Onkologické lieky sa budú nakupovať centrálne, pacienti sa boja o ich dostupnosť

NETKY.SK • 14 September 2010, 06:57 • 2 min
Onkologické lieky sa budú nakupovať centrálne, pacienti sa boja o ich dostupnosť

Onkologické lieky sa budú nakupovať centrálne, pacienti sa boja o ich dostupnosť

slovakia

left justify in out

img

Moderné onkologické lieky v podobe cielených terapií by sa mali od októbra nakupovať centrálne prostredníctvom zdravotných poisťovní. Ako ďalej po dnešnom stretnutí s pacientskymi organizáciami, ktoré sa v tejto súvislosti obávajú zhoršenia dostupnosti týchto liekov, ozrejmil minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH), cieľom je, aby pacienti neprichádzali do styku s toxickými látkami. Onkologické lieky by sa tak od októbra mali dostať do rúk iba lekárom.
Šéf rezortu zároveň deklaroval, že dostupnosť týchto liekov nebude ohrozená. Podľa jeho slov totiž tento model funguje aj pri iných liekoch už roky. Oznámil tiež, že ministerstvo plánuje zriadiť bezplatnú informačnú linku, na ktorej uvíta prípadné otázky pacientov a lekárov v súvislosti so zmenou financovania onkologických liekov.
Zástupcovia pacientskych organizácií však so spomínaným výsledkom nie sú spokojní. Avizovali, že sa preto obrátia na premiérku Ivetu Radičovú a spustia petíciu. "Nepresvedčili nás...Je to fraška, nikam sme sa neposunuli, neverím, že systémové riešenie sa dá vymyslieť za víkend," konštatovala po stretnutí Zuzana Truplová zo združenia na podporu pacientov s rakovinou lymfatických uzlín LYMFOM. Kritizovala tiež to, že na dnešné stretnutie na ministerstve boli zástupcovia pacientov pozvaní v nedeľu 12. septembra a nestihli si preto na odbornú diskusiu na rozdiel do ministerstva zohnať svojich odborníkov.
Podľa Tomáša Tesařa zo zdravotnej poisťovne Union bolo dnešné rokovanie korektné. "Vysvetlili sme si určité nedorozumenia, ktoré vznikli z rozdielnych pohľadov," konštatoval s tým, že poisťovne ako jedno z riešení situácie ponúkli centrálny nákup týchto liekov.  Vysvetlil, že poisťovňa tak za svoje prostriedky lieky nakúpi a následne ich dodá do ambulancií a do nemocníc.
Spomínaná zmena, ktorú má priniesť nová kategorizácia liekov, sa má týkať inovatívnych liekov proti rakovine, ktorá si ročne na Slovensku vyžiada asi 12.000 životov. Tzv. cielené terapie, ktoré pôsobia priamo na nádor a neničia ostatné bunky v tele, sa využívajú napríklad na liečbu metastázujúcej rakoviny hrubého čreva a konečníka, ako aj prsníka, pľúc, karcinómu hlavy a krku, lymfómu a aj na liečbu pacientov s mnohopočetným myelómom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies