Šialenstvo na Ukrajine: Najkrvavejší deň sleduje celý svet!

NETKY.SK • 20 Február 2014, 19:30 • 2 min
Šialenstvo na Ukrajine: Najkrvavejší deň sleduje celý svet!

KYJEV - Demonštrantov protestujúcich proti ukrajinskému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi v centre Kyjeva údajne ostreľuje aj špeciálny snajper. Vo štvrtok o tom informuje spravodajská stanica SKY News, ktorá má na mieste svojho reportéra.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počet obetí násilností medzi demonštrantmi a políciou v Kyjeve stúpa. Každý zdroj však poskytuje odlišné údajne o mŕtvych a zranených, informovala dnes agentúra ITAR-TASS.
      

Podľa ministerstva zdravotníctva si násilnosti v Kyjeve vyžiadali od utorka 64 mŕtvych, 562 ľudí muselo vyhľadať pomoc zdravotníkov, 356 z nich hospitalizovali. Kyjevská márnica tvrdí, že prijala 67 tiel. Podľa kyjevskej administratívy vyhľadalo lekársku pomoc 551 ľudí, z ktorých 332 hospitalizovali. 

 

Podľa údajov ministerstva vnútra až 130 policajtov, ktorí utrpeli strelné zranenia pri stretoch s "polovojenskými" skupinami, previezli do nemocnice na ošetrenie. Od 18. februára museli ošetriť celkovo 565 príslušníkov bezpečnostných síl, z ktorých 410 je momentálne hospitalizovaných. Počet mŕtvych v radoch polície podľa rezortu stúpol na 13. Šéf zdravotníckeho tímu z opozičného tábora Oleh Musij predtým oznámil, že len dnes v Kyjeve zahynulo počas stretov s políciou najmenej 70 demonštrantov. Informovala o tom agentúra AP s tým, že tieto počty nie je možné nezávisle overiť.

 

Počet obetí štvrtkových násilných demonštrácií na Ukrajine údajne už prekročil hranicu sto mŕtvych. S odvolaním sa na zástupcov demonštrantov o tom informuje spravodajská stanica CNN. Celkovo tak tento týždeň malo pri stretoch medzi protestujúcimi a políciou zahynúť až 128 osôb. Ďalšie stovky ľudí utrpeli zranenia, z nich viacerí vážne.

 

Ukrajinská vláda zatiaľ nezverejnila presné počty mŕtvych, informovala však, že medzi novými obeťami je aj najmenej jeden policajt. Zatiaľ nie je jasné, kto vyvolal streľbu na Námestí nezávislosti len niekoľko hodín po tom, ako prezident Viktor Janukovyč ohlásil podpísanie prímeria s opozíciou. Podľa Janukovyča to boli demonštranti. "Opozícia zneužila rokovania na kúpenie si času, na zmobilizovanie a dodanie zbraní protestujúcim," cituje CNN zo stanoviska prezidentskej kancelárie. 

 

Nové násilie viedlo aj k preloženiu schôdzky ministrov zahraničných vecí Francúzska, Poľska a Nemecka s Janukovyčom. Stretnutie presunuli z prezidentského paláca na neznáme "bezpečné miesto". Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski neskôr odcestujú do Bruselu, kde sa zúčastnia na mimoriadnom zasadnutí ministrov zahraničia EÚ. Hlavnou témou je kríza na Ukrajine a prípadné prijatie sankcií voči jej predstaviteľom. Zvažované sankcie, ktoré sa podľa zdrojov v záujme pokračovania dialógu nemajú týkať samotného Janukovyča, majú zahŕňať cestovné obmedzenia a zmrazenia účtov ako aj zákaz vývozu zbraní a policajného vybavenia na Ukrajinu.


"Na chvíľu tam bol ostreľovač s puškou s diaľkovým zameriavačom na stojane a tiež muž, ktorý si vyberal demonštrantov," tvrdí. Podľa neho polícia na ľudí neútočí "náhodne". "Skutočne si myslím, že toto bude krvavý deň," informuje redaktor SKY News.
V Kyjeve vypukli vo štvrtok ráno ďalšie násilnosti aj napriek tomu, že Janukovyč sa v stredu v noci s opozíciou dohodol na prímerí. Demonštrácie si tento týždeň podľa spravodajského portálu Kyiv Post vyžiadali už 35 obetí a stovky zranených. Väčšina podľa portálu utrpela strelné poranenia. Medzi obeťami sú však okrem demonštrantov aj viacerí policajti. 
Ide o najhoršie násilnosti na Ukrajine od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Najmenej 21 mŕtvych si podľa fotografa agentúry Reuters vo štvrtok vyžiadali najnovšie strety medzi demonštrantami a políciou v centre Kyjeva napriek prímeriu, ktoré uzavrel prezident Viktor Janukovyč s opozičnými lídrami. Všetky obete sú údajne civilisti. Ďalšie zdroje uvádzajú, že o život dnes prišlo od 25 do 30 ľudí. Podľa vyhlásenia prezidentskej kancelárie zranenia utrpeli desiatky policajtov, v radoch ktorých sú údajne aj mŕtvi. Aktivisti na Námestí nezávislosti (Maidan) podľa vyhlásenia hádžu do policajtov zápalné fľaše a dlažobné kocky a polícia odpovedá ohlušujúcimi granátmi. "Protestujúci vstúpili do ofenzívy. Pracujú v organizovaných skupinách a používajú strelné zbrane vrátane ostreľovacích. Strieľajú, aby zabili," píše sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie. Z použitia ostrej munície sa navzájom obviňujú obe strany. Od utorka už prišlo o život najmenej 49 osôb.

Protestujúcim sa podľa svedkov podarilo opäť obsadiť celý Maidan a priblížili sa k budove parlamentu a k prezidentskému palácu. Bezpečnostné sily evakuovali hlavnú vládnu budovu, ktorá sa nachádza v blízkosti námestia. Televízne zábery ukazujú, že demonštranti zajali niekoľkých policajtov. Hlavní opoziční lídri považujú násilie za provokáciu zo strany vlády. "Obnovenie násilia v čase prímeria je plánovaná provokácia zo strany úradov proti pokojným demonštrantom," píše sa vo vyhlásení Vitalija Klička. 

Nové násilie viedlo aj k preloženiu schôdzky ministrov zahraničných vecí Francúzska, Poľska a Nemecka s Janukovyčom. Stretnutie presunuli z prezidentského paláca na neznáme "bezpečné miesto". Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier a Radoslaw Sikorski neskôr odcestujú do Bruselu, kde sa zúčastnia na mimoriadnom zasadnutí ministrov zahraničia EÚ. Hlavnou témou je kríza na Ukrajine a prípadné prijatie sankcií voči jej predstaviteľom. Zvažované sankcie, ktoré sa podľa zdrojov v záujme pokračovania dialógu nemajú týkať samotného Janukovyča, majú zahŕňať cestovné obmedzenia a zmrazenia účtov ako aj zákaz vývozu zbraní a policajného vybavenia na Ukrajinu.

Ukrajinský minister vnútra Vitalij Zacharčenko nariadil dnes vyzbrojenie príslušníkov polície, informovala agentúra Reuters.
"Podpísal som rozkaz a polícia dostala zbrane, ktoré budú použité v súlade so zákonom," uviedol Zacharčenko vo vyhlásení, zverejnenom na stránke jeho rezortu. Minister zároveň vyzval demonštrantov, aby odovzdali zbrane. Od opozičných lídrov žiada, aby odsúdili akcie radikálov. Objavili sa aj správy, že protivládni demonštranti zajali v Kyjeve približne 100 policajtov. Informoval o tom denník London Evening Standard, ktorý sa odvolal na ukrajinské ministerstvo vnútra. Podľa denníka panujú obavy, že bude nasledovať tvrdá reakcia zo strany vlády. Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na svedkov uviedla, že policajtov zbili a zmocnili sa ich radikáli, ktorí boli zamiešaní medzi demonštrantmi.Podľa najnovšej správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na rezort vnútra, demonštranti zadržiavajú 67 policajtov. "Na oslobodenie rukojemníkov má polícia právo použiť zbrane," uviedlo ministerstvo, podľa ktorého sú traja ďalší policajti nezvestní.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona