Teroristické útoky v Paríži: Celá Európa je na nohách, Hollande označil masaker za akt vojny!

NETKY.SK • 14 November 2015, 23:15 • 2 min
Teroristické útoky v Paríži: Celá Európa je na nohách, Hollande označil masaker za akt vojny!

PARÍŽ - Teroristické útoky, ktoré sa v piatok večer odohrali vo francúzskej metropole Paríž, si podľa najnovších údajov, ktoré s odvolaním sa na parížsku prokuratúru zverejnil dnes denník The Guardian, vyžiadali najmenej 150 mŕtvych a vyše 200 zranených, z toho 80 vo vážnom stave.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

22:57 Grécko zaslalo francúzskym vyšetrovateľom odtlačky držiteľa sýrskeho pasu

Grécka polícia zaslala francúzskym vyšetrovateľom odtlačky prstov, ktoré začiatkom októbra odobrali držiteľovi sýrskeho pasu nájdeného na mieste jedného z piatkových útokov v Paríži, informovala agentúra AP.

 

Francúzska polícia sa teraz bude snažiť zistiť, či sú tieto odtlačky totožné s tými, ktoré odobrali na tele útočníka nájdenom v blízkosti miesta činu alebo s odtlačkami inej osoby známej polícii.

 

Tento vývoj nastal po tom, ako sa zistilo, že na mieste jedného z útokov sa našiel sýrsky pas patriaci migrantovi, ktorý sa 3. októbra tohto roku zaregistroval ako utečenec na gréckom ostrove Leros.

Viac sa dočítate TU!

 

22:48 - Ochranka na Stade de France nepustila atentátnika cez turniket

Piatkové atentáty v Paríži si vyžiadali životy 129 ľudí a ďalších 352 zranených, z ktorých 99 je priamo ohrozených na živote, uviedol dnes vo francúzskej metropole prokurátor Francois Molins.

 

S ľútosťou poznamenal, že počet obetí zrejme stúpne.

 

Podľa neho za "týmto barbarským činom" sú podľa všetkého "tri skupiny teroristov,"ktoré útočili na šiestich miestach. Spresnil, že útočili "siedmi teroristi, ktorí prišli o život počas svojej zločineckej akcie", pričom šiesti sa zabili aktivovaním výbušnín na svojom tele. Pôvodné informácie uvádzali ôsmich útočníkov. Viac sa dozviete TU!

 

21:54 Medzi obeťami útokov v Paríži sú aj cudzinci

Piatkové atentáty v Paríži si vyžiadali životy 129 ľudí a ďalších 352 zranených, z ktorých 99 je priamo ohrozených na živote, uviedol dnes vo francúzskej metropole prokurátor Francois Molins. S ľútosťou poznamenal, že počet obetí zrejme stúpne. Medzi obeťami sú aj cudzinci.

 

Ako informovali francúzske médiá, podľa zatiaľ predbežnej bilancie o život prišli najmenej dvaja Belgičania, ako aj 29-ročný Španiel z Madridu, ktorý bol v piatok na koncerte v klube Bataclan, kde sa odohral najkrvavejší z útokov.

 

Pri útokoch v blízkosti futbalového štadióna Stade de France bol smrteľne zranený 63-ročný Portugalčan, ktorý žil trvalo v Paríži a pracoval v doprave.

 

O smrti svojich občanov informovali aj ministerstvá zahraničných vecí Rumunska (dve obete), Británie (jedna obeť) a Alžírska (dve obete).

 

Zahynuli aj dve Tunisanky, ktoré pricestovali do Paríža z mesta Creusot na oslavu priateľkiných narodenín. O život prišla aj 20-ročná študentka kalifornskej univerzity Nohemi Gonzalezová, ktorá bola v Paríži na výmennom študijnom pobyte.

 

Hovorca švédskeho ministerstva zahraničných vecí pripustil, že o život mohol prísť aj jeden Švéd.

 

Mnoho cudzincov je aj medzi zranenými.

 

Jeden z obetí útokov bol aj Nick Alexander z Anglicka, ktorý pracoval v koncertnej sieni Bataclan.

 

img

 

19:39 120 mŕtvych a 352 zranených - z nich 99 kriticky

Pri útokoch v Paríži zahynulo spolu 129 ľudí a ďalších 352 bolo zranených, z nich najmenej 99 vážne, zhrnul dnes parížsky prokurátor Francois Molins.

 

Zdôraznil, že iba pri útoku v koncertnej sále Bataclan bolo zabitých 89 obetí.

 

V Paríži podľa jeho slov útočili tri koordinované tímy teroristov. Všetci útočníci boli vyzbrojení puškami kalašnikov a výbušnými zariadeniami, ktoré mali dosiahnuť "maximum obetí", citovala ho agentúra DPA.

 

19:16 Polícia pátra po aute s dvoma podozrivými z účasti na útokoch v Paríži

Francúzski vyšetrovatelia pátrajú po aute s dvoma osobami, ktoré sú podozrivé zo spoluúčasti na sérii piatkových atentátov v Paríži.

 

S odvolaním sa na policajné zdroje to na svojej webovej stránke uviedol francúzsky magazín L'Express, čím naznačil, že druhá skupina útočníkov by mohla byť na úteku. S podobnými špekuláciami prišli aj iné francúzske médiá, ale oficiálne zdroje zatiaľ tieto správy nepotvrdili.

Viac sa dozviete TU!

 

img

 

19:10 Bratislavský hrad rozsvietia vo farbách Francúzska

 Na znak solidarity s francúzskym ľudom bude dnes v noci Bratislavský hrad vysvietený vo farbách francúzskej trikolóry. Oznámil to predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý ostro odsúdil teroristické útoky v Paríži.

 

Na tragické udalosti reaguje gestom aj Prezidentský palác. "Na znak solidarity s Francúzskom po teroristických útokoch v Paríži sú vlajky na prednom nádvorí Prezidentského paláca stiahnuté na pol žrde," informoval Martin Lipták z Tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR.

 

img

 

18:41 Obete útoku si prišli uctiť aj v Bratislave

Obete útokov v Paríži si prišlo pred francúzske veľvyslanectvo v Bratislave uctiť viac ako sto ľudí. Prichádzať začali pred 17:00, postupne ich pribúdalo. Prichádzali po skupinkách i jednotlivo. Boli medzi nimi Slováci, ale aj cudzinci. Pred bránou veľvyslanectva zapaľovali sviečky a prinášali kvety či odkazy.

 

img

 

18:20 V Paríži nájdený sýrsky pas patril migrantovi, ktorý sa zaregistroval v Grécku

Jeden z páchateľov piatkových útokov v Paríži sa mohol do Európy dostať ako utečenec, informovalo dnes v Aténach grécke ministerstvo vnútra.

 

Podľa neho totiž sýrsky pas nájdený na mieste jedného z útokov patril sýrskemu migrantovi, ktorý sa 3. októbra tohto roku zaregistroval ako utečenec na gréckom ostrove Leros. Informovali o tom francúzske médiá odvolávajúce sa na hovorcu gréckeho rezortu Nikosa Toskasa.

 

Francúzske médiá spresnili, že polícia preveruje, či tento pas korešponduje s identitou samovražedného atentátnika - páchateľa útoku pri futbalovom štadióne Stade de France.

 

Pri Stade de France sa pri tele jedného z predpokladaných útočníkov našiel aj egyptský pas, uviedla spravodajská televízia BFMTV. Vyšetrovatelia doklad totožnosti preverujú.

 

Okrem toho polícia vďaka odtlačkom prstov identifikovala aj jedného z páchateľov piatkového útoku v parížskom klube Bataclan. Ako spresnila televízia BFMTV, ide o asi 30-ročného Francúza, o ktorého sa v súvislosti s jeho radikalizáciou zaujímali aj francúzske tajné služby.

 

Podľa doterajších informácií sa útoky v Paríži odohrali na šiestich miestach, pričom útočilo osem teroristov, siedmi z nich spáchali samovraždu, keď aktivovali nálože na svojich telách. Očití svedkovia tvrdia, že v klube Bataclan, kde zahynulo najviac - vyše 80 - ľudí, bola členom komanda aj žena.

 

Zdroje blízke vyšetrovaniu pre francúzske médiá konštatovali, že útočníci boli "profesionáli, veľmi dobre skoordinovaní, postupujúci ako komando a s neuveriteľnou chladnokrvnosťou". Podľa svedkov šlo o mladých ľudí, ktorí útočili s nezahalenými tvárami.

 

17:57 Belgická polícia údajne zatkla muža podozrivého v súvislosti s útokmi v Paríži

Belgická polícia dnes v spojitosti s piatkovými takmer súbežnými útokmi v Paríži podnikla sériu razií v meste Molenbeek v oblasti Bruselu, pričom zatkla jedného podozrivého muža. Uviedla to belgická televízia RTBF, podľa ktorej policajná akcia pokračuje.

 

Miestne úrady nepotvrdili, ale ani nevyvrátili dohady, že policajná akcia súvisí s parížskymi atentátmi, ktoré si vyžiadali vyše 120 obetí na životoch a najmenej 300 zranených.

 

Podľa správ arabskej sekcie britskej spravodajskej spoločnosti BBC polícia v Molenbeeku pátra po čiernom aute s belgickou ŠPZ s tromi osobami na palube. Viacerí očití svedkovia totiž vypovedali, že jedno z áut použitých útočníkmi v Paríži malo belgickú registračnú značku. V ďalšom z áut sa našli parkovacie lístky z Molenbeeku.

 

Očakáva sa, že belgická prokuratúra objasní príčiny a výsledky razie na dnešnej večernej tlačovej konferencii.

 

17:18 Medzi páchateľmi útoku v klube Bataclan bola údajne aj žena

Medzi páchateľmi piatkového útoku v parížskom klube Bataclan bola údajne aj žena, informovala dnes rozhlasová stanica Europe 1.

 

Rozhlasová stanica spresnila, že očití svedkovia, ktorí boli v klube na koncerte americkej skupiny Eagles of Death Metal, videli, ako do sály vchádza trojica teroristov: dvaja muži a jedna žena. Polícia tieto informácie zatiaľ nekomentovala.

 

V koncertnej sále klubu Bataclan, kde sa v piatok tri hodiny odohrávala rukojemnícka dráma, prišlo o život najmenej 82 ľudí. Podľa polície zomreli aj štyria útočníci, pričom traja z nich aktivovali na svojom tele opasky s výbušninou. Viac sa dozviete TU!

 

17:08 Pre udalosti v Paríži zrušili viaceré podujatia

Známe osobnosti sa rozhodli v súvislosti s piatkovými teroristickými útokmi v Paríži zrušiť viaceré kultúrne podujatia. Viac sa dozviete TU!

 

16:19 Francúzsko po útokoch v Paríži požiadalo o preverenie istých áut a ľudí

Český minister vnútra Milan Chovanec dnes vo vysielaní Českej televízie povedal, že francúzska polícia požiadala Česko a ďalšie krajiny o "informácie o určitých ľuďoch a značkách áut, pracuje na tom od noci najmä Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ).

 

"Týchto ľudí sme však podľa najnovších informácií v ČR nezachytili," citoval ministra server Novinky.cz.


Minister spresnil, že francúzske orgány adresovali svoju žiadosť obecne na celú Európu, nielen k Česku. Viac sa dočítate TU!

 

img

 

15:38 Jeden z páchateľov útokov v Paríži bol Francúz, našiel sa sýrsky i egyptský pas

Vďaka odtlačkom prstov francúzska polícia identifikovala jedného z páchateľov piatkových útokov v parížskom klube Bataclan.

 

Ako informovala televízia BFMTV, ide o Francúza, o ktorého sa zaujímali aj francúzske tajné služby.

 

Na mieste útoku na futbalovom štadióne Stade de France sa pri tele jedného z predpokladaných útočníkov našiel egyptský pas, uviedla BFMTV. Vyšetrovatelia doklad totožnosti preverujú.

 

Ďalší zo samovražedných atentátnikov v Paríži mal pri sebe sýrsky pas, oznámila agentúra AP s odvolaním sa na dva zdroje francúzskej polície. Francúzske médiá spresnili, že polícia preveruje, či tento pas korešponduje s identitou samovražedného atentátnika - páchateľa útoku pri Stade de France. Viac sa dozviete TU!

 

img

 

 

14:50 Eiffelova veža a ďalšie pamätihodnosti sú po útokoch pre verejnosť uzavreté

Minútou ticha a spustením štátnych zástav na pol žrde si v pondelok na poludnie obyvatelia Francúzska uctia pamiatku obetí piatkových útokov v Paríži, ktoré si vyžiadali vyše 120 obetí a asi 250 zranených, pričom stav 99 je veľmi vážny.

 

Uvádza sa to vo vládnom obežníku, ktorý dnes podpísal francúzsky premiér Manuel Valls. Obežník potvrdzuje aj vyhlásenie troch dní štátneho smútku, ktoré vo svojom dnešnom prejave k národu avizoval aj prezident Francois Hollande. Viac sa dozviete TU!

 

img

 

14:34 Vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým obetí útokov v Paríži

Minister obrany SR Martin Glváč vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým teroristických útokov v Paríži. „S hlbokým zármutkom som prijal šokujúcu správu o bezprecedentných a zbabelých teroristických útokoch v Paríži z piatka 13. novembra 2015, ktoré si vyžiadali viac ako sto nevinných ľudských životov a množstvo zranených. V týchto pre Francúzsku republiku ťažkých chvíľach mi dovoľte vyjadriť v mene mojich kolegov, ako aj v mojom mene, úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí týchto hrozných útokov. Myšlienkami som pri francúzskom ľude, ktorému zároveň vyjadrujem solidaritu. Takéto teroristické činy jednoznačne odsudzujem a som presvedčený, že budú vyšetrené a ich vinníci spravodlivo potrestaní,“ uviedol Glváč v sústrastnom telegrame svojmu francúzskemu rezortnému partnerovi Jean-Yvesovi Le Drianovi. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany SR Martina Balleková. 

Viac sa dočítate TU!

 

img

 

14:11 Reakcie svetových lídrov na teroristické útoky v Paríži

TASR prináša reakcie ďalších svetových lídrov na piatkové teroristické útoky v Paríži, ktoré si vyžiadali najmenej 127 mŕtvych.

 

K útokom sa prihlásila dnes organizácia Islamský štát (IS).

 

Americký prezident Barack Obama označil útoky za "ohavnú snahu terorizovať nevinných civilistov", "srdcervúcu situáciu" a "útok na celé ľudstvo". Sľúbil, že spraví všetko pre to, aby boli páchatelia postavení pred spravodlivosť. Viac sa dočítate TU!

 

img

 

14:04 Útoky v Paríži vyvolali vlnu solidarity: ľudia darujú krv, pomáhajú pri pátraní

Piatkové koordinované útoky v Paríži, ktoré si vyžiadali najmenej 128 obetí a vyše 250 zranených, vyvolali vo Francúzsku opäť veľkú vlnu solidarity - podobne ako po januárových atentátoch so 17 obeťami na životoch.


Francúzska spravodajská televízia BFMTV informovala, že pred transfúznymi stanicami sa vytvárajú dlhé rady ľudí ochotných darovať krv pre zranených. Väčšina z nich reagovala na výzvy na sociálnych sieťach. Kľúčové slová #jedonnepourparis (darujem pre Paríž) a #dondusang (darovanie krvi) patria dnes k najviac zdieľaným na sociálnej sieti Twitter.


Sociálne médiá sú od piatku večera užitočným nástrojom na pátranie po nezvestných alebo na ubytovanie ľudí, ktorí sa po policajnej uzávere viacerých ulíc ocitli bez strechy nad hlavou alebo v potenciálnom nebezpečenstve - medzi nimi bolo aj mnoho turistov, čo sa namli ako dostať do svojho hotela. Mnohí Parížania však im prostredníctvom siete Twitter a platformy #PorteOuverte (Otvorené dvere) ponúkali prenocovanie alebo dočasné útočisko. 


Pomocou hashtagu #RechercheParis (Pátranie Paríž) si zasa ľudia pomáhajú pri pátraní po nezvestných ľuďoch, ktorí sa svojim najbližším po útokoch v Paríži neozvali a nie je možné spojiť sa s nimi. Týka sa to najmä návštevníkov klubu Bataclan, ktorý bol jedným z terčov útokov a kde bol najvyšší počet obetí. 


Pred klub Bataclan, kde sa v piatok konal koncert americkej skupiny Eagles of Death Metal, dnes ľudia prinášajú kvety na pamiatku obetí masakry a kartičky s modlitbami či osobnými vyznaniami.

 

img

 

13:51 Pri jednom z parížskych atentátnikov sa našiel sýrsky pas

Jeden zo samovražedných atentátnikov v Paríži mal pri sebe sýrsky pas, uviedla dnes agentúra AP s odvolaním sa na dva zdroje francúzskej polície.

 

Francúzske médiá spresnili, že polícia preveruje, či tento pas korešponduje s identitou samovražedného atentátnika - páchateľa útoku pri futbalovom štadióne Stade de France.

 

Ako je známe, v piatok večer v Paríži prišli o život ôsmi teroristi, z nich sedem spáchalo samovraždu, keď aktivovali nálože na svojich telách. V koncertnej sále klubu Bataclan sa takto zabili traja útočníci, ich štvrtého komplica zastrelilo zasahujúce policajné komando. Ďalší traja spáchali samovražedný útok na futbalovom štadióne Stade de France a jeden na Voltairovom bulvári.

 

Francúzska spravodajská televízia BFMTV uviedla, že samovražední atentátnici v Bataclane aktivovali na svojich telách výbušninu ukrytú v opaskoch, čo bol prvý útok tohto typu vo Francúzsku.

 

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes zo zodpovednosti za piatkové útoky obvinil extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS). Vyhlásil, že útoky boli naplánované v zahraničí a vykonané za pomoci komplicov vo Francúzsku.

 

Islamský štát dnes vydal vyhlásenie, ktorým sa k týmto útokom s najmenej 127 obeťami na životoch priznal.

 

img

 

13:33 Griezmannova sestra medzi rukojemníkmi, ale prežila masaker

Aj sestra francúzskeho futbalistu Antonia Griezmanna bola medzi desiatkami rukojemníkov v koncertnej hale Bataclan počas série piatkových teroristických útokov v Paríži. Viac sa dočítate TU!

 

13:09 Islamský štát vyhlásil, že v Paríži útočil aj kvôli urážke proroka Mohameda

K piatkovým teroristickým útokom v Paríži sa prihlásila dnes organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters. Útoky si vyžiadali najmenej 127 mŕtvych.

 

Islamský štát vo vyhlásení tvrdí, že jeho bojovníci so samovražednými bombovými vestami a guľometmi podnikli dôkladne naplánované útoky na rôznych miestach v srdci francúzskej metropoly.

 

IS uviedol, že útoky boli odpoveďou na francúzske ťaženie proti jeho bojovníkom a reakciou na urážku proroka Mohameda.

 

Islamský štát zároveň varoval, že Francúzsko zostáva jedným z jeho hlavných cieľov, ak bude Paríž pokračovať vo svojej politike.

 

12:33 Hollande označil parížske útoky za akt vojny a vyhlásil 3-dňový štátny smútok

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v prejave k národu uviedol, že piatkové útoky v Paríži, pri ktorých bolo zabitých 127 ľudí, boli "aktom vojny". Citovala ho agentúra AP. Viac sa dočítate TU!

 

img

 

12:25 Putin: Masaker v Paríži je dôkazom barbarskej povahy terorizmu

Ruský prezident Vladimir Putin zaslal svoju francúzskemu partnerovi Francoisovi Hollandovi sústrastný telegram v súvislosti s piatkovými teroristickými útokmi v Paríži, ktoré si vyžiadali najmenej 120 mŕtvych. Viac sa dozviete TU!

 

12:15 Premiér Fico: Bezpečnosť Slovenska nie je bezprostredne ohrozená

Bezpečnosť Slovenska nie je ohrozená bezprostredným útokom. Musíme ale prijímať preventívne opatrenia, ktoré budú naberať na intenzite, vyhlásil na tlačovej besede v súvislosti s piatkovými teroristickými útokmi v Paríži premiér Robert Fico. Viac sa dočítate TU!

 

img

 

 

12:09 - Deň po útokoch v Paríži zverejnil Islamský štát video s hrozbami Francúzsku

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) zverejnila dnes časovo nedatovaný videozáznam hroziaci útokmi na Francúzsko v prípade, ak bude pokračovať bombardovanie jeho bojovníkov. Videozáznam sa objavil deň po tom, čo atentátnici ozbrojení strelnými zbraňami a výbušninami zabili v Paríži najmenej 120 ľudí.

 

Mediálne centrum Islamského štátu al-Haját dalo túto hrozbu na známosť prostredníctvom militanta, ktorý vyzýva francúzskych moslimov, aby podnikali útoky.

 

"Pokiaľ budete bombardovať, nebudete žiť v mieri. Dokonca aj do obchodu sa budete báť zájsť," hovorí na videonahrávke po arabsky bradatý militant, obklopený ďalšími bojovníkmi.

 

11:16 Vatikán vyzýva, aby sa na "vražednú nenávisť" v Paríži rázne odpovedalo

"Šialeným teroristickým násilím" nazval dnes Vatikán nočné zabíjanie v Paríži a vyzval na ráznu a rozhodnú odpoveď na toto rozširovanie "vražednej nenávisti". Píšu o tom svetové tlačové agentúry. Viac sa dozviete TU!

 

11:02 Pellegrini: Vyjadruje úprimnú ľútosť nad mŕtvymi

Francúzsko je kolískou slobody, rovnosti a bratstva, a preto predseda parlamentu Peter Pellegrini vyjadruje úprimnú ľútosť nad desiatkami mŕtvych, ktorí zahynuli pri útokoch. Ako napísal na sociálnej sieti, takéto činy treba ostro odsúdiť a zabrániť ich opakovaniu.

 

10:45Predseda strany Most-Híd Béla Bugár odsúdil ohavné činy, ktoré spáchali teroristi v Paríži. „Sú útokom na našu slobodu a princípy, na ktorých stojí Európa,“ povedal. Viac sa dočítate TU!

 

Paríž smúti

 

10:40 Frešo: Teroristi sa snažia oslabiť súdržnosť Európy

Zapálením sviečok pred Veľvyslanectvom Francúzskej republiky v Bratislave vyjadrili predstavitelia SDKÚ-DS solidaritu s pozostalými obetí nočných teroristických útokov v Paríži.

 

"Útoky na Paríž nami otriasli. Francúzsku vyslovujeme hlbokú sústrasť," uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo dnes pre agentúru SITA. Viac sa dozviete TU!

 

10:35 Rúhání zrušil pre parížske útoky plánovanú návštevu Talianska a Francúzska

Po nočných útokoch vo francúzskej metropole, pri ktorých zahynulo najmenej 120 ľudí, zrušil dnes iránsky prezident Hasan Rúhání plánovanú návštevu Talianska a Francúzska. Informovala o tom iránska štátna tlačová agentúra IRNA, citujúca ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa.

 

img

 

10:20 Čečenský vodca nepochybuje o zodpovednosti IS za teroristické útoky v Paríži

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov vyjadril dnes presvedčenie, že za teroristickými útokmi v Paríži z uplynulej noci stojí organizácia Islamský štát (IS). Podľa jeho príspevku na sieti Instagram, ktorý cituje agentúra TASS, o tom "nikto nepochybuje" a IS ako "medzinárodný zväz teroristov ohrozuje svet a ľudstvo".

 

"Islamský štát vycvičil desaťtisíce osôb z rôznych krajín. Toto zlo by malo byť zničené v zárodku, inak prúdy teroristov ako bahno pokryjú všetky krajiny a mestá sveta," napísal Kadyrov v reakcii na krviprelievanie v Paríži.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa neho túto hrozbu "jasne pochopil" a začal preto "proti gangom medzinárodného terorizmu bojovať".

 

 

"Sme mu za to úprimne vďační, keďže sme prežili hrôzy teroristických útokov, ktoré trvali celé roky. Opätovne vyzývame lídrov arabských a moslimských krajín, aby spojili sily v boji proti IS. Niet iného východiska," dodal podľa TASS-u vodca severokaukazskej Čečenskej republiky.

 

Pri koordinovaných teroristických útokoch v Paríži bolo v noci nadnes zabitých najmenej 150 ľudí a ďalších približne 200 osôb utrpelo zranenia, z toho 80 vážne. Išlo o teroristický útok s doposiaľ najväčším počtom obetí na životoch, k akému kedy došlo vo francúzskej metropole.

 

"Z dôvodu teroristických incidentov v Paríži a so súhlasom hostiteľov odložil iránsky prezident návštevu Talianska, Vatikánu a Francúzska na vhodnejší čas," povedal Zaríf podľa IRNA v štátnej televízii. Správu iránskych masmédií sprostredkovala agentúra Reuters.

 

Vo vyhlásení, ktoré priniesla IRNA, Rúhání parížske útoky odsúdil ako "neľudský zločin".

 

img

 

Pri koordinovaných teroristických útokoch v Paríži bolo v noci nadnes zabitých najmenej 120 ľudí a ďalších vyše 200 osôb utrpelo zranenia, sumarizovala najnovšiu bilanciu televízia i-Télé. Išlo o teroristický útok s doposiaľ najväčším počtom obetí na životoch, k akému kedy došlo vo francúzskej metropole.

 

10:15 Česká polícia po atentátoch v Paríži chráni letiská a obchodné strediská

 Česká polícia v reakcii na nočné atentáty v Paríži posilnila dnes dohľad v obchodných centrách s nepretržitou prevádzkou a na medzinárodných letiskách, informuje spravodajský server iDNES.cz.

 

"Znásobili sme tiež hliadky pri Zastupiteľskom úrade Francúzska", uviedla v dnešnom vyhlásení hovorkyňa policajného prezídia Jana Macalíková.

 

Polícia nemá informácie o hrozbe útokov v Česku. "Nič konkrétne nesvedčí o tom, že by nám hrozil podobný útok ako vo Francúzsku. Napriek tomu sme však v pohotovosti a nič nepodceňujeme," povedala hovorkyňa. V pohotovosti sú aj príslušníci Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ).

 

Český minister vnútra Milan Chovanec zatiaľ podľa webového vydania denníka Mladá fronta DNES nemá nijaké správy, ktoré by nasvedčovali, že v ohrození môže byť po parížskych útokoch aj Česká republika. O bezpečnostných rizikách však budú rokovať spravodajské služby, povedal minister v rozhovore pre iDNES.cz.

 

Predpoludním bude "spravodajský brífing, kde sa schádzajú tajné služby a polícia, a budú - tak ako to robili celú noc - vyhodnocovať všetky riziká z dostupných informácií, ktoré majú. Informujú premiéra, ministra obrany. Zatiaľ nie je nič, čo by naznačilo, že Česká republika je ohrozená," konštatoval Chovanec.

 

 

09:50 Informácie o obetiach sa líšia: Predbežná bilancia mŕtvych uvádza 128 mŕtvych a 99 zranených

Doterajšia bilancia obetí nočných teroristických útokov v Paríži hovorí o 128 mŕtvych a ďalších 99 zranených, ktorí sú vo vážnom stave, informoval podľa agentúry Reuters zdroj z parížskej prokuratúry.

 

Samovražední ozbrojenci opásaní výbušninami napadli v piatok neskoro večer na niekoľkých miestach francúzskej metropoly reštaurácie, koncertnú sieň a športový štadión. Otrasený francúzsky prezident nazval tieto atentáty teroristickým útokom, aký nemá vo Francúzsku obdoby.

 

Koordinované útoky prišli v čase, keď sa Francúzsko ako zakladajúci člen Spojenými štátmi vedenej koalície, ktorá podniká operácie proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku, pripravuje protiteroristickými opatreniami na veľkú klimatickú konferenciu, ktorá sa začne koncom mesiaca v Paríži.

 

Na útoky reagoval dnes aj čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorý vyjadril presvedčenie, že za nimi stojí organizácia Islamský štát (IS). Podľa jeho príspevku na sieti Instagram, ktorý citovala agentúra TASS, o tom "nikto nepochybuje" a Islamský štát ako "medzinárodný zväz teroristov ohrozuje svet a ľudstvo".

 

 

09:30 Figeľ je zhrozený z masakry, vyjadruje sústrasť

Predseda KDH a podpredseda NR SR Ján Figeľ vyjadruje zhrozenie nad teroristickým masakrom v Paríži. Viac sa dočítate TU!

 

Piatkové vražedné útoky boli najväčšou koordinovanou teroristickou akciou v Európe v tomto storočí. Ján Figeľ v mene KDH zdieľa hlbokú sústrasť s bolesťou príbuzných zabitých obetí a tiež súcit so všetkými zranenými. 

 

08:37 Lajčák: Vyjadril sústrasť francúzskej vláde i rodinám obetí útokov

Rozhorčenie nad útokmi v Paríži vyjadril aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

 

"Prijmite, prosím, prejavy mojej úprimnej účasti na smútku, ktorý v súvislosti s touto tragickou udalosťou prežíva Vaša krajina. Vyjadrujem úprimnú sústrasť francúzskej vláde a prostredníctvom Vás rodinám tých, ktorí pri tomto zbabelom útoku prišli o členov svojich rodín a priateľov," uviedol Lajčák v sústrastnom telegrame, ktorý poslal svojmu francúzskemu rezortnému kolegovu Laurentovi Fabiusovi. Viac sa dočítate TU!

 

img

 

08:00 Kaliňák: Slovenské bezpečnostné zložky analyzujú riziká na území SR

Slovenské bezpečnostné zložky aktivovali v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži vo Francúzsku všetky potrebné procedúry na analýzu rizík na území Slovenskej republiky. Viac sa dozviete TU!

 

07:25 Premiér Fico: Všetky relevantné bezpečnostné zložky SR sú v pohotovosti

 Bezpečnostná rada štátu sa dnes zíde na mimoriadnom zasadnutí. V súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži ju zvolal premiér Robert Fico (Smer-SD). Viac sa dozviete TU!

 

07:00 Prezident je šokovaný útokmi v Paríži: Európa potrebuje po tejto ťažkej noci ešte väčšiu jednotu

Európa potrebuje po teroristických útokoch v Paríži ešte väčšiu jednotu a skutočnú akčnosť. V reakcii na udalosti vo Francúzsku to vyhlásil prezident SR Andrej Kiska, podľa ktorého terorizmus nikdy nerozvráti demokraciu a slobodu Európy, ak dokáže svoje hodnoty spoločne a rázne brániť. Viac sa dozviete TU!

 

06:34 Hollande: Proti teroristom povedieme nemilosrdnú vojnu

Francúzsky prezident Francois Hollande v reakcii na piatkové teroristické útoky, pri ktorých na rozličných miestach Paríža zahynulo najmenej 150 ľudí, v noci nadnes uviedol, že krajina povedie proti teroristom nemilosrdnú vojnu. Informoval o tom denník The Guardian.Viac sa dočítate TU!

 

Celý svet súcití s Parížom

 

06:16 Teroristické útoky v Paríži majú už 150 obetí a 200 zranených!

 

Teroristické útoky, ktoré sa v piatok večer odohrali vo francúzskej metropole Paríž, si podľa najnovších údajov, ktoré s odvolaním sa na parížsku prokuratúru zverejnil dnes denník The Guardian, vyžiadali najmenej 150 mŕtvych a vyše 200 zranených, z toho 80 vo vážnom stave.

 

Polícia predpokladá, že všetci útočníci boli počas akcie zabití, pričom ich možní komplici môžu byť stále na úteku. Policajtov podporuje v uliciach mesta 1500 vojakov. Prokuratúra spresnila, že útoky sa odohrali na šiestich lokalitách vrátane národného štadióna Stade de France, kde došlo k dvom samovražedným bombovým atentátom a jednej explózii nálože.

 

 

Najkrvavejším útokom bola streľba v koncertnej sále Bataclan, kde mala vystúpenie americká rocková skupina Eagles of Death Metal. Traja teroristi ozbrojení automatickými zbraňami tam postrieľali najmenej 120 ľudí. K streľbe došlo aj v niekoľkých reštauračných zariadeniach v centre mesta. Presný počet obetí nie je známy, úrady predpokladajú nárast bilancie.

 

 

Útočníkov bolo päť až osem, presné určenie ich počtu sťažuje fakt, že niektorí z nich na sebe detonovali pásy s výbušninami. Francúzsky prezident Francois Hollande oznámil, že bude vyhlásený mimoriadny stav a uzavretie štátnych hraníc. Letiská však zostávajú v prevádzke, niektoré letecké spoločnosti vrátane American Airlines však odložia lety do Paríža.

 

S Parížom súcití celý svet. Viaceré dominanty sa odeli do francúzskej trikolóry. 

 

 

Koordinované útoky prišli v čase, keď sa Francúzsko ako zakladajúci člen Spojenými štátmi vedenej koalície, ktorá vykonáva operácie proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku, pripravuje protiteroristickými opatreniami na veľkú klimatickú konferenciu, ktorá sa začne koncom mesiaca v Paríži, pripomína agentúra Reuters.

 

img

 

"Vieme, odkiaľ tieto útoky prišli," uviedol bez konkrétneho pomenovania páchateľa Hollande, ktorý v dôsledku vzniknutej situácie zrušil svoju účasť na víkendovom summite skupiny G20 v Turecku.

 

Výbuchy zazneli na národnom štadióne Stade de France, kde práve prebiehal futbalový zápas medzi domácim tímom a Nemeckom. Na zápase bol prítomný ah francúzsky prezident Francois Hollande a francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Cazeneuve, ktorých evakuovali do bezpečia, píše agentúra AP.

 

img

 

Podľa agentúry Reuters sa v koncertnej sieni Bataclan v centrálnej časti Paríža nachádza približne 60 rukojemníkov. Streľba sa tam začala pred plánovaným vystúpením americkej rockovej skupiny Eagles of Death Metal. Podľa správ miestnej stanice BFM TV mal streľbu spustiť jeden alebo dvaja útočníci.

 

Podľa svedkov, ktorých citoval denník Libération, v reštaurácii Petit Cambodge malo zaznieť približne sto výstrelov, pričom páchateľ z miesta činu utiekol.

 

Veža v Calgary zažiarila tiež vo francúzskej trikolóre

 

img

 

Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje, v danej reštaurácii bolo zabitých 11 osôb a v koncertnej sieni Bataclan približne 35. Útoky boli pravdepodobne koordinované, tvrdia predstavitelia amerických bezpečnostných zložiek.

 

Belgicko zvýšilo ostrahu na svojich hraniciach

 

Belgické úrady oznámili, že zvýšili ostrahu na svojich hraniciach, najmä na tých spoločných s Francúzskom.

 

02:31 Piati teroristi sú už mŕtvi

 

Podľa správ AP sú mŕtvi už aj piati teroristi

 

02:30 Nemeckí futbalisti sú stále na štadióne

 

Reprezentanti Nemecka sú ešte stále vnútri na štadióne Stade de France.

 

02:24 Viacerí teroristi stále na úteku

 

Viacerí teroristi, ktorí útočili v Paríži, sú stále na úteku a ich počet je neznámy.

 

02:18 Mrazivá symbolika

 

Nová budova na mieste bývalých dvojičiek World Trade Center v New Yorku sa pridala k podpore Francúzska.

 

 

 

02:14 Pomoc ponúkol aj kanadský premiér

 

Kanada stojí v týchto temných časoch po boku Francúzska a ponúka všetku dostupnú pomoc.

 

02:07 V Bataclane prežilo niekoľko desiatok ľudí

 

V koncertnej sále Bataclan prežilo útoky niekoľko desiatok ľudí, ktorí boli na poschodí a ukryli sa pred teroristami.

 

02:02 Lety spoločnosti American Airlines do Paríža meškajú

 

V súvislosti s útokmi v Paríži meškajú lety spoločnosti American Airlines. Francúzsky minister zahraničných vecí vyhlásil, že letiská zostávajú otvorené a letecká a vlaková doprava bude aj naďalej v prevádzke.

 

02:00 Univerzity a školy budú zavreté

 

Reuters informuje, že od zajtra budú v Paríži zatvorené všetky školy a univerzity.

 

01:57 Podporu vyjadruje aj anglický národný štadión Wembley

 

 

 

01:41 Počet obetí už stúpol približne na 140!

 

Agentúra Reuters informuje o 140 obetiach teroristických útokov v Paríži. Správy iTele hovoria o 118 mŕtvych.

 

01:39 V uliciach je už 1.500 vojakov

 

V uliciach Paríža je už 1.500 vojakov, nemocnice v celej krajine sú v núdzovom režime.

 

01:37 Polícia naďalej vyzýva obyvateľov Paríža, aby zostali doma

 

Francúzska polícia opäť vyzvala obyvateľov, aby zostali doma a nevychádzali na ulicu.

 

01:32 Mŕtvi sú už traja útočníci

 

Podľa správ AFP zahynuli pri zásahu v Bataclane traja teroristi. Niektoré správy hovoria o štyroch mŕtvych teroristoch.

 

01:30 Horí utečenecký tábor v Calais!

 

Na Facebooku sa objavilo video, ktoré zachytáva požiar v utečeneckom tábore v Calais. Záznam nie je zatiaľ overený.

 

01:24 Prezident Hollande cestuje k Bataclanu

 

Na miesto tejto obrovskej tragédie cestuje aj francúzsky prezident Hollande.

 

01:14 V Bataclane je až 100 mŕtvych!!!

 

Podľa správ AFP je v koncertnej sále Bataclan až 100 obetí!

 

01:12 Na teroristické útoky reaguje aj Facebook

 

Sociálna sieť rýchlo zareagovala na krízovú situáciu v Paríži a zaviedla špeciálnu funkciu "Som v bezpečí". Obyvatelia Paríža tak môžu informovať svojich blízkych.

 

 

 

01:10 V Bataclane sú desiatky obetí

 

Podľa správ francúzskeho kanála iTele sa v koncertnej sále Bataclan nachádzajú desiatky obetí.

 

01:01 Zásah v Bataclane ukončený

 

Agentúry AP a Reuters informujú, že záasové jednotky ukončili akciu v koncertnej sále Bataclan. Podľa správ zabili dvoch útočníkov.

 

00:52 Francúzsky prezident Francois Hollande sa prihovoril národu

 

 

 

00:49 Štátne hranice nie sú uzavreté úplne

 

Francúzske hranice nie sú uzatvorené úplne.Tento krok je cielený proti útočníkom.

 

00:35 Na koncertnú sálu zaútočili zásahové jednotky

 

Zásahové jednotky vtrhli do koncertnej sály Bataclan, kde teroristi zadržiavajú desiatky rukojemníkov.

 

 

00:27 V Bataclane počuť streľbu a výbuchy

 

Podľa reportéra BBC Hugha Scofielda bolo z Bataclanu počuť streľbu a výbuchy. Podľa agentúry Reuters bolo výbuchov päť.

 

00:22 Pri štadióne sa odpálil samovražedný atentátnik

 

Podľa správ agentúry AP sa pri štadióne Stade de France odpálili dvaja samovražedný atentátnici a vybuchla jedna ďalšia nálož. Na mieste sú tri obete, ďalších zranila nálož umiestnená pri jednom z východov.

 

00:13 V Bataclane minimálne 15 mŕtvych

 

Podľa polície je v koncertnej sále Bataclan minimálne 15 obetí. Tá stojí asi 200 metrov od redakcie Charlie Hebdo, na ktorú teroristi zaútočili v januári tohto roku.

 

00:11 Prezident Hollande vie kto je za útokmi

 

Prezident Hollande vie kto stojí za týmito brutálnymi útokmi, avšak žiadne mená zatiaľ nepovedal.

 

00:07 V Paríži vládne totálny chaos

 

Útočníci sú stále v uliciach mesta, nikto nebol zatknutý. V uliciach sú stovky vojakov a policajtov. Prebiehaj mimoriadna porada vlády.

 

23:59 Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil v krajine výnimočný stav

 

Francúzska vláda na čele s prezidentom Hollandem vyhlásila v krajine výnimočný stav a uzavreli štátne hranice.

 

23:54 K útoku sa vyjadril aj americký prezident Barack Obama

 

"Je to útok na hodnoty, ktoré všetci zdieľame," povedal americký prezident Barack Obama. "Francúzsko je náš spojenec. Budeme stáť po ich boku v boji proti terorizmu a extrémizmu. Je to nesmierne smutná situácia. My Američania sme to zažili a vždy sme sa mohli spoľahnúť na našich francúzskych priateľov."

 

23:52 V koncertnej sále Bataclan by sa mohli nachádzať aj výbušniny

 

Podľa polície má minimálne jeden z útočníkov v Bataclane pri sebe aj výbušniny. Reportér Julien Pierce z rádia Europe 1, ktorému sa podarilo ujsť zo sály, povedal: "Na koncert vtrhlo niekoľko útočníkov. Dvaja alebo traja nemaskovaní útočníci vošli dovnútra so zbraňami, ktoré vyzerali ako Kalašnikov a začali bezhlavo páliť do davu. Trvalo to približne 10 až 15 minút. Bolo to extrémne silné a brutálne, v sále sa strhla obrovská panika. Útočníci mali dostatok času vymeniť zásobníky, urobili tak minimálne trikrát. Boli to veľmi mladí muži."

 

23:47 Počet obetí stúpol už na 42

 

Francúzske médiá informujú už o 42 obetiach teroristických útokov.

 

23:38 Futbaloví fanúšikovia sú na trávniku

 

Reportér Eurosportu informoval, že na štadióne Stade de France vpustili na trávnik fanúšikov a prebieha evakuácia. Explóziu bolo počuť už počas zápasu.

 

23:31 Obyvatelia Paríža si pomáhajú navzájom

 

Obyvatelia Paríža, ktorí bývajú neďaleko miest, kde sa ozývala streľba, ponúkajú ľuďom úkryt cez sociálne siete pod hashtagom #PorteOuverte.

 

23:20 Rukojemnícka dráma v Bataclane

 

Francúzska televízia informovala, že v Bataclane útočníci zadržiavajú asi 100 rukojemníkov. Podľa správ sa útok začal asi hodinu po začiatku koncertu skupiny Eagles of Death Metal. Iné správy hovoria o 60 rukojemníkoch.

 

Streľba pred koncertnou sálou Bataclan

 

 

23:13 Útočníci z Bataclanu hovorili o Sýrii

 

Francúzsky novinár Erwan Despplanques na Twitteri napísal, že jeho priateľ, ktorému sa podarilo ujsť z koncertnej sály Bataclan, videl päť alebo šesť útočníkov a počas útoku hovorili o Sýrii.

 

23:11 Počet obetí je už 26

 

Polícia pre agentúru AP potvrdila, že počet obetí je už minimálne 26. Pred parížskou reštauráciou leží na zemi 11 obetí a v koncertnej sále Bataclan, kde stále prebieha rukojemnícka dráma, ďalších približne 15. 

 

23:10 Britský premiér David Cameron ponúkol Francúzsku pomoc

 

Svoje stanovisko k tragickým udalostiam vyjadril aj britský premiér David Cameron, ktorý na sociálnej sieti napísal: "Som šokovaný udalosťami, ktoré sa stali dnes v noci v Paríži. Modlíme sa za francúzsky ľud. Spravíme čokoľvek, aby sme mu pomohli."

 

23:04 V Paríži sa ozýva streľba na niekoľkých miestach

 

V Paríži sa strieľa na niekoľkých miestach súčasne. Minimálne jeden útočník strieľal pred reštauráciou Petit Cambodge a streľba sa ozývala už aj z koncertnej sály Bataclan. Pred štadiónom Stade de France, kde práve prebieha medzištátny priateľský zápas medzi Francúzskom a Nemeckom bolo počuť tri výbuchy.

 

Počas futbalového zápasu medzi Francúzskom a Nemeckom bol počuť silný výbuch.

 

 

22:58 Na ceste pred reštauráciou Petit Cambodge ležia obete

 

Podľa správ BBC leží na ceste pred reštauráciou Petit Cambodge 10 mŕtvych a ťažko ranených. Na miesto dorazili policajné zložky.

 

22:57 Počet obetí je už minimálne 18

 

Francúzska polícia eviduje už minimálne 18 mŕtvych. Podľa správ teroristi zadržiavajú rukojemníkov v koncertnej hale Bataclan.

 

22:50 V Paríži sa ozýva streľba a výbuchy

 

V hlavnom meste Francúzska sa odohralo niekoľko teroristických útokov. Svedkovia hovoria o streľbe na severovýchode mesta a hlásia prvé obete.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies