Ondruš: Slovenská legislatíva v oblasti BOZP patrí medzi špičkové aj v EÚ

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 17:23 • 2 min
Ondruš: Slovenská legislatíva v oblasti BOZP patrí medzi špičkové aj v EÚ

BOJNICE - Slovenská legislatíva patrí aj v Európskej únii (EÚ) medzi špičkové, pokiaľ ide o oblasť bezpečnosti ochrany zdravia pri práci (BOZP). Aj tie výsledky, ktoré dosahuje Slovensko v tejto oblasti, dokazujú, že sa skutočne v celoeurópskom meradle nemá za čo hanbiť. Domnieva sa to štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Branislav Ondruš, ktorý to dnes povedal v Bojniciach na štvrtom ročníku Medzinárodnej konferencie INCOBOZ venujúcej sa oblasti BOZP.

slovakia

left justify in out

"Treba však brať do úvahy aj to, že dnes už mnohé predpisy v oblasti BOZP sú harmonizované, to znamená zjednotené v rámci celej Európskej únie a mnohé slovenské predpisy povinne kopírujú to, čo je platné v celej Európskej únii. Toto je však oblasť, ktorá sa jednoducho vyvíja, prichádzajú nové technológie, nové výrobné postupy, úplne nové oblasti produkcie a dokonca vznikajú nové priemyselné odvetvia. Je celkom prirodzené, že toto všetko ovplyvňuje predpisy v oblasti BOZP," uviedol ďalej Ondruš.

 

Rezort práce podľa slov Ondruša víta vždy možnosť priameho kontaktu so zamestnávateľmi, ako i tými, ktorí poskytujú služby v oblasti BOZP. "Toto je platforma na to, aby zamestnávatelia hovorili, ako u nich vyzerajú nové výzvy, zmeny v oblasti produkčných procesov. Na druhej strane tí, ktorí produkujú ochranné pomôcky alebo nejaké systémy alebo poskytujú služby, sú pripravení reagovať na tieto nové požiadavky. Všetci spoločne s nami sa rozprávajú o tom, ako nastaviť legislatívne pravidlá, aby sme na jednej strane nebránili pokroku a zavádzaniu nových technológií, podporovali hospodársky rast a na druhej strane, aby sme zachovali vysoké štandardy pri ochrane zdravia a životov ľudí pri práci," ozrejmil.

 

Súčasťou aktuálneho ročníka konferencie BOZP je aj európsky seminár, ktorý je venovaný téme nových investícií v automobilovom priemysle. Ako v tejto súvislosti podotkol prezident Zväzu automobilového priemyslu SR Juraj Sinay, otázky bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci považuje za strategické.

 

"Automobilový priemysel dnes zamestnáva buď priamo, alebo nepriamo 230.000 ľudí, je preto úplne prirodzené, že treba diskutovať aj na tejto platforme, ako budeme robiť efektívne preventívne opatrenia, ako budeme minimalizovať riziká. Lebo je to úplne priama úmera, čím viac ľudí je v nejakom priemyselnom odvetví, tým je väčšia pravdepodobnosť, že môže dôjsť k pracovnému úrazu alebo chorobe z povolania," ozrejmil. V tejto súvislosti zdôraznil aj kvalifikovanú pracovnú silu v priemysle. "V rámci kvalifikácie, rekvalifikácie alebo prípravy na povolanie je oblasť bezpečnosti ochrany zdravia pri práci skoro na prvom mieste," dodal.

 

Cieľom medzinárodnej konferencie pod názvom Bezpečné pracovisko, ktorá potrvá do 20. mája, je vymieňanie skúseností v oblasti. Jej tohtoročnými hlavnými témami sú hodnotenie súčasnej situácie v oblasti BOZP na pracoviskách v únii, aktuálny stav legislatívy na Slovensku a v Českej republike, pričom jej súčasťou je aj spomínaný európsky seminár venovaný novým investíciám v automobilovom priemysle.

 

Konferencia sa koná pod záštitou MPSVR SR a Ministerstva práce a sociálnych vecí ČR a odborným partnerstvom Národného inšpektorátu práce SR a Štátneho úradu inšpekcie práce ČR.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona