 

Medzi návštevníkmi bola aj Nora Rubelová, riaditeľka Inštitútu Susan B. Anthonyovej na Rochesterskej univerzite. Pre denník Democrat and Chronicle so sídlom v Rochesteri povedala, že išla hlasovať a potom k hrobu so svojimi dvoma dcérami, aby mali tento spoločný zážitok. Správcovia cintorína predĺžili dnes návštevné hodiny do 21.00 h miestneho času, aby v deň prezidentských volieb umožnili návštevu hrobu ďalším záujemcom. Ak bude demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová zvolená do Bieleho domu, stane sa prvou ženou v prezidentskom úrade v dejinách USA.

 

18:38 - Clintonová jasne zvíťazila na Guame, ktorý tradične predpovedá výsledky

Demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová dnes s prevahou zvíťazila na americkom ostrove Guam. Tamojšie hlasovanie má síce len neoficiálny charakter, avšak za uplynulých vyše 30 rokov spoľahlivo "predpovedalo" výsledky prezidentských volieb na celoamerickej úrovni, informovali noviny USA Today. Za Clintonovú hlasovalo na Guame viac ako 32.000 ľudí, teda 71,63 percenta voličov. Jej súpera, republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa, podporilo 24,16 percenta zúčastnených. Viac ako štyri percentá voličov hlasovali za socialistického aktivistu Emidia Soltysika.

 

Účastníci neoficiálneho hlasovania na Guame sú americkými občanmi. Keďže však toto nezačlenené územie USA nemá zastúpenie v Zbore voliteľov, tamojšie hlasy sa do oficiálnych výsledkov nezarátavajú. Od roku 1980, keď sa na Guame konalo prvé takéto neoficiálne hlasovanie, tamojší voliči vždy spoľahlivo predpovedali víťaza prezidentských volieb. Len v roku 1996 hlasovanie na Guame oddialil tajfún, takže sa konalo až po samotných voľbách v USA. Na Guame je približne 52.000 registrovaných voličov; hlasy môžu odovzdávať len priamo na ostrove.

 

img

 

17:03 - Donald Trump odvolil neďaleko svojho bydliska v New Yorku

Kandidát Republikánskej strany na amerického prezidenta Donald Trump odovzdal svoj hlas v dnešných voľbách neďaleko svojho bydliska v newyorskom obvode Manhattan. Pri návšteve volebnej miestnosti ho sprevádzala manželka Melania Trumpová. Po odovzdaní svojho hlasu sa pozdravil s prítomnými a finančne podporil dobročinnú zbierku.

 

Trump bol oblečený v klasickom obleku s výrazne modrou kravatou. Na otázku médií, ako by zhodnotil priebeh volieb a doterajšie prvé výsledky, odpovedal: "Veľmi dobre, všetko je veľmi dobré. Je to jednoducho veľmi dobré, všeobecne povedané." Svojim voličom na záver pripomenul ťažisko svojho volebného programu: "Vráťme Amerike jej veľkosť. Všetko je to o tom," citovala ho agentúra AP. V tej istej volebnej miestnosti, kde neskôr hlasoval republikánsky kandidát na prezidenta, protestovali dnes dopoludnia miestneho času proti Trumpovi dve polonahé ženy. Realitný magnát bude na výsledky volieb čakať hoteli Hilton na Manhattane.

 

16:10 - Farage sa ponúkol ako Trumpov veľvyslanec v EÚ

Líder eurokritickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage dnes vyhlásil, že by rád prijal post vo vláde Donalda Trumpa, ak by tento republikánsky kandidát zvíťazil v dnešných voľbách prezidenta USA.

Farage podporil Trumpa aj počas predvolebnej kampane a vystúpil s prejavom na jednom z početných mítingov newyorského realitného magnáta, píše agentúra DPA.

 

"Ak by mi ponúkol prácu, bol by som celkom rád jeho veľvyslancom pri Európskej únii," povedal Farage v dnešnom programe televízie ITV. "Myslím si, že by som vykonával túto prácu veľmi dobre." Prezidentské voľby v USA prirovnal Farage k referendu o členstve Británie v EÚ, v ktorom sa väčšina voličov v júni vyslovila za vystúpenie z únie; rozhodujúca otázka podľa neho totiž znie: "Chcete zmenu alebo chcete, aby všetko ostalo, ako to je?"

 

15:54 - Ženy po celých USA sú v nohavicových kostýmoch, podporujú tak Clintonovú

Mnohé ženy po celých Spojených štátoch sú dnes oblečené v nohavicových kostýmoch, čím vyjadrujú podporu Hillary Clintonovej, demokratickej kandidátke na prezidenta USA. Ženy sa inšpirovali skupinou na Facebooku s názvom Pantsuit Nation (Národ nohavicových kostýmov), ktorá má vyše dva milióny členov.

 

Niektoré Američanky majú dnes na sebe oblečenie bielej farby na počesť sufražetiek, ktoré začiatkom 20. storočia bojovali za volebné právo žien. Heather O'Beirnová z mesta Alexandria v štáte Virgínia vysvetlila, že si obliekla biely nohavicový kostým a inšpirovala ju k tomu práve spomínaná skupina na Facebooku, ktorá povzbudzuje ženy, aby dnes išli voliť v bielom odeve.

 

Newyorčanka Denise Shullová sa snažila kúpiť si biely nohavicový kostým v internetovom obchode Amazon, ale sú vypredané. Obliekla si teda čierno-biely kostým, aby podporila Clintonovú, ale aby zároveň symbolicky vyjadrila "pokrok žien".

 

14:32 - Hillary Clintonová odvolila v New Yorku

Hillary Clintonová, kandidátka Demokratickej strany na úrad prezidenta USA, odovzdala svoj hlas v dnešných voľbách vo svojej domovskej obci Chappaqua, štát New York. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Pri návšteve volebnej miestnosti ju sprevádzal jej manžel a bývalý 42. americký prezident Bill Clinton.

 

Manželia odovzdali svoje hlasy krátko pred 08.00 h miestneho času. Po východe z volebnej miestnosti pozdravili svojich priaznivcov čakajúcich pred budovou.

 

Hillary Clintonová podľa vlastných slov cítila pri hlasovaní veľkú pokoru, pretože, ako povedala, "na výsledky týchto volieb sa spolieha toľko ľudí".

 

Bill Clinton zasa vtipkoval, že sa "po 15 rokoch praxe" nevie dočkať toho, keď bude manželom političky.

 

 

 

12:36 - V niektorých štátoch na východnom pobreží USA sa už začalo hlasovať

V niektorých štátoch na východnom pobreží Spojených štátov sa dnes krátko pred 05.45 h miestneho času (krátko pred 12.00 h SEČ) začalo hlasovanie vo voľbách nového prezidenta USA.

 

Američania si volia v poradí 45. prezidenta a 48. viceprezidenta v dejinách svojej krajiny. Do najvyššej funkcie kandiduje za Demokratickú stranu Hillary Clintonová. Nomináciu Republikánskej strany získal Donald Trump. Okrem nich sa o hlasy voličov uchádzajú aj libertarián Gary Johnson a kandidátka zelených Jill Steinová, ako i viacero ďalších menej známych kandidátov.

 

Nateraz je známe, že Clintonová vyhrala voľby v osade Dixville v štáte New Hampshire. Podľa súhrnných výsledkov hlasovania v troch malých obciach v New Hampshire na severovýchode USA, kde sa voľby začali už o polnoci miestneho času, vyhral Trump.

 

Na základe volebného zákona v štáte New Hampshire môžu obce s menej ako 100 obyvateľmi požiadať o začatie hlasovania už o polnoci a jeho ukončenie hneď ako odovzdajú hlas všetci zaregistrovaní voliči. V súvislosti s týmto nočným hlasovaním agentúra AP uviedla, že miestni obyvatelia sú hrdí na to, že majú "prvé slovo" v celej krajine.

 

 

 

09:23 Američania si volia nového prezidenta - horúco je najmä v 15 štátoch 

Nerozhodné štáty či štáty, ktoré sú bojiskom – to sú americké tzv. "battleground states", ktoré nie sú ani tradične republikánske, ani tradične demokratické. V každých voľbách volia inak, a preto im kandidáti na prezidenta venujú v prezidentskej kampani viac pozornosti. V tohtoročných voľbách boli nerozhodné a dnes sa na výsledky hlasovania netrpezlivo čaká v týchto štátoch:

 

ARIZONA

Voliči v štáte známom Veľkým kaňonom nehlasovali za demokrata od roku 1996. Vtedy sa im páčil Bill Clinton, potom prešli na dlhé roky na stranu republikánskych prezidentov. Predvolebné prieskumy naznačovali tesný súboj.

 

COLORADO

Colorado je jedným z najznámejších štátov prezliekajúcich kabáty. V posledných rokoch sa však ustálilo a dvakrát hlasovalo za demokrata Baracka Obamu. Ak by si dnes zvolilo Hillary Clintonovú, tak by to bolo po prvý raz za posledných 100 rokov, čo Colorado trikrát po sebe hlasovalo za tú istú stranu. Spočiatku sa zdalo, že Colorado je jednoznačne za Clintonovú, v posledných dňoch kampane jej však prieskumy dávali len tesný náskok.

 

FLORIDA

Slnečný štát priťahuje azda v každých voľbách najväčšiu pozornosť. Florida je jednak nerozhodná a jednak má vysoký počet voliteľov, až 29. Clintonová aj Trump tam preto strávili značný čas svojej predvolebnej kampane. Všeobecne sa hovorí, že kto nevyhrá na Floride, nevyhrá voľby.

 

GEORGIA

Georgia naposledy hlasovala za demokratického kandidáta v roku 1992, a to za Billa Clintona. Teraz tam však podľa prieskumov verejnej mienky vedie republikán len veľmi tesne.

 

IOWA

Tento štát v predošlých dvoch voľbách hlasoval za demokrata Baracka Obamu. Tento rok tam ale podľa prieskumov s pohodlným náskokom vedie republikán. Za Donaldom Trumpom totiž stoja najmä belošskí voliči a Iowa je na 90 percent belošská.

 

MICHIGAN

Priemyselný štát na brehu rovnomenného jazera nevolil republikána od roku 1988. Tento rok sa však v primárkach postavil za demokrata Bernieho Sandersa. Nominantkou Demokratickej strany na prezidenta sa síce napokon nestal on, ale Clintonová: demokratom to po desaťročiach dáva nádej na víťazstvo.

 

NEVADA

Tomuto štátu sa od roku 1992 vždy podarilo tipovať víťaza volieb. Respektíve vždy hlasoval za toho, kto sa napokon aj stal prezidentom - v rokoch 1992 a 1996 za demokrata Billa Clintona, v rokoch 2000 a 2004 za republikána Georgea W. Busha a v rokoch 2008 a 2012 za demokrata Baracka Obamu. Teraz tam v predvolebných prieskumoch tesne viedol Donald Trump.

 

NEW HAMPSHIRE

Tento malý štát je tradične demokratický, ale podľa posledných prieskumov tam teraz majú demokrati len tesný náskok.

 

NOVÉ MEXIKO

Barack Obama tu dvakrát zvíťazil s dvojciferným náskokom. Hillary Clintonová preto tomuto štátu nevenovala veľkú pozornosť. Naopak, Donald Trump sa snažil získať tento štát na svoju stranu. V Novom Mexiku zrejme získa z celonárodného hľadiska vyšší počet hlasov aj tretí kandidát – libertarián Gary Johnson, ktorý bol dvakrát jeho guvernérom.

 

SEVERNÁ KAROLÍNA

Tento štát bol pre oboch kandidátov v predvolebnej kampani jednou z najčastejších zastávok. Voliči tam väčšinou volia republikánov, no v roku 2008 si ich získal demokrat Obama. Demografické zmeny v štáte dávajú demokratom nádej aj teraz.

 

OHIO

Hoci Ohio dvakrát hlasovalo za prezidenta Baracka Obamu, teraz tam v predvolebných prieskumoch víťazil republikán Donald Trump.

 

PENSYLVÁNIA

V posledných šiestich voľbách volila kandidáta Demokratickej strany. Dnes tam však žije silná belošská pracujúca a stredná trieda, čo sú všeobecne voliči Donalda Trumpa.

 

UTAH

Tento štát nevolil demokrata od roku 1964 a pravdepodobne tak neurobí ani dnes. Môže sa však stať jediným štátom, kde dnes nezvíťazí ani Clintonová, ani Trump, ale nezávislý kandidát Evan McMullin.

 

VIRGÍNIA

Virgínia je tradične demokratická a Clintonová tam mala počas kampane spoľahlivý náskok. Krátko pred voľbami sa tam však Trump na ňu dotiahol a Clintonová tam rýchlo ešte v nedeľu zašla. Či to pomohlo, uvidí sa dnes.

 

WISCONSIN

Tento štát je rodiskom Republikánskej strany, ale nehlasoval za ňu od roku 1984. Donald Trump sa to v kampani snažil zmeniť.

 

img

 

08:41 Prezidentskí kandidáti posledný raz vystúpili na verejnosti

Hlavní americkí prezidentskí kandidáti Donald Trump a Hillary Clintonová vystúpili v priebehu pondelka posledný raz v rámci svojej predvolebnej kampane pred verejnosťou. Obaja usporiadali mítingy v štátoch Severná Karolína, Pensylvánia a Michigan, píše agentúra DPA.

 

Republikán Trump svojim stúpencom na finálnom zhromaždení v michiganskom meste Grand Rapids povedal, že Spojené štáty delia už iba "hodiny od zmeny, aká sa udeje raz za život".

 

"Dnešok je dňom nezávislosti. Konečne uzavrieme historickú kapitolu Clintonovcov, ich životov, ich plánov, ich korupcie," vyhlásil Trump v Michigane, kde majú demokrati už desaťročia silnú podporu. Trump tam však vidí volebný potenciál v ľuďoch, ktorých postihol pokles v automobilovom priemysle.

 

Clintonovej finálne vystúpenie pred voľbami sa konalo v meste Raleigh, metropole Severnej Karolíny. Na pódiu ju podporila aj súčasná prvá dáma Michelle Obamová. Demokratická kandidátka vyzvala voličov, aby podporili "optimistickú a veľkorysú Ameriku, ktorá je prístupná pre všetkých".

 

Svoj hlas v predčasnom hlasovaní odovzdalo rekordných vyše 46 miliónov voličov. Riadne hlasovanie sa začne dnes o 06.00 h EST (12.00 h SEČ) v niektorých štátoch na východnom pobreží USA. Podľa najnovších prieskumov verenej mienky má Clintonová pred Trumpom mierny náskok štyroch percent.

 

08:33 Ako to vyzeralo pred štyrmi rokmi

Občania Spojených štátov si dnes vyberajú nového prezidenta. Funkcie sa ujme v januári.

 

Pred štyrmi rokmi si Američania po druhý raz zvolili Baracka Obamu. Hlas mu odovzdalo viac než 62 miliónov voličov (51 percent). Jeho súper Mitt Romney získal hlasy od viac než 59 miliónov voličov (48 percent). Neskôr v hlasovaní zboru voliteľov získal Obama 332 hlasov, Romney 206.

 

Druhý utorok po prvom pondelku v novembri, čo je deň stanovený na prezidentské voľby, vtedy pripadol na 6. novembra. Barack Obama ukončil kampaň v meste Des Moines v štáte Iowa, Mitt Romney sa voličom posledný raz prihovoril v Pittsburghu v Pensylvánii.

 

img

 

V roku 2012 bolo v Spojených štátoch deväť nerozhodnutých štátov - tzv. "battle ground states", ktoré v každých voľbách volia inak. Obama stratil len jeden, Severnú Karolínu.

 

Predvolebné prieskumy favorizovali Baracka Obamu, odhady (tzv. "exit polls") naznačovali tesný súboj. Florida meškala so spočítavaním hlasov. Meškanie spôsobili dlhé rady vo volebných miestnostiach.

 

Na voľbách sa zúčastnilo 129 miliónov z 214 miliónov oprávnených voličov (53 percent).

 

Víťazný odkaz Baracka Obamu na Twitteri "Four more years" (ďalšie štyri roky) sa stal najzdieľanejším v dejinách USA.

 

Obama síce obhájil svoju funkciu, ale jeho Demokratickej strane sa nepodarilo získať väčšinu v Snemovni reprezentantov. Kontrolu si udržali republikáni. Obamu tak čakali ďalšie ťažké časy pri presadzovaní svojej politiky.

Obama sa po vyhlásení výsledkov poďakoval všetkým voličom bez ohľadu na to, za koho hlasovali.

 

"Dnes, počas volieb, ste nám vy, americký národ, pripomenuli, že aj keď bola naša cesta zložitá, aj keď bola dlhá, dokázali sme povstať, vydobyli sme si cestu späť a vo svojich srdciach vieme, že to najlepšie ešte len Spojené štáty americké čaká. Napriek všetkým rozdielom medzi nami väčšina z nás zdieľa nádej v budúcnosť Ameriky," vyhlásil.

 

V roku 2008, keď sa Obama stal prezidentom po prvý raz, dosahovala jeho popularita 70 percent, čo bolo rekordné číslo. Končiaci prezident George W. Bush bol na úrovni len 29 percent. Do roku 2012 Obamova popularita klesla, potom začala znovu stúpať. Dnes ho podporuje 56 percent Američanov.

 

07:30 Po zrátaní hlasov z troch obcí vedie v prezidentských voľbách Donald Trump

Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump zaznamenal dnes prvý volebný úspech, keď v súhrnných výsledkoch zvíťazil v predčasnom hlasovaní, ktoré sa tradične konalo v troch malých obciach v štáte New Hampshire na severovýchode USA.

 

Podľa údajov agentúry AP tak Trump vedie nad svojou demokratickou súperkou Hillary Clintonovou v pomere 32 ku 25 hlasom.

 

Zatiaľ čo Clintonová vyhrala prezidentské voľby v osadách Dixville a Hart's Location, Trump bol jednoznačným favoritom v Millsfielde, kde takisto začali voliť predčasne už po polnoci miestneho času (06.00 h SEČ).

 

Vo všetkých týchto troch malých obciach mohli volebné miestnosti zakrátko zatvoriť, keďže už všetci odvolili.

 

Na základe volebného zákona v štáte New Hampshire môžu obce s menej ako 100 obyvateľmi požiadať o začatie hlasovania už o polnoci a jeho ukončenie hneď ako odovzdajú hlas všetci zaregistrovaní voliči. V súvislosti s týmto nočným hlasovaním AP uviedla, že miestni obyvatelia sú hrdí na to, že majú "prvé slovo" v celej krajine.

 

Okrem uvedených hlasov pre Trumpa a Clintonovú získal tri hlasy aj libertariánsky kandidát Gary Johnson.

 

Niektorí voliči však napísali na lístky mená Bernieho Sandersa či Johna Kasicha, ktorí z prezidentského súboja už dávnejšie odstúpili, ale i Mitta Romneyho, ktorý bol prezidentským nominantom republikánov v roku 2012.

 

Riadne hlasovanie sa začne dnes o 06.00 h EST (12.00 h SEČ) v niektorých štátoch na východnom pobreží USA (Connecticut, Virgínia, New York).

 

img

 

07:30 Americký astronaut na ISS hlasoval v prezidentských voľbách

Jediný Američan, ktorý v súčasnosti pôsobí na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), odovzdal svoj hlas v prezidentských voľbách. Informoval o tom v pondelok americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorého vyhlásenie priniesla agentúra DPA.

 

Astronaut Shane Kimbrough podľa zverejnených údajov odvolil v uplynulých dňoch elektronicky z obežnej dráhy, čo umožňuje príslušný zákon štátu Texas z roku 1997. Väčšina amerických astronautov má bydlisko práve v Texase, kde podstupujú výcvik v Johnsonovom vesmírnom stredisku.

 

Kimbrough sa momentálne nachádza na ISS spolu s dvoma ruskými kozmonautmi - Andrejom Borisenkom a Sergejom Ryžikovom. Ešte tento mesiac sa k nim pripoja Francúz Thomas Pesquet, Američanka Peggy Whitsonová a Rus Oleg Novickij.

 

07:25 Zvláštnych volieb bolo v USA už niekoľko

Tieto prezidentské voľby sú iné. Takéto a podobné charakteristiky súčasných prezidentských volieb v Spojených štátoch opakovane zaznievajú z médií aj z úst komentátorov a analytikov.

 

Po prvý raz v histórii je pred prahom do Bieleho domu žena, po prvý raz kandiduje nepolitický kandidát s takým svojským prejavom, po prvý raz si budú voliči vyberať z tak veľmi neobľúbených kandidátov.

 

Takýchto "po prvý raz" by sa dalo nájsť ešte niekoľko. Tohtoročné voľby jednoznačne sú iné, netradičné a zvláštne. Ani zďaleka však také nie sú po prvý raz, pripomína spravodajská televízna stanica CNN. Tu sú niektoré z tých predošlých:

 

Rok 2000 – problémy so sčítavaním hlasov

O funkciu prezidenta vtedy bojovali George Bush mladší a Al Gore. Hoci v hlasovaní voličov zvíťazil Gore, zbor voliteľov poslal do Bieleho domu Busha. To nielen nahnevalo mnohých Američanov, ale znovu pritiahlo pozornosť ku zvláštnemu a zložitému americkému volebnému systému.

 

K tomu všetkému sa pridali aj nejasnosti v hlasovaní na Floride a prepočítavanie hlasov, ktoré sa dostali až pred súd. Napätie a ťahanice trvali niekoľko týždňov a voľby si vyslúžili charakteristiku najbláznivejšie a najkontroverznejšie.

Rok 1960 – začali sa televízne debaty

 

Voľby z roku 1960 nesú niekoľko prvenstiev. John F. Kennedy sa stal najmladším prezidentom v histórii Spojených štátov. Bol tiež prvým prezidentom, ktorý sa narodil v 20. storočí, a prvým katolíckym prezidentom.

 

Voľby však priniesli ešte niečo nové – televízne debaty prezidentských kandidátov. John F. Kennedy a Richard Nixon boli prvými kandidátmi, ktorí o voliča bojovali aj prostredníctvom slovného súboja na televíznych obrazovkách. A práve televízne kamery možno rozhodli o prezidentovi, alebo aspoň voľby výrazne ovplyvnili.

 

Nixon, známy voličom vďaka dvom funkčným obdobiam viceprezidenta, krátko pred televíznou debatou ochorel. Odmietol si dať make-up a na televíznej obrazovke vyzeral bledo a choro. Navyše mal na sebe sivý oblek, ktorý splýval s pozadím. Viac než na kameru a divákov sa pozeral na svojho súpera.

 

Vo voľbách ho nakoniec porazil mladý a dovtedy málo známy senátor Kennedy. V televíznej debate bol opálený, mal oblečený modrý oblek, pozeral sa do kamery a prihováral sa divákom.

 

Rok 1948 – veľký prešľap v novinách

Už dva roky pred týmito voľbami mali republikáni väčšinu v oboch komorách Kongresu (prvýkrát po 20 rokoch) a prezidentovanie demokrata Harryho S. Trumana sa pozdávalo len tretine Američanov. Truman sa napriek tomu rozhodol uchádzať sa o funkciu prezidenta znovu (po prvý raz sa dostal do Bieleho domu z pozície viceprezidenta v roku 1945 po smrti prezidenta Franklina D. Roosevelta).

 

Málokto veril, že dokáže zvíťaziť. Prieskumy verejnej mienky tesne pred voľbami hovorili o päťpercentnom náskoku jeho súpera Thomasa Deweyho. Aj sám Truman v deň volieb pre televíznu stanicu NBC povedal, že si myslí, že prehrá.

 

 V noci po voľbách, keď sa ešte len sčítavali hlasy, došlo ku kurióznej situácii, ktorá sa zapísala do dejín. Denník Chicago Daily Tribune bol pre štrajk tlačiarov nútený zaslať noviny do tlačiarne skôr. Výsledky hlasovania však ešte neboli definitívne potvrdené a redakcia sa preto spoľahla na prieskumy verejnej mienky.

 

Ráno vyšiel denník s takýmto nadpisom na titulnej strane: Dewey porazil Trumana. Víťazom volieb sa však neočakávane stal Truman.

 

Rok 1920 – kampaň z väzenia

Eugene Debs sa uchádzal o funkciu prezidenta päťkrát. Posledný raz tak robil spoza mreží. Odborársky líder sa dostal do väzenia za protivojnové vyhlásenia. Obviňoval vládnucu triedu z toho, že posiela pracujúcu triedu do vojny. Vynieslo mu to desať rokov väzenia za špionáž.

 

Z väznice v meste Atlanta sa mu podarilo presvedčiť 900.000 voličov. Víťaz Warren G. Harding získal 16 miliónov hlasov. Ako prezident potom na Vianoce Debsovi zmiernil trest a dal ho prepustiť.

 

Rok 1860 – národ sa rozdelil na dva tábory

V roku 1860 zvíťazil s jasným náskokom a s vysokou volebnou účasťou Abraham Lincoln, významná osobnosť v dejinách Spojených štátov. Voľby sa však zapísali do histórie aj niečím iným. Američanov rozdelili na dva tábory, čo pretrváva dodnes.

 

Dovtedy dlhé roky dominovala na politickej scéne Demokratická strana. Niekoľko rokov pred týmito voľbami si však získali mnohých ľudí republikáni, a to svojím vystupovaním proti otrokárstvu. Obľuba Republikánskej strany sa potom prejavila vo voľbách v roku 1860. Odvtedy si obe strany udržali rovnocenne silné postavenie.

 

Roky 1800 a 1804 – rivalita a zabitie

V tomto roku získali dvaja kandidáti - Thomas Jefferson a Aaron Burr - rovnaký počet hlasov od Zboru voliteľov. O výsledku tak musel rozhodnúť Kongres a rozbehlo sa intenzívne lobovanie zo strany kandidátov a ich podporovateľov. Zapojil sa doň aj kandidát z tretieho miesta v hlasovaní - Alexander Hamilton. Menším zlom bol preňho Jefferson, s Burrom sa doslova nenávideli.

 

Prezidentom sa nakoniec stal Jefferson, Burr sa stal viceprezidentom. Problémy okolo týchto volieb vyústili do zmeny ústavy a volebných pravidiel. Rivalita medzi Hamiltonom a Burrom zase vyústila do tragédie - pred voľbami o štyri roky neskôr Burr Hamiltona zastrelil v osobnom súboji muža proti mužovi.

 

07:13 Hlasovacie lístky sú v každom štáte iné, aj škaredé či neprehľadné

Mnohé pravidlá týkajúce sa prezidentských volieb v Spojených štátoch sa líšia od štátu k štátu. Jednotlivé štáty majú okrem iného autonómiu aj v tom, ako majú vyzerať hlasovacie lístky.

 

Dizajn hlasovacieho lístka pritom môže ovplyvniť rozhodnutie voliča. "Každému, kto si spomenie na voľby z roku 2000, ktoré pritiahli pozornosť celého národa k akýmsi zmätočným prvkom na hlasovacích lístkoch na Floride, môže byť jasné, že dizajnéri nie vždy urobia dobrú prácu," uviedla rozhlasová stanica NPR.

 

V Spojených štátoch neexistuje žiadna federálna autorita, ktorá by určovala, ako majú vyzerať hlasovacie lístky.

"To, ako hlasovacie lístky vyzerajú, je kombináciou názorov miestnych volebných úradníkov a toho, čo sú schopné urobiť ich tlačiarne. Alebo v prípade elektronického hlasovacieho systému toho, čoho sú schopné ich počítače," vysvetlila pre NPR Dana Chisnell z neziskovej organizácie, ktorá sa zaoberá vývojom najvhodnejších dizajnov pre volebné materiály.

 

To, že dizajn naozaj môže ovplyvniť hlasovanie, dokazuje napríklad prípad z okresu Palm Beach na Floride z roku 2000. Volebná komisia sa tam bez predchádzajúceho testovania rozhodla zväčšiť veľkosť písma v elektronickom hlasovacom systéme, aby nemali starší voliči problém s čítaním. Zväčšenie písma však poposúvalo celý text vrátane kolóniek na zakrížikovanie toho ktorého kandidáta. Hoci mená kandidátov boli jasne čitateľné, nebolo jasné, ktorá kolónka ku komu patrí.

 

Voliči si tak musia dávať pri vypisovaní volebných lístkov pozor. Dana Chisnellová ale priznáva, že počas posledných rokov viac a viac volebných komisií robí stále lepšiu prácu, pokiaľ ide o navrhovanie volebných lístkov.

 

"Zoznam takýchto volebných komisií je oveľa dlhší než pred štyrmi alebo ôsmimi rokmi," povedala. Väčšina voličov by tak podľa nej nemala mať s hlasovaním problém.

 

07:00 CNN nepripisuje význam odhaleniu, že otázky pre Trumpa konzultovala s demokratmi

Organizácia WikiLeaks krátko pred začiatkom prezidentských volieb v USA zverejnila ďalšie e-maily z prostredia kampane demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej, ku ktorým získali prístup hakeri. Informovala o tom v noci na dnes agentúra AP.

 

Z uniknutej zložky šéfa Clintonovej kampane Johna Podestu vyplýva, že televízna stanica CNN pred jedným z rozhovorov s republikánskym prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom oslovila predstaviteľov konkurenčnej Demokratickej strany s požiadavkou, aby navrhli moderátorovi, aké otázky má hosťovi položiť. Rovnako postupovala taktiež pred rozhovorom s republikánom Tedom Cruzom, niekdajším vnútrostraníckym súperom Trumpa v súboji o prezidentskú nomináciu.

 

Takáto komunikácia by mohla naznačovať spriaznenosť CNN s demokratmi, obzvlášť po tom, ako sa objavili správy, že dnes už bývalá spolupracovníčka tejto stanice Donna Brazileová komunikovala s predstaviteľmi Clintonovej kampane ohľadne otázok, ktoré by mohli zaznieť v predvolebných debatách.

 

Samotná CNN v pondelok vyhlásila, že na uvedenom postupe nie je "nič pozoruhodné" a ide o prejav zdravého žurnalizmu. Dodala, že rovnako pristupuje aj k republikánom, keďže chce poskytnúť divákom čo najlepšie rozhovory.

Trump v októbri vyhlásil, že jeho súperka vopred poznala otázky televíznych prezidentských debát a mala tak v porovnaní s ním výhodu. Tieto otázky mali byť pritom zakaždým tajné a poznať ich mali len moderátori.

 

img

 

06:50 Clintonová: Americké voľby sú historickou skúškou

Tohtoročné voľby v USA budú "skúškou našej doby", pri ktorej sa treba pýtať, či voliči nehlasujú "len proti" niečomu. Prezidentská kandidátka Demokratickej strany Hillary Clintonová to vyhlásila na záverečnom predvolebnom zhromaždení v štáte Pensylvánia, kde vystúpila v pondelok večer miestneho času, iba niekoľko hodín pred otvorením volebných miestností.

 

Clintonová, ktorú citovala agentúra AP, vyhlásila pred tisícmi priaznivcov v meste Filadelfia, že hlboko ľutuje, do akej miery sa stala predvolebná kampaň negatívnou, načo niekto z davu vykríkol, že to nebolo jej vinou. Ešte predtým kandidátka demokratov povedala v rozhlasovom rozhovore, že ak vo voľbách zvíťazí, bude chcieť osloviť aj podporovateľov jej republikánskeho súpera Donalda Trumpa.

 

Na mítingu vo Filadelfii vystúpili na pódiu s Clintonovou jej manžel, exprezident Bill Clinton, dcéra Chelsie, ale aj dosluhujúci prezident Barack Obama a prvá dáma Michelle Obamová. Šéf Bieleho domu vo svojom príhovore odmietol, že by Američania museli voliť Clintonovú len preto, aby tak zahlasovali proti Trumpovi. Zároveň poznamenal, že súčasťou predvolebnej kampane boli "hlúposti", pri ktorých si radšej "zahryzol do jazyka".

 

Prezidentskú kandidátku demokratov prišli do Filadelfie podporiť aj hviezdy americkej hudobnej scény - rockeri Bruce Springsteen a Jon Bon Jovi. V New Yorku medzitým prekvapila koncertom na podporu Clintonovej kráľovná popu Madonna.

 

Úplne posledné predvolebné vystúpenie má Clintonová naplánované v meste Raleigh v Severnej Karolíne, kde v pondelok hovoril pred svojimi priaznivcami aj Trump. Ten trvá na tom, že stojí pred "veľkým víťazstvom", a odmieta dôverovať prieskumom preferencií, podľa ktorých pôjde o tesný súboj.

 

img

 

06:45 Voľby v USA sú aj o budúcnosti imigrantov

Američania budú zajtra rozhodovať o novom prezidentovi Spojených štátov, a tým aj o budúcnosti imigrantov v krajine. Imigračná politika bola jednou z hlavných tém predvolebnej kampane a kandidáti majú na ňu zásadne odlišné názory.

 

Médiá pri tejto príležitosti pripomínajú, že Spojené štáty založili imigranti a krajina vždy bola a dodnes je krajinou prisťahovalcov. Prinášajú príbehy tých úspešných a zdôrazňujú, že za mnohými prisťahovalcami, respektíve ich produktmi, by Američania plakali.

 

Jedným z nich je pôvodom Turek Hamdi Ulukaya. Do pozornosti médií sa v posledných týždňoch dostal nielen ako úspešný imigrant, ale aj pre xenofóbne útoky, ktorým počas tejto predvolebnej kampane čelil.

Hamdi Ulukaya je zakladateľom firmy Chobani, ktorá už jedenásť rokov vyrába rovnomenné jogurty s gréckou receptúrou. Sú ich plné obchody a Američania ich majú radi.

 

Prisťahovalci ako Hamdi priniesli Američanom nielen obľúbené služby a produkty, ale sú životne dôležití pre americkú ekonomiku.

 

Firma Chobani zamestnáva 2000 ľudí a ponúka slušné platy. Zamestnancom dáva európskych šesť týždňov platenej materskej dovolenky, ktoré sú pre väčšinu Američanov len snom. Na výrobu svojich jogurtov odkupuje mlieko od 900 miestnych farmárov. Desať percent vlastníctva firmy dáva do rúk svojim zamestnancom. Založila Nadáciu stan na podporu utečencov na celom svete. Zapojila sa tiež do kampane Billa Gatesa a Warrena Buffeta, ktorí vyzývajú bohatých, aby venovali aspoň polovicu svojich celoživotných zárobkov na filantropické účely.

 

V roku 2013 získal Hamdi Ulukaya ocenenie Svetový podnikateľ roka, najprestížnejšie ocenenie pre podnikateľov. On a jeho firma bývajú často spomínaní ako príklad a inšpirácia pre iných.

 

Hamdi pochádza z Turecka. Jeho otec, Kurd žijúci v Turecku, mal farmu na výrobu mlieka a Hamdi pomáhal s dojením oviec. Potom odišiel do Spojených štátov študovať angličtinu a popri tom tam pracoval na farme. Keď ho prišiel navštíviť otec, sťažoval sa na chuť amerického feta syru. Hamdimu to dodalo podnikateľský nápad. Založil si firmu na výrobu feta syru, ktorú vlastní dodnes.

 

V roku 2005 podnikol ďalší podnikateľský krok. Kúpil malú, už skrachovanú a nefunkčnú továreň na jogurty. Pomohol si vládnou pôžičkou na podporu malých podnikateľov.

 

Potom sa odhodlal na ďalší risk. Ponúknuť americkému trhu jogurt s novou receptúrou: s takou, akú poznal z domu. Americké jogurty sa mu totiž zdali len paródiou jogurtov. Boli riedke, veľmi sladké a veľmi umelé. "Odporné, hrozné," spomína dnes pre Bloomberg News.

 

Prvé roky boli pre Hamdiho finančne aj fyzicky náročné. Dnes je takzvaný grécky jogurt hitom na trhu a Hamdi je miliardárom.

 

Počas uplynulých týždňov sa ale Hamdi a jeho firma stali terčom rasistických slovných útokov na internete.

Predvolebná kampaň totiž rozpútala protiprisťahovalecké nálady. Kandidát na prezidenta Donald Trump opakovane vyhlasoval, že s prisťahovalcami prichádzajú do krajiny aj teroristi, násilníci, kriminálnici a podobné živly, a preto treba zatvoriť hranice a nastoliť veľmi prísny imigračný systém.

 

Hamdi je prisťahovalec, navyše moslim, vo svojej továrni zamestnáva aj utečencov a verejne vyhlásil, že aj iné firmy by mali pomáhať prisťahovalcom. To sa niektorým nepáči. Extrémne pravicová webstránka WND napríklad publikovala článok s titulkom "Americký jogurtový magnát sľubuje, že Ameriku zadusí moslimami".

 

Hlavné médiá naopak zdôrazňujú, aké nebezpečné sú také nálady a postoje. Čo si myslia bežní Američania, bude známe už zajtra.

 

06:30 Pollock: Američania sú nespokojní so smerovaním krajiny, ale Obamu schvaľujú

Až 66 percent Američanov si myslí, že smerovanie ich krajiny od ostatných prezidentských volieb je nesprávne. Zároveň však osemročné pôsobenie úradujúceho prezidenta Baracka Obamu schvaľuje až 53.5 percenta obyvateľov. Na brífingu v New Yorku to dnes uviedol Jefrey Pollock z PR agentúry Global Strategy Group.

 

Zdanlivý nesúlad medzi týmito dvoma údajmi je daný neobľúbenosťou súčasných kandidátov na prezidenta. Tá je podľa Pollocka najvyššia v histórii moderných prieskumov predchádzajúcich prezidentským voľbám. U republikána Donalda Trumpa momentálne dosahuje až takmer 60 percent a u demokratky Hillary Clintonovej približne 55 percent, vysvetlil Pollock, ktorého agentúra poskytuje služby aj pre Demokratickú stranu.

 

Prieskumy hlavných médií z ostatných dní v priemere ukazujú, že demokratka by mohla vo voľbách zvíťaziť o tri až štyri body. "Jej súčasný náskok je v zásade rovnaký ako pred niekoľkými týždňami," povedal Pollock. Znamená to teda, že aféra s vyšetrovaním FBI ju nepoškodila, dodal.

 

Z nerozhodných štátov bude zrejme kľúčovou Pensylvánia s 20 voliteľmi, ktorá sa momentálne nakláňa ku Clintonovej. Naopak, štát Ohio s 18 voliteľmi, ktorý bol od roku 1964 barometrom hlasovania celej krajiny, tradíciu zrejme poruší – síce podporí Trumpa, ale ten sa prezidentom nestane, tvrdí Pollock.

 

Florida s 29 voliteľmi sa v súčasnosti prikláňa ku Clintonovej o dva body. Predčasne v tomto štáte podľa Pollocka hlasovalo značné množstvo Hispáncov. Miestni Kubánci zvykli hlasovať za republikánov, avšak tento trend sa medzi nimi začína meniť najmä vďaka mladým voličom. Nekubánski Hispánci zase tradične volia demokratov, poznamenal Pollock.

 

Napriek tomu, že Florida zrejme bude hlasovať v prezidentských voľbách za demokratku Clintonovú, v hlasovaní do Senátu tu majú republikáni päťbodový náskok, uviedol.

 

Prieskumy ďalej ukazujú, že vo voľbách bude hlasovať viac žien než mužov. "Ak by hlasovalo čo i len o 1 percento viac žien než mužov, bude to výhoda pre Clintonovú," upozornil Pollock.

 

Clintonová podľa neho prestala míňať peniaze na kampaň v kedysi nerozhodnom Colorade už pred mesiacom. Jedným z kľúčových faktorov je rastúca hispánska komunita v tomto štáte, ktorá jej tu zrejme zabezpečí víťazstvo. Práve na Hispáncov je do značnej miery zameraná aj jej kampaň v kedysi republikánskej Arizone a tiež na Floride a v Nevade, dodal Pollock.

 

img

 

06:15 Trump sľúbil voličom splnenie snov, Clintonovú prišiel podporiť aj Obama

Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Donald Trump v pondelok pokračoval v cestovaní po USA, aby využil príležitosť naposledy osloviť voličov niekoľko hodín pred tým, ako sa v krajine otvoria volebné miestnosti.

 

Počas návštevy Severnej Karolíny ako jedného z rozhodujúcich štátov v súboji s demokratickou súperkou Hillary Clintonovou povedal Trump účastníkom mítingu v meste Raleigh, že zostáva už len pol dňa a budú môcť "splniť každý sen, aký si kedy vysnívali pre svoju krajinu a svoju rodinu". V záverečných vystúpeniach vykresľoval ponurý obraz terajšieho života v USA, ktoré sú podľa neho zadlženou krajinou prerastenou zločinom, čo iba on dokáže napraviť, informovala agentúra AP.

 

Trump tiež v Raleighu predpovedal svoje víťazstvo v prezidentských voľbách, zároveň však povedal, že ak by nakoniec neuspel, považoval by svoju kandidatúru za "tú najväčšiu stratu času, energie a peňazí". Prezidentský kandidát republikánov tvrdí, že investoval do svojej kampane 100 miliónov dolárov z vlastných prostriedkov, podľa záznamov, na ktoré poukazuje AP, to však bolo 24 hodín pred voľbami približne o 34 miliónov menej.

 

Demokratka Clintonová medzitým vystúpila v meste Grand Rapids na území štátu Michigan, kde vyhlásila, že chce byť prezidentkou všetkých Američanov vrátane republikánov. V oblasti, kde má Republikánska strana mnoho sympatizantov, tiež poukázala na svoje skúsenosti z minulosti, keď spoznala viacerých prezidentov, pričom "nikdy nezapochybovala" o ich kvalifikácii bez ohľadu na to, z akej politickej strany pochádzali.

 

Posledné vystúpenie Clintonovej v rámci predvolebnej kampane je naplánované takisto v Raleighu v Severnej Karolíne. O polnoci miestneho času (6.00 SEČ) ju prídu podporiť okrem členov rodiny aj viaceré hudobné hviezdy, ako sú Lady Gaga či Jon Bon Jovi.

 

Clintonovej kampaň podporil v pondelok aj dosluhujúci prezident Barack Obama, ktorý vystúpil na mítingu v štáte New Hampshire. V meste Durham parodoval Trumpove vyhrážky, že v prípade svojho zvolenia nechá Clintonovú uväzniť, a správanie republikánskeho kandidáta označil za neprijateľné v amerických pomeroch.

 

"Možno si Putin myslí, že je to o. k., no ja si nemyslím, že je to o. k.," povedal Obama v narážke na tvrdenia, že Trump má blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. O Clintonovej si zase Obama myslí, že "naozaj vie, čo sa deje vo svete", citovala jeho slová AP.

 

img

 

06:09 V USA sa dnes rozhoduje nielen o novom prezidentovi

Ako prví začali dnes hlasovať voliči v troch odľahlých lokalitách v pohorí White Mountains v štáte New Hampshire pri hranici s Kanadou. Ide o tri osady - Dixville Notch, Hart's Location a Millsfield's v Novom Anglicku -, kde tradične využívajú právo obcí s menej ako sto obyvateľmi otvoriť volebné miestnosti o polnoci miestneho času.

 

Riadne hlasovanie sa začne dnes o 6.00 h miestneho času (12.00 h SEČ) v niektorých štátoch na východnom pobreží USA (Connecticut, Virgínia, New York). Hlasovanie v týchto častiach USA sa skončí o 18.00 h (polnoc SEČ), ale väčšina štátov na východnom pobreží ukončí hlasovanie až o 20.00 h miestneho času (streda 2.00 h SEČ) - medzi nimi aj Florida ako kľúčový štát pri hlasovaní v prezidentských voľbách -, či ešte o hodinu neskôr (streda 3.00 h SEČ).

 

Na západnom pobreží sa hlasovanie začína v Kalifornii o 7.00 h miestneho času (16.00 h SEČ). Volebné miestnosti na západnom pobreží - vrátane Kalifornie ako najľudnatejšieho štátu Únie - sa zavrú počínajúc 20.00 h miestneho času (streda 5.00 h SEČ). V tom čase by už mohlo byť jasnejšie, kto sa stane na najbližšie štyri roky novým obyvateľom Bieleho domu.

 

Hlasovací proces vo voľbách prezidenta USA je komplikovaný a silne decentralizovaný. Hlasovanie si organizujú a riadia samotné štáty Únie, ktoré ešte časť rozhodovania delegujú okresom či mestám. Čakanie na výsledky volieb komplikuje aj rozľahlosť územia, keďže USA ležia v štyroch časových pásmach, či dokonca šiestich, ak sa započíta aj Havaj a Aljaška.

 

Voliči hlasujú elektronicky i klasicky, ale v každej volebnej miestnosti by mali byť prítomní pozorovatelia oboch hlavných strán - Demokratickej a Republikánskej -, aby bola zaručená transparentnosť hlasovania.

 

Dnes americkí voliči zvolia 538 členov zboru voliteľov - ide zväčša o verejne známych ľudí, či straníckych aktivistov. Svojich zástupcov bude mať v zbore voliteľov všetkých 50 štátov Únie ako aj federálny dištrikt Columbia, na ktorého území sa nachádza hlavné mesto Washington.

 

Voľba voliteľov je však de facto voľbou prezidenta, pretože volitelia sú podľa tradície povinní hlasovať za oficiálneho kandidáta svojej strany. Aj preto sú výsledky prezidentských volieb známe už v novembri, aj keď zbor voliteľov formálne volí prezidenta a viceprezidenta v prvý pondelok po druhej strede v decembri, teda 19. decembra, a to v hlavných mestách jednotlivých štátov.

 

Volebné hlasy sa zrátajú - víťaz voľby prezidenta musí získať najmenej 270 hlasov. Novú hlavu štátu vyhlásia 6. januára. Prezident a viceprezident sa potom oficiálne ujímajú úradu 20. januára.

 

Hlavný súboj o Biely dom sa dnes bez najmenších pochybností odohrá medzi dvoma hlavnými protagonistami - kandidátkou Demokratickej strany Hillary Clintonovou a kandidátom republikánov Donaldom Trumpom. Istú úlohu môže zohrať aj "outsider" Gary Johnson.

 

Dramatickosť týchto prezidentských volieb spočíva v tom, že každý z nich chce Spojené štáty viesť opačným smerom. O diametrálne odlišných názoroch i životnej skúsenosti hlavných kandidátov svedčila aj predvolebná kampaň, ktorá sa podľa analytikov vyznačovala "nevídanými verbálnymi útokmi".

 

Kým 69-ročná Clintonová zasvätila celý svoj život politike, 70-ročný Trump nikdy nevykonával žiaden politický mandát, napísal politológ Etienne Leenhardt, ktorý ďalej upozornil, že kým "Hillary sa opiera o 30 rokov skúseností, Donald pracuje len so svojím inštinktom". "Ona má všetko premyslené, on je impulzívny. On hrá s ľudských strachom tam, kde sa ho ona snaží utíšiť. Trump chce len jedno: vrátiť Amerike jej dôležitosť, kým Clintonová sloganom svojej kampane 'Spoločne silní' (Strong together) odkazuje, že niet dôvodu sa báť," dodal politológ.

 

Jedným z rozhodujúcich faktorov týchto volieb by mohla byť účasť prvovoličov i vekovo mladších voličov, ktorých sa na voličské zoznamy zapísalo rekordne veľa. Politológovia však upozorňujú, že ich masívnu účasť možno očakávať len sotva - a to aj napriek mobilizácii tejto často voličskej základne cez sociálne siete: Facebook, Twitter, Snapchat či Instagram.

 

Okrem hlasovania v prezidentských voľbách dnes Američania hlasujú aj o novom zložení Snemovne reprezentantov (435 poslancov), o 34 členoch Senátu, o 12 guvernéroch, ale aj o poslancoch miestnych samospráv, starostoch, sudcoch či šerifoch. Demokrati sa nádejajú, že vo voľbách do Kongresu získajú kontrolu aspoň nad jednou jej snemovňou.

 

Dnes sa uskutočnia aj miestne referendá o vyše 150 otázkach. Pozoruhodné sú spomedzi nich napríklad plebiscity o dani za sladené nápoje, ktoré sa konajú v štyroch mestách, z toho tri sú v štáte Kalifornia (San Francisco, Oakland a Albany), a o tzv. uhlíkovej dani v štáte Washington. Vo viacerých štátoch sa bude hlasovať o legalizácii marihuany. V Colorade sa rozhodne o legalizácii eutanázie. V hlavnom meste budú voliči rozhodovať o tom, či sa Washington stane 51. americkým štátom. Nateraz má štatút federálneho dištriktu Columbia. Veľmi špecifické je aj referendum v Kalifornii o tom, či pornoherci majú byť povinní nosiť prezervatívy pri nakrúcaní pornofilmov.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies