Situácia na Ukrajine: Krymský parlament prijal uznesenie o nezávislosti, Ukrajina mobilizuje!

NETKY.SK • 17 Marec 2014, 18:30 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Krymský parlament prijal uznesenie o nezávislosti, Ukrajina mobilizuje!

WASHINGTON/KYJEV - Krymskí voliči v referende rozhodli o pripojení k Ruskej federácii. Na Leninovom námestí v hlavnom meste Simferopol už podľa spravodajskej stanice BBC vypukli oslavy. Ukrajinský parlament odhlasoval čiastočnú mobilizáciu. Na Kryme môže teda dôjsť k ozbrojenému konfliktu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

19:45 - Putin podpísal dekrét o uznaní nezávislosti Krymu

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal dnes dekrét o uznaní ukrajinského polostrova Krym za nezávislý štát. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské štátne médiá. Putin tak podľa textu dekrétu urobil na základe vyjadrenia "vôle krymského ľudu", ktorý v nedeľnom referende rozhodol o pripojení regiónu k Ruskej federácii. Z 83 percent oprávnených voličov hlasovalo takmer 97 percent za pripojenie Krymu k Rusku.


19:22 - Rusko označilo Americké sankcie za "politické vydieranie"

Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková označila dnes za "politické vydieranie" sankcie, ktoré na ňu a ďalších 10 ruských a ukrajinských verejných činiteľov uvalil americký prezident Barack Obama, informovala agentúra Reuters. "Je to bezprecedentné rozhodnutie. Také čosi bolo neslýchané aj v časoch studenej vojny," povedala, pre agentúru Interfax Matvijenková, ktorá je tretím najvyššie postaveným predstaviteľom Ruskej federácie. Matvijenková zároveň uviedla, že jej sankcie neublížia, pretože v zahraničí nemá nijaké účty ani majetok. 


19:16 - Merkelová: Kľúčom k riešeniu krízy okolo Krymu by mala byť diplomacia

Nemecká kancelárka Angela Merkelová stavia aj naďalej na diplomatické riešenie krízy okolo polostrova Krym. Ako povedala dnes večer v Berlíne na tlačovej konferencii po rokovaniach s talianskym premiérom Matteom Renzim, Západ je ešte stále pripravený "na diplomatické rozhovory". To by mal byť aj kľúč k riešeniu tohto konfliktu, vyplynulo z Merkelovej slov. Kancelárka zdôraznila, že sankcie - dnes ohlásené medzinárodným spoločenstvom - sa neprijímali ľahko. Vzhľadom na konanie tzv. referenda na Kryme však podľa jej slov boli takéto opatrenia nutné. "Teším sa, že Európa tu ukázala jednotu," citovala Merkelovú tlačová agentúra DPA.


19:09 - NATO varovalo Rusko, že anektovaním Krymu poruší Chartu OSN

Spojenecké krajiny Severoatlantickej aliancie neuznávajú výsledky nedeľňajšieho referenda na ukrajinskom Kryme, na základe ktorých by sa mal polostrov pripojiť k Ruskej federácii. Uviedol to dnes generálny  tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. V oficiálnom komuniké Rasmussen zdôraznil, že referendum bolo nelegálne a nelegitímne, lebo porušilo ukrajinskú ústavu a aj medzinárodné zákony. "Spojenci NATO neuznávajú výsledky tohto ľudového hlasovania," zdôraznil šéf NATO. Aliancia organizátorom referenda vyčíta urýchlenú prípravu hlasovania, ktoré sa konalo v podmienkach vojenskej intervencie s obmedzeniami pre médiá a s manipulovaním spôsobu hlasovania. NATO apelovalo Rusko, aby sa zameralo na zmiernenie napätia a ukončilo všetky vojenské akcie proti Ukrajine. "Vyzývame Rusko, aby splnilo svoje medzinárodné záväzky, aby obnovilo dialóg a aby sa snažilo o mierové a politické riešenie prostredníctvom priameho dialógu s ukrajinskou vládou," uviedol Rasmussen postoj spojencov NATO.


19:07 - Putin vytvára čiernomorskú bariéru

Rumunský prezident Traian Basescu v pondelok uviedol, že Rusko vytvorilo reťaz zmrazených konfliktov v okolí Čierneho mora. Cieľom je podporenie obnovy bývalého Sovietskeho zväzu v rámci jeho niekdajších hraníc so Západom tak, ako si to želá prezident Vladimir Putin, povedal Basescu v rozhovore pre tlačovú agentúru Associated Press. "Keď sa pozriete na mapu, uvidíte (okolo Čierneho mora) reťaz zmrazených konfliktov, ktoré môžu hocikedy vypuknúť," vysvetlil prezident v odkaze na konflikty v Gruzínsku a na Ukrajine. Podľa jeho slov sú Putinove priority evidentne spojené s kontaktnými bodmi s Európskou úniou a Severoatlantickou alianciou. Za "priority Putina, ktorý chce obnoviť Sovietsky zväz", pritom označil Ukrajinu a Moldavsko.


18:57 - Počet utečencov z Krymu v Ľvovskej oblasti sa ďalej zvýšil

Utečencov z polostrova Krym, ktorí našli útočisko v Ľvovskej oblasti Ukrajiny, je do dnešného dňa 777. Pre miestnu televíziu zik to potvrdila vedúca predstaviteľka sociálneho odboru oblasti. Podľa aktualizovaných informácií prijali do pondelka z krízového regiónu 434 dospelých utečencov a 343 detí. Podľa jej slov doteraz celkove 1708 ľudí z južnej Ukrajiny a územia Krymskej autonómnej republiky prejavilo záujem usadiť sa v Ľvovskej oblasti. Takmer 330 ľvovských rodín signalizovalo pripravenosť poskytnúť ubytovanie ľuďom z krízovej oblasti. Desať rodín našlo útočisko u príbuzných.


18:26 - Gorbačov podporil Krymčanov a skritizoval sankcie voči Moskve

Posledný sovietsky líder Michail Gorbačov v pondelok skritizoval uvalenie sankcií voči Rusku zo strany Západu v reakcii na vývoj na Kryme. Zároveň obhajoval právo Krymčanov na pripojenie k Rusku, keďže odovzdanie tejto časti vtedajšieho Sovietskeho zväzu Ukrajine bolo podľa neho "historickou chybou". "Na zavedenie sankcií by mal existovať seriózny dôvod. A musia byť podporené Organizáciou Spojených národov," cituje Gorbačova tlačová agentúra Interfax. "Možné pripojenie Krymu k územiu Ruska by týmto dôvodom nemalo byť," dodal. Nedeľňajšie referendum na Kryme o odtrhnutí od Ukrajiny je podľa neho "úspechom" a "odpoveďou na očakávania Krymčanov". "Ak až doteraz bol Krym súčasťou Ukrajiny pre sovietske zákony prijaté bez toho, aby sa na to niekto ľudí pýtal, tak teraz sa ľud (Krymu) rozhodol napraviť túto chybu," dodal. 


 

18:20 - Zaorálek: EÚ nekoordinovala sankcie s USA; zbrojné embargo bude neefektívne

EÚ nekonzultovala americký zoznam sankcií voči predstaviteľom Ruska a Ukrajiny a ani nekoordinovala kroky s administratívou USA pri zostavovaní svojho menného zoznamu. Uviedol to dnes český minister zahraničných vecí Ľubomír Zaorálek. Šéf českej diplomacie nechcel hovoriť o menách na sankčnom zozname EÚ, prezradil však, že medzi nimi nechýba Sergej Mironov, predseda poslaneckého klubu strany Spravodlivé Rusko v Štátnej dume a spoluautor návrhu zákona o možnosti pripojenia Autonómnej republiky Krym k Rusku. Minister zahraničných vecí Nemecka Frank-Walter Steinmeier povedal, že na zozname je aj veliteľ ruskej Čiernomorskej flotily Alexander Vitko. Zaorálek zopakoval, že po nelegitímnom referende na Kryme ide o prvé rozhodnutie EÚ o zavedení sankcií voči osobám zodpovedným za krízu na Ukrajine. Dodal, že už o dva alebo tri dni, na summite EÚ sa zoznam sankcií, ktorými sa vybraným osobám zmrazia kontá v EÚ a zabráni možnosť vycestovať do únie, môže rozšíriť o ďalšie mená, možno aj z vyšších politických kruhov v Rusku. To však podľa Zaorálka bude záležať od ďalšieho vývoja situácie a najmä od reakcií Moskvy na sankcie prichádzajúce z Bruselu.

 

Minister zahraničných vecí Českej republiky a Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier

 

img

 

 

 

18:18 -Turčynov: Ukrajina je ochotná rokovať s Ruskom, ale nie o anexii svojho územia

Kyjev je pripravený rokovať s Moskvou o ruskom obsadení Krymu, ale na pripojenie Krymského polostrova k Ruskej federácii nikdy nepristúpi, uviedol dnes úradujúci ukrajinský prezident Olexandr Turčynov, ktorého citovala agentúra Reuters. "Sme pripravení viesť rozhovory, ale nikdy sa nezmierime s anexiou svojho územia," povedal Turčynov v prejave, ktorý vysielala ukrajinská televízia. Turčynov vo svojom príhovore k národu taktiež povedal, že akékoľvek pokusy o vyvolávanie masových nepokojov na Ukrajine budú posudzované ako "podpora vojenskej agresie a protištátneho konania". 


18:04 - Úrady obvinili zamestnanca ruskej ambasády zo špionáže

Litovské tajné služby dnes obvinili nemenovaného ruského diplomata zo špionáže. Podľa ich zistení sa muž snažil dostať k tajným údajom počas vlaňajšieho predsedníctva Litvy v Európskej únii, informovala agentúra Reuters. Obvinenie prichádza v čase, keď sa stupňuje napätie medzi oboma krajinami ohľadom postupu Moskvy na ukrajinskom Kryme. Oddelenie litovskej štátnej bezpečnosti vo svojej správe za minulý rok tvrdí, že sa ruský diplomat snažil nahovoriť domáceho štátneho úradníka, aby získal "tajné a iné citlivé informácie" o predsedníctve Litvy v EÚ. "Za zaobstaranie údajov bola ponúknutá peňažná odmena," píše sa v správe, ktorá zároveň obviňuje Rusko z odpočúvania telefónnych rozhovorov litovských diplomatov a ich zverejnenia na internetovej stránke YouTube. 


17:09 - Hague: EÚ chce znížiť svoju energetickú závislosť na Rusku

Európska únia začala dnes rokovať o potrebe zníženia svojej závislosti na dovoze energie z Ruska, uviedol britský minister zahraničných vecí William Hague, ktorého citovala agentúra Reuters. "Začali sme dnes z dlhodobejšieho hľadiska diskutovať o potrebe znížiť závislosť Európy na ruskej energii na mnoho rokov dopredu," povedal Hague po stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli. Hague taktiež povedal, že na zoznam 21 Rusov a Ukrajincov, voči ktorým dnes EÚ zaviedla sankcie, môžu pribudnúť ešte ďalšie mená. 


16:34 - Obama: Diplomatické riešenie sporu o Krym je možné, rovnako aj ďalšie sankcie
Americký prezident Barack Obama dnes vyhlásil, že Spojené štáty sú pripravené rozšíriť sankcie voči Rusku za vojenský vpád na ukrajinský polostrov Krym. Šéf Bieleho domu zároveň pripomenul, že možnosť vyriešiť spor diplomatickou cestou zostáva naďalej otvorená. Obama podľa agentúry Reuters zdôraznil "vážnosť záväzku" NATO pri spoločnej obrane členských štátov aliancie.

 


16:27 - Ukrajina povolala svojho veľvyslanca v Moskve na konzultácie
Ukrajina povolala dnes svojho veľvyslanca v Moskve na konzultácie o medzinárodných konzekvenciách situácie na Krymskom polostrove, ktorého obyvatelia v nedeľnom referende hlasovali za pripojenie tejto oblasti k Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters.


15:59 - Čína: Sankcie nevyriešia situáciu na Ukrajine
Sankcie nie sú podľa Číny najlepším spôsobom na vyriešenie krízy na Ukrajine. V reakcii na zavedenie sankcií zo strany EÚ voči ruským a krymským predstaviteľom to v pondelok konštatovalo čínske ministerstvo zahraničia. Námestník rezortu Li Pao-tong zdôraznil, že je nevyhnutné nájsť politické riešenie. Všetky zainteresované strany zároveň vyzval, aby zabránili ďalšiemu zhoršovaniu situácie. K legálnosti referenda na Kryme sa nevyjadril, no zdôraznil, že Čína situáciu na Ukrajine pozorne monitoruje.


15:41 - Krym ustanovil vlastnú centrálnu banku
Ukrajinský región Krym v pondelok zriadil vlastnú centrálnu banku. Tá by mala v budúcnosti pôsobiť ako regionálna pobočka ruskej centrálnej vlády. Informoval o tom krymský premiér Rustam Temirgaljev, ktorého citovala v pondelok agentúra Interfax. Miestna vláda zároveň podľa neho v najbližších dňoch očakáva z Moskvy finančnú pomoc v objeme 1 mld. ruských rubľov (RUB).


15:11 - Obama nariadil uvalenie sankcií na 11 ruských a ukrajinských činiteľov
Prezident Spojených štátov Barack Obama oznámil dnes uvalenie sankcií na 11 ruských a ukrajinských predstaviteľov, ktorí sú údajne zodpovední za vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Sú medzi nimi aj dvaja blízki spolupracovníci ruského prezidenta Vladimíra Putina. Informovala o tom agentúra AP.

15:10 - Ukrajina: Návrh Ruska na vyriešenie krízy je neprijateľný
Ukrajinská vláda odmietla dnes ako "absolútne neprijateľný" ruský návrh na vytvorenie "podpornej skupiny", ktorá by bola sprostredkovateľom pri riešení krízy na Ukrajine a snažila sa dosiahnuť zmeny v ukrajinskej ústave. Informovala o tom agentúra Reuters. "Vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí sa podobá na ultimátum. Pozícia, ktorá je v ňom uvedená, je pre ukrajinskú stranu absolútne neprijateľná," povedal hovorca ukrajinského rezortu diplomacie pre tlačovú agentúru Interfax Ukrajina.

 

15:08 - Rusi oslavujú výsledok referenda na Kryme

 

 

img

15:07 - Neuznanie referenda na Kryme nie je podľa Flašíkovej v poriadku
Neuznanie krymského referenda Spojenými štátmi a ďalšími krajinami nie je podľa europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej v poriadku. Ako povedala dnes pre agentúru SITA, ak príde 85 percent obyvateľov autonómnej časti na referendum a z nich sa 95 percent vyjadrí, že si inak predstavujú svoje postavenie, nemôže nikto povedať, že to bude ignorovať. Flašíková Beňová odmieta prirovnávať Krym ku Kosovu, alebo slovenským Maďarom. „To sú rozdielne veci. Na Slovensku nemáme autonómnu časť. Tam došlo na referendum 85 percent obyvateľov,“ povedala. Podľa nej je hanba, ako si niekto predstavuje demokraciu. „Jedného dňa si politici povedia, že nerešpektujú volebný výsledok. Ľudia sa na Kryme rozhodli. USA urazila 85 percent obyvateľov Krymu. Ja demokraciu rešpektujem, aj keď jej výsledok nie je pre mňa pozitívny,“ dodala.

15:04 - Krymský parlament znárodnil energofirmy, Rusko pošle Krymu 1 mld. rubľov
Krymskí poslanci dnes schválili zoštátnenie energetických spoločností Čornomornaftohaz a Ukrtranshaz. Zároveň začali prijímať kroky na prepojenie finančného systému Krymu s finančným systémom Ruskej federácie. Informovali o tom agentúry Reuters a AP. Minulý týždeň podpredseda krymskej vlády Rustam Temirgalijev uviedol, že krymská vláda by mohla Čornomornaftohaz predať niektorej ruskej spoločnosti, ako je napríklad Gazprom. Urobiť tak môže ihneď po tom, ako ju krymská vláda dostane pod svoju kontrolu.

14:47 - Kličko: Krym sa ocitol na prahu humanitárnej katastrofy
Líder ukrajinskej strany UDAR Vitalij Kličko v súvislosti s výsledkami nedeľňajšieho referenda o štatúte Krymu vyhlásil, že polostrov sa teraz ocitol na "prahu humanitárnej katastrofy" a hrozia tam aj etnické čistky. Ich terčom by sa mohli stať "krymskí Tatári, etnickí Ukrajinci, ale aj všetci ľudia, ktorí podporujú súčasné kyjevské vedenie," dodal Kličko podľa agentúry UNIAN.

 

 

 

img

14:32 - Gazprom zvažuje zmeny v kontraktoch pre Európu
Ruský plynárenský gigant Gazprom zvažuje úpravy v kontraktoch s cieľom udržať si európskych zákazníkov v prípade, že Západ pre obsadenie Krymu uvalí na Rusko sankcie. Informoval o tom v pondelok ruský denník Vedomosti. Zmena by sa mohla týkať ustanovenia, podľa ktorého musia zákazníci platiť za zmluvne dohodnuté dodávky plynu aj v prípade, ak ich v skutočnosti neodoberú, uviedol denník bez bližších informácií. Gazprom medializované informácie nekomentoval. Analytici však považujú za nepravdepodobné, že by prípadné sankcie spôsobili Gazpromu vážne straty.

14:24 - Rusko odmieta závery OSN, že práva Rusov na Ukrajine nie sú porušované
Rusko dnes ako neobjektívne odmietlo tvrdenie vysokopostaveného predstaviteľa OSN, ktorý podľa vlastných slov na Ukrajine nezaznamenal žiadne porušenie práv rusky hovoriaceho obyvateľstva. Ruské MZV dnes vo svojom vyhlásení konštatuje, že "neobjektívne a zaujaté" výroky poradcu generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivana Šimonoviča vyvolávajú "údiv a nepochopenie".

 


14:11 - Na zozname sankcií EÚ bude trinásť Rusov a osem Ukrajincov z Krymu

Diplomatické zdroje z prostredia EÚ uviedli, že zoznam sankcií, o ktorom dnes rokujú ministri zahraničných vecí EÚ, obsahuje dovedna 21 mien. Ide o trinásť predstaviteľov Ruskej federácie, medzi ktorými sú podľa nemenovaného diplomatického zdroja EÚ aj traja príslušníci ozbrojených síl. Na zozname je tiež osem proruských politických predstaviteľov z Autonómnej republiky Krym.


13:46 - Krym podal žiadosť o prijatie polostrova medzi subjekty Ruskej federácie

Krymský parlament dnes oficiálne podal žiadosť o prijatie do zväzku Ruskej federácie. Stalo sa tak deň po referende, v ktorom drvivá väčšina voličov odobrila návrh na pripojenie polostrova k Ruskej federácii. Krymský parlament Ruskej federácii navrhol, aby "prijala Krymskú republiku ako nový subjekt (federácie) so štatútom republiky".


13:32 - Rusko: Ukrajina by mala byť vojensky a politicky neutrálna
Rusko v pondelok navrhlo vytvorenie medzinárodnej podpornej skupiny na riešenie ukrajinskej krízy, ktoré by akceptovali všetky strany. Navrhlo tiež ďalšie kroky, ktoré však podľa agentúry Reuters budú len ťažko prijateľné pre medzinárodné spoločenstvo. Hlavným cieľom navrhovanej podpornej skupiny má byť podľa ruského ministerstva zahraničia uznanie nezávislosti Krymu vyplývajúcej z nedeľňajšieho úspešného referenda. Mala by tiež pomôcť vypracovať novú ukrajinskú ústavu, ktorá by dala väčšie právomoci jednotlivým regiónom Ukrajiny. Rusko tiež navrhuje, aby Bezpečnostná rada OSN rezolúciou zakotvila vojenskú a politickú neutralitu Ukrajiny.


13:21 - Krymské úrady chcú vytvoriť zberňu ukrajinských štátnych symbolov

Krymské úrady vytvoria špeciálne zberné miesto, kde sa budú zhromažďovať symboly ukrajinskej štátnosti, aby sa predišlo ich hanobeniu. Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na tlačovú službu predsedu krymského parlamentu Vladimira Konstantinova.

 

13:20 - V meste Sevastopoľ je 385 462 registrovaných voličov. Podľa štatistického úradu v Sevastopoli volilo v referende 474 137ľudí. Je to teda 123% účasť na referende.

 

img


13:18 - Štyridsať rodín českých krajanov z Ukrajiny chce nazad do Česka

Štyridsať rodín českých krajanov na Ukrajine sa obrátilo listom na českého prezidenta a premiéra s žiadosťou, aby im pomohli vrátiť sa do Česka. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24. Ide približne o 100 českých krajanov z obcí Malinovka a Malín v Žitomirskej oblasti, vzdialenej zhruba 100 kilometrov od Kyjeva, ktorí svoju žiadosť zdôvodnili rastúcou kriminalitou a obavami z konfliktu s Ruskom.


13:11 - Ashtonová: Sankcie budú varovaním EÚ pre Moskvu o vážnosti situácie
Šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová dnes na úvod rokovania ministrov zahraničných vecí krajín EÚ v Bruseli uviedla, že Európska únia predloží Moskve "ten najsilnejší možný odkaz", ktorý bude mať podobu sankcií. Zároveň však dodala, že únia si neželá zhoršovanie vzťahov s Ruskom. "Posnažíme sa zaslať čo najsilnejšiu správu do Ruska, aby Moskva pochopila, aká vážna situácia nastala po takzvanom referende na Kryme," uviedla Ashtonová pred začiatkom rokovaní ministrov.


13:07 - Slovensko referendum na Kryme neuznáva a považuje ho za neplatné

Slovenská republika považuje referendum o pričlenení Krymu k Ruskej federácii za neplatné a neuznáva ho. Referendum sa podľa nášho rezortu diplomacie uskutočnilo v rozpore s Ústavou Ukrajiny a bolo vykonané pod hrozbou ruskej vojenskej intervencie. "Referendum v podobe, ako bolo pripravené a uskutočnené, je nelegálne a nelegitímne," uvádza sa v stanovisku ministerstva zahraničných vecí. Slovensko vyzýva Rusko, aby rešpektovalo nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny a aby neurobilo žiadne kroky, ktoré by viedli k eskalácii napätia na Ukrajine. "Veríme, že obnovenie politického dialógu medzi Ukrajinou a Ruskom môže pomôcť nájsť východisko na urovnanie krízy."


13:05 - Lídri EP odsúdili krymské referendum, žiadajú pozorovateľov OBSE na Ukrajine
Vo chvíľach, keď ministri zahraničných vecí krajín EÚ dolaďujú zoznam sankcií proti Rusku za udalosti na Ukrajine, stanoviská odsudzujúce nedeľňajšie referendum na Kryme prichádzajú aj z Európskeho parlamentu. Predseda EP Martin Schulz po oznámení výsledkov referenda na Kryme uviedol, že toto hlasovanie bolo nelegitímne, nezákonné a znamená komplikácie pre budúce úsilie o vyriešenie krízy na Ukrajine. Zároveň dodal, že referendum nebolo platné ani z hľadiska ukrajinského práva, ani z hľadiska medzinárodného práva.


12:59- Pripojenie Krymu k Ruskej federácii podporuje vyše 90 percent Rusov

S pripojením Krymu k Ruskej federácii súhlasí vyše 90 percent občanov Ruska. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý dve ruské sociologické agentúry vykonali od 14. do 16. marca v rôznych regiónoch Ruska na vzorke vyše 46.000 respondentov. Na otázku, či by Rusko malo na Kryme chrániť záujmy ruských krajanov, ako aj záujmy príslušníkov iných národností, odpovedalo kladne až 94 percent opýtaných.

 

img


12:48 - Rusko predložilo svoj návrh postupných krokov na urovnanie krízy na Ukrajine

Rusko dnes navrhlo, aby Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu, ktorá by potvrdila vojenskú a politickú neutralitu Ukrajiny. Neutrálny štatút Ukrajiny navrhuje Rusko zakotviť v novej, federálnej ústave.

 

12:41 - Merkelová: Rusko sa uznaním referenda na Kryme do značnej miery izolovalo
Rusko sa na svetovej scéne izolovalo uskutočnením a uznaním referenda v ukrajinskom regióne Krym napriek medzinárodnému odmietnutiu tohto hlasovania a jeho označeniu za nelegálne. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert.

 

12:35 - Ozbrojenci blokujú príjazdové cesty ku krymskému parlamentu.

 

img


12:30 - Zaorálek: Na dnešnom zozname sankcií EÚ sa môže ocitnúť okolo 20 ľudí

Rada EÚ pre zahraničné záležitosti dnes v Bruseli rokuje o sankciách proti ruským a krymským politickým predstaviteľom, ktorí sú zodpovední za nelegálne referendum o odtrhnutí Krymu a zvyšovanie napätia na Ukrajine. Český minister zahraničných vecí Ľubomír Zaorálek po príchode do Bruselu naznačil, že sankcie postihnú dve desiatky ľudí, ale tento zoznam môže byť postupne doplnený. Zaorálek spresnil, že ministri sa počas pracovných debát musia dohodnúť na viacerých položkách. Prvou z nich je spoločná pozícia členských krajín voči referendu na Kryme, kde bola "podozrivo vysoká účasť", čo samo o sebe robí pre diplomatov situáciu o čosi "zrozumiteľnejšou".


 

Minister zahraničných vecí Českej republiky


img


12:27 - Rusko navrhuje vytvoriť kompaktnú skupinu na riešenie krízy na Ukrajine

Rusko dnes navrhlo, aby Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu, ktorá by potvrdila vojenskú a politickú neutralitu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí. Okrem toho Rusko dnes deklarovalo, že v spolupráci so zahraničnými partnermi je okamžite pripravené pristúpiť k vytvoreniu  "multilaterálneho mechanizmu súčinnosti pri urovnaní ukrajinskej krízy". 


11:39 - Ukrajinská vláda špeciálna posilnila ochranu plynovodov

Ukrajinské bezpečnostné sily v pondelok zvýšili opatrenia na ochranu plynovodov na území krajiny. Podľa pondelňajšieho vyjadrenia ministerstva vnútra Národná garda a Bezpečnostná služba nastolili "špeciálne opatrenia na ochranu prenosového a distribučného systému Ukrajiny v záujme bezproblémového fungovania kľúčovej infraštruktúry krajiny". Reagujú tak na medializované správy o pokuse narušiť plynovody zo strany lídrov extrémistického Pravého sektora. Obavy z ich iniciatív a možnosti prerušenia dodávok nerastných surovín a vody vyjadrili v nedeľu aj úrady na Kryme, ktorého obyvatelia v nedeľu rozhodovali o ďalšej budúcnosti polostrova.


11:19 - Putin v utorok prednesie posolstvo o Kryme
Ruský prezident Vladimir Putin prednesie v utorok posolstvo k poslancom oboch komôr Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie. Podľa agentúry ITAR-TASS sa posolstvo má týkať situácie súvisiacej s vývojom na Krymskom polostrove. Podľa agentúry RIA Novosti plánuje vydať vyhlásenie k situácii na Kryme aj Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu.


11:05 - EÚ zrejme nepotrestá šéfov ruských energetických firiem
Na zozname osôb, proti ktorým chce Európska únia zaviesť sankcie pre ruské ovládnutie ukrajinského regiónu Krym, zrejme nebudú šéfovia energetických firiem Gazprom a Rosnefť. Uviedol to v pondelok rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz. Víkendové referendum o pripojení Krymu k Rusku označil za neprijateľné. Európa na jeho výsledok odpovie zákazom víz a zmrazením majetku politických a vojenských predstaviteľov, ktorí za tento krok nesú zodpovednosť, povedal Kurz v rozhovore pre verejnoprávnu vysielaciu spoločnosť ORF. Nemecký denník Bild v piatok informoval, že terčom sankcií budú aj šéfovia dvoch najväčších ruských energetických firiem, plynárenského monopolu Gazprom Alexej Miller a ropnej spoločnosti Rosnefť Igor Sečin. To Kurz označil za nepravdepodobné.


10:50 - V otázke sankcií proti Rusku vyzýva Berlín na opatrnosť

Po víkendovom referende na Kryme ministri zahraničných vecí štátov Európskej únie v pondelok rozhodnú o ďalších sankciách proti Rusku vrátane cestovných obmedzení a zablokovania majetku. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na nemecké diplomatické zdroje. Minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier predtým vyzval na rozvážny prístup s cieľom zabrániť eskalácii napätia. "Rozhodneme tak, aby bolo možné aj v ďalších dňoch udržať kontakty s Ruskom a vrátiť sa na cestu rokovaní," povedal Steinmeier v nedeľu pre televíznu stanicu ARD. Moskva už podľa neho počíta so začlenením Krymu pod svoju správu, presný dátum, kedy by sa mal región stať súčasťou Ruskej federácie, však zatiaľ nie je známy. Dôležité je zabrániť ozbrojenému konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou, a preto je potrebné, aby na východ a juh Ukrajiny "čo najskôr" vycestovala misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) so silným zastúpením, zdôraznil Steinmeier.


10:42 - Krymský parlament prijal uznesenie o nezávislosti

Poslanci krymského parlamentu dnes prijali uznesenie o nezávislosti autonómnej republiky a obrátili sa na Rusko s návrhom prijať Krym za nový subjekt Ruskej federácie so štatútom republiky. Informovala o tom dnes tlačová služba krymského parlamentu. Za uznesenie o nezávislosti krymskej autonómie na dnešnom mimoriadnom zasadaní hlasovalo 85 poslancov, spresnila agentúra RIA Novosti. Uznesenie nadobudlo platnosť v deň svojho prijatia, teda dnes.

 

10:15 - Ukrajinský parlament schválil čiastočnú mobilizáciu 40.000 záložníkov

Ukrajinský parlament schválil dnes prezidentský výnos o čiastočnej mobilizácii, ktorá sa týka 40.000 záložníkov. Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij uviedol, že 20.000 záložníkov bude pôsobiť v rámci jednotiek ukrajinských ozbrojených síl, zvyšných 20.000 sa stane súčasťou novovytvorenej Národnej gardy Ukrajiny.

 

img


09:56 - Za zotrvanie Krymu v rámci Ukrajiny sa vyslovilo necelých 32.000 voličov
Obnovenie platnosti ústavy krymskej republiky z roku 1992 a zotrvanie Krymu ako súčasti Ukrajiny podporilo v nedeľňajšom referende o štatúte polostrova necelých 32.000 voličov. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Simferopole predseda komisie na prípravu referenda Michail Malyšev.


09:24 - SDKÚ-DS: Protiprávne referendum na Kryme demokratický svet nesmie uznať
Nedeľné referendum v Autonómnej republike Krym je účelové a protiprávne. S takýmto vyhlásením prišla parlamentná SDKÚ-DS. Predseda strany Pavol Frešo, podpredseda Ivan Štefanec a europoslanec Eduard Kukan upozornili, že sa referendum uskutočnilo za prítomnosti ozbrojených síl Ruskej federácie a je v rozpore s ústavou Ukrajiny. "Krym naďalej považujeme za súčasť Ukrajiny," vyhlásili.

 

09:22 - Ukrajinský sociológ: Referendum na Kryme je príkladom civilizovaného dialógu
Vedenie Krymu vníma so skepsou vyhlásenia západných politikov o neústavnosti nedeľňajšieho referenda o pričlenení polostrova k Ruskej federácii a považuje ich za "veľkú urážku". Uviedol to dnes vo vysielaní televízie Rossija 24 predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov. V televíznom vystúpení Konstantinov dodal, že obyvatelia Krymu vždy pociťovali želanie, aby sa polostrov opäť stal súčasťou Ruska.


8:55 - Nezávislí pozorovatelia na rozdiel od krymskej vlády referendum kritizujú
Za pripojenie Krymskej autonómnej republiky k Ruskej federácii sa v nedeľňajšom referende vyslovilo 96,77 percenta zúčastnených voličov. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Simferopole predseda komisie na prípravu referenda Michail Malyšev. Dodal, že na hlasovaní sa zúčastnilo 83,1 percenta zaregistrovaných voličov. Súčasne zdôraznil, že počas hlasovania ani bezprostredne po jeho skončení neboli zaregistrované žiadne sťažnosti na neregulárny priebeh či prípravu volieb.


8:40 - Šéf ruskej pozorovateľskej misie: Výsledky volieb na Kryme sú nespochybniteľné

Vedúci ruskej pozorovateľskej misie na Kryme trvá na tom, že výsledky referenda o jeho odtrhnutí od Ukrajiny a pripojení k Rusku sú nespochybniteľné. Valerij Riazancev, poslanec dolnej komory ruského parlamentu, dnes ráno uviedol, že nie je žiaden dôvod považovať hlasovanie za nezákonné. Informovala o tom agentúra Associated Press, ktorá sa odvoláva na Interfax.

 

08:32 - Poslanci Štátnej dumy čo najskôr prijmú legislatívu o pričlenení Krymu k Rusku
Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, chce po referende na Kryme čo najskôr uskutočniť potrebné legislatívne kroky pre pričlenenie tejto autonómnej republiky k Ruskej federácii. Povedal to dnes v Moskve Sergej Neverov, podpredseda dumy a tajomník generálnej rady strany Jednotné Rusko.

"Výsledky referenda konaného na Kryme jasne ukázali, že obyvatelia Krymu vidia svoju budúcnosť iba ako súčasť Ruska. Ľudia hlasovali za zlúčenie s národom, s ktorým vždy žili," citovala Neverova agentúra Interfax.


08:31 - Putin: Misia OBSE by mala pôsobiť vo všetkých regiónoch Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Barackom Obamom posúdil možnosť vyslať na Ukrajinu misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE) v Európe. Putin sa pritom vyslovil za to, aby misia pôsobila vo všetkých regiónoch krajiny.
      

Podľa tlačovej správy moskovského Kremľa prezidenti prerokovali rôzne aspekty krízovej situácie na Ukrajine, vrátane vyslania misie OBSE.
      

Putin v tejto súvislosti upozornil na "neschopnosť a neochotu" novej vlády v Kyjeve zastaviť vyčíňanie "ultranacionalistických a radikálnych skupín, ktoré destabilizujú situáciu a terorizujú civilistov, vrátane rusky hovoriaceho obyvateľstva a našich krajanov," uvádza sa v tlačovej správe Kremľa.


08:25 - Plynovody sú pod osobitnou ochranou bezpečnostných zložiek

Na základe rozhodnutia predsedu ukrajinskej vlády Arsenija Jaceňuka prevzali Národná garda a Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU)  plnú kontrolu nad sústavou prepravy a distribúcie zemného plynu. Informovalo o tom v nedeľu ukrajinské ministerstvo vnútra na svojej stránke mvs.gov.ua.
      

Distribučný systém je podľa ministerstva pod osobitnou ochranou spomínaných bezpečnostných zložiek. Toto opatrenie bolo vykonané s cieľom "zaistiť bezpečnosť a bezproblémové fungovanie najdôležitejšieho infraštruktúrneho systému Ukrajiny". 
      

Ministerstvo vo svojom vyhlásení neuviedlo ďalšie podrobnosti. Podľa agentúry Reuters by ochrana plynovodov mohla súvisieť s vyhrážkou jednej krajne pravicovej skupiny. Tá by chcela potrestať ruskú inváziu na polostrov Krym podniknutím útokov na plynovody, ktoré prepravujú ruský plyn cez Ukrajinu do západnej Európy. 

 

img

 

08:22 - Podarilo sa zabrániť špeciálnej operácii organizovanej Kremľom

Ukrajinským orgánom činným v trestnom konaní sa podarilo zastaviť širokospektrálnu operáciu Ruská jar, v rámci ktorej mali na Ukrajinu vtrhnúť ruskí separatisti. Na svojom profile na sociálnej sieti Facebook to podľa agentúry UNIAN tvrdí šéf ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Parubij.
      

Jej prvá fáza sa mala uskutočniť v nedeľu 16. marca od 12. hodiny v ôsmich oblastiach na juhu a východe Ukrajiny. Zahŕňala vyvolanie masových nepokojov, obsadenie administratívnych budov - predovšetkým miestnych správnych orgánov, menovanie "ľudových gubernátorov", vytváranie nelegálnych ozbrojených formácií a adresovanie výzvy Rusku na vyslanie vojakov, napísal Parubij. Od 21. hodiny bol plánovaný tzv. pokojný pochod na Kyjev.
      

V dňoch 21. a 22. marca sa mali "pučisti", riadení a vedení agentmi Kremľa, vydať na "krížový sprievod", po ktorom mal nasledovať "mierový oslobodzujúci pochod na Kyjev".
      

"Dnes môžeme povedať, že tento ich zámer sa nepodarilo realizovať a že bol zmarený," povedal Parubij pre televíziu Kanal 5.


08:02 - Referendum sprevádzali incidenty a protizákonné konanie

Tisíce ľudí sa dnes večer zišli na Leninovom námestí v Simferopole, kde čakali na výsledky dnešného referenda o štatúte Krymu a potom ich oslávili koncertom. Na budove Rady bezpečnosti Ukrajiny na Kryme v Sevastopole zaviala dnes podvečer ruská vlajka. 
      

Predseda referendovej komisie Michail Malyšev uviedol, že volebné komisie nezaznamenali žiadne sťažnosti voličov na porušenie zákona. Pokojný priebeh hlasovania konštatovala pre agentúru ITAR-TASS hovorkyňa miestneho ministerstva vnútra Oľga Kondrašovová.
      

Poslanec ruskej Štátnej dumy Oleg Denisenko, ktorý je taktiež na Kryme, informoval, že nevidel žiadne známky bojkotu referenda zo strany miestnych Tatárov. "Mal som možnosť stretnúť sa s ľuďmi v Simferopole aj v Bachčisaraji. Nepočul som nič o bojkote, ani o výzvach proti hlasovaniu," dodal ruský poslanec.
      

Prvý podpredseda proruskej krymskej vlády Rustam Temirgalijev dnes vo vysielaní televízie Krym uviedol, že podľa odhadov sa na referende zúčastnilo 40 percent krymských Tatárov. "Je to pomerne vysoký počet," dodal.


08: 01 - Moskve chce Krymu sprostredkovať vojenské objednávky, Čečensko investície

Krymská vláda plánuje od 1. apríla prejsť na zúčtovanie v rubľoch, oznámil dnes prvý podpredseda proruskej krymskej vlády Rustam Temirgalijev. V rubľoch budú vyplácané aj dôchodky.
      

Rozhlasová stanica Echo Moskvy s odvolaním sa na agentúru Interfax uviedla, že od budúceho týždňa sa na Kryme bude platiť súbežne hrivnami i rubľami.
      

Ruská Vojensko-priemyselná komisia chce priemyselným podnikom na Krymskom polostrove ponúknuť a sprostredkovať vojenské objednávky, uviedol dnes na sieti Twitter ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Dodal, že kontrakty budú dlhodobé a pre Krym výhodné.


07:58 - Británia neuznáva výsledok krymského referenda

ritánia neuznáva výsledok referenda na Kryme, kde voliči včera rozhodli o pripojení regiónu k Ruskej federácii. Podľa spravodajskej stanice BBC to dnes vyhlásil britský minister zahraničných vecí William Hague.
      

Referendum je podľa neho "v rozpore s ukrajinskou ústavou a v rozpore s výzvami medzinárodného spoločenstva na zdržanlivosť," podotkol Hague. "Nič z toho, akým spôsobom referendum prebehlo, by nikoho nemalo presvedčiť o tom, že to bolo legitímne," dodal.


07:57 - Kanada, Japonsko a Turecko neuznajú referendum na Kryme, Abcházsko ho víta

Kanada, Japonsko a Turecko sa pripojili ku krajinám, ktoré neuznajú výsledky nedeľňajšieho referenda o pripojení krymského polostrova k Rusku. Opačný postoj deklarovalo Abcházsko, Čína je naďalej zdržanlivá.
      

"Takzvané referendum sa dnes konalo na Kryme nezákonne obsadenom vojskami. Jeho výsledky nie sú nič viac ako odrazom ruskej vojenskej kontroly," napísal v nedeľu kanadský premiér Stephen Harper na svojom facebookovom profile. Plebiscit označil za nelegitímny, nemajúci žiadny právny účinok a Kanada neuzná jeho výsledok.


07:55 - Ministri zahraničia budú rokovať o sankciách proti Rusku

 

Členské krajiny Európskej únie budú v pondelok rokovať o prijatí sankcií voči Rusku, ktoré budú zahŕňať cestovné obmedzenia a zmrazenia účtov. Reštriktívne opatrenia sa budú tých osôb, ktoré sa podieľajú na porušovaní suverenity susednej Ukrajiny. Ministri zahraničných vecí EÚ majú finálnu verziu zoznamu sankcionovaných osôb formálne potvrdiť na pondelňajšom stretnutí v Bruseli. Zmrazenie účtov a zákaz vycestovania do štátov európskej dvadsaťosmičky sa má vzťahovať na 120 až 130 ľudí. Nemecký denník Bild už informoval, že na predbežnom zozname osôb je napríklad generálny riaditeľ plynárenského monopolu Gazprom Alexej Miller a ropnej spoločnosti Rosnefť Igor Sečin. Okrem nich budú na zozname údajne aj členovia ruskej vlády, bezpečnostní predstavitelia alebo poradcovia prezidenta Vladimira Putina. Sankcie sa s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú týkať prezidenta Vladimira Putina a ministra zahraničia Sergeja Lavrova, aby zostali "komunikačné kanále" otvorené.


07:52 - Referendum je v súlade s právom aj OSN, povedal Putin Obamovi

 

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore svojmu amerického kolegovi Barackovi Obamovi potvrdil, že referendum v ukrajinskom autonómnom regióne Krym je v súlade s medzinárodným právom a Chartou OSN. Podľa pondelňajších informácií Kremľa Putin Obamovi povedal, že obyvateľstvo polostrova má "zaručenú slobodu prejavu svojej vôle a sebaurčenia". Obaja sa však zhodli, že budú "pokračovať v hľadaní spôsobov vyriešenie krízy napriek existujúcim nezhodám" v názoroch na vec.

 

img

 

06:51 - Aksionov v pondelok odcestuje do Moskvy, aby "dotiahol" pripojenie Krymu k Rusku

Krymský parlament sa v pondelok zíde na mimoriadnej schôdzi, na ktorej sa oboznámi s výsledkami dnešného referenda o štatúte polostrova. Delegácia krymskej vlády na čele s premiérom Sergejom Aksionovom potom popoludní odcestuje do Moskvy, aby na pôde Federálneho zhromaždenia prerokovala sériu normatívnych aktov nutných na začatie záverečnej fázy procesu vstupu Krymu do zväzku Ruskej federácie. 


06:49 - Barroso a Van Rompuy kritizujú referendum na Kryme

Referendum o pričlenení ukrajinského polostrova Krym k Rusku nie je v súlade s ukrajinskou ústavou ani s medzinárodným právom. V deň konania referenda to v spoločnom vyhlásení uviedol predseda Európskej komisie EK José Manuel Barroso a prezident EÚ Herman Van Rompuy. Hlasovanie je podľa nich nelegálne a Európska únia neuzná jeho výsledky. Vo vyhlásení zdôrazňujú, že riešenie krízy musí byť založené na rešpektovaní územnej celistvosti, suverenity a nezávislosti Ukrajiny ako aj v rámci jej ústavy a medzinárodných štandardov. Ukrajinské aj ruské úrady vyzvali, aby situáciu riešili diplomatickou cestou. "Európska únia je zodpovedná za mier, stabilitu a prosperitu európskeho kontinentu a v dosahovaní týchto cieľov bude pokračovať všetkými prostriedkami," píše sa vo vyhlásení Barrosa a Van Rompuya. Obaja opäť vyzvali Rusko, aby stiahlo svoje jednotky z Krymu.


img


06:40 - V centre Simferopola sa po skončení referenda začali oslavy

Za pripojenie k Rusku podľa prvých prieskumov exit polls, o ktorých informovali ruské štátne médiá, hlasovalo 93 percent voličov, pričom účasť na ľudovom hlasovaní podľa BBC presiahla 80 percent.
      

Podľa agentúry DPA potvrdilo výsledok referenda aj proruské vedenie na Kryme po zatvorení volebných miestností o 19.00 h SEČ. Krymský premiér Sergej Aksionov po skončení hlasovania uviedol, že Krym sa stane súčasťou Ruska "v takom úzkom časovom rámci, ako to len bude možné". Oznámenie oficiálnych konečných výsledkov referenda sa očakáva v pondelok dopoludnia.
      

Biely dom podľa agentúry Reuters reagoval vyhlásením, že výsledky referenda odmieta. Kroky Ruska označil za "nebezpečné a destabilizujúce". Rusko podľa USA zaplatí za vojenskú intervenciu na Kryme.
      

"Ako Spojené štáty a naši spojenci vysvetlili, že vojenská intervencia a porušovanie medzinárodného práva spôsobia Rusku rastúce náklady, nielen v dôsledku opatrení, ktoré prijali Spojené štáty a naši spojenci, ale aj v dôsledku priameho výsledku destabilizujúcich akcií Ruska," uviedol hovorca Bieleho domu Jay Carney.
      

"V tomto storočí už máme za sebou dni, keď medzinárodná komunita bude mlčať, kým jedna krajina násilne zaberie teritórium druhej," dodal.

 

 


19:17 - Voliči na Kryme hlasovali za pripojenie k Rusku

Za pripojenie Krymu k Ruskej federácii hlasovalo v dnešnom referende 93 percent voličov. Vyplýva to z prvých prieskumov exit polls, na ktoré sa odvolali ruské štátne médiá.
      

Podľa agentúry DPA to potvrdilo aj proruské vedenie na Kryme po zatvorení volebných miestností o 19.00 h SEČ. Krymský premiér Sergej Aksionov po skončení hlasovania uviedol, že Krym sa stane súčasťou Ruska "v takom úzkom časovom rámci, ako to len bude možné". Uviedla to spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na ruskú agentúru Interfax.


17:47 - Spojené štáty neuznajú výsledok referenda na Kryme

Spojené štáty považujú referendum o odtrhnutí Krymu od Ukrajiny za nezákonné a neuznajú jeho výsledok, informoval dnes nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí.
      

Podľa tohto zdroja, na ktorý sa odvoláva agentúra Reuters, to ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi v telefonickom rozhovore povedal šéf americkej diplomacie John Kerry.
      

Podľa amerického ministra je možné vyriešiť krízu na Ukrajine iba politickou cestou. Vyzval Rusko, aby stiahlo svoje vojenské sily späť na základne a podporilo ústavnú reformu na Ukrajine, ktorá ochráni práva menšín vrátane ruskojazyčnej populácie na Kryme.

img


17:04 - Referendum na Kryme prebieha pokojne

Počas dnešného referenda na Kryme sa nevyskytlo žiadne narušenie verejného poriadku, uviedla pre agentúru ITAR-TASS hovorkyňa miestneho ministerstva vnútra Olga Kondrašovová.
      

"Z volebných miestností ani z verejných priestranstiev neboli hlásené žiadne incidenty. Monitorujeme situáciu, ktorá je pokojná," povedala hovorkyňa.
      

Poslanec ruskej Štátnej dumy Oleg Denisenko, ktorý je taktiež na Kryme, informoval, že nevidel žiadne známky bojkotu referenda zo strany miestnych Tatárov.
      

"Vo volebných miestnostiach, ktoré som navštívil, neboli žiadne takéto prípady," konštatoval.
      

"Mal som možnosť stretnúť sa s ľuďmi v Simferopole aj v Bachčisaraji. Nepočul som nič o bojkote, ani o výzvach proti hlasovaniu," dodal ruský poslanec.
      

Podľa agentúry Kryminform, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie volebnej komisie, dosiahla volebná účasť na Kryme do 14.00 h SEČ 54 percent, len v samotnom Sevestopole 65 percent.

img


15:21- Merkelová chce na Ukrajinu vyslať viac pozorovateľov; Putin to privítal

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes v telefonickom rozhovore ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedala, že na Ukrajinu by malo byť vyslaných viac pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Putin tento plán privítal, informoval Merkelovej hovorca Steffen Seibert.
      

"Kancelárka navrhla okamžité rozšírenie existujúcej prítomnosti OBSE na Ukrajine a vyslanie väčšieho počtu pozorovateľov do konfliktných oblastí," spresnil Seibert vo vyhlásení k dnešnému telefonickému rozhovoru medzi ruským prezidentom a nemeckou kancelárkou.
      

Putin Merkelovej povedal zároveň podľa vyhlásenia Kremľa povedal, že referendum na Kryme je v plnom súlade s medzinárodným právom a zároveň prisľúbil rešpektovať rozhodnutie obyvateľov Krymu, ktorí dnes v ľudovom hlasovaní môžu rozhodnúť o odtrhnutí regiónu od Ukrajiny a jeho pripojení k Rusku.
      

Ruský prezident podľa Kremľa využil telefonický rozhovor s Merkelovou aj na to, aby vyjadril obavy v súvislosti s eskaláciou napätia, podľa neho spôsobenej radikálnymi zoskupeniami v regiónoch na juhovýchode Ukrajiny "s tichým súhlasom úradov v Kyjeve".

img


15:01 - Putin Merkelovej: Referendum na Kryme je v plnom súlade s medzinárodným právom

Ruský prezident Vladimir Putin dnes nemeckej kancelárke Angele Merkelovej povedal, že referendum na Kryme je v súlade s medzinárodným právom. Podľa agentúry Reuters o tom dnes vo vyhlásení informoval Kremeľ.
      

Putin zároveň prisľúbil rešpektovať rozhodnutie obyvateľov Krymu, ktorí dnes v ľudovom hlasovaní môžu rozhodnúť o odtrhnutí regiónu od Ukrajiny a jeho pripojení k Rusku.
      

Ruský prezident podľa Kremľa využil telefonický rozhovor s Merkelovou aj na to, aby vyjadril obavy v súvislosti s eskaláciou napätia, podľa neho spôsobenej radikálnymi zoskupeniami v regiónoch na juhovýchode Ukrajiny "s tichým súhlasom úradov v Kyjeve".
      

"Vladimir Vladimirovič Putin upriamil pozornosť na skutočnosť, že vôľa obyvateľstva polostrova je realizovaná v plnom súlade s medzinárodným právom," uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

img


13:59 - Ukrajina a Rusko sa dohodli na prímerí na Kryme do 21. marca

Ministerstvá obrany Ukrajiny a Ruska sa dohodli na prímerí na Kryme, ktoré bude platiť do 21. marca. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informoval ukrajinský minister obrany Ihor Teňuch.
      

Prímerie znamená, že ruské sily počas neho nebudú podnikať žiadne akcie proti ukrajinským vojenským zariadeniam na Kryme, spresnil.
      

"Dohoda bola dosiahnutá s (ruskou) Čiernomorskou flotilou a s ruským ministerstvom obrany o prímerí do 21. marca," povedal Teňuch novinárom počas prestávky v zasadaní ukrajinského kabinetu.
      

"Počas tohto obdobia nebudú podniknuté žiadne akcie proti našim vojenským zariadeniam na Kryme. Naše vojenské zariadenia preto pokračujú s dopĺňaním zásob,"dodal ukrajinský minister obrany.
      

Obyvatelia Krymu medzitým hlasujú v referende, v ktorom majú rozhodnúť, či sa polostrov odtrhne od Ukrajiny a stane súčasťou Ruskej federácie. Spravodajská stanica BBC na svojej webovej stránke s odvolaním sa na predsedu krymského parlamentu Vladimira Konstantinova informovala, že volebná účasť popoludní prekročila 50 percent.

img


13:53 - Účasť na referende je vysoká,úrady už pripravujú oslavy

 

Po vyše šiestich hodinách hlasovalo v referende na Kryme už takmer 50 percent registrovaných voličov, informovali organizátori referenda. Miestni predstavitelia očakávajú, že účasť napriek nepriaznivému počasiu presiahne 80 percent. Piatkový prieskum lokálnej mimovládnej organizácie zistil, že za pripojenie sa k Rusku sa vysloví pravdepodobne vyše 90 percent hlasujúcich, uvádza agentúra Ria Novosti. Korešpondent stanice BBC informoval, že úrady už pripravujú oslavy vopred jasného výsledku, pričom by nemali chýbať ani ohňostroje. Krymský premiér Sergej Aksjonov pre ruské médiá povedal, že v pondelok o 10:00 miestneho času (09:00 SEČ) bude výsledok referenda schvaľovať miestny parlament. Zatiaľ prebieha ľudové hlasovanie na Kryme pokojne.

 

Líder krymských Tatárov Refat Čubarov referendum opätovne skritizoval, pričom ho nazval „šaškárňou“ a „cirkusom“ a znovu vyzval príslušníkov tatárskej menšiny, aby hlasovanie bojkotovali. Ukrajinský minister obrany oznámil, že Kyjev poslal vojakov do východných a južných regiónov Ukrajiny. Podľa jeho slov sa tiež viac než 40 000 mužov dobrovoľne pridalo k Národnej garde, ktorá nedávno vznikla v odpovedi na krymskú krízu. „Toto je naša krajina a my ju nesmieme opustiť,“ povedal Ihor Teňuch, ktorého citovala ukrajinská tlačová agentúra Interfax.

img

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies