ONLINE Referendum o ochrane rodiny: Hlasovacie miestnosti sa zatvorili, spočítavajú sa hlasy

NETKY.SK • 7 Február 2015, 23:24 • 2 min
ONLINE Referendum o ochrane rodiny: Hlasovacie miestnosti sa zatvorili, spočítavajú sa hlasy

BRATISLAVA - V poradí ôsme referendum v ére samostatného Slovenska sa skončilo. Všetky hlasovacie miestnosti sa zatvorili a začínajú sa spočítavať hlasy.

slovakia

left justify in out

23:16 - Po sčítaní polovice okrskov dosahuje účasť len 19,28 percenta

Po spočítaní hlasov z polovice okrskov dosahuje účasť v dnešnom referende len 19,28 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť nadpolovičnej väčšiny všetkých oprávnených voličov.
      

Na otázku, či občania súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo 94,05 percenta zúčastnených kladne. Za to, aby sa homosexuálom neumožnili adopcie detí, sa vyjadrilo 91,95 percenta zúčastnených a za možnosť nezúčastňovať sa sexuálnej výchovy na školách zahlasovalo 89,59 percenta občanov.

 

22:57 - Priebežná účasť stúpla na 17,89 percenta

Priebežná účasť na referende je po sčítaní 23,81 percenta zápisníc okrskových komisií 17,89 percenta. Na prvú otázku "Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?" zatiaľ kladne odpovedalo 93,70 percenta ľudí. Na druhú otázku "Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?" odpovedalo kladne 91,53 percenta ľudí a na tretiu otázku so znením "Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom vyučovania?" odpovedalo súhlasne 89,10 percenta ľudí.

 

Referendum bude platné, ak sa na ňom zúčastní viac ako 50 percent oprávnených občanov. Zo všeľudových hlasovaní konaných v rokoch 1994, 1997, 1998, 2000, 2003, 2004 a 2010 bolo platné iba jedno, konkrétne referendum zo 16. a 17. mája 2003. Občania v ňom súhlasili s tým, aby sa Slovenská republika stala členským štátom Európskej únie. 

 

V poradí ôsmy plebiscit od vzniku samostatnej SR sa konal v sobotu 7. februára od 7:00 do 22:00 v 4 942 hlasovacích miestnostiach. Hlasovať mohlo približne 4,4 milióna občanov SR vo veku 18 a viac rokov. 

 

22:54 - Najvyššiu účasť má zatiaľ Prešovský, najnižšiu Trnavský kraj

Najvyššiu účasť v dnešnom referende má po sčítaní prvých niekoľkých okrskov zatiaľ Prešovský samosprávny kraj. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov je tam nateraz účasť 28,06 percent.
      

Druhý je Žilinský kraj s 25,79-percentnou účasťou, tretí Trenčiansky kraj s 19,92-percentnou účasťou. Nasleduje Bratislavský kraj (15,57 percenta), Košický kraj (14,90 percenta), Banskobystrický kraj (13,38 percenta), Nitriansky kraj (12,72 percenta). Najnižšiu účasť má nateraz Trnavský kraj (11,02 percenta).
      

Na to, aby bolo referendum úspešné, musela by sa na ňom zúčastniť nadpolovičná väčšina všetkých oprávnených voličov. Nateraz sa účasť za celé Slovensko pohybuje na úrovni 16,73 percent. Sčítaných je však zatiaľ iba necelých 13 percent okrskov.

 

22:48 - Na rómskom sídlisku v Rimavskej Sobote hlasovali len dvaja občania

Na rómskom sídlisku Dúžavská cesta v Rimavskej Sobote bolo zaregistrovaných 594 oprávnených voličov, hlasovať však prišli iba dvaja z nich.
      

Predseda okrskovej komisie Jozef Horváth vidí za nízkou účasťou predovšetkým slabú informovanosť. „Tunajším ľuďom nebolo dostatočne vysvetlené, o čo ide. Mnohí ani nechápu, čo to referendum vlastne znamená,“ povedal.
      

Členka okrskovej komisie Mária Mandzáková bola podľa vlastných slov súčasťou volebných komisií na Dúžavskej ceste už približne v piatich rôznych voľbách. Účasť však podľa nej nikdy nebola taká nízka, ako v tomto prípade. „Z približne 600 voličov vždy prišlo aspoň okolo 200 ľudí,“ uviedla.

 

22:44 - AZR už teraz vníma ako úspešné, výsledky očakáva bez veľkých emócií

Zástupcovia Aliancie za rodinu (AZR), ktorá dnešné referendum o ochrane rodiny iniciovala, čakajú na prvé priebežné výsledky v reštaurácii na Námestí SNP v Bratislave. Atmosféra je tu pokojná. Členovia AZR čakajú na prvé výsledky zatiaľ bez veľkých emócií a osláv.
      

Podľa hovorcu aliancie Antona Chromíka je už teraz referendum úspešné. "Pretože ľudia mali možnosť vyjadriť svoj názor. Tí, ktorí prišli, tak ho vyjadrili, na tých názor sa prihliada," povedal. Akú volebnú účasť očakáva, povedať nechcel. V mene všetkých členov aliancie vyjadril vďačnosť tým ľuďom, ktorí prišli vyjadriť svoj názor na rodinu. "Chceme sa poďakovať všetkým, ktorí prišli a povedali svoj názor na rodinu, manželstvo a deti," dodal. 

 

22:40 - Po sčítaní hlasov z 209 okrskov dosahuje účasť 14,57 percenta

Po sčítaní hlasov z prvých 209 okrskov z celkového počtu 4942 dosahuje účasť na dnešnom referende 14,57 percenta. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov referenda, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Na to, aby bolo referendum platné, je potrebná účasť nadpolovičnej väčšiny všetkých oprávnených voličov.
      

Na otázku, či občania súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo 93,07 percenta zúčastnených kladne. Proti adopciám detí homosexuálmi sa vyjadrilo 90,94 percenta zúčastnených a za možnosť nezúčastňovať sa sexuálnej výchovy na školách zahlasovalo 88,23 percenta občanov.
 

22:07 - Sulík: Verím, že zajtra už bude tento humbug za nami

Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Richard Sulík (SaS) verí, že kvórum pre platnosť referenda nebude naplnené a celý "humbug" okolo referenda sa skončí. Europoslanec to uviedol približne dvadsať minút pred oficiálnym ukončením hlasovania v dnešnom referende o rodine.
      

Sulík prišiel sledovať priebežné výsledky referenda na stretnutie, ktoré zorganizovala občianska iniciatíva "Povedzme nie nezmyselnému referendu". Spolu s ním prišiel aj poslanec NR SR Juraj Droba (bývalý člen SaS a NOVA, chce sa vrátiť k SaS, pozn. TASR). Ten pre TASR uviedol, že "zajtra bude snáď deň, keď nás už nikto referendom nebude obťažovať". V dnešnom hlasovaní tipoval Droba 24-percentnú účasť. "Podľa správ, ktoré zatiaľ mám, bude možno vyššia, ale myslím, že nie o veľa," povedal.  
      

Jeden zo zakladateľov novovytvoreného politického zoskupenia Slovenskej občianskej koalície (SKOK) Juraj Miškov pre TASR uviedol, že počas dňa priebeh referenda nesledoval, prežil ho s rodinou." Informácie, ktoré prichádzajú ohľadom účasti, však naznačujú, že účasť nebude veľmi vysoká a to ma napĺňa nádejou, že to so Slovenskom nebude také zlé," povedal Miškov.
 

22:01 - Kaliňák: Všetky informácie napovedajú, že ani toto referendum nebude úspešné

Účasť na referende pravdepodobne nepresiahne 50-percentnú hranicu a referendum nebude úspešné. Myslí si to minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý počas dnešného dňa navštívil niekoľko okrskových komisií v okolí Bratislavy.
      

"Zatiaľ všetky informácie nám napovedajú, že ako takmer všetky, až na jedno, ani toto nebude úspešné. Čiže rozhodli sa asi aj občania, že to prejavenie hlasovania, že neprídem, sa ráta za hlasovanie proti otázkam, ktoré sú v referende," povedal Kaliňák. 
      

Ako ďalej informoval, počas referendového dňa nemusela polícia riešiť žiadne závažné prípady. "Slovensko je naozaj po tých 20 rokoch už pevne stabilizované v oblasti volieb a referend, čiže nebývajú nejaké veľké výkyvy," dodal šéf rezortu vnútra.

 

22:00 - Hlasovacie miestnosti sa zatvorili, spočítavajú sa hlasy

Prvé priebežné neoficiálne výsledky všeľudového hlasovania by sa na stránke volbysr.sk mohli objaviť medzi 22.30 až 23.00 h.
      

Slováci sa dnes v 4942 hlasovacích miestnostiach mohli vyjadriť k trom otázkam, a síce, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou; či súhlasia s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebola umožnená adopcia a následná výchova detí a či súhlasia s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo samotné deti nesúhlasia s obsahom vyučovania.
      

Aby bolo referendum platné, muselo by sa na ňom zúčastniť viac ako 50 percent oprávnených voličov. Z doterajších siedmich bolo platné iba jediné, a to v roku 2003, keď sa občania vyjadrovali k vstupu SR do Európskej únie.
      

Na priebeh hlasovania dnes dohliadala Ústredná komisia pre referendum (UKR). Jej členovia sa zaoberali viacerými podnetmi. Najviac rezonovali podnety, ktoré upozorňovali, že pri hlasovacích miestnostiach boli umiestnené plagáty alebo pútače, ktoré navádzali ľudí na určitý druh hlasovania. Takýto prípad sa vyskytol napríklad na Karloveskej ulici v Bratislave, kde visela veľká plachta priamo na budove, v ktorej sa hlasuje.
      

Ďalšie podnety, ktoré smerovali na UKR, upozorňovali napríklad na zlé informovanie voličov v médiách, na nesprávnu aktualizáciu zoznamu voličov v obciach či delegovanie členov do okrskových komisií.
      

Celkovo bude na spracovaní výsledkov referenda pracovať približne 660 osôb vrátane servisu a logistiky. K dispozícii budú mať 390 počítačov a 180 tlačiarní a ich rukami prejde približne 350.000 tlačív. Novinkou budú prezentácie priebežných výsledkov vo forme grafov a kartogramov.
      

Definitívne výsledky budú známe po schválení Ústrednou komisiou pre referendum v nedeľu 8. februára, pravdepodobne okolo 10.00 h.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies