Situácia na Ukrajine: Rusi vrátili Američanom sankcie!

NETKY.SK • 20 Marec 2014, 16:45 • 2 min
Situácia na Ukrajine: Rusi vrátili Američanom sankcie!

SIMFEROPOĽ - Ruskí vojaci sa včera večer zmocnili ďalšej ukrajinskej námornej základne na polostrove Krym. Konflikt na Kryme si zatiaľ vyžiadal dve obete. Dnes ukrajinskí kozáci vyhlásili, že chcú oslobodiť Krym.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

18:35 - Nové americké sankcie sa dotknú aj Putinových najbližších spolupracovníkov

Americký prezident Barack Obama uvalil dnes sankcie na 20 ruských občanov a banku spojenú s ruskou anexiou Krymského polostrova. Obama taktiež pohrozil uvalením sankcií na kľúčové odvetvia ruského hospodárstva. Medzi 20 osobami, ktorých sa Obamove sankcie dotknú sú aj blízki spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina. Americké sankcie spočívajú v zmrazení účtov dotknutých osôb vedených v amerických bankách a v zákaze ich vycestovania do Spojených štátov. Sankcie sú odvetným opatrením za ruské obsadenie ukrajinského polostrova Krym. Na zozname 20 sankcionovaných Rusov je aj majiteľ Bank Rossija a Putinov blízky spolupracovník Jurij Kovaľčuk, ktorý sa s ruským prezidentom pozná od začiatku 90. rokov. Ďalším prominentný Rusom postihnutým Obamovými sankciami je podľa amerického ministerstva financií aj Genadij Timčenko, jeden zo zakladateľov spoločnosti Guvnor, ktorá sa zaoberá obchodom s komoditami. Na zoznam Rusov postihnutých sankciami sa dostal aj vedúci kancelárie ruského prezidenta a jeden z jeho najbližších spolupracovníkov Sergej Ivanov.   

 

18:34 - Rokovania s Ukrajinou o záchrannom programe výrazne pokročili

Medzinárodný menový fond (MMF) pokročil pri práci na záchrannom programe pre Ukrajinu. Fond predĺžil rokovania s Kyjevom o balíku pomoci do 25. marca, pretože potrebuje viac času na dokončenie misie. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA. Prišlo k "rozhodujúcemu pokroku" v diskusii s Ukrajinou o potrebných reformách," uviedol šéf delegácie fondu na Ukrajine Nikolaj Georgijev. Cieľom reforiem je trvalý rast, pričom podpora ekonomiky musí brať ohľad na ochranu chudobných a zraniteľných. "Naša spolupráca s ukrajinskými úradmi bola doteraz vynikajúca." Georgijev dodal, že je treba viac času na ukončenie rokovaní a rozhodnutie o konkrétnej finančnej pomoci. "Komplexný reformný program pokrýva celý rad oblastí a na pokračovanie diskusií o programe je potrebné dokončiť ďalšiu prácu."

 

18:33 - Právny proces pripájania Krymu sa skončí tento týždeň

Právny proces pripájania Krymu k Rusku sa skončí už koncom tohto týždňa. Vo štvrtok to povedal ruský minister Sergej Lavrov, ktorého cituje spravodajská agentúra Ria Novosti. "Momentálne pokračujú praktické kroky v rámci implementácie dohody podpísanej Ruskou federáciou, Krymom a mestom Sevastopoľ," povedal Lavrov zhromaždeniu ruských diplomatických predstaviteľov. Ako dodal, "právny proces sa skončí ešte tento týždeň".

 

17:59 - Lavrov: Jediným spôsobom, ako stabilizovať Ukrajinu, je jej federalizácia

Jedinou možnosťou, ako stabilizovať situáciu na Ukrajine, je spraviť z nej federálny štát, uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas prejavu v dolnej komore ruského parlamentu, píše agentúra RIA Novosti. "Chceme vedieť, kto bude reprezentovať zákonné úrady v Kyjeve. Navrhujeme, aby sa predovšetkým pristúpilo k reforme ústavy, ktorá bude rešpektovať záujmy všetkých obyvateľov a regiónov Ukrajiny. To bude základom pre vytvorenie ústavných úradov, legislatívnych aj výkonných, ústredných aj regionálnych," povedal Lavrov.

 

17:45 - Na Kryme zavedú ruský rubeľ ako platidlo už 24. marca

Na polostrove Krym by tamojšie úrady chceli už v pondelok 24. marca oficiálne zaviesť ako menu ruský rubeľ. Pre ruskú tlačovú agentúru Itar-Tass to povedal predseda tamojšieho parlamentu Vladimir Konstantinov, podľa ktorého sú už ruble na polostrove a budú v nich od pondelka vyplácané všetky mzdy a dôchodky.

 

17:41 - Lajčák: Spojené štáty ohlásia v najbližšom čase ďalšie sankcie voči Rusku

Spojené štáty americké v najbližších hodinách ohlásia ďalšie jednostranné sankcie voči Rusku. Pre TASR to po dnešnom rokovaní so svojím americkým partnerom Johnom Kerrym uviedol slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák. "Informovali ma o nich," dodal. O aké pôjde, nechcel konkretizovať, keďže ako poznamenal, v blízkom čase o nich bude informovať americká strana.

 

Štátny tajomník John Kerry a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák

 

img

 

17:40 - Fico: EÚ by nemala na seba preberať zodpovednosť za ukrajinskú ekonomiku

Európska únia (EÚ) by nemala brať na svoje plecia zodpovednosť za ukrajinskú ekonomiku. Presvedčený je o tom premiér Robert Fico. "Považujem za vážnu chybu, ak sa EÚ a veľké štáty rozhodnú prebrať zodpovednosť za Ukrajinu na vlastné plecia. Som presvedčený, že najskôr si musia urobiť poriadok doma, potom sa môžeme baviť o spolupráci. My sa nebudeme zbierať na krajinu z hľadiska posilnenia nejakej podpory ekonomiky," povedal pred začiatkom summitu v Bruseli premiér.

 

17:29 - Rusko uvalilo odvetné sankcie na prominentných amerických politikov

Nikto nesmie pochybovať o tom, že na každý nepriateľský výpad budeme adekvátne reagovať a Spojeným štátom sa sankcie, ktoré na Rusko uvalili, vrátia ako bumerang, vyhlásilo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters. Ruské ministerstvo zahraničných vecí vzápätí zverejnilo zoznam amerických činiteľov, na ktorých Moskvy uvalila odvetné sankcie v podobe zákazu vstupu na pôdu Ruskej federácie. Na ruskom zozname nežiaducich osôb sa zatiaľ medziinými ocitli námestník poradkyne pre národnú bezpečnosť Benjamin Rhodes, senátor John McCain, predseda Snemovne reprezentantov John Boehner a senátori Robert Menendez, Harry Reid and Mary Landrieuová.

 

img

 

17:20 - Rusíni-Ukrajinci sú za ekonomické sankcie voči Rusku

Predsedníctvo Ústrednej rady Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenskej republiky považuje referendum na Kryme za nezákonné a dôrazne odsudzuje zámerné uplatňovanie silových prostriedkov Ruskej federácie v záujme uskutočnenia referenda. Takéto opatrenia sú v rozpore s Chartou OSN a ďalšími všeobecnými normami a zásadami medzinárodného práva. Píše sa to v stanovisku, ktoré prijalo 18. marca a dnes zverejnilo Predsedníctvo Ústrednej rady Zväzu Rusínov-Ukrajincov SR. Jeho členovia vyzývajú najvyššie orgány Slovenskej republiky, Európskej únie a medzinárodné spoločenstvo, „aby zvýraznili odsúdenie vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu rozhodnými krokmi, vrátane ekonomických sankcií smerujúcich k vynúteniu stiahnutia ruských vojsk z územia Ukrajiny“.

 

17:04 - Začal sa summit Európskej únie, ktorého hlavnou témou bude Ukrajina

V Bruseli sa dnes popoludní začal summit Európskej únie. Jeho ústrednou témou je aktuálny vývoj na Ukrajine, v súvislosti s ktorým sa prítomní vedúci predstavitelia 28 členských štátov, vrátane SR, budú usilovať nájsť spoločnú odpoveď na pripojenie polostrova Krym k Ruskej federácii. SR zastupuje na schôdzke premiér Robert Fico. Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová pred začiatkom vrcholného rokovania pohrozila Moskve hospodárskymi sankciami, avšak len v prípade ďalšej eskalácie situácie. "Ešte raz dáme jasne najavo, že anexia Krymu je v rozpore s medzinárodnými zmluvami. Budeme sa zaoberať sankciami," citovala jej slová tlačová agentúra DPA.

 

16:58 - Obama nariadil uvalenie ďalších sankcií na ruských činiteľov

Spojené štáty uvalia ďalšie sankcie na ruských prominentov, vyhlásil dnes americký prezident Barack Obama, ktorého citovala agentúra Reuters. Obama zároveň podpísal prezidentský dekrét umožňujúci uvaliť sankcie na kľúčové rezorty ruského hospodárstva, ak Moskva nezmení svoju politiku voči Ukrajine. Americký prezident taktiež uviedol, že ruské hrozby na juhu a východe Ukrajiny predstavujú vážne nebezpečenstvo eskalácie napätia v tejto oblasti. Podľa Obamu nové sankcie postihnú aj bližšie nešpecifikovanú banku, ktorá poskytuje značnú podporu ruským vládnym orgánom. Nemenovaný predstaviteľ Obamovej administratívy spresnil, že nové sankcie sa týkajú 20 jednotlivcov, ktorý majú niečo spoločné s ruskými krokmi na Kryme. 

 

 

16:42 - Šéf OSN rokoval o Ukrajine s Putinom a Lavrovom

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun povedal dnes ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že je "nesmierne znepokojený" krízou, ktorá vypukla medzi Ruskom a Ukrajinou a varoval pred jej ďalším prehĺbením, informovala agentúra Reuters. Po stretnutí s Putinom Pan Ki-mun varoval, že aj malé incidenty môžu dať do pohybu udalosti, ktoré už nikto nebude mať pod kontrolou. Apeloval preto na všetky strany ukrajinskej krízy, aby zaujali zdržanlivý postoj. "Zdôraznil som, že všetky strany by sa mali zdržať akýkoľvek unáhlených a provokatívnych krokov, ktoré by mohli viesť k ďalšiemu zhoršeniu už aj tak veľmi napätej a rýchlo sa meniacej situácie," povedal šéf OSN po schôdzke s Putinom. 

 

img

 

16:26 - Sobotka: ČR nebude na summite EÚ volať po ekonomických sankciách proti Rusku

Česká republika na summite EÚ v Bruseli podporí návrh na rozšírenie súčasného menného zoznamu sankcií o nových predstaviteľov ruskej politickej scény. Uviedol český premiér Bohuslav Sobotka po príchode na summit. Počas nočného rokovania veľvyslancov krajín EÚ, ktoré pripravoval podklady pre lídrov EÚ, padol aj návrh na zavedenie zbrojného embarga voči Rusku, kvôli jeho angažovaniu sa na Kryme. Diplomatické zdroje prezradili, že zbrojné embargo malo podporu Švédska a Poľska, kým ďalšie krajiny to odmietli.

 

16:19 - Hollande: Lídri EÚ zrejme zrušia plánovaný summit EÚ-Rusko

V súvislosti s krízou na Ukrajine budú pravdepodobne zrušené prípravy summitu EÚ-Rusko, ktorý sa mal konať začiatkom júna v Soči. Po prílete na zasadnutie lídrov EÚ v Bruselu to dnes vyhlásil francúzsky prezident Francois Hollande. "Mal sa konať summit medzi EÚ a Ruskom, ktorý sa za týchto okolností nemôže uskutočniť," povedal Hollande. Definitívne rozhodnutie by mali lídri EÚ prijať ešte dnes večer. Podľa Hollanda dôjde k pozastaveniou vzťahov s Moskvou na politickej úrovni, a to predovšetkým v spojitosti s udalosťami na Kryme. 

 

16:18 - Ruské úrady prevzali ukrajinský závod na výrobu cukroviniek v Rusku

Ukrajinská vláda dnes oznámila, že ruské úrady obsadili ukrajinský závod na výrobu cukroviniek v ruskom meste Lipecka a zastavili výrobu. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa spoločného vyhlásenia ukrajinských ministerstiev hospodárstva a zahraničných vecí, ruská poriadková polícia v stredu (19. 3.) prevzala kontrolu nad firmou Roshen. Úrady pritom nevydali žiadne stanovisko ani tlačovú správu, v ktorej by vysvetlili tento krok. Ukrajina označila ich postup za porušenie súkromného vlastníctva.

 

16:11 - Prvá skupina Ukrajincov absolvuje rehabilitačný pobyt na Šírave

Do rehabilitačného zariadenia na Zemplínskej Šírave by mala v piatok (21. marca 2014) podvečer pricestovať prvá skupina ukrajinských občanov, ktorí sa zúčastnili na protestoch na kyjevskom námestí známom pod názvom Majdan. Rehabilitačné pobyty sú súčasťou pomoci, ktorú Slovenská republika ponúkla Ukrajine, a sú určené ukrajinským občanom, ktorí prežili traumatizujúce situácie, ale nevyžadujú si zdravotnú starostlivosť. V rámci pobytu prvej skupiny bude v rehabilitačnom zariadení účastníkom poskytnutá aj psychologická podpora. Pobyty organizuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v spolupráci s Ministerstvom obrany SR, ktorému zariadenie patrí. V skupine piatich Ukrajincov  z Chmeľnickej oblasti sú aj dve zdravotné sestry, ktoré ošetrovali ranených účastníkov Majdanu.

 

16:08 - Ukrajinské hliadky sa začali presúvať z Krymu do pevninskej časti Ukrajiny

Ukrajinské pohraničné hliadky na Kryme, ktorý je pod kontrolou ruskej armády, sa začali dnes presúvať do pevninskej časti Ukrajiny. Pre agentúru Reuters to uviedol vysoko postavený bezpečnostný činiteľ. "Začali sme postupné premiestňovanie našich síl do Chersonskej a Mykolajivskej oblasti," povedal na tlačovej konferencii námestník šéfa ukrajinskej pohraničnej kontroly Pavlo Šyšolin, ktorý zároveň potvrdil, že polostrov už opustilo približne 1000 civilistov.

 

15:32 - Do Národnej gardy sa dá ísť rovno z ulice

Čoraz viac Ukrajincov vstupuje do formujúcej sa Národnej gardy vo svetle napätých udalostí v krajine. V samotnom Kyjeve sa ľudia môžu zapísať do oddielov priamo na ulici, stačí sa preukázať dokladom totožnosti. V Kyjeve sú tri takéto náborové miesta, vysvetlil pre TASR podplukovník Roman Nakonečnyj. Jedno je pre aktívnu službu, druhé pre záložníkov, tretie je zmiešané - nachádza sa na ulici Chreščatyk neďaleko Námestia nezávislosti. Pozostáva zo stolíka a dvoch stoličiek. Práve za týmto stolíkom sedel podplukovník Nakonečnyj a zapisoval záujemcov. Tvrdí, že ich je už vyše 4000.
 

"Berieme ľudí vo veku od 18 do 40 rokov. Hlásia ale aj takí, ktorí majú 55 rokov. Poskytujeme všetky druhy výcviku – fyzický, strelecký, taktický. Záložníci absolvujú dvojtýždňový výcvik," povedal podplukovník. Dúfa však, že vojna s Ruskom nebude. "Budeme konať na základe príkazov. Všetko závisí od situácie. Momentálne neviem povedať, čo sa bude diať. Neprišli zatiaľ žiadne rozkazy," dodal. "Samozrejme, že je to invázia. Rusko okupuje naše územie," konštatoval pre TASR v súvislosti s udalosťami na Kryme šéf Občianskej ligy Ukrajina-NATO Serhij Džerdž.

 

K Národnej garde povedal, že ide o nový názov vojsk ministerstva vnútra, ktoré boli nasadené na potláčanie nepokojov. Niektorí ľudia totiž "nenávidia" predchádzajúci názov. Brániť krajinu však musia podľa neho predovšetkým ozbrojené sily Ukrajiny. Poznamenal, že vo vojskách rezortu vnútra slúžilo 33.000 ľudí a sú tam stále – teraz už ako príslušníci gardy. "V súčasnosti prebieha proces náboru tých, ktorí chcú chrániť štát, a ľudí, ktorí boli revolucionármi počas revolúcie." Džerdž konštatoval, že Národná garda bude plniť rovnaké úlohy, akými boli predtým poverené vojská ministerstva vnútra, "ale s dôrazom na to, aby títo chlapci neboli brutálni voči ľuďom. Musia sa riadiť ideami humanizmu a ľudských práv. Musia sa vyhýbať neprimeranej sile, ak to nie je potrebné".
 

img

 

15:26 - Parlament prijal deklaráciu o oslobodení Ukrajiny

Ukrajinský parlament vo štvrtok vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby neuznalo jednostranné odtrhnutie Krymu a jeho pripojenie k Rusku spolu s mestom Sevastopoľ. V takzvanej deklarácii o oslobodení Ukrajiny ukrajinskí poslanci skonštatovali, že Rusko "demonštratívne porušilo nielen ukrajinské zákony, ale aj základné princípy medzinárodného práva". Ukrajinská agentúra Interfax informuje, že za deklaráciu, ktorú predložil úradujúci prezident Oleksandr Turčynov, hlasovalo 274 z 303 prítomných poslancov. Dokument zdôrazňuje, že Ukrajina nikdy neuzná zabratie integrálnej časti jej územia Ruskom. "Ukrajinský ľud nikdy a za žiadnych okolností nezastaví svoj boj za oslobodenie Krymu od okupantov bez ohľadu na to, ako dlho to potrvá," uvádza sa v deklarácii.

 

15:21 - Ukrajina vydala zatykač na podnikateľa Kurčenka za krádež štátneho majetku

Ukrajinský generálny prokurátor dnes oznámil, že vydal príkaz na vypátranie a zatknutie Serhija Kurčenka, riaditeľa ukrajinskej energetickej firmy Vetek, pre podozrenie z krádeže štátneho majetku. O zatykači informovala tlačová agentúra Reuters. Prokuratúra uviedla, že podnikateľské aktivity multimilionára Kurčenka, ktorého priemyselné impérium sa rýchlo rozrástlo za vlády zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča, spôsobili Ukrajine škodu za viac ako miliardu hrivien (100 miliónov dolárov).

 

img

 

15:16 - Rusko posilní vojenskú infraštruktúru na Kryme na ochranu pred hrozbami zvonku

Rusko posilní svoju vojenskú infraštruktúru na Kryme v rámci snáh o ochranu polostrova pred vonkajším ohrozením, uviedla dnes ruská tlačová agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na námestníka ruského ministra obrany Jurija Borisova. "Bude nutné rozvíjať vojenskú infraštruktúru na polostrove, aby Krym bol dôstojným predstaviteľom Ruskej federácie a bol chránený pred akýmkoľvek zásahom," uviedol Borisov. Dodal, že plány na rozvoj ruských ozbrojených síl sa budú korigovať s ohľadom na spojenie Krymskej republiky a mesta Sevastopol s Ruskom.

 

14:52 - Štátna duma schválila zákon o vstupe Krymu do Ruskej federácie

Ruská Štátna duma dnes ratifikovala federálny zákon o vstupe Krymu do zväzku Ruskej federácie a vytvorení dvoch ďalších subjektov v krajine: Krymskej republiky a mesta Sevastopol. Dokument, ktorý parlamentu na schválenie predložil prezident Vladimir Putin, odobrilo 445 poslancov, jeden bol proti, informovala agentúra ITAR-TASS. Agentúry RIA a Interfax uviedli, že za návrh hlasovalo 443 poslancov a jeden bol proti. Na to, aby bola zmluva ratifikovaná, bola potrebná podpora 300 členov dolnej komory ruského parlamentu. 

 

img

 

Poslanci štátnej dumy spievajú hymnu po prijatí zákona o Kryme.

 

 

14:50 - Fico: Sankcie voči Rusku by boli proti záujmom slovenskej ekonomiky

Avizované prípadné sankcie voči Ruskej federácii pre Ukrajinu by boli proti záujmom slovenskej ekonomiky. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) po dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja pred odletom na rokovanie summitu EÚ v Bruseli. "Predstavitelia, najmä podnikateľského prostredia, veľmi jasne povedali, že budú spôsobené vážne škody slovenskej ekonomike aj európskej ekonomike. Preto predtým, ako čokoľvek rozhodneme na politickej úrovni v EÚ, je potrebné urobiť analýzu dopadov takýchto sankcií. Cítim, že na národnej slovenskej úrovni máme k týmto témam úplne rovnaké postoje. O to komfortnejšie sa mi do Bruselu odchádza," priblížil.

 

14:35 - Sergej Viktorovič Kokurin, ktorý zahynul počas streľby na ukrajinskej vojenskej základni na Kryme

 

img

 

14:33 - Ukrajina navrhuje demilitarizáciu Krymu, Putin tam obnovuje nachimovské učilište

Ukrajinské ministerstvo obrany chce presadiť úplnú demilitarizáciu Krymského polostrova. Uviedol to dnes v Kyjeve námestník tohto rezortu Leonid Poľakov. Odsun ukrajinských jednotiek z Krymu podľa neho znepokojuje nielen Ukrajincov, ale aj celý svet. V tejto súvislosti má ministerstvo rozpracovaných viacero variantov, vrátane demilitarizácie polostrova. "Bolo by dobre, keby ho (Krym) opustili všetky vojská," dodal Poľakov. Oznámil, že existujú aj ďalšie zámery, ale tie sa budú realizovať až na základe rozhodnutia ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

 

14:06 - Dočasný prezident oprávnil premiéra podpísať dohodu s EÚ

Dočasný ukrajinský prezident a predseda parlamentu Oleksandr Turčynov dal v stredu premiérovi Arsenijovi Jaceňukovi oprávnenie na podpis politickej časti asociačnej dohody s EÚ, ktorý sa očakáva počas štvrtkového a piatkového summitu dvadsaťosmičky v Bruseli. Podľa dokumentu citovaného na portáli tlačovej agentúry Intefax-Ukrajina by mal Jaceňuk v mene Ukrajiny pristúpiť k dohode doplnenej o vyhlásenie, že "záväzky Ukrajiny prijaté na základe článku 8 týkajúceho sa ratifikácie Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu z roku 1998 budú splnené po zapracovaní príslušných dodatkov do ukrajinskej ústavy". Piatkové stretnutie s predstaviteľmi EÚ v Bruseli, ktorého súčasťou má byť podpisový akt, pritom nazýva mimoriadnym summitom Ukrajina-EÚ.

 

13:44 - Putin vyzval ruských boháčov, aby platili dane doma

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval ruských miliardárov, aby platili dane doma. Obáva sa totiž, že nová vlna sankcií, ktoré sa Západ chystá uvaliť na Rusko za pripojenie Krymu, môže zasiahnuť aj ruských podnikateľov. Informovala o tom agentúra AP. Putin na dnešnom stretnutí s najbohatšími Rusmi v Moskve vyhlásil, že "by mali zaregistrovať svoje firmy na ruskom území a odvádzať dane vo svojej vlasti".

 

13:28 - Rusko bude žiadať kompenzácie, ak Francúzsko vypovie zmluvu o mistraloch

Rusko bude žiadať kompenzácie, ak Francúzsko vypovedá zmluvu o predaji dvoch vrtuľníkových výsadkových lodí typu Mistral ako trest za anexiu ukrajinského Krymského polostrova. Informovala o tom agentúra RIA Novosti, ktorá sa odvoláva na námestníka ruského ministra obrany Jurija Borisova.

 

13:20 - Ukrajinskí vojaci na hranici s Ruskom

 

img

 

13:13 - Krymské úrady tvrdia, že zadržali snajpera zo Simferopola

Úrady Krymskej republiky dnes informovali o predbežnom zadržaní mladého muža, ktorý je podozrivý, že v utorok v Simferopole zo snajperskej pušky smrteľne zasiahol jedného ukrajinského vojaka a jedného príslušníka krymskej domobrany. Každá zo znepriatelených strán má po incidente po jednom zranenom. Prvý podpredseda krymskej vlády Rustam Temirgalijev dnes podľa agentúry Interfax informoval, že zadržaným je 17-ročný obyvateľ západnej Ukrajiny. Vyšetrovatelia zisťujú, či mal pri čine aj spolupáchateľov, dodal Temirgalijev.  

 

 

13:07 - Európska únia je pripravená rozširovať sankcie voči Rusku

Európski lídri sú pripravení prijať sankcie proti Rusku, a to vrátane politicky citlivých ekonomických opatrení. Vyhlásila to vo štvrtok nemecká kancelárka Angela Merkelová. Západné krajiny obviňujú Rusko, že v rozpore s medzinárodným právom anektovalo ukrajinský polostrov Krym, čo ruský prezident Vladimir Putin odmieta. 

Osobám, ktoré sa podieľali na porušovaní suverenity susednej Ukrajiny, EÚ zmrazila účty a sankcionovala ich cestovnými obmedzeniami. V prípade eskalácie porušovania suverenity Ukrajiny by EÚ tieto sankcie rozšírila aj o ďalšie hospodárske a finančné obmedzenia. Zatiaľ nie je jasné, či a kedy uvalia západné krajiny tieto sankcie na Rusko. Európska komisia sa síce pripravuje na všetky možnosti, rozširovať sankcie však podľa zdrojov agentúry Reuters nie je prvoradým cieľom únie. Brusel chce naopak presvedčiť Moskvu, aby pri kríze na Ukrajine ustúpila. Merkelová tiež uviedla, že Rusko môžu ostatné štáty vylúčiť zo skupiny ôsmich najväčších priemyselných mocností (G8). 

 

12:50 - Ukrajinská armáda sa presúva k ruským hraniciam.

 

img

 

12:25 - Rusko sa pripravuje na ďalší vpád na Ukrajinu, Moskva to popiera

Rusko sa zrejme pripravuje na ďalší vojenský vpád na ukrajinské územie. Vyhlásil to dnes ukrajinský veľvyslanec pri OSN v Ženeve Jurij Klymenko, ktorý diplomatov OSN na brífingu informoval o súčasnom stave ľudských práv na Ukrajine. "Sú náznaky, že Rusko sa už pripravuje na začatie rozsiahleho vojenského zásahu na východe a juhu Ukrajiny," povedal Klymenko, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. Klymenkovo vyhlásenie podporili aj ostatní diplomati zo Spojených štátov, z mnohých krajín Európskej únie a Austrálie, ale odporoval mu ruský diplomat - ten poprel Klymenkovo varovanie.

 

12:22 - Kyjev protestuje proti obsadeniu ukrajinskej cukrovinkárskej továrne v Rusku

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dnes Rusko obvinilo z protiprávneho vstupu a obsadenia areálu ukrajinskej cukrovinkárskej továrne Rošen v ruskom Lipecku. Továreň v stredu bez predloženia akýchkoľvek dokladov obsadili príslušníci zásahových jednotiek ministerstva vnútra Ruskej federácie, uviedla agentúra Reuters. V spoločnom vyhlásení ukrajinského MZV a ministerstva ekonomického rozvoja sa uvádza, že vedenie spoločnosti Rošen nedostalo od ruských úradov žiadne upozornenie alebo varovanie, ktoré by policajné orgány oprávňovali na protiprávny zásah do jej činnosti.

 

12:03 - Navaľnyj ponúka Západu návrhy na sankcie i vlastný zoznam ich adresátov

Známy ruský opozičný aktivista, bloger a bojovník proti korupcii Alexej Navaľnyj navrhuje Západu, aby v reakcii na pripojenie Krymu k Rusku, uvalil sankcie na ľudí v najbližšom okolí ruského prezidenta Vladimira Putina. V článku nazvanom Ako potrestať Putina, ktorý zverejnil denník New York Times, Navaľnyj navrhuje zmraziť aktíva a zaistiť majetok najvplyvnejších ruských podnikateľov a zakázať im vstup do EÚ a USA. Podotýka tiež však, že on "ako občan a vlastenec nemôže podporiť opatrenia prijímané proti Rusku, ktoré môžu zhoršiť podmienky občanov".

 

11:50 - Rusi aj Krymčania budú na vstup do Ukrajiny potrebovať víza

Dočasná ukrajinská vláda chce už v priebehu "niekoľkých hodín" zaviezť plný vízový režim pre občanov Ruska. V stredu o tom s odvolaním sa na ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve informuje spravodajský portál Kyiv Post. Ruskí občania tak odteraz na vstup do Ukrajiny budú potrebovať cestovné pasy. Tento krok je reakciou na správy, podľa ktorých Rusko začalo obyvateľom Krymu rozdávať vlastné cestovné doklady. Opatrenie sa tak bude týkať aj ich, keďže tamojšia vláda a následne aj obyvatelia v referende vyslovili vôľu pripojiť sa k Rusku. Ukrajina navyše neuznáva dvojaké občianstvo a Krymčania vlastniaci ruské pasy tak nemôžu disponovať aj tými ukrajinskými.

 

11:35 - Motívom pre "anexiu Krymu" bola doktrína "zrastania ruského národa"

Ukrajinský parlament prijal dnes deklaráciu o boji za oslobodenie Ukrajiny. Informovali o tom dnes ukrajinské tlačové agentúry. Poslanci v mene ukrajinského národa deklarujú, že "Krym bol, je a bude súčasťou Ukrajiny". Uvádzajú, že "ukrajinský národ nikdy a za žiadnych okolností nezastaví boj za oslobodenie Krymu od okupantov, bez ohľadu na to, ako dlho by to trvalo".

 

11:34 - Ukrajinci si to môžu vybaviť s Rusmi v ringu

Ukrajinskí boxeri sa môžu ruským revanšovať za príkorie v geopolitickej sfére. Vo štvrťfinále play-off Svetovej série sa stretnú tímy z oboch krajín 30. marca v Moskve a 4. apríla v Donecku. Podľa organizujúcej Medzinárodnej boxerskej asociácie (AIBA, predtým Medzinárodná asociácia amatérskeho boxu) sa obaja súperi zhodli na tom, že "politika do športu nepatrí". Ruské družstvo vlastní inžinierska spoločnosť Strojtransgaz kontrolovaná miliardárom Gennadijom Timčenkom, ktorý má blízko ku Kremľu. Ukrajinskí Otamani boxujú priamo pod hlavičkou Ukrajinskej boxerskej federácie. Víťazi si 25. apríla a 2. mája zmerajú sily buď s americkými Knockouts, alebo s kubánskymi Domadores. 

 

11:30 - Ruskí vojaci v potravinách na Kryme

 

img

 

11:21 - Ukrajinský parlament priznal krymským Tatárom štatút historického národa Ukrajiny

Poslanci ukrajinského parlamentu schválili dnes uznesenie o právach krymskotatárskeho národa v rámci Ukrajiny. Týmto dokumentom je krymským Tatárom priznaný štatút historického národa v rámci Ukrajiny. V súlade s uznesením ukrajinského parlamentu sú ako najvyššie orgány krymskotatárskeho národa uznané ich parlament (medžlis) a vládna rada (kurultaj). Uznesenie ukrajinského parlamentu krymským Tatárom garantuje ich "právo na zachovanie a rozvoj ich etnickej, jazykovej, kultúrnej a náboženskej svojbytnosti", ako aj "právo tohto národa na sebaurčenie v rámci suverénneho a nezávislého ukrajinského štátu".

 

11:00 - Žirinovského strana navrhuje vrátiť Krymu aj pomenovanie Taurida

Vrátiť Krymskému polostrovu aj jeho historický názov Taurida navrhuje poslanecký klub Liberálnodemokratickej strany Ruska v Štátnej dume. Podľa predkladateľa návrhu, poslanca Michaila Degťareva, by to pomohlo pomôcť prepojiť rôzne obdobia v dejinách Krymu. V Degťarevovom liste s návrhom, ktorý zaslal predsedníctvu Štátnej dumy, sa uvádza, že Krym je územie s unikátnou históriou, kde žijú vedľa seba v mieri mnohé národy. Pripomenul, že kedysi sa Krym volal aj Tauridská gubernia, aj Taurida, aj Krymská oblasť, preto sa domnieva, že treba využiť "unikátnu šancu, ktorú nám dáva Ústava Ruskej federácie" a udeliť Krymskej republike dvojaký názov.

 

10:51 - Merkelová: Rusku hrozia aj hospodárske sankcie, G8 momentálne neexistuje

Bezprostredne pred summitom EÚ o krymskej kríze pohrozila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová Rusku hospodárskymi sankciami v prípade ďalšieho vyostrovania situácie. Informovala o tom agentúra DPA.
      

Pripojenie Krymu k Rusku si vyžaduje rozhodnú reakciu Európskej únie a jej partnerov, uviedla Merkelová vo vládnom vyhlásení v Spolkovom sneme.
      

Podľa kancelárky dôjde k rozšíreniu zoznamu dosiaľ 21 osôb z Ruska a Ukrajiny, voči ktorým EÚ v súvislosti s Krymom uvalila sankcie v pondelok. Pri ďalšom zhoršovaní situácie žiada Merkelová ďalšie kroky. "A pri tom pôjde bezpochyby aj o hospodárske sankcie," povedala.

 

img

 

10:48 -  Jaceňuk: Ukrajina sa nebude ponáhľať so zavedením vízovej povinnosti pre Rusov

Ukrajina sa neponáhľa so zavedením vízovej povinnosti pre občanov Ruskej federácie v reakcii na udalosti súvisiace s Krymským polostrovom, ubezpečil dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ktorý je momentálne v Bruseli, kde sa dnes a v piatok koná vrcholný summit EÚ.
      

V Jaceňukovom vyhlásení, ktoré zverejnila v Kyjeve jeho tlačová služba, sa uvádza, že "takáto iniciatíva zo strany Ukrajiny bude sotva efektívna z pohľadu vplyvu na Ruskú federáciu".
      

Jaceňuk upozornil, že tento problém má aj nezanedbateľný humanitárny rozmer pre samotnú Ukrajinu, keďže na zachovaní bezvízového režimu je zainteresovaných mnoho ukrajinských občanov, najmä na juhu a východe krajiny, ktorí do Ruska cestujú za prácou alebo k príbuzným.
      

Zdôraznil, že vláda berie do úvahy špecifické záujmy obyvateľov juhovýchodnej Ukrajiny, preto je "prirodzený jej uvážlivý prístup k problematike vízového režimu". "Tu treba dvakrát merať a raz strihať," dodal.

 

img

 

09:51 - Obavy z uvoľnenia obchodu s Ukrajinou musia mať aj výrobcovia potravín

Obavy z uvoľnenia obchodu s Ukrajinou musia mať okrem slovenských poľnohospodárov aj výrobcovia potravín. Uviedol to pre TASR tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.
      

"Náš východný sused napríklad patrí do pätice najväčších svetových výrobcov medu, môže k nám ponúkať hydinu a hydinárske výrobky, ale aj ďalšie potravinové segmenty. Je síce pravdou, a Štátna veterinárna a potravinová správa SR na to upozornila, že z hľadiska bezpečnosti má aj Ukrajina svoj systém kontroly kvality potravín, ale Európska únia s ním doteraz nemá veľké skúsenosti, lebo väčšina ukrajinského exportu smerovala do Ruska," priblížil.

 

09:30 - Ukrajinskí exprezidenti vyzvali Turčynova, aby evakuoval vojakov z Krymu

Ukrajinskí exprezidenti Leonid Kučma a Leonid Kravčuk požiadali dnes dočasného prezidenta Oleksandra Turčynova, aby nariadil evakuáciu ukrajinských vojakov, ktorí doteraz slúžili v posádkach na Krymskom polostrove, na pevninu. Podľa nich je potrebné chrániť životy ukrajinských vojakov, ktorí plnia svoje vojenské povinnosti v "extrémne ťažkých podmienkach a sú v ohrození". Exprezidenti preto Turčynova poprosili, aby nariadil ich redislokáciu do pevninskej časti Ukrajiny.

 

09:11 - Ruská FSB odhalila ukrajinsko-ruskú sieť pašerákov zbraní z EÚ

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) odhalila sieť priekupníkov, ktorí cez Ukrajinu pašovali na Kaukaz zbrane dodávané z EÚ, informovali dnes ruské tlačové agentúry. Pašerákmi boli Rusi i Ukrajinci.

 

08:45 - Naryškin kritizuje ukrajinskú vládu za zavedenie víz voči ruským občanom
Predseda ruskej Štátnej dumy Sergej Naryškin dnes v Moskve konštatoval, že vyhlásenia ukrajinskej vlády o zavedení vízovej povinnosti pre občanov Ruskej federácie dokazujú, že "nemyslí na ľudí". "Tieto politické vyhlásenia znovu dokazujú, že samozvaná vláda v Kyjeve nemyslí na ľudí," vyhlásil Naryškin.

 

08:30 - Na Kryme prepustili zadržiavaných protiruských aktivistov i admirála Hajduka

Na Kryme dnes prepustili siedmich zadržiavaných protiruských a protivojnových občianskych aktivistov i príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl. S odvolaním sa na rozhlasovú stanicu Rádio Sloboda o tom informovala agentúra UNIAN. K ich prepusteniu na slobodu a v niektorých prípadoch k výmene za zadržaných proruských aktivistov došlo v mestečku Čongar, spresnila agentúra Ukrinform.

 

08:01 - Ukrajinskí kozáci sa chystajú na Rusov, Krym chcú oslobodiť

Ukrajinskí kozáci sa pripravujú na prípadnú ruskú vojenskú inváziu. Taktiež sú odhodlaní pomôcť Tatárom oslobodiť Krym. Niektorí chcú dokonca opäť začať trestať napichovaním na kôl. Kúsok od kyjevského Majdanu majú svoj stan. "Vojna s Ruskom bude. Ak nebude, tak nebude. Tomu je ale ťažké uveriť. Sme národ, ktorý vie bojovať, ale nechceme bojovať. Nechceme ísť proti našim slovanským bratom. Sme však donútení brániť svoju vlasť. Moskva sa prejavila ako taká macocha. My však nebojujeme proti ruskému národu, odkiaľ sú aj naši predkovia, bojujeme proti tomuto systému," povedal pre TASR jeden z postarších kozákov - šéf stanu. V armáde si odkrútil desiatky rokov. Varoval, že Rusko chce Ukrajinu opäť vtiahnuť do svojho impéria - v Kremli ale zrejme zabudli, kto sú to kozáci.

 

07:40 - Rusko oznámilo, že právny proces pripojenia Krymu dokončí tento týždeň

Právny proces potrebný na to, aby sa Krym stal súčasťou Ruska, bude dokončený tento týždeň, povedal dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Prezident Vladimir Putin podpísal zmluvu o pristúpení Krymu k Ruskej federácii pred dvoma dňami. "Sú prijímané praktické kroky na uplatnenie dohôd o vstupe Krymu a (krymského prístavného mesta) Sevastopolu do Ruska," citovala Lavrova agentúra Reuters. "Právny proces bude dokončený tento týždeň," dodal.

 

07:28 - Putin vyzval na začatie výstavby mosta spájajúceho Rusko s Krymom

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval vládu, aby začala prípravy na výstavbu mosta spájajúceho juhoruský Krasnodarský kraj s odštiepeneckým polostrovom Krym. Informovala o tom tlačová agentúra RIA Novosti.
      

Krym, ukrajinská autonómna republika s ruskou národnostnou väčšinou, v utorok podpísala s Kremľom dohodu o opätovnom pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu nedeľňajšie referendum, v ktorom sa 96,7 percent voličov vyjadrilo za návrat čiernomorského regiónu pod správu Moskvy, ktorý bol 60 rokov súčasťou Ukrajiny.
      

Podľa Putina bude most ponad Kerčský prieliv, spájajúci Čierne more s Azovským morom, uspôsobený na cestnú i železničnú dopravu. Ruský minister dopravy Maxim Sokolov uviedol, že návrh projektu bude hotový do konca roka. Uvažuje sa aj o podmorskom tuneli v rovnakom smere, dodal rezortný šéf.
      

Myšlienka vybudovať most, ktorý preklenie 4,5 kilometra široký Kerčský prieliv, vznikla približne pred desiatimi rokmi. Moskva sa s Kyjevom na projekte dohodla vlani v decembri.

 

img

 

07:25 - Ukrajina pripravuje plán na stiahnutie svojich vojakov z Krymu

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany poverila na svojom dnešnom rokovaní v Kyjeve vládny kabinet, aby vypracoval plán stiahnutia všetkých príslušníkov ozbrojených síl Ukrajiny z polostrova Krym. Informoval o tom tajomník rady Andrij Parubij. Navyše rada podľa tlačovej agentúry DPA nariadila pripraviť vycestovanie Ukrajincov, žijúcich na Kryme, ktorí nechcú zostať ďalej na polostrove. Ukrajinské ozbrojené sily a jednotky ministerstva vnútra boli uvedené do plnej bojovej pohotovosti.

      

07:24 - Nemecký zbrojárenský koncern Rheinmetall pozastavil dodávku bojového simulátora Rusku

Plán nemeckého zbrojárskeho koncernu Rheinmetall realizovať dodávku bojového simulátora Rusku je vzhľadom na krízu na Kryme neprijateľný, uviedol dnes nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel. Na otázku agentúry Reuters o zámere spoločnosti Rheinmetall splniť si zmluvné záväzky voči Rusku a dodať modernému ruskému výcvikovému centru v Muline vojenský materiál v hodnote 100 miliónov eur nemecké ministerstvo hospodárstva odpovedalo, že je so spoločnosťou v kontakte.

      

07:22 - Británia a Nemecko chcú ďalšie sankcie proti Rusku

Británia a Nemecko sa dnes zhodli v názore, že Európska únia by mala na Rusko uvaliť ďalšie sankcie, informovala agentúra Reuters. 
      

Pred blížiacim sa zasadaním Európskej rady britský premiér David Cameron telefonicky rokoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o reakcii EÚ na udalosti na Ukrajine."Obaja zopakovali, že nedeľné referendum na Kryme a následné kroky Ruska zamerané na anexiu Krymského polostrova sú protiprávne a EÚ by mala na Rusko uvaliť ďalšie sankcie," uviedla hovorkyňa britského premiéra.

 

04:52 - V Bezpečnostnej rade OSN sa opäť búrlivo diskutovalo o Kryme

K búrlivej výmene názorov medzi Ruskom a západnými mocnosťami na tému anexie Krymu došlo na stredajšom mimoriadnom, tentoraz verejnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. "Reakcie západných krajín sme vzali na vedomie," povedal ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin. Západ sa podľa neho nevie vzdať svojich koloniálnych manierov, podľa ktorých musí iným krajinám vždy vnucovať svoje nazeranie na svet.

 

img

 

02:17 - Obama vylúčil vojenský zásah USA na Ukrajine

Americký prezident Barack Obama vylúčil vojenský zásah armády USA do udalostí na Ukrajine a v otázke obsadenia Krymu Ruskom bude klásť dôraz na diplomaciu. "Nechystáme sa viesť vojenské operácie na Ukrajine," povedal Obama v stredu televízii KNSD, pobočke stanice NBC v San Diegu.  "Teraz nepotrebujeme vyvolať vojnu s Ruskom," uviedol podľa agentúry Reuters pre ďalšiu lokálnu televíziu KSDK vysielajúcu v meste St. Louis.

 

01:32 - Šojgu vyzval orgány Krymu, aby prepustili veliteľa ukrajinskej vojenskej flotily

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyzval orgány polostrova Krym, aby prepustili zadržiavaného veliteľa ukrajinského námorníctva kontradmirála Serhija Hajduka. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Interfax s odvolaním sa na tlačovú službu ministerstva obrany. "Minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu apeloval na vládu Republiky Krym, aby prepustila zadržaného veliteľa ukrajinského námorníctva kontradmirála Serhija Hajduka a nebránila mu v jeho odchode z územia Ukrajiny," píše sa vo vyhlásení.

 

19:33 - Putin predložil parlamentu dohodu o pripojení Krymu

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu predložil dohodu o návrate Krymu pod správu Moskvy na schválenie do parlamentu. Informuje tom agentúra Ria Novosti citujúca tlačový odbor zhromaždenia. Tomuto kroku skôr počas dňa predchádzalo schválenie zmluvy ústavným súdom. Prezident tiež predložil návrh federálneho ústavného zákona, ktorý spraví z Krymu súčasť Ruska. Zákon dáva automaticky ruské občianstvo všetkým obyvateľom Krymu a oprávňuje ich čerpať ruské dôchodky a ďalšie sociálne benefity. Stanovuje tiež 13. september 2015 ako dátum regionálnych volieb do miestnych samospráv.

 

19:24 - Rusi cestujúci na Ukrajinu budú potrebovať víza; Rusko chystá odvetu

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dostalo dnes pokyn zaviesť víza pre ruských občanov cestujúcich na Ukrajinu, uviedol tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Parubij, ktorého citovala agentúra Reuters. Parubij zároveň oznámil, že vláda v Kyjeve vyzve Oganizáciu Spojených národov (OSN), aby vyhlásila Krym za demilitarizovanú zónu a prijala opatrenia na stiahnutie ruských vojsk z Krymského polostrova. Hrozba vojenskej konfrontácie medzi Ruskom a Ukrajinou rastie, pretože Rusko má v pláne okupovať ukrajinské územie a prekaziť májové prezidentské voľby na Ukrajine, dodal Parubij. "V reakcii na postup Ruska sme prijali celý rad opatrení... Ministerstvo zahraničných vecí dostalo pokyn zaviesť vízový režim s Ruskou federáciou," uviedol Parubij.

 

19:15 -  Ukrajina začína procedúru vystúpenia zo Spoločenstva nezávislých štátov

Ukrajina sa rozhodla vystúpiť zo Spoločenstva nezávislých štátov, ktorému v tomto roku predsedala. Rozhodnutie o začatí procedúry vystúpenia padlo na rokovaní Rady národnej bezpečnosti a obrany v Kyjeve.Informáciu, ktorú vo večerných hodinách prinieslo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda, poskytol tajomník rady Andrij Parubyj. Podľa jeho slov sa rozhodlo, že Ukrajina nielen preruší pôsobenie na poste predsedníckej krajiny SNŠ, ale začne s procedúrou vystúpenia z tohto spoločenstva. Viaceré členské štáty SNŠ podporili snahy Moskvy ovládnuť Krym a podpísať zmluvu, na základe ktorej sa Krymský polostrov stal súčasťou Ruskej federácie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies