ONLINE Referendum o ochrane rodiny prebieha pokojne: Hlasujú aj politické osobnosti

NETKY.SK • 7 Február 2015, 22:00 • 2 min
ONLINE Referendum o ochrane rodiny prebieha pokojne: Hlasujú aj politické osobnosti

BRATISLAVA - Na Slovensku sa dnes o 07.00 h otvorili referendové miestnosti. Občania sa môžu v plebiscite vyjadriť k trom otázkam, ktoré súvisia s manželstvom, adopciami detí a sexuálnou výchovou na školách.

slovakia

left justify in out

20:32 - Prezident Andrej Kiska odovzdal svoj hlas až večer

Prezident SR Andrej Kiska sa dnes referenda zúčastnil v rodnom Poprade, čas na odovzdanie hlasu si však našiel až večer krátko po 20. hodine. „Ľudia využili svoje ústavné právo a zorganizovali toto referendum. Ja cítim smútok a rozčarovanie z toho, čo toto referendum pre našu krajinu všetko prinieslo,“ konštatoval Kiska.
      

K samotnému referendu sa dnes viac vyjadrovať nechcel. Ďalšie podrobnejšie informácie, týkajúce sa jeho postoja i výsledkov hlasovania, zverejní podľa jeho slov až v pondelok 9. februára. Ako ďalej dodal, referenda sa zúčastnil až vo večerných hodinách, keďže hostil návštevu z Moravy.
     

„Prišli k nám, mali sme krásny deň, bolo krásne počasie, šli sme sa pozrieť na ľadové sochy na Hrebienku a užili sme si kopec zábavy na sánkarskej dráhe. Teraz pripravujeme večeru a budem sa návšteve venovať aj večer,“ uviedol prezident, ktorý sa referenda zúčastnil sám, bez členov rodiny. Svoj hlas odovzdal v okrskovej miestnosti na Mestskom úrade v Poprade.

 

img

 

16:53 - Fico odovzdal hlas na základnej škole na Majerníkovej ulici

Referenda sa zúčastnil aj premiér Robert Fico. Dnes popoludní odovzdal svoj hlas v referendovej miestnosti na základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave. "Na otázky odpovedal premiér slobodne," informovala TASR Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer-SD.
      

Občania sa v referende vyjadrujú k trom otázkam, a síce, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou; či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.
      

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.

 

16:31 - Referendové miestnosti v okrese Dunajská Streda zívajú prázdnotou

V dunajskostredskom okrese referendum prebieha bez problémov, účasť je však mimoriadne nízka. Je tomu tak aj V Dunajskej Strede, v mestskej časti Malé Blahovo. Potvrdila to predsedníčka referendovej komisie číslo 19, Mária Balogh. 
      

„Prvýkrát som predsedníčkou komisie, doteraz som bola len členkou, ale na takúto nízku účasť sa nepamätám,“ konštatovala. Dodala, že v referendovej miestnosti sa sem-tam objavia dvaja - traja, väčšinou zo strednej a staršej generácie. „Komunálne voľby boli pre voličov zaujímavejšie,“ podotkla. Podľa jej ďalších slov väčšina ľudí ovláda spôsob hlasovania, ale sú aj takí, ktorým treba vysvetliť pravidlá.
      

„Zatiaľ je všetko v poriadku, referendum prebieha v pokojnej atmosfére,“ charakterizoval dnešné referendum predseda Obvodnej komisie pre referendum v Dunajskej Strede Róbert Bokros.
      

Ako povedal, ťažko jednoznačne pomenovať dôvody nízkej účasti. „Možno referendum bolo nedostatočne medializované alebo prístup ľudí je negatívny, a preto nemajú záujem vyjadriť sa k otázkam rodiny. Otázky pre niektorých ľudí sú veľmi citlivé. Neviem, či naša spoločnosť je v súčasnosti na takej úrovni, aby sa relevantne mohla vyjadriť k danej problematike,“ povedal predseda Bokros.
      

„V našom dunajskostredskom okrese, kde nie všetci obyvatelia ovládajú dokonale slovenský jazyk, ľudia oprávnení hlasovať nie vždy rozumeli otázkam. Podľa pokynov Ústrednej komisie pre referendum ak občan požiada člena referendovej komisie o preklad, treba dbať na to, aby obyvatelia neboli ovplyvnení,“ doplnila podpredsedníčka obvodnej komisie Andrea Sátorová.
 

16:29 - Pacienti aj zamestnanci UNLP v Košiciach hlasovali do prenosnej urny

V priestoroch Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) na Rastislavovej ulici v Košiciach využilo možnosť zúčastniť sa referenda v čase od 14.00 h do 15.00 h šesť ľudí. Okrem hospitalizovaných pacientov využilo možnosť hlasovania do prenosnej urny aj niekoľko zamestnancov UNLP, ktorí sú v službe.
      

Ako pre TASR uviedla Martina Matečková z okrskovej komisie na ZŠ Gemerská v Košiciach, ľudia, ktorí mali záujem o tento spôsob účasti na dnešnom referende sa museli preukázať hlasovacím preukazom a občianskym preukazom.
      

Pre pacientku UNLP Ľudmilu Slivočkovú z Čerhova v okrese Trebišov je účasť v referende povinnosťou. „Zatiaľ mi môj zdravotný stav dovoľuje prísť k urne, ak by som nemohla, vyžiadala by som si prenosnú urnu k lôžku,“ uviedla pre TASR.
      

Podľa hovorkyne UNLP Ladislavy Šustovej si prenosnú urnu vyžiadal jeden pacient v nemocnici na Triede SNP a dvaja pacienti na pracovisku na Rastislavovej ulici. K nim sa pridali aj dvaja imobilní pacienti z Východoslovenského onkologického ústavu, ktorý je umiestnený v areáli UNLP na Rastislavovej ulici.
      

16:24 - Na hlasovaní sa zúčastnili aj rehoľníčky zo zoborských kláštorov

Možnosť zúčastniť sa na dnešnom referende využili aj sestry z Kongregácie služobníc Ducha Svätého ustavičnej poklony, ktoré sú pre farbu svojho rúcha známe aj ako ružové sestry. Práve v ich kláštore v Nitre na Šindolke otvoril nitriansky diecézny biskup Viliam Judák 1. februára nepretržitú adoráciu na úmysel referenda trvajúcu až do dnešného dňa. Na 24-hodinových modlitbách v kláštornej kaplnke sa zúčastňovali veriaci zo všetkých farností v Nitre. 
      

Ružové sestry žijú v kláštore asketicky a odlúčené od okolitého sveta. Kláštor je budovaný tak, aby rehoľníčky neprichádzali do priameho kontaktu s verejnosťou. Sú prísne uzatvorené a mimo kláštorný areál takmer nevychádzajú. Na referende sa však osobne zúčastnili. Ružové sestry hlasovali v okrsku na Základnej škole kráľa Svätopluka spolu s rehoľníčkami z rádu Vincentiek, ktoré majú svoj kláštor takisto na Šindolke pod Zoborom. Oslovené sestry nechceli komentovať dôvody, pre ktoré sa rozhodli zúčastniť sa na referende. Zhodli sa však na tom, že považovali za dôležité vyjadriť svoj názor. „Volili sme rodinu a život,“ povedala jedna z Vincentiek.
 

15:29 - Predseda NR SR Pellegrini hlasoval v Banskej Bystrici

Právo vyjadriť svoj názor v dnešnom referende využil aj predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini. Na referende sa zúčastnil v Banskej Bystrici, kde má trvalý pobyt, v okrskovej miestnosti na Základnej škole Bakossova ulica.
      

Po príchode do referendovej miestnosti sa zvítal s členmi okrskovej komisie a podal si s nimi ruky. Chvíľu musel počkať, kým dohlasujú občania, ktorí prišli skôr.
      

Ako na otázku TASR odpovedal, je rád, že referendum je už dnes. Kampaň, ktorá v predchádzajúcich dňoch vrcholila, mu pripadala "nie vždy vkusná a konfrontačná". Ako hlasoval, médiám neprezradil.

 

img

 

14:43 - Z fašiangového sprievodu smerovali mladí do referendovej miestnosti

Svoj názor v referende dnes v obci Horné Hámre v Žarnovickom okrese prišli vyjadriť aj mladí, ktorí od rána chodili po dedine vo fašiangovom sprievode. Počas prestávky, po ktorej sa vybrali aj do dolnej časti obce, sa stihlo niekoľko z nich zúčastniť i ľudového hlasovania.
      

Jedným z nich je 24-ročný Tomáš, ktorý účasť v referende berie ako povinnosť. "Od svojich 18 rokov som bol na každých voľbách. Keby všetci tí, čo hovoria, ako to idú sabotovať, prišli a dali nie, tak by to malo ten istý efekt, len by som to ja viac bral od nich, lebo je to také rozumnejšie ako sedieť doma a nevyjadriť sa," podotkol s tým, že kampaň pred referendom už miestami pociťoval ako nátlakovú. 
      

Obec Horné Hámre je podľa jeho slov jedna z mála, kde sa ešte tradícia fašiangového sprievodu udržiava. "Ideme v krojoch z domu do domu a na druhý deň ešte po vrchoch," vysvetlil s tým, že v každom dome zaspievajú a zahrajú. Domáci ich vítajú štedrým pohostením, kde nechýba pálenka, koláče či chlebíčky. 
      

V sprievode, ktorý tvoria približne 15 mladí ľudia, nechýbajú krojovaní mládenci, ktorí tancujú tradičný paličkový tanec a potom vyzvú do tanca aj domácich, či dievčatá v krojoch, ktoré spievajú.

 

13:51 - V obciach s veľkými rómskymi komunitami je účasť nízka

V Nitrianskom kraji zatiaľ referendum prebieha pokojne a bez problémov. Vo všetkých oslovených okrskoch boli hlasovacie miestnosti otvorené včas a členovia komisií, ani organizačné štáby na mestských a obecných úradoch nemuseli riešiť žiadne incidenty.
      

„Hlasovanie je pokojné a bezproblémové,“ uviedla Elena Kušteková z Mestského úradu v Leviciach. Rovnako zhodnotil priebeh referenda aj Marek Horvát, ktorý má na starosti jeho organizáciu na Mestskom úrade v Zlatých Moravciach. „Nemali sme doteraz hlásené žiadne incidenty. Podľa informácií z okrskových referendových komisií je účasť zatiaľ pomerne nízka,“ skonštatoval. Veľký záujem o referendum nejavia ani voliči v Topoľčanoch. „Účasť zatiaľ nie je veľmi veľká, ale ľudia postupne chodia a priebeh je pokojný, takže sme nemuseli riešiť žiadne podnety,“ informoval Milan Lisý z Mestského úradu v Topoľčanoch.
      

Záujem o dnešné referendum nehlásia ani z menších obcí kraja. V Šalove v okrese Levice je podľa pracovníčky poverenej zabezpečením referenda Alžbety Čerbovej účasť nízka. Nevylepšila ju ani početná rómska komunita, ktorá v obci žije. „Oni veľký záujem o referendá a voľby nemajú. S výnimkou komunálnych volieb, na tých sa zúčastňujú. Ale dnes tu máme nízku účasť,“ povedala.
      

O veľmi slabej účasti hovorí aj predsedníčka okrskovej referendovej komisie v Šarovciach v okrese Levice Miroslava Bakulová. Aj tu je medzi oprávnenými voličmi veľké percento Rómov, ktorí k voľbám zvyknú chodiť. Dnešné referendum ich však podľa Bakulovej nezaujalo. V Seliciach v Šalianskom okrese prebieha referendum pokojne a bez problémov. Účasť je však i v tejto obci nízka. Aj tu tvorí viac ako polovicu obyvateľov rómska komunita. Podľa slov členky okrskovej referendovej komisie Márie Fülöpovej však dnes k volebným urnám nechodia. „Zdá sa, že nemajú záujem. Referendum je pokojné, ale tá účasť zatiaľ naozaj nie je vysoká,“ skonštatovala.
 

13:13 - Figeľ hlasoval spolu so svojou ženou, verí v značnú účasť

Podpredseda Národnej rady SR a predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Figeľ sa dnes na obed zúčastnil spolu s manželkou referenda na Základnej škole Za kasárňou 2 v Bratislave. Otázky na dnešnom referende sa podľa neho týkajú každého. Dúfa preto, že účasť ľudí bude významná a bude odpoveďou na dôležitosť rodiny.
      

On sám sa referenda zúčastnil, pretože sa týka dôležitej témy. "Rodina je nielen základom spoločnosti, ale aj prvou civilizačnou inštitúciou. To, ako je definované a chápané nielen manželstvo, ale aj oprávnenia na osvojenia si adopcie a zodpovednosti pri výchove detí, je veľmi dôležité pre súčasnosť aj budúcnosť Slovenska," skonštatoval pre TASR Figeľ. 
      

Myslí si, že otázky sú nastavené tak, aby definovali názor. "Dúfam ale, že odpovede na ne budú dôležitým odkazom pre politické reprezentácie," podotkol.
      

Či referendum o ochrane rodiny prekvapí svojou účasťou, nevie povedať. "Netrúfam si hovoriť čísla, pretože Slovensko je veľmi rozmanité. Účasť bude zrejme slabšia v mestách, ale vyššia na vidieku. Možno nižšia na západe, ale vyššia na východe," dodal.

 

img

 

12:54 - Tuzemskí návštevníci Jasnej uprednostnili lyžovačku

Hoci slnkom zaliate zasnežené svahy najväčšieho slovenského lyžiarskeho strediska Jasná boli dnes od rána zaplnené nielen zahraničnými, ale i tuzemskými turistami, referendová miestnosť v horskom hoteli iba pár desiatok metrov od najbližšej zjazdovky zívala väčšinu času prázdnotou.
      

Možnosť vyjadriť svoj názor na položené tri otázky v referende o ochrane detí a rodiny využilo dopoludnia popri niekoľkých tamojších obyvateľoch iba zopár návštevníkov Demänovskej Doliny s hlasovacími preukazmi. Členovia miestnej referendovej komisie očakávajú podľa skúseností z volieb značný nárast záujmu v podvečerných hodinách.
      

„Neprišiel som do Jasnej na referendum, ale za výbornými lyžiarskymi podmienkami. Škoda, necítim potrebu zúčastniť sa tohto referenda, lebo nevidím žiadny praktický dosah tejto iniciatívy,“ skonštatoval otec mladej rodiny zo západného Slovenska. „Hlasovací preukaz som si vybavil, mám ho so sebou a určite ho využijem,“ dodal v opačnom duchu starší pán z Kysúc.
 

12:41 - Homosexuáli v Nitre o účasť na referende nemajú záujem

Väčšina nitrianskych homosexuálov sa na referende nezúčastní, tvrdí homosexuál Ľuboš z Nitry. Dôvodom je podľa jeho slov skutočnosť, že nechcú svojou účasťou na hlasovaní prispieť k úspechu referenda, ktoré podľa jeho názoru porušuje ľudské práva.
      

„Je jasné, že na referende sa zúčastňujú najmä ľudia, ktorí sú jednoznačne za klasický model rodiny. Pôvodne sme aj s partnerom zvažovali, že sa nebudeme skrývať, na referende sa zúčastníme a vyjadríme svoj postoj. No po debatách s ostatnými rovnako orientovanými priateľmi sme zmenili názor,“ potvrdil Ľuboš.
      

Je presvedčený, že referendové otázky nie sú správne formulované a nabádajú na jednoznačnú odpoveď. „Nikto z nás nemôže za to, aký sa narodil. S partnerom obidvaja pracujeme, plníme si všetky povinnosti, nemáme problémy so zákonom, nikoho neobmedzujeme, ani nikomu nevnucujeme svoj názor na život. Máme rovnaké povinnosti ako heterosexuáli, no nie práva. Nechceme od zákona nič viac, len to, čo majú ľudia okolo nás úplne prirodzene a nepotrebovali k tomu referendum,“ skonštatoval.
      

Domnieva sa, že názor verejnosti na homosexuálov do značnej miery deformujú podujatia ako napríklad Dúhový pochod. „To je len špička ľadovca, ktorá nie je obrazom života našej komunity. Som presvedčený, že väčšina z nás žije úplne normálne, nemá potrebu sa zviditeľňovať ani vykrikovať do sveta svoju inakosť,“ dodal Ľuboš.

 

12:34 -  V bratislavskej Petržalke sa hlasovania domáhajú aj cudzinci

Priebeh referenda v bratislavskej mestskej časti Petržalka je zatiaľ pokojný. "Zásadné problémy sme zatiaľ nezaregistrovali. Najčastejšie riešime to, že sa referenda domáhajú zúčastniť ľudia, ktorí nemôžu, lebo nie sú občanmi Slovenskej republiky," povedala pre TASR Denisa Paulenová z Oddelenia organizačných vecí Miestneho úradu (MÚ) Bratislava-Petržalka.
      

Zatiaľ pokojnú atmosféru potvrdzujú aj členovia niektorých referendových komisií na Základnej škole Pankúchova 4 v Petržalke. Referenda sa podľa nich doteraz zúčastnili väčšinou starší ľudia, ale prišli aj mladšie ročníky. Dôchodkyňa Eva Chovancová sa hlasovania zúčastnila, aby vyjadrila podporu rodine. "Rodinu predsa tvorí otec, mama a deti," povedala pre TASR.
      

Roman, ktorý patrí medzi mladšiu generáciu, nesúhlasí s tým, aby štát zasahoval do výchovy dieťaťa v oblasti sexuálnych a etických otázok. "Je to proti môjmu presvedčeniu. Rodič má predsa výsostné právo rozhodovať o tom, čo sa bude jeho dieťa učiť a čo nie," podotkol.
      

Peter, ktorý hlasoval na Základnej škole Holíčska 50 s referendovými otázkami nesúhlasí. "Neriešia problémy tejto spoločnosti a predovšetkým rodiny. Referenda som sa ale zúčastnil, je to predsa len istý prvok demokratickej spoločnosti a každý sa má právo rozhodnúť," dodal.
      

V Petržalke sa hlasuje do 22.00 h v 55 okrskoch. Svoj hlas tu môže odovzdať 97.592 občanov. Podľa Paulenovej MÚ Petržalka vydal 834 hlasovacích preukazov.
 

12:30 - V obci Lendak pod Tatrami hlasovali ľudia už od skorého rána

V obci Lendak v okrese Kežmarok chodili obyvatelia k urnám od skorého rána. "Už o 7. hodine, keď sme otvorili volebnú miestnosť, prišli prví piati ľudia. Predpokladáme, že prvý väčší nával príde po rannej svätej omši, ktorá sa začala o 6.30 h a potom aj po večernej omši," uviedla predsedníčka okrskovej komisie číslo 1 v Lendaku Justína Gáliková.
      

Presne tak sa aj stalo a už krátko po 7.30 h sa referendová miestnosť na obecnom úrade zaplnila ľuďmi. Tí čakali jednak v rade na registráciu u členov komisie a potom aj v rade pred plentou. V Lendaku sú dohromady tri okrsky, kde môžu občania vhodiť lístok v referende o rodine. Právo hlasovať má cca 3500 Lendačanov. Ľudia podľa Gálikovej chodievajú k urnám priebežne počas celého dňa, viac je ich však pred rannou a  večernou svätou omšou, keď idú z kostola.
      

O referende sa v Lendaku pod Belianskymi Tatrami dosť veľa hovorilo, dokonca aj miestny starosta spolu s poslancami obecného zastupiteľstva na internete vyzývali ľudí, aby išli hlasovať. "Starší ľudia sa o to veľmi nezaujímali, ale pred referendom boli všelijaké hlášky a informácie o tom, takže ľudia vedia, čo majú robiť a myslím si, že prídu k urnám. Mali sme obecné zastupiteľstvo a tam vzišla taká iniciatíva, aby sme to vyhlásili aj v miestnom rozhlase, pretože je to dôležité. Myslím si, že je to v poriadku, že sa tak udialo, veď je to oznam pre ľudí," konštatovala Gáliková.
      

Obec Lendak je známa svojím vysokým zastúpením veriacich. Veľa z nich dnes prišlo k referendovým urnám v krojoch. "Išli sme z kostola, tak sme prišli, a rovno odtiaľ idem dnes ešte na svadbu. Je dobré sa nahodiť do kroja, to je náš typický lendacký kroj, ktorý je veľmi drahý a musím si dávať pozor, aby som ho nezničila," zdôraznila jedna zo starších Lendačaniek. V kostole sa na omši dokonca modlili za dobrý priebeh referenda. Priamy prenos zo svätej omše mohli v priamom prenose sledovať aj členovia okrskovej volebnej komisie. 
      

"Ja som tiež prišla rovno z kostola a teraz bude môj deň pokračovať ako každý iný, čosi porobím okolo domu, splním si svoju povinnosť," uzavrela Veronika Gáliková, ktorá má síce trvalý pobyt na Štrbskom Plese, vybavila si však voličský preukaz, keďže je Lendačanka. 

 

12:27 - Na Luniku IX je o hlasovanie tradične nízky záujem

Veľmi malý záujem sprevádza dnes referendum na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX v Košiciach. Volebná miestnosť bola od rána okrem členov okrskových komisií väčšinou prázdna, za prvé štyri hodiny prišlo odvoliť len zopár záujemcov.
      

V dvoch okrskoch na Luniku IX je zapísaných celkovo 3830 voličov, hlasuje sa v priestore materskej školy. "Referendum prebieha zatiaľ v poriadku, neboli žiadne podnety, sťažnosti či problémy," uviedol pre TASR predseda okrskovej komisie č. 1 Peter Palla. Podľa doterajšieho priebehu očakáva účasť približne na úrovni referenda z roku 2010, kedy v tejto mestskej časti Košíc prišlo hlasovať 37 záujemcov.
      

Členovia komisií sa stretli aj s otázkami, o čo vlastne pri dnešnom hlasovaní ide. "Prišli sem dvaja mladí oprávnení voliči spýtať sa, ohľadom čoho sú tieto voľby, čo sa volí. Tak sme ich usmernili, že ide o referendum, a oni reagovali, že o to nemajú záujem a odišli," poznamenal Palla.
      

Na Luniku IX vládne od rána za slnečného počasia pokojná atmosféra. Sídlisko je známe rekordne nízkou účasťou voličov na voľbách, výraznejší záujem tu vzbudzujú len voľby starostu a miestnych poslancov.  

 

12:25 - Seniorov témy referenda zaujali, možnosť hlasovať preto využili

Účasť na dnešnom referende berú ako svoju povinnosť viacerí oslovení dôchodcovia, ktorí prišli odovzdať svoj hlas v Zariadení pre seniorov Zobor. Tunajší obyvatelia majú o účasť na voľbách už tradične veľký záujem. Členovia volebnej komisie z okrsku číslo 28 za nimi preto aj dnes prišli s volebnou urnou. 
      

"Naši klienti sa aktívne zaujímali, o aký druh referenda ide, aké sú jeho témy. V priebehu predchádzajúcich dní boli informovaní zo strany personálu, o čo ide, kde sa budú konať voľby a kedy príde prenosná urna. Z celkového počtu 159 klientov je v našom zariadení oprávnených voliť okolo 40 ľudí," uviedla pre TASR riaditeľka Správy zariadení sociálnych služieb v Nitre Viera Škablová.
      

Pracovníci zariadenia vytvorili pre voličov i členov okrskovej komisie volebnú miestnosť s dvoma hlasovacími miestami. "Okrem toho ale máme aj imobilných klientov, z ktorých šesť je oprávnených voliť, takže sa s urnou pôjde aj za nimi, aby sme im umožnili zúčastniť sa," povedala Škablová. Podľa jej slov majú záujem o účasť na referende predovšetkým mladšie ročníky seniorov. "Tí sa o to aktívne zaujímali, chceli vedieť aký to má význam, čomu to slúži. Majú, samozrejme, informácie z médií, ale často sa pýtali aj nášho personálu," dodala Škablová.
      

Seniori, ktorí sa dnes na referende zúčastnili, spomínali ako hlavný dôvod ochranu rodiny a detí. "Chcem, aby to bolo všetko v poriadku, tak ako to má byť. Aby rodiny mohli normálne fungovať," uviedla jedna z klientok zariadenia. "Deti má vychovávať mama a otec, tak je to dané prírodou, preto som dnes prišiel hlasovať," zdôvodnil svoje rozhodnutie jeden z voličov krátko po hlasovaní.

 

12:20 - UKR riešila plagáty a pútače pri hlasovacích miestnostiach

Ústredná komisia pre referendum (UKR) sa na svojom dopoludňajšom zasadnutí zaoberala celkovo šiestimi podnetmi. Podľa riaditeľky odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Evy Chmelovej ani jeden z nich nebol závažný.
      

UKR sa musela zaoberať podnetom, ktorý upozorňoval, že pri hlasovacích miestnostiach boli umiestnené plagáty alebo pútače, ktoré navádzali ľudí na určitý druh hlasovania. "Ústredná komisia skonštatovala, že je zakázané presviedčať za určitý spôsob hlasovania v budovách, kde sídlia okrskové komisie a v ich bezprostrednom okolí," informovala Chmelová. Komisia zároveň vyzvala okrskové komisie, ak je to možné, aby sa postarali o odstránenie takýchto plagátov.
      

Ďalšie podnety, ktoré smerovali na UKR, upozorňovali napríklad na zlé informovania voličov v médiách, na nesprávnu aktualizáciu zoznamu voličov v obciach, či delegovanie členov do okrskových komisií.
      

Členovia UKR sa nateraz rozišli do terénu, aby skontrolovali priebeh hlasovania v jednotlivých okrskoch. Najbližšie sa stretnú o 17.00 h.

 

12:15 - Igor Matovič hlasoval v Trnave s manželkou a deťmi

Predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič bol odovzdať svoj hlas v dnešnom referende v mieste svojho bydliska v Trnave spolu s manželkou Pavlínou a dvoma deťmi.
      

Rozhodovanie bolo pre neho jednoznačné. "Ja sa vždy snažím zastávať slabších a v tomto prípade, keď to zúžim na druhú otázku, je to o práve slabších - detí - na mamu a otca," povedal pre TASR po hlasovaní. Dodal, že ľudia sa snažia iniciátorom referenda podsúvať, že ide o hlasovanie o právach menšín. "Ale v prípade adopcie sa stretávajú dve práva - právo detí na mamu a otca a dospelých na možnosť adoptovať si deti. V tomto prípade musíme uprednostniť slabších, a to sú deti," dodal Matovič.
      

Referendum bude podľa neho bez ohľadu na to, aký bude výsledok, úspešné. Matovič sa domnieva, že účasť bude dramaticky vyššia ako mal počet voličov prezident A. Kiska alebo koľko hlasov dostal Smer-SD v posledných parlamentných voľbách. "Ak sa vyjadria 1,5-2 milióny ľudí, tak je obrovský mandát pre politika, ktorý sa bude tejto téme venovať," dodal predseda OĽaNO.

 

12:14 - Obyvateľov rázovitej obce Horná Mariková referendum nerozhádalo

Referendum o rodine obyvateľov rázovitej podhorskej obce Horná Mariková pod hrebeňmi Javorníkov v Považskobystrickom okrese nerozhádalo. Podľa starostu obce Miroslava Hamara pred referendom medzi obyvateľmi nezaznamenal ani jediný problém a verí, že ľudia na referendum prídu. 
      

„Jedinú volebnú miestnosť v obci otvorili presne o siedmej ráno. Verím tomu, že ľudia sa referenda zúčastnia, nikoho k účasti nenútime, nikomu nebránime, takže verím, že referendum bude mať nerušený priebeh. Sme prestarnutá obec, väčšina obyvateľov je už po polovičke života, máme tu viac ako 200 dôchodcov, takže určite tam budú skôr také konzervatívne názory,“ skonštatoval Hamar.
      

Aj vďaka peknému počasiu a bohatej snehovej nádielke sa dnes od rána plní aj tamojšie lyžiarske stredisko Ski Ráztoka. Okrem ideálnej lyžovačky dnes Hornomarikovčanov, ale aj obyvateľov Považskej Bystrice či neďalekého Púchova prilákala do strediska aj tradičná zabíjačka na svahu. „Zabíjačka bola naplánovaná skôr ako referendum, ale ľudia majú možnosť vyjadriť sa v referende celý deň, takže myslím, že mnoho ju využije,“ doplnil Hamar s tým, že v novembrových komunálnych voľbách bola účasť v obci asi 70 percent.
      

Postoj lyžiarov k referendu je rôzny. Považskobystričana Michala Behra referendum nezaujíma, nezúčastnil by sa ho, ani keby nešiel lyžovať. Ivan Gašparík z Hornej Marikovej svoj hlas v referende odovzdá. „Na referendum pôjdem po lyžovačke. Mám v tom jasno a k otázkam v referende sa chcem vyjadriť. Chodím na všetky voľby a referendá, toto nebude výnimkou,“ zdôraznil Gašparík. 
      

Ideálne počasie využila na lyžovačku aj Púchovčanka Katarína Tomanová. „Referendum sa skončí o desiatej večer, všetko stíhame. Každý si to vo svojom svedomí rozmyslí, či pôjde, alebo nepôjde, ale ja naň pôjdem isto,“ dodala Tomanová.

 

12:13 - Lyžiari na Orave si užívajú, väčšina sa hlasovať nechystá

Lyžiari na Kubínskej holi si užívajú výborné snehové podmienky a slnečné počasie, z deviatich oslovených len dvaja uvažujú, že pôjdu na referendum. „Od novembra čakáme na takúto lyžovačku. Zvykneme sem chodiť na taký predĺžený víkend a akurát to vyšlo cez referendum. Keby sme boli doma, možno by sme s manželkou išli, ale priznám sa, ani neviem, či sa dá hlasovať aj v inom meste,“ povedal Bratislavčan Peter Kucharčík s rodinou. Dolnokubínčanka Iveta Habláková sa po lyžovačke chystá s manželom a deťmi ešte do akvaparku. „Som rada, že deti si môžu celý víkend užiť tatina, chodí na týždňovky do Čiech. O referende sme ani nehovorili. Nie, nepôjdeme,“ povedala Iveta. Referenda sa nezúčastní ani Martinčan Dušan Pobuda. „Fakt som sa nevedel rozhodnúť, či ísť alebo nie. Voličský preukaz som si nevybavoval. Večer sa vraciam do Martina, ale s kamošmi si ešte chceme ísť sadnúť na pivo, takže už asi nie,“ povedal Pobuda. Vysokoškolák Braňo Mayer sa odpovedať na otázky v referende o ochrane rodiny chystá. „Dúfam, že to stihnem. Voliť som ešte nikdy nebol, aj keď osemnásť som už mal dávno. Ale toto, myslím si, je dôležitejšie ako politika,“ uviedol pre agentúru SITA.

 

Dnes je na celom Slovensku v prevádzke viac ako sto lyžiarskych stredísk. Podľa Ľubice Stykovej zo spoločnosti SITOUR lyžiarske podmienky sú na niektorých svahoch pokrytých len prírodným snehom dobré, väčšina areálov však hlási veľmi dobré podmienky na lyžovanie. 

 

Referendum o ochrane rodiny sa začalo dnes o 7:00 a potrvá do 22:00. Koná sa na základe petície Aliancie za rodinu. Tí, ktorí prídu k referendovým urnám, môžu odpovedať na tri otázky: 1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? 2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? 3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom? 

 

12:12 - V Šenkviciach hlasoval iniciátor referenda Anton Chromík

Svoj hlas prišiel dnes predpoludním odovzdať aj jeden z iniciátorov referenda Anton Chromík z Aliancie za rodinu, hlasoval vo volebnej miestnosti v šenkvickej materskej škole.
      

Ako sa vyjadril, "referendum je už teraz úspešné. Tešíme sa tomu, že sme na Slovensku mohli rozhodnúť a rozhodujeme my o tom, čo je pre naše deti dôležité. Verím, že ľudia vedia, že toto je veľmi dôležité hlasovanie. Myslím si, že je potrebné mať slušnú férovú diskusiu a dôležité je, aby ľudia sami rozhodovali o veciach, ktoré sa ich týkajú".
      

Z iniciatívy Aliancie za rodinu sa vyzbieralo takmer 400.000 podpisov na petičných hárkoch za vypísanie referenda. Do kampane sa zapojilo 10.000 dobrovoľníkov po celom Slovensku, niekoľko tisíc prispievateľov a sympatizantov. Referendum podporilo vyše 140 organizácií na Slovensku a viac ako 50 organizácií tretieho sektora z rôznych krajín Európy a sveta. Celosvetovú podporu slovenskému referendu vyjadrilo viac ako 91.000 občanov, väčšinou Európanov, ktorí sa podpísali pod petíciu prostredníctvom stránky citizengo.org.

 

12:10 - Model fungovania rodiny si deti berú na celý život,tvrdí B.Mikulcová

Právo vyjadriť svoj názor v referende si dnes nenechala ujsť ani Božena Mikulcová zo Semerova v okrese Nové Zámky. Má päť detí, štyri v pestúnskej a jedno v profesionálnej starostlivosti. Spolu s manželom začali fungovať ako pestúnska rodina pred takmer pätnástimi rokmi, profesionálnymi rodičmi boli o polovicu menej.
      

"Po manželovej nedávnej smrti sme dlho mali problém dostať sa späť do normálneho života. Deti potrebujú v rodine obidva vzory, potrebujú vidieť úlohu otca aj matky v rodine. Model fungovania rodiny, ako ho poznali, si berú so sebou na celý život. Každý z rodičov má svoje úlohy a každý dokáže odovzdať deťom do života niečo iné," vyjadrila svoj názor Mikulcová.

 

12:03 - Odsúdení záujem o účasť na referende nemajú

Odsúdení, ktorí si odpykávajú tresty vo väzniciach na území Nitrianskeho kraja, o účasť na referende záujem nemajú. Požiadavka na prenosnú urnu doteraz neprišla z Ústavu na výkon väzby v Nitre, ani zo ženskej väznice Nitra-Chrenová. TASR to potvrdila Ivana Buranská poverená zabezpečením referenda na Mestskom úrade v Nitre.
      

"Doteraz nás o urnu nikto nepožiadal, iba ráno boli členovia okrskovej komisie na polícii na Kalvárii, kde chcel s voličským preukazom hlasovať jeden zo zadržaných," uviedla Buranská. Záujem o účasť na referende doteraz neprejavili ani odsúdení vo väznici v Želiezovciach. "Mali k nám prísť členovia okrskovej komisie s prenosnou urnou, ale nikto nepožiadal o hlasovací preukaz. My sme opakovane ešte dva dni pred referendom prechádzali zoznamy oprávnených voličov, ale nikto z nich neprejavil záujem," povedal vedúci organizačného a právneho oddelenia v Ústave na výkon väzby v Želiezovciach Norbert Botka. Jeho slová potvrdila aj Mariana Dobrovická z Mestského úradu v Želiezovciach. "Nemali sme požiadavku na prenosnú urnu. S vedením väznice sme sa dohodli, že ak by v priebehu dňa počas návštev niekto priniesol hlasovací preukaz pre niektorého z odsúdených, tak nás požiadajú a my, samozrejme, urnu zabezpečíme, ale zatiaľ takáto požiadavka nebola," uviedla Dobrovická.

 

11:59 - Trnavčania využili cestu z omše na hlasovanie v referende

Okrsok na cirkevnej Základnej škole Angely Merici v Trnave má pre hlasovanie v referende takmer strategický význam. Je umiestnený medzi viacerými kostolmi v centre mesta a tak prvého voliča v ňom uvítali dnes takmer súbežne s otvorením referendovej miestnosti. Dôvodom bolo, že ľudia využili cestu na omšu zároveň na odovzdanie svojho hlasu v plebiscite.
      

"Chodia hlasovať naprieč vekovými kategóriami, podľa času, kedy prišli, sme vedeli, či idú z omše od jezuitov či františkánov," povedal predseda komisie Viktor Križan. V zozname občanov má komisia aj cirkevné osoby, ktoré bývajú vo viacerých objektoch rímskokatolíckej cirkvi v okolí. Križan však neposkytol informáciu, či už boli hlasovať v referende. V okrsku je zapísaných viac ako 2000 oprávnených občanov.

 

11:55 - V okresoch R. Sobota a Revúca prebieha referendum bez problémov

V okresoch Rimavská Sobota a Revúca prebieha hlasovanie zatiaľ pokojne a obvodná komisia pre referendum neeviduje nijaké sťažnosti. TASR to potvrdil jej predseda Ján Caban.
      

"Doteraz sme nezaznamenali žiadny problém ani negatívne prejavy," uviedol predseda. Podľa jeho slov komisii neboli nahlásené žiadne podnety a nedostatky nezistili ani traja členovia komisie, ktorí vykonali kontrolu priamo v okrskoch. Okresy Rimavská Sobota a Revúca tvoria jeden referendový obvod, spolu sa v nich nachádza 208 okrskov v 149 obciach. V Rimavskosobotskom okrese bolo vytvorených 145 okrskov v 107 obciach a v Revúckom 63 okrskov v rámci 42 obcí.

 

11:53 - V Trnave hlasujú aj ľudia bez domova

Právo vyjadriť svoj názor v referende využívajú v Trnave aj bezdomovci. Hlasovať môžu v jedinej referendovej miestnosti, ktorá je na prízemí mestského úradu na Trhovej ulici. viacerí k referendovým urnám už prišli. Títo ľudia majú ako miesto trvalého pobytu mesto Trnava, nie vždy sú to však ľudia z ulice či okraja spoločnosti. V Trnave je vytvorených 29 referendových okrskov a rovnaký počet otvorených miestností na hlasovanie. Dokumentáciu potrebnú k referendu komisiám odovzdával už o pol piatej ráno primátor Peter Bročka.

 

11:20 - O referendum majú záujem aj rehoľné sestry

Na dnešnom plebiscite sa zúčastňujú aj rehoľné sestry a seminaristi z Gréckokatolíckeho kňazského seminára blahoslaveného biskupa Pavla Petra Gojdiča. Záujem zúčastniť sa referenda prejavili aj staršie a imobilné rehoľné sestry z Domu sv. Kozmu a Damiána pri Kongregácii sestier služobníc nepoškvrnenej Panny Márie, ktoré volili do prenosnej urny. Išli za nimi členovia z volebného okrsku č. 31 na Sládkovičovej ulici v Prešove.

 

V ich okrsku majú zapísaných vo volebných zoznamoch 1001 oprávnených voličov. Patria tu občania viacerých ulíc z oblasti nazývanej Táborisko. Volebnú miestnosť otvorili načas, referendum prebieha bez rušivých vplyvov. 

 

Za prvé dve hodiny prišlo k urnám 34 ľudí. Boli medzi nimi aj štyria voliči s hlasovacím preukazom. Hneď ráno prišlo na plebiscit aj niekoľko seminaristov. Podľa ich vyjadrenia väčšina z nich sa však na plebiscite zúčastní v mieste svojho bydliska. Osobne boli voliť aj rehoľné sestry z dvoch zariadení, ktoré sídlia v okolí. 

 

Do volebnej miestnosti prichádzali voliči v rôznom veku. Silvia Ernstová pre agentúru SITA povedala, že je tu s manželom. Zvyšok rodiny ešte príde. „Pokiaľ viem, celá rodina sa chce zúčastniť referenda. Rozhodli sme sa tak preto, že vyznávame takéto hodnoty. Rodina je pre nás na prvom mieste, a preto sme prišli,” povedala. V Prešove môžu občania voliť v 50 okrskoch. Radnicu požiadalo o vydanie hlasovacieho preukazu okolo 600 občanov.

 

11:04 - Na Donovaloch hlasuje viac hostí než domácich

V obci Donovaly v Banskobystrickom okrese, ktorá patrí medzi najznámejšie lyžiarske strediská na Slovensku, sa na referende zatiaľ zúčastňuje viac návštevníkov s voličskými preukazmi než obyvateľov obce, účasť však nie je vysoká. Do 10:30 tam podľa informácií agentúry SITA prišlo hlasovať sedem hostí s voličskými preukazmi, zo 170 Donovalčanov oprávnených voliť prišli šiesti. Miestni veriaci však zvyknú chodiť voliť až po večernej svätej omši a lyžiari s voličskými preukazmi tiež až večer po lyžovačke. Na donovalské zjazdovky dnes príjemné slnečné počasie prilákalo množstvo lyžiarov.

 

11:00 - Väčšina klientov z Domu na pol ceste pôjde hlasovať

Okolo 15 z celkového počtu 25 klientov z Domu na pol ceste, ktorý funguje v rámci centra Dorka Košice, si vybralo voličské preukazy a zúčastní sa na dnešnom referende. V dome na pol ceste žijú mladí dospelí, ktorí vyrastali v detskom domove, no už dosiahli vek 18 rokov a v domove žiť nemôžu.

Z diskusie s mladými ľuďmi vyplynulo, že väčšina z nich preferuje usporiadanie klasickej rodiny otec – mama. Podľa ich mienky dieťa má vyrastať v kompletnej rodine. Rodičia by mali byť vzormi pre svoje deti. 

 

Ako uviedol Robo, vyrastal síce v detskom domove, no mal kamarátov, ktorí mali otca aj mamu. Chodil k nim návštevu a veľmi sa mu to páčilo. „Raz by som chcel mať aj ja svoju vlastnú rodinu, svoje deti, o ktoré sa chcem starať, aby vyrastali v klasickej rodine,“ hovorí Robo. 

 

Podľa Júliusa má dieťa vyrastať v harmonickej rodine. „Rodičia by sa mali snažiť, aby z ich detí vyrástli vyrovnaní ľudia. Ak v rodine chýba jeden z rodičov, je to problém,“ povedal Július.  „Homosexuálny pár nevie preniesť na dieťa tú skutočnú rodičovskú lásku. Zastávam tento názor, hoci poznám niekoľkých homosexuálov v mojom okolí. Väčšinou sú to takí istí ľudia ako ostatní, niekedy sú viac empatickí, no sú iní,“ povedal Kamil. Ďalší doložil, že homosexuál nemôže dať dieťaťu materinskú lásku. Podľa viacerých je pre dieťa lepšie vyrastať v detskom domove, ako keby ho mal vychovávať homosexuálny 

 

Ako uviedli, väčšina z nich nemá homofóbne sklony, akceptujú ľudí s inou sexuálnou orientáciou a nemajú proti týmto ľuďom vážne výhrady. Dokonca s nimi v jednej komunite žije aj Roland, ktorý je gay. Roland uviedol, že on sa referenda nezúčastní. 

 

„Už sme dospelí a máme na veci vlastný názor. Myslím si, že sme v demokratickom štáte a môžeme slobodne povedať svoj názor, čo považujeme za manželstvo, ako má vyzerať rodina,“ povedal Robo. Doložil, že aj preto sa zúčastní referenda. 

 

Riaditeľka Jolana Šuleková uviedla, že so skupinou mladých ľudí systematicky pracujú a snažia sa ich orientovať aj v rôznej problematike, o ktorej sa v škole neučí, debatovať o rôznych témach, aby mladí získavali poznatky aj zo spoločenskej oblasti. 

 

10:50 - Redemptoristi v Podolínci sa za výsledok ráno modlili

Redemptoristi z kláštora v Podolínci v okrese Stará Ľubovňa tvrdia, že rodinám treba pomáhať stále. Nechcú aby bolo manželstvo iba projektom. Ako pre agentúru SITA povedal jeden z nich, páter Michal Zamkovský, dnes na referendum hlasovať pôjdu, ráno sa za jeho výsledok modlili s veriacimi v kostole.

„Sme tu traja, jeden spolubrat dnes pricestuje z Rakúska, ďalší je na Orave, ale je z Kežmarku, a tiež príde,“ tvrdí Zamkovský. On sám má vycestovať na misie, najskôr sa však chystá na referendum. „Svätý Ján Krstiteľ bránil manželstvo až po vyliatie krvi, aj my ho máme obraňovať,“ povedal ďalej. Povzbudil k tomu nielen veriacich, ale aj miestne spoločenstvo Rieka života.

 

Redemptoristi často cestujú po celom Slovensku, stretávajú sa s rodinami v kríze. Ako Zamkovský povedal, uvedomujú si, že mladá generácia už sobáš a manželstvo vníma inak. Rovnako je to aj v prípade referenda. „Myslím si, že tu ide o budúcnosť, o niečo, čo by malo chrániť do budúcna. Rodinám máme pomáhať stále, musíme sa im venovať, aby manželstvo nebolo sobášom uzavretý projekt, ale snažíme sa ich sprevádzať,“ uviedol. Na misiách majú vždy špeciálne príhovory venované otcom, matkám, mladým, ale aj manželom. 

 

Redemptoristi sa v súčasnosti často stretávajú aj práve s rodičmi detí s inou orientáciou, ktoré žijú s osobou rovnakého pohlavia. „Je to aj pre nás niečo nové, niekedy nevieme, ako zareagovať,“ povedal Zamkovský. Za potrebné považuje referendum na podporu rodiny rovnako ženská vetva tejto rehole. Desať rehoľných sestier, redemptoristiek, z kláštora v Kežmarku sa naň dnes chystá. „Referendum podľa mňa nie je zbytočné, a myslím si, že takýto názor majú aj iné sestry, preto sa na ňom chceme zúčastniť,“ uviedla ich predstavená Monika Romaňáková

 

10:36 - V Plaveckom Štvrtku je referendum pokojné

V obci Plavecký Štvrtok má referendum pokojný priebeh. "Prichádzajú ľudia všetkých vekových kategórií, mierne prevažujú starší ľudia," uviedol pre TASR člen okrskovej referendovej komisie Daniel Petrík.
      

Podľa starostu obce bude účasť nižšia ako pri voľbách. "Dnešné referendum je podľa mňa dôležité, no očakávam predsa len nízku účasť," uviedol starosta Plaveckého Štvrtka Ivan Slezák. 
      

Tí, ktorí sa rozhodli na referende zúčastniť, pre TASR uviedli, že ich motivuje snaha vyjadriť sa za zachovanie súčasného stavu na Slovensku a podpora tradičnej rodine. "Okrem toho, myslím si, že je to aj moja občianska povinnosť, vyjadriť svoj názor, tak ako pri voľbách," uviedla pre TASR pani Mária.
      

V Plaveckom Štvrtku je jeden hlasovací okrsok, právo hlasovať v referende má 1902 obyvateľov obce.

 

10:20 - V 110 okrskoch žiarskeho obvodu prebieha referendum bez problémov

Bez problémov a na čas sa začalo hlasovanie v dnešnom referende v obvode Žiar nad Hronom, ktorý má celkom 110 okrskov. Predsedníčka obvodnej komisie pre referendum v Žiari nad Hronom Mariana Ciglanová potvrdila, že dnešné ľudové hlasovanie prebieha pokojne. 


V okresoch Žarnovica, Žiar nad Hronom a Banská Štiavnica, ktoré spadajú do žiarskeho obvodu, je celkom 68 miest a obcí. Miestnosti na hlasovanie v referende sú zriadené väčšinou v kultúrnych domoch, školách, mestských a obecných úradoch, ale aj v požiarnej zbrojnici či v klube dôchodcov. 
      

Členovia Obvodnej komisie pre referendum v Žiari nad Hronom budú podľa slov Ciglanovej chodiť po okrskoch a kontrolovať priebeh hlasovania. Ako vysvetlila, kontrolujú napríklad aj to, či je miestnosť pripravená podľa zákona.

 

10:05 - V Žiline prišli hlasovať aj školské sestry sv. Františka

Do referendového okrsku číslo 3 v Základnej škole na Hollého ulici v Žiline prišli dnes ráno aj sestry z Kongregácie školských sestier sv. Františka.
      

Kongregácia spravuje Gymnázium sv. Františka, ktoré sídli v Katolíckom dome v Žiline. "V našom provinciálnom dome je 20 sestier. Väčšinu sú to tie, ktoré vyučujú na gymnáziu. Aj my sme sa modlili za referendum, aj sme sa postili. Aj sme sa o tom rozprávali," povedala provinciálna predstavená kongregácie sestra Magdaléna.
      

Doplnila, že na voľbách aj referendách sa zúčastňujú pravidelne. "Sme občanmi tohto štátu a podieľame sa na tom, čo sa v ňom deje. Je to naša občianska povinnosť a z toho sa nechceme vynímať. Lebo aj toto patrí do nášho spôsobu života a aj do nášho prejavu žitia kresťanstva," skonštatovala sestra Magdaléna.
      

Vyjadriť názor v dnešnom referende s ňou prišla aj sestra Alžbeta, ktorá vyučuje na Gymnáziu sv. Františka. "Mladí ľudia vnímali referendum rôzne. Veľa o ňom diskutovali, veľa študovali, čítali a potom sa aj pýtali. A tak sme o tom rozprávali veľmi často. Referendum ich podnietilo k rozmýšľaniu a zamýšľaniu sa nad témami. Hľadajú, rozmýšľajú, čítajú. A vytvárajú si tak názory. Sú vo veku 15 až 18 rokov, takže práve v období hľadania. Veľa čítajú, veľa počúvajú a rozprávajú o tom," podotkla na margo atmosféry medzi študentmi gymnázia sestra Alžbeta.

 

10:02 - Prešovský gréckokatolícky arcibiskup hlasoval medzi prvými

Medzi prvými obyvateľmi, ktorí prišli v dnešnom referende o rodine hlasovať v okrsku číslo 27 na Kúpeľnej ulici v Prešove, bol aj prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak.
      

Ako povedal, toto je jedna z prvých úloh dnešného dňa nielen pre to, že sa zúčastňuje na všetkých voľbách a hlasovaniach. Prišiel skoro pre to, lebo dopoludnia slúži odpustovú liturgiu pri príležitosti Fatimskej soboty v Ľutine v Sabinovskom okrese.
      

"Ja si tieto úlohy a občianske povinnosti veľmi rád spĺňam. Nikto neberie práva tým, čo chcú inak žiť, majú rozum a slobodnú vôľu, no zase nech nikto nesiaha na práva rodín. Dnes podľa mňa všetci ľudia vstanú a prídu, aby sa zúčastnili na týchto voľbách, aby v referende dali hlas tomu, čo cítia vo svojom srdci," povedal tesne po hlasovaní arcibiskup.
      

Volebná miestnosť, v ktorej hlasoval, bola od 7.00 h podľa predsedu okrskovej referendovej komisie Petra Hermanovského navštevovaná priebežne. Ľudia si hlasovanie spájajú s ďalšími svojimi činnosťami, ako sú nákup či prechádzka.

 

09:45 - Hlasovať o rodine môžu ľudia v okresoch Zvolen, Detva a Krupina v 143 okrskoch

Hlasovanie v plebiscite o rodine sa dnes o 7.00 h začalo aj v 143 okrskoch v okresoch Zvolen, Detva a Krupina. Vyjadriť svoj názor tam môže celkom 100.021 voličov s hlasovacím právom.
      

Ako pre TASR uviedla zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie vo Zvolene Alena Filová, keďže zákon pri referende umožňuje vytvárať okrsky s počtom voličov do 2000, počet okrskov v týchto troch okresoch sa v porovnaní parlamentnými či komunálnymi voľbami znížil takmer na polovicu. Napríklad vo Zvolene je dnes otvorených 20 volebných miestností, v Detve 15 a v Krupine šesť.
      

Čo sa týka hlasovacích preukazov, tých bolo za všetky tri okresy vydaných 924. Aj tento počet je výrazne nižší ako pri voľbách do orgánov štátnej správy či samosprávy.

 

09:31 - Bugár opäť hlasoval v sprievode svojej manželky

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár sa zúčastnil na referende o rodine v mieste svojho trvalého bydliska v Šamoríne. Hlasovací lístok vhodil do urny v sprievode svojej manželky krátko po 8. hodine.
      

Bugár sa doteraz zúčastnil na všetkých voľbách a nevynechal ani jedno referendum. "Je to určitým spôsobom nástroj priamej demokracie. Vždy treba povedať svoj názor, aj keď človek s niečím nemusí súhlasiť, myslím si, že je to veľmi dôležité," zdôraznil Bugár. Podľa jeho ďalších slov, ak ľudia chcú povedať, čo žiadajú od politikov a zasiahnuť do politického vývoja spoločnosti, majú túto možnosť, ktorú by mali využiť.
      

"Otázky nie sú najlepšie položené. Považujem za dôležité, že ak chceme chrániť rodinu, musíme v prvom rade chrániť deti a potom hovorme o tom, ako pomáhať rodine, ako pomáhať deťom," uviedol. Podľa jeho ďalších slov sú referendá v niektorých prípadoch zbytočné. "Niekedy to chcú niektorí využiť a zneužiť v prospech svojej politickej kampane. Ako vidíme, avizovali už minimálne z dvoch strán, že budú otázky, bude ďalšie referendum. Podľa mňa je to neprístupné," podčiarkol Bugár. Dodal, že ak referendum organizuje občianska spoločnosť, je to absolútne v poriadku, ale ak to organizujú politické strany, je za tým vždy politický účel. "V takomto prípade by mali finančne prispieť politické strany na kampaň a výdavky spojené s referendom, ktoré teraz hradia občania," uzavrel Bugár.
 

09:20 - Svoj názor chce vyjadriť aj 37 pacientov v UNB

Svoj názor chcú v dnešnom referende vyjadriť aj pacienti hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB). Záujem o hlasovanie v referende má v piatich pracoviskách UNB 37 ľudí. Hlasovať do prenosnej schránky môžu tí, ktorí si vybavili hlasovací preukaz, alebo tí, ktorí majú trvalý pobyt v rovnakom okrsku ako sídli nemocnica. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská.

 

Pacienti i zamestnanci v univerzitnej nemocnici môžu dnes odovzdať hlasovací lístok do prenosnej schránky od 10:00 do 14:00. “Členovia okrskovej komisie s povereným zamestnancom UNB navštívia pacientov priamo na izbách a zamestnancov na ich pracoviskách podľa predbežného nahláseného záujmu o hlasovanie v referende,“ informovala Stano Maťašovská. Svoj záujem mohli hospitalizovaní pacienti či zamestnanci nemocnice nahlásiť do piatkového poludnia. 

 

Univerzitnú nemocnicu Bratislava tvorí päť nemocníc. Sú to Nemocnica Ružinov, Nemocnica akademika Ladislava Dérera na Kramároch, Nemocnica sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici, Nemocnica Staré Mesto a Špecializovaná geriatrická nemocnica Podunajské Biskupice. Spolu zamestnáva približne 6 000 zamestnancov a jej zriaďovateľom je Ministerstvo zdravotníctva SR. V každej z nemocníc je určený pracovník, ktorý organizačne zabezpečuje voľby alebo referendum v spolupráci s členmi okrskovej komisie. 

 

Referendum o ochrane rodiny sa začalo dnes (7. februára) o 7:00 a potrvá do 22:00. Koná sa na základe petície Aliancie za rodinu. Tí, ktorí prídu k referendovým urnám, môžu odpovedať na tri otázky: 1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? 2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? 3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom?

 

img

 

08:50 - Hlasovacie miestnosti sa otvorili načas, komisia má na stole tri podnety

Všetky referendové miestnosti sa na Slovensku otvorili načas o 7.00 h. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Sekcie verejnej správy Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová. Zároveň začala zasadať Ústredná komisia pre referendum (UKR), ktorá má na stole tri podnety.
      

Prvý sa týka posudzovania platnosti hlasovacích lístkov. Ďalší je o údajne zlom informovaní voličov v Rádiu Expres, kde mali mylne informovať, že odpovede na hlasovacom lístku sa krúžkujú. Posledný podnet sa týka nesprávneho vyhotovenia zoznamu voličov. "Pri referende zoznam voličov je veľmi dôležitý. Z neho sa potom vypočítava kvórum pre posudzovanie úspešnosti alebo platnosti alebo neplatnosti výsledkov referenda," vysvetlila Chmelová.
      

Referendové komisia si po prerokovaní podnetov určí program dňa a pôjde kontrolovať priebeh hlasovania v jednotlivých okrskoch. "Po zatvorení miestností na hlasovanie jej úlohou bude monitorovať priebeh sčítavania a uzatvárania zápisníc a takisto preberanie zápisníc z obvodných volebných komisií," dodala Chmelová.
      

Hlasovacie miestnosti sa zatvoria o 22.00 h. Priebežné aj definitívne výsledky budú k dispozícii na webovej stránke www.volbysr.sk. Občania sa v referende vyjadrujú k trom otázkam, a síce, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou; či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.

 

08:14 - Na dnešnom referende sa bude môcť zúčastniť viac ako 8500 väzňov

Bratislava 7. februára (TASR) - Právo hlasovať v dnešnom referende o ochrane rodiny má viac ako 8500 väzňov. Na referende sa môžu zúčastniť dnes tak obvinení, ako aj právoplatne odsúdení. Aktuálne sa vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody nachádza 1327 obvinených a 8755 odsúdených.
      

S vysokou účasťou väzňov na dnešnom referende sa však neráta. Napríklad na referende v roku 2010 sa zúčastnilo len 3,67 percenta väzňov, ktorí mali právo hlasovať. "Právo hlasovať v referende má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň konania referenda sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody na území Slovenskej republiky, najneskôr v deň konania referenda dovŕšil 18 rokov veku a nie je u neho prekážka vo výkone hlasovacieho práva v referende. Prekážkou vo výkone hlasovacieho práva v referende je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany zdravia ľudí, výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony," objasnil nedávno pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Adrián Baláž.
      

Ako ďalej uviedol, každý ústav zabezpečí, aby obvinení a odsúdení boli informovaní o konaní referenda a včas písomne poučení o spôsobe a práve hlasovať v referende. Poučenie obsahuje aj informáciu, že obvinený alebo odsúdený, u ktorého nie je prekážka vo výkone hlasovacieho práva v referende, môže písomne požiadať obec, v ktorej má trvalý pobyt, o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu. "Tlačivo žiadosti na tento účel zabezpečí ústav. Žiadosť podáva obvinený alebo odsúdený písomne do obce, kde má trvalý pobyt najneskôr desať dní pred konaním referenda. Ústav zabezpečí na vlastné náklady odoslanie žiadosti o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu pre obvinených alebo odsúdených, ktorí nemajú peňažné prostriedky. V deň konania referenda ústav zabezpečí predvedenie obvinených alebo odsúdených pred okrskovú komisiu pre referendum v ústave. Vo všetkých ústavoch sa hlasovanie bude realizovať do prenosnej hlasovacej urny," dodal Baláž.

 

08:05 - LGBTI aktivisti nebudú prípadný neúspech referenda oslavovať

LGBTI aktivisti, medzi ktorými je aj Romana Schlesinger z Queer Leaders Fora, neočakávajú, že sa v dnešnom referende o ochrane rodiny naplní kvórum, no oslavovať to nebudú. "Už to, že sme museli absolvovať ako spoločnosť tieto posledné mesiace a atmosféru s nimi spojenú, hovorí samo za seba," uviedla pre agentúru SITA. Spoločnosť je podľa nej rozhádaná, spolarizovaná. Ako ďalej pokračovala, obáva sa, že sa vytvorila tzv. dúhová karta, podobne ako kedysi tzv. maďarská karta, ktorá bude politicky použitá a vyžiada si svoje obete.

 

Za posledný týždeň jej kolegu dvakrát verbálne napadli, takisto ho postrkovali za jeho sexuálnu orientáciu a raz dokonca vykopali z električky. "Druhýkrát ho verbálne napadli a sotili, keď sa ohradil voči dobrovoľníkom, ktorí rozdávali referendové letáky," vysvetlila. Veľa jej známych sa pohádalo s vlastnými rodičmi či priateľmi, pričom mnohých sa dotklo to, že ich blízka osoba na referendum pôjde, iných zasa to, že niekto ísť odmieta. "Verím, že budúcnosť prinesie konkrétne riešenia pre dobro všetkých, opatrenia na podporu rodín, ale aj zákony zrovnoprávňujúce LGBTI ľudí. Naše rodiny sú rovnocenné a verím, že raz budú mať také postavenie aj pred štátom," priblížila pre agentúru SITA. Dodala, že bude určite pokračovať v začatom úsilí budovania otvorenej spoločnosti pre všetkých. 

 

Romana Schlesinger sa dnes venuje svojej rodine a priateľom. Tesne pred uzavretím referendových miestností sa presunie do volebného štábu v jednom z bratislavských podnikov, kde budú ľudia z LGBTI organizácií. "Tam si počkáme na výsledky," uzavrela. 

 

Referendum o ochrane rodiny sa začalo dnes o 7:00, potrvá do 22:00. Koná sa na základe petície Aliancie za rodinu. Tí, ktorí chodia k referendovým urnám, odpovedajú na tri otázky: 1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou? 2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova? 3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom?

 

07:50 Vo Vajnoroch sa hlasovanie začalo načas a bez problémov

V bratislavskej mestskej časti Vajnory je vo dvoch volebných okrskoch zapísaných 4332 občanov. Prvým voličom bol Jozef. "Myslím si, že referendum určite má svoj zmysel, lebo jednak dáva možnosť ľuďom, aby sa vyjadrili k otázkam, ktoré ich asi aj trápia. Na druhej strane si myslím, že kampaň, ktorá bola, dosť ľudí aktivizovala k tomu, aby sa na referende zúčastnili," povedal.
      

Obe volebné miestnosti vo Vajnoroch boli otvorené načas o 7.00 h. Podľa informácií predsedov volebných komisií sa so žiadnym problémom doposiaľ nestretli.

 

07:20 V Lamači hlasovala v referende o rodine ako prvá rodina

Prvými hlasujúcimi v dnešnom referende o rodine v bratislavskom Lamači bola rodina Škovierovcov. Hlasovacie lístky vhodila do urny spoločne osem minút po siedmej hodine.
      

"Myslím si, že je dôležité zúčastniť sa na referende, aby bolo zachované ľudstvo a tvár ľudstva," vyjadrili sa manželia Daniel a Mária Škovierovci. Ich syn Peter dodal, že účasť na referende je dôležitá pre to, aby o otázkach, ktoré sú jeho predmetom, nerozhodovali politici, ale sami občania. "A aby sa vyjadrili, či chcú zachovať súčasný stav, ktorý na Slovensku je," dodal.
      

V bratislavskom Lamači sú tri volebné okrsky, hlasovacie miestnosti sa nachádzajú v priestoroch Základnej školy na Malokarpatskom námestí. V mestskej časti (MsČ), ktorá je katastrálne najmenšou MsČ hlavného mesta a v roku 2014 evidovala necelých 7500 obyvateľov, môže svoj hlas v referende odovzdať 6100 občanov. Ako TASR informovala Mária Matiko Štarková z organizačného oddelenia lamačského Miestneho úradu, mestská časť vydala tiež 60 hlasovacích preukazov.
      

Hlasovacie miestnosti sú v rámci dnešného referenda otvorené až do 22.hodiny. V dnešnom referende sa Slováci vyjadrujú k otázkam - či ľudia súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy; či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia.
      

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie. Na to, aby bolo referendum platné, musela by sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov.

 

07:00 Otvorili sa hlasovacie miestnosti, referendum o ochrane rodiny začalo 

 

Hlasovacie miestnosti sa zatvoria o 22.00 h. Priebežné aj definitívne výsledky budú k dispozícii na webovej stránke www.volbysr.sk.
     

Hlasovať budú občania v 2926 obciach. Zriadených je 4942 okrskov. Na referendum bude dohliadať Ústredná komisia pre referendum a tiež obvodné a okrskové komisie. Právo hlasovať majú všetci oprávnení voliči, teda tí, ktorí majú v deň referenda aspoň 18 rokov. Nemusia mať trvalý pobyt na Slovensku. Ide o viac ako štyri milióny občanov SR.
      

Hlasovať sa dá aj mimo miesta trvalého bydliska, potrebný je však hlasovací preukaz. Svoj postoj k daným otázkam budú ľudia vyjadrovať krížikmi. K otázkam budú len dve odpovede - ÁNO alebo NIE. Krížikom označí občan tú, ktorú preferuje. Pokiaľ sa občan nevie pre zdravotné problémy dostať do hlasovacej miestnosti, bude môcť hlasovať do prenosnej urny. O tú musí požiadať okrskovú komisiu, ktorá potom vyšle svojich členov priamo k občanovi.
      

Občania sa budú v referende vyjadrovať k trom otázkam, a síce, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou; či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.
      

Ide v poradí o ôsme všeľudové hlasovanie v ére samostatného Slovenska. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies