Onkológ dostal 45 rokov väzenia za predpisovanie zbytočnej chemoterapie, len aby zarobil

NETKY.SK • 11 Júl 2015, 09:48 • 2 min
Onkológ dostal 45 rokov väzenia za predpisovanie zbytočnej chemoterapie, len aby zarobil

DETROIT - Lekára v americkom meste Detroit odsúdili dnes na 45 rokov väzenia za to, že zámerným predpisovaním zbytočnej chemoterapie zničil zdravie stovkám onkologických pacientov. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Americký okresný sudca Paul Borman si tento týždeň vypočul výpovede poškodených pacientov o skrehnutých kostiach a spálených orgánoch, spôsobených nadmernou chemoterapiou, ktorú im naordinoval doktor Farid Fata.

 

Päťdesiatročný lekár pracoval na periférii mesta Detroit v štáte Michigan. Fata sa chcel obohatiť o milióny dolárov tým, že pacientom predpisoval neopodstatnenú liečbu, ktorú mu preplácali zdravotné poisťovne.

 

"Toto je obrovská a hrôzostrašná séria trestných činov," uviedol sudca Borman pred vyhlásením rozsudku. Fata sa pred vypočutím verdiktu nikomu neospravedlnil; na súde však dnes so vzlykaním prosil o milosť. "Áno, zneužil som svoje nadanie, a kvôli moci a chamtivosti som dovolil vstúpiť tomuto hriechu do mňa," konštatoval odsúdený onkológ. Dodal, že jeho "pátranie po moci bolo samozničujúce".

 

 

Fatu uznali vlani za vinného z trestných činov sprenevery, prania špinavých peňazí a zo sprisahania. Nakoľko neuzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, sudca Borman si musel vypočuť podrobnosti o liečbe od poškodených pacientov.

 

Odsúdený lekár svojím konaním zapríčinil zdravotné problémy najmenej 553 ľuďom. Škody spôsobil aj poisťovniam, ktoré mu vyplatili za zbytočné procedúry najmenej 17 miliónov dolárov (vyše 15 miliónov eur).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona