Konflikt na Ukrajine: Gazprom varuje pred možnosťou pozastavenia plynu!

NETKY.SK • 7 Marec 2014, 21:00 • 2 min
Konflikt na Ukrajine: Gazprom varuje pred možnosťou pozastavenia plynu!

KYJEV/SEVASTOPOĽ – Konflikt na Ukrajine stále nie je zažehnaný. Kyjevský parlament včera vyhlásil, že Krym patrí Rusku a ukrajinské ozbrojené sily na jeho území sú okupanti. Situáciu sa pokúsil vyriešiť aj americký prezident Barack Obama, zatiaľ neúspešne. Rusi majú na Kryme už 30-tisíc vojakov, z ktorých časť patrí k elite.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

21:39 - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes varoval Spojené štáty pred "unáhlenými a neuváženými" krokmi ohľadom krízovej situácie na Ukrajine, ktoré by mohli poškodiť rusko-americké vzťahy. V telefonickom rozhovore iniciovanom americkou stranou šéf ruskej diplomacie svojmu rezortnému partnerovi Johnovi Kerrymu ďalej povedal, že akékoľvek sankcie uvalené na Moskvu "nevyhnutne zasiahnu USA ako bumerang", píše agentúra RIA Novosti.


20:30 - Okresný správny súd v Kyjeve dnes na podnet tamojšej generálnej prokuratúry označil za nezákonné rozhodnutia poslancov parlamentu Autonómnej republiky Krym (ARK) v Simferopole i zastupiteľstva v Sevastopole, meste s osobitým štatútom, ktorých cieľom je realizácia referenda o pripojení sa spomínaných území k Ruskej federácii.


20:05 -  Líder ukrajinského krajne pravicového hnutia Pravý sektor Dmytro Jaroš v piatok oznámil kandidatúru za prezidenta v májových voľbách. Predseda kyjevskej pobočky hnutia Andrij Tarasenko zároveň v tejto súvislosti dodal, že hnutie zmení svoj názov a stane sa politickou stranou. 


19:54 - Podnikateľa Pavla Gubareva, samozvaného gubernátora Doneckej oblasti a jedného z lídrov tamojších proruských aktivistov, odsúdili dnes Kyjeve na dva mesiace väzenia. Informovali o tom ukrajinské médiá.


19:37 - Šesť stíhačiek tureckých vzdušných síl typu F-16 vzlietlo dnes po tom, čo ruské prieskumné lietadlo preletelo pozdĺž čiernomorského pobrežia Turecka. Ide o druhú podobnú udalosť od 3. marca, no ruské lietadlo ani vtedy nenarušilo turecký vzdušný priestor, informovali tamojšie médiá.

 

19:09 - Poľské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo dnes všetkých občanov Poľska, ktorí sa zdržiavajú na Krymskom polostrove, aby ho opustili kvôli nepredvídateľnosti ďalšieho vývoja v oblasti. Rezort súčasne neodporučil Poliakom cestovať na Ukrajinu a tých, ktorí sa nachádzajú na území tejto postsovietskej republiky, vyzval na zachovanie ostražitosti, informovala spravodajská televízia TVN24.


18:40 - Ukrajinu zastupoval na piatkovom otváracom ceremoniáli XI. Zimných paralympijských hier na štadióne Fišt v Soči iba vlajkonosič Michajlo Tkačenko. Biatlonista a bežec na lyžiach zožal od publika potlesk. Ukrajinský tím definitívne potvrdil účasť na podujatí pre konflikt na Kryme iba niekoľko hodín pred oficiálnym štartom paralympiády, informovala agentúra DPA.

 

18:35 - Ruský energetický gigant Gazprom dnes varoval, že môže zastaviť dodávky plynu na Ukrajinu pre nezaplatené účty za predchádzajúce dodávky. To zvyšuje tlak na dočasnú vládu v Kyjeve aj Európsku úniu, ktorá odoberá polovicu z ruských dodávok plynu cez ukrajinskú vetvu plynovodu. Informovala o tom agentúra Reuters. Generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller vyhlásil, že Kyjev musí zaplatiť svoje dlhy za predchádzajúce dodávky. Inak riskuje, že sa zopakuje rovnaký scenár ako začiatkom roka 2009. Rusko vtedy pre nezaplatené účty zastavilo transport suroviny do Európy cez ukrajinské územie. Ukrajina je však v zúfalej finančnej situácii, ktorá sa ešte zhoršila po páde promoskovsky orientovaného exprezidenta Viktora Janukovyča. Nová, dočasná vláda v Kyjeve na rozdiel od Janukovyča podporuje orientáciu Ukrajiny smerom na Európsku úniu, a nie na Rusko. Moskva na oplátku podporila separatistické tendencie východnej časti Ukrajiny a vyslala svoju armádu na Krym.

 

17:31 - Ruská vláda v piatok varovala Európsku úniu pred podniknutím odvetných krokov za "výnimočne nekonštruktívny postoj" ku kríze v ukrajinskom autonómnom regióne Krym. Moskva takto reagovala na závery štvrtkového summitu členských krajín únie v Bruseli. Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí vláda "neprijíma jazyk sankcií a hrozieb, no keď je použitý, nezostane bez odpovede", cituje vyhlásenie ruskej diplomacie portál tlačovej agentúry RIA Novosti.

 

17:25 -  Ukrajina nesplnila konečný termín na zaplatenie februárových dodávok zemného plynu z Ruska. Informoval o tom v piatok ruský plynárenský gigant Gazprom. "Dnes, 7. marca, bol konečný termín na zaplatenie februárových dodávok plynu Ukrajine. Gazprom za dlh nedostal zaplatené," uviedol generálny riaditeľ firmy Alexej Miller. Podľa jeho skorších vyjadrení dlh predstavoval 440 mil. USD. Ruský prezident Vladimir Putin a zástupcovia Gazpromu už predtým uviedli, že Rusko s účinnosťou od 1. apríla prestane Ukrajine dodávať plyn za zvýhodnená cenu, čo zdôvodnili meškajúcimi platbami. V decembri Rusko súhlasilo so znížením ceny plynu pre Ukrajinu na 268,50 USD za tisíc kubických metrov, čiže zhruba o tretinu oproti cene na úrovni približne 400 USD za tisíc kubických metrov, ktorú Kyjev platil od roku 2009. Dohoda však umožňuje revíziu ceny každý kvartál. Moskva ponúkla svojmu susedovi zľavy z ceny plynu spolu s programom finančnej pomoci v objeme 15 mld. USD po tom, čo vláda v Kyjeve na poslednú chvíľu vycúvala z podpisu asociačnej dohody s EÚ.


17:20 - Webová stránka ruského vládneho denníka Rossijskaja gazeta sa dnes stala terčom útoku proukrajinských hackerov, ktorí ju vyradili z činnosti. Na stránke s doménou Rg.ru sa namiesto štandardného spravodajského obsahu objavilo logo s nápisom KiberSotňa (KyberSto) na modro-žltom pozadí symbolizujúcom štátnu zástavu Ukrajiny, informovala agentúra RIA Novosti.


17:01 - Koncert venovaný obetiam demonštrácií na Ukrajine sa uskutoční v nedeľu (9.3.) v Moyzesovej sieni na Vajanského nábreží v Bratislave. Výťažok z benefičného podujatia poputuje na konto zbierky SOS Ukrajina, ktorej organizátorom je občianske združenie Človek v ohrození.

 

17:00 - Centrom krymského mesta Kerč prešlo niekoľko ruských vojenských vozidiel.


 


16:40
- Napriek kríze na Kryme Rusko dúfa, že paralympiáda v Soči sa zaobíde bez politických incidentov. "Dúfam, že paralympiáda zmierni napätie, ktoré momentálne vládne v súvislosti s konfliktom na Ukrajine," cituje agentúra dpa slová ruského prezidenta Vladimira Putina. "Politika nesmie zaťažiť športovcov, ktorí sa musia naplno sústrediť na súťaže," dodal šéf Kremľa.

 

 

img


16:32 - Desať dôkazov o tom, že na Kryme sú stále ruskí vojaci. Čítajte TU!


16:16 - Ruské úrady dnes oznámili, že začali viesť vyšetrovanie voči ukrajinskému nacionalistovi a koordinátorovi hnutia Pravý sektor Oleksandrovi Muzyčkovi. Podozrievajú ho z mučenia a zavraždenia najmenej 20 ruských vojakov počas konfliktu v Čečensku v roku 2000, informovala agentúra RIA Novosti.


15:49 - Na ukrajinský Krym v uplynulých dňoch pricestovali srbskí extrémisti združení v takzvanom četníckom hnutí. V piatok o tom informuje spravodajský portál Balkan Insight. "Naším cieľom je podporiť ruský ľud v mene srbského ľudu," cituje portál jedného z "četníkov" Milutina Mališiča. Srbskí nacionalisti sa na Kryme spájajú s ruskými kozákmi, s ktorými majú podľa vlastných viacero "podobností". "Počas vojny v Juhoslávii bojovalo na srbskej strane množstvo dobrovoľníkov, takže ako ich bratia sme sa rozhodli pomôcť im. Preto sme tu," dodáva Mališič.


15:36 - Svet podcenil Putina, je to výborný taktik, ktorý neprestal snívať o obnovení Sovietskeho zväzu. Týmito slovami zhodnotil dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice RTBF krízovú situáciu medzi Ruskom a Ukrajinou bývalý generálny tajomník NATO (1994-95) a niekdajší šéf belgickej diplomacie Willy Claes. "Putin viackrát zopakoval, že najväčšia hlúposť, ktorá sa udiala v 20. storočí, bol rozpad Sovietskeho zväzu. Spolu s ďalšími sníva o oživení tohto veľkého zoskupenia. Pokračuje v rétorike studenej vojny a stále nás vníma ako nepriateľov," povedal Claes.


15:32 - Gazprom sa vyhráža Ukrajine scenárom z roku 2009 (odstavením dodávky plynu), keď nezaplatia svoj dlh. Pohybuje sa okolo 1,9 miliardy dolárov. 

 

15:29 - Ruské ministerstvo zahraničných vecí je "udivené a šokované" zo spôsobu, akým ukrajinské médiá prekrútili vyhlásenia ruského veľvyslanca pri OSN Vitalija Čurkina. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení rezortu diplomacie, ktoré zverejnila agentúra RIA Novosti. Ukrajinské agentúry a po nich aj médiá dnes totiž s odvolaním sa na Čurkina a tlačové stredisko OSN informovali, že Moskva prerušuje diplomatické vzťahy s Kyjevom, lebo tamojšiu vládu považuje za nelegitímnu.

 

15:24 - Ruská Duma bude 21. marca prerokovávať zákon o začlenení Krymu do Ruskej federácie.


15:18 - Na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Ubľa - Malyj Bereznyj dnes dočasne pozastavili proces vybavovania cestujúcich, ktorý už ale opätovne funguje v normálnom režime. Spomínané obmedzenie nesúviselo s aktuálnymi udalosťami na Ukrajine. "Na hraničnom priechode Ubľa – Malyj Bereznyj bol dnes dočasne pozastavený vybavovací proces z dôvodu, že občania Ukrajiny vlastniaci vozidlá so slovenskými evidenčnými číslami, zablokovali tento priechod na ukrajinskej strane," informovala TASR hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Lucia Kirinovičová.

 

15:15 - Rusi vyjadrili v Kremli podporu obyvateľom Krymu, ktorí chcú aby sa poloostrov pripojil k Rusku. Prišlo ich asi 65-tisíc.

 

img


15:10 - Vojenských pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes opäť nevpustili na Krymský polostrov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Do oblasti pri meste Čongar sa pokúsilo dostať 47 neozbrojených pozorovateľov z 25 krajín OBSE. Podľa nemenovaného diplomata sa ešte pokúsia prejsť na Krym cez iné kontrolné stanovištia.

 

img

 

15:08 - Takto bude vyzerať referendum na Kryme

 

img


14:59 - Ukrajinský zbrojný expert: Rusko vyslalo na Krym najskúsenejších vojakov


Na území Krymu sa nachádzajú príslušníci siedmich najbojaschopnejších formácií ruských ozbrojených síl. Uviedol to dnes na základe analýzy fotografií a videozáznamov ukrajinský zbrojný expert Valeryj Riabych. Jeho vyhlásenie, ktoré zaznelo v rámci okrúhleho stola o odvetných opatreniach ukrajinskej armády po agresii na Krymskom polostrove, citovalo Rádio Sloboda.

 

Podľa ukrajinskej informačno-konzultačnej agentúry Defense Express na území Krymu sú momentálne vojaci divízie vzdušných síl z Pskova, Tuly a Ivanova, ako aj príslušníci výsadkárskej divízie z Uľjanovska a Novorossijska, vojenskí prieskumníci z pluku dislokovaného v Kubinke v Moskovskej oblasti, ako aj príslušníci motostreleckej brigády zo Samarskej oblasti.

Riabych zdôraznil, že lídri susedného štátu (Ruska - pozn. TASR) by nemali zavádzať, keď sa zriekajú príslušníkov vlastných ozbrojených síl a označujú ich za neznáme ozbrojené formácie. Upozornil, že títo muži používajú najmodernejšiu vojenskú techniku, ktorú má vo výzbroji najmä ruská armáda, ale aj armády jej spojencov - Kazachstanu a Arménska.
Ukrajinské médiá informovali, že ruskí ozbrojenci majú strelné zbrane kvalitou porovnateľné s podobným arzenálom NATO.

 

imgimg


14:31 - Sýrsky prezident Baššár Assad povedal, že obsadenie Krymu ruskými vojakmi odráža "múdru politiku" prezidenta Vladimira Putina a jeho snahy obnoviť "bezpečnosť a stabilitu" na Ukrajine po "pokuse o prevrat". V liste adresovanom ruskému prezidentovi Assad tvrdí, že Putinov zásah na východnej Ukrajine zabránil "teroristickým extrémistom" prevziať moc. Al-Asadove výroky, prvé od vypuknutia krízy na Ukrajine, odvysielala vo štvrtok večer sýrska štátna televízia.


14:25 - Holandsko zmrazilo aktíva bývalých ukrajinských vládnych činiteľov v hodnote niekoľkých stoviek miliónov eur. Uviedol to holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem, ktorého dnes cituje spravodajský server DutchNews.nl.


14:13 - Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov podpísal dnes výnos, ktorý pozastavil účinnosť uznesenia parlamentu Autonómnej republiky Krym (ARK) ohľadom usporiadania referenda o štatúte polostrova. Výnos nadobudol platnosť svojím zverejnením. V prezidentskom výnose sa uvádza, že rozhodnutie krymského parlamentu protirečí viacerým článkom ústavy Ukrajinskej republiky. Tá deklaruje, že suverenity Ukrajiny sa týka celého jej územia a všetkých jej častí. Podľa ústavy je ARK neoddeliteľnou súčasťou Ukrajiny a v rámci právomocí vyplývajúcich z ústavy rieši len záležitosti, na ktoré má ústavný mandát.


14:03 - Európska únia zmrazením rokovaní o vízovom režime medzi EÚ a Ruskom zaujala "extrémne nekonštruktívnu" pozíciu. Podľa agentúry Reuters to dnes vyhlásilo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Rusko "nebude akceptovať jazyk sankcií a hrozieb" a v prípade zavedenia sankcií bude reagovať odvetnými opatreniami, uvádza sa vo vyhlásení rezortu ruskej diplomacie.


13:41 - Referendum o štatúte Krymu sa 16. marca uskutoční bez ohľadu na reštrikcie ukrajinskej Ústrednej volebnej komisie, ktorá nariadila zablokovať krymským úradom prístup k databáze voličov v autonómnej republike a v Sevastopole. Ubezpečil o tom dnes v Moskve predseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov. "Riešime tento problém. Treba si uvedomiť, že to nie je politický proces, ale uzurpovanie moci silou," komentoval situáciu a dodal, že krymské úrady začali vypracúvať vlastné zoznamy voličov.

 

13:30 - Pozorovatelia OBSE počas cesty na Krym.

 

img

 

13:20 - V rámci posilnenia baltského vzdušného priestoru, Američania poslali do Litvy ďalších šesť lietadiel F-15.

 

13:10 - Radikáli z hnutia Pravý sektor navrhli svojho kandidáta na prezidenta. Je ním Dimitrij Jaroš a voľby sa budú konať 25. mája.

 

Tlačová konferencia Pravého sektora


img


13:04 - Interpol vo štvrtok oznámil, že dostal žiadosť od ukrajinskej vlády, aby vydal takzvané červené upozornenie (Red Notice) alebo upozornenie na medzinárodne hľadanú osobu v prípade prezidenta Viktora Janukovyča. “Žiadosť, ktorú sme dostali 5. marca 2014, preveruje oddelenie Interpolu pre právne záležitosti s cieľom stanoviť, či je v súlade s pravidlami organizácie," uvádza sa v stanovisku.


12:45 - Spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, bývalý diplomat a teraz šéf Ruských železníc Vladimir Jakunin, obvinil USA a "finančnú oligarchiu sveta", že zorganizovali násilné prevzatie moci na Ukrajine, aby "zničili" Rusko ako svojho geopolitického konkurenta. Podľa Jakunina sa USA už po desaťročia snažia o to, aby Ukrajinu oddelili od Ruska a priviedli do náruče Západu. Povedal to vo štvrtok v rozhovore, ktorý poskytol novinám Financial Times.


12:27 - Ministri zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky (V4), severských a pobaltských štátov odsúdili dnes na schôdzke v estónskom meste Narva vojenskú intervenciu Ruska na Ukrajine a plánované referendum, ktoré krymský parlament vypísal na 16. marca. Informovala o tom agentúra Reuters. "Ministri zahraničných vecí severských a pobaltských štátov a Vyšehradskej štvorky dnes odsúdili... útok na suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny, a odsúdili tiež nelegálne referendum o pripojení Krymu k Rusku," uvádza sa v spoločnom vyhlásení.


12:15 - Ukrajinci registrujú zvýšený pohyb ruskej vojenskej techniky po Kryme

 

Ukrajinské jednotky zaznamenali pohyb ruskej vojenskej techniky vo východnej časti Krymského polostrova. Cieľ ich akcie nie je známy, uviedol dnes predstaviteľ tlačového centra ukrajinských ozbrojených síl na Kryme Vladyslav Selezňov.

Podľa jeho informácií sa v noci nadnes z trajektov v Kerči vylodilo zhruba 20 nákladných áut typu KAMaz a Ural a vydalo sa do vnútrozemia polostrova. Podľa Selezňova nie je známe, aký náklad autá prevážali.

Rovnakým smerom sa dnes ráno vydalo aj 11 automobilov tylového zabezpečenia. Súčasťou vojenskej kolóny bola poľná kuchyňa, poľná nemocnica i prenosný ruský kúpeľ, uviedol Selezňov na svojej facebookovej stránke.

Okrem toho ruskí vojaci začali budovať tábor na myse Čauda neďaleko mesta Feodosija. V dohľadnom čase sa podľa vojenského zdroja očakáva, že do oblasti pripláva aj výsadková loď.
Medzitým dnes v Kyjeve podpredseda parlamentu Ruslan Košulynskyj priznal, že momentálne nie je v silách ukrajinskej armády, aby vojenský reagovala na akcie ruských jednotiek na Kryme. Príčinou je podľa neho neutešený stav v ukrajinských ozbrojených silách a Službe bezpečnosti Ukrajiny, ktoré nové vedenie zdedilo po predchádzajúcom režime.

 

Radaru na okraji Kerča sa zmocnila ruská armáda. 

 

img


Obrovský konvoj s ruskými vojakmi je v pohybe pri meste Kerč.


img


12:10 - Volodymyr Makejenko bol zosadený z postu primátora Kyjevu. Voľby na primátora ukrajinskej metropole budú v máji.


12:08 - Ukrajina je pripravená na rozhovory s Ruskom, Moskva však musí najskôr stiahnuť svojich vojakov, dodržiavať medzinárodné dohody a zastaviť podporu "separatistov a teroristov", uviedol dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Jaceňuk podľa vlastných slov požiadal o druhý telefonický rozhovor s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom. Obaja spolu hovorili minulú sobotu. Išlo o dosiaľ jediný kontakt medzi oboma krajinami na vysokej úrovni od začiatku najnovšej krízy, konštatovala agentúra Reuters.

 

img

 

12:05 - Ukrajinskí športovci v prípade napadnutia ich krajiny ruskými vojskami okamžite odstúpia zo zimných paralympijských hier, ktoré sa od 7. do 16. marca uskutočnia v ruskom Soči. Agentúru Reuters o tom informoval šéf Ukrajinského paralympijského výboru Valerij Suškevič.


11:36 - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že pokusy zatiahnuť do zložitej situácie na Ukrajine NATO ako ďalší faktor vnášajú dodatočný prvok napätia a sú krajne nebezpečné. Predstaviteľ ruského MZV Alexander Lukaševič dnes v Moskve ďalej podotkol, že faktor NATO na Ukrajine, kde je situácia zložitá a výnimočná, "podkopáva perspektívy normalizácie situácie".


11:35 - Poloformálna vláda krymských Tatárov vo štvrtok uviedla, že ich etnická menšina bude bojkotovať referendum o odtrhnutí sa od Ukrajiny, ktoré vyhlásila proruská vláda regiónu. Krymský parlament stanovil termín referenda na 16. marca. Rozhodnúť má o tom, či sa polostrov pripojí k Rusku, alebo ostane Ukrajine, s prípadne väčšou autonómiou. Hlavný výkonný orgán Medžlis krymských Tatárov však vyzval na bojkot hlasovania. "Výsledky, ktoré budú zverejnené, budú určené inde bez ohľadu na hlasovanie," vysvetlil šéf tatárskej vlády Refat Čubarov ich postoj. Dodal, že na Kryme žiadajú nasadenie ozbrojených mierových jednotiek OSN.


11:23 - Rusko neorganizuje vývoj udalostí na ukrajinskom polostrove Krym, Moskva reaguje na žiadosti o pomoc. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

 

11:21 - Proruskí ozbrojenci okradli na Kryme zahraničného novinára.

 



11:20 - Na ukrajinskom území Krymského polostrova sa momentálne nachádza asi 30.000 ruských vojakov, informoval dnes ukrajinský televízny 5. kanál s odvolaním sa na informácie z ukrajinskej pohraničnej služby. Tlačová agentúra UNN uviedla, že informáciu o počte ruských vojakov na Kryme dnes na tlačovej konferencii zverejnil aj riaditeľ personálneho oddelenia ukrajinskej pohraničnej služby Mychajlo Kovaľ, ktorý však nespresnil počet ukrajinských vojakov na Kryme.

 

11:10 - Pozorovatelia OBSE sa chystajú na Krym.

 

img

 

11:05 - Rusko prerušuje diplomatické vzťahy s Ukrajinou. Vyhlásil to dnes ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin. Informovala o tom ukrajinská agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačové centrum OSN.

 

11:00 - Predseda krymského parlament Vladimir Konstantinov dnes počas návštevy v Moskve prisľúbil, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby sa k Rusku pripojil nielen Krym, ale celá Ukrajina. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS. "Dúfam, že dokážeme pomôcť vychovať na Ukrajine nového lídra. Neraz sme hovorili, že na Ukrajine sa objaví nový Bohdan Chmeľnyckyj (kozácky hajtman na Ukrajine, ktorý chcel vytvoriť nezávislý štát kozákov - pozn. TASR) a zjednotí oba naše veľké štáty, ktoré oddelene nemôžu existovať," vyhlásil Konstantinov na stretnutí s poslancami Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu.


10:49 - Predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková dnes vyhlásila, že medzi Ukrajinou a Ruskom nebude vojna. "Sme si absolútne istí, že vojna medzi dvoma bratskými národmi nikdy nebude," zdôraznila.

 

10:40 - Reportáž o tom, ako to na Kryme momentálne vyzerá.



10:38 – Ukrajinská vláda prekvapivo zareagovala na situáciu na Kryme. Dosadila najbohatších Ukrajincov – oligarchov ako guvernérov proruských východných regiónov. Putin sa na adresu tretieho najbohatšieho Ukrajinca Igora Kolomojského vyjadril, že je „švindliar“. Práve Kolomojsky sa stal guvernérom regiónu Dnepropetrovsk. Šestnásty najbohatší Ukrajinec Segej Taruta sa stal guvernérom Donecku. Obaja guvernéri sú proeurópski.

 

Igor Kolomojský

 

img

 

Segej Taruta


img

 

10:31 - Bývalý slovinský premiér Janez Janša dnes vyhlásil, že zlyhanie prechodu politickej moci v niektorých postkomunistických krajinách podkopáva reformné úsilie a ponecháva prokomunistické a proruské sily vo vedení týchto štátov, ktoré sú však členmi EÚ a NATO. Janša varoval, že táto skutočnosť je hlavným bezpečnostným rizikom. Kríze na Ukrajine sa podľa jeho slov dalo vyhnúť, ak by EÚ a NATO zaujali proaktívnejší expanzívny postoj.

 

10:30 - Vojenské základne na území Ukrajiny

 

img

 

10:30 - Mapa Krymu

 

img


10:20 - Ukrajinské delostrelectvo je v pohybe.


10:17 - Lietadlo s ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom na palube obkľúčili vo štvrtok bezpečnostné zložky v dôsledku teroristickej hrozby. Informovala o tom dnes agentúra APA s odvolaním sa na mediálne správy.

 

10:15 - Nemecká verejnosť len z menšej časti podporuje uvalenie ekonomických sankcií na Rusko v dôsledku vojenskej intervencie na Ukrajine, podporuje však novú vládu v Kyjeve a len veľmi málo dôveruje ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Vyplýva to z výsledkov nového prieskumu, o ktorých dnes informovala agentúra Reuters.

 

10:12 - Ukrajinské médiá dnes informovali, že noc na Kryme bola napätá, ale zaobišla sa bez incidentov. Ukrajinské posádky však pripúšťajú, že dnes môže dôjsť k novým pokusom o prienik na územie základní ukrajinských ozbrojených síl. S odvolaním sa na Rádio Sloboda o tom informovala agentúra UNIAN. Najviac napätá je situácia v blízkosti štábu ukrajinského vojenského námorníctva v Sevastopole, keďže sa tam výrazne zvýšil počet príslušníkov tzv. domobrany, ruských kozákov a ľudí v maskovacích uniformách bez rozlišovacích znakov. Veľmi napätá je situácia v Kerči, kde podľa zdroja denníka Ukrajinská pravda došlo k obsadeniu prístavu trajektov ruskými kozákmi, uviedla agentúra UNIAN. Reálny by mohol byť aj pokus o obsadenie areálu ukrajinskej posádky v Jevpatoriji. Ukrajinskí vojaci posilnili ochranu objektov a pripravujú sa na provokácie zo strany "radikálne naladeného obyvateľstva".


09:44 - Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes označilo za "úbohú propagandu" štvrtkový desaťbodový zoznam údajných nepravdivých tvrdení, ktoré v stredu zazneli z úst ruského prezidenta Vladimira Putina, keď sa pred novinármi snažil obhájiť vojenské akcie na území Ukrajiny.

 

09:39 - Ukrajinský prechodný premiér Arsenij Jaceňuk vo štvrtok pozval radu NATO, aby zasadla v Kyjeve a prediskutovala aktuálny vývoj politickej krízy v krajine. "Pozval som Severoatlantickú radu, aby navštívila Kyjev a uskutočnila tam zasadnutie," povedal Jaceňuk počas štvrtkovej návštevy summitu EÚ v Bruseli, kde sa stretol aj s generálnym tajomníkom NATO Andersom Foghom Rasmussenom. "Sme presvedčení, že to posilní našu spoluprácu," dodal ukrajinský premiér, ktorého cituje agentúra Ria Novosti. Zopakoval tiež požiadavku Ukrajiny o dodatočnú vojenskú pomoc od aliancie s cieľom "posilniť obranyschopnosť krajiny na technickej úrovni". Ukrajina už skôr apelovala na NATO, aby použila všetky prostriedky na ochranu územnej celistvosti krajiny a jej obyvateľov po tom, čo na Krym vpochodovali ruské jednotky.


09:38 - Horná komora ruského parlamentu - Rada federácie - podporí rozhodnutie Krymu v prípade, že sa ukrajinský región v referende 16. marca rozhodne pripojiť k Rusku. Podľa agentúry RIA Novosti to dnes uviedla šéfka Rady federácie Valentina Matvijenková. "Ak ľud na Kryme v referende rozhodne o pripojení k Rusku, my, ako horná komora (parlamentu), budeme samozrejme takéto rozhodnutie podporovať," vyhlásila Matvijenková. Ďalej

 

09:20 - V prípade príchodu utečencov z Ukrajiny je pripravený na ich umiestnenie aj Útvar policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach (okr. Trebišov). Zariadenie je určené pre mužov, ženy i rodiny s deťmi. "Kapacita je 176 miest, v súčasnosti tu máme umiestnených 12 štátnych príslušníkov tretích krajín," uviedol pre TASR riaditeľ útvaru Emil Semjan.

 

09:10 - Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa opäť pokúsia vstúpiť na územie Krymu. Včera ich tam nevpustili títo ozbrojenci.

 

img

 

09:04 - Ak prvé kolo sankcií voči Rusku v dôsledku jeho vojenskej intervencie na Ukrajine neuspeje, môže nasledovať druhé, ktorého terčom budú ruské podniky a ľudia blízki prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Uviedol to dnes francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

 

9:00 - Zosadený prezident Viktor Janukovyč podľa agentúry UNIAN dostal zomrel na infarkt. Podľa ruských zdrojov je Janukovyč medzi živými, ale leží v jednej z moskovských nemocníc s podozrením na infarkt. Janukovyčov stav je údajne veľmi vážny.

 

img


08:55 - Nemecko si nemôže dovoliť ekonomické sankcie proti Rusku. Ohrozili by totiž úspech energetického obratu v Nemecku, myslí si šéf renomovaného ekonomického inštitútu Ifo Hans-Werner Sinn. Informovala o tom agentúra DPA. "Nemôžeme si takúto politiku sankcií dovoliť, pretože v dôsledku energetického obratu sme čoraz viac závislí od dodávok plynu z Ruska," uviedol Sinn v rozhovore pre denník Passauer Neuen Presse.

08:42 - Mestská rada v Sevastopole na mimoriadnom zasadnutí schválila návrh na pripojenie tohto ukrajinského mesta s osobitným štatútom do zväzku Ruskej federácie. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s tým, že definitívne o tejto otázke rozhodnú obyvatelia mesta v referende.

08:40 - Ruská blokáda na Kryme

img

08:33 - Ruský prezident Vladimir Putin obsadením Krymu len čiastočne dosiahol to, čo skutočne chce, domnieva sa poľský politológ Roland Freudenstein a tvrdí, že šéf Kremľa si stanovil aj ďalšie ciele. Na otázku poľského denníka Gazeta Wyborcza, či trojdňová operácia pozostávajú z vyostrenia konfliktu na Kryme, potom jeho deeskalácie a stredajšej tlačovej konferencie, bola pre Putina úspechom, Freudenstein odpovedal, že len čiastočne. Ruský prezident podľa Freudensteina "chce Krym, aj keď ho zrejme neanektuje, len z neho spraví protektorát". Chce vyrokovať, aby odtiaľ odišli ukrajinskí vojaci, uskutočniť tam referendum a spojiť Krym s Ruskom.

07:18 - Americký prezident Barack Obama a Japonský premiér Šinzó Abe sa dnes v telefonickom rozhovore zhodli na tom, že ruská vojenská intervencia na Ukrajine predstavuje hrozbu pre svetový mier, informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na vyhlásenie Bieleho domu.

 


07:08 - Medzi Moskvou a Washingtonom ešte stále pretrvávajú rozdiely v prístupe k ukrajinskej kríze a jej hodnoteniu, povedal dnes po telefonickom rozhovore s americkým prezidentom Barackom Obamom šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorého citovala agentúra Reuters. Vo svojom dnešnom vyhlásení Putin uviedol, že nová vláda v Kyjeve, ktorá sa chopila moci po protiústavnom prevrate, "vnucuje východnej, juhovýchodnej a krymskej oblasti absolútne nezákonné rozhodnutia".

03:43 - Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov schválila vo štvrtok veľkou väčšinou hlasov záruky na pôžičku pre Ukrajinu vo výške jednej miliardy dolárov. Informovala o tom agentúra Reuters.

01:39 - Na akceptovanie podmienok prípadného diplomatického riešenia krízy na Ukrajine vyzval v noci nadnes v hodinovom telefonickom rozhovore americký prezident Barack Obama svojho ruského náprotivka Vladimira Putina. Informovala o tom agentúra Reuters. Počas druhého telefonického rozhovoru oboch lídrov za posledných šesť dní Obama šéfovi Kremľa zopakoval, že ruský vpád na Ukrajinu je porušením ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona