Teroristické útoky v Bruseli si vyžiadali 31 obetí: Jedného z atentátnikov deportovali z Turecka do Belgicka!

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 19:20 • 2 min
Teroristické útoky v Bruseli si vyžiadali 31 obetí: Jedného z atentátnikov deportovali z Turecka do Belgicka!

BRUSEL - Pri včerajších teroristických útokoch na bruselskom letisku a na stanici metra zahynulu vyše 34 ľudí. Polícia dnes identifikovala dvoch samovražedných atenátnikov a ich tretieho komplica.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

20:46 - Izraelský premiér Netanjahu ponúkol Belgicku pomoc v boji proti terorizmu

Za globálny boj proti terorizmu sa dnes v súvislosti s útokmi v Bruseli a Istanbule vyslovil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

 

"Celý svet musí čeliť nárastu teroru a my musíme spolupracovať, aby sme ho porazili," cituje Netanjahuove slová, ktoré dnes zazneli pred novinármi v Jeruzaleme, tlačová agentúra DPA.

 

"Ponúkol som Belgicku všestrannú pomoc pri boji proti terorizmu," uviedol predseda izraelskej vlády a dodal, že izraelský ľud pociťuje už roky podobné útoky na vlastnej koži.

 

Korene teroru nie sú podľa Netanjahua v nedostatku, frustrácii alebo okupácii, ale "v nádeji, že Islamský štát dokáže zriadiť islamský kalifát v Európe".

 

20:19 - Belgické ministerstvo aktualizovalo údaje o obetiach bombových útokov v Bruseli

Belgické ministerstvo zdravotníctva zverejnilo dnes aktualizované údaje o obetiach utorňajších bombových útokov v metropole Brusel. Dva výbuchy na medzinárodnom letisku Zaventem a jeden v stanici metra Maelbeek si vyžiadali celkovo životy 31 civilistov a zranili 300 ďalších ľudí. V nemocničnej starostlivosti ostáva stále 150 ľudí.

 

Oznámila to belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková, na ktorú sa odvoláva spravodajská stanica BBC.

 

Pri incidentoch zomreli aj traja útočiaci samovražední atentátnici.

 

19:49 - Hlavné bruselské letisko Zaventem bude po útokoch uzavreté do soboty

Hlavné bruselské letisko Zaventem zostane uzavreté najmenej do soboty, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na jeho hovorkyňu Florence Mulsovú. Letisko sa v utorok stalo terčom útoku dvoch samovražedných atentátnikov.

 

Letisko malo byť pôvodne uzatvorené minimálne do štvrtka večera. Rozhodnutie o predĺžení opatrenia podľa Mulsovej padlo preto, že úrady chcú udržať bezpečnostnú zónu pre vyšetrovanie útokov až do piatka večera.

 

Počas uzatvorenia tohto medzinárodného letiska úrady rušia alebo odkláňajú na iné neďaleké letiská približne 600 letov denne.

 

19:33 - Belgická tajná služba dostala konkrétne varovania pred útokmi v Bruseli

Belgická tajná služba dostala podľa informácií internetového vydania izraelského denníka Haarec konkrétne varovania pred teroristickými útokmi v Bruseli. Informované mali byť aj tajné služby iných západných štátov.

 

Haarec však priniesol túto informáciu bez uvedenia akéhokoľvek konkrétneho zdroja.

 

Podľa izraelského médiá belgické bezpečnostné zložky s veľkou pravdepodobnosťou vedeli, že v blízkej budúcnosti sú plánované útoky na letisku a zrejme aj v metre. Napriek konkrétnym varovaniam tajných služieb boli však bezpečnostné opatrenia v sídelnom meste Európskej únie nedostatočné.

 

Ako ďalej napísal Haarec vo svojom materiáli, doterajšie poznatky naznačujú, že bruselské útoky naplánovali v bašte extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) v Sýrii, v meste Rakka.

 

19:30 - Druhým samovražedným atentátnikom z letiska má byť Najim Laachraoui

Druhým samovražedným atentátnikom, ktorý sa v utorok odpálil na medzinárodnom letisku Zaventem v Bruseli, má byť Najim Laachraoui. Informovala o tom dnes belgická televízia RTBF.

 

Najim Laachraoui sa spolu s Ibrahimom Bakraouim odpálil na letisku Zaventem, Bakraouiov brat Khalid v stanici metra Maelbeek.

 

Belgické médiá pôvodne uvádzali, že po 24-ročnom Laachraouim je ako po jednom z podozrivých vyhlásené pátranie. Laachraoui podľa agentúry DPA pochádzal z bruselskej štvrte Schaerbeek.

 

19:21 - Muž deportovaný vlani z Turecka do EÚ mal byť atentátnik Ibrahim Bakraoui

Mužom, ktorého turecké úrady vlani v júli deportovali z Ankary do Holandska, mal byť Ibrahim Bakraoui, jeden z dvoch bratov-samovražedných atentátnikov, ktorí útočili v utorok v Bruseli. Uviedla to dnes kancelária tureckého prezidenta, ktorú cituje britská stanica BBC.

 


Ibrahim Bakraoui sa spolu s ďalším dosiaľ neidentifikovaným extrémistom odpálil na letisku Zaventem, jeho brat Khalid v stanici metra.


Zverejnenie identity deportovaného Ibrahima Bakraouia nasledovalo krátko po vyhlásení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana o tom, že Turecko vlani deportovalo do Holandska jedného podozrivých v prípade teroristických útokov v Bruseli a Ankara vtedy varovala belgické úrady, že ide o nebezpečného militanta.


Predstaviteľ Erdoganovej kancelárie neskôr podľa agentúry AP spresnil, že takéto varovanie adresovalo Turecko aj Holandsku, pričom holandské úrady muža neskôr prepustili, pretože belgické orgány v jeho prípade nezistili žiadne spojenie s terorizmom.


Muža podľa tureckého prezidenta zatkli vlani v júni v juhotureckej provincii Gaziantep na hranici so Sýriou, Ankara ho deportovala 14. júla.

 

18:36 - Euro 2016 nemožno odrieknuť ani odložiť, bolo by to víťazstvo teroristov

Francúzski organizátori futbalového Eura 2016 nemienia spochybniť usporiadanie turnaja ani po najnovších teroristických útokoch.

 

Ako dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 uviedol predseda francúzskej vlády Manuel Valls, "bola by to prehra, ktorá by znamenala darovanie víťazstva teroristom". Viac sa dočítate TU!

 

18:29 - Obama: USA pôjdu agresívne po Islamskom štáte

Spojené štáty pôjdu agresívne po extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), vyhlásil dnes americký prezident Barack Obama, ktorý vyzval svet, aby spojil svoje sily v boji proti terorizmu. Viac sa dočítate TU!

 

18:21 - Abdeslam a zrejme aj Laachraoui prenocovali v septembri v Bavorsku

Francúzsky občan Salah Abdeslam, ktorého zadržali 18. marca pri rozsiahlej protiteroristickej razii v bruselskej štvrti Molenbeek pre podozrenie z účasti na teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra 2015, strávil vlani v septembri noc v Dolnom Fransku v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko.

 

 

Ako dnes informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na najvyššieho predstaviteľa bavorskej polície Wilhelma Schmidbauera, stalo sa tak v spoločnosti dvoch ďalších mužov v hostinci v obci Geiselwind v okrese Kitzingen.

 

Bavorské bezpečnostné zložky teraz okrem iného preverujú, či sa v Abdeslamovej spoločnosti vtedy nenachádzal aj Najim Laachraoui (24), ktorý je jedným z podozrivých z utorkového útoku na letisku v Bruseli a ktorého spájajú aj s novembrovým terorom v metropole Francúzska.

 

Podľa rovnakého zdroja sa však viaceré mediálne zdroje i experti na terorizmus zhodujú v tom, že Laachraoui sa skutočne nachádzal v Abdeslamovej spoločnosti. Rozdiely v ich poznatkoch sa týkajú iba smerovania cesty teroristov. Podľa preferovanejšej verzie sa Abdeslam vybral vlani v septembri s prenajatým motorovým vozidlom z Bruselu do Budapešti, kde z ubytovne pre migrantov vyzdvihol dve osoby a smeroval s nimi späť do Bruselu, keď prenocovali v Bavorsku. Druhá verzia hovorí, že teroristi smerovali do Maďarska.

 

Spolková prokuratúra dnes podvečer potvrdila, že Abdeslam sa krátky čas zdržiaval v okolí Kitzingenu a Ulmu, a to v septembri i októbri 2015. Ďalšie podrobnosti však podľa nej nie je možné zverejniť vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie.

 

Muž, po ktorom sa naďalej intenzívne pátra, bezprostredne po explóziách na letisku v Bruseli v chvate opustil dejisko útokov a odvtedy je na úteku. Ide údajne o výrobcu náloží použitých pri útokoch, jeho DNA sa totiž našla aj na materiáli použitom pri výrobe náloží pri útokoch v Paríži.

 

Laachraoui predložil vlani pri kontrole na maďarsko-rakúskom hraničnom priechode falšovaný cestovný pas na meno Soufiane Kayal, informovala bruselská prokuratúra. Oficiálne sa po ňom pátra od začiatku decembra 2015, avšak jeho skutočnú identitu sa verejnosť dozvedela až po Abdeslamovom zadržaní.

 

Laachraoui mal ešte začiatkom roka 2013 vycestovať do Sýrie, jeho DNA sa našla v dome i v byte v Belgicku využívanom skupinou teroristov. Vyšetrovatelia ho podozrievajú z toho, že bol pri novembrových útokoch v Paríži kontaktnou osobou tamojších teroristických kománd v Belgicku.

 

18:19 -  Podozrivého atentátnika chytili vlani v Turecku a deportovali do EÚ

Jedného z podozrivých v prípade utorňajších teroristických útokov v Bruseli zatkli vlani v júni v Turecku a následne ho v júli deportovali do Belgicka. Oznámil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa jeho slov však belgické orgány tohto muža napriek varovaniu Turecka prepustili.

 

 

"Belgicko ho prepustilo napriek varovaniu, že ide o zahraničného teroristického bojovníka," povedal Erdogan. Muža, ktorého nemenoval, podľa neho zatkli vlani v júni v juhotureckej provincii Gaziantep, Ankara ho deportovala 14. júla.

 

18:09 - Poľská premiérka Szydlová: Európa musí zastaviť mor terorizmu

Poľská premiérka Beata Szydlová vyzvala dnes európskych lídrov na okamžité začatie rozhovorov o spôsobe zastavenia "moru" terorizmu.


Politička to podľa agentúry AP vyhlásila na pôde belgickej ambasády vo Varšave, kam prišla odovzdať kvetiny na pamiatku obetí utorňajších teroristických útokov v Bruseli.

 

img


Szydlová v príhovore naliehala na okamžité rozhovory, ktoré umožnia "efektívny boj s týmto morom, ktorý požiera Európu". "Musíme ukončiť terorizmus v Európe. Nemôžeme sa báť," dodala.

 

 

17:42 - Belgický kráľovský pár navštívil medzinárodné letisko Zaventem

Belgický kráľovský pár - kráľ Filip a kráľovná Mathilda - navštívil dnes medzinárodné letisko Zaventem v Bruseli, ktoré sa v utorok ráno stalo dejiskom teroristického útoku.

 

Prvý pár Belgického kráľovstva sa tam stretol so záchranármi a osobne im poďakoval za nasadenie a profesionálnu prácu.

 

img

 

Kráľ Filip a kráľovná Mathilda, ktorí predtým navštívili i jednu z miestnych nemocníc, kde sú hospitalizovaní zranení po utorkových útokoch na letisku a v stanici metra Maelbeek, nechýbal ani pri minúte ticha v sídle Európskej komisie. Práve tam si v spoločnosti predsedu belgickej vlády Charlesa Michela i francúzskeho premiéra Manuela Vallsa uctili obete útokov.

 

Doterajšie oficiálne potvrdené informácie z Bruselu hovoria o najmenej 31 obetiach oboch útokov a 270 zranených.

 

17:20 - Francúzsky premiér Valls: Sme vo vojne

Jedným z poučení pre Európu po ďalšom útoku na pôde Európskej únie je to, že blok 28 krajín musí mohutne zvýšiť svoje investície do protiteroristických opatrení, povedal dnes francúzsky premiér Manuel Valls.

 

"Domnievam sa, že jednota je o to dôležitejšia, keď sme terčom útoku, toto nás spája ako Európanov, znova sme potvrdili svoju oddanosť európskemu projektu a chceme zaistiť, že Európa bude v budúcnosti silnejšia, ako je dnes," uviedol. Predseda francúzskej vlády sa tak vyjadril na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom v Bruseli, píše stanica BBC.

 

"Máme proti sebe teroristickú organizáciu s jej útočnými silami, základňami, zdrojmi, pobočkami a bunkami, ktoré sa ukrývajú vo vnútri našej spoločnosti. Sme vo vojne. Vyhlásili nám vojnu. Naše odhodlanie musí byť absolútne," dodal.

 

"Krajiny Európskej únie budú musieť v nasledujúcich rokoch vo veľkom investovať do posilnenia svojich bezpečnostných systémov," citovala Vallsa agentúra AP. Francúzsky premiér konkrétne spomenul potrebu ďalších zdrojov na financovanie "ľudskej sily, techniky - na vyrovnanie sa s druhom hrozieb, ktorým budeme musieť čeliť".

 

Bruselom v utorok otriasli dve explózie na medzinárodnom letisku Zaventem a tretia v priestoroch stanice metra Maelbeek. Celkovo pripravili o život najmenej 34 ľudí vrátane troch samovražedných útočníkov a 270 ďalších zranili.

 

Paríž sa stal terčom teroristických útokov vlani v januári a v novembri, zahynulo pri nich viac než 140 civilistov.

 

 

17:19 - POTVRDENÉ! 

Belgické úrady dnes popoludní potvrdili, že medzi obeťami bruselských útokov nie sú slovenskí obcania.

Posted by Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky on 23. marec 2016

 

 

17:04 - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky informovalo, že medzi obeťami bruselských útokov by nemali byť slovenskí občania.

 

 

Podľa predbežných informácií z dnešného popoludnia od belgických úradov, ktoré pokračujú v náročnom procese identifikácie, by medzi obeťami bruselských útokov nemali byť slovenskí občania.

Posted by Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky on 23. marec 2016

 

16:50 - EK: Nie je dôvod odmietať po teroristických útokoch utečencov

Po teroristických útokoch v Bruseli nie je dôvod obracať sa proti utečencom, uviedla dnes Európska komisia (EK) po tom, ako niekoľko pravicových politikov v Európskej únii vyzvalo na sprísnenie imigračnej politiky. Viac sa dočítate TU!

 

16:03 - Nemecká vláda začala rokovanie minútou ticha za obete útokov v Bruseli

Minútou ticha si dnes nemecká vláda v úvode pravidelného týždňového zasadnutia uctila pamiatku obetí utorňajších bombových útokov v belgickej metropole Brusel, píše agentúra AP.

 

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti potvrdilo, že medzi 270 zranenými je niekoľko Nemcov vrátane jednej vážne zranenej osoby. Rezort viac podrobností neposkytol.

 

 

Desiatky ľudí sa dnes zišli aj pred budovou Európskej komisie v Bruseli, ktorá sa nachádza neďaleko miesta druhého útoku. Minútou ticha tam vyjadrili spolupatričnosť s obeťami tragického incidentu, ako aj súdržnosť obyvateľov Bruselu v čase krízy.

 

Dve explózie na medzinárodnom bruselskom letisku Zaventem a tretia v priestoroch stanice metra Maelbeek pripravili o život najmenej 34 ľudí vrátane troch samovražedných útočníkov a 270 ďalších zranili. Úrady však upozorňujú, že tragická bilancia sa môže zvýšiť.

 

 

15:20 - Exriaditeľ rozviedky SIS: Vo Viedni existuje podobné bezpečnostné riziko, ako bolo v Bruseli. Viac sa dočítate TU!

 

15:02 - Na úteku je niekoľko osôb, ktoré môžu byť zapletené do útokov v Bruseli

Po utorkových útokoch v Bruseli je na úteku niekoľko osôb, ktoré do nich mohli byť zapletené, informoval dnes na tlačovej konferencii v Bruseli šéf Úradu pre analýzu teroristických hrozieb (OCAM/OCAD) Paul Van Tigchelt.

 

Práve týmto faktom aj belgické úrady zdôvodnili svoje rozhodnutie ponechať v platnosti štvrtý, najvyšší stupeň pohotovosti pred hrozbou teroristického útoku. "Hrozba útoku je stále reálna," zaznelo dnes na tlačovej konferencii.

 

Belgický federálny prokurátor Frédéric Van Leeuw pred novinármi potvrdil, že počas pátrania po osobách podozrivých zo spáchania atentátov v Bruseli dnes polícia zatkla jednu osobu, ktorá sa podrobuje výsluchu.

 

Dodal, že polícia pátra ešte po najmenej jednej osobe, ktorá bola priamo zapletená do atentátu na bruselskom letisku Zaventem. Podľa prokurátorových slov ide o muža v klobúku a svetlej bunde, známeho z fotografie zverejnenej v médiách, ktorý je stále na úteku.

 

Fotografia z bezpečnostnej kamery ho zachytáva v spoločnosti dvoch mužov, pričom všetci traja tlačia pred sebou vozíky s batožinou. Mužom v strede je Ibrahim Bakraoui. Druhý samovražedný atentátnik, po Bakraouiho pravici, zatiaľ identifikovaný nie je.

 

14:04 - Prokurátor potvrdil zadržanie jedného podozrivého - muž z fotografie to nie je

Belgický federálny prokurátor Frederic Van Leeuw dnes na tlačovej konferencii v Bruseli potvrdil, že počas pátrania po osobách podozrivých zo spáchania atentátov v Bruseli dnes polícia zatkla jednu osobu, ktorá sa podrobuje výsluchu.

 

Uviedol, že v útoku na letisku Zaventem prišli o život dvaja teroristi. Jedného z nich sa podarilo identifikovať na základe odtlačkov prstov ako 29-ročného Ibrahima Bakraouiho. Druhý samovražedný atentátnik zatiaľ identifikovaný nie je.

 

Muž v klobúku a svetlej bunde, známy z fotografie zverejnenej v médiách, je stále na úteku. "Zložil veľkú tašku a potom, (ešte) pred explóziami odišiel," vysvetlil prokurátor. Na letisku sa nenašla žiadna zbraň.

 

 

 

12:54 - Bruselské letisko zostane uzavreté minimálne do štvrtka večera

Hlavné bruselské letisko Zaventem zostane uzavreté minimálne do štvrtka večera, oznámila dnes agentúra AP s odvolaním sa na jeho riaditeľa Arnauda Feista.

 

Minútou ticha si dnes napoludnie uctili obyvatelia Bruselu pamiatku vyše 30 obetí utorkových útokov na bruselskom letisku a v metre. Pri trojici výbuchov tiež utrpelo zranenia najmenej 260 ľudí.

 

Dve explózie otriasli odletovou halou letiska Zaventem a tretia stanicou metra Maelbeek, nachádzajúcou sa v centre belgickej metropoly neďaleko sídiel európskych inštitúcií.

 

12:45 - Pápež František sa modlil za obete bruselských útokov

Pápež František sa dnes spoločne s tisíckami veriacich zhromaždených na Námestí svätého Petra modlil za obete utorkových teroristických útokov Bruseli. Informovala o tom agentúra AP.

 

Na konci pravidelnej generálnej audiencie vo Vatikáne vyjadril svoju spoluúčasť s "drahým belgickým ľudom" a vyzval zhromaždených pútnikov a turistov, aby spolu s ním zotrvali v tichej modlitbe za vyše 30 obetí výbuchov na bruselskom letisku a v metre.

 

Hlava katolíckej cirkvi tiež apelovala na "všetkých ľudí dobrej vôle, aby sa spojili v jednomyseľnom odsúdení" utorkových útokov, ktoré podľa Františka zanechali po sebe len smrť, hrôzu a zármutok.

 

Pápežovo vyjadrenie zaznelo počas Svätého týždňa, v rámci ktorého sa František zúčastní na viacerých tradičných veľkonočných obradoch vo Vatikáne a v Ríme.

 

Americké veľvyslanectvo v Ríme dnes vyzvalo občanov USA zdržiavajúcich sa v talianskej metropole, aby boli "obzvlášť opatrní počas náboženských sviatkov" a podujatí s účasťou väčšieho množstva ľudí.

 

12:39 - Holandsko zatvorilo pre "možnú teroristickú hrozbu" svoj konzulát v Istanbule

Holandská vláda sa dnes rozhodla dočasne zatvoriť svoj generálny konzulát v tureckom Istanbule z dôvodu "možnej teroristickej hrozby". Súčasne odporučila občanom Holandska nachádzajúcich sa v Istanbule, aby sa nezdržiavali v okolí konzulátu.

 

S odvolaním sa na vyjadrenie holandského ministerstva zahraničných vecí o tom informovala agentúra AP.

Ministerstvo dnes vydalo krátke vyhlásenie, v ktorom oznámilo zatvorenie konzulátu. Uviedlo pritom, že ide o preventívne opatrenie, povahu zmienenej hrozby však už nespresnilo.

 

"Bezpečnosť našich zamestnancov a návštevníkov... je našou najvyššou prioritou," uviedol holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders.

 

12:38 - Mužom zadržaným v Anderlechte nie je Najim Laachraoui

Mužom zadržaným dnes v belgickom Anderlechte nie je hľadaný Najim Laachraoui, ktorý je podozrivý z účasti na utorkových útokoch v Bruseli. Informoval o tom dnes belgický denník La Derniéure Heure s odvolaním sa na policajné zdroje.

 

Denník vo svojom materiáli vyslovil predpoklad, že nové skutočnosti o vývoji vyšetrovania, ako aj o pátraní po podozrivých osobách zverejní prokuratúra na dnešnej tlačovej konferencii plánovanej na 13.00 h SEČ.

 

Televízia RTBF dnes na poludnie informovala, že polícia pokračuje v Bruseli v pátraní po podozrivých. Počas týchto policajných operácií bolo zaistené jedno podozrivé vozidlo.

 

 

 

12:34 - Čistiaca služba našla v Bruseli na ulici počítač so súbormi týkajúcimi sa Dáišu

Zamestnanci firmy Bruxelles Propreté, ktorá sa stará o čistotu ulíc belgickej metropoly, objavili počítač so "zaujímavým obsahom súvisiacim s Dáišom", čo je arabská skratka pre extrémistickú organizáciu Islamský štát.

 

Tá sa prihlásila aj k zodpovednosti za utorkové útoky na letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek, ktoré si vyžiadali najmenej 31 obetí a 260 zranených. Informoval o tom dnes webový portál denníka La Libre Belgique, podľa ktorého počítač našli ešte v utorok.

 

Polícia počítač odovzdala protiteroristickej jednotke súdnej polície v Bruseli.

 

12:10 - Belgicko si minútou ticha uctilo pamiatku obetí utorkových útokov

Minútou ticha si dnes napoludnie uctili obyvatelia Bruselu pamiatku vyše 30 obetí utorkových útokov na letisku Zaventem a v bruselskom metre, informovala televízia RTBF.

 

Ľudia tak vyjadrili aj solidaritu pozostalým po obetiach a najmenej 260 ľuďom zraneným pri troch explóziách, ktoré otriasli odletovou halou letiska Zaventem a stanicou metra Maelbeek, nachádzajúcou sa v centre belgickej metropoly neďaleko sídiel európskych inštitúcií.

 

 

 

Pietne zhromaždenia sa konali na viacerých miestach Bruselu i krajiny. Kráľ Filip s kráľovnou Matildou a premiér Charles Michel vzdali dnes hold obetiam a zraneným na námestí Roberta Schumana v centre Bruselu.

 

Kráľovský pár predtým v Erazmovej nemocnici v Anderlechte navštívil niekoľko osôb, ktoré pri útokoch utrpeli zranenia, a vyjadril podporu lekárom a zdravotníkom. Popoludní majú naplánovanú podobnú návštevu vo vojenskej nemocnici kráľovnej Astrid v meste Neder-over-Heembeek.

 

Používatelia sociálnej siete Facebook pripravujú na sobotu 26. marca v Bruseli pochod proti terorizmu, lebo, ako tvrdia, "len spolu to ustojíme". Pochod sa začne od známeho bruselského Atómia.

 

 

 

11:50 - Bratia Bakraouiovci neútočili spoločne na jednom mieste

Bratia Brahim a Khalid Bakraouiovci, ktorí boli identifikovaní ako páchatelia utorkových samovražedných atentátov v Bruseli, netvorili jedno komando. Informovala o tom dnes televízia RTBF s odvolaním sa na vlastné zdroje.

 

Podľa RTBF Ibrahim Bakraoui spáchal samovražedný útok v odletovej hale letiska Zaventem, jeho brat Khalid odpálil nálož na svojom tele v centre Bruselu na stanici metra Maelbeek, nachádzajúcej sa neďaleko sídiel európskych inštitúcií.

 

Ibrahim Bakraoui je zachytený na záberoch bezpečnostných kamier z bruselského letiska, zverejnených v utorok belgickou prokuratúrou, uprostred trojice mužov.

 

11:35 - Belgická prokuratúra nepotvrdila, že zadržaným v Anderlechte je Laachraoui

V belgickom meste Anderlecht dnes ráno zadržali tretiu osobu podozrivú zo spáchania utorkového útoku na bruselskom letisku.

 

Podľa denníka La Dernieure Heure, odvolávajúceho sa na bližšie nešpecifikované zdroje, ide o Najima Laachraouiho. Federálna prokuratúra však zatiaľ túto informáciu nepotvrdila, spresnil denník.

 

Zdroj, na ktorý sa odvolala televízia RTBF, potvrdil, že počas dnešnej razie v Anderlechte, ktorá "sa konala v súvislosti s vyšetrovaním atentátov v Paríži a/alebo Bruseli", bola zadržaná podozrivá osoba.

 

Ani zdroje RTBF zatiaľ nepotvrdili, že zadržaným je Najim Laachraoui, ako o tom informovali viaceré belgické médiá.

 

 

 

11:06 - V Anderlechte chytili tretieho podozrivého z útokov v Bruseli

V belgickom meste Anderlecht dnes ráno zadržali tretiu osobu podozrivú zo spáchania utorkového útoku na bruselskom letisku. Ide o Najima Laachraouiho, informoval na svojej webovej stránke denník La Derniéure Heure s odvolaním sa na bližšie nešpecifikované zdroje.

 

Federálna prokuratúra zatiaľ túto informáciu nepotvrdila.

 

 

 

11:04 - Kľúčovú rolu pri vyšetrovaní útokov v Bruseli zohral taxikár

Kľúčovou postavou pri vyšetrovaní utorkových útokov v Bruseli je taxikár, ktorý v utorok skoro ráno na letisku Zaventem viezol jednu časť komanda samovražedných atentátnikov, napísal dnes belgický denník La Derniere Heure.

 

Taxikár sa na polícii prihlásil sám, keď uvedomil spojitosť medzi výbuchmi v odletovej hale a zvláštnym správaním svojich klientov.

 

Denník uviedol, že taxikár upozornil na veľmi závažný detail: kým na zverejnených záberoch z bezpečnostných kamier mala trojica podozrivých mužov na vozíkoch naložené tri kusy batožiny, z kufra jeho auta ich vyložili viac.

 

Polícia na základe tohto jeho tvrdenia spustila pátranie v areáli letiska a objavila nálož, ktorá neexplodovala. Pyrotechnici ju totiž včas zneškodnili.

 

Taxikár okrem toho polícii poskytol aj adresu v bruselskej štvrti Schaerbeek, kde predpokladaných teroristov vyzdvihol. Polícia tam následne v utorok popoludní urobila raziu, pri ktorej našla chemikálie a bombovú nálož naplnenú klincami. Tá zrejme zostala na mieste vďaka tomu, že taxikár vzhľadom na nedostatok miesta vo vozidle odmietol odviezť viac kusov batožiny.

 

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že logistickú podporu pri atentátoch poskytli ešte ďalšie dve autá - Renault Clio a Audi S4 -, čo by znamenalo, že aj teroristické komando mohlo byť početnejšie než trojčlenné.

 

10:44 - Obete a zranení v útokoch v Bruseli sú najmenej 40-tich národností

Belgická ministerka zdravotníctva Maggie De Blocková dnes informovala, že pri utorkových atentátoch v Bruseli zahynulo "okolo 31 ľudí a 260 ich bolo zranených". Podľa belgického ministra zahraničných vecí Didiera Reyndersa má jeho rezort poznatky, že v Bruseli zahynuli alebo boli zranení ľudia najmenej 40 národností.

 

Vo vysielaní rozhlasovej stanice Radio 1 ministerka pripustila, že počet obetí sa môže zvýšiť vzhľadom na to, že zranenia mnohých ľudí sú vážne.

 

 

 

Uviedla tiež, že pokračuje identifikácia ľudí, ktorí prišli o život alebo boli pri výbuchoch zranení - a je veľmi náročná. Dodala však, že momentálne je prvoradý zdravotný stav zranených, nie zisťovanie ich totožnosti.

 

"Mnohí zo zranených sú v umelom spánku, zatiaľ čo iní sú vo veľmi vážnom stave na jednotkách intenzívnej starostlivosti," vysvetlila De Blocková, podľa ktorej je identifikácia "neľahká aj preto, že mnohí zranení sú cudzinci".

 

Podľa televízie RTBF sa patológom podarilo identifikovať prvé dve z obetí útokov. Smrť svojich dvoch občianok už oficiálne potvrdili napríklad Peru a Maroko.

 

Televízia RTBF dnes informovala, že na internete sa objavuje čoraz viac žiadostí o pomoc pri pátraní po nezvestných osobách, ktoré sa v čase výbuchov mohli buď nachádzať na stanici metra Maelbeek či prechádzať ňou vtedy vo vlakovej súprave, alebo byť práve na letisku Zaventem, ktoré bolo terčom útoku ako prvé.

 

10:26 - Francúzske letisko Toulouse-Blagnac evakuovali kvôli podozrivému predmetu

Francúzske úrady dnes ráno okolo 06.45 h SEČ z bezpečnostných dôvodov evakuovali letisko Toulouse-Blagnac.

 

Dôvodom bol podozrivý predmet, ktorý sa našiel v jeho areáli, informoval spravodajský server International Business Times s odvolaním sa na francúzske médiá.

 

Raňajšia evakuácia sa dotkla aj pasažierov, ktorí už boli na palubách lietadiel, pričom tie museli urýchlene opustiť. Rovnako evakuovali úrady aj všetkých cestujúcich nachádzajúcich sa v odletovej hale.

 

10:20 - Identifikovali zranenú ženu zo známej fotografie z letiska - letuška Nidhi Chaphekarová

 

 

 

10:02 - Letisko v Bruseli je stále zavreté, doprava sa vracia k normálu, školy sú strážené

Bruselské letisko Zaventem zostane po utorkových útokoch zavreté na neurčito, informovala dnes belgická televízia RTBF.

 

Správa letiska podľa televízie požiadala nájomcov priestorov v areáli, aby znížili počet prítomných zamestnancov na nutné minimum. Podľa hovorkyne letiska Anke Fransenovej je tam v rôznych prevádzkach zamestnaných okolo 20.000 ľudí.

 

Podľa hovorkyne v odletovej hale, kde v utorok došlo k explóziám, pokračujú práce súvisiace s vyšetrovaním týchto samovražedných atentátov. "Ešte nemáme prístup do haly, aby sme mohli vyhodnotiť škody," vysvetlila.

 

 

Hovorkyňa spresnila, že letisko je uzavreté a jeho obvyklá činnosť je výrazne zredukovaná. V utorok odtiaľ štartovalo len niekoľko civilných lietadiel, aj to prázdnych, a dokonca aj nákladné odleteli bez carga.

 

Doprava na všetkých linkách metra v Bruseli, ktoré bolo v utorok tiež terčom útoku, sa postupne vracia k obvyklému režimu, uviedla RTBF.

 

 

 

Na zatiaľ neobsluhovaných staniciach majú cestujúci k dispozícii náhradnú autobusovú dopravu. Podľa televízie v metre - najmä pri vchode do podzemných staníc - hliadkuje polícia, ktorá má právo vykonať osobnú kontrolu cestujúcich.

 

S obmedzeniami funguje v Bruseli dnes už aj autobusová doprava. Električky premávajú bez výpadkov.

 

K normálu sa vrátila aj situácia v železničnej doprave, oznámila železničná spoločnosť SNCB.

 

V bruselských školách sa dnes učí ako obvykle. Ministerstvo školstva však v dôsledku utorkových útokov vydalo vestník, ktorým školy žiada prijať preventívne bezpečnostné opatrenia. Žiadne dieťa napríklad nesmie opustiť školu bez sprievodu svojho rodiča, ktorého musí pedagogický dozor "vizuálne identifikovať". Školy dostali nariadenie strážiť všetky vchody do budov a pokúsiť sa nájsť alebo vytvoriť útočiská, kam by sa žiaci a učitelia mohli v prípade incidentu bezpečne uchýliť.

 

09:47 - Belgický minister vnútra Jambon nerozumie kritike o zlyhaní jeho krajiny v boji s terorizmom

Belgický minister vnútra Jan Jambon dnes oznámil, že po utorkových útokoch v Bruseli, ktoré si vyžiadali 31 obetí, v meste nevyhlásia ďalšie mimoriadne bezpečnostné opatrenia okrem už platných.

 

"Myslím, že musíme zostať chladnokrvní a pokojní a kontrolovať situáciu," spresnil.

 

Jambon v rozhovore pre televíziu RTBF vyhlásil, že útoky v Bruseli sa začali pripravovať zrejme dávno pred tým, ako polícia minulý týždeň v piatok dolapila Salaha Abdeslama, hľadaného v súvislosti s vlaňajšími atentátmi v Paríži.

 

V rozhovore minister vyhlásil, že po útokoch v Bruseli je presvedčený o nutnosti pokračovať v boji proti extrémizmu a teroristom, "ktorí útočia na základné hodnoty našej spoločnosti". Súčasne vyjadril údiv nad závermi zahraničnej tlače, ktorá Brusel označila za slabé miesto boja s terorizmom v Európe.

 

"Skutočne tomu nerozumiem," uviedol minister pre RTBF a poukázal napríklad na vlaňajšiu protiteroristickú operáciu vo Verviers či na nedávne chytenie Salaha Abdeslama. "Všetci ho hľadali, my sme ho chytili. Odsúdili sme teroristov, boli sme prví v Európe," upozornil.

 

Pripomenul, že v Belgicku momentálne platí najvyšší stupeň pohotovosti pred teroristickými útokmi. "Robíme, čo treba. Vždy hovorím, že stopercentnú záruku na bezpečnosť nemôže dať nikto, ale my pokračujeme v boji".

 

Na margo zvýšenia stupňa teroristického ohrozenia Jambon uviedol, že vláda k nemu v utorok pristúpila, pretože sa po výbuchoch na letisku Zaventem a v bruselskom metre obávala tretieho útoku. Dodal, že tieto opatrenia budú platiť len dovtedy, kým bude pretrvávať hrozba okamžitého atentátu.

 

09:20 - Belgická vláda vyhlásila trojdňový smútok

​Belgická vláda po utorkových udalostiach vyhlásila trojdňový štátny smútok. Kabinet na svojom zasadnutí podľa Jambona zvažoval aj opatrenia súvisiace s bezpečnosťou, a to najmä škôl a verejnej dopravy. "Prijali sme rozhodnutie postupovať tak, aby sme sa čo najrýchlejšie vrátili k normálnemu životu," uviedol minister vnútra Jambon.

 

 

 

09:05 -  Najim Laachraoui je komplic teroristických útokov z Paríža

Belgická prokuratúra uplynulý pondelok identifikovala Laachraouiho ako ďalšieho komplica teroristických útokov, ktoré sa v Paríži odohrali vlani 13. novembra. Laachraoui dovtedy v spisoch vystupoval pod falošnou identitou ako Soufiane Kayal. Ide o muža, ktorý sa narodil v roku 1991 a vo februári 2013 odišiel do Sýrie.

 

Podľa belgických úradov sa stopy Laachraouiho DNA našli v prenajatom dome v meste Auvelais, ako aj v byte na ulici Henriho Bergého na bruselskom predmestí Schaerbeek. Obe nehnuteľnosti využívala skupina osôb podozrivých z terorizmu.

 

Najim Laachraoui a ďalší komplic, Samir Bouzir, sú podozriví z toho, že na diaľku riadili teroristické operácie na viacerých miestach 10. a 11. parížskeho obvodu, ako aj na predmestí Saint-Denis.

 

Francúzska a belgická polícia po oboch mužoch vyhlásila 4. decembra 2015 pátranie, pričom upozornila, že ide o nebezpečné a pravdepodobne aj ozbrojené osoby. Obaja v minulosti používali falošné doklady.

 

Belgická prokuratúra vo svojom vyhlásení spresnila, že Najim Laachraoui bol 9. septembra 2015 kontrolovaný na hraniciach Maďarska a Rakúska. V aute značky Mercedes s ním boli aj Salah Abdeslam a Mohamed Belkaid.

 

Druhý menovaný prišiel o život 15. marca pri policajnej razii v bruselskej štvrti Forest. Abdeslamovi sa vtedy podarilo uniknúť, ale 18. marca ho polícia zatkla na inom mieste v Bruseli. Momentálne je vo väzení v Brugách a rozhoduje sa o jeho vydaní do Francúzska.

 

Belgické úrady vyzvali verejnosť na pomoc pri pátraní po Najimovi Laachraouim, ako aj po Mohamedovi Abrinim, ktorého zachytila bezpečnostná kamera spolu so Salahom Abdeslamom na čerpacej stanici pri ceste smerom na Paríž, a to dva dni pred atentátmi z 13. novembra 2015.

 

09:01 - Speváčka Adele na včerajšom koncerte venovala pieseň obyvateľom Brusela

 

 

09:00 - Bratia, ktorí spáchali atentáty na letisku sa v minulosti dostali do prestrelky s políciou

Ide o dvoch Bruselčanov, ktorí boli známi polícii, ale len pre páchanie závažnej trestnej činnosti, nie kvôli podozreniu z terorizmu.

 

RTBF ďalej informovala, že Khalid Bakraoui na falošný doklad totožnosti prenajal byt na Rue du Dries v bruselskej štvrti Forest, kde sa uplynulý týždeň počas policajnej razie odohrala prudká prestrelka. Vďaka tejto operácii sa koncom týždňa podarilo dolapiť Salaha Abdeslama, jediného zo žijúcich predpokladaných účastníkov vlaňajších teroristických útokov v Paríži.

 

Belgický denník La Derniére Heure nedávno ako prvý naznačil rolu, ktorú obaja bratia zohrávali v teroristickej bunke súvisiacej s prípadom Salaha Abdeslama.

 

 

 

08:45 - Tretím podozrivým z útokov v Bruseli je Najim Laachraoui

Tretím mužom, ktorý je podozrivý zo spáchania utorkových atentátov v Bruseli, je zrejme Najim Laachraoui, informoval na svojej webovej stránke belgický denník La Derniére Heure. Ide o muža, ktorý je po explóziách na letisku Zaventem na úteku a polícia po ňom pátra.

 

 

 

08:21 - Identifikovali páchateľov útokov na bruselskom letisku Zaventem

Teroristické útoky na bruselskom letisku Zaventem vykonali bratia Khalid a Brahim Bakraouiovci. Informovala o tom dnes belgická televízia RTBF s odvolaním sa na policajné zdroje.

 

 

 

07:33 - Belgická polícia pátra po jednom z podozrivých z utorňajších bombových útokov

Belgická polícia pokračuje dnes v rozsiahlom pátraní po jednom z podozrivých zo spáchania bombových útokov, pri ktorých v utorok na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek zahynulo najmenej 34 ľudí a ďalších približne 250 osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Hľadaného zachytila bezpečnostná kamera v spoločnosti dvoch ďalších mužov, ktorí pravdepodobne zahynuli pri samovražedných bombových útokoch v letiskovej hale.

 

Podozrivý, ktorý polícii zatiaľ uniká, je na zázname z bezpečnostnej kamery oblečený v bielom kabáte a na hlave má čierny klobúk. Jeho dvaja spoločníci, ktorí sa na letisku pravdepodobne vyhodili do vzduchu, sú oblečení v čiernom.

 

Polícia predpokladá, že úlohou tretieho atentátnika bolo aktivovať výbušný systém, ktorý však neexplodoval a nepoškodený sa našiel v zničenej odletovej hale letiska. Identita predpokladaných páchateľov útoku zatiaľ nie je známa.

 

Letisko Zaventem bude aj dnes uzatvorené.

 

 

 

04:22 - USA varovali svojich občanov pred rizikom spojeným s cestovaním do Európy

Spojené štáty varovali dnes svojich občanov pred potenciálnym rizikom spojeným s cestovaním do európskych krajín. Informovala o tom agentúra AP.

 

V súvislosti s bombovými útokmi, pri ktorých zahynulo v utorok v Bruseli najmenej 31 ľudí a približne 230 ľudí utrpelo zranenia, americké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že teroristické skupiny plánujú v krátkom čase opäť zaútočiť.

 

Cieľmi teroristických útokov by mohli byť športové podujatia, turistické atrakcie, reštaurácie a dopravné prostriedky, uvádza sa vo vyhlásení amerického rezortu diplomacie. Ten zároveň amerických občanov vyzýva, aby sa na verejných miestach a v hromadných dopravných prostriedkoch správali obozretne a aby sa vyhýbali miestam, kde sa zdržuje väčší počet ľudí.

 

Americké ministerstvo zahraničných vecí sa pre tento krok rozhodlo preto, že medzi približne 230 ľuďmi, ktorí pri utorňajších teroristických útokoch na bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek utrpeli zranenia, bolo aj niekoľko Američanov.

 

Upozornenie ministerstva na isté riziká spojené s cestami amerických občanov do Európy platí do 20. júna.

 

00:30 Minister vnútra SR vyhlásil po útokoch v Bruseli zvýšený stupeň teroristického ohrozenia

Minister vnútra Robert Kaliňák v súvislosti s teroristickými útokmi v Belgicku a s tým spojenou zhoršenou bezpečnostnou situáciou v Európe vyhlásil druhý – zvýšený stupeň teroristického ohrozenia na území Slovenskej republiky. Ako informovala Denisa Baloghová z tlačového odboru kancelárie prezidenta Policajného zboru, druhý stupeň je účinný oddnes od 00:00. Stupeň teroristického ohrozenia sa tak zvyšuje po prvýkrát. 


Kaliňák vyhlásil rozhodnutie na základe odporúčania expertnej skupiny na koordináciu výmeny a analýzy informácií a spolupráce v oblasti boja proti terorizmu, vytvorenej pri výbore Bezpečnostnej rady Slovenskej republiky pre koordináciu spravodajských služieb a Rady Národného bezpečnostného analytického centra.

 

23:00 - Obvatelia Bruselu vo večerných hodinách prichádzali do centra mesta, aby si uctili pamiatku obetí útokov. Zaspievali pieseň Imagine.

 

 

22:13 - Španielsko zintenzívni ochranu letísk, stupeň pohotovosti však nezvýši

Španielsko nezvýši stupeň protiteroristickej pohotovosti, ale zintenzívni ochranu letísk v krajine v reakcii na dnešné teroristické útoky v Bruseli.

 

V Madride to oznámil španielsky minister vnútra Jorge Fernández Díaz po rokovaní grémia bezpečnostných a policajných expertov.

 

Šéf rezortu vnútra z bezpečnostných dôvodov nechcel hovoriť o preventívnych opatreniach, ktoré krajina zavedie, avšak poznamenal, že pôjde v podstate o podobné kroky, aké nasledovali po teroristických útokoch v Paríži z 13. novembra 2015.

 

Minister sa zmienil, že z Bruselu zatiaľ nedostali informácie o prípadnej španielskej obeti dnešného teroru, avšak potvrdil, že štyria občania Španielska sú medzi zranenými a všetci sú hospitalizovaní.

 

Španielsky premiér Mariano Rajoy vo večernej oficiálnej reakcii zdôraznil podobne ako predtým minister vnútra význam jednoty a súčasne pripustil, že všetkých v krajine i v zahraničí čaká ťažký boj, ktorý bude vyžadovať odolnosť, angažovanosť a spoluprácu, vyplýva z informácií tlačovej agentúry MTI.

 

Pred "barbarskými útokmi", pre ktoré nemožno nájsť dôvod, nie je nikto v bezpečí, konštatoval Rajoy a pripomínajúc teror z Londýna, Madridu i Paríža dodal, že ide o útoky proti civilizácii. Španielsky premiér súčasne ubezpečil o podpore "belgických bratov".

 

Poslanci španielskeho parlamentu si v stredu napoludnie uctia obete teroristických útokov v Bruseli minútou ticha.

 

21:56 - Česká vláda potvrdila 1.stupeň teroristického ohrozenia, do ulíc vyšle 550 vojakov

Vláda ČR na dnešnom mimoriadnom večernom zasadaní v Prahe potvrdila vyhlásenie prvého stupňa teroristického ohrozenia v krajine. Ide o reakciu na útoky, ku ktorým došlo dnes v Bruseli, informoval premiér Bohuslav Sobotka.

 

Členovia českej vlády odsúhlasili súčasne aj nasadenie 550 vojakov v činnej službe, ktorí by mali posilniť policajné hliadky v Prahe a ďalších väčších mestách, na letiskách, ako aj pri ochrane strategických objektov, diplomatických zastupiteľstiev vybraných štátov a pamätných miest, a to po obdobie dvoch mesiacov.

 

21:54 - Prehľad nedávnych aktivít islamských teroristov v súvislosti s Belgickom

24. máj 2014 - Štyria ľudia boli zabití pri streľbe v židovskom múzeu v centre Bruselu. Útočníkom bol 29-ročný francúzsky občan Mehdi Nemmouche, ktorého následne zadržali vo francúzskom meste Marseille. Paríž ho neskôr vydal na trestné stíhanie do Belgicka, kde stále čaká na začiatok súdneho procesu.

 

29. september 2014 - Belgická prokuratúra obvinila 46 členov islamistickej skupiny Sharia4Belgium z príslušnosti k teroristickej skupine a verbovania mladých Belgičanov do džihádistického boja v Sýrii. Súd ich uznal za vinných vlani vo februári.

 

15. január 2015 - Týždeň po útokoch islamských fanatikov na redakciu francúzskeho satirického magazínu Charlie Hebdo a židovský supermarket v Paríži belgická polícia zabila dvoch mužov, ktorí na nich spustili paľbu počas jednej z približne desiatky razií proti bunke Islamského štátu (IS). Tá podľa prokuratúry chystala "rozsiahle útoky".

 

21. apríl 2015 - Vo vysokorýchlostnom vlaku na severe Francúzska zranil 25-ročný marocký občan Ajúb Chazání troch ľudí. Krátko nato ho premohli a odzbrojili pasažieri, medzi ktorými bol aj jeden americký vojak. Útočník nastúpil do vlaku v Bruseli.

 

13. november 2015 - Francúzskou metropolou Paríž otriasla séria koordinovaných teroristických útokov, pri ktorých na niekoľkých miestach došlo následkom výbuchov a streľby o život 130 ľudí a 368 utrpelo zranenia. K zodpovednosti sa prihlásil IS. Dvaja z desiatich známych útočníkov boli belgickí občania a traja ďalší - hoci mali francúzske pasy - žili v Bruseli.

 

14. november 2015 - Francúzsky občan žijúci v Belgicku, 26-ročný Salah Abdeslam, ktorý bol medzi parížskymi útočníkmi, skontaktoval svojich priateľov v Bruseli, aby ho autom vyzdvihli v Paríži po tom, ako na poslednú chvíľu zmenil názor a rozhodol sa, že sa neodpáli. Jeho vestu s výbušninami neskôr objavila polícia v kontajneri na odpadky na jednom z parížskych predmestí.

 

15. marec 2016 - Belgická polícia zabila jedného ozbrojenca po tom, ako niekoľko policajtov utrpelo zranenia počas razie v bruselskom byte spájanom s vyšetrovaním parížskych útokov. Ďalším dvom podozrivým sa podarilo utiecť. V byte boli zaistené odtlačky prstov Abdeslama, posledného známeho účastníka parížskych útokov, čo naznačilo, že sa nachádza v Bruseli.

 

18. marec 2016 - Belgická polícia po prestrelke v Bruseli zadržala Salaha Abdeslama, v tom čase najhľadanejšieho muža v Európe. Belgickí ministri vnútra a zahraničných vecí však 20. a 21. marca varovali, že podľa príslušných bezpečnostných úradov Abdeslam a jeho komplici plánujú bezprostredný teroristický útok.

 

22. marec 2016 - Brusel sa stal terčom dvoch bombových útokov; na medzinárodnom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek. K zodpovednosti za útoky, z ktorých bol jeden samovražedný, sa prihlásil IS. Udalosť si vyžiadala viac ako 30 mŕtvych a 200 zranených. Belgické médiá zverejnili zábery z bezpečnostnej kamery, na ktorých je vidno trojicu mužov podľa polície podozrivých zo spáchania bombových útokov na letisku. Ich totožnosť bezprostredne nebola známa. K totožnosti útočníka z metra nie sú nateraz dostupné žiadne relevantné indície.

 

21:47 - Johnson: Spojeným štátom teroristické útoky ako v Bruseli nehrozia

Ani jedna "konkrétna dôveryhodná" informácia tajných služieb nenasvedčuje tomu, že by sa v Spojených štátoch chystali útoky podobné tým, aké sa odohrali dnes v Bruseli, vyhlásil americký minister pre vnútornú bezpečnosť Jeh Johnson.

 

Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť napriek tomu podľa neho v rámci preventívnych opatrení zvýšilo kontroly a bezpečnostné opatrenia na hlavných amerických letiskách, vlakových tratiach a dopravných uzloch po celej krajine.

 

Pracovníci rezortu bezpečnosti sú podľa Johnsona v kontakte s európskymi kolegami a celú situáciu dôsledne sledujú.

 

Bezpečnostní predstavitelia tiež prehodnocujú nutnosť zavádzania ďalších kontrol pre pasažierov prichádzajúcich letecky z Belgicka. Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že Belgicko je medzi 38 krajinami, ktorých občania vo všeobecnosti nepotrebujú pri cestovaní do USA vstupné vízum.

 

21:26 - Sýria: Bruselské útoky sú výsledkom tolerancie k terorizmu

Sýrske vedenie označilo dnes bombové útoky v Bruseli za "nevyhnutný dôsledok zlej politiky a tolerancie k terorizmu", pričom vyzvalo na spoločný boj proti tomuto fenoménu. Zdroj zo sýrskeho ministerstva zahraničných vecí, ktorý cituje štátna tlačová služba SANA, v tejto súvislosti vyčítal určitým krajinám, že "opisujú teroristické skupiny ako umiernené", informuje agentúra Reuters.

 

Damask označuje za teroristické všetky ozbrojené skupiny, ktoré v sýrskej vojne bojujú za zosadenie tamojšieho prezidenta Bašára Asada. Západné štáty odmietajúce Asada zaraďujú do teroristickej kategórie skupiny Islamský štát a Front an-Nusra, zatiaľ čo mnohí ďalší povstalci podľa nich bojujú v umiernených frakciách.

 

"Sýria, ktorá už päť rokov čelí takfírskemu terorizmu, opätovne vyzýva na spojenie všetkých úprimných medzinárodných snáh čeliť teroristickému nebezpečenstvu," cituje Reuters vyjadrenie ministerského zdroja, ktoré priniesla SANA. Použitý prívlastok sa vzťahuje na sunnitských fundamentalistov hlásajúcich násilie proti "odpadlíkom od viery".

 

21:05 - V Bavorsku zadržali troch podozrivých Kosovčanov cestujúcich z Bruselu

Troch Kosovčanov vo veku 36-46 rokov, podozrivých z napojenia na teroristickú sieť, zadržala dnes nemecká polícia na diaľnici Mníchov-Salzburg. Informácie prvého programu verejnoprávnej televízie ARD a Bavorského rozhlasu (BR) potvrdil hovorca bavorského Krajinského kriminálneho úradu, píše tlačová agentúra DPA.

 

Podľa rovnakého zdroja boli podozriví na ceste z Bruselu vo vozidle s belgickým evidenčným číslom. Indície o priamej súvislosti s dnešnými teroristickými útokmi v Bruseli vyšetrovatelia zatiaľ nemajú, poznamenal hovorca. Súčasne však dodal, že trojica čelí vyšetrovaniu pre podozrenie z prípravy vážneho štát ohrozujúceho trestného činu.

 

Ako vyplynulo z informácií Bavorského rozhlasu, polícia konala na základe podnetu neznámej osoby, ktorá ho prostredníctvom webu poskytla v pondelok večer. V ňom sa hovorilo o plánovanom teroristickom útoku a menovite o dvoch Kosovčanoch albánskeho pôvodu, ktorí sú na ceste v striebornom Mercedese.

 

Policajné zložky z Rosenheimu vypátrali vozidlo a zadržali ho s dvoma bratmi a ich spoločníkom. Muži uviedli, že pracujú pre istú stavebnú firmu v Belgicku. Na jedného zo zadržaných bratov, ako ukázalo vyšetrovanie, vydali zatykač, pretože sa ukrýval pred už nariadeným vyhostením do krajiny pôvodu.

 

20:08 - V Bruseli sa pri raziách našla výbušnina, chemické látky a vlajka IS

Pri domovej prehliadke v bruselskej štvrti Schaerbeek sa našlo "výbušné zariadenie obsahujúce okrem iného klince", informovala dnes večer belgická federálna prokuratúra. Vyšetrovatelia podľa nej ďalej zhabali chemické látky a vlajku extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

 

Belgická polícia uskutočnila dnes v reakcii na útoky na medzinárodnom letisku Zaventen a v stanici metra Maelbeek razie a prehliadky na viacerých miestach v Bruseli.

 

K zodpovednosti za útoky sa prostredníctvom vyhlásenia zverejnenom cez vlastnú tlačovú agentúru prihlásila skupina Islamský štát. Toto tvrdenie však ešte nebolo úradmi oficiálne potvrdené, pripomenula agentúra AP.

 

Belgická federálna polícia vyhlásila pátranie po podozrivom na úteku v prípade bombového útoku na letisko Zaventen, ktorého totožnosť nie je dosiaľ jasná. Muž mal na sebe bledohnedý kabát, čierny klobúk a okuliare a je podozrivý zo spolupráce pri útoku na letisko.

 

img

 

20:02 - Obama a Putin sa po útokoch v Bruseli zaviazali k boju proti terorizmu

Teroristické útoky v Bruseli zdôraznili potrebu zjednotenia svetového úsilia v boji proti terorizmu, uviedol ruský prezident Vladimir Putin.

 

Putin svoj televízny príhovor začal vyjadrením sústrasti rodinám obetí útokov v Bruseli. "O otázkach týkajúcich sa boja proti terorizmu sme hovorili opakovane a účinne proti nemu bojovať je možné iba spojením síl," dodal Putin.

 

Americký prezident Barack Obama vyjadril úprimnú sústrasť Belgicku a jeho obyvateľom, informoval Biely dom. Obama to uviedol počas telefonického rozhovoru s belgickým premiérom Charlesom Michelom. Politici spolu telefonovali v reakcii na teroristické útoky v belgickej metropole Brusel. Obama Belgicku ponúkol pomoc pri vyšetrovaní celého incidentu, ako aj pri pátraní a potrestaní zodpovedných osôb.

 

Biely dom spresnil, že Obama zopakoval podporu Spojených štátov Belgičanom, NATO a Európskej únii. Spojené štáty tiež zaviazal k plnej spolupráci pri úsilí bojovať s terorizmom. Šéf Bieleho domu dnes uzatvára historickú návštevu Kuby.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies