Situácia na Ukrajine: Na Kryme obsadzujú ukrajinské základne, dvaja mŕtvi!

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 19:00 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Na Kryme obsadzujú ukrajinské základne, dvaja mŕtvi!

WASHINGTON - Včera ruskí vojaci napadli ukrajinskú vojenskú základňu v krymskom Sevastopoli. Útok vyprovokoval snajper, ktorý zabil dvoch ľudí. Jedného ukrajinského vojaka a jedného člena krymskej domobrany.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:33 - Putin predložil parlamentu dohodu o pripojení Krymu

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu predložil dohodu o návrate Krymu pod správu Moskvy na schválenie do parlamentu. Informuje tom agentúra Ria Novosti citujúca tlačový odbor zhromaždenia. Tomuto kroku skôr počas dňa predchádzalo schválenie zmluvy ústavným súdom. Prezident tiež predložil návrh federálneho ústavného zákona, ktorý spraví z Krymu súčasť Ruska. Zákon dáva automaticky ruské občianstvo všetkým obyvateľom Krymu a oprávňuje ich čerpať ruské dôchodky a ďalšie sociálne benefity. Stanovuje tiež 13. september 2015 ako dátum regionálnych volieb do miestnych samospráv.

 

19:24 - Rusi cestujúci na Ukrajinu budú potrebovať víza; Rusko chystá odvetu

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dostalo dnes pokyn zaviesť víza pre ruských občanov cestujúcich na Ukrajinu, uviedol tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij, ktorého citovala agentúra Reuters. Parubij zároveň oznámil, že vláda v Kyjeve vyzve Oganizáciu Spojených národov (OSN), aby vyhlásila Krym za demilitarizovanú zónu a prijala opatrenia na stiahnutie ruských vojsk z Krymského polostrova. Hrozba vojenskej konfrontácie medzi Ruskom a Ukrajinou rastie, pretože Rusko má v pláne okupovať ukrajinské územie a prekaziť májové prezidentské voľby na Ukrajine, dodal Parubij. "V reakcii na postup Ruska sme prijali celý rad opatrení... Ministerstvo zahraničných vecí dostalo pokyn zaviesť vízový režim s Ruskou federáciou," uviedol Parubij.

 

19:15 -  Ukrajina začína procedúru vystúpenia zo Spoločenstva nezávislých štátov

Ukrajina sa rozhodla vystúpiť zo Spoločenstva nezávislých štátov, ktorému v tomto roku predsedala. Rozhodnutie o začatí procedúry vystúpenia padlo na rokovaní Rady národnej bezpečnosti a obrany v Kyjeve.Informáciu, ktorú vo večerných hodinách prinieslo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda, poskytol tajomník rady Andrij Parubyj. Podľa jeho slov sa rozhodlo, že Ukrajina nielen preruší pôsobenie na poste predsedníckej krajiny SNŠ, ale začne s procedúrou vystúpenia z tohto spoločenstva. Viaceré členské štáty SNŠ podporili snahy Moskvy ovládnuť Krym a podpísať zmluvu, na základe ktorej sa Krymský polostrov stal súčasťou Ruskej federácie.

 

19:13 - Pokrytectvo, hovorí prezidentka o Britoch a USA pre Krym

Argentínska prezidenta Cristina Krichnerová v stredu obvinila USA a Britániu z uplatňovania "dvojakého metra" pri posudzovaní referenda na Kryme. Líderka juhoamerickej krajiny počas prejavu vo francúzskej metropole Paríž poukázala na fakt, že krymské referendum Londýn a Washington uznať odmietajú, no minuloročné referendum na britskom zámorskom území Falklandské ostrovy uznali napriek tvrdej opozície vlády v Buenos Aires. Krichnerová preto vyzvala, aby "keď veľké mocnosti hovoria o územnej celistvosti, platili ich vyjadrenia pre všetkých". Ako povedala, "buď rešpektujeme rovnaké princípy pre všetkých, alebo žijeme vo svete bez práva, kde si najmocnejší razia svoju cestu".

 

19:01 - Turčynov žiada v ultimáte prepustenie všetkých zadržiavaných a koniec provokácií

Dočasný prezident Ukrajiny, predseda parlamentu Olexandr Turčynov dal dnes predstaviteľom Krymu ultimátum, do vypršania ktorého o 20.00 hod SEČ očakáva prepustenie všetkých zadržiavaných, uniformovaných i civilných osôb na polostrove a ukončenie provokácií. Ak by sa tak nestalo, Kyjev prijme adekvátne opatrenia, vrátane technických a technologických, informovala tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa tlačovú službu dočasnej hlavy štátu. 

 

18:57 - NATO: Agresia Ruska je najväčšiou hrozbou od Studenej vojny

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen považuje súčasný vývoj na Ukrajine za najväčšiu hrozbu pre bezpečnosť a stabilitu Európy od konca Studenej vojny. Šéf Severoatlantickej aliancie to povie v stredu v prejave pred washingtonským inštitútom Brookings Institution, ktorého kópiu vopred získala agentúra AP. Postup Ruska v prípade Krymu je podľa Rasmussena zobudením pre všetkých medzinárodných partnerov, ktorí sa snažia udržať mier v Európe. NATO sa teraz podľa neho musí sústrediť na dlhodobé dopady ruskej agresie na jeho vlastnú bezpečnosť. V prejave tiež predstaví ďalšie súčasné priority aliancie, medzi ktoré patrí Afganistan, mierová misia v Kosove a protipirátska operácia v Somálsku. Ruské vojenské sily už vyše dvoch týždňov okupujú ukrajinský Krym, ktorého obyvatelia sa v nedeľu v referende vyslovili za jeho pripojenie k Rusku. Ruský ústavný súd v stredu rozhodol o legálnosti pripojenia Krymu k územiu krajiny potom, čo prezident Vladimir Putin tento krok odsúhlasil ešte v utorok. 

 

Viktor Janukovyč a Anders Fogh Rasmussen

img

 

18:45 - Shell ukončil rokovania o rozvoji ukrajinského ložiska plynu v Čiernom mori

Britsko-holandská ropná spoločnosť Royal Dutch Shell sa rozhodla ukončiť rokovania o svojej účasti na rozvoji ukrajinského podmorského ložiska plynu. Uviedla to dnes hovorkyňa spoločnosti s tým, že rozhodnutie urobila firma Shell už v januári. Informovala o tom agentúra Reuters. "V januári tohto roka Shell ukončil rokovania o dohode o deľbe produkcie, ktorá sa týka bloku Skifska v Čiernom mori," povedala hovorkyňa. Dodala, že Shell očakával podpis dohody o deľbe produkcie už v roku 2012 alebo v roku 2013, no nestalo sa tak. Spoločnosť však pokračuje na prácach v iných ukrajinských energetických projektoch. Odhaduje sa, že rezervy plynu ložiska Skifska by mohli dosahovať okolo 200 až 250 miliárd kubických metrov (m3) a ekonómovia predpokladajú, že ložisko by mohlo produkovať ročne okolo 5 miliárd m3.

 

18:41 - Viac než 80 percent Rusov sa považuje za vlastencov

Viac než 80 percent Rusov sa považuje za vlastencov. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v pondelok, o ktorej informuje tlačová agentúra RIA Novosti. Pomer je vyšší vo veľkých mestách ako Moskva a Petrohrad (84 percent) a medzi vysokoškolsky vzdelanými (84 percent), v porovnaní so strednými mestami (76 percent) a menej vzdelanými obyvateľmi (67 percent). Celkovo sa podľa štátneho centra výskumu verejnej mienky cíti byť patriotmi 81 percent opýtaných. Prieskum sa uskutočnil 8. až 9. marca na vzorke 1 600 opýtaných naprieč Ruskom. 

 

18:36 - Moskva poskytne Krymu 55 miliárd rubľov z federálneho rozpočtu

Rusko vyrovná rozpočtový schodok Krymu vo výške približne 55 miliárd rubľov (1,08 mld. eur) z prostriedkov ruského federálneho rozpočtu, uviedol dnes Anton Siluanov, ktorého citovala agentúra Reuters."Objem (rozpočtového) schodku Krymu a Sevastopola predstavuje približne 55 miliárd rubľov," povedal pre celoštátnu televíziu Kanál 1 Siluanov. "Celú sumu, samozrejme, vyrovnáme z federálneho rozpočtu," dodal. 

 

18:34 - Nemecko odmietlo paralely medzi znovuzjednotením a udalosťami na Kryme

Za masívny zásah do územnej nedotknuteľnosti Ukrajiny označil dnes hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert pripojenie polostrova Krym a mesta Sevastopol k Ruskej federácii, ktoré v mene kabinetu súčasne odsúdil."Rovnako ako predchádzajúci vojenský zásah Ruska na Kryme je tento krok v rozpore s medzinárodným právom," zdôraznil hovorca. Podľa jeho slov ide o jednostranné vytýčenie novej štátnej hranice a teda o masívny zásah do územnej nedotknuteľnosti Ukrajiny. Nemecká spolková vláda tento krok Ruskej federácie prirodzene neuzná, vyplýva z informácií zverejnených na jej webovom portále. Rusko kráča po ceste medzinárodnej izolácie, ktorá skrýva v sebe veľké nebezpečenstvá pre spolunažívanie štátov v Európe. O výbušnosti tohto konania svedčia správy o obetiach na Kryme v dôsledku útokov na ukrajinské vojenské zariadenia, naznačil hovorca a vyzval zodpovedných činiteľov v Moskve a na Kryme, aby boli zdržanliví. Aj v novej situácii by malo ísť predovšetkým o to, ako zabrániť ďalšej eskalácii konfliktu a rozšíreniu krízy na východ a juh Ukrajiny, ktoré by podľa hovorcu mohlo mať nepredstaviteľné následky.

 

17:24 - Summit bude o klíme, Ukrajine i Afrike

Lídri členských krajín EÚ sa vo štvrtok zídu v bruselskom sídle únie na pravidelnom jarnom summite. Témami zasadnutia Európskej rady bude priemyselná konkurencieschopnosť, zamestnanosť, klíma, energetika, no aj aktuálna situácia na Ukrajine. Nosnou témou vrcholného stretnutia bude Rámec pre klímu a energetiku do roku 2030, ktorý vychádza z potrieb zníženia objemu emisií skleníkových plynov. Predsedovia vláda a prezidenti 28 krajín najprv zhodnutia realizáciu stratégie Európa 2020. Za "najprominentnejšiu" tému štvrtkových rokovaní však vyhlásenie Európskej rady označuje Ukrajinu a Východné partnerstvo. V piatok ráno by podľa publikovaného vyhlásenia mala byť podpísaná politická časť asociačnej dohody medzi Bruselom a Kyjevom.

Počas piatkového druhého dňa summitu budú lídri debatovať aj o vzťahoch medzi EÚ a Afrikou a prípravách na aprílový, v poradí štvrtý summit EÚ-Afrika. Jeho heslom je "investícia do ľudí, prosperity a mieru".

 

16:41 - Tatári budú musieť opustiť oblasť, kde žijú

Vláda Krymu požiadala Tatárov, aby opustili oblasť, kde teraz žijú, výmenou za nové územie inde v regióne. V rozhovore pre agentúru RIA Novosti to v utorok povedal krymský vicepremiér Rustam Temirgalijev. Podľa jeho slov chce tamojšia nová vláda "vysporiadať" územie neoficiálne zabrané krymskými tatárskymi "squattermi" po kolapse Sovietskeho zväzu. "Požiadali sme krymských Tatárov, aby opustili časť svojho územia, ktoré má slúžiť na sociálne účely," povedal Temirgalijev. Uistil však, že sú "pripravení im prideliť a legalizovať mnohé iné časti územia a zabezpečiť krymským Tatárom normálny život." Vicepremiér tiež zdôraznil, že členovia tatárskej komunity môžu zastávať v novej vláde popredné politické posty, čo je očividná snaha o zmiernenie napätia v regióne.

 

16:34 - Ukrajina zvažuje svoje zotrvanie v Spoločenstve nezávislých štátov

Ukrajina by v dôsledku ruskej anexie Krymského polostrova mohla prehodnotiť svoje členstvo v Moskvou ovládanom Spoločenstve nezávislých štátov (SNŠ), uviedlo dnes ukrajinské ministerstvo zahraničia, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters. Ukrajinské ministerstvo zahraničia už predtým na svojej webovej stránke uverejnilo oznam, že Ukrajina odstupuje z funkcie predsedajúcej krajiny SNŠ, ktorú v tomto roku doteraz vykonávala.

 

16:32 - Analytička: Putin môže dosiahnuť aj revíziu povojnových dohôd

Vplyv Moskvy na geopolitickú budúcnosť závisí od toho, ako ďaleko zájde vo vzťahu k Ukrajine a aké opatrenia príjme medzinárodné spoločenstvo v súčasnej konfrontácii, uviedla v rozhovore pre TASR Galyna Zelenková z Inštitútu politických a etnických štúdií Národnej akadémie vied Ukrajiny. "Nevylučujem však, že ruský prezident Vladimir Putin môže v tomto konflikte dosiahnuť aj revíziu systému medzinárodných dohôd, ktoré boli vytvorené po druhej svetovej vojne," konštatovala.

 

16:10 - Maďarský analytik: V postsovietskych krajinách sa odteraz môže udiať čokoľvek

Anexia Krymu znamená, že na teritóriu postsovietskych krajín sa odteraz môže udiať čokoľvek a vo vzťahoch s Ruskom zavládne najväčšie ochladenie od studenej vojny, vyhlásil dnes v Budapešti pre agentúru MTI expert na Rusko András Deák. Podľa jeho slov Rusko v uplynulých 20 rokoch často zdôrazňovalo, že postsovietske krajiny sú pre neho mimoriadne dôležité a nepripustí, aby sa tam vytvorili nepriateľské režimy a aby tam získali zahraničné mocnosti pozície.

 

16:03 - Tymošenkovú prepustili z nemocnice, ide domov

Ukrajinskú expremiérku Juliju Tymošenkovú prepustili v stredu po necelých dvoch týždňoch z liečenia v nemeckej nemocnici. Politička sa plánuje ešte v stredu vrátiť domov na Ukrajinu, ktorá sa momentálne zmieta v kríze s Ruskom. Nemocnica Charite v Berlíne vo vyhlásení informovala, že Tymošenková absolvovala injekčnú liečbu na chrbticu, čo ju zbavilo bolestí a zlepšilo jej chôdzu. Podstúpila tiež intenzívnu fyzioterapiu, ktorá by mala pokračovať aj vo vlasti. Expremiérka, ktorú vo februári po vyše dvoch rokoch prepustili z väzenia, má dlhodobé problémy s chrbticou, ktoré sa zhoršili počas jej väznenia od roku 2011.

 

img

 

15:52 - Rusko kritizuje Britániu za pozastavenie vojenskej spolupráce

Moskva dnes ostro kritizovala rozhodnutie Británie čiastočne pozastaviť vojenskú spoluprácu s Ruskom ako odvetu za snahy Kremľa o pričlenenie ukrajinského polostrova Krym k Ruskej federácii. Informovala o tom agentúra Reuters. "Jednostranným obmedzením vojenskej spolupráce sa anuluje všetko pozitívne, čo sme za ostatné roky s takými ťažkosťami dosiahli," uviedol ruský námestník ministra obrany Anatolij Antonov.

 

15:40 - Šebej: Nie je možné akceptovať výsledky referenda na Kryme

Poslanec NR SR a predseda parlamentného zahraničného výboru František Šebej (Most-Híd) vyhlásil, že nie je možné akceptovať výsledky referenda o pripojení ukrajinského polostrova Krym k Rusku. Podľa jeho slov sa Rusko prihlásilo k svojej najtemnejšej minulosti, uvádza sa v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol hovorca strany Most-Híd Gabriel Gilányi. Poslanci sa dnes na 33. schôdzi parlamentu zaoberali aj aktuálnou situáciou na Ukrajine. "Vďaka Rusku stojíme na pokraji veľmi vážneho konfliktu, ktorý môže znamenať svetovú katastrofu," vyhlásil poslanec.

 

15:20 - Obsadenie Krymu nemožno porovnávať so zjednotením Nemecka

Nemecko ostro odsudzuje paralelu vykonanú ruským prezidentom Vladimírom Putinom medzi pripojením Krymu k Rusku a zjednotením Nemecka v roku 1990. V utorok Putin povedal, že Moskva "jednoznačne podporila úprimnú, nezastaviteľnú túžbu Nemcov po národnom zjednotení" a očakáva, že Nemci "podporia túžbu ruského sveta, historického Ruska po obnovení jednoty". Nemecko uviedlo, že ruský zákrok na Kryme porušil medzinárodné právo. Hovorca Kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert v stredu označil Putinove slová za "ohromujúce". "Zjednotenie Nemecka opätovne spojilo jeden národ, zatiaľ čo ruský zásah vedie k rozdeleniu Ukrajiny," povedal.

 

15:00 - Fico: Ekonomické sankcie voči Rusku by mali vplyv aj na slovenskú ekonomiku

Slovensko si dalo vypracovať analýzu, aké dosahy na slovenskú ekonomiku by malo uvalenie sankcií voči Rusku pre situáciu na Ukrajine. Ako povedal na dnešnom zasadnutí výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti premiér Robert Fico, tieto dôsledky by boli katastrofálne. "Dali sme si urobiť prvý zoznam firiem, ktoré majú vzťah k ruskému trhu. Sú to obrovské ekonomické škody, ktoré by Slovenskej republike hrozili," povedal v súvislosti s ekonomickými sankciami voči Rusku premiér.

 

14:53 - Británia varovala Rusko pred trvalým vylúčením zo skupiny G8

Británia dnes varovala ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko by mohlo byť natrvalo vylúčené zo skupiny G8, ak Kremeľ urobí ďalšie kroky, aby destabilizoval Ukrajinu - napríklad vyšle vojakov do jej východnej časti. V britskom parlamente to dnes povedal premiér David Cameron.

 

14:43 - Pan Ki-mun cestuje do Moskvy a Kyjeva v snahe urovnať situáciu na Kryme

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes odcestuje do Moskvy a v piatok zavíta aj do Kyjeva. V oboch hlavných mestách bude rokovať s tamojšími vedúcimi predstaviteľmi a mieni ich nabádať, aby krízu súvisiacu s udalosťami na Krymskom polostrove riešili pokojnou cestou. 

 

14:34 - Jaremu a Teňucha nepustili na Krym, v Kyjeve zasadá Rada bezpečnosti a obrany

Krymské úrady neumožnili dnes ukrajinskému ministrovi obrany Ihorovi Teňuchovi a prvému vicepremiérovi Vitalijovi Jaremovi vstúpiť na územie polostrova a splniť misiu, ktorou ich dnes poveril premiér Arsenij Jaceňuk. V súvislosti s tým sa dnes popoludní v Kyjeve zišla Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny, aby jej členovia prerokovali vývoj situácie na Krymskom polostrove. Podľa agentúry UNIAN o tom informovala ministerka sociálnej politiky Ľudmila Denisovová.

 

14:18 - Biden varoval Rusko, že USA by reagovali na agresiu voči spojencom

Americký viceprezident Joe Biden dnes v súvislosti s anexiou Krymu varoval Rusko, že kráča po ceste do izolácie a že Spojené štáty budú reagovať na akúkoľvek agresiu voči svojim spojencom z NATO. Informovali o tom svetové tlačové agentúry. Po stretnutí s prezidentmi Litvy a Lotyšska, Daliou Grybauskaite a Andrisom Bérziňšom vo Vilniuse Biden povedal novinárom, že Spojené štáty berú svoje záväzky vyplývajúce z Charty NATO "veľmi, veľmi vážne" a že spoločne s pobaltskými spojencami podporujú ukrajinský ľud proti ruskej agresii. 

 

14:05 - Zadržali veliteľa ukrajinskej vojenskej flotily

Veliteľa síl vojenského námorníctva Ukrajiny kontradmirála Serhija Hajduka zadržali dnes predstavitelia prokuratúry mesta Sevastopol a predviedli ho na výsluch. Podľa zdrojov na prokuratúre zadržanie súvisí s Hajdukovým konaním, keď do jednotlivých posádok ukrajinských ozbrojených síl na Kryme "odovzdal nariadenie z Kyjeva použiť zbrane voči civilistom".

 

 

13:28 - Streľba na ukrajinskej vojenskej základni si vyžiadala dve obede, strieľal snajper
Predseda ruskej Štátnej dumy - dolnej komory parlamentu - Sergej Naryškin považuje streľbu ostreľovačov, ktorú zaznamenali v utorok v Simferopole, za provokáciu porovnateľnú s tými, k akým dochádzalo počas nedávnych protivládnych protestov na Námestí nezávislosti v Kyjeve. Viac sa dozviete TU!

 

 

12:59 - Nemecká vláda otvorila cestu podpísaniu asociačnej dohody EÚ s Ukrajinou

Nemecká vláda schválila dnes plány Európskej únie na užšiu politickú spoluprácu s Ukrajinou, čo umožní kancelárke Angele Merkelovej podpísať na tohtotýždňovom summite Európskej únie v Bruseli politickú časť asociačnej dohody s Ukrajinou. S odvolaním sa na vládny zdroj o tom informovala agentúra Reuters. Očakáva sa, že EÚ podpíše neskôr s Ukrajinou aj širokú obchodnú dohodu.

 

12:41 - Valné zhromaždenie bude vo štvrtok rokovať o Ukrajine
Valné zhromaždenie OSN sa bude vo štvrtok zaoberať situáciou na Ukrajine a na Kryme, ktorý vyhlásil nezávislosť a chce sa pripojiť k Rusku. Plenárne zasadnutie OSN sa bude konať v New Yorku na žiadosť ukrajinského vyslanca Jurija Serhejeva. Informovala o tom ukrajinská agentúra Interfax. Rezolúcie Valného zhromaždenia sa prijímajú jednoduchou väčšinou, no nie sú právne záväzné. Záväzné vyhlásenia prijíma len Bezpečnostná rada, rezolúciu odsudzujúcu referendum na Kryme však minulý týždeň zablokovalo Rusko ako jej stály člen.

 

12:22 - Rusko obvinilo EÚ a USA z porušenia záväzkov ohľadom suverenity Ukrajiny

Rusko dnes vytklo USA a Európskej únii, že "nadržiavaním štátnemu prevratu v Kyjeve" porušili záväzky o rešpektovaní suverenity Ukrajiny, ktoré pre ne vyplývajú z Budapeštianskeho memoranda z roku 1994. O komentári v tomto duchu, ktorý sa dnes objavil na webovej stránke ruského MZV, informovala agentúra RIA Novosti. Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že kroky Spojených štátov a EÚ boli v rozpore so zárukami poskytnutými Spojenými štátmi, Britániou a Ruskom výmenou za záväzok Ukrajiny, že sa vzdá svojho jadrového arzenálu.

 

12:00 - Na Kryme sa zbavujú ukrajinských znakov.

 

img

 

11:54 - Veliteľ ukrajinskej flotily opustil jej hlavný štáb v Sevastopole

Veliteľ ukrajinského vojenského námorníctva kontradmirál Serhij Hajduk dnes so skupinou ukrajinských dôstojníkov opustil areál hlavného štábu ukrajinského námorníctva v Sevastopole. Agentúru Interfax o tom informovali zdroje v štábe sevastopolskej domobrany. Pred odchodom Hajduk v hlavnom štábe rokoval s veliteľom ruskej Čiernomorskej flotily viceadmirálom Alexandrom Vitkom. Témy asi 15-minútového rozhovoru ani jeho výsledok nie sú známe: Vitko ich odmietol komentovať.

 

img

 

11:50 - Joe Biden sa stretol s lídrami pobaltských krajín a vyjadril im podporu USA

Americký viceprezident Joe Biden sa dnes stretol v litovskom Vilniuse s prezidentmi Litvy a Lotyšska, Daliou Grybauskaite a Andrisom Bérziňšom, ktorých ubezpečil o podpore USA rovnako ako v pondelok estónskeho prezidenta Toomasa Hendrika Ilvesa. Bidenova návšteva má za cieľ ubezpečiť po ruskej anexii Krymu Poľsko a pobaltské štáty, že USA splnia svoje záväzky voči spojencom v NATO a budú ich chrániť pred prípadným útokom, napísala agentúra Reuters.

 

11:34  - Gašparovič: Neuznávame vyhlásenie nezávislosti tzv. Krymskej republiky
Slovenská republika principiálne neuznáva jednostranné a nelegitímne vyhlásenie nezávislosti tzv. Krymskej republiky a Sevastopoľa, ani ich následné pričlenenie k Ruskej federácii, uvádza sa vo vyhlásení prezidenta Ivana Gašparoviča. "Prezident Slovenskej republiky je presvedčený, že v medzinárodných vzťahoch nie je možné akceptovať akékoľvek rozhodnutia, ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom, s princípmi Charty OSN, Helsinského záverečného aktu OBSE a ďalších medzinárodných zmlúv. Slovensko odsudzuje všetky kroky narúšajúce zachovanie územnej celistvosti, nezávislosti a suverenity Ukrajiny," tvrdí hlava štátu. Ivan Gašparovič považuje rokovania všetkých zainteresovaných strán za jediný prijateľný spôsob riešenia vzniknutých problémov na Ukrajine.

 

11:28 - Ruský Úsatvný súd: Zmluva o pripojení Krymu a Sevastopola k Rusku je v súlade s ústavou

Ústavný sud Ruskej federácie sa dnes jednomyseľne uzniesol, že medzištátna zmluva o pripojení Krymskej republiky a mesta Sevastopol k Ruskej federácii je v súlade s jej ústavou. Prerokúvanie zmluvy ústavným súdom sa na žiadosť prezidenta Vladimira Putina konalo bez verejného pojednávania, a to vzhľadom "na situáciu, ktorá vznikla v súvislosti s Krymskou republikou a Sevastopolom," informovala agentúra RIA Novosti. Verdikt súdu novinárom oznámil jeho predseda Valerij Zorkin.

 

11:14 - Ruské letectvo začalo "výcvik" na západe, americký torpédoborec v Čiernom mori

Ruská armáda začala dnes rozsiahle letecké manévre na severozápade krajiny, na ktorých sa podľa agentúry Interfax zúčastňujú bojové stíhačky a bombardéry. Zdroj z ministerstva obrany naznačil, že sa cvičenia konajú prevažne v oblastiach, ktoré nesusedia s Ukrajinou. Môžu však prispieť k nárastu napätia medzi Ruskom a NATO po ruskej anexii Krymu, napísala agentúra Reuters.

 

Americký torpédoborec Truxtun, vyzbrojený riadenými strelami, dnes začal vojenské cvičenia s bulharským a rumunským vojenským námorníctvom v Čiernom mori. Armáda USA označila tieto cvičenia za "rutinné" s tým, že boli naplánované ešte pred vypuknutím krízy na Ukrajine.

 

img

 

11:01 - Jaceňuk vyslal na Krym dvoch členov vlády, podľa Aksionova ich tam nepustia

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk nariadil dnes prvému podpredsedovi vlády Vitalijovi Jaremovi a ministrovi obrany Ihorovi Teňuchovi, aby okamžite odcestovali na Krym a v regióne kontrolovanom ruskými ozbrojencami riešili vzniknutú situáciu. Jarema je v novej ukrajinskej vláde zodpovedný za tzv. silové ministerstvá. Cieľom ich misie je dosiahnuť, aby politický konflikt neprerástol do vojenskej roviny, uviedol člen vlády Ostap Semerak. Podľa agentúry ITAR-TASS obaja členovia vlády už na Krym odcestovali.

 

10:10 - Nekupujte ruské akcie, vyzýva Biely dom

Biely dom investorom odporúča, aby sa vyhli nákupom ruských akcií. Vyostrenou politickou rétorikou reaguje na rozhodnutie Moskvy pričleniť ukrajinský polostrov Krym k Ruskej federácii. Spojené štáty a Európska únia po víkendovom referende o samostatnosti Krymu v pondelok uvalili sankcie na predstaviteľov Ruska a krymskej vlády, ktorých obviňujú z porušovania územnej celistvosti Ukrajiny. Väčšinu z dvoch miliónov obyvateľov ukrajinského polostrova predstavujú etnickí Rusi. 

 

10:07 - Teňuch: Ukrajinské jednotky sa z Krymu nestiahnu

Ukrajinský minister obrany Ihor Teňuch dnes vyhlásil, že ukrajinské sily sa z Krymu nestiahnu, aj keď ruský prezident Vladimir Putin v utorok s proruským vedením Krymu podpísal zmluvu o pričlenení polostrova a mesta Sevastopol k Ruskej federácii. Pred dnešným zasadnutím vlády v Kyjeve na otázku novinárov, či Kyjev stiahne svoje jednotky z polostrova, Teňuch odpovedal: "Nie. Zostaneme."

 

09:58 - Ukrajinská vláda protestuje proti ruskej dohode s Krymom

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo ruského chargé d’affairs v Kyjeve Andreja Vorobjova, aby mu odovzdalo protestnú nótu v súvislosti s podpisom dohody o návrate Krymu pod správu Moskvy. Podľa úryvku citovaného ruskou agentúrou RIA Novosti ukrajinská vláda "nepripúšťa akúkoľvek zvrchovanosť Ruskej federácie nad územím Ukrajiny, ktoré je okupuje". Kyjev tak dáva jasne najavo, že podobne ako západní partneri považuje prijatie odštiepeneckého regiónu Ruskom za anexiu, pričom si vyhradzuje právo uplatniť medzinárodné právo. Hovorca ukrajinského rezortu zahraničia Jevhen Perebyjnis v utorok vyhlásil, že vláda "nikdy neuzná takzvanú deklaráciu o nezávislosti Krymu ani takzvanú dohodu o opätovnom zjednotení s Ruskom". "Ukrajina prijme všetky opatrenia umožnené medzinárodným právom, aby prinavrátila pôvodný stav," citovala hovorcu RIA Novosti.

 

09:52 - Rusko si v prípade amerických sankcií nájde nového partnera

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov povedal, že v prípade sankcií z americkej strany si Rusko nájde ďalších obchodných partnerov. "Ak jeden partner uloží ekonomické sankcie, obraciame svoju pozornosť k ostatným partnerom v iných častiach sveta. Svet nie je unipolárny, budeme sa sústrediť na iných hospodárskych partnerov," povedal Peskov.

 

09:44 - Aksionov: Podporu Ruska potrebuje aj juhovýchod Ukrajiny
Proruský krymský premiér Sergej Aksionov sa domnieva, že podporu Ruska potrebuje aj juhovýchod Ukrajiny. Uviedol to dnes v Moskve v príhovore k poslancom Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. "Rozmach vlastenectva, ktorý badať na Kryme a v Rusku a ktorý nás všetkých spojil bez ohľadu na politické názory a presvedčenie, by mal pokračovať aj ďalej a rozšíriť sa na juhovýchod Ukrajiny," vyhlásil Aksionov podľa agentúry Interfax.

 

09:08 - Krymská domobrana vzala útokom hlavný štáb ukrajinskej vojenskej flotily
Krymské jednotky domobrany dnes zaútočili na štáb ukrajinského vojenského námorníctva v čiernomorskom prístave Sevastopol. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na svojho fotoreportéra, podľa ktorého domobrana zaútočila na budovu veliteľstva a jej príslušníci vztýčili na jednom z objektov ruskú vlajku. Podľa popisu udalostí v podaní agentúry ITAR-TASS niekoľko stoviek účastníkov proruského mítingu pred budovou velenia ukrajinskej námornej flotily zvalilo zátarasy, preniklo do areálu a nad jednou z budov vztýčilo ruskú vlajku a zástavu sv. Andreja - symbol ruskej vojenskej flotily.

 

img

 

09:00 -  Odborníci v National Geographic vyhlásili, že plánujú prekresliť mapu sveta. Chcú tak reagovať na pripojenie Krymu k Rusku. Informáciu priniesol ruský denník Ria Novosti.

 

08:48 - Van Rompuya z EÚ nepustili do Moskvy "jeho vlastní"
Zrušenie návštevy predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya v Moskve znamená, že v EÚ si neželajú poznať pravdu o ukrajinskom konflikte, uviedlo dnes v reakcii ruské ministerstvo zahraničných vecí. Citovala ho agentúra ITAR-TASS.

 

08:40 - Ukrajinskí nacionalisti zbili riaditeľa ukrajinskej televízie a prinútili ho napísať rezignačný list. Viac sa dozviete TU!

 

08:35 - Lavrov: Sankcie uvalené na Rusko nezostanú bez následkov
Sankcie západných krajín voči Rusku sú neprijateľné a nezostanú bez následkov. V telefonickom rozhovore so šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym to dnes povedal jeho ruský rezortný partner Sergej Lavrov.

Obaja diplomati podľa agentúry Reuters spolu hovorili len niekoľko hodín po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin podpísal v Kremli s krymskými predstaviteľmi dohodu o pripojení ukrajinského polostrova Krym k Ruskej federácii.

      

img

 

8:21 - Českí politici reagovali na postup Moskvy rôznorodo

Dojem, že prezident Ruskej federácie sa chystá obnoviť niekdajšie impérium a vníma Európsku úniu ako nepriateľa, vyvolal dnešný prejav Vladimira Putina u šéfa českej diplomacie Lubomíra Zaorálka, ktorý so znepokojením reagoval i na Putinov tón. Podľa ministra sa zdá, že Moskva nevníma krajiny bývalého Sovietskeho zväzu ako skutočne nezávislé štáty. Pripomenul, že niektoré z nich sú medzičasom členskými štátmi Európskej únie i Severoatlantickej aliancie.
      

Za neprijateľný považuje postup Moskvy predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka, ktorý nevylúčil rozšírenie už uvalených sankcií, informovali české médiá.
      

Agresora podľa exministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga nikdy nezastavíte zhovievavosťou, ktorou ho iba motivujete, aby si vzal viac. "A bohužiaľ, v politike platí ešte viac, že s každým sústom rastie chuť. Je teda skutočne našou povinnosťou zastať sa našich ukrajinských priateľov a medzinárodného práva, že ani veľmoc nie je oprávnená obsadiť územie susedného štátu a jednoducho ho zabrať," vyhlásil nedávny neúspešný prezidentský kandidát. Podľa jeho názoru by sa ČR mala angažovať v EÚ i v NATO za tvrdší postup voči Rusku.

 

08:20 - Niektorí Ukrajinci chcú ísť na Krym do diverzných akcií
Časť barikád zostane na kyjevskom Majdane zrejme navždy – na pamiatku, ale aj pre istotu, ak by nová vláda prestala plniť sľuby. Najnovšie sa ale na námestí hovorí o hrozbe vojenskej intervencie zo strany Ruska, uviedol pre TASR člen skupiny Nová éra. Opísal ju ako občiansky spolok, ktorý sa pripravuje na boj s Rusmi. "Krym nám už zobrali. De facto už Krym prijali do Ruskej federácie. My sme ho ešte nikomu nevydali a oni ho už prijali. Sú tam vojská bez označenia, všetci ale vedia, že sú to ruskí vojaci," konštatoval nemenovaný mladý muž v maskáčoch so sadrou na ruke, ktorého vedenie Novej éry splnomocnilo na rozhovor.

 

08:16 - Generálna prokuratúra pozná identitu ostreľovačov z Kyjeva

Ukrajinská generálna prokuratúra identifikovala ostreľovačov, ktorí vo februári spôsobili krviprelievanie v centre Kyjeve.
      

Ako dnes večer informovala tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na prvého námestníka generálneho prokurátora Mykolu Holomšu, medzi osobami preverovanými v súvislosti s účasťou na spomínanom ostreľovaní sú aj cudzinci.
      

Špekulácie o možnej úlohe vtedajšej opozície pri nábore ostreľovačov sa podľa prokuratúry nepotvrdili.
      

Príslušné orgány poznajú aj miesta, odkiaľ ostreľovači strieľali, a majú zoznamy ľudí, ktorí sa podieľali na zabíjaní civilistov. Zhabané boli aj zbrane snajperov a preverujú ich vyšetrujúce orgány.

 

img

 

07:21 - Biden pokračuje v návšteve Pobaltia

Americký viceprezident Joe Biden absolvuje v stredu v litovskom Vilniuse rokovania s najvyššími predstaviteľmi dvoch pobaltských štátov o ďalšom postupe v súvislosti s krízou na Ukrajine. Do oblasti priletel Biden ešte v utorok zo susedného Poľska. Stretol sa tam s prezidentom Bronislawom Komorovským, premiérom Donaldom Tuskom aj lídrom Estónska Toomasom Hendrikom Ilvesom. "Pripájame sa k Poľsku a medzinárodnej komunite v odsúdení pokračujúceho útoku na ukrajinskú suverenitu a územnú celistvosť," povedal americký viceprezident na utorkovej tlačovej konferencii s Tuskom.

 

Biden má v stredu vo Vilniuse naplánovanú schôdzku s litovskou prezidentkou Daliou Grybauskaité ako aj hlavou Lotyšska Andrisom Berzinšom. Poľsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko sú členmi Severoatlantickej aliancie a všetky zdieľajú hranicu s Ruskom.

 

Joe Biden

img

 

 

07:06 - Rasmussen: Rusko sa pripojením Krymu vydalo na nebezpečnú cestu; NATO to neuzná

Rusko sa anektovaním ukrajinského regiónu Krym vydalo na "nebezpečnú cestu". Vyhlásil to v utorok večer generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen na tlačovej konferencii v Bruseli.
      

"Odsudzujem oznámenie prezidenta Putina o novom zákone o zahrnutí Krymu do Ruskej federácie," konštatoval Rasmussen podľa agentúry Reuters. Rusko podľa neho odmietlo všetky výzvy na zdržanlivosť v tejto otázke, ako aj na dodržiavanie medzinárodného práva a zvolilo si pokračovať v nebezpečnej ceste.
      

"Nedá sa ospravedlniť pokračovanie týmto smerom, ktorý môže len prehĺbiť medzinárodnú izoláciu Ruska. Anektovanie Krymu je nezákonné a nelegitímne, NATO a jeho spojenci to neuznajú," povedal Rasmussen.

 

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen

img

 

06:54 - USA odsúdili ruskú anexiu Krymu a pohrozili Moskve novým kolom sankcií

"Ďalšie sankcie sú na ceste," uviedol v utorok hovorca Bieleho domu Jay Carney. Dodal, že postup pri rozšírení sankcií budú USA so svojimi spojencami koordinovať už budúci týždeň na stretnutí lídrov krajín G7 v Haagu.
      

Americký prezident Barack Obama sa podľa komuniké Bieleho domu telefonicky spojil v utorok s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, aby prediskutovali najnovší vývoj na Ukrajine. Obaja lídri sa podľa Bieleho domu zhodli na potrebe tlmočiť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi odkaz, že diplomatická cesta zostáva jediným riešením krízy, ako aj na tom, že je žiaduce vyslať na Ukrajinu - najmä jej južnú a východnú časť - pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
      

Carney na tlačovej konferencii v Bielom dome podľa agentúry Reuters pripustil, že ďalšie kolo sankcií by mohlo zasiahnuť najbližších spolupracovníkov ruského prezidenta, ako aj oligarchov napojených na stranu Jednotné Rusko. Prvé kolo sankcií sa dotklo aj Putinovho poradcu Sergeja Glazieva, ako aj prezidentovho blízkeho spolupracovníka Vladislava Surkova či vicepremiéra Dmitrija Rogozina.
      

"Domnievam sa, že každý, kto rozumie systému práce ruskej vlády a kto má vplyv na ten systém, vie, že ide o osoby, ktoré majú významné majetky nielen v Rusku, ale i v zahraničí," uviedol hovorca.

 

19:51 - Ukrajinskí vojaci dostali právo na použitie zbraní

Ministerstvo obrany v Kyjeve povolilo dnes ukrajinským vojakom na Kryme, aby použili zbrane na ochranu svojich životov. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na tlačovú službu úradujúceho ukrajinského prezidenta Oleksandra Turčynova. Ministerstvo vydalo povolenie na použitie zbraní po tom, ako dnes zahynul jeden ukrajinský dôstojník a ďalší utrpel zranenia pri útoku neznámych uniformovaných ozbrojencov na ukrajinskú vojenskú základňu na okraji krymskej metropoly Simferopol. 
 

"V súvislosti so smrťou ukrajinského vojaka ... dostali ukrajinskí vojaci na Kryme povolenie, aby použili zbrane na sebaobranu a na ochranu životov ukrajinských vojakov,"uvádza sa v nariadení ministerstva obrany v Kyjeve. 

 

19:35 - Dva ukrajinské kluby z Krymu uvažujú o prechode do ruskej ligy

Dvojica ukrajinských futbalových klubov sídliacich na Kryme Tavria Simferopoľ a FC Sevastopol seriózne uvažuje nad tým, že od novej sezóny bude pôsobiť v ruskej lige, informovala agentúra Reuters. Sevastopol dohrá prebiehajúcu sezónu v ukrajinskej súťaži, no verí, že Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) a Európska futbalová únia (UEFA) mu vzhľadom na politickú situáciu v krajine nebude brániť v "prestupe" do Ruska. "UEFA má 24.-25. marca v Kazachstane zasadnutie a očakávame, že sa v rámci neho bude zaoberať našou žiadosťou," uvádza sa v stanovisku Sevastopolu s tým, že ruskú stranu zatiaľ s touto iniciatívou spolu s funkcionármi Tavrie Simferopoľ nekontaktovali.

 

19:28 - Krymskí Tatári vnímajú sľuby z Moskvy s nedôverou, postoj nemenia

Medžlis (parlament) krymských Tatárov nemení nič na svojom postoji a neuznáva dnes v Moskve podpísanú zmluvu o prijatí Krymskej republiky a mesta Sevastopol ako dvoch samostatných subjektov do zväzku Ruskej federácie. S odvolaním sa na podpredsedu medžlisu Narimana Dželala o tom informovali rozhlasová stanica Slobodná Európa/Sloboda a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda. Podľa Dželala krymskí Tatári trvajú naďalej na územnej celistvosti Ukrajiny a až čas ukáže, ako sa udalosti budú vyvíjať ďalej.

 

19:21 - Rusko odmieta prítomnosť NATO na "svojich historických územiach"

Rusko je otvorené ďalšej spolupráci so Severoatlantickou alianciou, stále však odmieta prítomnosť NATO na svojich historických územiach. Uviedol to dnes ruský prezident Vladimir Putin, ktorého citovala agentúra RIA Novosti. "Nebránime sa spolupráci s NATO, ale sme proti tomu, aby boli jednotky aliancie umiestnené v blízkosti našich štátnych hraníc, na našich historických územiach," povedal Putin počas príhovoru k poslancom oboch komôr parlamentu, zástupcom regiónov a štátnych organizácií na zvláštnom zasadaní v moskovskom Kremli.

 

18:36 - Merkelová a Obama sa zhodli na odmietnutí ruskej anexie Krymu

Vyhlásenie nezávislosti polostrova Krym a jeho anexia Ruskom predstavujú  neprijateľné narušenie územnej celistvosti Ukrajiny. V telefonickom rozhovore sa na tom dnes zhodli nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezident USA Barack Obama. Podľa vyhlásenia Merkelovej úradu obaja štátnici zdôraznili, že sankcie, ktoré EÚ a Spojené štáty prijali voči vybraným občanom Ruska a Ukrajiny zodpovedným za anexiu Krymu, sú len reakciou na kroky Moskvy. Merkelová aj Obama však zároveň opäť potvrdili otvorenosť k dialógu s ruskou stranou, uviedla agentúra Reuters. 

 

18:24 - Pri útoku ruských ozbrojencov na Kryme zahynul ukrajinský dôstojník

Jeden ukrajinský dôstojník dnes zahynul a ďalší utrpel zranenia pri útoku neznámych uniformovaných ozbrojencov na ukrajinskú vojenskú základňu, nachádzajúcu sa na okraji krymskej metropoly Simferopol, napísala agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na hovorcu ukrajinských ozbrojených síl. Bezprostredne po incidente nebolo možné dokázať, kto útok podnikol, ale podľa ukrajinského vojenského hovorcu mali útočníci "plnú výbavu, uniformy a na tvárach masky".

 

 

 

 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes na margo ozbrojeného incidentu povedal, že konflikt na Kryme vstúpil do ozbrojenej fázy a Rusko, ktoré podľa neho za streľbou na ukrajinských vojakov stálo, obvinil zo spáchania "vojnového zločinu".

 

"Tento konflikt začína kvôli ruským vojakom prerastať do ozbrojenej fázy," povedal Jaceňuk na ukrajinskom ministerstve obrany. "Ruskí vojaci začali dnes strieľať na príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl, čo je vojnový zločin, na ktorý sa nevzťahuje premlčacia doba." 

 

Fotografie z miesta činu

 

imgimgimgimg

 

18:20 - Na pohrebe zavraždeného krymského Tatára sa zúčastnilo vyše 1000 ľudí

Viac ako 1000 príslušníkov komunity krymských Tatárov sa dnes v Simferopole zúčastnilo na pohrebe Rešata Ametova, ktorého mŕtve telo so stopami násilia sa našlo 15. marca v Belogorskom okrese na polostrova Krym. Identitu muža, ktorý sa 3. marca navštívil sídlo miestnej vojenskej správy, potvrdila podľa vyjadrenia lídra krymských Tatárov Refata Čubarova jeho manželka, informoval internetový server segodnya.ua a rakúska agentúra APA. Podľa nej sa ďalší člen vedenia krymských Tatárov Zinedin Ibraimov vyjadril, že nechce špekulovať, kto stojí za Ametovovou smrťou, keďže zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne dôkazy. Mnohí účastníci dnešného pohrebu sa však domnievajú, že za zločinom môže stáť niektorá z proruských organizácií, či už tzv. krymská sebaobrana alebo krymským premiérom Sergejom Aksionovom zriadená tajná služba, píše APA.

 

18:06 - Moldavský  prezident sa bojí, že aj Podnestersko sa pripojí k Rusku

Rusko má v tomto regióne 1500 vojakov, no jeho nezávislosť neuznalo. Moldavský prezident Nicolae Timofti sa obáva, že separatisti z Podnesterska na východe krajiny zopakujú scenár z Krymu a požiadajú Rusko, aby uznalo ich nezávislosť a budú sa potom snažiť stať sa súčasťou Ruskej federácie. Zároveň však poprel správy, že predseda parlamentu medzinárodne neuznávaného Podnesterska Michail Burla sa už v tejto otázke obrátil na Rusko. „Je tu riziko provokácií zo strany Podnesterska,“ vyhlásil Timofti. Pripomenul, že Rusko sa v minulosti vyjadrilo, že rešpektuje územnú celistvosť Moldavska.

 

17:28 - NRSR: Odsudzujeme porušovanie medzinárodného práva zo strany Ruska

Národná rada SR podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, vyjadruje solidaritu s tamojším ľudom a ukrajinskou vládou a odsudzuje porušovanie medzinárodného práva zo strany Ruskej federácie voči územnej celistvosti a nezávislosti Ukrajiny. Uvádza sa to v texte Vyhlásenia NR SR k situácii na Ukrajine, ktoré dnes 122 hlasmi prijali poslanci Národnej rady SR.

 

17:16 - Putin na Červenom námestí: Krym sa vrátil do domovského prístavu

Krym sa konečne vrátil domov, povedal dnes davu zhromaždenému pod múrmi Kremľa na moskovskom Červenom námestí ruský prezident Vladimir Putin. "Krym a Sevastopol sa vracajú... k svojim domovským brehom, do svojho domovského prístavu, k Rusku!"vyhlásil Putin podľa agentúry Reuters pred nadšeným davom skandujúcim "Rusko" a "Putin". Svoj krátky prejav na Červenom námestí Putin zakončil zvolaním "Sláva Rusku!"

 

img

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies