Onkologickí pacienti asi nedostali lieky v správnej koncentrácii

NETKY.SK • 17 December 2015, 13:31 • 2 min
Onkologickí pacienti asi nedostali lieky v správnej koncentrácii

BRATISLAVA – Onkologickí pacienti v Národnom onkologickom ústave (NOÚ) podľa experta na zdravotníctvo SDKÚ-DS Valeriána Potičného s vysokou pravdepodobnosťou nedostali lieky v takej koncentrácii alebo dávke, ako mali dostať.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes na tlačovej besede, pacienti po prevalení kauzy tiež dokumentovali, ako sa v niektorých zariadeniach nevedia dostať k niektorých onkologickým liekom a niekde zas včas. Upozornil, že dávka chemoterapie sa odvíja od váhy pacienta, na základe ktorej sa vypočíta dávka lieku. „Málokedy je to tak, že ide na váhu pacienta jedno balenie,“ povedal s tým, že pacient môže dostať polovicu alebo jeden a pol balenia liečiva, zvyšná časť má byť zlikvidovaná, a to sa podľa neho nestalo. Podľa Potičného je možné, že zdravotníci použili zvyšok onkologického lieku doplnený fyziologickým roztokom. „Mohlo to tam byť, ale nemuselo. Keď však nedostanete potrebnú dávku, nádor to neovplyvní, ale negatívne sprievodné znaky chemoterapie zostávajú,“ zdôraznil.


Podľa Potičného konaním zdravotníkov bolo ohrozené zdravie a život občanov Slovenska. „Stalo sa to ľuďom, ktorý životne túto liečbu potrebujú,“ uviedol. Podľa neho je otázne, čo sa deje v ostatných nemocniciach. „Tento prípad dokumentuje totálny rozklad zdravotníctva. Ide o úpadok morálky,“ konštatoval. Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo vyzval ministra zdravotníctva, aby všetci pacienti NOÚ prešli vyšetreniami, či neboli obeťami neľudského prístupu. „Tu nie je miesto pre utajené vyšetrovanie,“ dodal.


Predsedníčka Združenia žien SDKÚ-DS Barbora Oráčová upozornila na firmu ONCO – Consult, ktorej spoločníkom je riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský spolu s FEZOJ ADVISORS LIMITED sídliacou na Cypre. FEZOJ môže podľa Oráčovej znamenať meno Jozef odzadu. Táto firma sídli v bytovom dome, kde býva aj Dolinský. „Chcem sa opýtať, na čo je Dolinskému firma ONCO – Consult, ktorá má ako predmet činnosti kúpu tovaru za účelom jeho predaja konečnému spotrebiteľovi a tiež baliace činnosti, skladovanie a iné,“ uviedla Oráčová.


Šesť zamestnancov NOÚ polícia obvinila z krádeže. Ako na stredajšom brífingu informoval riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský, zamestnanci sa k trestnému činu priznali a NOÚ s nimi okamžite rozviazal pracovný pomer. O podozreniach z manipulácie s liekmi informovali riaditeľa zamestnanci úseku prípravy cytostatík, teda oddelenia pripravujúceho lieky pred podaním chemoterapie. Dolinský následne kontaktoval políciu, ktorá začala vyšetrovanie. Ako dodala vyšetrovateľka Ľubica Bojárová, obvineným hrozí v prípade dokázania viny väzenie na tri až 10 rokov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies