Onkologický pacienti sa k svojim liekom dostanú jednoduchšie

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 10:46 • 2 min
Onkologický pacienti sa k svojim liekom dostanú jednoduchšie

BRATISLAVA – Niektorí onkologický pacienti majú problém so zdravotnými poisťovňami.

slovakia

left justify in out

Tie im žiaľ odmietajú uhradiť drahé lieky, ktoré nevyhnutne potrebujú k liečbe nádorových ochorení. V mnohých prípadoch musia pacienti čakať na udelenie výnimky, dokonca aj v prípadoch, že im poisťovňa vyhovie. Doteraz bolo totiž bežnou praxou, že onkologický pacienti, ktorí bojujú nie len so zákernou chorobou, bojujú aj za získanie potrebných liečiv. Keďže je ich liečba finančne veľmi náročná, zdravotné poisťovne neuhrádzajú liečbu v plnej výške. Liečivá, ktoré uľavujú od silných bolestí, predlžujú či skvalitňujú ich život, si musia pacienti uhrádzať vo vlastnej réžií.  
 
Od nového roka by sa to však malo zmeniť. Ministerstvo zdravotníctva totiž plánuje zmenu, na základe ktorej by boli drahé lieky plne uhrádzané z verejného zdravotného poistenia. Pacienti by v budúcom roku nemali čakať na liečbu a nemali by byť odkázaní na rozhodnutie zdravotnej poisťovne, či im túto liečbu schváli. Liečba by sa mala sprístupniť takmer okamžite.
 
Rezort zdravotníctva garantuje, že lieky ktoré ročne stoja až 120-miliónov eur budú pre ťažko chorých pacientov oveľa prístupnejšie a minimum liečiv ostane na výnimku. Zmena však nastane v tom, kto ich bude v konečnom dôsledu uhrádzať. Zdravotná poisťovňa by na základe novely zákona mala uhrádzať 70-90% ceny lieku. Zmeny sú zatiaľ v pripomienkovom konaní. Jej cieľom je presadiť, aby každá farmaceutická firma musela prispievať alebo poskytovať zľavu onkologickému pacientovi na drahý neuhrádzaný liek poisťovňou. Výrobcovia liekov budú musieť predkladať ministerstvu ročné plány o tom, koľko bude stáť liečba pacienta daným liekom a ak prekročia určený limit, budú musieť zdravotným poisťovniam rozdiel doplatiť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies