FOTO Takto vyzeralo zatmenie Slnka na Slovensku a v ostatných krajinách

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 13:57 • 2 min
FOTO Takto vyzeralo zatmenie Slnka na Slovensku a v ostatných krajinách

BRATISLAVA - Dnes sa ľuďom na oblohe objavil nezvyčajný úkaz - čiastočné zatmenie Slnka. Mohli ho sledovať aj obyvatelia Slovenska.

slovakia

left justify in out

Ako informoval Július Koza z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici, zatmenie u nás trvalo približne dve hodiny a 20 minút a v najväčšej fáze budú zakryté približne dve tretiny priemeru slnečného disku, čo zodpovedá približne 60 percentám jeho plochy.

 

Čiastočné zatmenie bolo možné verejne sledovať na viacerých miestach medzi 9.30 a 12.05 h, pričom v Bratislave bude maximálne zatmenie o 10.47 h, v Banskej Bystrici o tri minúty neskôr, v Poprade o 10.50 h a v Košiciach o 10.53 h.

 

Úplné zatmenie Slnka nadchlo ľudí na Špicbergoch, Faerské ostrovy sklamali mraky

Pozorovatelia na odľahlom nórskom súostroví Špicbergy si dnes pri jasnej oblohe mohli naplno vychutnať úplné zatmenie Slnka. Sklamanie, naopak, zažili diváci na južnejšie ležiacich dánskych Faerských ostrovoch, kde bolo v čase zatmenia zamračené.

 

Ľudia v špicberskej metropole Longyearbyen vítali potleskom i jasotom tento prírodný úkaz, pri ktorom sa ostrovy na približne tri minúty ponorili do tmy. Vo výhľade na korónu, najvrchnejšiu časť slnečnej atmosféry viditeľnú len počas úplného zatmenia, tam nič nebránilo.

 

img

 

Úplné zatmenie Slnka trvalo o 15 sekúnd menej na Faerských ostrovoch, kde však oblohu zakrývali mraky a pršalo. V tamojšej metropole Tórshavn napriek tomu podobne zaznel potlesk. "Bolo to dosť veľké sklamanie, nemôcť vidieť Slnko," povedala turistka, ktorá pricestovala spolu s ďalšími 884 ľuďmi na lodi z Kodane.

 

Ubytovanie v hoteloch na Faerských ostrovoch, ktoré majú okolo 48.000 obyvateľov, bolo rezervované vopred už celé roky, kvôli zatmeniu Slnka tam pricestovalo približne 10.000 turistov. Na Špicbergoch hlásili okolo 2000 turistov, čo je takmer toľko ľudí, ako na týchto ostrovoch žije. Faerské ostrovy a Špicbergy boli jedinými miestami, kde bolo možné zo súše pozorovať dnešné úplné zatmenie Slnka.

 

Čiastočné zatmenie Slnka bolo viditeľné v celej Európe, v častiach Ázie a Afriky a na východnom pobreží Kanady. Vo veľkých častiach európskeho kontinentu však radosť nadšencom skazilo oblačné počasie. Posledné úplné zatmenie Slnka bolo pozorovateľné v novembri 2012 v Austrálii. Najbližšie bude viditeľné v Indonézii v marci 2016.

 

Zatmenie Slnka na Slovensku

 

img

 

img

 

img

 
Nórsko
 
img
 
img
 
img
 
Británia
 
img
 
img
 
img
 
Taliansko
 
img
 
Španielsko
 
img
 
Faerské Ostrovy
 
img
 
Rusko
 
img
 
Belgicko
 
img
 
Maďarsko
 
img
 
Francúzsko
 
img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies